Last news in Fakti

9 Септември, 2021 16:00 2 470 29

Най-добре е изборите да са отделно

  • марая цветкова-
  • избори две в едно-
  • предсрочни избори-
  • президентски избори

Коментар на политолога Марая Цветкова

Най-добре е изборите да са отделно - 1
Марая Цветкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ако изборите са в отделни дни, ще бъде най-добре от принципни съображения. От гледна точка на избирателите, също ми се струва по-лесно да бъдат отделени двата избора. Просто си представете объркването, което ще настъпи с картите, машините и разписките- всички сценарии значително затрудняват по-възрастните хора и не само. Ако изборите са едновременно, очевидно президентът Румен Радев ще е решил да оказва влияние на едните с другите избори. В такъв случай, би било по-адекватно да са заедно с първи тур, където избирателите ще имат по-голям избор и няма да гласуват по инерция за партиите, чиито кандидати са стигнали до евентуален балотаж".

Това каза в интервю за АргументиБГ политологът Марая Цветкова.

Тя коментира и създаването на нов политически проект около Кирил Петков и Асен Василев: "Категорично няма време за създаване на нова партия, но винаги може да се намери някой мандатоносител, така както успя да направи и Васил Божков. Ако слуховете са верни, то стои въпросът и за набирането за кадри, а те най-вероятно ще бъдат откраднати от БСП и формациите, които бяха около Мая Манолова".

"Важно е да се каже, че при сформирането на един такъв проект водещ би бил Румен Радев, а не Кирил Петков или Асен Василев. Либералните хора обичат свободата на действие, а двамата министри постоянно се хвалят как Румен Радев изобщо не им прозвънява телефоните. Президентът вече направи заявка за втори мандат и в този ред на мисли не може да се спусне веднага в битката за изпълнителната власт. Трябват му хора, които да бъдат част от нея при евентуално съставяне на правителство в 47-то НС", допълва тя.

Цветкова анализира и вероятните резултати от бъдещите парламентарни избори: "Ще бъда доста изненадана, ако ИТН не загуби поне малка част от гласовете си, защото видяхме, че тяхната цел бе блокиране на промяната и насаждане на допълнителни интриги между партиите, които изначално бяха готови да преглътнат множеството си различия. Явно е, че ИБГНИ се разпада и това ще доведе до фрагментация на техните гласове, които не биха имали четири сигурни процента дори и да ги нямаше тези турбуленции в коалицията. Останалите от парламентарно представените към този момент със сигурност влизат".

"Идеята за промяна изглежда отслабена и си мисля, че т.н. партиите на статуквото, включително и БСП, биха могли да направят такава коалиция помежду си в името на стабилността, възстановяването на държавността и грижата за хората. От друга страна, трябва да видим дали един евентуален проект на Румен Радев не би могъл да влезе в ролята на лепило между партиите срещу ГЕРБ", смята още тя.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борко

    15 7 Отговор
    симпатично чопърче

    Коментиран от #26

  • 2 Иван

    27 4 Отговор
    Най-добре тази да са и на отделно краката и разделени, щото иначе бълва глупости

    Коментиран от #10

  • 3 Рошко

    18 1 Отговор
    Това моме вече за четвърти път го виждам, за коя партия работи? И отде се пръкна

    Коментиран от #12

  • 4 Рошко

    18 2 Отговор
    Че и политолог, сигурно и то от Благоевград скрия на сорос
  • 5 ……….

    23 1 Отговор
    Мамина златна тя …. и мнение има !
  • 6 azko

    12 6 Отговор
    Няма проблем. Избирателите на Радев и НЕ на герб са интелигентни хора. Биха са справили и с пет карти ако трябва!
  • 7 Някой

    13 1 Отговор
    Ако се направят избори по отделно, избирателната активност ще бъде близка до цифрата, отбелязваща точката на замръзване на водата.
    Може би за някой това е "най-добре", както се е изразила уважаемата политоложка.
  • 8 Жан Клод ( с двата ножа)

    11 2 Отговор
    Симпатяга ейй!
  • 9 Гост

    11 1 Отговор
    Най-добре е да не се обаждаш, ами да береш домати някъде.
    За кои избиратели ще е объркващо? За онези, които не могат да си напишат имената и разчитате на техните гласове ли? И за да се гарантира вотът на някои, трябва да похарчим повече пари за избори на два пъти ли?
  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Пак ще бълва. Трябва още някой с голям.... ентусиазъм, да й запуши бълвалото.
  • 11 Димов

    10 1 Отговор
    Значи, да карате пенсионерите да си теглят пенсиите с дебитни карти, не е проблем. Да ги карате, да се преброяват онлайн, не е проблем. Но гласуването на избори 2 в 1 щяло да е голям проблем.
  • 12 Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    При мен работи детето! Ако не искате да ходите 3 недели на вот, изберете президента на 1 тур и готово! Хем икономия, хем герберастите ще си седнат на задниците!
  • 13 Павел пенев

    5 8 Отговор
    Ето едно хубаво и умно момиче,което е разбрало селските номера на крадеца от Банкя.
  • 14 кольо

    9 1 Отговор
    ох , марче ако знаеш ко ти мисля ще си наемеш детска ясла
  • 15 оня с коня

    2 3 Отговор
    Естествено че да се гласува поотделно е за предпочитане,щото Комисиите ще вземат 2 пъти хонорар,а Избирателите ще си облекат 2 пъти Новите дрехи.Ама щяло са е по- скъпо - така е,ама пък Кеф цена няма!Има и трети Вариант:Първо се гласува само за Президент на ГЕРБ,после - само за Премиер на ГЕРБ,а третия път- срещу всички останали,та да си тръгнат с Мир,но това ще го реши бат Бойко.
  • 16 Павел пенев

    5 6 Отговор
    Ето едно хубаво и умно момиче,което е разбрало селските номера на крадеца от Банкя.
  • 17 Анонимник

    7 1 Отговор
    "Просто си представете объркването..." Извинявай, но ако аргументът е, че електоратът ще се обърка и затрудни от това да прочете бюлетината, която иска да пусне... значи имаме значително по-сериозни проблеми от изборите 2-в-1
  • 18 Най- добре е тая разбирачка

    4 3 Отговор
    Да я махнат ,от сайта ,че главата и нищо не сФаща.
  • 19 Избирател

    9 1 Отговор
    "От гледна точка на избирателите..."
    От моя гледна точка е по- добре да са в един ден, за да не се редя по опашки и да се разкарвам до урните 2 пъти в рамките на няколко седмици. Също така и финансово е по- изгодно- все пак се плащат с пари от нашия джоб, от данъците
  • 20 Ъъъ

    4 0 Отговор
    Най добре е избирателната активност да е от порядъка на 0%
  • 21 Русенец

    2 3 Отговор
    Я пуснете по една анкета в сайтовете, и ще видите кое е по-предпочитано от избирателите. Е, онези, които не могат да четат няма да влязат в нета и няма да гласуват в анкетата.
  • 22 Хаха

    2 0 Отговор
    Момичето, което не знаеше посоките на света, стоеше и тъжно гледаше как птиците отлитат наляво...
  • 23 Ха ха

    1 2 Отговор
    Всички комунисти са п ли. Комунист означава крадец подлец демон варварин и най вече предател. Комунистите са долно племе което е захранено с кражби и убйсва.
  • 24 100perа

    0 0 Отговор
    Забавно:
    "Идeятa зa прoмянa изглeждa oтcлaбeнa и cи миcля, чe т.н. пaртиитe нa cтaтуквoтo, включитeлнo и БCП, бихa мoгли дa нaпрaвят тaкaвa кoaлиция пoмeжду cи в имeтo нa cтaбилнocттa, възcтaнoвявaнeтo нa държaвнocттa и грижaтa зa хoрaтa."
    1. Най-стабилното място винаги са били гробищата.
    2. Най-силна е държавата при абсолютните монархии, авторитаризма и диктатурата.
    3. Държавата при осъществена т. 2 винаги работи в полза на "обществото", "нацията", "народа", но в същото време никога под тези понятия не разбира "хората", а само "човека". Често дори и името на човека често е известно на всички.
  • 25 0000

    2 1 Отговор
    Аааа.с тая буля мога доста да политогствам.по възможност чисто гол.
  • 26 ПлейМейтка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Борко":

    Най-добре никой да не гласува!
  • 27 пешо

    0 0 Отговор
    Марая е с мозък на Най глуповатия от "миньоните". Простено и е да ръси врели некипели!
  • 28 1122

    1 0 Отговор
    И ЗАЩО,ДА СЕ ПОХАРЧАТ ПО ВЕЧЕ ПАРИ ОТ ТИЯ ДЕТО ГИ НЯМАМЕ ЛИ?
  • 29 ААА СМЯХ

    0 0 Отговор
    МАРАЙКО, И ТОЗИ ПЪТ НЕ ПОЗНА... я опитай късмета си в тотошанс
    Ако не бяха 2 в 1, юяхте да се вайкате ЗАЩО,.. сега като е факт,
    пак ще се надприказвате ЗАЩО