Last news in Fakti

11 Септември, 2021 13:00 5 355 42

Бай Стоян

  • депутати-
  • пенсионери-
  • пенсии

Отделно възниква щекотливият въпрос: защо да се бъхтим и да бъдем честни, щом политиците хрантутят с осигуровките ни индивиди, не допринесли с нищо за благополучието на страната?!

Бай Стоян - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние мразим възрастните. Ако не беше така, щяхме да изискваме от държавата да изпълнява коректно своя дълг към тях... Сега те са онеправдана маса – два милиона човека, оставени на милостта на чиновниците. Сред нашите бащи и майки онези се изживяват като бели богаташи, наминали в чужбинско гето, за да поразвеят скуката: хвърлят дребни монетки в окръжилата ги тълпа, гледат
блъсканицата и се усмихват... Благодетели!...

Депутатите гласуваха за увеличение на пенсиите и за добавки към тях, но това не решава никакви проблеми. Цените растат постоянно и допълнителните пари, които ще вземат хората, вече почти нямат стойност. Отпуснатите 800 милиона лева дори няма да останат в нашата икономика – уморените набръчкани ръце ще купят храна и лекарства, ще платят сметките за тока и водата, а сетне чуждите фирми, владеещи пазара, ще преведат получените средства в Германия и офшорите.

Подаянието съхранява напрежението в обществото, породено от несправедливата и и неумна социална политика, защото:

- Разликата между минималната и средната пенсия намалява.
- Остава огромната разлика във възнаграждението на хората, упражнявали една и съща професия, но пенсионирали се по
различно време.
- Скоро държавната помощ за тези, които нямат и един трудоден в живота си или са криели данъци, ще се изравни със заплатата на
обикновения работник в провинцията.

Отделно възниква щекотливият въпрос: защо да се бъхтим и да бъдем честни, щом политиците хрантутят с осигуровките ни индивиди, не допринесли с нищо за благополучието на страната?! Нека също не забравяме, че вероятно в Пенсионния фонд няма да има нищичко за следващите поколения.

Няма спор – пенсиите трябва да се преизчислят със средноосигурителния доход поне за предкризисната 2019 година.

Крайно време е и за реформа. Ала нейното изпълнение е обвързано с отговорите на сериозни въпроси... Например, дали държавата да се върне в икономиката? Да приемем ли еврото, което ще ни загроби? И така нататък – от концесиите, водата и енергетиката до отношението към безделниците и заплатите на чиновниците.

Имах един колега, бай Стоян (дано да е жив и здрав!) - ние го поднасяхме заради приближаващото пенсиониране, а той невъзмутимо пропускаше остроумията край косматите си уши и отвръщаше: "А бе аз на вашия няма да дойда, ама вие един ден ще кацнете на моя". Изоставяйки възрастните на произвола на съдбата, ние подписваме и своята присъда...

Разбира се, че нищо няма да се промени. Мисленето е такова – изчанчено, безперспективно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 2 Отговор
    всички ще остарееме ако доживееме
  • 2 Българка

    40 28 Отговор
    Партиите , които могат да направят реформи в името на хората са ДБ, ИСБГНИ, отчасти БСБ и вярвам, че ако има проект на Петков и Василев.
    Инфлацията изяжда не само пенсиите, но и доходите на работещите, особено в частния сектор. Трябва поне30-40% съкращение на хищните калинки в държавната администрация!

    Коментиран от #5, #6, #12, #13, #16, #19, #36

  • 3 Ами частния бизнес а

    27 9 Отговор
    Там кучета го яли. 10 години ГЕРБ и е това е.
  • 4 dfu

    46 3 Отговор
    Може да се измисли система всеки да получава пенсия според заработеното, но явно няма интерес от това всред упоравляващите, защото ще трябва да спрат далавери и много служби с родствени калинки, които изсмукват бюджета.
  • 5 Айде и ти сега

    12 37 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Само че на изборите /макар и с венецуелските машинки/хората казаха друго - мнозинството е за "статуквото" т.е. за стабилност а не поредната плошадна революция

    Коментиран от #17

  • 6 Айде и ти сега

    44 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    За администрацията те подкрепям ана 100%.. за последните две години на маса хора доходите намаляха, обема работа в администрация намаля драстично, но заплатите на админите само нагоре
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 колко

    60 12 Отговор
    Само за 3-4 месеца, служебното правителство, събра 2,5 милиарда лева в повече. Като изгониха крадеца с менискуса и крадливите му калинки, се събраха 2,5 милиарда. А сега всеки един да си направи една проста сметка, колко пари са "изчезвали"(са окрадени) при лъжеца от Банкя. Тоя не е събирал и /или крал с другарчетата си милиарди левове. А за 12 г. дори не ми се смята. Трябва да ги съдят на площада тези разбойници.

    Коментиран от #23

  • 9 Българка

    59 10 Отговор
    Пенсиите ги изчисляват според това колко години и колко осигуровки всеки е платил. Питам- Защо на държавните служите не се правят удръжки за пенсионни фондове. Тогава следва и да не им се зачита тоя стаж за осигуротеле/ пенсионен. Докога ще са тия превилегии- тлъсти заплати без удръжки, озплащани от все по-обедняващи хора?

    Коментиран от #25

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 2 Отговор
    НЯКОГА бяхме ХОРА А СЕГА ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА ВЪЛК
  • 11 Сатана

    1 22 Отговор
    Младите хора не трябва да се напинЯт да бачкат както е навсякъде в цивилизования свят.Може ,но малко и без да се потИш.Записваш се в колеж или уни и взимаш Грант ,който ти позволява прилично съществуване.По този начин ще накарат държавата да вдигне пенсионната възраст ,което е и целта на управляващата клика.Незнам защо изобщо трябва да се работи до 30—35 год,загуба на време и сили.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Спри фантастиката, че вече ясно ти личи, че живееш в паралелен свят и вече си говориш с другия в главата си.
  • 14 Мая

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Врачка":

    Защо да е трол - права е!

    Коментиран от #29

  • 15 плюс минус

    65 5 Отговор
    Не мога да мразя възрастните хора.
    По време на ранното ми соц детство, моята прабаба, вдовица от Първата световна война, отгледала сама 6 деца, превита на две идваше да ни види, слагаше в детските ни ръчички стотинки от мъничката си пенсия, да си купим нещо от сладкарницата.
    После обичах и уважавах живите си тогава баба и дядо. Дядо, с медали от Втората световна война с неголямата си пенсия ни водеше да ни купи обувки, на четиримата си внучки и внуци.
    Обичните Мама и Татко, правеха всичко възможно да изучат мен и сестра ми.
    Татко тогава вземаше 50 лева аванс, но даде 5 лева да ми купи комплект маслени бои. Кoгaтo и двaмaтa ce пeнcиoнирaхa пo врeмeтo нa coцa, пeнcиитe им cтигaхa и ocтaвaхa. Вoдeхa нac и внуцитe cи нa мoрe по 15 дни, нa eкcкурзии в ГДР, дaвaхa ни и пo някoй лeв.......Тогава не мислехме дали ще стигнат парите за храна, дрехи, ток, вода.....
    Обичахме се, помагахме си и се уважавахме.
  • 16 Прав е

    33 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Боже, та нали Петков и Василев, част от техния кръг, работиха в служебното на Плевенлиев и получаваха пари от "Америка за България". Част от ИТН-кръг библиотекари, част от ДБ-кръг същите. Та нали Петков е "ЗА" еврото и за Концесиите-сам го каза.
    Та нали половината ВЕЦ, ТЕЦ, фотоволтаици, перки са на депутати от БСП, ДНС, НДСВ, РБ, СДС-та.
    Вие наистина ли вярвате, че Соросоидите в лицето на ИТН, ДБ,част от БСП, ДПС, ГЕРБ ще оправят България.
    30 г. съсипаха България и я разпродадоха за жълти стотинки, напълниха си джобовете Никито Василев, Кунева-Пръмова, Велчев, Вълчев, и изпратиха ограбеното в офшорки.
    140 депутата имат перки, фотоволтаици, ВЕЦ-ове.

    Коментиран от #22, #31

  • 17 Коя стабилност

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Айде и ти сега":

    тая която ни държи стабилно на последно място в ЕС по доходи ли?
    Щото аз за друга стабилност не се сещам.

    Коментиран от #27, #42

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    да знаеш в ИНТЕРНЕТ има много психо садисти пишат постов и се кикотят мислят се за голяма работа
  • 20 Прав е за Германия

    28 5 Отговор
    Харчим милиарди на седмица в супермаркетите, а фирмите им се водят в Германия и там плащат данъци. Трябва да се промени законодателство и да регистрират фирмите си в България. До кога ще сме колония на чужди държави. Заради САЩ пък плащаме скъп ток към американската централа, която сключи договор за фиксирани високи цени, а и ни взимат злато за 2 милиарда на година, а се чудят от къде да намерят пари за пенсии, детски надбавки инвалиди. Като държавата е едра цедка за източване, няма да има пари.
  • 21 АЗ СЪМ

    10 2 Отговор
    БАЙ ИВАН. ТАКА Е. РАСТЪТ ЦЕНИТЕ.
    ЗАЩОТО ГАДОВЕТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ
    И ОЛИГАРСИ ГИ ВДИГНАТ, НО ИМА
    ЕДНО, НО. КАКТО ВИЖДАМ НАРОДА СЕ СПОТАЙВА И НЕ ПАЗАРИ. УМЕН Е НАРОДА. НЕ ХОДЯТ ПО ЗА ВИДЕНИЯ.
    ВИЕ ТЕ ЛОШИТЕ ЩЕ ПАТИТЕ. ЩЕ. Я БЪДЕ БЪЛГАРИЯ. ЩЕ Я БЪДЕ.
  • 22 Българка

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Прав е":

    Защо ми припосвате мисли и думи, които са явно ваши, а не мои? Кога съм казала са някакво партньорство между Кирил Петков,Асен Василев и ДФБ с ГЕРБ и ДПС? Та първите три се борят срещу модела ГЕРБ-ДПС. Защо правите типично по сарайски модел внушения, които са чиста проба цинична лъжа?
  • 23 Колко

    3 18 Отговор

    До коментар #8 от "колко":

    Колко пъти да се обяснява,че нещата не са точно така както ти ги разбираш.Заради пандемията,бяха отложени много данъци за по-късна дата.Още повече--всички стоки поскъпнаха и само ДДС,което плащаш като си купиш пържоли за 13 лева,вместо за 7,още на касата ти отчисляват .Ама "едно си баба знае,едно си баба бае".От пръстите си изсмуквате някои неща,само и само да обвинявате ББ.А още не е дошла зимата.Ще видим какво ще говорите.Гледайте да не ви измръзне ентусиазма.
  • 24 няма друг начин

    25 1 Отговор
    проблемите на България са от 30г!!! трябва да се изрекът на висок глас публично,виновниците за погрома й да бъдат вкарани в затвора,тогава ще се оправи и ценностната ни система! не го ли направим ТОВА като народ,сме обречени!
  • 25 Б.Х

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Съгласен съм за администрацията, но никой не говори за онези цветнокожи избиратели. И там е голям проблема

    Коментиран от #28, #30, #33

  • 26 35545

    3 15 Отговор
    Не само не са онеправдани възрастните, а те докараха страната до тук.
  • 27 Айде и ти сега

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Коя стабилност":

    На това място ни държи собствената ни простотия, мързел и злоба а не някоя личност или партия
  • 28 Българка

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Б.Х":

    Цветните болшинство са платени. При машинен вот как ще си правят селфи пред екрана на машините? Да сигурно мафиотите ще рискуват с ограбените от нас милиарди да купят несигурни/недоказани избиратели, но няма да е така масово както с хартиените блетини. А макар и много малък процент сред цветните има и образовани и мислещо
  • 29 Врачка

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мая":

    Това са клишета,заучени фрази.Целта е покрай тях да прокара това,за което и плащат.
  • 30 Българка

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Б.Х":

    А относно пенсиите на цветните, голяма част от тях не се осигуряват и живеят от помощи. За тях е социалната пенсия, която пак ние я плащаме. Но все пак има и такива, които работят или просят в чужбина, работят в "Чистота" , строителството. Страшното е че заради социалната несправедливост, голямата ножица богати-бедни има частници, които злоупотребяват и не осигуряват върху истинския доход, но има и такива, които едва оцеляват и не могат да си позволят осигуряване на висок доход
  • 31 Рашавия

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Прав е":

    "... 140 депутата имат перки, фотоволтаици, ВЕЦ-ове"
    Имат набит отзад по един руски ой, за което великодушно им оставят по някой лев.
  • 32 БачкаторА

    6 6 Отговор
    деФакто печеливши са само най Големите пенсии и най Малките, Точно тия които не са Се потили, най малко са внасяли и Са стояли по Кнцеларии и Банки, Разни Шапкари които мислеха само как да се нахранят безплатно и да се приберат вечер при булките си !!!!!!

    Коментиран от #39

  • 33 9393

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Б.Х":

    "Цветнокожите" ти избиратели отдавна духнаха към белите страни. Идват само лятото да купят имот или да направят сватба и пак заминават за ЕС. Отдавна се стопиха цветнокожите, както ти ги наричаш, и не те точат хазната. Администрацията е туморът, който разяжда здравото тяло.

    Коментиран от #34

  • 34 Б.Х

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "9393":

    В голяма грешка си.
  • 35 Селяните се изнесоха в София

    4 2 Отговор
    И чужбина..няма кой да произвежда сланина праз зеле домати краставици. Всичко се пазарува в големите супермаркети пълно с химия..скъпо прескъпо 😇
  • 36 ФАКТ !

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Истината е само една !!!
    А тя е не реформи ,за които нищо не се прави !!! А ,че всички политици -комунистите,които ни ОГРАБИХА чрез банките 90-години и ОГРАБИХА ПЕНСИОННИЯ ФОНД и нашия труд--- да бъдат наказани най-после и да ни върнат ПАРИТЕ !!! Политици, които доведоха българите до глад и това те да бягат в другите държави ,НЕ са никакви хора,камо ли политици !!!!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 шопендар

    3 0 Отговор
    както каза бай стоян-И ВИЕ ЩЕ КАЦНЕТЕ НА МОЯ-----БЕЗПЕРЕСПЕКТИВНО
  • 39 абв

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "БачкаторА":

    На "шапкарите" пенсиите остават същите.Това само за информация.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор
    Най-сигурната инвестиция за старини е инвестицията в деца и внуци. Ако разчиташ ФИЛАНКИШИЯТА-чиновник да се грижи за тебе ще патиш.
    "Пенсионерската" държава е измислена от германския канцлер Бисмарк. Чрез нея се отнема от човек отговорността за личното му здраве, деца, старини и т. н. и се прехвърлят на филанкишията, т. е. на държавния чиновник олицетворяващ държавата. Бисмарк е създал тази система за да се подкрепи промишленото производство, като превърне отделния човек в придатък системата...
  • 41 НацоналСоциалПенсионер

    0 2 Отговор
    Хасан Адемов и Иван Нейков - министри на труда и социалните дейности !
    Всички организации на работодателите - в домашен арест!
    Профсъюзите - да се разпуснат !
    България ке се оправи !
  • 42 Нищо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Коя стабилност":

    Тепърва ти предстои да се СЕТИШ.Последни не само в Европа а в света.Дотам ще ни докарат, другарите.