Last news in Fakti

22 Септември, 2021 19:00 5 674 46

Washington Examiner: С помощта на Байдън Путин обяви енергийна война на Европа

  • путин-
  • байдън-
  • европа-
  • енергийна война

Буквално и образно Путин се представя като Бог на леда и огъня

Washington Examiner: С помощта на Байдън Путин обяви енергийна война на Европа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважението към Владимир Путин от страна на бившия президент Доналд Тръмп, който създаваше илюзии, обикновено се ограничаваше до неговите изявления. Президентът Джо Байдън няма такова оправдание. Като наказание за политиката на Байдън в областта на енергийния шантаж, сега Путин води газова война с Европа, пише вестникът на Републиканската партия на САЩ Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.

Байдън може да обвинява само себе си. С отмяната на санкциите, наложени от администрацията на Тръмп и Конгреса, Байдън се съгласи да бъде построен газопровода на Путин „Северен поток 2“, собственост на „Газпром“. След това, изправен пред остра критика, Байдън сключи абсурдна сделка с Германия в стила на комичната група Монти Пайтън. Споразумението имаше за цел да гарантира, че Русия няма да използва „Северен поток 2“, за да блокира достъпа на Украйна до милиарди долари такси за транзит на енергия, и да се договори с Европа за политически отстъпки в замяна на стабилни енергийни доставки. Тази сделка като цяло беше абсолютен фарс, но не и за Кремъл, пише вестникът.

Затова сега Путин благодари на Байдън с абсурдно отмъщение, достойно самият велик руски сатирик Николай Гогол да се гордее с него.

С изчерпване на енергийните запаси (в Европа) и предстояща студена зима, руският енергиен гигант „Газпром“ прекъсва доставките на газ за Европа(намалява ги-бел. прев.) . В понеделник на „Газпром“ беше предоставена възможност да резервира допълнителен транзитен капацитет за газопроводи, транспортиращи газ за Европа (включително към Обединеното кралство). Вместо това „Газпром“ е резервирал само една трета от наличния си капацитет през Полша и около една десета от наличния си капацитет през Украйна. Това доведе до факта, че цените на енергията скочиха още по -високо и те вече надхвърлят 900 долара за хиляда кубически метра. Този ход беше предприет от „Газпром“ след подобно съкращаване на доставките по -рано това лято.

Не трябва да има илюзия кой е виновен за тези съкращения на доставките.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е марионетка на Путин. Той е част от старата петербургска гвардия на руския президент. Всъщност политическият (а не бизнес) характер на действията на „Газпром“ е добре известен на разузнавателната общност на САЩ. Нещо повече, Милер беше санкциониран от администрацията на Тръмп още през 2018 г. Ясно е ,че Милер следва инструкциите на Путин, коментира изданието.

Това също е прощален подарък на Ангела Меркел от КГБ

Канцлерът на Германия, който трябва да напусне поста си следващата седмица (вероятно след създаване на ново германско правителство, което понякога отнема месеци-бел.ред.), се оказа най -важният съучастник на Путин (и дори открито разположи обекти на ГРУ, свързани с химическите оръжия, на територията на своята страна). Путин казва на Меркел колко оценява слабостта ѝ. Сигналът от Русия ясно присъства тук.

Буквално и образно Путин се представя като Бог на леда и огъня.

В този смисъл това е и сигнал към Байдън. Руснаците искат Вашингтон да изглежда слаб, а европейците да се чувстват зависими от Москва. Путин дава на всички да разберат, че единственият начин да се стопли Европа е, ако Европа се „огъне“ и „склони глава“ към „Северен поток-2“ и остави Полша, балтийските държави и Украйна да отидат по дяволите, пише изданието.

Но не се притеснявайте, точно както в Афганистан, връстниците на Байдън контролират всичко, завършва републиканският вестник (имайки предвид Нанси Пелоси - бел. ред.).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудо

    100 4 Отговор
    Неадекватите обвиняват стената в която са си ударили прoстите глави, че е стена, безценно!

    Коментиран от #20

  • 2 историк

    90 8 Отговор
    Нагло-саксите водят 14-вековна война срещу континентална Европа!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Финансова криза и колапс

    44 2 Отговор
    Стана ми студено, хвърлих си три одеяла.
  • 5 Запасняк

    90 2 Отговор
    Американците задълбоват кризата, защото не изпращат кораби с втечнен газ - молекули на свободата, ха ... ха ...
  • 6 Еми значи

    69 3 Отговор
    започвате с газ от САЩ и това е.

    Коментиран от #44

  • 7 Руснаков

    37 1 Отговор
    Има някой за....еб...не...,ама много здраво..
  • 8 А защо

    103 6 Отговор
    Русия да не остави Полша, балтийските държави и Украйна да отидат по дяволите?
    Първи са да плюят по Русия, по-големи католици и от папата, Украйна толкова гадости сготви на Русия обаче Русия виновна че не им дава газ.
    Тия май живеят в алтернативна реалност.
    НА САЩ като им е крив некой санкции до дупка обаче Русия не може да го прави.
  • 9 Глупаци-западняци

    92 4 Отговор
    Сами си отрязохте топките с вашите шизофренични "закони" за 33 пола и после се чудите що Вовата не ви брои за мъжкари и ви пързаля като момиченца с панделки..
  • 10 Оф тоя

    98 2 Отговор
    Путин колко прост, вместо да транзитира през Украйна и да плаща милиарди за транзитна такса той взел че си направил газопровод да не ги плаща.
  • 11 Деймос

    91 3 Отговор
    Това е прекрасен пример на материал от консервативната преса на САЩ . Либералната я знаем каква е ...:))
    Та ЦЯЛ енергиен пакет приеха срещу Русия .Съгласно него , тя няма право да зарежда повече от 35% :)) Русия изпълнява стриктно своите договори , стриктно ...ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА ИМА ПИСЪК ДО БОГА ! Германия няма проблем с цента на ГАЗ, тя доставя на 220 долара по дългосрочен контракт . Вероятно същото правят Унгария и Австрия през ТУРСКИ ПОТОК....Всички врякаха за ПАЗАР на енергията ! Къде са американците , катарците с втечнената ГАЗ ??
    Всички се ометоха към КИТАЙ ,защото цената там е още по висока !
    Всички останали страни(вклчително и България се НАХАКАХА НА ПАЗАРНАТА ЦЕНА . Русия се обвинява в това ,че прави пазарна икономика ........Не те сега искат КОМУНИЗЪМ :)) ИДИОТИ ..
  • 12 зрител

    73 2 Отговор
    "Байдън се съгласи да бъде построен газопровода на Путин „Северен поток 2“, собственост на „Газпром“

    в това твърдение няма ли нещичко, което да притеснява автора? нищо? вероятно не, след като го е пльоснал в пасквилчето.
    но да му помогна: кой е бай дън, че да разрешава построяването на газопровод на чужда територия, чужда собственост? м?

    Коментиран от #18

  • 13 гадно

    60 1 Отговор
    Дреме ми за евролентяите лошото е, че и ние сме в кюпа заради слугинажа на тиквата. Отказахме се от договорени твърди цени и сега ще духаме супата.
  • 14 Деймос

    54 2 Отговор
    По украинския ГАЗОПРОВОД ...Русия ще го ползва ,ако има клиенти ...
    Украйна иска такси !?? Да намери клиенти за ГАЗ с високите такси през своят ГАЗОПРОВОД ..:)
  • 15 Зайо Байо

    54 0 Отговор
    Пълни глупости. Газпром УВЕЛИЧИ чувствително доставките за Европа през 2021 година до моменнта. По спомен около 30 процента до края на септември. Лесно проверим ФАКТ. Няма как просто така да удвои или утрои доставките защото на ЕС му трябва газ в момента. Отделно американците нали все мрънкат Европа да не ползва руски газ и много са загрижени, що не доставят по евтина газ, ама и на тях в момента не им достига и са им празни хранилищата - също лесно проверим ФАКТ!?2
  • 16 Пиетро

    46 2 Отговор
    Байдън е гаф след гаф. Демократите може би вече си скубят косите, но е късно. Борис Джонсън и министрите направо заявиха, че Джо е мръднал. В Европа сигурно мислят същото, но не го казват на глас. Този човек отвори южната граница на америка и досега в страната за 9 месеца са влезли над 600 хиляди бежанци от Южна Америка. Послед инареди спешно изтегляне от Афганистан и заряза там десетки хиляди афганистанци, които работеха за Пентагона като преводачи, шофьори и т.н. Стотици хора с американски паспорти още не могат да напуснат Афганистан. Американските военни зрязаха също модерни оръжия за над 80 милиарда долара. Белият дом е населяван от човек, който не знае къде с енамира и в кое време живее. Байдън е цар на провала, очаквам нови срии от непредсказуеми гафове.
  • 17 ????

    52 1 Отговор
    Първо за каква люта зима говорите? Вашите екозащитници непрекъснато говорят за повишаване на температурата на планетата, ледниците се топели, така че лютата зима отпада. Второ ,краварите нали добиват втечнен газ, всички засегнати от Русия да се обърнат към "Господарите" на шистовия газ, та не виждам защо се възмущават от цената на газа и намалените доставки от Русия,сащ ще им го достави в неограничени количества.
  • 18 Бай да уей

    34 1 Отговор

    До коментар #12 от "зрител":

    Как кой е бай дън? Този, който провежда специфични пресконференции, в които отговорите идват преди въпросите, а онези от журналистите, които не са толкова бързи в мисленето, лееекичко са изблъсквани от залата.
  • 19 Така е

    2 19 Отговор
    САЩ и Русия са решили да видят сметката на Европа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей

    38 1 Отговор
    Ми американците нали за това се домогваха,да създадат газов вакуум на европейския пазар.Какво чакат,ха бакалъм ,бе!Искаха да ограничат руските доставки,постигнаха го по един или друг начин,защо не ползват плодовете на постижението си,защо не доставят втечнен газ с танкери.Защото не могат,нямат заводи за втечняване,нито такива количества газ,искаха само да навредят на Русия,но ще го отнесе ЕС.цЕНИТЕ ЩЕ ИЗЛЕТЯТ,това сега е цвете,при първите студове и дефицит на газ,ще почнат да се молят на Путин да пусне кранчетата на макс.Тук у нас се правят на хитри и искат да спират въгледобива и тецовете,ама и тук газта ще предизвика обрат в тия намерения.Путин ще ги научи къде зимуват раците и после нека пак се правят на велики.
  • 22 Чудо

    44 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    Има една българска поговорка "Не е луд този, който е изял баницата, а този който му я дал." Хайде опитайте се да поставите правилно героите Путин и Борисов в нея. Спомням си фирономията на Путин и учудването му, когато от наше име, същият този Борисов отказа "Южен поток". Това е действие, което ще се изучава в учебниците по слугинство за начинаещи и ощетени от съдбата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 яко ни лъжат

    30 3 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА. РУСИЯ НИКОГА НЕ ЗАПОЧВА ВОЙНИ. ТЯ САМО ГИ ЗАВЪРШВА- БИСМАРК НАПОЛЕОНОВ.
  • 25 поклон

    43 5 Отговор
    Един мъдър човек бе казал по повод феномена Путин , че " С ЖЕСТОКОТО МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯГ САМО БЕЗМИЛОСТНИТЕ"! С тази Европа , която се опита да подмени историята на Втората световна война и да забрави освободителите си дали 20 МИЛИОНА жертви, която подкрепя безумни санкции и откровени лъжи като "Скрипал " и чешките измислици , както и глупостите на Украйна и Полша, заслужава точно този безмилостен акт! Поклон на управник като Путин - той върна достоинството и просперирета на народа си! Идете и вижте - там е рай!
  • 26 Риналдю

    4 37 Отговор
    Тези действия на Русия,само потвърждават предупрежденията на американците,че сигурноста на Европа е поставена под заплаха от тези "потоци".В краткосрочен план Путин ще натрупа точки,но в дългосрочен вече е губещ.И на най-заслепените европейски политици им светна какво цели Русия.

    Коментиран от #38

  • 27 Бамбука

    15 19 Отговор
    СП 2, Германия и газовата война. Е, благодарение на ББ ние опростихме транзитните такси които Русия трябваше да ни плаща още 10 години. В замяна построихме с парите на българските данъкоплатци газопровод за над 3 млрд лева. Бедна България спонсорира богата Русия.
  • 28 ДаЗдраПерМа

    11 1 Отговор
    американските санкции против Газпром и негови дъщерни фирми трябваше да увеличат доставките и да паднат цените, напълно логично нали. Сега дори полската PGNiG е получила право да участва в сертифицирането на СП-2 тя ще дърпа ръчната спирачка до посиняване. Руската Роснефт е пък втория доставчик по СП-2 тоест някаква показна диверсификация но пък напълно по европейските закони. Все пак европейските цени са по ниски от азиатските и има корелация с пазарни а не с командни процеси.
  • 29 В.В.П.

    32 0 Отговор
    Едни и същи ги върти ДВ..Русия ,има газ,,,ако си поискате ще ви дадат ,ако не си поискате ,няма да ви дадат...Германия си иска ,,,дават и...Ама,било изнудване ,извиване на ръце,шантаж ..Пълни глупости...Ами купувайте от САЩ ,Англия и Австралия...Те няма да шантажират,,,щото нямат Нищо!!!...Гол популизъм...Къде са танкерите,със втечнен газ ..???.Къде е Азерския газ??.Велето е долен парцал ,финансиран от ,глобалистки ,фашистки фракции,и организация..
  • 30 Анонимен

    28 0 Отговор
    Американците щом толкова са се загрижили за Европа винаги могат да и доставят газ на цени по-ниски от руските и да я спасят - какво чакат ?
    Европа сама си е виновна като залита в зелените фантасмагории и унищожи всякаква енергийна инфраструктура . Сега когато реалността се оказа различна от захаросаните приказки за енергийни революции да се сърди сама на себе си !
  • 31 Седесарят.

    26 1 Отговор
    Русия ,е щедра към приятели и ,сурова към неприятели...Немците ,помнят това..Путин е феномен..!!Един истински приятел на България..Е РФ!!...
  • 32 ТОЧКАТА

    17 0 Отговор
    Основен консуматор е ГЕРМАНИЯ!!!!!!ТЯ!!!ИМА ЛИ ПРОБЛЕМ????...НЯМА!!!!!КРАЙ НА ПРОСТОТИИТЕ АМЕРИЧКИ,
  • 33 Академик

    15 2 Отговор
    Путин е велик!Слава!
  • 34 ежко

    11 0 Отговор
    Абсурдните изисквания на ЕС да се предоставят свободни капацитети, дори и да няма кой да ги ползва!А сега -ЕС да пълни 9/10 украинските тръби.С какво ще ги напълни -не е много ясно, но сигурно се надява на украински газ?!:)
  • 35 Рико

    5 1 Отговор
    Как може една държава с 50 да воюва. То не е за коментар, това са такива невероятни и смехотворни глупости.
  • 36 АЗЕРСКИ БАТКО

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    като искат ЕФТИН ГАЗ ДА СИ ПОСТРОЯТ НАБУКО!!!! ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА РАЗБОЙКО БАРИСОВ!!!
  • 37 СССРБарета

    27 2 Отговор
    Русия е толкова мощна държава че може да сложи в малкия си джоб САЩ и всичките им подлоги! Когато Путин беше запитан от немски журналист през 2008 година къде е сбъркала Русия и къде е сбъркал запада отношенията си последните 20 години Путин отговори красноречиво: ние каза Путин сбъркахме че твърде много ви се доверихме а вие сбъркахте че приехте това доверие за слабост и взехте да злоупотребявате с него!!!
  • 38 ежко

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "Риналдю":

    Ха,ха...Дринго, енергийната сигурност на ЕС не е работа на САЩ, а на ЕС!САЩ си имат техни интереси, ЕС си има съвсем други, Китай -трети, а Русия четвърти.И вместо ЕС да си глада собственият кяр, както го направи Германия, тя тръгнала да подгъзува на САЩ и затова ще си плати.
    Който гледа сеир когато двама се млатят и помага и дава кураж на единия, то си го обикновено го отнася като победи другият.Така е живота ако не си забелязал.ЕС налага ембарго, санкции и какво ли още не, вредеше на себе си, помагаше на САЩ и сега ще си сърба попарата.По-малко германците и австрийците, повече такива като нас.
    Бас хващам,че ако САЩ по някакъв начин осигури шистов газ за Европа, изгради терминали и кораби/което няма как да стане за
    от днес -за утре/ то руснаците без пари ще предлагат газ, колкото американските фирми да фалират.А ЕС политиците няма как да обяснят на данъкоплатците защо се купува скъп газ.И ще бъдат наритани жестоко!И те го знаят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Значи

    14 0 Отговор
    Самите американци ни казват, че сега плащаме цената на мераците на САЩ, Полша, покрайна и прибалтийските джуджета да ухапят Русия чрез ЕС и мало.умните постановки на "третия енергиен пакет" - Русия да строи газпроводи, по които други да доставят "диверсифицирана" газ на ЕС, на цени на Енергийната борса на газ...

    Къде са другите доставчици, за да подадат на ЕС и на България хипотетичната "диверсифицирана" газ???

    Къде е САЩ с неговия втечнен шистов газ???

    Нема гаааз! Има инфлацияяя!
  • 41 Архимандрисандрит Бибиан l

    2 3 Отговор
    Кольегата Тупин е обештал на бойковинцките пемберуги да им пусне есклозивно газ од тайното си находиште.....или бе изходиште не помниме!?
  • 42 Без Негри

    10 0 Отговор
    Що ревете бе русофоби? Що ни спряхте ЮП?
  • 43 козяшка амеба

    1 6 Отговор
    Сега, като им се изчерпят находищата на рашките да видим кво шъ праят!
  • 44 Само че тия кораби зареждат

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Еми значи":

    Втечнения газ от водкаджийска територия.......
  • 45 МЪРШУЛЯК

    0 1 Отговор
    БОЙКО НИ ПОДСИГУРИ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ - НЯМАМЕ ГАЗ . НО ИМАМЕ ТРЪБОПРОВОД , ЗАТВАРЯМЕ АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА И ИМАМЕ ГЬОЛ , ИЗГОНИХМЕ И ШЕВРОН КОЙТО СОНДИРАШЕ МОРЕТО НО ИМ ПОДАРИХМЕ КОНЦЕСИЯТА ..........КОНЦЕСИЯТА НА ВОДАТА Е БЕТОНИРАНА ...............КОНЦЕСИЯТА И НА ТОКА СЕ БЕТОНИРА КАТО Я ДАДЕ НА КРАДЦИТЕ ОТ НЕГОВАТА ШАЙКА ! КОНЦЕСИОНИРА И ВСИЧКИ ЗЛАТНИ ЖИЛИ И РАЗДАДЕ ГОРИТЕ НА ДПС И ПРОДАДЕ ПОЧТИ ВСИЧКАТА ЗЕМЯ НА ТУРЦИЯ И КИТАЙ ............ ДОКАРА НИ ФРАКИНГ ФИРМИ И ТЕ ВЕЧЕ ТРОВЯТ НЕДРАТА НИ !
  • 46 СВЪРШЕНИ СМЕ

    1 0 Отговор
    ЮЖЕН ПОТОК НИ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА , А ЕС И НАТО ЩЕ НИ ЛИКВИДИРАТ ! БОЙКО ПОБЕДИ БЪЛГАРИЯ