Last news in Fakti

25 Септември, 2021 16:00 4 055 61

„Продължаваме промяната“ или изкуството да опаковаш

  • продължаваме промяната-
  • изкуството-
  • опаковаш

В съвременната политика отдавна няма значение какво казваш. Важното е как го казваш. За да имаш успех, трябва да се погрижиш най-вече за опаковката, казва Петър Волгин .

„Продължаваме промяната“ или изкуството да опаковаш - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както в политиката, така и в изкуството действа следното желязно правило. Необходимо е да поразиш публиката с някаква идея, която изглежда супер интересна и авангардна, с нещо, което хората не са виждали. Няма никакво значение дали въпросното нещо е смислено, или не. Важното е да звучи и да изглежда добре. Чаршафосването на Райхстага и на Триумфалната арка е класически пример за ловкост на ръцете и нищета на творческото въображение. Класически фокус-мокус, който кара аудиторията, или поне някаква значима част от нея, да тръпне от възхита пред твоята хрумка. Вярно, ще има и такива, които ще гледат скептично. Ама те ще си мълчат, за да не ги обявят за прости и за такива, дето не разбират от модерно изкуство. Това коментира журналистът Петър Волгин в "Политически НЕКоректно" по БНР. Той каза още:

Нали сте забелязали, че днес една от най-популярните думи е ПРОЕКТ. Светът се изпълни с проектанти. Едни проектират изкуство, други политически конструкции. Както виждаме от първите действия на лидерите на най-новия български политически проект „Продължаваме промяната“, основният акцент е същият като при опаковъчното „изкуство“ – поразяване на публиката. Този ефект се постига най-добре, когато говориш простичко, не спираш да се усмихваш, както правят американците, и предлагаш прости решения за сложни проблеми. Примерно, по толкова болезнената тема за корупцията. Фронтмените на новия политически проект имат изключително просто решение на проблема. Корупцията, казват те, се дължала на едни, малко на брой, лоши хора, поставени на ключови места в различните държавни структури. И значи нещо много простичко трябва да направим. Махаме лошите хора, слагаме други, разбира се, добри хора, които, о,каква изненада!, са наши добри приятели и нещата заспиват.

Ето и друго простичко нещо, което трябва да предизвика „уау-ефект“ у електората. Няма „ляво“ и „дясно“, с грейнали лица съобщават политическите опаковчици. Това били остатъци от минали времена. Важното било да сме почтени. И публиката, или поне една значима част от нея, пак цъка с език от възхита. Как не се бяхме сетили, че това е най-важното! Вероятно някои от вас си спомнят, че при социализма имаше едни къщи, върху които стоеше табелчица с надпис „образцов дом“. Е, сега ни предлагат осъвременен вариант на това отличие. Едни партии или отделни политици ще бъдат отличавани със знака за „почтеност“. Тук, разбира се, има известен проблем. На базата на какви точно критерии ще се раздават тези почетни звания? На личните симпатии ли ще го караме? Комисии по сертифициране на почтеността ли ще създаваме? Или ще чакаме нашите партньори от чужбина да ни подскажат? Може би ще ни трябва нещо като закона „Магнитски“ обаче с обратен знак. Въпросният закон ни показва кои са лошите момчета, с които в никакъв случай не бива да си играем, за да си нямаме неприятности. А новият закон ще посочва тези, с които е позволено и даже е препоръчително да си играем. Така вече няма да има никакво съмнение кои са добрите, тоест почтените момчета.

В съвременната политика отдавна няма значение какво казваш. Важното е как го казваш. За да имаш успех, както сред местните избиратели, така и пред чуждестранните покровители, трябва да се погрижиш най-вече за опаковката. Колкото по-лъскава, толкова по-добре. Разбира се, важно е и как изглеждат дистрибуторите на новия политически продукт. Трябва да излъчват жизнерадост и дръзновение, да се усмихват 24 часа в денонощието и да пораждат моментална симпатия у аудиторията. Носенето на бяла ризка и неносенето на вратовръзка е предимство. Това е фешън послание, което създава усещането за непринуденост и чисти намерения.

Красивата опаковка, както и неспирното говорене за борба с корупцията и почтеност, със сигурност ще омагьосат голяма част от електората. Пък тези, които отказват да бъдат „трогнати и очаровани“, ще бъдат обвинени, че не разбират от съвременно изкуство. О, извинете, исках да кажа от съвременна политика. Изразиш ли и най-малката критика към новите политически проектанти – например, ако попиташ защо заклеймяват партийните номади, а ползват именно регистрацията на подобни партии, за да участват на изборите – моментално ще те обвинят, че си назадничав и крепиш статуквото. Политическата коректност изисква да се възторгваш както от увитата с чаршафи Триумфална арка, така и от най-новия продукт на българския политически пазар. Да, еуфорията и опиянението са приятни състояния. Проблемите идват тогава, когато дойде махмурлукът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    13 4 Отговор
    никаква нужда от опаковка , както един истински и многоцветен букет !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатана

    29 8 Отговор
    “Продължаваме подмяната” от слогана “Мутри —вън”,вече ще е “Мутри —вътре”.
  • 5 утре пак дс

    14 6 Отговор
    зреете ли за бойкот на изборите,или още сте зелени?

    Коментиран от #29

  • 6 гадно

    20 0 Отговор
    Това с поразяващата уста важи за публика испаднала в транс. Когато публиката има глави на раменете си, а за съжаление у нас не е така и се чака поредния спасител, празните приказки трудно минават.
  • 7 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Този коментар, под уж статийка Не променя Нищо. Просто, нищото вече ни е затрило. За пример, в сегашното псевдо преброяване, няма графа Книги. Честита Зима!
  • 8 📌:) Бля

    12 17 Отговор
    :) Точно Волгин е човекът, който не може да опакова, но затова може да пише дъълги статии за опаковане, бля :)
  • 9 Иван Москвичин

    7 5 Отговор
    И аз искам на държавна хранилка за да мога да храча.

    Коментиран от #17

  • 10 Пич

    33 9 Отговор
    Ще стане смешно и тъжно , когато некадърните селяндури си отворят подаръка... Народ , които гласува за чалгарите , а след това се хвърля на канадците , повече от това , да копа картофи по чужбина , за друго не става...

    Коментиран от #25

  • 11 Виталия Ражнатович

    17 8 Отговор
    Вън соросоидите на Джордж Сорос и Бил Гейтс ит политиката! И още нещо 15.06.1914 Юрий Андропов ПЛАН България без негри, а талибани въобще не са желани!
  • 12 Панов

    18 0 Отговор
    Спецове по източване на държавни и европейски фондове.Справка с фирма ,,насекомо,,Източени 35 милиона евро за 3 години и декларирана печалба от 30 хиляди лева.
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    26 4 Отговор
    Уви , тъмната истина постепенно излиза на светло ‼️ Когато НЛО пееха " ... ний сме с таз, която е на власт!" беше забавно , но и тъжно ‼️Всички комунисти ( Борисов, Цачева,Менда... ) си скриха партийните книжки и станаха яростни антикомунисти‼️ Лиляна Павлова и Цветан Цветанов, внучка на член на ЦК на БКП и синчето израсло на коленете на шефа на ДС на Живков - станаха най-верни на новите господари‼️

    Коментиран от #19

  • 14 Борислав

    13 9 Отговор
    А ми точно тия двама господа имаха определени успехи, особенно медийни тъй като от всичките им разкрития няма нито един арестуван и ли дори обвенен. Това лично за мен е притеснително!

    Коментиран от #56, #60

  • 15 Щерю

    10 5 Отговор
    Фърляйте въдицата,шарани балъци да клъвнат има много.
  • 16 Лаборант от ДС

    12 3 Отговор
    Все ми се струва,че случайни хора в политиката не попадат.
    Дано да бъркам....

    Коментиран от #26, #40

  • 17 Като си

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Москвичин":

    Некадърен , няма ... Те за овчар го не щат в селото , той кмет иска да стане.
  • 18 БАЙ Х@Й‼

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Нали затова скачахте по площадите ‼️
  • 19 Виталия Ражнатович

    6 19 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    Забравяш комуниста Румен Радев. Бойко не е чак такъв комунист като него, защото има лекичко сръбски произход

    Коментиран от #32, #33, #39

  • 20 изрод от ГЕРБ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Тренирайте и самонаритване. Няма вече кой да ви рита.
  • 21 Казвам

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Че Борисов е върха , и така е за една трета от българите. Ходи ти да се бесиш , защото овчар не ни трябва.
  • 22 Последния Софиянец

    8 7 Отговор
    Хубави млади хора. Само Кирчо ,нещо започна да се измята, но ще видим тази работа. Да не полетят пак яйцата, с Росен сме в готовност.

    Коментиран от #28

  • 23 XYZ

    3 7 Отговор
    Злобар, на кого служиш ???
  • 24 Стрелцов®

    19 4 Отговор
    Както винаги в десятката. Волгин, един от малкото останали журналисти.
  • 25 LOSHIA

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Помисли за себе си!Ти какво ще правиш? Това което е сега,по вече няма да го има!!!!

    Коментиран от #36

  • 26 БАЙ Х@Й‼

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лаборант от ДС":

    Няма случайни ‼️ Едните са от кликата на властитутките : Паси-дядо съветник на Живков, Паси-син пръв НАТО-вец, Паси-внук с новите червени! Другите са за свежа кръв: Миглена Пръмова - снахата на Пръмов (ЦК на БКП) след промяната промени и двете си име и осребри затварянето на реакторите в Козлодуй ‼️
  • 27 (*_*) & ($_$)

    5 2 Отговор
    Паричките са ни в очичките, а трябва да са в ръчичките.
  • 28 изрод от ГЕРБ

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Ами то Кирчо,Ристьо и Мая са като чамови дъски.Едно и също вършат.
  • 29 много слънчасъл

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "утре пак дс":

    Само тиквата да гласува за себеси и е избран. Какъв бойкот бълнуваш? Мечтата на ГЕРБ,растите, БСП,аритеи ДПС,уто. Ти от кои си?

    Коментиран от #44

  • 30 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 5 Отговор
    Браво Петър Волгин!

    Ако не беше бесепар, а безпартиен критикар, и на "десни" службогонци, и на менте "лявата" БСП олигархия. Щях да съм ти голям фен. Но ми се струва, че громиш всики други и всикчи "десни". Но и некадърниците и менте "леви" от БСП, които реално са десни. По заплатите и бонусите им ги познавам.

    Петър Волгин ти си бесепар, не заради личните си убеждения, а по комунистическа заръка и срещу добро заплащане.

    Поне веднъж да беше "наплюл" БСП, за това, че говорят за неравенството. А в същото време се борят да запазят привилегиите и голямата разлика от 5 пъти в пенсиите межу червените пенсионирани милиционери, фатмаци, партийни секретари ... и обикновенните пенсионирани учители, медицински сестри, работници ...
  • 31 asd

    3 3 Отговор
    Не ме интересуват опаковки! Спрете евакуацията, както я нарече проф. Христов!
  • 32 LOSHIA

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Виталия Ражнатович":

    Бойко не бил чак такъв комунист ?..........ха ха ха ха ха ха ....................Бухаха ха ха ха ха ха ха ха ха..........Че той още не си е върнал партийния билет от БКП!

    Коментиран от #51

  • 33 БАЙ Х@Й‼

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "Виталия Ражнатович":

    Нищо не забравям ‼️ Помня и как Тома Биков щеше да вкарва Борисов и Цветанов в затвора И къде е той сега‼️ Помня и Яне Янев и Ники Дудука как щяха да громят борисовщината И къде са те сега ‼️Помня и смелото писателче с книгата "Шайка" ( да ти цитирам ли мотото) И къде е то сега‼️ И Симеон помня с интервюто при Кеворк , как само обещаваше да не търси имотни облаги, а после .... ‼️ И още помня...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хвалипъцковист

    3 6 Отговор
    Петър Волгин е гов.но
  • 36 Единствено няма

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "LOSHIA":

    Стабилност и предвидимост... Ако до сега не си успял да видиш падението на държавата , явно няма да успееш и за напред.
  • 37 Подкрепа за Борисов

    8 2 Отговор
    Бойко в затвора
  • 38 Дедо Грую

    11 3 Отговор
    Кирчо и сие ша ви опрай, барабар с целата си соросоидна банда. Ша има и инстанбулски конвенции, и ваксинки, и ред подобни убавини. Само да има наивници да вялват в поредния оправач.

    Коментиран от #41

  • 39 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Виталия Ражнатович":

    Заради леко сръбския си произход ли Бойко ходеше с кевларен шлифер до коленете , когато сърбина беше на свобода ❓❓❓

    Коментиран от #50

  • 40 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лаборант от ДС":

    Има "сценаристите" случайно влязоха в политиката, ама статуквото Курни, Ристе, Мая ... не ги допуснаха да са сами във властта(да раздават парчетата от баницата). Ристе искаше да държи ножа(министерство на финансите). И постави ултиматум или Асен Василев е министър на финансите или ние гласуваме против. И накрая поличко изкараха ИТН виновни за всичко.
  • 41 qwerty

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Дедо Грую":

    Никой не може да ме ваксинира насила, а ратификацията на конвенцията изисква 2/3 мнозинство.

    Коментиран от #43

  • 42 Бамбука

    3 3 Отговор
    Москвича ги разбира тия работи. Социализъм, равенство, братство и други простотии, а далавераджиите все от тази среда. Нам ада го чуете за ИТН и как се пръкнаха, кой им плаща, както и тези от "Възраждането". Те нямат опаковки, голи като охльови са, но нали са наши хора, всички е шест.
  • 43 освен това

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "qwerty":

    Изисква и промяна на текстове в Конституцията.
  • 44 негласувал

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "много слънчасъл":

    всичко е психология драги,нека да отидат 5-10% максимум да гласуват,пък да ги видим нашите "политици" как ще се почустват тогава!? спомняш ли си преди 10-тина години искаха да правят гласуването задържително,сещаш ли се защо?
  • 45 Госあ

    4 5 Отговор
    Ако Волгин не беше чак такъв русофил, щях много да го харесвам. В русофилите има нещо…веднага си казваш… ама е русофил
  • 46 ПЕНЦИОНЕР

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "7531":

    .... С БЕЗИМЕННИЦИ И БЕЗРОДНИЦИ... НЕ ГАВАРИТ...ТАВАРИШТ..... ДАРАГОИ... САТ-РА.П... .!!!!!!.....
  • 47 П Волгин?? Ти ще, си останеш Мишок!!

    4 8 Отговор
    Опакован или не, по Проект или не, ти си един Мижляк!!
  • 48 Експерта от Пловдив!!!! България е

    4 2 Отговор
    Държава на Мафията!! Няма лява или дясна Мафия!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Виталия Ражнатович

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "БАЙ Х@Й‼":

    Горе долу е така. Някога беше авер със Сретан Йосич. Сбърка, че прекъсна това
  • 51 Виталия Ражнатович

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "LOSHIA":

    Ами много просто. Тодор Живков беше българския му баща, нооо Гойко Митич изиграл Винету😂 е сръбският!
  • 52 Мая

    0 6 Отговор
    Другарю Волгин, Вас и в сатен да Ви пакетират, пак резултатът е едно нищо!
    Когато хората са искрени - си личи, когато лъжат - също си личи, а когато някой им плаща, за позорят някого, не само че си личи, но и вони!
  • 53 Фхгж

    4 3 Отговор
    Само софийските редтитут пумияри ще гласуват за тях
  • 54 Крокодила Гена

    1 2 Отговор
    Не зная колко от успешните политици в Европа, Америка и другите части на света са завършили Харвард, но със сигурност всички от тях имат по-добър морален облик от нашите харвардци. Така, че това трябва да е водещото МОРАЛА, който новите тарикати толкова го нямат.
  • 55 Матей

    0 0 Отговор
    Щели да махнат лошите чичковци,а тях дали са ги питали,май не.Тия чичаци са водили 30-годишната война на мут-ри-те и са самите костюмирани мут-ри.Приличат в суратя на булдоци,с тегло окол 150 кила,возят се задължително с джипове.И ТИЯ ЩЕЛИ ЕЙ ТАКА ДА ГИ уволнят и на синекурните местенца да поставят свои човечета,едни чистички и неопетнени хомункулуси,взети от кой знае къде.Е,да ,ама не,както се казва в една реклама КОНТРОЛЪТ,Е ВАЖЕН.
  • 56 Ами кой да ги

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Борислав":

    Обвини и арестува тези разкритите, Гешев ли, калинката 🐞 на Боко тиквата 🎃?! 🤔
  • 57 Стоян Хлебаров

    1 1 Отговор
    Провокаторът на повикване Волгин,е мобилизиран от Мафията,да сее съмнения и жлъч,към новия проект Петков-Василев! И не усеща вече,че ...волът рие,на гърба му пада! Всичко при Волгин е опаковка-дори самият той...И все опаковки му се привиждат-истински специалист по опаковките...А критериите за почтеност на новата партия,лидерите й ясно посочиха-бъркаш ли в хазната,си непочтен,крадеш ли-си непочтен! Обикновено,на такива и моралът им е непочтен-по презумпция! Само на Волгин не му е ясно-по скоро не иска да му е ясно-така е инструктиран...
  • 58 7777

    2 1 Отговор
    Пешо Волгин ти какво предлагаш? Нищо. Затова поне не се обаждай.
  • 59 Неизбежното идва

    2 1 Отговор
    За разлика от лаладжиятаВолгин, Василев и Петков на практика показаха как се издърпва кокала от зъбите на герб и дпс. И това няма нищо общо с опаковки и тям подобни тинтири - минтири. Но има общо със справедливостта и началото на края на борисов и доган
  • 60 Тулупа от банкя

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Борислав":

    Не се притеснявай,нали знаеш че човека с каскета ни пази от разкрития и затвор.
  • 61 В целофан

    1 0 Отговор
    Тия двамата много ми приличат на Кристо с неговите опаковки,кактои на санирането на блоковете - .айно в целофан.