Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 21:00 3 756 45

Години на разделяне, насъскване и тормоз: излиза ли България вече от 1990-те?

  • лозан панов-
  • тормоз-
  • българия-
  • румен радев-
  • разделяне-
  • политика-
  • президент

Днес българинът иска най-после да излезе от 90-те, които се проточиха твърде дълго

Години на разделяне, насъскване и тормоз: излиза ли България вече от 1990-те? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на над десетилетие политиката - по света и у нас - бе доминирана от истерици с недобри намерения към общото благо. Имаше години, в които бъдещето изглеждаше тяхно - по един непреодолим и неумолим начин. Днес обаче навсякъде в цивилизования свят наблюдаваме техния залез. Връща се онова "нормално", породено през столетията от демокрацията, законовия ред, мира, солидарността и справедливостта. Истериците губят избори от САЩ до Словакия. Печелят умерените, учтивите, уважителните и приличните.

Белезите на 90-те години

След протестите от 2020 година в България също забелязваме този процес. Парадоксално, но факт: оказа се, че крайната форма на политика, всенародният протест, произведе политическа ситуация, в която крайностите са се оказали неприемливи. В специфичния български контекст тази революция в националното съзнание бе мотивирана от едно ясно изразено желание, развиващо се на нивото на културата и, следователно, трайно и дългосрочно: да се излезе най-сетне от ситуацията, при която безобразията, срещу които е необходимо да се протестира, лесно стават правило. Накратко: да се излезе от дълго проточилите се 1990-те години.

Погледнати от този ракурс, основните белези на тези години бяха три:

- Крайното разделение и противопоставяне, характерно за двуполюсните политически системи. Това разделение се изразяваше с поведение, основано върху нетърпимост, отхвърляне, омраза, обиди и много крясъци.

- Разпад на законността и заменянето ѝ със сила или поне с привидността на сила

- Буйстващо лично поведение, обусловено от отпадането на старите контролни механизми и липсата на нови, в съчетание с внезапно появилите се икономически условия за хедоностично поведение след десетилетия на социалистически дефицит. Чалгата бе изразът на това в сферата на масовата култура.

Години на разделяне, насъскване и тормоз

На тази основа се сформира нова (анти)култура на общуване, деградираща към цялостна истеричност на поведението. След като разби двуполюсния политически модел, Сакскобургготски се опита да укроти истерията чрез налагането на умерен режим на публично говорене и поведение. Това обаче не се получи, тъй като не стъпваше нито върху внимателен анализ, нито - върху сериозна политическа визия. В следващите години цялата неистовост на 1990-те години изби директно в политиката и в управлението, стигайки своя връх в периода на властване на Бойко Борисов. Следвайки примера на други крайни популисти, той наложи дискурс на разделяне, насъскване и тормоз. Не след дълго той се оказа адекватен изразител на истеричния дух на времето, последван от Орбан в Унгария, Качински в Полша, Тръмп в САЩ, както и от крайните популистични партии, напъплили Стария континент.

В по-голямата си част обаче българите не буйстват. Те са прилични, умерени хора. Известно време могат да се фасцинират от модели на крайно поведение, привиждайки в него някакъв героизъм. В крайна сметка обаче средният българин стига до прозрението, че екстремното поведение е просто неприлично и позорящо. Освен това, въпреки склонността на малцинство българи да залитат към екзотични, крайни идеологии, повечето са здравомислещи хора. На тях сравнително бързо им омръзват бомбастичността, преувеличенията и откровените лъжи на популистите.

До какво води истеричната политика?

Не на последно място, масовият българин не харесва хаоса, непредвидимостта и обирджийството. А истеричната политика, разбра той, води именно до това. Например, когато към разпада на законността при управлението на Борисов се добави и разпад на институциите, се стигна до голо властване на бандити, измамници и обирджии.

В крайна сметка, към средата на 2021 година българското общество формира ясното искане за прекратяване на политиката на истерия и на свързаните с нея извращения на нормалното, подредено, непретенциозно живеене. Започна да търси съответните умерени и прилични политици. И, за свой късмет, започна да ги намира. Като начало отчете приличния начин, по който партиите в Демократична България правят политика от години - и удвои подкрепата си за ДБ. След като повика Слави Трифонов, един откровен политически истерик, да свали от власт своето подобие Борисов, българското общество му обърна гръб именно заради истериите на партията ИТН. Обществената подкрепа се преориентира към новата умерена сила - Продължаваме промяната, олицетворворявана от Кирил Петков и Асен Василев, които имат всякакви кусури, но не са истерици.

Изборите през ноември: пълно е с кандидати истерици

В контекста на тези промени в обществените настроения, крайно любопитен изглежда списъкът както на политическите сили, така и на кандидатите за президент, които ще се явят на избори на 14 ноември. Лагерът на истериците традиционно се предвожда от ГЕРБ. След десетилетие насъскване и разделяне, крайно неубедителен - смехотворен дори - изглежда внезапният напън на Борисовата партия да лансира кандидатурата на Анастас Герджиков като обединяваща, умерена и прилична. Такива разминавания между фасада и съдържание могат да не са особена пречка при изгрева на някаква политическа сила; но когато се случва в нейния залез, обикновено следва наказание от публиката. От тази гледна точка изглежда, че нито резултатът на ГЕРБ, нито на Герджиков ще бъде впечатляващ, да не говорим за победоносен.

След десетилетно спазване на външно приличие, крайно неочаквано в лагера на истериците се оказа ДПС. Напоследък не минава ден, без от някоя медия да се изплискат истериите на Мустафа Карадайъ по темата "олигархичния бизнес-медиен-НПО кръг Капитал". Какъвто и да е кандидатът на ДПС за президент (ако има такъв), подреждането на тази партия в лагера на истериците му гарантира лош резултат. Едва ли и парламентарният вот за ДПС ще спечели от рязкото препозициониране на партията в редиците на истериците. Към лагера на истериците можем да зачислим и наличните президентски кандидати, излъчени от доскоро наричащите себе си "патриоти": Волен Сидеров, Веселин Марешки, Костадин Костадинов, както и Валери Симеонов - ако се окаже излъчен. В очите на обществото това са неприлични хора, които няма да се снабдят с приличен резултат.

Румен Радев vs. Лозан Панов

Да се разберем: острите, твърди и безкомпромисни позиции не са непременно признак на политическа истерия. Това важи и за двамата основни кандидати за президентския пост - Румен Радев и Лозан Панов. Те са известни с твърди позиции и остри изказвания. И двамата обаче, както и подкрепящите ги формации (освен, разбира се, ИТН), са ясно позиционирани в лагера на приличните политици, които не подклажат разделяне, омраза или буйство.

Ако желанието на обществото за прекратяване на истерията е достатъчно дълбоко и трайно, Радев и Панов като нищо могат да се окажат един срещу друг на балотаж. Тази перспектива поставя и двамата пред изпитанието да не превърнат своята склонност към заемане на твърди политически позиции в персонална истерия един срещу друг. Ако това стане, двамата не само ще губят подкрепа, но и ще отложат във времето трайното установяване на умереността в политиката. Разбира се, политиката - особено в предизборна ситуация - е като футбола: всякакви обрати са възможни във всеки момент. Но ако няма внезапни катаклизми, на 15 ноември можем да осъмнем с парламентарно мнозинство от прилични хора и с балотаж между Радев и Панов.

А най-интересното нещо ще бъде да видим зад кого ще се подредят истериците при такъв балотаж, по какви причини и с какви свои екстремистки кроежи против общото благо.

Автор: Евгений Дайнов


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    44 3 Отговор
    90-те, макар и след предизвикана от Запада хиперинфлация и банкрут на банковата система, зверска приватизация България беше фактор на Балканите. Днес е соросоиден пудел, територия със затихващи функции.

    Коментиран от #12

  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    42 4 Отговор
    България след 10.11.1989г. е трудно да се каже, че е държава. България тогава влезна в такова блато, че надали е възможно да излиза на някъде. Една поробена територия, ограбено и бедно население, безработица и мизерия, това е България днес, след 31г. на грабеж и геноцид!
  • 3 яяяя

    20 10 Отговор
    Цял ден пропагандата и лъжите на финансираната от ЦРУ Дойче веле !

    Коментиран от #7

  • 4 Укрите и ганьовците

    17 7 Отговор
    са братя по мозъчни гънки и русофобия.Оттам се генерира и мизерията им..
  • 5 ЖАЛКО

    39 7 Отговор
    ПЕЕХТЕ 45 ГОДУНИ СТИГАТ, А НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА 30 ГОДИНИ ПОПИЛЯХТЕ ХУБАВАТА ДЪРЖАВА
  • 6 Пфф

    17 2 Отговор
    дойче веле и не чета!

    Коментиран от #23

  • 7 да си блеем

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "яяяя":

    Публикувано във факти.бг: Автор: Евгений Дайнов

    Коментиран от #28

  • 8 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    При нас са 8 млн окрадени българи.Срещу нас 15 000 олигарси които скоро ще висят по лампите.

    Коментиран от #10

  • 9 Антигерб

    38 1 Отговор
    България е единствената държава в света която изнася злато а внася боклуци.
  • 10 хах

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    От твоите уста в божийте уши. Дай Боже! Само Харвардското Кире не се надявай, че ще го стори и той е от това прокиснато алчночервено тесто. Амин!
  • 11 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    22 2 Отговор
    Кога не е имало разделение? Това е основно в българската политика- разделение и реваншизъм. От времето на Иванко, който уби Асеня си е все така.
  • 12 БОЛШЕВИК 🌟

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "закривай":

    Има нещо друго тогава, което не ни даде да усетим кризата толкова силно. През 90-те все още хората намираха лесно работа имаше още много държавни предприятия и заводи които не бяха напълно ликвидирани. Ограбиха тогава влоговете на хората, но все пак се намираше нещо завасано. След 1999г. вече стана най-страшното, всичко беше разграбено, разрушено и другото подарено на днешните олигарси и богаташи, няма вече работа в държавни предприятия и заводи при робовладелците ниски заплати и жестока експлоатация и стигнахме до това жалко положение!
  • 13 Сатана

    26 1 Отговор
    Българите са разделени по всички показатели.Никой не може да ги обедини а и те не искат.Ние сме васална държавица с назначени управници ,от които нищо не зависи и всеки се спасява по единично.

    Коментиран от #20

  • 14 На запад

    21 0 Отговор
    Управляват алкохолици и джендари. Горко ни.
  • 15 дс на бкп

    7 5 Отговор
    Правилно, "разделяй и владей" иначе ние отдавна да сме на бунището. Ние тези неща ги умеем.
  • 16 РЕалистА

    11 11 Отговор
    радев приличен политик ?, това него очаквах, че те с боко са главните разделители, поръчкова статия ...........
  • 17 Комуниста

    18 3 Отговор
    Вън сороснята от България!
  • 18 Активист на БКП

    12 11 Отговор
    За да има мир, ТИКВАТА и ГЕРБ - в Сибир!!!
  • 19 Хаах

    13 5 Отговор
    Това произведе СОЦИАЛИЗМА, тази паплач от мутри, дегенерирали ПРОФЕСОРИ и Образователна система, ПАРАЗИТИ, които узурпираха властта.Дайнов от кои мисли че е.Добре би било, кой с каквото може да помогне на това свободно родено поколение, което в момента е вече 40-годишно-в разцвета на силите си, да промени УПРАВЛЕНИЕТО на България.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 18 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана":

    Избoрът c кaндидaтурaтa нa прoф. Гeрджикoв e грocмaйcтoрcки хoд нa ГEРБ. Прoпaднaхa плaнoвeтe нa Рeшeтникoв зa рaзцeплeниe cрeд Бългaритe, кризa във влacттa и "рeвoлюциoннa cитуaция"...вoдeщa ни oтнoвo в прeгръдкитe нa Мocквa.

    Коментиран от #22

  • 21 Бесен Язовец

    13 8 Отговор
    ФРГ ограби ГДР всичките пари на ГДР изчезнаха на запад след 1989г!

    Коментиран от #24

  • 22 Бе кой го познава

    14 9 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    твоя..как беше..професора де,та ми го номинираш за цар-обединител? Световно неизвестен,дано до изборите да му запомня името..

    Коментиран от #30

  • 23 дойче ганю

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пфф":

    Като погледнеш някого в очите и той е кривоглед спусни поглед надолу и му виж папуците, те са много важни.
  • 24 Червен Борсук

    12 8 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Какви пари в ГДР, тези бяха гладни въшки, добре, че ги поеха ГФР, а ние и тогава и сега си останахме гладни въшки.

    Коментиран от #26

  • 25 Малеее

    12 7 Отговор
    Как извъртат всичко!!!Това ми прилича на това,един човек,който лъже и нарушава Конституцията,да иска други да подписват декларация за почтеност.И ние да се правим на ни чули,ни разбрали и да го словославим само ,защото говори с усмивка.Или на вдигнат юмрук,да казваме,че обединява.Ама съвсем за луди ни вземате.
  • 26 Бесен Язовец

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Червен Борсук":

    Трай бе златен калайджийски зъб! Къде е златото от резерва на ГДР?

    Коментиран от #31

  • 27 666

    13 15 Отговор
    Най големия истерик и разделител на обществото Радев си отива. Това е най доброто за България. Това управление ще остане като черна страница в нашата история.
  • 28 майката на костов

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "да си блеем":

    Гената си получава заплатата от сорос! Не чета глупостите му. Много добре прогнозира политическите процеси, в смисъл, че се случва точно обратното!
  • 29 преминаващ

    6 2 Отговор
    Е. Дайнов приема желаното за действително.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Роско Плиувналиев

    7 0 Отговор
    Абе, неграмотни мисири, още 2014г.обявих прехода за прключил. Даже по съвет на Първанката издадох указ!
  • 33 ТАКА Е,..

    8 5 Отговор
    Българският народ знае отлично,че... ПАРТИЯТА НА ФАТМАКА с Канадските Лъжци е Партия на ЧЕРВЕНАТА ФС МАФИЯ! На ИЗБОРИТЕ българите ще ПОКАЖАТ на цял Свят кой е номер 1 и кой искат да ги управлява!
    Всичко друго е Мафиотски комбинации и измама!
    ОЧАКВАМЕ ПОБЕДИТЕЛЯТ
  • 34 Не знам какви са

    5 0 Отговор
    истерици, но е факт, че мътят водата на политически коректното, на правата линия на Сорос.
  • 35 Алооо

    9 1 Отговор
    В момента цял свят тръби за Вирджинските острови над 600 политика от най висок ранк колко милиарда са откраднали. Сигурно има и български такива

    Коментиран от #37, #38

  • 36 😁😁😁😁

    8 3 Отговор
    Къв преход това е скапаната демокрация на западните капиталисти честито честито излъгани с дрънкулки и банани балканци! Хохохо смех преход кикики 😆😆😆
  • 37 Алууу...

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Алооо":

    В България никой не краде те си взимат просто НПК не ги лови в България за взимане!
  • 38 ПА ТО САМО ЕЛ ЧАПО ДУБАЙСКИ, МУСТАКА

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Алооо":

    , ФАТМАКА И ИМПЕКСА ЗАВЛЯКОХА ДЪРЖАВАТА С ПОВЕЧЕ ОТ 10 МИЛИАРДА, БЕ... БУАР.

    Коментиран от #39

  • 39 Алууу...

    4 4 Отговор

    До коментар #38 от "ПА ТО САМО ЕЛ ЧАПО ДУБАЙСКИ, МУСТАКА":

    Боко ликвидира държавата 2009 бяхме 7,8 милиона сега сме 6.3 къде бе Боко купува подаръци къщи в Барселона за по 3 милиона евро!
  • 40 Сатъра на Хана

    6 3 Отговор
    ГЕРМАНИЯ В МОМЕНТ НИ ГРАБИ НАС БЪЛГАРИТЕ И ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА ПО НАЧИНА ПО КОЙТО СА НИ ГРАБИЛИ ХИТЛЕРИСТИТЕ ...
  • 41 Е Дайнов?? На какъв Балотаж го редиш

    5 1 Отговор
    Лозан Панов!! Той е Непознат за 99%от избирателите!! Съдия, Прокурор, все мръсни думи!!
  • 42 незнайко

    2 1 Отговор
    Защо ни се втълпява, че искаме обезателно да излезем от 1989- 90 година ? От тогава досега всички БЪЛГАРСКИ ЗАВОДИ СЕ УНИЩОЖИХА и се построиха нови от ЗАПАДНИ ФИРМИ !!! Труда ни се ползва от ЧУЖДЕНЦИ, предимно немци и турци !!! Ако продължаваме така ще се ОБЕЗЛИЧИМ !!!
  • 43 Матей

    1 0 Отговор
    Сега са двайсетте и имат малко общо с деветдесетте.ДБ с лозан панов избиха рибата,нема нужда от люде с папионки.
  • 44 избирател

    2 0 Отговор
    Тази статия нещо намирисва. Май се опитват да ни манипулират. От кога ДайБългария са умерени, трезвомислещи, неистерици?
    Това че са си взели поука че тези мурафети не вървят е добре, но ей! Ние може да сме бедни, но не сме глупави.
  • 45 Кочан

    0 0 Отговор
    След изборите когато се отърсим от явлението Радев българите ще заживеем по-нормален начин на живот.