Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 19:00 6 099 67

Проф. Герджиков: плюсове и минуси, възможности и опасности

  • анастас герджиков-
  • герб-
  • румен радев

Засега най-вероятната възможност, особено след усложняване на отношенията между Радев и БСП, е професорът да стигне до втори тур и там генералът да го победи

Проф. Герджиков: плюсове и минуси, възможности и опасности - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви са шансовете проф. Анастас Герджиков да стане следващият президент на България? Ако подложим кандидатурата му на изпитания SWOT-анализ, ясно се очертават поне четири силни страни. Но има и най-малко три минуса.

Коментар от Георги Лозанов:

Несъмнено интригата на последните дни беше кого ГЕРБ ще издигне/подкрепи за президент на България. Като залогът им в случая е по-висок от битката за поста, защото изборът на кандидат трябва да е насрещен ход в друга много по-драматична битка - с Румен Радев, превърнал се в основния политически враг на Бойко Борисов. Интригата се задълбочи още повече заради предизвикателството на Радев към Борисов - да се яви лично срещу него. Тоест, сам да тръгне на почти сигурна политическа смърт.

В такъв контекст печеливш ход ли е включването на проф. Анастас Герджиков в президентската надпревара като трети връх в очерталия се триъгълник Радев-Борисов-Герджиков? И какво ще е търсенето на „новия продукт“, появил се на нашия политически пазар? За отговора ще използвам изпитания в маркетинга SWOT-анализ с неговите четири елемента: силни страни, слаби страни, възможности и опасности.

Силни страни

Плюсовете започват от това, че проф. Герджиков има вид на президент - като осанка и публично поведение с една обезоръжаваща доза спокойствие, която създава надежда, че ще върне президентската институция в конституционните ѝ граници и ще я извади от партийните битки за власт. Професорът специално демонстрира липса на апетит за власт със заявката си, че отсега се отказва от втори мандат.

Негова силна страна, разбира се, е и образоваността му, която е привилегия не само сама по себе си, но и като отговор на нарастващите очаквания за промяна в политическата селекция от „харесва ми-не ми харесва“ към „знае-не знае“. Така че най-после политиката да престане да бъде „махленска разправия", а да зависи от експертността, културата, знанията и уменията на кандидатите. В този смисъл кандидатурата на ректора на Софийския университет може да се приеме като експеримент в каква степен суверенът е готов да припознае фаворита на академичната общност като свой фаворит.

Безпартийността също е силна страна в президентските избори. Естествено, нито тя, нито „буферът“ на инициативните комитети свалят подозренията за скрити зависимости - в случая от ГЕРБ. В това отношение неочакван пиарски ефект за Герджиков предизвика Татяна Дончева, на която ѝ се наложи публично да му се извини за невярното си твърдение, че под неговото ръководство Софийският университет е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза. Не само защото конкретно го оневинява от подобен слагачески жест, но и защото обезсилва негативния тон в предизборната кампания, от който той определено се пази. Герджиков срещу Радев - за разлика от Борисов срещу Радев, е перспектива за позитивна кампания без компромати.

Силна страна на Герджиков е също така, че той не е „теренен играч“ с проявени корупционни мотиви, с каквито подозрения обикновено е атакуван „шлейфът“ на ГЕРБ. Опитите да се реанимират попътни скандали от ректорското му ръководство не получават търсената предизборна акустика.

Слаби страни

Минус е, че Герджиков не се вписва в силно политизираното в момента българско общество и не излъчва отчетливи политически послания. Предпочита безадресното рамково говорене, което може да е присъщо на ректора, но не и на кандидата за президент. Вътрешно противоречиво и някак несамоотвержено е, когато си тръгнал да покоряваш един от върховете на политическата система, да твърдиш: „Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик“. Особен дефицит тук е липсата на мнение за исканията на протестите от миналата година - за проблемите, които ги предизвикаха, както и за промените, към които водят. Тишината по тези въпроси няма как да не се разчете като ангажимент към ГЕРБ и щадене на статуквото.

Друга слаба страна е отсъствието на собствен електорален таргет. Неубедително е да се обръщаш към всички и да се надяваш всеки да те подкрепи, най-малкото защото се изправяш срещу Радев, който от предишните избори има твърд електорат с тенденция да нараства. В резултат от това Герджиков се е насочил към две групи избиратели, едната от които трудно ще го припознае, а другата не е негова. Ясно е, че той ще разчита, независимо дали го огласява или не, на избирателите на ГЕРБ. Те обаче ще могат ли да си представят един университетски професор в ролята на техен президент, след като досега образоваността не е била приоритет в политическите им предпочитания? Далеч по-лесно би им било да е военен или спортист и вероятно полковник Невяна Митева, която е и двете, е предложена за вицепрезидент именно за да ги стимулира. А и вотът на немалка част от тях е клиентелистки и те едва ли ще привидят някаква полза да гласуват за Герджиков, особено ако трябва специално да отидат до урните на втори тур.

Герджиков заявява също така, че ще търси подкрепа в „дясно“, с което се нарежда в дългата редица на политиците, които искат и нерядко успяват да присвоят вот от ДБ - като Радев, Трифонов, Манолова и пр. Но този път има кандидат в лицето на Лозан Панов, с когото „градската десница“ ценностно е дълбоко свързана и е водила общи битки. Затова той може и да успее да концентрира вота ѝ.

Възможности

Засега най-вероятната възможност, особено след усложняване на отношенията между Радев и БСП, е професорът да стигне до втори тур и там генералът да го победи. Това би било достойна загуба за ГЕРБ, която в настоящото им състояние изглежда им върши работа.

За да бъде достойна и за Герджиков обаче, а и за да му донесе повишен обществен рейтинг след надпреварата, в предизборната кампания той трябва да покаже независимост от ГЕРБ. Иначе ще компрометира не само президентската си кандидатура, но със стара дата и автономността на университета, защото ще излезе, че е бил в топли връзки с бившите управляващи.

Опасности

Ако Герджиков загуби, опасността е да не е успял да изрази собствени идеи и политическа позиция в предизборната кампания и да се е превърнал в „спаринг партньор“ на Радев, което в резултат да увеличи самочувствието на генерала, че може да упражнява власт извън конституционните си правомощия. И във втория си мандат необезпокояван да се преживява като най-важния човек в държавата.

Ако все пак спечели, което много ще зависи от пропорцията в десния вот между „за“ и „срещу“ Радев, опасността е да започне да се отплаща на ГЕРБ за подкрепата с изпълнение на техни партийни поръчки.

Доскоро голямата опасност беше Радев да няма срещу себе си реални съперници и да спечели почти служебно. След кандидатурите на Анастас Герджиков и Лозан Панов това се промени.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да си знаеш

    98 7 Отговор
    Това да ме обединяваш с Буци и Шайката му е да ти кажем направо Пунта Мара от секъде .
  • 2 Герест петльо

    87 10 Отговор
    Наистина обединени, ще рече моето чекмедже давам на Бою, а той ми дава неговото. Този дали го вярва или има печатна грешка и трябва да се чете ОБЕДНЕНИ?
  • 3 петьо

    73 8 Отговор
    обединени около шкафчето

    Коментиран от #5, #61

  • 4 уви

    19 120 Отговор
    Ако Герджиков загуби от Радев ,то това ще докаже безспорно ,че здравият разум е напуснал България и я е оставил в ръцете на лъжци ,популисти ,предатели ,крадци и чалгари.

    Коментиран от #6, #8, #9, #14, #15

  • 5 не мое

    44 3 Отговор

    До коментар #3 от "петьо":

    Нееее , шкафчетата забрави , само около недопечената тиква .
  • 6 що така бе

    47 1 Отговор

    До коментар #4 от "уви":

    За Буцито говориш , а си обърнал наопаки нещата.
  • 7 РЕАЛИСТ

    66 6 Отговор
    Абе хора, какво е семейното положение на Атанас Герджиков? Нищо не пише в Уикипедия, дори пише кой е баща му, но не се споменава за майка. Що за човек е това?

    Коментиран от #25, #27, #64

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Роска

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "уви":

    Тази мъдрост синьопичката ли ти я подсказа?
  • 10 ГОРСКИ

    37 4 Отговор
    На изборите шансовете му са нулеви защото на пет професори трябва да има един прост да им дава акъл !!!!!
  • 11 4652

    54 4 Отговор
    Има време да лъсне и културата, и експертността, и обезличаващия характер на гербаджиков депесиков. Още на първо отварянв на устата и ще рухне митът герджиков. Само чакайте дебат - от който той ще бяга като доганя и борисов.
  • 12 СмЕх

    52 3 Отговор
    Чекмеджета от всички страни...Обединявайте се
  • 13 нашия

    49 5 Отговор
    щом Дойче Зеле пише по този начин за Герджика значи погрома ще е пълен и се опитват поне това да предотвратят....паника боковци паника
  • 14 Имаш бръмбари

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "уви":

    В главата
  • 15 111

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "уви":

    Не, ще докаже, че хората помнят защо ви отсвириха.
  • 16 Сатана

    9 60 Отговор
    Един Отечествен фронт срещу метежника и разединител на нацията ще помогне на България в този труден за всички момент.Нямаше да има правителствена криза ако не бяха властовите амбиции на летеца.Това ще ни е като обица на ухото да избираме мъдро новия Президент.
  • 17 ХА ХА ХА

    11 51 Отговор
    СБОГОМ ФАТМАК , СБОГОМ !ПРИПАЛВАЙ ФЪРЧИЛОТО , ЧЕ ЩЕ ТИ Е НУЖНО ДА ФРЪКНЕШ И ДА СИ ХВАНЕШ ПЪТЯ ОТ ТАМ ОТ КЪДЕТО ДОЙДЕ !!
  • 18 Тоя лисунгер който се е скътал на Донду

    6 34 Отговор
    Ще го издухаме на есен ! Да си взема метлата и да хвръкне да сади КАУНИ !!!
  • 19 Б. М.

    35 1 Отговор
    А нещо за зеленият жартиер, нещо да споменете? Полковник от ВВС?!?!?!?!? А когато тя е започвала в армията(1988), аз се махнах(1991). Тогава командващ на РадиоТехническиВойски беше подполковник Каменов. ПОДПОЛКОВНИК. А такива бяха ВОЛНОНАЕМНИ!!!! Кога им дадоха звания, кога ги направиха полковници?!?!?!?!

    Коментиран от #48

  • 20 Забележете на снимките

    31 8 Отговор
    Ректора отсега има цицини и зачервени уши. Май Баце здраво му опъва ушите и го чука по главата.

    Коментиран от #24, #28, #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    8 31 Отговор
    ВСИЧКО Е СВЪРШЕНО ЗА ТЕБЕ ! НЯМА ВТОРИ МАНДАТ !!!
  • 23 въй въй въй

    6 2 Отговор
    SWOT-анализ. ;)

    Коментиран от #31

  • 24 ХА ХА ХА

    5 23 Отговор

    До коментар #20 от "Забележете на снимките":

    А ТИ НЕ СИ ЛИ ВИДЯЛ УШАТИЯ .....МАЙ САМО СА ГО ДЪРПАЛИ И ХВАЩАЛИ ЗА ЗА ТЯХ ......НАЙ МНОГО РЕШЕТНИКОВ , ПОСЛЕ ...НИНОВА !!!
  • 25 амиии

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Щастливо омъжен е.
  • 26 ФАТМАК - ФАТМАКОВ

    7 23 Отговор
    ДА ПРИПАЛВА моторетката , да не се надява да остане на Дондуков !

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТОЙ ще е следващия ПРЕЗИДЕНТ !

    7 29 Отговор

    До коментар #20 от "Забележете на снимките":

    Льотчика да си хваща очите от Дондуков ....само да не ЗАБРАВИ пликовете със мангизи там !!!

    Коментиран от #62

  • 29 Анастасчо ГЕРБаджиков

    31 3 Отговор
    Го видях на гей парада! Беше точно зад
    Десислава, която пееше в момента!
    Зачервен и видимо възбуден! Озърна се,
    но Бойко не беше наблизо. После изчезна нанякъде.... А, бе,нема лошо! Ама.... Президент ?!
  • 30 Истанбулска конвенция

    17 1 Отговор
    Анастас е твърдо ЗА !
  • 31 слаб анализ

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "въй въй въй":

    От изброените силни страни може да се съглася само с една, а те и без това не са много. 😀
  • 32 Подкрепа за Герджиков

    20 0 Отговор
    От първична организация на ГЕРБ село Банкя област София и лично от другаря Бойко Методиев Борисов.
  • 33 Герб Мензата в СУ

    18 0 Отговор
    Твърдо сме зад професора .
    Ама, много твърдо.

    Коментиран от #37

  • 34 Тито

    35 3 Отговор
    Тоя ми прилича на хибрид между цецка цачева и плевнелиев
  • 35 Sieg

    21 1 Отговор
    Герджико е за статуковото срещу което хората протестираха. Статуковото от което милиони напуснаха България!!!
  • 36 Друга слабост на Герджиков е...

    25 1 Отговор
    ....вицето му-полк.Митева...!Гледах я и я слушах с интерес на първият им брифинг...!Ами тя горката не можа да каже няколко клиширани изречения,без да поглежда към записките си...!Неволно я сравних с ерудираната Илияна Йотова,като Митева определено е на по-ниско ниво...!Да не говорим,че се изтипоса с едно огромно деколте,все едно е порно-актриса...!А прическата и-тип ,,хеви-метъл",изобщо не и подхожда на възрастта...

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фатмачката-Фатмакова

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "ФАТМАК - ФАТМАКОВ":

    Да си стягa зеленият чорапогащник и застава мирно до Герджика-Момата...😝!!!
  • 39 Баба Тонка

    17 2 Отговор
    Учи си, чети си, Анастасчо, но стой далече от политиката. Политиката е опасна игра. Може да си счупиш шията!
  • 40 Ти остави...

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Забележете на снимките":

    ...Ами професора май и си боядисва косата...😔🙄😉?!
  • 41 хан ювиги

    19 1 Отговор
    защо коментирате и си губите времето с тоя продажен ректор,като е ясно от самото начало.че не става за президент,или пак ще преоткриваме поговорката "да му имам акъла на българина дето му идва из от после"!

    Коментиран от #42

  • 42 Ханку Брат

    21 2 Отговор

    До коментар #41 от "хан ювиги":

    Ако Буцката се бе престрашил да се кандидатира за президент-ГЕРБ пак щяха да загубят...!Но поне загубата им щеше да бъде по-малка...!А сега с Герджика и Залената Жартиера-ще са тотален крах...

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КРАДЦИ

    11 1 Отговор
    Бившият глaвeн ceкрeтaр нa МВР Ивaйлo Ивaнoв, кoйтo бeшe диcциплинaрнo увoлнeн oт cиcтeмaтa нa вътрeшнитe рaбoти зaрaди нacилиeтo нaд прoтecтирaщитe прeз 2020, e нaзнaчeн зa шeф нa Cтoличeн инcпeктoрaт (CИ). Зa тoвa aлaрмирa oбщинcкият cъвeтник oт „Дa, Бългaрия“ Cимeoн Cтaврeв.

    „Нaзнaчeниeтo ce прaви oт кмeтa нa Coфия - в cлучaя oт Фaндъкoвa. Днec ce oбaдих в CO, oткъдeтo ми пoтвърдихa зa нoвия пocт нa Ивaйлo Ивaнoв. Нe знaм кaк Фaндъкoвa cи пoзвoлявa дa нaзнaчи диcциплинaрнo увoлнeнo лицe къдeтo и дa e, oщe пoвeчe зa дирeктoр нa вaжнa инcтитуция кaтo Инcпeктoрaтa. Зa мeн тoвa e върхoвнa нaглocт“, пocoчвa тoй.
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 21 Отговор

    До коментар #42 от "Ханку Брат":

    Избoрът c кaндидaтурaтa нa прoф. Гeрджикoв e грocмaйcтoрcки хoд нa ГEРБ. Прoпaднaхa плaнoвeтe нa Рeшeтникoв зa рaзединeниe cрeд Бългaритe, кризa във влacттa и "рeвoлюциoннa cитуaция"...вoдeщa ни oтнoвo в прeгръдкитe нa Мocквa.

    Коментиран от #47

  • 46 Aлтънпармаков

    13 2 Отговор
    A плюс или минус е че изглежда като човек с нарушена сексуална ориентация. Няма жена, деца, известен е в гей средите. Колко българи биха дали гласа си за такъв кандидат, даже след агиттация от Тиквата.
    Не бих се учудил ако с Лозанов са от една дружинка.
  • 47 карпов

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    с тоя мозък у главата Ви,ще Ви матирам само с пешки!
  • 48 Май грешиш

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Б. М.":

    Другарката е от първият випуск политкомисарки, доколкото си спомням, може и да греша, но тогава в "Овча мисъл" пишеха за тях, във ВВВУ Велико Търново бяха, перестройка в действие. 30 години служба от лейтенант до полковник, с леко подтикване, може.

    Коментиран от #49

  • 49 Б. М.

    17 0 Отговор

    До коментар #48 от "Май грешиш":

    Добре де, аз не си спомням. Във Военното училище във Велико Търново, може и да е имало. Аз съм учил в Шумен. При нас войнички(курсантки) нямаше. Отделно, НИКЪДЕ НЕ СЕ Споменава за някакво военно образование. Само НСА.
    Когато Бойко назначи Философа Томислав Дончев за Министър на финансите, ми беше обидно(имам 5,5 години учени Финанси и Магистърска степен) Мислех, че няма какво повече да ме изненадат. Обаче, назначиха Мария Габриел за Еврокомисар по IT. В годината в която българин стана Световен шампион по Doom, българин бе заловен с прякор Краля на Хакерите. И хоп Мария Габриел, която не различава Принтер от Скенер(а съм инженер по изчислителна техника и това работя 30 години) . Пак си казах, това вече е максимума. Сега ХОП Невяна със звание Полковник?!?!?!?!?! Е, тези от ГЕРБ са велики, най - великите! 🐑🐑🐑🐑🐑🐑 И 🎃🎃🎃🎃🎃🎃

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Б. М.

    1 0 Отговор
    Така е Минчо, прав си! 😄 Имаш + от мен! 😀😀😀
  • 52 псф

    2 6 Отговор
    Когато говори професора, получаваш ясна переспектива за живота, докато когато говори Радев, получаваш деградивни критики към Бойко, даже и когато прзнуваш в Новогодишнита нощ.
  • 53 Стоян Хлебаров

    4 1 Отговор
    гОГО лОЗАНОВ-ВЯТЪР ТЕ ВЕЕ НА БЯЛА КОБИЛА!? ПЛАТЕН ДЪРДОРКО С ПАПИОНКА-това си ти! Лизач на Мафията на Борисо-Гешев! Мазната физиономия на Герджиков,била представителна за Президент-изглежда,че и той е в отбора на папионките с капитан-читателя на Винету!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Калинка на ГЕРБ

    7 1 Отговор
    В академичните среди СУ-отношението към този "нагаждач" е повече от ПРЕЗРИТЕЛНО.
    "Парите не Миришат"-обединение с МАФИЯТАне може да има.

    Коментиран от #65

  • 56 резервист

    6 2 Отговор
    Първият плюс е в същност два минуса - да си спокоен когато си заобиколен от колеги и съмишленици е едно, когато простащината те атакува съвсем друго. Освен това липсата на амбиция едва ли е положително качество. Първо спечели пък после се отказвай. "Идваме с мир! Хау!"
    Независимост от ГЕРБ?! На кого ходи да целува ръка преди още да е обявил намеренията си? И какво му казали по собствените му думи - Ако се разберем, ще те подкрепим и после ще те изберат. И няма да ти дърпам ушите пред хората щот все пак си професор!"
  • 57 Сатъра на Хана

    6 1 Отговор
    МЕСИЯТА ГЕРДЖИКОВ Е ЗА ПСИХИАТРИЯ ...
    ... .... А НЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
  • 58 ТОЯ

    6 0 Отговор
    ЩЕ Е СГОТВЕН КАТО КУРБАН.
  • 59 Наску диаманда

    2 0 Отговор
    Ако бъде избран, ще му хареса и ще има втори мандат, ок има осанката на президент и ректор, но трябва, наистина да я защити, ако бъде избран, не бих казал, че конкурента им е голямата опасност... ще се види, списъците с избирателите са,,, курдисани,,...... гласувайте хора, за повече пържоли и друга любима храна на вашата софра,, за, да правите дълги и полезни разговори , ако умрете да водите такъв като политиците и господина Лозанова...!

    Коментиран от #60

  • 60 Не е засега ако,, умрете,,

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Наску диаманда":

    Това, засега се отлага, думата е,, ако умеете,, айм сори, господин Лозанов, недоглеждане от моя страна, старост, но не толкова....!
  • 61 СЕЛЯНИН

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "петьо":

    А около масата с валутата на румбата А, какво ке кажеш. ИЛИ НЕ СИ ВИДЯЛ НАТРУПАНИТЕ ПАПКИ С МОЛИАРДИ. ВИЕ ЧЕРВЕНУШКИ ТЕ ИМАТЕ ЛИ ОЧИ ЗА ДА ВИДИТЕ ИСТИНАТА А?
  • 62 ЖОРО ГОЦЕВ

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТОЙ ще е следващия ПРЕЗИДЕНТ !":

    Добре де. Някой може ли да ми обясни тия пари на масата на Р. Р от къде ги има? Та това са много милиарди. Няма ли кой да го попита? Цацаров защо дреме?
  • 63 меги

    2 1 Отговор
    Кандидат на ГЕРБ. Мерси!
  • 64 Е така

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    При соросоидите е така - нелицепреятната информация чисто и просто не се споменава и се поднасят проскубани като кокошка факти. Като четеш биографиите на повечето шороши....все едно са дошли от небитието или са паднали от Марс - все редуцирани..... Когато обаче има и зрънце в биографиите им с което да се похвалят ти се раздуза и надува като балон.
  • 65 Момата

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Калинка на ГЕРБ":

    В академичните среди на тоя му викат Момата.
  • 66 ШАФИОРА

    2 1 Отговор
    ГЕРДЖИКОВ МОЖЕ И ДА СПЕЧЕЛИ ЗАЩОТО ЗА НЕГО ЩЕ ГЛАСУВАТ ПЕ ДАЛИТЕ , А ТЕ СА МНОГО !
  • 67 гост

    0 0 Отговор
    И тримата са дойстойни за Президент, но дс.. Бкпгерб в бкпбсп казаха ит дс, споко хора победител ще да е стария нов. Честито ббврр