Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 19:00 6 882 56

Какъв е проблемът в стратегията на проф. Герджиков

  • герджиков-
  • анастас герджиков-
  • проф. герджиков-
  • президент-
  • румен радев-
  • герб-
  • политика-
  • проблем-
  • лозан панов

Издигането на проф. Герджиков се превръща в интересен експеримент

Какъв е проблемът в стратегията на проф. Герджиков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Президенстката кампания обещава да е интересна и да се превърне в сблъсък не само между тримата основни кандидати - Радев, Герджиков и Панов, но и между форма и съдържание. Това е така, защото издигането на професор Герджиков от ГЕРБ (официално от инициативен комитет) се превръща в интересен политически експеримент. В него ще се тества дали някой може да стане президент на България, без да заеме позиция по нито един важен проблем, пораждащ различни мнения в страната.

Защо Платон би се озадачил

В първото си интервю като кандидат (пред "Нова") проф. Герджиков опита точно тази стратегия. Той каза, че:

- ГЕРБ може и да са правили грешки, но не стана ясно какви;

- подкрепи "съдебната реформа”, но не сподели какво разбира под тази фраза, а я остави на “експертите, с които работи”;

- не зае позиция за специализираните съдилища, а установи, че има различни мнения по въпроса;

- за “Магнитски” и корупционната ситуация в страната остана безадресен, но се разбра, че нещата по принцип са лоши;

- за Ковид-19 констатира, че не се справяме, но на практика настоя да продължим да правим същото: който иска, да се ваксинира, а който не иска, да бъде убеждаван да се ваксинира незнайно как и от кого;

- по проблема със Северна Македония Герджиков също няма да внесе нещо ново: продължаваме както досега, каквото и да значи това;

- за опонентите си той нямаше съдържателни коментари, като направо заяви, че е много близко до позициите на Лозан Панов;

- единственото му възражение беше срещу стила и формата на Радев и вдигнатия му юмрук срещу ГЕРБ и ДПС.

В този смисъл кандидатурата на проф. Герджиков е триумф на формата над съдържанието. Ако кампанията му тръгне в това русло, трябва да очакваме избягване на съдържателни въпроси (особено скандалите на Борисов с чекмеджета и далавери в хазарта; управлението на милиарди чрез заобикаляне на държавни поръчки; ББР и т.н.). Ще има по-скоро фокусиране върху благовидна, възпитана, образована и професорска форма, която да се противопостави на Румен Радевата (уни)форма и съдийската тога на Лозан Панов. Много от подкрепящите проф. Герджиков настояват състезанието да се превърне в точно такъв сблъсък на неполитически форми: академията срещу армията и магистратурата; академичният дискурс срещу армейската дисциплина; мекотата срещу остротата. Стигна се дотам анализатори да твърдят, че ставало даже дума за сблъсък на “различни форми на живот”.

Ако президентската надпревара се сведе до избор на “форма” - било то на живот, професия, работно облекло, фризура, стил и начин на говорене, древният мъдрец Платон много би се изненадал от тази неочаквана интерпретация на теми от творчеството му. По-специално би се озадачил, ако народният, демократичен избор се спре върху философ и представител на академичните среди. Платон е бил срещу демокрацията именно защото е смятал, че философската форма на живот трудно ще бъде предпочетена от мнозинството. И затова е настоявал философите да управляват не чрез избори, а по право и закон. С проф. Герджиков в България ще опитаме да направим Платонова идеална държава по демократичен път, което ще е принос в световната политическа теория.

Въпросът обаче е друг и тук Платоновото озадачение би било още по-голямо: защо кандидатите за президент да избягват съдържателни позиции по парливи и сложни проблеми? Не е ли тяхната работа точно обратното - да заемат страна, да покажат лидерство, да подпомогнат решението на въпроси, които разделят обществото? Нали точно те - особено филоофите сред тях - са тези, които виждат истината, които не се подвеждат по сенките на идеите, а стигат до концептуалната им същност?

В отговор на Платон проф. Герджиков изглежда смята, че "единението на нацията” е възможно само ако фокусът е върху чистата форма, а не върху съдържанието на позициите. Затова той обещава диалогичност, отвореност към всички и възпитано отношение. Това не е малко, но дали е достатъчно? Каква е ползата от някакво формално обединение на нацията, което се дължи на това, че по всички важни въпроси просто се мълчи или се обсъждат с обтекаеми и нищо незначещи възпитани и фризирани фрази? “Олицетворението на единството на нацията” рискува да се превърне по този начин в куха метафора за отложени и нерешени проблеми. Платон решително не е бил застъпник на кухите форми - той би се разграничил от подобен подход. Ученикът му Аристотел - също.

Какво трябва да обясни проф. Герджиков

В стратегията на проф. Герджиков има и по-дълбок проблем от евентуалните възражения на древните философи. В една плуралистична, състезателна, демократична среда - каквато все пак е българската - политическа, но неутрална и равноотдалечена от всички позиция е просто невъзможна. Колкото и да се изпразва от политическо съдържание една кандидатура, тя не става неутрална и обединителна поради този факт. Бойко Борисов например с радост е приел (ако не и предложил) кандидатурата на проф. Герджиков, защото зад нейната непартийност и неутралност има изгодно за ГЕРБ политическо послание: да няма червени линии срещу ГЕРБ и те да бъдат включени в разговорите за следващото управление без предварителни условия. Без да се иска например оттеглянето на Борисов. Проф. Герджиков, по неговите думи, се зарадвал, че Борисов не поискал нищо от него. А какво повече от това да му поиска - в крайна сметка ГЕРБ се борят срещу политическата си изолация от последните два парламента. Подобно е и отношението на ДПС към тази кандидатура - за тях нейният успех би бил силен знак в посока на собствената им реабилитация. И затова те отсега заявиха, че ще я подкрепят на втори тур.

Тоест, въпреки формалната си неутралност и изпразненост от политическо съдържание, кандидатурата на проф. Герджиков вече е ясно политически позиционирана. Затова той трябва да обясни например защо смята, че ГЕРБ и ДПС трябва да са част от едно следващо правителство и защо е противник на идеята за червени линии, които да ги оставят в опозиция. В крайна сметка демокрацията е ротация - когато един управленски модел се провали и демонстрира дефекти, той трябва да бъде сменен от нещо ново. В демократичната държава има различни управленски формати и работа на политика е да избере този, който е най-добър. А в този избор няма място за неутралност под формата на обтекаемост и липса на съдържание.

И в световната политика има тенденции, които приоритизират формата и изместват съдържанието. Неслучайно медийни персони и знаменитости често стават политици. Формата, разбира се, е важна, но само дотолкова, доколкото се използва, за да се реализира някакво смислено политическо съдържание. Предстоящата кампания изглежда ще тества друга хипотеза: че колкото по-малко е политическото съдържание, толкова по лесно ще е “олицетворяването на единството на нацията”. Академично изкушените би трябвало да видят тежките концептуални проблеми в един подобен подход.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Цан-Цун

    77 10 Отговор
    ГЕРБ да кажат за офшорките на Николай Младенов🎃

    Коментиран от #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    68 8 Отговор
    Проблемът е, че няма толкова джендъри гласоподаватели.
  • 5 Гербав ата калинка

    64 10 Отговор
    Герджиков
  • 6 Решетников

    16 72 Отговор
    Бай Ганьо си заслужава Радев и ББ

    Коментиран от #21, #44

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБДжипков

    83 8 Отговор
    Втори Плевнелиев.
  • 9 Плу.жек

    69 7 Отговор
    Тоя не става
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Биби е кум на младенов

    58 7 Отговор
    Топла връзка
  • 12 Самият

    50 4 Отговор
    той е проблема !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тулупов

    42 10 Отговор
    България е била Велика когато е имала Кан, Цар или президент. Всички тези изброени са били военни. На този ако му сложа перука ще изглежда на транс сексус. Докато българите се самоубиждат няма как да стане. Някой които ми цитира или е учил различно от българския начин на управление да не се прави на водач.
  • 15 Факт

    67 7 Отговор
    Гербджипков е последната надежда за спасение на модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев... Човек, който е силно лабилен, човек, който не станал глава на семейство, иска да стане глава на държавата и армията...... Пази Боже!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ВИЖДА СЕ

    48 5 Отговор
    Този си е пастирка още като каза ,4е ще е кандидаТ !!!
  • 18 верваи ми

    46 6 Отговор
    Тури му перука и му дай цветното знаме на гейовете.
  • 19 Госпожата

    33 4 Отговор
    с деколте като Маман от някой бар !
  • 20 Сатъра на Хана

    32 3 Отговор
    ВСЪЩНОСТ МУТРИТЕ ЗАЛАГАТ И НА ЛИЗАН ПАНОВ ..... АХМЕД БОРИСОВ МОЖЕ ДА ИЗТЪРПИ ПРЕЗИДЕНТА НА БРАТ СИ МАДЖО ...
    ...... .... ОБАЧЕ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗТЪРПВТ ДА СА БЕТА ШИМПАНЗЕТА В ХАРЕМА НА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ
  • 21 тулупов

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Решетников":

    А ти кой заслужаваш? Азис или кварталния ман.ф
  • 22 Избор

    31 4 Отговор
    Избирам, този който изглежда и се държи, като мъж, джендърмените не са ми интересни!
  • 23 Ти съвсем

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Cтoйко":

    изпадна в транс бе, Стойче!
  • 24 Д. Смилов

    7 7 Отговор
    Очевидно не е наясно с принципите на хилеморфизма, според които именно формата определя съдържанието. А според Платон хилетиката дори е слабо отражение, сянка на морфемите, т.е. на идеите. Освен това нито Гербджиков е философ, нито пък - дори и да беше - е първият демократично избран философ за държавен глава. Слаб 2 на доцента по политология на изпита по история на философията от един доктор на философските науки.
  • 25 Винкело

    30 3 Отговор
    Нещо ми говори, че на полковничката изобщо не бива да й дават да си отваря устата.
  • 26 Мислещ

    28 6 Отговор
    Че кой изобщо ще го слуша какви ги дрънка? Достатъчно е, че е герберастка подлога, няма човек извън електората на тиквата и партията на шиши, дето да гласува за него. А въпросният електорат пък ще си гласува за него така или иначе, също без да слуша какви ги дрънка.
  • 27 Хахаха

    8 27 Отговор
    Няма проблем. Проблемите са в радевата градина, но за тях дума не обелвате.

    Коментиран от #42

  • 28 Шопо

    22 7 Отговор
    Герджика май е дърт ергенаш,а???

    Коментиран от #38

  • 29 Киро Жарта

    24 3 Отговор
    Тоя ако е от Кърджали,косъма не му е чист
  • 30 Гай Турий

    26 6 Отговор
    Проблемът му е, че ще е копи пейст на прецедента, креатура на ОПГ ГРОБ и банкянския сикаджия!
  • 31 Хи хи

    11 22 Отговор
    Смилов отдавна не го чета защото пише откровени глупости , но мога да кажа как ще гласуват бабите на село след появата на професора. Няма да е вече за Радев , защото повече си падат по образованите хора отколкото по военните .Баби от село , но и те разумни , адмирации!
  • 32 Ветеран от Протеста

    11 31 Отговор
    26 агента и щатни служители на ДС на БКП издигат Радев за Президент...Ми не искам да живея в държава ,управлявана от КОМУНИСТИ.....Не искам и Няма да живея в такава Държава!!!!Или Лустрация или до живот ще страдате от Червените Цървули ---Тъпи....Алчни....Нагли.....Надменни....Високомерни.....Нахални.....Корумпирани.....Безпардонни.....Безбожни....ЛУСТРАЦИЯ !!!!

    Коментиран от #43

  • 33 БРАВО ЗА АНАЛИЗА

    31 4 Отговор
    ГЕРБджиков казал, че се доближавал до позициите на Лозан Панов. А Лозан Панов едва снощи си отвори устата, а тази сутрин е дал едва второто си интервю. И като я отвори, започнаха да излизат едни плювни.... Гербджиков е човек на празните приказки.
  • 34 Ще кажат

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Цан-Цун":

    Ще кажат,когато РР каже за обложката на Асен Василев.
  • 35 Честита

    6 23 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал Радев мачкай ТИКВИ и РEZAЦИ":

    Радева зима! А кораба потъва...
  • 36 Ще кажат

    5 1 Отговор
    Да се чете офшорка
  • 37 поглед

    8 12 Отговор
    буламач е статията. напънала се е планината и се роди смилов.
  • 38 Има

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Шопо":

    Има жена и голям син
  • 39 Матей

    5 12 Отговор
    Аха,ще се замерят с философска фразеология,със задълбочени абстрактни разсъждения.И радев ,освен другите двама ,се изучи да говори замазано,празнословно,високопарно.А каква я свърши,вместо да изчегърта герб,домъкна ония двамата от харвард и тихомълком ги ошлайфа като министри.Неприемливи са,само толкова ли могат,да ло-мо-тят празни приказки,а целината чака изораване.
  • 40 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    7 16 Отговор
    Че тия закопаха държавата и ще уморят народа от глад и студ
  • 41 ИЗБИРАТЕЛ

    11 4 Отговор
    .САМО МЕКА КИТКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НЕ СМЕ ИМАЛИ............МОЖЕ И ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ДА НИ СЕ ...."СЛУЧИ".......!!!!
  • 42 Пак форма

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    без съдържание. И кои са тези проблеми? Защото предизвиканите от ГЕРБ и Борисов ги знаем - достатъчно е да сравним развитието на България с другите страни от ЕС или да погледнем графиката на смъртността по държави в Европа.
  • 43 И с какво

    15 4 Отговор

    До коментар #32 от "Ветеран от Протеста":

    комунистите са ти виновни? Например - че през 80-те години България беше след първите 30 по жизнен стандарт? А къде е днес, след 12годишно управление на ГЕРБ, чийто Вожд е член на БКП?
  • 44 Смяташ ли

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Решетников":

    че съм Бай Ганю? А ти знаеш ли кой е той?
  • 45 Професор

    19 3 Отговор
    Герджиков има един единствен проблем -- не е професор. Просто не е! Има h-index 1. Моят е 41. Не води никакви лекции пред никого и по нищо. Аз водя лекции пред студенти всеки ден. Имам и асистенти, които водят упражнения по дисциплините, по които аз водя лекции. Пише по някоя рецензия на трудове на други, или на някой нов закон. Колкото вицето му е военна, толкова тоя е професор. Герджиков е просто един кух кариерист. Как искате СУ да е ранкиран високо в световните класации на университети, когато ректорът му има h-index 1? Тоест, през цялата си кариера е написал една единствена статия, която някой някога и някъде е цитирал. Както е казал поетът -- и скучно, и грустно, и саклет...
  • 46 ФондНИ

    9 2 Отговор
    Проблемът на ГеПИджиков е "Фонд научни изследвания"-шеф на фонда 2007-2009 г. Следващият шеф на фонда проф. Емил Хорозов открива стряскащи факти за корупция. Тогавашният министър образование е принуден да подаде оставка.
    Хорозов издава книгата за кражбите във фонда: "Проектният бизнес и ограбването на науката,наръчник на управляващия мошеник."
    Скандалът е огромен, учени от цял свят подкрепят проф. Хорозов, в знак на протест Хорозов подава оставка.
  • 47 Вълканов

    12 3 Отговор
    За този, който стои на два стола, не гласувам. Мая Манолова преди да се кандидатира за кмет се отказа от поста, който заемаше. Двамката, Панов и Герджиков се пазят местенцата и едновременно се кандидатират за президент. Такъв още утре ща зареже президентството за ради възникването на свои необходимости. "Двойният Янус" е бил винаги коварен. Така че, НЕ за тях двамената.
  • 48 Бамбука

    13 3 Отговор
    Професоре, кажете са корупцията нещо ? Аз съм неутрален. Кажете за чекмеджето ? Аз съм обединител. Кажете за откраднатите милиарди от строежите на магистрали и язовири ? Аз не съм партиен кандидат. И така до края на тази овца.
  • 49 НЕ ГО МИСЛЕТЕ

    4 5 Отговор
    НЕ МИСЛЕТЕ ГЕРДЖИКОВ МИСЛЕТЕ РАДЕВ КВО ЩЕ ПРАВИ НА ДЕБАТ С ГЕРДЖИКОВ ЩЕ Е СЪЩОТО КАТО ГЕШЕВ ХАДЖИГЕНОВ
  • 50 НИКАКЪВ

    5 1 Отговор
    АМИ СЛАГАТЕ СНИМКИТЕ НА ДВЕТЕ ДВОЙКИ ЕДНА ДО ДРУГА И ВИЖДАТЕ ЧЕ ГЕРДЖИКОВ НЯМА ПРОБЛЕМ ПРОСТО Е
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Jrj

    9 5 Отговор
    Тоя минзухар може да го знаят около ректората и най много до Лъвов мост.Бил преводач на Аристотел,приятел на Плотон и правил ръкоделие с Демостен??Тоя ли отявлен палячо ще бъде главокомандващ на остатъците на Българската армия??
  • 53 бай Даньо

    3 3 Отговор
    Ало мисирки спрете да слагате в един кюп ГЕРБ и ДПС ! Някой предствя ли си вариант в който ГЕРБ като силната партия на българите в България тръгне с бутонките срещу ДПС силната партия на турците в България !? Това ли е промяната!? Да не ни се завие свят от промяна!?
  • 54 НЕФЕЛНЯК

    5 2 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ , ГЕРЖИКОВ - НЕ СТАВА ! ГЕРБЕРАСТ СИ Е И ТОВА Е , ЩЯЛ ДА НИ ОБЕДИНЯВА НАС А ТОЙ И БОЙКО ДА НИ КРАДАТ !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много сте застреляни

    1 2 Отговор
    Ама много
    Искате да кажете ,че Радев е по начетен от Герджиков?? Смешен шапкар срещу професор??
    Вижте какви кадри назначи Радев още в началото....дърти к комунисти и ченгета от държавна сигурност.Нещо много бързо забравихте какво е било ...