Силна година за информационния бизнес

Публикувана: 20 Март, 2013 13:11
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 976
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю със Сокол Соколов, управител на Host.bg от началото на 2010 г.,  за стартирането на бизнес

Г-н Соколов, какво Ви предстои през 2013 г.?

Годините в които има избори, като тази, са традиционно силни за информационния бизнес. И 2013-та се очертава такава. В такъв период нараства търсенето и потреблението на уеб и хостинг услуги. През тази година обаче, това е съчетано с висок натиск за поевтиняване на услугите, обогатяване на продуктите и увеличаване на параметрите. Българският потребител вече се радва на изключителен комфорт на този пазар. Качеството и обемът услуги, които получава, са значително по-високи от средното европейско ниво, а цената е наполовина от тази, която плащат клиентите в останалата част на континента. Всичко това представлява предизвикателство за развитието на хостинг услугите в страната.
 

Разкажете ни малко за себе си? Какво дава и какво взема управлението на бизнес?
 

В личен план управлението на бизнес създава необятни възможности за усъвършенстване в многобройни области, коя от коя по-интересни или значими.  Работата с хора е постоянен източник както на предизвикателства, така и на удоволетворение. Бързото развитие на технологиите, ме принуждава винаги да бъда нащрек и постоянно да актуализирам знанията си. Следването на оптималната бизнес пътека също отнема сериозно време и емоционален ресурс. Заради всичко това, всекидневно продължавам да се уча как да балансирам времето си между работата и личния живот.
 

 Смятате ли, че българската бизнес среда е достатъчно гъвкава за стартиране с минимален бюджет и защо?
 

Бих започнал с един коментар. Всички са запознати с приказката за безплатния обяд. Макар да няма пълна идентичност, по подобен начин, според мен, стоят нещата и с „безплатния“ бизнес. С развитието на информационните технологии, една важна част от стартирането на бизнес, свързана с улесняването на контакта между доставчици и потребители, наистина може да се получи на символична цена. Тази благоприятна възможност обаче е на разположение както на стартиращите, така и за наложените бизнес единици и не създава особено предимство за стартъпите. Нека да не се заблуждаваме и да вярваме, че има магически начин за стартиране на бизнес без бюджет, който българските стартъпи ще открият и използват. Смятам, че държавата трябва да усвои и трайно да наложи практики и канали за подкрепа за стартирането на нов бизнес.
 

Три препоръки за безпроблемен избор и работа с хостинг за фирмения уебсайт?
 

Когато един клиент избира хостинг доставчик, той на практика избира партньор за своя бизнес. Взаимоотношенията са дългосрочни, а случаите в които качеството на хостинг  услугата, може да повлияе на бизнеса  в благоприятна посока или обратно са многобройни. Затова изискванията към хостинг доставчика се увеличават и освен сигурност, скорост и др., включват показатели като надеждна и лесна комуникация, еластичност на услугите и гъвкавост от страна на доставчика,  неизчерпаеми ресурси, разнообразно портфолио и др.
 

Моля, за съвет, който смятате, че ще е полезен на стартиращите бизнес с минимален бюджет.
 

Ще си позволя да цитирам едно от гурутата на маркетинга Филип Котлър:
- Докато мантрата на Индустриалната революция са думите на производителя „Това произвеждам, бихте ли го купили?“, мотото на Информационната ера са думите на потребителя „Това искам, бихте ли го направили?“. Маркетингът е „домашното“ което компанията ви пише, за да разбере от какво се нуждаят хората. Продаването започва, едва когато имате продукт. Маркетингът започва още преди продуктът да се е появил.
Точно това важно „домашно“ не струва почти нищо на стартиращия бизнес в Информационната ера и всеки, който следва този старт модел значително увеличава шансовете си за успех.
 

Диалогът със Сокол Соколов ще продължи на семинар „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“, който се организира от фирма Web and Events и ще се проведе на 20 април 2013 в ИЕЦ, София.
 

За повече информация или регистрация за семинара, посетете сайта на събитието www.zero-business.com

 

 

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Том Ханкс
Американският актьор заяви, че имат диабет тип 2, защото на младини водел нездравословен начин на живот и е бил част от „мързеливото“ американско поколение
Имам диабет, защото съм идиот"

Още бисери