17 Октомври, 2021 13:00 4 331 23

Юлиана Методиева: Поредният скандал с българската номинация за Оскар 2021 ще ни извади очите

  • жените наистина плачат-
  • кино-
  • филм

Ще прибавя и скандала с Мария Бакалова, която играе страхотно в „Жените наистина плачат“

Юлиана Методиева: Поредният скандал с българската номинация за Оскар 2021 ще ни извади очите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слушах Тео Ушев по Нова за скандала с българската номинация за наградата Оскар. Боя се, че е прав! Ето защо. Но преди това да кажа, че половината от членовете на филмовата комисия са ми приятели, особено Светла Ганева. Приятел ми е и Асен Владимиров, продуцент на номинирания „Страх“ и почти няма негов филм, който да не харесвам. Но става дума за голямата картина какво кино се гледа днес. Днес, а не през време на бежанската криза от 2014, за която много човечно се разказва в номинирания филм.

Това коментира във "Фейсбук" Юлияна Методиева.

През 2010 година при мен дойде Майя Виткова. Имаше проблем със сценария ѝ „Виктория“. Тя твърдеше, че продуцентът ѝ пет пари не дава за подготовката на филма, а субсидията отпусната от НФЦ се харчи, времето минава и други неприятни факти. Тезата ѝ беше, че това мърляво отношение към уникалния ѝ сценарий/абсурден разказ за Тодор Живков и комунистическия маразъм/ се дължи на сексистко отношение към нея.

"Виктория" щеше да бъде първият ѝ филм и трепереше над него като майка, най-накрая сдобила се с бебе. Помогнах както можах и макар със закъснение, тя направи филм. По-нататък историята е още по-интересна и все е в същия ключ: дискриминация на полова основа, камуфлирана с естетически вкус, критерии и правила на кинаджийския "еснаф". В интернет е пълно с фактите около бунта на Майя Виткова срещу номинацията за Оскар през 2014. Българската комисия подмина „Виктория“, който вече бе представен в авторитетния фестивал "Сънданс" и получи силни отзиви в американския филмов печат. В София обаче мислеха друго за нейното изкуство...

Ралица Петрова имаше подобна съдба с „Безбог“. Награди в Карлови Вари, но у дома – нищо. Дори новият ѝ сценарий има проблем с финансирането, въпреки че е страхотно актуален. Така или иначе, препятствията около режисьорките и продуцентки Mina Mileva, Vesela Kazakova, Ралица Петрова и Майя Виткова описват дълговечния уют на българското предразсъдъчно мислене. Аниматорът Теодор Ушев го нарече проява на „сексизъм и системен расизъм“, с което показа, че не трябва да се мълчи.

Ще прибавя и скандала с Мария Бакалова, която играе страхотно в „Жените наистина плачат“ на Мина и Весела. Не зная кой не разбра как в началото на година Бакалова стана жертва на отявлен сексизъм по български, както и на тежка мизогинна интерпретация на актьорския ѝ талант във филма "Борат-2" отново забелязан от американската филмова критика и не само.

Поредният скандал с българската номинация за Оскар 2021 ще ни извади очите. Защото „Жените наистина плачат“ е нов филм. Нов като усещане, нов като мислене, филм-вик. Светът на голямото кино е отвъд тихите разкази и приличните актьорските изпълнения. Някакси няма как да се правим,че след „ Черните животи имат значение“ всичко е същото. Не е. Цветнокожите имат значение. Животът на жените имат значение. Филм за този женски живот просто плачеше да бъде направен. Е, Мина и Весела го направиха.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    31 14 Отговор
    Къв скандал бе? Къв Оскар? Кой ги има още Оскарите за нещо? В хубавия филм, трябва да има сцена с красива гола жена! Красива бърза кола! Хубав мъжки бой накрая и поне един голям взрив!

    Коментиран от #5, #23

  • 2 Естет

    25 4 Отговор
    Не ме разсмивай ма.
  • 3 русенец

    40 5 Отговор
    И представа си нямам тая за какво говори и кои са споменатите от нея филми и хора. За "Оскар" съм чувал, преди години беше престижна награда.

    Коментиран от #13

  • 4 Естет2

    45 5 Отговор
    На всички ни е ясно защо дават награди на Българските филми, въпреки че са стахотни бози. Погледнете сюжетите сервилни и пригодени за западната публика и ще разберете. Я соца, я емигранти, я някоя друга политкоректна шит.
  • 5 Механик

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Прав си. Обаче в момента се разчита на блуткажи, евтини "меки китки", абсолютно-ненормален сценарий и ако може да има само черни, ще е най-добре.
    Няма го вече света, който познавахме. Подмениха го само за 10-15години.
    НАй-чудното е, че това много се харесва на младите. Просто не мога да се начудя, но е факт. Дори са горди от тоя факт.
  • 6 Кумчо вълчо

    28 4 Отговор
    Голямо реване, направо да се попикаеш от смях .

    Коментиран от #8

  • 7 Кххх

    30 3 Отговор
    Ганьо е гаден сесист, а? И гадината не ще да чуе за Истанбулската конвенция в чиято подкрепа е и въпросния политикоугоден филм.
  • 8 2349

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кумчо вълчо":

    българин и кино?Пишете зa нещo cepиoзнo!
  • 9 На чист български

    15 2 Отговор
    Тежка мизогинна реакция - бля бля.
  • 10 Алфа херинга

    27 2 Отговор
    Не знам и двата филма, но доколко разбирам целият този рев е, защото сме номинирали филм за страданията на клетите бежанци, а не за страданията на клетите жени. Което пък било по модерно напоследък.
  • 11 Риналдю

    34 1 Отговор
    Аз искам да направят филм за жертвите на "Топлофикация".За техните страдания,съдебни перипетии,разправии със съдия-изпълнители и т.н.След което да го пратят на "Оскарите" и в Кан,Венеция,Берлин и където се сетят.Сигурен съм,че поне на американците ще се хареса.Те обечат съдебни саги,истории за борци против "системата" и драматични сблъсъци на характери.
  • 12 Коко

    25 3 Отговор
    Какви оскари, и какви артисти и режисьори има ,мисирки и (мисири) ,и някаква си правела филм за ТОДОР ЖИВКОВ, ТОЙ е най големият държавник на БЪЛГАРИЯ, КОГАТО БЯХМЕ ДЪРЖАВА, А НЕ КОЧИНА
  • 13 Анджело

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Ми стига с само кози бе. Попрочети малко...
  • 14 Анджело

    23 1 Отговор
    Филма за другарят Тодор Живков е финансиран от ГЕРБ и ДПС с цел оплюване на социалистическото минало след неуспеха да боядисат построеноти от Тато
  • 15 оффф

    8 1 Отговор
    вие дори не си гледате взаимно малкото филми, които правите, тръгнали сте нас да ни занимавате с глупостите ви! Я много ви здраве!
  • 16 Сандо

    7 0 Отговор
    То пък едни филми!Всичките политкоректни,всичките замислени така,че да си спечелят отнякъде средства за осъществяване,а ние добре знаем кой има пари и когато ги дава,какви условия поставя.Съвсем отделен разговор е кой,какви,на кого и за какво раздава наградите.А за продажността на интелигенцията при всички времена и народи по-добре да запазим дискретно мълчание.
  • 17 Тъщата на Един приятел в Рамките на 60

    4 0 Отговор
    Секунди можеш и 30пъти да заплаче и З0 пъти да се смее??! Не се съмнявам в заглавието на филма, че могат....??
  • 18 Професор

    16 2 Отговор
    Хайде стига с джендеристките ви глупости. В Америка никой вече не ходи на кино от тях. А на Тео Ушев можем да кажем следното: "Стой си в неомарксистка Канада и там си се замеряйте с джендеризъм. И без това ти си ПРОВАЛИЛ СЕ кандидат за Оскар, по време, когато и СПЕЧЕЛВАНЕТО МУ е провал." Няма нужда да номинирате никакъв филм за никакъв Оскар. Холивуд е срамът на Америка, никой нормален американец не се интересува от него.
  • 19 небрежнев

    6 0 Отговор
    Изискванията за участие в Оскарите са изцяло в духа на политкоректността. Вече не е достатъчно героите да са от всички раси и полове, а гледат и дали създателите на филма са от всички раси и полове. Ако нямаш осветител негър или сценаристка лесбийка, изобщо няма да те допуснат за участие. Не знам режисьорът дали може да е само 1 човек, или трябва да са пак много и от всички... Питайте Патрашкова и напишете статия за това - как изкуството е убито от политиката.

    Коментиран от #22

  • 20 Сам Шепърд

    5 2 Отговор
    Бакалова се оцапа не само с фон дьо тен но и с перверзното си поведение,нулева фигура,лансирана от ГЕРБ!!!Имайте за пример Настася Кински и Хари Дийн Стентън,А не нашата българска кикимора.

    Коментиран от #21

  • 21 Линда Лъвлейс

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сам Шепърд":

    Мария Бакалова е кандидат ЧЛЕН на герб за зам. министер на културата и поема на вожда до дълбокото гърло.
  • 22 алфа херинга

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "небрежнев":

    Режисьорът може да е един човек, но само ако е микс от баща черен и майка азиатка. Освен това добре е да си е сменил пола и задължитлно да гей или лесбийка. Това ти гарантира минимум номинация за Оскар, независимо от филма.
  • 23 7777

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Не е ли по-добре да има влак, кон, цигари, алкохол и секс, както във руските филми. Животът се променя независимо дали ни харесва.