Last news in Fakti

22 Март, 2013 07:28 44 594 154

Ако не беше турското робство

  • османска империя-
  • турско робство
Ако не беше турското робство - 1
Османската империя през 1580 г.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако не беше турското робство, днес щяхме да сме доста по-напред. Много хора на Балканите са убедени в това и посочват османското владичество като причина за днешните си несгоди. Дали са прави, пита Дойче веле.

Не навсякъде в страните от Западните Балкани Турция се ползва с добро име. На много места в региона свързват турците предимно с робството. 500-годишното османско владичество в Югоизточна Европа продължава да се използва като оправдание за днешните несполуки. Един от стандартните аргументи звучи така: ако не беше турското робство, днес със сигурност щяхме да сме доста по-напред в много отношения, включително в икономически план.

Наследството на "поробителите"

Вярно е, че по време на османското владичество в страните от Западните Балкани се настаняват и развиват патриархалните племенни структури. Западноевропейското Просвещение не успява да противодейства на това развитие, тъй като почти не достига до Югоизточна Европа. Източните Балкани са били много важни за османите заради плодородните земи по поречието на Дунав. Западните Балкани пък са били от значение, тъй като са представлявали един вид транспортен коридор и буфер срещу нахлуването на западноевропейско влияние. Въпреки всичко това обаче не може да се твърди, че причините за недостатъчното икономическо развитие на региона трябва да се търсят единствено в наследството, оставено от отдавна погиналата Османска империя. Много от пречките пред развитието на тези страни си съществуват и до ден-днешен - клиентелизъм, непотизъм и патриархални структури, пише в тази връзка швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Събуждащият се интерес на Турция към страните от Западните Балкани среща на много места неразбиране и дори враждебно отношение. Нови проучвания показват, че това се дължи не на последно място и на религията - докато в страни с мюсюлманско население (като Албания, Босна и Косово) новите турски амбиции се посрещат с одобрение, в християнските страни, например в Сърбия, където борбата за национална идентичност се свързва пряко с битката срещу османските поробители, хората гледат доста по-скептично на това развитие.

Ердоган - "завоевателят"

Турското държавно ръководство е наясно, че не навсякъде османското наследство е смятано за актив. За разлика от много предишни правителства на Турция, сегашният премиер Ердоган не показва признаци да се срамува заради османското минало на страната си. Десетте години, в които неговата Партия на справедливостта и развитието управлява страната, са същевременно и период на ново осмисляне на онази епоха и преоткриване на някогашните васалски територии на Османската империя. Всичко това намира израз в една много по-дейна външна политика на Анкара в региона, която е подплатена със съответната икономическа активност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тито

    9 2 Отговор
    И какво -искате да ме убедите че фесов..е са ни дали нещо смислено освен : убииства по жесток и кръвожаден начин,изнасилвания,тирания,принизяване до нивото на животните ......и вие ме убеждавате че трябва да им кажем благодаря!?!?!?!!!!!! Не се учудвам че това е статия на Дойче веле-учудвам се на нашите журналя и на нашата търпимост...Още малко ще ни убедите че робството ни е било от полза!!!!!?????????
  • 2 Истанбул

    3 5 Отговор
    Ходих миналата година до Истанбул и градът ми хареса, но се отвратих от турците. На платената им магистрала ни взеха на 2 коли по 20 лири и не ни дадоха карта. Наложи се да платим по още 50 лири за да ни дадът тоу-карти. А за отиването ни и връщането ни от Истанбул бяха достатъчни 15 лири. В полицейския участък, който беше в непосредствена близост до мошенниците, които ни взеха парите се направиха на ударени и казаха, че не е трябвало да им даваме парите и че нищо вече не можело да се направи. Полицайте играеха заедно с мошенниците обслужващи магистралата. В хотела, който беше до Капълъ чарши от стаята на моите приятели бяха откраднати 100 лири от дамската чанта на жената и един стек цигари парламентот чистачката на хотела. Въпреки изразеното от нас възмущение и недоволство, то парите и цигарите не ни ги върнаха. В ресторанта на хотела ни взеха по 500 лири/към 500лева/ на семейство за вечеря, която включваше 3 овчи малки кебапчета, като ни обясняваха, че в неща от сорта че цената в менюто била за 20грама кебапче, а порцията ни е била 100грама плюс някакви си тяхни такси и ..... Хотела им бил 4 звезди с реноме. По улиците например сама жена или жени не е препоръчително да се разхождат, защото гаджалите гледат страшно, сякаш никога не са виждали жена и се чудят дали да я оправят или да я изядат и пускат и ръце. Като споделих за кражбата в хотела с моя позната, която ръководи известен танцов състав в БГ, то и тя ми спомена, че от стаята и в хотела са били откраднати 10 бутилки ракия, която тя е носила да си разменя подаръци с ръководителите на ансамбли от други държави, които участвали на събитието в Истанбул, като са и казали от хотела, че е трябвало да си наеме сейф за ракията. Това е малка част от турското наследство.
  • 3 да

    5 3 Отговор
    Мир и просперитет за цяла Европа може да има, когато фесовете се преселят в Азия, а нашата граница стигне Босфора! Все някога ще стане...иначе до тогава ще тлеят конфликти в Албания, Македония, България.. Никакво влизане в ЕС на Турция!
  • 4 Джон Смит

    4 0 Отговор
    Платена статияи! Къде са ни крепостите и интелигенцията през онова време?
  • 5 хаха

    3 0 Отговор
    Добре де , как не им писна на тези "журналистчета" да пишат ГЛУПОСТИ ?! Ясно е че сте платени , но май не ви е ясно че , никои трезво мислещ , нормален и що годе интелигентен човек в тази държава НЕ ВИ ВЯРВА !!!! Престанете да пълните виртуалното пространство с небивалици !!!

    Коментиран от #13

  • 6 Петър Калоферов

    5 1 Отговор
    Колко кръв се е проляало,по нашите земи на нашти прабаби,и дяадовци а вие искате да ми кажете че имало и положителен ефект от тяахния предстой тук.Тези чифути освен да коляат,да убиват и да изнасилват друго не са можели да правяат.Тяах само ги е плашил Влад Цепиш Дракула,хубаво ги е набивал на кол.Заштото е казано който нож вади от нож умира.
  • 7 kalin

    2 3 Отговор
    отваряйте си очите турците да не ви завземат отново

    Коментиран от #12

  • 8 аз

    1 1 Отговор
    косово и други поеха по албанците и кво сега едва ли са по добре
  • 9 Франте Йованоски

    1 2 Отговор
    Ако е същата от балет "Дъга", то нека си държи "топлите хора" и "близкото посрещане"! Надявам се Турция по-честичко да ви се харесва, за да ви се отворят очите за какво иде реч. Имаше един ц.ганин преди време, държеше свой бизнес в Истанбул. Той разправяше, че милиони туристи всяка година минават през метрополията. Малка част, купувайки нещо, получават насреща стойност и качество. Основната маса се връща нае.ана, по неговите думи.
  • 10 не е

    5 0 Отговор
    Турското робство вече отдавна е в историята . Проблема е нашта простотия, която последните 23 години придоби такива мащаби , че сме се омазали до ушите с л..на . Само сравнете икономиките на България и Турция ... Жалки сме... Следващата статия може би ще бъде : Ако не бяха циганите ?
  • 11 Едикой си

    4 1 Отговор
    Прочетете всички статии на DW относно "турския въпрос".
    Като изчетох всички статии имах чувството че пак трябва да минем под османска власт??! Толкова хубаво било. Никъде не се споменава за убийства, грабежи, изнасилвания, зверства и т.н.
    Тези статии за мен лично са доста целенасочени.
    1.Германия е доста против влизането на Турция в ЕС.
    2.От друга страна пък ако влезне в ЕС това е един огромен пазар за немската индустриална машина.
    Извода за мен е че ....има кръгове в Германия които всячески се опитват да вкарат Турция в ЕС.
    Турция в последните години наля доста пари в "изчистване" на името си от зверствата, които е причинила на балканските народи /сериали, платени статии и т.н./
    Вероятно още поне 500 години ще са нужни за пълното забравяне на всичко сторено и изчистване на името й.
  • 12 Пича

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "kalin":

    Ти къф си бе?Смяташ ли ,че някой ще ги остави турците да си размахват рязаните пишки пак в България?Най много ние да отидем там.
  • 13 Едикой си

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Това не е така точно!
    Да това са платени статии...хора като теб и мен не вярват...но постепенно малко по малко мнението изразено в тези статии започва да клони към него...и току виж един ден нашите внуци ще хвалят гаджалите за стореното преди стотици години?!
  • 14 hitler

    1 5 Отговор
    osmanite nito sa ubili nito sa iznasilili a rimskata imperia samo sa opravili jenite na dneshnite balgari a gi obichat mnogo znachi balgarite samo she gi smachkash she iznasilvash kato rimlqnite togava kak she te uvajavat e takav narod sa balgarite
  • 15 67сс9з

    3 3 Отговор
    Тоя Едроган си е поставил за цел да възстави османската империя, така, че много скоро ще видите истинското му лице!
  • 16 дух несломим

    2 1 Отговор
    Бяло/черно, ден/нощ, светло/тъмно, красиво/грозно, огън/вода, пясък/трева, България/Турция...!
  • 17 ннннннннннннннн

    5 0 Отговор
    Турците са с мръсни душици и манталитет, но и нашите ръководители 23 години ограбват обикновения българин, така, че и сега Турция е една богата и просперираща държава, а БГ е потънала в мизерия и нямаме никаква армия и въоръжение да се противопоставим ако се наложи. Жалко но и сега сме в робство!
  • 18 аз

    7 1 Отговор
    Турското робство е дръпнало Балканите с векове назад. След големия бой който са яли турците при Виена, границата се е установила и е останала векове където е показано на картата, някъде м/у Словения и Хърватия. Сега ако се пътува с кола се вижда ясно разликата в стандарта на живот, като навлезеш в Словения разбираш че си в Европа. Всичко е по добре, по хубаво, хората са по начетени и дружелюбни, къщите са по добре построени, живота им е по добре уреден. Не може и да бъде иначе, турците са все пак дивашко племе излязло от Азия и единственото което са могли е да убиват. Не са имали дори писменост а са я взели от арабите.
  • 19 Трибал

    3 3 Отговор
    Като чета коментарите за кой ли път се убеждавам,че именно простотията и незнанието ни докарват всичките проблеми!
    Какви Турци ви гонят бе драги?Ако поне веднъж в скотския си живот бяхте пипнали история,щяхте да знаете поне че думите турчин,и Турция съществуват от 1908год. на сам!Преди това тези територии са се наричали османска империя,владени от богатия род Османлии!Турция е създадена от младотурците евреи начело с Мустафа Кемал,които свалят султана 1908год.с метеж!На тази територия има няколко милиона поробени Българи,гърци,кюрди,цигани,араби,и всякаква друга ,която в никакъв случай не може да бъде турчин!И това не може да го отрече никой тъй като за местното население на балканите по тези земи,няма данни да е изчезвало някога,то винаги си е било там!Няма ка да бъдат прикрити етно традициите и носиите на българското население,населяващо тези земи,нито може да бъде скрита и отречена българската планина,БулгарДаг,и много други неща!Четете история и стига с тия еврейски терминологии за някакви турци,че ставате смешни!А назовавайте нещата с истинските им имена!
  • 20 ...

    2 1 Отговор
    Дайте да канонизираме султаните, пашите и везирите за светци... То само това остана! :X

    Не мога да разбера как робство от по-изостанал народ като турците по онова вереме.. може да се счита за нещо добро?
    Айде разбирам за Швеция и Финландия... Швеция е била доста по-развита и финландците са си взели и те нещо... Ама при положение, че турците са били ужасно по-назад и по-зле от нас (балканските народи) как може да се счита, че е било за добро... :|
  • 21 steltcruiser

    2 4 Отговор
    Една война с Турция и връщането на Константинопол в българска територия ще оправят завинаги отношенията ни с Турция.
  • 22 alfa

    3 4 Отговор
    Ай стига с тия пропаганди и робства. То не е само турско ами византийско, хазарско, фашистко, комунистическо. Само се търсят пречини за положението ни, но винаги сме отцелявали, благодарение на родолюбци и войни. Всичките ни незгоди са от политиците, най големия ни резил и позор е Шишман, еврейското изчадие предало ни на османлиите, че и песни за него се пеят. От тогава на сам ни управляват чужденци Фердинант, че до Симеон и Станишев, хора родени извън България, нов внос. само цар Борис III е последния истински български управител. Кризата в България не е от 5г. а от 600 г. и края не й се вижда. Като отида в Одрин и северна Гърция си говоря на български, още има поробени българи, да не говоря за ония промини мозъци македонците, че ме избива на агресия...

    Коментиран от #26

  • 23 Трибал

    2 2 Отговор
    Във какво упрекваш македонците не разбрах?Те са единственото тракийско племе запазило името и традициите си ако не ти е известно!Македонци са били и такива си остават!И когато разбереш че определението Българин е събирателно,може и да опресниш промития си еврейски мозък!Аман от разбирачи!И такива искат да се възраждат,и променят скотския си живот!

    Коментиран от #152

  • 24 Трибал

    1 1 Отговор
    Четете история и стига простотия че е смешно!

    http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

    Коментиран от #28

  • 25 rjjdjdfjdjd

    0 0 Отговор
    Районът който показвате е доста стратегически ,и дори да беше наш едва ли американците щяха да ни оставят така ;)
  • 26 alfa

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "alfa":

    Македония, страх ги е да се нарекат българи, защото после лошо им се пише, те и сега са поробини, а явно не четеш, евреите са виновни за поробванито ни от османлиите, те са давали пари на гързите да плащат на османлиите да се бият с нас, явно ти не знаеш историята
  • 27 13годишен

    2 1 Отговор
    Абе хора ,защо се занимавате с глупави публикации и коментари , започвам да си мисля, че хората които толкова се стремят да кажат нещо под дадена статия или са на не повече от 15 год, или са платени подстрекатели , или се компенсират от това ,че в реалния живота не са изслушвани и чакат да се закачат с някой друг на тяхното положение макар и да не го познават само и само да има спор и гласност на мислите им !

    Коментиран от #29, #93, #94

  • 28 alfa

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Трибал":

    Ааааа ти си разбирал... извинявай
  • 29 Трибал

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "13годишен":

    И как искаш да бъдеш конпенсиран,и изслушан,като цял живот си яхан от идиоти и простаци,на които се плаща да те правят биологична единица без мозък?

    Коментиран от #31

  • 30 5555

    1 0 Отговор
    платенааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 31 13годишен

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Трибал":

    В биологията всяка "биологична единица" поставена в дадена среда опитва да се приспособи и адаптира. По адаптивните оцеляват , според мен не е правилно, но живот...
  • 32 azz

    2 0 Отговор
    Точно това е целта - повтарят едни и същи лъжи до като някой им повярва. Целта е да отслабят руското влияние в България, за може да прокарат западното влияние и най-вече западната политика (която по същество не се отличва много от руската). За целта не се подбират средства и освен медии които да им бълват лъжите са купили политици, историци и дори съдии.
  • 33 Трибал

    4 1 Отговор
    Държавните чиновници към министерствата и агенциите в момента се държат като обезумели . От началото на прехода се крадеше, но някак свенливо, потайно, по социалистически. След олимпийските кражби на Симо – крадеца от Мадрид, краденето у нас наистина се превърна в олимпийски спорт. Мародери като Милен Велчев, Долорес Арсенова, Емилия Масларова, Мургина, Кушлев, Николай Василев, Цонев и пр. знайни и незнайни хайдуци късаха със зъби и нокти, от плътта на държавата.

    В същото време умираха болни деца и възрастни хора, поради недостиг на средства за лечението им. Цинизма на управляващите през последните години премина всякакви граници и от затворите бяха освободени стотици убийци и криминални престъпници. Обратно пропорционално, всеки месец по тридесет хиляди българи оставаха без работа. Всички крупни крадци бяха оправдани от органите на „правосъдието”. Всички кокошкари бяха натикани в затвора „за назидание” и сплашване на плебса. Спрямо рехавите митинги на една шепа протестиращи срещу огромните безобразия в страната, бяха насъскани съмнително назначени, въоръжени полицаи, които с палки избиха желанието на останалите встрани граждани, да търсят справедливост. Всеки ден се вижда как „пазителите на реда” – полицаи, съдии, депутати и прокурори умишлено нарушават и погазват закони, правила и норми. „Нашата полиция” ни пазеше да не надигнем глава и случайно да променим създаденото вече статукво. Иначе как щяха сами да си определят и раздават бонуси от общата баница, разни арогантни и нагли нищожества? Докато спекуланти на храни, лекарства, енергоносители и други олигарси трупат милиони, останалите българи измират бързо и сигурно.Милост за тях няма. Те не са цигани, за да идват милиони за тях от Сорос, Европа или света. Те са експлоатирани и избивани като роби от всякаква престъпна сган – мутри, доктори, фармацевти, полицаи, търговци и пр. организирани мафиоти.

    Нормалните хора живеят в такъв стрес, че бързо стават жертва на всякакви болести, не са пълноценни в работата и личния си живот и се отчайват. Приемат геноцида над себе си като нещо нормално и вървят безразлично към скотобойната, която са им уредили българските „управляващи”. Защото няма държавна политика за развитието на нито един отрасъл или сектор в икономиката, науката, културата, образованието, здравеопазването и отбранителната способност на държавата. Няма социална политика за българите. Напоследък се строят главно магистрали и спортни зали, сякаш главната цел на всеки българин е да позяпа баскетбол, а после да се метне на катафалката и по най-бързия начин, и най-прекия път да напусне родината. Независимо, че сме най-застаряващата в Европа нация, с най-много болни на глава от населението, с най-ниски доходи и най-високи цени на горива, храни, ток, вода и услуги, НИТО ЕДНА европейска или световна организация или държава не намери за нужно да ни помогне ако не за друго, то поне да сложим ред в собствената си къща. Те не са и длъжни всъщност – щом ние сме толкова неспособни да се справим с престъпността по ниските и високи етажи на властта, значи не заслужаваме да живеем като останалите европейци.

    И тук идват следните изводи: Ако в България няма справедливост, трябва да си я извоюваме САМИ! Ако съдът не наказва престъпниците, трябва САМИ да ги наказваме! Ако ни е страх да се противопоставим на геноцида срещу нас, то САМИ сме си виновни!
  • 34 Night Rider

    2 0 Отговор
    Като човек занимаващ се с история в последно време искам да кажа, че тази статия е турска пропаганда ! Османската империя е създадена от еврейте (юдейте) преди да тръгнат на завоевания, защо иначе мислите османците, а по-късно и турците са готови на лека ръка да приберат еврейте от техния измислен "холокост" на Фюрера ? Това не го казвам с нацистка цел, а с това да се знае, че еврей и турци (османци) са тясно свързани ! Е, вече не чак толкова, от край време се знае, че в турция има най-много п....сти на глава от населението ! Другата днешна пропаганда е това, колко много била напреднала Турция, няма такова нещо, Турция е напреднала само от кап. Андреево до Истанбул, от Истанбул нататъка все още спят по пещери (с изключение на големит градове - Бурса, Измир, Анкара) и вместо да ч*кат жените си, м....фите там оправят козите и овцете си, за специалитетите им с овча лой няма да говорим...
    Та така, ако България не е била под тяхната еврейско-османска власт, сега щяхме да сме на нивото на Испания, Франция, та дори и Англия...

    Коментиран от #37

  • 35 12345

    0 1 Отговор
    Унищожаването на велика България през хиляда двеста и някоя си година от монголите /от внука на Чингиз хан /прави възможни тия процеси,като създаване на руска и турска империи.
  • 36 alfa

    3 0 Отговор
    През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара вегаът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано - самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга.



    Според визатииският стратег - Лъв Философ живял през 9ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: "те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй" От това личи че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.



    Монголската армия била водена от Бахадир Субадай- най изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 война, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници - нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни. Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно свойте воини. През 1223 битката "разстърсила вселената", и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив

    http://www.youtube.com/watch?v=dYgeyJqKHFE
  • 37 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Night Rider":

    така е, но за жалост в нашата Родина има много, ама много предатели, и сме закъснели, трябваше да обесим най малко 5-6 от тях
  • 38 ххххххххххххххххх

    2 1 Отговор
    Българските турци са свестни и работливи хора, но турците в Турция са долнопробна из..т. Имам няколко познати български турци и те са на същото мнение. Даже те имат роднини в Турция и не желаят да се срещат с тях. Викат ми: "Турците в Турция са пълни б....ци и не желаеме да имаме нищо общо с тях." Е може би не всички от тях да мислят така. Някои от българските турци умишлено са подкокоросвани от Турция да правят золуми в БГ и да работят против нашите интереси.
  • 39 valentin

    2 0 Отговор
    поздравявам трибал за истинския коментар...истина която ме е превърнала и мен самия в един отчаян човек......
  • 40 Agent

    1 0 Отговор
    Платени статии и турска пропаганда ни заливат от всякъде и в училище се прави опит за изопачаване на истината за робството. Ето какво ме попита едно деветгодишно дете след като са имали урок за Апостолът на свободата Васил Левски : „Османците днес кои са? ” Българи, кaкво ще отговорите на това дете?
  • 41 помнете

    2 0 Отговор
    Питайте французин за германците, питайте поляк за руснаците, питайте ирландец за англичаните.
    Никого не бива да забравяме нашата история! Никога!
    НАШАТА земя е пропита с НАША кръв, пролята от турска ръка.
    Тъпо е да се твърди, че това е било от други хора и друга държава - много тъпо. Името не сменя мисленето и манталитета.
    Уважай себе си, за да те уважават и другите. Подобни статии и мнения в същия дух са липса на самоуважение, не проява на толерантност.
    Срамно е!
  • 42 4x4

    0 0 Отговор
    Абе махнете тази статия от тука бе
  • 43 4x4

    2 0 Отговор
    Мария Атанасова, а дано да се върнеш във времето на робството и да ти бъде много хубаво: със заклани и разцепени на две- майка и баща, с отрязана глава брат, който не е приел исляма. Децата ти, които те водят със синджир и те водят на потурчване ! Много хубаво е това робство бе хора, защо ли всички българи са искали да се освободиме, то е било много хубаво...... нали Госпожо Атанасова !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шипка

    2 1 Отговор
    На всички които се съмняват нека си помислят ако в Германия,Франция или Италия се бяха промъкнали тъмните анадолски субекти дали щеше да има Венеция,Флоренция,Париж,Рим такива каквито ги познаваме.Дали щеше да има катедрала в Кьолн,"Нотр дам" и още хиляди други неща.Погледнете само в какво са превърнали Константинопол един процъфтяващ за времето си град може би най красивия в Европа.
    Тогава останалата част на Европа и най вече папата доволно е потривала ръце защото по този начин е отслабвал неин основен конкурент Византия.Оставили са тази паплач да се шири и да безчинства , едва когато е стигнала Виена са се уплашили и са били на косъм да ги сполети нашата участ.
    После англичани и франсета са се страхували да няма големи силни балкански държави под влияние на Русия и пак са подпомагали изгнилата османска империя.Само да си спомним берлинския конгрес.После от тези несправедливости тръгват и световни войни.
    Всичко е заради политически апетити и власт.
    Днес за пореден път оставят Ердоган да се пъчи вместо да му спрат финансите.Няма място за такива изостанали анадолски субекти в Европа.Тези хора още купуват жените си но иначе пускат сапунени сериали финансирани от държавата да рекламират колко са се развили.Няма значение че половината им население е неграмотно и живее в мизерия по законите на родово общинния строй.Това политиците в Европа се правят че не го забелязват/.Може би трябва пак да стигнат до Виена за да се осъзнаят.
    Който не се учи от историята е осъден да я преживее отново.

    Коментиран от #46, #49, #59

  • 46 Niko

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шипка":

    Подкрепям те напълно в представеното становище което си написал.
  • 47 гост

    1 0 Отговор
    Браво Шипка ,много добре казано.То европейците ще го изпитат на гърба си какво е турчин да ти е съсед ,ако ги приемат в Евро Съюза.Тогава майка й жална на Европа.
  • 48 калайката

    0 0 Отговор
    Атанасова , ... Атанасова , пак се издъни ! Тъкмо те похвалих за метеорологичната ти прогноза и ти взе че ос.а метеното .
  • 49 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шипка":

    БРАВО за точния коментар!

    Трибал - ДГД!

    Коментиран от #72

  • 50 ВМРО

    4 1 Отговор
    Настоящият текст публикуваме без редакция, по молба на ВМРО като отговор на коментара на Симеон Сакскобургготски "Какво ни носи натискът за референдум за членството на Турция в ЕС"

    Бившият министър-председател и още по-бивш цар Симеон Сакскобургготски разсъждава в страницата си кингсимеон.бг за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

    Оставям настрана екзотиката и умилението, които пораждат опитите на бившето „величество" да „комуникира" с „народа си", посредством новите технологии - след фиаското, което претърпяха опити му да го прави наглас.

    Да не се заяждаме все пак, добре е, че господин Сакскобургготски е в „блогосферата". Странно е само защо „кинг Симеон", като титлата у нас е „цар", а не „крал". Но, казва народът, вълкът кожата си мени, но нравът не. И може би затова в текста си Сакскобургготски употребява местоимение в първо лице множествено число - „нашето" - когато ни уведомява за размислите си. Впечатляваща царственост.

    Но по същество: ни в клин, ни в ръкав бившият министър-председател изостави битката си да прибере още някой дворец, декар гора или планински връх в царствения си патримониум и се хвърли да брани турското еврочленство. С архаични мотиви и речник от студената война. Вероятно отново ще се търси подкрепата на ДПС в прословутите битки за „царските имоти".

    Не е изненада, предполагам, че царственото чело се понабръчква дори само при споменаването на думата „референдум". А и поначално монахрията не обича подобни „буржоазно-плебейски" начинания за ограничаване на самодържавието й. Пък и Сакскобургготски има, подозирам, ярки спомени от проведения след преврата на 9-ти септември референдум, който го превърна от български цар в кадет Рилски. Е, за разлика от онзи псевдореферендум, ние сега предложихме истински, законен, подплатен с воля на граждани. Но тази воля явно няма значение за господин Сакскобургготски.

    Авторът зове за „последователност" и „разум", но може би не е запознат с обществено-политическата обстановка в Турция и заплахите, които крие идеята за турското еврочленство за България.

    Затова ще си позволя накратко да изложа част от мотивите, които ни подтикнаха да се опитаме да предизвикаме допитване до българския народ по повод турското еврочленство:

    1. Турция просто не е европейска държава. Огромната част от територията на Турция (97%) е в Азия.

    2. Турците са нашественици на европейския континент, а ние, българите, най-добре знаем това.

    3. Турция е ислямска държава. Европейският съюз е основан от християнски държави. Той съществува на базата на християнски ценности.

    4. Вече осма година Турция се управлява от ислямистка партия. Нейната цел е Турция да възстанови влиянието на Османската империя. Турският външен министър Давутоглу публично хвали Османската империя и възнамерява да превърне Турция в свръхсила.

    5. Турската икономика днес е много по-мощна от нашата. Днес ЕС е единствената граница, която пречи на навлизането на турското икономическо влияние. Ако Турция е член на ЕС, такава граница няма да съществува и независимата българска държава на практика ще изчезне.

    6. От години Турция изкупува земя у нас чрез подставени лица. Членството на България в ЕС донякъде пречи това да се случва. Ако Турция стане член на ЕС, тази пречка съвсем ще изчезне.

    7. Българското малцинство в Турция няма елементарни права. Българите са принудени да изучават майчиния си език в условия, които приличат на килийно училище. Нямат право дори да носят български имена. Човешките права в Турция са застрашени, кюрдското малцинство е унищожавано от десетилетия, християнските общности срещат редица пречки при изповядването на своята религия. Дори е забранен звънът на камбана. Турция категорично не признава, че е убила милион и половина арменци през 1915 г., въпреки че хората по целия свят наричат това геноцид и го осъждат. България даде убежище на хиляди арменци и те са съвестни български граждани.

    8. В Турция днес действа цензура - закриват се медии, журналисти са преследвани, осъждани и дори ликвидирани заради убежденията си. И нобеловият лауреат Орхан Памук получава смъртни заплахи заради свободомислието си. Всеки, който дръзне да разсъждава върху турската държавност, рискува.

    9. Тероризмът не е унищожен в Турция. И днес човекът, който стреля срещу папата - Али Агджа - е на свобода, а неговата терористична организация „Сивите вълци" е една от най-влиятелните обществени групировки в Турция.

    10. Турция не признава международното право. Вече повече от 85 години Турция не изплаща на България близо 20 млрд. долара по силата на Ангорския договор. Турция трябва да изплати тези пари, без да се опитва да ги търгува за членството си в ЕС. Турция няма място в ЕС - нито сега, нито когато и да било.

    Коментиран от #66

  • 51 Анонимен

    0 3 Отговор
    Турско робство ? Особено през 19ти век ?!? За какво робство става въпрос :
    1) Свободно движение в и извън границите на страната ( сравнете с периода 1944-89) .
    2) Всеки може да си отвори дюкан ( пак сравнете със същия период ) .
    3) Ами кървавия десятък?! За какво си говорим, просто - Ами сегашния "десятък" - 10% плосък данък, не е ли същото?!?
    Не знам дали знаете,но когато "освободителите ни освобождават" , голяма част от народа иска отново да се върне старото, но късно е либе за китка ( картите отдавна вече за раздадени от великите сили)
  • 52 гймгйж

    3 0 Отговор
    на нас винаги някои ни е виновен
  • 53 tuto

    1 0 Отговор
    Е.ати тъпата статия !!!
  • 54 СтарТИРаджия

    4 1 Отговор
    Като Ви чета коментарите се чудя сред какъв народ живея!!! Т'ва не може да бъде истина... К'ъв е този реваншизъм, тази омраза?! И с тези оплювания на съседен народ (част от чиято територията е в Европа), какво търсим ние в Европа, какви точно евроейци сме и не е ли ни мястото, като народ някъде на границата между Афганистан, и Пакистан? Там при "овчите" народи, при "радикализирания" ислям... да там защото може да Сте християни, но се държите като талибани!
    Малко история. Знаете ли защо границата на Османската империя за около 130 год. е достигала до Виена? Защото това е била най-развитата и силна държава за времето си в Европа. А най-развитите държави по онези години са ВЛАДЕЕЛИ! А знаете ли защо Османската империя е владеела? Защото е "заслужила" това право в около 250-260 годишна борба за него, с трите най-развити държави в Европа - България, Сърбия и Византийската империя! В сравнение с нашето развитие в сякакво отношение, Западна Европа е била меко казано в Ранното Средновековие. По времето на Иван Александър ние сме минали, дори вече нашия си Ренесанс (150 год. преди Запада). И само да отбележа, че Османската империя е успяла да ги завладее и трите (България, Сърбия и Византия) в по-голяма степен с хитри дипломатически ходове (тип "разделяй и владей") и по малко със военна сила! В директен сблъсък щит в щит, нашите армии са били по-добри и османлиите са го знаели много добре. Винаги са гледали в сраженията да имат тактическо преимущество!
    А колко са били силни тези три държави? Пример: в голямата битка при Анкара 1402 год. (може би единственото по-мащабно сражение през Средновековието от Ахелойската битка), която разклаща империята за период от 30-40 год. единствената войскова част, която се противопоставя на монголите и напуска сражението в ред и минимални загуби е тежката сръбска конница (участвала поради васалните си задължения към султана)! Упадъкът на Османската империя започва през 18 век. Приказките по надолу, че са ни завладели "неандерталци" няма как да са състоятелни защото, такива нямат необходимия потенциал да се справят с утвърдени политико-военно-икономически държави за времето си!
    Ако прочетете разказа "Дядо Йоцо гледа" на Иван Вазов (ПОКЛОН пред Големия Писател) има един пасаж, в който лирическия герой 10-15 год. след освобождението много простичко описва, как по времето на султана се е живяло по-справедливо и са се спазвали законите, и "псува" управниците на новата Българска държава!!! Намерете го и го прочетете! Ще се замислите много! Като имате напредвид, че го е написал Вазов... Вазов! Т. е. нашите управници от началото на Третата Българска Държава, винаги ЯВНО са били маскари!
    Да османлиите са безчинствали по нашите територии! Да върши ли са зверства! Но при положение, че за има няма 2-3 год. са избили 1.5 млн. арменци и съвременните турци не искат да го признаят за геноцид, дали ще признаят например Баташкото клане! И защо в тези хай-тех времена се занимаваме с реваншизъм, а не си "отмъстим" като вземем пример от тях и се опитаме да го "правим по-добре"?!
    Защо се "заяждаме" с държава в пъти по-голяма и по-мощна в момента от Нас? Огледайте се Българи: Ние сме 7 млн. души! За да сме популационно измерими с развитите държави в Европа (по гъстота на население) трябва да сме поне 20 млн. жители!!! Ще кажета пак - турците са виновни! "Да ама не", казва един виден наш сънародник (Петко Бочаров скоро навърши 94! Да е здрав още дълги години). Защото в Робство влязохме близо 3 млн., а излязохме почти 4 млн. Дори и в положение на геноцид пак сме имали прираст! При това говоря само за официалната територия на България, без останалите по "разните" покрайнини. А в последните само 23 год. намаляхме с 2 млн.!!! Пак ли са виновни турците??? Ако поддържахме прираста до 1989 год. в момента трябваше да сме 10.5 млн. българи на територията на България. Да ако нямаше робство би трябвало в момента да сме около 50 млн. с излаз на три морета, западна граница на 50 км преди Белград и северна пред южните Карпати и Фагараш.
    Но ние живеем СЕГА и реваншизъм, популизъм и псувни не водят до нищо. Вземете например отношенията ни с Македония, в които ние се държим като баткото. Точно така биха се държали с нас и турците, ако "преминем границата" на добрите междусъседски отношения!
    Та казах по-добре да вземем пример! Икономическият подем на Турция стартира само 2 год. преди нашия 10.11.1989 год. И какво направиха те за тези 25 год. По 7-8 % годишен разтеж. Съсредоточиха на територията си в едно с техните (предимно в леката промишленост) и многобройни известни чужди фирми. Произвеждат какво ли не и за кого ли не, но! Едно голямо НО! Не ламтят за Европейски пазари, а търсят в глобален план изгодни за тях такива! Всичко това е съчетано със сериозна логистика по суша, въздух и вода. Много развит туристически бранш сериозно, подчертавам СЕРИОЗНО подкрепен от историко-географските дадености на страната! За тези които не познават Турция, милиони хора от цял свят я посещават точно заради културно-историческите и природни забележителности (това го правя и аз със семейството си ежегодно), а не заради ОЛИНКЛУЗИВЕТО, както казват някои средностатистически наши сънародници! Почти перфектна вече първокласна пътна инфраструктура (всички национални пътища с обозначение "D" са четирилентови), може би вече с най-силния авиопревозвач в Европа(Търкишеърлайнз)! И докъде доведе всичко това: 10-та по-големина икономика в Света и на 15-то място по развитие!!! Около 1500 евро средна работна заплата (минималмата е около 500). Доскоро (но вече го отмениха и сега не знам какъв е в момента пенсионния им закон) при 20 год. стаж се пенсионираха!
    Казвам си го съвсем честно. Точно този реваншизъм е бариерата, която ме спира да съм фен на "Атака"!
    Гидо Вестервеле наскоро "запя" нова песен - искал Турция в Европа, защото щяла да е от полза на изтерзаната евроикономика! Направете си сметка, щом немците започват да "обръщат палачинката" (проблема е обаче, че вече на турците не им се ще в Европа: що да си дават паричките "за лудо")!
    Хайде останете си със здраве и запомнете - времето на калъчката отмина, ако се "дърлим" на Турция ще загубим много, а всички знаем вече колко много загубихме! Ще можем ли още... много!

    Коментиран от #55, #56, #77

  • 55 до стар манаф

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "СтарТИРаджия":

    ъъъъ таковата и кръвния данък предполагам е бил визша форма на развитото управление?
  • 56 до стар манаф

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "СтарТИРаджия":

    А за това колко са били напреднали турчолята са показателни думите на Ататюрк след посещението му на операта в София:

    http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=655413
  • 57 трчин

    2 1 Отговор
    Ако не беше турско щеше да е друго но сега нямаше да го бъде страната. Но омразата няма да подобри благосъстоянието на страната ни. От членството на Турция ще спечели само България и Германия.
  • 58 бати батев

    1 0 Отговор
    Най добре да се построи огромна стена по границата с турция,както правят в момента гърците и да се сложи ембарго върху вноса на турски стоки.
  • 59 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шипка":

    Ако във Франция се били промъкнали?Хахаха,абе ти имаш ли килийно или да!Че от кой според теб направи френската революция,а след това Турската революция метеж и Руската?Най е лесно да пишеш на изуст!Виждам че имаш и фенове които вместо на училище са адили тутун по нивите!Аре бегай да учиш и тогава пиши!
  • 60 Трибал

    1 0 Отговор
    Турчеещите се цигани да четат преди да показват диплома за килийно образование!Хахаха

    http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/turci.htm
  • 61 горкия ТИРаджия

    0 0 Отговор
    И какво предлагаш да обикнем ония ре...и ли?
    Много глупаво и грозно е така да изкривяваш нещата.

    Малко факти:
    - по време на робстовото е имало нужда от проста работна ръка, за да доставя суровини и да се управлява лесно. Не е чудно, че след това е трудно да се изгради качествен елит, който да ръководи.
    - по време на студената война САЩ имат нужда от силен съюзник колкото се може по-близо до СССР. Ония се съгласяват и американците започват да наливат $ и "ноу хау". Това дава мощен тласък към сегашното развитие.
    - ония имат почти нескрита носталгия по имперското си минало (чети ОФИЦИАЛНИ изказвания) на техните ръководители. Дори при посещения на други страни (пример - Косово, Албания, Босна) доста недвусмислено се говори за турски провинции.
    - преди време имаше статия за катастрофа с колата на турския посланик у нас в някакво село в Разградско. НИКОГА не съм чел за катастрфа, в КОЕТО и да било българско село, с който и да е друг посланик.

    Почна ли да стопляш?
    К'ъв реваншизъм, к'ви пет лева бе стари тираджию?
  • 62 Гошо пора

    2 1 Отговор
    На балканските страни не им проблема турското робство. Това е нещо минало и заминало. Виновно за всичките ни проблеми е руското робство. През 500те години турско робство, хората са били един сплотен, трудолюбив, християнски народ - нищо не е могло да сломи вярата му в Бог, в семейството и човека насреща.

    През 50те години руско робство, народа отхвърля християнската вяра. Забраняват се църкви, манастири, кръщанета и венчавки. Народа се обезверява, става изключително мързелив и краде от държавата на поразия. Често предава роднини и приятели в името на партията. Затова сега сме това крадливо племе. Инфекцията се предава поколение след поколение.

    Така, че оставете тия приказки за балканските народи. На Гърция какво и е? 700 евро пенсия... Просто е имала късмета да остане от другата страна на бариерата.
  • 63 беге

    1 0 Отговор
    Освен продажната и предателската ни природа , никой друг не ни е виновен .... родени продажници - това са Българите !
  • 64 Аз съм БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Затваряне на границите на България.
    Въвеждане на квоти за внос на стоки,които не могат да се произвеждат тук,и или са в недостатъчни количества.
    Субсидиране на стоки и услуги произвеждани в БЪЛГАРИЯ.С доказан произход и качество по строго определени стандарти и критерии.
    Размяна на стоки и улуги с други държави при конркетни условия,поставени от и в името на българския потребител.Но не и като картелни или крупни фирми комапании,а като държавни организации с ежеседмични отчети,за дейността им публикувани и обнародвани и одобрени от минимум 70 000 граждани на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.Като удостоверение за гласували:"за"или "против" да се извършва пред общински административен орган със - ЛИЧНИ ДАННИ И СНИМКА,КОЯТО ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ДА ПРИКРЕПВА ПРИ ВСЯКО ГЛАСУВАНЕ ЛИЧНО.Да се публикуват в конкретен сайт,ежедневник или на хартиен носител,който да бъде достъпен по всяко време и место на разположение на всеки гражданин.
    И т.н. предложения за развитие на ДУРЖАВАТА КАТО ЦЯЛО В ИМЕТО НА НАРОДА.
    24 ЧАСА ИНФОРМАЦИЯ ПО ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОЕКТИ,ПРЕДЛОЖЕНИЯ И МНЕНИЯ В ПОЛЗА ЕДИНСТВЕНО И САМО НА ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  • 65 България на българите

    0 1 Отговор
    ТОВА Е ДЪРЖАВА С ИМЕ БЪЛГАРИЯ.

    НА КОГОТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА РАЗГОВАРЯ,КОМУНИКИРА ДА СЕ РАЗВИВА,ЖИВЕЕ И ПРЕБИВАВА КАТО ТАКЪВ ДА НАПУСКА МОМЕНТАЛНО.

    СКОРО ЩЕ СЕ ИЗЧЕРПИ ТЪРПЕНИЕТО НА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ.

    И ПРОСТО
    АУУТ ОФ ДА ГЕЙМ

    СОРИ БЕЙБИ НОУУУУУУУУУ БОНУС
  • 66 калайката

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "ВМРО":

    До така наричащите се ВМРО . Не разбирам негативизмът на пишещите към Сакскобурготски Забравихте много бързо как вашият "лидер" Каракачанов направи пътека до Мадрид и какви суперлативи бълваше за него . В същност от този мазен доносник на ДС не съм сигурен дали може да се очаква друго . Чудя се на тези които веят знамена и му слугуват , вместо да сторят единствено правилното – да премахнат този тумор в организацията и да се помъчат да възстановят авторитета на ВМРО ако все още е възможно .
  • 67 НЕ СЕ ЗАПАЛВАЙТЕ

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ САМОУНИЩОЖАВАЙТЕ КАТО СЕ САМОУБИВАТЕ И САМОЗАПАЛВАТЕ.

    ДА УНИЩОЖИМ ОНЕЗИ КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ.

    ВСИЧКИ КОИТО СА НИ ТЪПЧИЛИ,ПОТТИСКАЛИ И КОИТО И ДНЕС СЕ ОПИТВАТ ДА НИ РЪКОВОДЯТ САМО ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ИЛИ ДА НИ
    ПОТУРЧЯТ ОТНОВО !!!!!!


    ВСИЧКИ НАЦИОНАЛИСТИ,НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ИМ ПОКАЖЕМ,КАК СМЕ СЕ СПАРВЯЛИ С ТАКИВА,СЕ СПРАВЯМЕ И ЩЕ СЕ СПРАВЯМЕ И ЗА НАПРЕД.
  • 68 НАПРЕДЪК

    0 0 Отговор
    АКО ХОРАТА НЕ СЛЕДВАХА ВИЦА:

    "ПРИ НАШИЯ КАЗАН В АДА ПАЗАЧ НЯМА БЕГЪЛЦИТЕ БЪЛГАРИ ОТ СТЕНАТА БЪЛГАРИТЕ ГИ СВАЛЯТ ОБРАТНО В КАЗАНА"

    ЩЯХМЕ ДА СМЕ ЗАДМИНАЛИ ЦЕЛИЯ СВЯТ!

    ТУКА НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ!
    И ТОЯ Е КАТО НАС ПА ИСКА ДА ИЗБЯГА!
    ДА ИЗБЯГА ДОРИ И ДА НИ ПОМОГНЕ ТОЙ ПО-МАЛКО Е СЕДЯЛ!
    НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ!

    ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА!

    И СЕГА НЕ Е КЪСНО НЕКА ДА СИ ПОМАГАМЕ!

    МНОГО ХОРА ПАРИ НЯМАТ,
    НО ИМАТ СВЕТЛИ ИДЕИ
    НЕКА ДА ГИ СПОДЕЛЯТ!

    ТАКА ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СПАСИМ ОТ ТОВА КОЕТО СМЕ СИ СТОРИЛИ!
  • 69 СтарТИРаджия

    0 0 Отговор
    Относно # 62 - е т'ва е истината! Всичко останало е шовинизъм, извратен съвременен патриотизъм и най - лошото, характерно за слаби, безволеви хора, незнаещи вече къде са в "превода"; да ровим костите на дедите ни, за всичките ни съвременни недостатъци да търсим причина в миналото. За калпавото ни икономическо състояние да виним миналото си, кой с кого се заиграл в някоя точка на Балканите и най - накрая видите ли, най - пр...ани българите, т. е. потвърждаваме, че в момента за нищо не ставаме.
    А за т'ва колко са "били напреднали турчолята" през средновековието, вземете прочетете малко история вместо да описвате сложни балкански взаимоотношения продиктувани от т. нар. Велики сили (най - накрая пр...ана България "естествено" 'щото ние сме безгрешни и са виновни я "чифутите", я "резаните", а може и "резаните чифути" от мюсолмански произход). Пак казвам - упадъка на Османската империя започва през 18 век. Т. е. по времето на Ататюрк този процес е бил много - много напреднал и именно затова се е появил той (Ататюрк) на политическата сцена и е поставил основите на Турската Република и светската държава!
    А и Вие к'во си мислите, че през всичките вековни "боричкания" и размяна на територии на Балканите ние сме били "света вода ненапита" може би, а?! Нашите деди 'щото хич не са колели и бесели, а?! Ама прочетете пак малко история...
  • 70 Гого

    0 0 Отговор
    Къде да си споделиш идеите, кой ще те чуе, кой ще вземе под внимание това? Няма никой да разбере новите идеи, освен ако не спечели нещо ?
  • 71 STEFAN D-R D TCHOLAOV

    0 1 Отговор
    НАРОДНА ОБИЧ – ОВЧА БАБА НА МЕГДАН !
    -
    http://www.stefan-tcholakov.com/pic/9635.jpg
    -
    -
    Кой учи младите да се бунтуват ?
    Да викат „ У, У, У“ по своят вождъ
    Бойко бе Бащицата на България
    Без Бойко не може и да се живей !
    -
    Легенда и крадец на магистрали
    Хвалител за строител на „Софийското метро“
    Предател на юдейските грабливи птици
    Убили Български народ и светове !
    -
    Учениците не се нуждаят от учители лъжовни
    Те знаят със кого ще си играят „Харлем шейк“
    Балонът на лъжеца мафиот е гръмнат
    Вече ритат го на всеки кръстопът !
    -
    Юдейска, лакома и злобна
    Грабител и убиец на Български народ
    Бях ти писал и да помниш – „ще те ритат
    Като овча баба на мегдан !“
    -
    Учениците във Ловеч театрото си изиграха
    Изритаха народния прехвален Бог
    Отсвириха, у-свириха „героят“ себе-любец
    Тряснаха го, като Фердо, г.зе-ниченото тенеке !
    -
    Нека помнят юдейските убиици
    Без власт сте никой, нищо пред Български народ
    Следващият ритнат ще бъде Президента - Плевел
    Смешника, смех-отворко, юдейския ид..т !
    -
    Стефан д-р Д Чолаков
    -
    20.03.2013
    Кралство Швеция
    -
    Младежи освиркаха Бойко Борисов в Ловеч
    Бившият премиер поиска прошка от Господ и народа
    18:29 | 17.03.2013 | 7217 прочитания - Размер на текста
    -
    http://www.mediapool.bg/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-news204162.html
    -
    Сн. БГНЕС
    -


    http://www.mediapool.bg/images/204/7cfc7c943386bfafa2eb01aea4b75f60.jpg
    -
    Десетки младежи посрещнаха с викове "У-у-у!" и "Защо бягаш?" бившия премиер Бойко Борисов пред гимназията за чужди езици, предаде БГНЕС в неделя от Ловеч.
    -
    Борисов пристигна с джип, който караше лично той и не спря пред протестиращите. Младежите носеха плакати с лика на Борисов и надписи: "Той е виновен за всичко", "400 хиляди безработни заради него", "Забрани тютюнопушенето, унищожи заведенията".
    -
    На плакатите, с които бе посрещнат бившият вече министър-председател на държавата пише още: "Над 40% от младите хора са безработни", "Кой назначи Митко Каратиста в ЧЕЗ със заплата от 35 хиляди", "Бойко, защо избяга без да ни решиш проблемите", "Буда, къде са ни парите", "Какво стана с Мишо Бирата?".
  • 72 турчин

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "трайчо":

    поканете българите да се върнат в България от Турция, да видим колко от тях ще приемат..
  • 73 ДЕТЕ

    1 0 Отговор
    ИДЕЯТА ПРИЯТЕЛЮ УМА ЗАВЛАДЯВА И НАД ВЕКОВЕТЕ СЕ ИЗВИСЯВА!
    НЕКА СВЕТЛИТЕ ПОМИСЛИ ТАМ ДА ОСТАВИМ!
    НЕКА НА ЗЕМЯТА ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК ОТ ПЛЪТ И КРЪВ В ГРАДИНА РАЙСКА ВСЕКИ ДА ИМА СВОЙ КЪТ!
    КАКВО? ГРАДИНА ЛИ НЯМА ЧОВЕКЪТ СЕГА?
    НАСАДЕНА С РАЙСКИ ЦВЕТЯ И БЛАГОТВОРНА ХРАНА?
    КАКВО? УМ ЛИ НЯМА СЕГА В ТАЗИ ЖИВА СНАГА?
    АЗ ЗНАМ МЕЧТАТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК!
    ДА ВЕКУВА НЕ ПО-МАЛКО ОТ ВЕК!
    КЪМ ЖИВОТА СТРЕМИ СЕ ЧОВЕКА
    ТОВА КОЕТО ЖИВОТ СЪТВОРЯВА
    КЪМ НЕГО ЧОВЕКЪТ ПРИСТАВА!
    ДАЛИ МУ Е НУЖНА ВРЕДОНОСНА ХРАНА
    ИЛИ ПЪК НЕРАЗУМНА ВЕСЕЛБА?
    НЕКА ВСЕКИ САМ РАЗБЕРЕ
    СЪС СЪРЦЕ НА ДЕТЕ!
  • 74 askolsun na 54

    0 0 Отговор
    Ако прочетете разказа "Дядо Йоцо гледа" на Иван Вазов (ПОКЛОН пред Големия Писател) има един пасаж, в който лирическия герой 10-15 год. след освобождението много простичко описва, как по времето на султана се е живяло по-справедливо и са се спазвали законите, и "псува" управниците на новата Българска държава!!! Намерете го и го прочетете! Ще се замислите много! Като имате напредвид, че го е написал Вазов... Вазов! Т. е. нашите управници от началото на Третата Българска Държава, винаги ЯВНО са били маскари!
    Да османлиите са безчинствали по нашите територии! Да върши ли са зверства! Но при положение, че за има няма 2-3 год. са избили 1.5 млн. арменци и съвременните турци не искат да го признаят за геноцид, дали ще признаят например Баташкото клане! И защо в тези хай-тех времена се занимаваме с реваншизъм, а не си "отмъстим" като вземем пример от тях и се опитаме да го "правим по-добре"?!
    Защо се "заяждаме" с държава в пъти по-голяма и по-мощна в момента от Нас? Огледайте се Българи: Ние сме 7 млн. души! За да сме популационно измерими с развитите държави в Европа (по гъстота на население) трябва да сме поне 20 млн. жители!!! Ще кажета пак - турците са виновни! "Да ама не", казва един виден наш сънародник (Петко Бочаров скоро навърши 94! Да е здрав още дълги години). Защото в Робство влязохме близо 3 млн., а излязохме почти 4 млн. Дори и в положение на геноцид пак сме имали прираст! При това говоря само за официалната територия на България, без останалите по "разните" покрайнини. А в последните само 23 год. намаляхме с 2 млн.!!! Пак ли са виновни турците??? Ако поддържахме прираста до 1989 год. в момента трябваше да сме 10.5 млн. българи на територията на България. Да ако нямаше робство би трябвало в момента да сме около 50 млн. с излаз на три морета, западна граница на 50 км преди Белград и северна пред южните Карпати и Фагараш.
    Но ние живеем СЕГА и реваншизъм, популизъм и псувни не водят до нищо. Вземете например отношенията ни с Македония, в които ние се държим като баткото. Точно така биха се държали с нас и турците, ако "преминем границата" на добрите междусъседски отношения!
    Та казах по-добре да вземем пример! Икономическият подем на Турция стартира само 2 год. преди нашия 10.11.1989 год. И какво направиха те за тези 25 год. По 7-8 % годишен разтеж. Съсредоточиха на територията си в едно с техните (предимно в леката промишленост) и многобройни известни чужди фирми. Произвеждат какво ли не и за кого ли не, но! Едно голямо НО! Не ламтят за Европейски пазари, а търсят в глобален план изгодни за тях такива! Всичко това е съчетано със сериозна логистика по суша, въздух и вода. Много развит туристически бранш сериозно, подчертавам СЕРИОЗНО подкрепен от историко-географските дадености на страната! За тези които не познават Турция, милиони хора от цял свят я посещават точно заради културно-историческите и природни забележителности (това го правя и аз със семейството си ежегодно), а не заради ОЛИНКЛУЗИВЕТО, както казват някои средностатистически наши сънародници! Почти перфектна вече първокласна пътна инфраструктура (всички национални пътища с обозначение "D" са четирилентови), може би вече с най-силния авиопревозвач в Европа(Търкишеърлайнз)! И докъде доведе всичко това: 10-та по-големина икономика в Света и на 15-то място по развитие!!! Около 1500 евро средна работна заплата (минималмата е около 500). Доскоро (но вече го отмениха и сега не знам какъв е в момента пенсионния им закон) при 20 год. стаж се пенсионираха!
    Казвам си го съвсем честно. Точно този реваншизъм е бариерата, която ме спира да съм фен на "Атака"!
    Гидо Вестервеле наскоро "запя" нова песен - искал Турция в Европа, защото щяла да е от полза на изтерзаната евроикономика! Направете си сметка, щом немците започват да "обръщат палачинката" (проблема е обаче, че вече на турците не им се ще в Европа: що да си дават паричките "за лудо")!
    Хайде останете си със здраве и запомнете - времето на калъчката отмина, ако се "дърлим" на Турция ще загубим много, а всички знаем вече колко много загубихме! Ще можем ли още... много!

    Коментиран от #76, #80

  • 75 даааа

    0 0 Отговор
    Подкрепям № 21 steltcruiser!
  • 76 тх-ранец

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "askolsun na 54":

    Ако беше толкова добре с турците едва Левски, Ботев, Раковски и много други революционери от обикновени български семейства, виждащи какво се случва, биха искали да се освободим.
    Трябва да помним тяхното дело и да пазим техния завет т.е. да се борим за свободата си и да осъзнаваме какво имаме защото за това географско положение в устата на звяра, тя си е наистина чудо.
    С други думи казано, може турците да са богати и развиващи се а ние тук да нямаме какво да ядем но пак не трябва да им се даваме!
  • 77 Agent

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "СтарТИРаджия":

    Ти заяждане и реваншизъм ли му викаш на желанието на повечето българи да пазят страната и историята си ?
  • 78 Стар Българин

    0 0 Отговор
    Всички е платена работа! Стига с тия лъжливи статии !
  • 79 Бай хой

    1 0 Отговор
    Владичество е за турците понеже са ни владяли. За нас си е РОБСТВО защото сме от другата страна и сме били поробени. понаучи какви права и задължения са имали тогава Българите и турците.
  • 80 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "askolsun na 54":

    Неграмотнико, туристите посещават обектите построени много преди фесовете да се появят по тези земи. От турчулята няма нищо свястно направено. Курортите им са пълна трагедия и ходят само заради ниските цени.
    С фалшифициране на история не се постига нищо.
  • 81 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ,ДОБРЕ ЧЕ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО,ИНАЧЕ ДОСЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА ГАЗЕНИ ЛАМПИ,ХОРАТА СА ИСКАЛИ ДА НИ РАЗВИВАТ ,ДАНЪЦИТЕ СА БИЛИ ПО НИСКИ ОТ СЕГА

    Коментиран от #83, #92

  • 82 Реджеп

    0 1 Отговор
    За 500 години нито един Бълкгарин незнае Турски език,или сте много тъпи или не е БИЛО?????????На вас все някой ви пречи.И след 100 години няма да ги стигнете

    Коментиран от #86

  • 83 калоян

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Христо Ковачев":

    Шшшш, бай Ристо, ходи вземи една газова лампа, запали я и си я блъсни в главата, барем ти просветне. Ти за Златния Век не си ли чувал, за Кирил и Методи. Какво са създали османците???? Разпространиха си п...растията из цяла Европа. Когато ние сме имали замъци и изкуство, на запад са живели в колиби.Цар Калоян разбива за първи път кръстоносците. Много история има да четеш, но поне не се излагай с безумни коментари. Данъците били по-ниски, ми то един негър в Америка като роб изобщо не е имал данъци, ми дай да те пратим в някоя захарна плантация тогава да не плащаш данъци.
  • 84 Гост

    0 0 Отговор
    Не знаете история а говорите само празни приказки, историята не е такава каквато комунистите ни я сервираха вземете прочетете някоя друга книга вмесото да се чудете каде да пийнете някоя друга чаша алкохол, през втората световбна воина и Руснаците като минаваха през нашите земи ни взеха животните и изнасилиха нашите жени а за тях и дума не се чува в момента има около 50 държви които са били под османко управление а не робство и няма да мине броят на недоволстващтите от това страни колкото пръстите на една ръка и те ще са държави на бившия СССР защото искат да контролирт нащата държава събудете се за 40 години комонизъм под побството на СССР ние затъпяхме потънахме никакъв напредък само назад нито по произвотство нито по техника нито учени камо ли пък чуйди езици на напреднали държави погледнете Япония как за 10 години разви огромен напредък във всичко а на нас какво ни остана от бившия СССР чушки с домати нито една фабрика не служи за ништо а ако беше германска техника още им работят 35 годишните машини а между другото дето не ги харесваме Турците те са направили пътища от камъни които още използваме чешми мостове а какво ни остави СССР култура, достойнство или самочувствие погледнете реалноста научете се да я виждате отворете някоя друга книга и прочетете . . .
  • 85 Селянин от село

    1 0 Отговор
    Не знаете история а говорите само празни приказки, историята не е такава каквато комунистите ни я сервираха вземете прочетете някоя друга книга вмесото да се чудете каде да пийнете някоя друга чаша алкохол, през втората световбна воина и Руснаците като минаваха през нашите земи ни взеха животните и изнасилиха нашите жени а за тях и дума не се чува в момента има около 50 държви които са били под османко управление а не робство и няма да мине броят на недоволстващтите от това страни колкото пръстите на една ръка и те ще са държави на бившия СССР защото искат да контролирт нащата държава събудете се за 40 години комонизъм под побството на СССР ние затъпяхме потънахме никакъв напредък само назад нито по произвотство нито по техника нито учени камо ли пък чуйди езици на напреднали държави погледнете Япония как за 10 години разви огромен напредък във всичко а на нас какво ни остана от бившия СССР чушки с домати нито една фабрика не служи за ништо а ако беше германска техника още им работят 35 годишните машини а между другото дето не ги харесваме Турците те са направили пътища от камъни които още използваме чешми мостове а какво ни остави СССР култура, достойнство или самочувствие погледнете реалноста научете се да я виждате отворете някоя друга книга и прочетете . . .
  • 86 Калоян

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Реджеп":

    То щтото в Родопите всички са завършили българска филология. Ама за помощи се редят и па 5 резачета отглеждат, и данъци не плащат, авеее още сме под турско-циганско иго. А турция кво да я стигаме, живее на помощи от чифутите, избягят ли от там хамериканците, турция ще се свие до анадола, кюрди, българи, гърци,арменци и още колко имат да вземат от турция, ще я разпорим зо 1 месец. Те турчалята за това са на голямо, щото ги крепи чифутски к...

    Коментиран от #89

  • 87 Селянин от село

    0 1 Отговор
    Не знаете история а говорите само празни приказки, историята не е такава каквато комунистите ни я сервираха вземете прочетете някоя друга книга вмесото да се чудете каде да пийнете някоя друга чаша алкохол, през втората световбна воина и Руснаците като минаваха през нашите земи ни взеха животните и изнасилиха нашите жени а за тях и дума не се чува в момента има около 50 държви които са били под османко управление а не робство и няма да мине броят на недоволстващтите от това страни колкото пръстите на една ръка и те ще са държави на бившия СССР защото искат да контролирт нащата държава събудете се за 40 години комонизъм под побството на СССР ние затъпяхме потънахме никакъв напредък само назад нито по произвотство нито по техника нито учени камо ли пък чуйди езици на напреднали държави погледнете Япония как за 10 години разви огромен напредък във всичко а на нас какво ни остана от бившия СССР чушки с домати нито една фабрика не служи за ништо а ако беше германска техника още им работят 35 годишните машини а между другото дето не ги харесваме Турците те са направили пътища от камъни които още използваме чешми мостове а какво ни остави СССР култура, достойнство или самочувствие погледнете реалноста научете се да я виждате отворете някоя друга книга и прочетете . . .
  • 88 Селянин от село

    1 1 Отговор
    Не знаете история а говорите само празни приказки, историята не е такава каквато комунистите ни я сервираха вземете прочетете някоя друга книга вмесото да се чудете каде да пийнете някоя друга чаша алкохол, през втората световбна воина и Руснаците като минаваха през нашите земи ни взеха животните и изнасилиха нашите жени а за тях и дума не се чува в момента има около 50 държви които са били под османко управление а не робство и няма да мине броят на недоволстващтите от това страни колкото пръстите на една ръка и те ще са държави на бившия СССР защото искат да контролирт нащата държава събудете се за 40 години комонизъм под побството на СССР ние затъпяхме потънахме никакъв напредък само назад нито по произвотство нито по техника нито учени камо ли пък чуйди езици на напреднали държави погледнете Япония как за 10 години разви огромен напредък във всичко а на нас какво ни остана от бившия СССР чушки с домати нито една фабрика не служи за ништо а ако беше германска техника още им работят 35 годишните машини а между другото дето не ги харесваме Турците те са направили пътища от камъни които още използваме чешми мостове а какво ни остави СССР култура, достойнство или самочувствие погледнете реалноста научете се да я виждате отворете някоя друга книга и прочетете . . .
  • 89 калоян

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Калоян":

    Пич ти си болен веее, СССР се управлявала от Сталин, грузински евреин, ти какво очакваш.
    всяка страна се стреми да увеличи влиянието си, на България в момента целта е да си запази и малкото което и оставиха жидовете. От 100г. граничим със себе си. На теб пък СССР ти пречи. На някой тук да му пречи Мадагаскар или Тамбукту???

    Коментиран от #91

  • 90 Night Rider

    0 0 Отговор
    До #54

    Ей дърто агри (нали така сте тиражийте от СО МАТ), абсолютно нищо вярно не написа, абсолютно нищо !
    Османците не са били нито умствено, нито културно развити ! Тяхната сила е била именно в директните боеве и то знаеш ли причината ? Фанатизма - силно предани на своя бог (несъществуващата свиня алах) ! Точно по време на завоеванията българската армия е била слаба, а на бурмаците силна + фанатизма им ! Само се замисли, защо са ги оставяли по 3 (ТРИ) дни да грабят превзети градове ! Само се замисли, защо при тях има свещен закон който гласи "ако неверник се съпротивлява, неговото имущество се смята за собственост на победителя, ако не се съпротивлява, то се оставя на собственика си", те са били толкова силно фанатизирани, че са се имали за победители ! История да сме учели, абе лукова главо, аз историята на комунистите няма да уча !

    В днешно време да му мислят немци, французи, холандци и белгийци, ние рязаните си ги мразим и винаги ги гледаме с десет на ум !
    Ето ви един пример от една гадна кадъна във фб, какво тя мисли за държавата (Германия), която я храни (дава и работа) и живее в нея:
    "Лейла Севгинова
    МРАЗЯ НЕМЦИТЕ !!!! ПРОСТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ TE СА Е.А.ТИ ПРОСТИЯ НАРОДДДДДДДДДД !!!! :@:@:@:@:@"

    Лейла Севгинова
    Tези простите немци никога нищо не знаят....КОГА ЛИ ЩЕ ЗНАЯТ НЕЩО ??? Обещавам да се заколя в Берлин :@

    Лейла Севгинова
    Искам да живея в собстевената си държава .....!!! Искам цялото ми семейство да сме си в България...Искам да ЖИВЕЯ и да работя в България ( РОДИНАТА СИ ) !!!! Искам бъдещият ми мъж да бъде с мен заедно в България ....Искам децата ми да учат в България и да бъдат ГРАМОТНИ !!!! Искам да има ДРУЖЕСТВО ,ДА НЯМА ОМРАЗА ЕДНИ КЪМ ДРУГИ ВСИЧКИ СМЕ ЕДНО !!! "ЕДИН ЗА ВСИЧКИ ,ВСИЧКИ ЗА ЕДИН" !!! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ какви хора по религия ИМА !!! Всички сме хора,всички сме ЕДНО ....всички сме гости на този свят !!! Няма значение какво е било преди ...това е било ИСТОРИЯ сега трябва всички да се обденим на едно.....НЕ ИСКАМ ДА БЪДА РОБИНЯ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА НЕ ИСКАМ ДА БЪДА ЧИРАК НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА !!!!! ОБИЧАМ ТЕ РОДИНО (БЪЛГАРИО) !!!! ♥

    То бива бива наглост, ама чак пък толкова, особенно последното, КАДЪНА да ти каже, че и липсва България, а същевременно на лични съобщения да ми реди на развален български как турция отново щяла да превземе България и ние "гяурите" да сме изчезнели е направо подсъдимо...

    Пак казвам, да му мислят немците и другите държави обичащи азиатските чифути !
  • 91 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "калоян":

    Ти преди да ръсиш простотии за Сталин,седни да прочетеш кой именно се изправи срещу петата еврейска колона в Русия?Именно Сталин!И тия избити са точно такива!Мързеливи евреи и техните производни мързеливи,и пияни отрепки!Напротив само такъв като Сталин ще ги сложи на място!А на другите турчеещи се цигани,100 пъти да им повтаряш че такова животно турчин няма,тия пак си знаят,ти да видиш!Ама на прост материал иди че обяснявай!
  • 92 иво

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Христо Ковачев":

    Ти определено си много спрял "човек"...въпреки че човек не е подходяща за теб дума!За да сравняваш данъците сега с данъците по турско робство ....или трябва да си неграмотен ....или да си от ония платените който за 5ст.на коментарче им се дава да бълват помия по форумите.Името което ползваш,най-вероятно е фалшиво,защото какъвто и да си едва ли би си изтипосал името ...под такава мозъчна пръдня като твоето изказване.
  • 93 wulkan

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "13годишен":

    Много си прав.
  • 94 wulkan

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "13годишен":

    Забравих да кажа, че не вярвам на хора, които са сътворили Берлинския договор, който нарязва Родината на парчета. Останалото са приказки на хора, които ни вкарват в тяхната игра.
  • 95 aristotel

    0 0 Отговор
    xaxaxaxaxaxaxaxaxa vqrno li? :P
  • 96 saki

    2 1 Отговор
    Как ли ще се почувства едно германско семейство,ако дойде при тях един черен джагал ,избере си най хубавият и силен теен син-дете и им го вземе завинаги. Или да овлече дъщеря им ,за да я продаде, или да убие някой от семйството и в мюсюлманския съд да довлече 5 свидетеля правоверни да кажат че не е той, или 5 пияни рзпасани джагали да ти се изсипят посред нощ в къщата и да ги храниш цяла веер безплатно, а те да опипват дъщерите ти и т.н. и т.н ужаси и дивашка азиатска жестокост и издеваелства.
  • 97 hhооо

    2 1 Отговор
    Радвайте се,че не сте живяли като християнски поданци, в една мюсюлманска империя , управляванапо законите на шериата, в онези тъмни средновековни времена. Тогава там е било Ада. Абсолютна несигурност за живота и имуществото. Анархия. Дивашки рачленявания, набивания на кол, сечене на глави, масови изнасилвания включително и на мъже, всекидневни унижения и побои, робски труд, кратък живот изживян в истиски животински страх и отчаяние. Тоа е било Османската империя.
  • 98 опълченеца

    0 0 Отговор
    да си мерите прикаските и се ориентирайте скоро към исхода

    скоро ще ви се търси сметката

    ДПС БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ

    ОКОЛО 170 ЧОВЕКА СМЕ ........

    ЗА ДВА ДНИ БЕЗ ПОЛИЦИЯ И АРМИЯ ЩЕ ПРОЯИСТИМ ТЕРИТОРИЯТА

    Б Ъ Л Г А Р И Я

    Коментиран от #100

  • 99 ДИММЕ

    0 0 Отговор
    Това, че са ни завоювали си е абсолютно и само наша вина!
    Воювали сме по между си
    Видинско
    ВЕЛИКО ТЪРНОВСКО
    ДОБРУЖДЖАНСКО

    ЦАРСТВО!
    Плюс това сме воювали със Сърби и Гърци по-между си!
    Ако бяхме единни щяхме да сме независими!

    ВИНАТА СИ Е В НАС! НЕ ТРЯБВА ДА Я ТЪРСИМ В ТУРЦИТЕ!

    ТУРЦИТЕ СА МЪДЪР И ТОЧЕН НАРОД!

    ДА МНОГО СА НИ КЛАЛИ, НО И РУСНАЦИТЕ СА КЛАЛИ НА ПОРАЗИЯ ПОЛЯЦИ НЕ ПО МАЛКО !

    ТУРЦИТЕ ТРЯБВА И СА НАЙ БЛИЗКИЯ НИ НАРОД ОТ ВСИЧКИ СЪСЕДНИ!
    ТРЯБВА ДА ПОДЪРЖАМЕ БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ И ДА ПОДКРЕПЯМЕ СВЕТСКА ТУРЦИЯ НА АТАТЮРК!

    КОГАТО СМЕ ИМАЛИ ДОГОВОР С ТУРЦИТЕ ТЕ ВИНАГИ СА ГО СПАЗВАЛИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ГЪРЦИ И СЪРБИ И АКО НЕ БЯХА ТЕ СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ СИ ЕДНО С МАКЕДОНИЯ!

    СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ НАНЕСОХА НЕПОПРАВИМИТЕ ЩЕТИ НА БЪЛГАРЩИНАТА, КОЯТО СЕ ЗАПАЗИ ПРЕЗ 5-те ВЕКА ИГО!
    ЕТО ЗАЩО ТУРЦИТЕ СА ПОВЕЧЕ БРАТЯ ОТ СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ!
  • 100 ДИММЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #98 от "опълченеца":

    ТИ НЕ СИ НОРМАЛЕН, ЗА РОБСТВОТО СМЕ СИ ВИНОВНИ НИЕ САМИТЕ, ЧЕ СМЕ ВОЮВАЛИ ПО-МЕЖДУ СИ ВИДИНСКО С ДОБРУЖДАНСКО ЦАРСТВО, КАКТО СЪРБИ И ГЪРЦИ СА НИ НАПАДАЛИ В ГРЪБ! ТУРЦИТЕ С НИЩО НЕ СА БИЛИ ВИНОВНИ, ЧЕ СА ВИДЯЛИ ЕДНИ РАЗПОКЪСАНИ БАЛКАНИ С БОРЕЩИ СЕ ВЛАСТ ПАТРИАРСИ!

    А АКО НЕ БЯХА СЪРБИ И ГЪРЦИ СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ЕДНО С МАКЕДОНИЯ, ТЕЗИ КОЙТО ВЗЕХА МАКЕДОНИЯ И НИ УДАРИХА В ГРЪБ СА СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ!

    ДА КЛАЛИ СА НИ, АМА ТО И РУСИ СА КЛАЛИ ПОЛЯЦИ, САМО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА РУСНАЦИТЕ ИЗВИВАТ 30 000
    ПОЛЯЦИ В КЪТИНСКАТА ГОРА ЗА 3-ДНИ. ТОВА Е ДОСТА ПОВЕЧЕ ДОРИ ОТ НАЙ-ГОЛЯМОТО ТУРСКО КЛАНЕ.

    А ИСТИНСКИТЕ ТУРЦИ МНОГО УВАЖАВАТ БЪЛГАРИНА, ПРИНЦИПНИ И ТОЧНИ СА!

    ЕТО ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯМЕ СВЕТСКА ТУРЦИЯ НА АТАТЮРК!

    НЕКА САМО ДА ВИ ПРИПОМНЯ ДУМИТЕ НА АТАТЮРК :

    КОЙТО Е ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, ТОЙ Е И ПРОТИВ ТУРЦИЯ!
    По негово време а след него думата на турчинът е закон когато сме имали договор!

    НЕЩО повече турските заптиета са били само две и самите те са се прекланяли пред Левски и са смятали, че ще се вдигнат и ще освободят когато са го водили окован през балканът!
    САМИТЕ ТУРЦИ СА СЕ ПРЕКЛАНЯЛИ ПРЕД ЛЕВСКИ И ДУХЪТ МУ!

    АКО НЕ ЗНАЕТЕ СЛЕД КАТО УБИВАТ Г. ДЕЛЧЕВ ОТ ПРЕДАТЕСТВО И НАПАДАТ ЧЕТЕТА МУ САМИТЕ ТУРЦИ СЛЕД ТОВА ДАВАТ ИСТРЕЛИ ВЪВ ВЪЗДУХЪТ И СЕ ПРЕКЛАНЯТ ПРЕД ЧОВЕКЪТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

    ИЛИ ТУРЦИТЕ УВАЖАВАТ ИСТИНСКИТЕ ХОРА, ДОРИ И ДА СА ИМ ВРАГОВЕ!

    ИМА НА КАКВО ДА СЕ УЧИМ ОТ ТЯХ А НЕ ДА ПЛЮЕМ КАТО ПЪРВИТЕ ИДИОТИ, ЧЕ СА ОБРЯЗАНИ, ТЕ И ЕВРЕИТЕ СЕ ОБРЯЗВАТ АКО НЕ ЗНАЕТЕ!!!
    АМА ЕВРЕИТЕ СА УМНИ И ИМАТ ДОСТА ГЕНИАЛНИ УМОВЕ!
    БЪГАРИНЪТ МНОГО НЕ МИСЛИ КАТО ГОВОРИ НАПОСЛЕДЪК!


  • 101 mf2

    1 0 Отговор
    Димме, ако искаш мога да ти го н.бия с респект и уважение!
    Няма да се сърдиш, аз след това ще дам 2-3 салюта в твоя чест!
    Не е лесно да си тъп!
  • 102 azz

    1 1 Отговор
    Зверствата на турците никога няма да бъдат забравени и винаги ще се помнят, защото крадец и убиец който се прави на света вода не-напита пак ще краде и убива ако му се удаде възможност.
  • 103 bay saly

    1 0 Отговор
    Лошото е ,че в България има хора като г-н Бисеров .
    Те за шепа коруши са готови да продадат и майка си -такива са по страшни -не турците
  • 104 prostacci

    0 0 Отговор
    na vsyakide ima tursko robstvo!!!obache nikide nyama tolkova ne spoloshlivi hora!!!koito da kazvat chesme loshi dneshniya den zaradi edno robstvo!!!pirvo gledayte na drugite dirjavi koito imat tursko robstvo posle gledayte na BILGARIA!!!
  • 105 Realno

    0 0 Отговор
    Golemi ste patrioti na belite listi be.Za tva Bulgariq e v tova sustoqnie, se nqkoi drug mu e vinoven bulgarskiq narod.Sami se ograbihte poslednite 25 godini sega izlizaite na protesti.Nikoi ne vi e vinoven 4e ste gladni.Nqma i da se opravite dokato se si smenite mataliteta.
  • 106 гост

    1 1 Отговор
    Колкото се развихме за последните 23 г толкова щяхме да се развием и през онези 500
  • 107 Ааа

    1 0 Отговор
    Ако не беше минало и РУското робство със сигурност също щяхме да сме още по напред, но уви ... Човек трябва да гледа само напред!САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ
  • 108 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    АМИ ТО КОГА Е СВЪРШИЛО ТУРСКОТО РОБСТВО БЕ,ВСЕ ОЩЕ СМЕ СИ СЪЩИТЕ РОБИ ДАЖЕ И ПО ЗЛЕ ,НЕ МОЖАХМЕ ЕДИН ПАРЛАМЕНТ ДА БУТНЕМ ДОРИ
  • 109 EMSKI

    1 0 Отговор
    Никой не ни е виновен,просто мислим като заробени в собствената си страна!!! Държавата не ни е враг,нека я приемем като част от нас,от нашето семейство ,и ще се променят нещата!!! Сега никой не милее за Родината....жалко!!!!
  • 110 000

    0 1 Отговор
    Tiya 500 godini sa ni klali i ograbvali na BALKANITE !!!! Nikoi na zapad ne e iskal silni i nezavisimi Balkanski strani . 500godini sa tova pri tolkova mnogo zanayati zemedelie sigurno bihme se naredili do drugite evropeiski strani .
  • 111 Recep

    0 1 Отговор
    на вас все някой ви е виновен,затова ще си останете на доното на Европа
  • 112 муспи

    2 0 Отговор
    Живея в Ню Йорк където е парада на нисшите раси. Сред тях се откроява Ориента - араби, евреи, арменци разни и турци. Те живеят обособено, враждебни са към чужди, и само да забележат че поглеждат към тях ще реагират като на посегателство. Всичките мръсотии за бялия човек като кражби, всякакви измами с хитрости, и убийства са на почит сред тях. Прави отвратително впечетление че евреите които владеят света се отнасят към тях лигаво приятелски. Тези свойства на ориенталците са много по слабо проявени в разните китайци и негри, индийците приличат на нашите цигани, толкоз прости но много предпазливи и не си показват нагло муцуните. Специално турците се чувстват в свои води - гешефти, измами и племенно единство. За всички врагът е остатъка от бялата раса, но при ориенталците е извадево на показ, стил на съществуване.
  • 113 Ибрик Мениджър

    1 0 Отговор
    Не е ли странно ,че има медии в които всеки ден задължително има по една статия която да възхвалява Ердоган ???
  • 114 opel4o

    0 0 Отговор
    Реджепчо,ако та хвана ще те режа на парчета и ще те ям,ти ли ще коментираш бе дето ядеш БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ,Живееш в БЪЛГАРИЯ Свободно и Коментираш Свободно М....лските си Идеи???? Що не Протестирате срещу Високите Сметки за ТОК бе ??? Щото за вас има Амнистия както и за Циганите!!!! Не плащате Данъци ,не плащате сметки за ток и за всичко друго!!! Що не идеш да живееш в Турция и да те ш..т яко,за всичко??? Какво си увиснал и коментираш в своята Родина БЪЛГАРИЯ и Правиш проблеми бе?????? Ще Дойде Време и ще ви слагаме бомби пред къщите както КЮРДИТЕ(Господ Здраве да им дава) ги залагат в Турция!!!! Повръща ми се от Такива дето приказват глупости в Нета!!!
  • 115 тх-ранец

    0 1 Отговор
    Пич, по време на тройната коалиция когато дпс беше на върха, мога да ти изброя доста примери носещи се из местното население как в моя град, български и турски бизнесмени получаващи финансиране отгоре наемаха повече персонал от турския етнос, докато българите оставаха без работа, по задание или по личен избор вие ще прецените. Та разбира се че Турция ще ни помага и който посегне на нас ще посегне и на тях, ама те питам за коя България става въпрос, за мюсулманската или християнската?

    Коментиран от #116

  • 116 тх-ранец

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "тх-ранец":

    към коментари 99 и 100
  • 117 Гост на този свят

    0 0 Отговор
    Нужни са дългосрочни приоритети и ценности, които да бъдат приети от всички. От популизъм никой не печели реално. Германия се стреми да постигне енергийна независимост от Русия затова развива зелената енергия. Цената на тока се увеличава заради вложените 2млрд в АЕЦ Белене. Заради Руската енергийна и всякаква мафия. Браво на вас господа - Овчаров, Станишев. Гласувайте българи,но си опичайте добре акъла.
  • 118 Night Rider

    1 0 Отговор
    ДИММЕ

    Грешка е това, че си мислиш, че единствено ти знаеш за еврейте, че са рязани ! Тях цял свят ги знае, дори и българите знаем, че са рязани карабини ! Другото което е, точно те, еврейте са запалили религиозния конфликт между християни и мюсюлмани, за да могат да управляват те света, това го знаем християните, но не и мюсюлманите !!! Мюсюлманина от какъвто и етнос да е, той е с една клетка в главата, колкото да може да стои прав, започне ли да дъвче дъвка и ще падне ! Те не могат да мислят, кажи му само "Убий неверника и ще имаш 70 девици в оня свят" и край, той е по-опасен дори от убиец-робот в американски екшън филм !!! Мюсюлманина освен килими, кафе, чай и некачествени стоки друго не може да направи ! Защо всякаква паплач от анадола нататък ходи да учи в западните университети, нали са много напреднали ? И в икономическо отношение не са напред турците ! Пак казвам, Турция е напреднала само от Одрин до Истанбул, все едно да кажеш, че щом в София област взимат около 1000 лв. заплата значи в цяла България са така и България е първа сила на Балканите, точно толкова са развити и турците !
    Ех тая пуста Америка, да не се беше намесвала в Сърбия преди 20 години почти, Аркан и Ратко Младич хубаво си вършеха работата с еврейските к....та - мюсюлманите...
  • 119 КърджАли

    0 1 Отговор
    Ейййй пишмани Булгаро-Арменци що пишете глупости по форумите идете си в гората Арарат ......ДИММЕЕЕ ти си прав братко.

    Коментиран от #120

  • 120 Night Rider

    1 0 Отговор

    До коментар #119 от "КърджАли":

    Кърджалистанец тихо, че точно арменците най-много са ви насъбрали, те си мълчат, ама така ще се гаврят с вас, както вие не сте, те само чакат удобен случай, всичкото ЗЛАТО ще си дадете на арменците и НЯМА да се спасите ;) Чифути , НИКОЙ не ви харесва , никой, добре, че е Америка да ви пази, иначе ще квичите като прасета !
    ааа между другото, уж свинско не ядете, ама какви са тия свински дюнери в кърджалистан ?
  • 121 Night Rider

    2 0 Отговор
    Ето част от видовете данъци по време на 500 годишния турски геноцид над България, сами си напревете сметка дали ни е било "по-добре" !

    Данъкът джизие или харадж е бил разоряващ за селяните немюсюлмани. Основно задължение на мюсюлманската администрация било да събира всички данъци, като в същото време раята (dhimmi) показва по всевъзможен начин превъзходството на исляма. При проявявано усърдие им е било разрешавано известно самоуправление, но под напрестанен гнет от страна на управляващите мюсюлмани.[4]
    Други данъци:
    • Капу хакъ — произволно изисквана от всеки дом такса.
    • Ресм-и агъл — данък за кошара.
    • Ресм-и асияб — данък за воденица.
    • Ресм-и биве — поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
    • Ресм-и божик — налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.
    • Ресм-и гиях — данък за сено.
    • Ресм-и духан — димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
    • Ресм-и менгене — налог за пресоване на грозде.
    • Ресм-и мюджеред — поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
    • Ресм-и обручина — данък, налаган при продажбата на вино.
    • Ресм-и отлук — данък върху пасище.
    • Ресм-и тапу — такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот но наследство от баща на син.
    • Ресм-и фучу — данък върху бъчви вино.
    • Ресм-и ханазир — данък върху свине.
    • Ресм-и химе — данък върху дърва за огрев.
  • 122 Fred

    2 1 Отговор
    Night Rider
    Ти верно ли си верваш в тия глупости дето си написал?
  • 123 Иван-Асен Иванов

    1 0 Отговор
    Турското робство ни започна, а днешните политици ни довършиха!
  • 124 koly

    0 0 Отговор
    Ne sa gluposti FRED vsichko tova e istina . Za tova obache vsichki si malchat . INTERESA KLATI FESA taka sa deistvali deistvat i sega upravlyavashtite ni B.....CI . Samo se zamisli otkade pari za moderna za vremeto armia Interesano zashto ne sa porobili ITALIA FRANCIA GERMANIA
  • 125 Баш българин

    1 0 Отговор
    А бе глупав народе български кой те още в таз робска люлка люлее.
    какво са ви виновни турците .близо 150 години имаме свобода. Не стърсете виновника преди 150 г ами го търсете сега тук. това са нашите бедни душици - бизнеса . оставете турция да си се оправя с кюрдите. Ние да се оправим с нашите кюрди - станишев , борисов, царя , костов и всичката тази политическа измет. Хайде заедно да я изметем и да я пратим на гогов в скравена. Запомнете - тояга им е майката.
  • 126 ДИММЕ

    2 1 Отговор
    ТИ НЕ СИ НОРМАЛЕН, ЗА РОБСТВОТО СМЕ СИ ВИНОВНИ НИЕ САМИТЕ, ЧЕ СМЕ ВОЮВАЛИ ПО-МЕЖДУ СИ ВИДИНСКО С ДОБРУЖДАНСКО ЦАРСТВО, КАКТО СЪРБИ И ГЪРЦИ СА НИ НАПАДАЛИ В ГРЪБ! ТУРЦИТЕ С НИЩО НЕ СА БИЛИ ВИНОВНИ, ЧЕ СА ВИДЯЛИ ЕДНИ РАЗПОКЪСАНИ БАЛКАНИ С БОРЕЩИ СЕ ВЛАСТ ПАТРИАРСИ!

    А АКО НЕ БЯХА СЪРБИ И ГЪРЦИ СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ЕДНО С МАКЕДОНИЯ, ТЕЗИ КОЙТО ВЗЕХА МАКЕДОНИЯ И НИ УДАРИХА В ГРЪБ СА СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ!

    ДА КЛАЛИ СА НИ, АМА ТО И РУСИ СА КЛАЛИ ПОЛЯЦИ, САМО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА РУСНАЦИТЕ ИЗВИВАТ 30 000
    ПОЛЯЦИ В КЪТИНСКАТА ГОРА ЗА 3-ДНИ. ТОВА Е ДОСТА ПОВЕЧЕ ДОРИ ОТ НАЙ-ГОЛЯМОТО ТУРСКО КЛАНЕ.

    А ИСТИНСКИТЕ ТУРЦИ МНОГО УВАЖАВАТ БЪЛГАРИНА, ПРИНЦИПНИ И ТОЧНИ СА!

    ЕТО ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯМЕ СВЕТСКА ТУРЦИЯ НА АТАТЮРК!

    НЕКА САМО ДА ВИ ПРИПОМНЯ ДУМИТЕ НА АТАТЮРК :

    КОЙТО Е ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, ТОЙ Е И ПРОТИВ ТУРЦИЯ!
    По негово време а след него думата на турчинът е закон когато сме имали договор!

    НЕЩО повече турските заптиета са били само две и самите те са се прекланяли пред Левски и са смятали, че ще се вдигнат и ще освободят когато са го водили окован през балканът!
    САМИТЕ ТУРЦИ СА СЕ ПРЕКЛАНЯЛИ ПРЕД ЛЕВСКИ И ДУХЪТ МУ!

    АКО НЕ ЗНАЕТЕ СЛЕД КАТО УБИВАТ Г. ДЕЛЧЕВ ОТ ПРЕДАТЕСТВО И НАПАДАТ ЧЕТЕТА МУ САМИТЕ ТУРЦИ СЛЕД ТОВА ДАВАТ ИСТРЕЛИ ВЪВ ВЪЗДУХЪТ И СЕ ПРЕКЛАНЯТ ПРЕД ЧОВЕКЪТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

    ИЛИ ТУРЦИТЕ УВАЖАВАТ ИСТИНСКИТЕ ХОРА, ДОРИ И ДА СА ИМ ВРАГОВЕ!

    ИМА НА КАКВО ДА СЕ УЧИМ ОТ ТЯХ А НЕ ДА ПЛЮЕМ КАТО ПЪРВИТЕ ИДИОТИ, ЧЕ СА ОБРЯЗАНИ, ТЕ И ЕВРЕИТЕ СЕ ОБРЯЗВАТ АКО НЕ ЗНАЕТЕ!!!
    АМА ЕВРЕИТЕ СА УМНИ И ИМАТ ДОСТА ГЕНИАЛНИ УМОВЕ!
    БЪГАРИНЪТ МНОГО НЕ МИСЛИ КАТО ГОВОРИ НАПОСЛЕДЪК!


  • 127 ДИММЕ

    2 1 Отговор
    Това, че са ни завоювали си е абсолютно и само наша вина!
    Воювали сме по между си
    Видинско
    ВЕЛИКО ТЪРНОВСКО
    ДОБРУЖДЖАНСКО

    ЦАРСТВО!
    Плюс това сме воювали със Сърби и Гърци по-между си!
    Ако бяхме единни щяхме да сме независими!

    ВИНАТА СИ Е В НАС! НЕ ТРЯБВА ДА Я ТЪРСИМ В ТУРЦИТЕ!

    ТУРЦИТЕ СА МЪДЪР И ТОЧЕН НАРОД!

    ДА МНОГО СА НИ КЛАЛИ, НО И РУСНАЦИТЕ СА КЛАЛИ НА ПОРАЗИЯ ПОЛЯЦИ НЕ ПО МАЛКО !

    ТУРЦИТЕ ТРЯБВА И СА НАЙ БЛИЗКИЯ НИ НАРОД ОТ ВСИЧКИ СЪСЕДНИ!
    ТРЯБВА ДА ПОДЪРЖАМЕ БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ И ДА ПОДКРЕПЯМЕ СВЕТСКА ТУРЦИЯ НА АТАТЮРК!

    КОГАТО СМЕ ИМАЛИ ДОГОВОР С ТУРЦИТЕ ТЕ ВИНАГИ СА ГО СПАЗВАЛИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ГЪРЦИ И СЪРБИ И АКО НЕ БЯХА ТЕ СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ СИ ЕДНО С МАКЕДОНИЯ!

    СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ НАНЕСОХА НЕПОПРАВИМИТЕ ЩЕТИ НА БЪЛГАРЩИНАТА, КОЯТО СЕ ЗАПАЗИ ПРЕЗ 5-те ВЕКА ИГО!
    ЕТО ЗАЩО ТУРЦИТЕ СА ПОВЕЧЕ БРАТЯ ОТ СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ!
  • 128 баш българин

    1 0 Отговор
    А бе хора историята е хубаво нещо . Да я знаем и помним , ама ние живеем сега. То без минало си загубен но без настояще си никой. По добре помислете за битието си сега. Не искояте това което не ви се полага щот и от вас могат да поискат нещо което не искаш да дадеш
  • 129 аverche

    1 0 Отговор
    като ви чета коментарите ви скъпи сънародници явно са успели да пораждат омраза между турците и българите хем отклоняват от истинските проблеми на народа хем ще влияят на изборите това е им целта и успяват очевидно какви кърджалийци какви Софиянци ние сме една Държава. един обикновен гражданин нормално мислещ човек не им се връзвал на статията именно е верно но това нямада помогне на настоящем. докато има гюол все ши има жаби да му се нахвърлят за съжаление.
  • 130 вън от ЕВРОПА

    0 1 Отговор
    http://e-vestnik.bg/1956

    ЧЕТЕТЕ И НАПУСНЕТЕ С МИР
  • 131 вън от ЕВРОПА

    1 1 Отговор
    http://e-vestnik.bg/1956

    НИКОЙ В ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА СКОРО НЯМА ДА ВИ ЖЕЛАЕ


    СТЯГАЙТЕ БОХЧИТЕ
  • 132 ьььь

    1 0 Отговор
    лягате си и ставате, все турците са ви криви!! сигурно, някои от вас си мислят, че тука или в аврупата кризата е свързана с тях!! много сте смешни. Само ще ви оправят сегашните политици и от всяко семейство ще има емигранти, разберете го.

    Коментиран от #133

  • 133 Night Rider

    1 1 Отговор

    До коментар #132 от "ьььь":

    ХРИСТИЯНИ сме да, мирната религия, а не дивашкия ислям ! Ние поне си знаем историята, не като вас бурмаците, дето не знаете от къде сте дошли изобщо мислите ли с квадратните си глави ? Хубаво започнаха да ви сменят имената, щяхте поне малко да се цивилизовате, сега кой си, Байрям ли си Боян ли си ?
    Averche, точно това са основите на проблемите - турчоляците най-много ревът, че им се погазват правата и заради тоя рев сума милиарди изчезнаха, заради РАВНОПРАВИЕТО, те си живеят като царе, а ние като техните шутове...
  • 134 Бхд БхД

    1 1 Отговор
    До ден днешен съм ходил на всякъде в Европа и само в България чувам лоши отзиви за Турци и Турция.И мисля ,че ние ще се молим на Турците за помощ.Те са в Г20 а България забравен от бога страна.

    Коментиран от #135

  • 135 330и

    0 1 Отговор

    До коментар #134 от "Бхд БхД":

    ходил си ... МА само из минаретата в европа, я питай гърците, че те преди 10-на години бяха пред война бе
  • 136 KardjAli

    1 0 Отговор
    Night Ridereee ..kolkoto da ne iskash da chuesh istinata NO Bulgar i Turk sa ot edno semeistvo ( familia) no tvoiata kratuna sa go izmili s MA-FRA prearata :) :)....kakvo obshto ima az kakvo iam i kakvo ne :) vseki si otgovaria za svoite si grehove be...gledai si tam kolite v mobileto.
  • 137 жоро бекъма

    2 1 Отговор
    Сега сме под хамериканско робство много по страшно!!!

    Коментиран от #138

  • 138 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "жоро бекъма":

  • 139 Петър Калоферов

    0 1 Отговор
    Neznam,zaschto no mislia che nie sme si vinovni.Momenta v koito Armenzite zaiavixa pred zial sviat che e imalo genozid nad naroda im,sigoresum che pomnite tozi moment ot izminalite 2 godini.Togava FRANZIA poiska ot TURZIA da priznae genozida i da se izvini na ARMENZITE.Pitam rodolubivi BULGARI-narod i politizi.Zaschto prospaxte moenta,da nakarame turzia da se pochuvstva vinovna i za jestokite klaneta nad BULGARSKIA narod.Zaschto prospaxte momenta da se namesim,kato poskame,publichno TURZIA da priznae gavrata,nad naschite pra-dedi,nad-BULGARSKIA narod????.Zaschto ziala BULGARIA mulchesche,ne proroni nito duma.A kude biaxte vie rodni politizi .Zaschto ziala Bulgari-stan mulchesche.
  • 140 Мишо

    1 3 Отговор
    Еййй... това насаждане на омраза към съвременна Турция само ни пречи! Спете спокойно, Турция си има къде по-сериозни пробеми наизток, че да се занимава с нас. Между другото като изключим началото на Османската инвазия и еничерството през 15-16-и век. Българите никога не са били роби на турците, никога не са били продавана. Българският етнос е признат от султана векове наред. Да посегнеш и да убиеш се е наказвало със смърт независимо към кого го направиш - турчин или българин. В много отношения Османската империя е била по-либерална отколкото днешните ислямски държави на изток. Естествено, подтисничеството се е отразило най-вече на развитието на обществото и ценностите. Както пише в статията примитивното патриархално общество, е изключително консервативно и трудно се поддава на модернизация. Според мен съветското влияние е нанесло много повече щети отколкото турското робство! И последно - колкото и да е абсурдно, на балканите в момента нямаме по-големи приятели от Турците! Навсякъде където отидат българите сме гледани с лошо око и пренебрежение... само турците ни посрещат като приятели! Нека бъдем такива, има какво да научим от тях! Не бъркайте ДПС-арските олигархически и мафиотски интереси с интересите на Турция!

    Коментиран от #141

  • 141 трайчо

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "Мишо":

    Ти и в училище ли си се крил така страхливо от историята?
  • 142 Бхд БхД

    0 1 Отговор
    Не сме били и не можем да се върнем в времената когато Османската империя е владеела Българските и повече от половината Европа земи,но мисля ,че тая политика където водим към Турците вече е крайно време да свърши всички трябва да разберат ,че трябва да имаш добри отношения с комшията.И да не забравяме ,че и Историята лъже.!
  • 143 бай Георги

    0 0 Отговор
    Ако не беше турското,ако не беше съветското....,а бе много ако стана,ами карай!
  • 144 ilko

    0 0 Отговор
    Сегашното робство е по -лошо . Тогава хората са плащали десятак а сега ти взимат всичко. А 240 те от НС трябва да са в лагер като Белене .и тогава ще сме добре.

    Коментиран от #145

  • 145 болен

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "ilko":

    Илкооо, гатов ли си за еничер????
  • 146 ро ро

    0 0 Отговор
    Ботев бит от свойте четници и окраден и не се знае къде е гроба. Левски сам се е предал и е обесен за убийство. За друго няма смисъл да се говори. Да бъдем преди всичко човеци.
  • 147 БГ

    0 0 Отговор
    Няма нищо случайно в тази статия-почва се от сериалите,умишлено ликвидираната промишленост на РБ,селско стопанство /били сме втори след Чили в света по производство и износ на домати.../.По този начин е стимулирана Турската икономика за благодарност от САЩ за безусловната подкрепа в региона.Иначе "редовите" Турци не ми са виновни за нищо...все пак ДПС си е създадено от Българското ДС.
  • 148 сюлейман великолепни

    0 0 Отговор
    Абе,кой беше онзи османски математик....или физик.....или химик.......или писател....или художник.Просто няма такива, а сега се мъчат да ми наложат тази държава за модел.Турция е един паразит който само ползва чужди технологии!
  • 149 Бай хой

    0 0 Отговор
    Това че някой си е изнесъл производството за евтина работна ръка и занижени еко норми никак не е положително. Един ден балона се пука и разрухата е неизбежна. Турция е една изостанала анадолска полурепублика и има да извърви много дълъг и труден път.
    България трябва да си следва собствения път и интереси.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Михал

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Трибал":

    Македонците наистина са едно от многобройните български племена, наричани от гръцките историци траки - общо наименование на всички народи на север от Древна Гърция. Българите са елитната, жреческа и интелектуална част на безбройните "тракийски народи". Не напразно след решението на съвета на колобрите за създаване на българска държава на древните български земи, останалите свободни народи избират името България и наричат себе си Българи, което означава Бог Ари - хора на Бога. Ние забравихме значението на името Българин и затова сме на това дередже. "Бог помага, но в кошара не вкарва."
  • 153 Михал

    0 0 Отговор
    В Османската империя понятието турчин е синоним на прост човек.
  • 154 Михал

    0 0 Отговор
    Нашият народ е възприемал и наричал Османското присъствие, владичество, съжителство като турско робство. Власт на простака турчина. На старобългарски, наричан от някои старославянски турица е крава, а турчин съответно - кравар, говедар. Не напразно дивата турска сган се е отнасяла с поробените народи като към безправни животни, говеда. Понятието турци е наложено от Ататюрк и става име на новата република Турция. След като руските войни освободиха и създадоха Българската държава, простаците наричали себе си български политици, създадоха от нищото турски етнос, който по времето на социализма получи името "български турци", което бе поредната глупост на "елита." Всички тези объркани хора, които живееха по задънени кътчета на родните планини, получиха статут на наследници на бившия господарски народ и в подходящия момент бяха използвани като пета колона на съвременната турска държава. И уж изтъкнати "демократи" и пишман антикомунисти продължават да определят нашите изстрадали сънародници като турци, макар и български. Глупостта, че всеки е такъв за какъвто се самоопределя бе превърнат от глобалистите в оръжие за разбиване на националните държави. По тази логика излиза, че всеки невеж човек е гений, ако той самият се определи за такъв. Самосъзнанието е рожба на възпитанието! Българите с чуждо самосъзнание са българи по рождение, българи местоживеене и бит. Остава само българската държава да се отнася към тях като към българи.