Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 11:34 3 468 21

България в големия свят

  • проф. нина дюлгерова-
  • българия-
  • политика-
  • общество-
  • европа-
  • сащ-
  • балкани-
  • северна македония

Историята продължава да е верен ориентир за идентичността на обществото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем в материален свят, в който изборите отмерват историческото броене, но като цяло не променят, а само допълват с нюанси поредният политически модел. Пандемията от коронавирус постави обществата под общ знаменател. Нещо повече битката за и против ваксините измести идеологическото противопоставяне, основаващо се на етническите и религиозните различия. Конспиративните теории се увеличават и намират своите поддръжници и противници. Медийното и социалното пространство се изпълва със злоба, ненавист и но и страх пред утрешния ден. Той няма да е по-различен, но под влиянието на обещанията или заканите се увеличава чувството на несигурност, както и надеждата за „марсианеца“, който ще направи живота по-добър и предсказуем.

България е част от този процес, чиято ескалация е съчетана с предизборната кампания за парламентарни и президентски избори „две в едно“. Тя е своеобразна еманация на осеммесечния период на скандали, омраза, нецензурен език и войнствена риторика, които задълбочиха проблемите и поставиха на сериозно изпитание държавността. Скептицизмът нараства със засилващата се увереност за поредното фиаско с избора на редовно правителство. Явно показаното нежелание на парламентарните партии да решат този важен за България въпрос в предишните два парламента има своите причини. Те са резултат не само на показната некомпетентност на новите партии, но и на външни сценарии, които не успяват явно да се справят с непредсказуемостта на българските решения и действия. Доказателство за това е фактът, че отново отиваме на избори.

България е част от глобалния свят и независимо, че устойчиво сме поставени в почти всички класации на едно от последните места, не може да се отрече сериозният интерес на глобалните и регионалните играчи към нас. Като част от бившия Източен блок, София продължава да е обект на целенасочените и продължителни атаки в енергийната сфера, чиято цел е постепенното отслабване и елиминиране на реални и потенциални конкуренти на световния корпоративен бизнес. До преди седмица политическият натиск срещу газовите и ядрените диверсификации както в България, така и в Словакия, Чехия и Унгария се беше превърнал в ежедневие. Към това може да се добави и многовекторната атака за намаляване на вредните емисии по „зелената“ сделка, която в рамките на европейските решения поставя на сериозно изпитание източноевропейската икономика и учудващо е в разрез със световните тенденции. Дискриминацията проличава не в думите и декларациите, а в действията. Няма как по друг начин да се определи политиката на Брюксел, след като Китай официално заявява, че не само няма да се откаже, а напротив ще разширява добива на горива от въглищните мини. Същото важи и за САЩ, и за много други страни. Това е съществена част от сложната европейска картина, при която пандемията от коронавирус е придружена от високите цени на газа.

Тази година за втори път се създава зона на високо политическо и военно напрежение в Черноморския регион. Поредното учение на НАТО в Черноморската екватория предизвика за пореден път ответната реакция от страна на Русия. Впечатляващи бяха не само изказванията на президента Путин и външния министър Лавров, но и демонстрацията на руското военно превъзходство. Към това може да се прибави ескалацията в отношенията на Беларус с Полша и Литва. Проблемът с изпращаните от Минск мигранти към границата с двете съседни държави от Европейския съюз, може да се определи като нов нюанс в европейския пъзел.

През последните години темата за Западните Балкани привидно спорадично, но с висока степен на политически натиск, доказва своята актуалност. Акцентите в този процес са поставени главно върху урегулиране на отношенията Сърбия-Косово и на България-Северна Македония. И двата проблема имат своите исторически измерения, но и много сериозни и дългосрочни политически цели. Общото между тях е ясно показаното от външните фактори пренебрежение към истината в сложните балкански процеси, както и решаване на своите стратегически интереси в региона. Това особено ясно проличава в създалата се остра и засилваща своята сила конфронтация между Скопие и София. Наложеното от България вето за откриване на процедурата за еврочленство на Северна Македония се превърна в представителна извадка от реалните процеси в Европейския съюз. Парадоксът е, че България като редовен член на Съюза е поставена в ситуация на обвиняема. Агресивният и безапелационен натиск на Вашингтон, подкрепен през последните дни и от Париж, за сваляне на българското вето от Северна Македония, предизвиква за пореден път недоумение и гняв. Скопие непрекъснато нарушава подписания със София през 2017 г. договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Антибългарската кампания продължава не едно десетилетие. Толерантността на България явно няма граници, но ако през следващите месеци външният натиск успее да пречупи София, това ще бъде национално предателство. Условието, при което Северна Македония може да тръгне по пътя към ЕС е приемане на българските условия за историческата истина на Македония. В противен случай се нарушава едно от основните правила на ЕС – равнопоставеността. Също така се създава една много добре очертана зона на политическа несигурност, която на Балканите едва ли е необходимо да съществува. За пореден път регионът ще се превърне в заложник на чужди интереси, които са далеч от идеята за политически мир и икономически просперитет в тази част на света.

В съвременна България историята продължава да е верен ориентир за идентичността на обществото. Остава надеждата, че политиците ще бъдат достатъчно адекватни и смели в защитата на националните интереси, които имат своите конкретни и неоспорими аргументи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Тонка

    17 0 Отговор
    Дай, Боже, мир да има!

    Коментиран от #17

  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    30 3 Отговор
    България за последните 32 години, загуби толкова много и беше ограбена от свои и чужди, че не я виждам дали ще се съвземе или това е краят й!

    Коментиран от #4

  • 3 Абе

    32 1 Отговор
    Нашите политици са продажници.За да си напълнят гушите не само ще продадат националните ни интереси,ами и целия български народ.Безспорен факт е Борисов и неговото мафиотско управление.Продават разпродават Родината на чужди интереси,а ние народа изплащаме дългове и поддържаме луксозния начин на живот на управляващите на цената на мизерия и на бедност.
  • 4 Анти

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Бе то край не знам дали ще има или мъка без край.
  • 5 Ххх

    17 0 Отговор
    Който милее за историята ни и за страната ни-да прочете хубаво изказванията за проблема с РСМ на всички кандидати преди да гласува.Избирайте мъдро!Втори шанс няма да има.
  • 6 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    Явно само аз и пейката пред блока не сме доценти, професори с партийка и тн. Последна национална Катастрофа, защото само територията е важна без матряла. Кое не е ясно.
  • 7 Ххх

    22 1 Отговор
    Вчера по нова Винету си го каза направо,че ще ги пусне в ЕС,и отсега се оправдава с Президента.Кратко и ясно...Човека се е навел отсега и чака само да спечели...
  • 8 Не на ЕС и НАТО

    35 0 Отговор
    Като толкова много искат Северна Македония в ЕС, аз предлагам да им я дадем в замяна на нашето напускане на ЕС и НАТО.

    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОЙ НЕ ГО Е ПИТАЛ ДАЛИ ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО И ЕС. Онзи ревливия евреин на своя глава ни вкара, а сега само ни разпореждат, какво да правим и какво не.
    Унищожиха ни армията, нейното въоръжение, предприятията, разсипаха ни цялата икономика, здравеопазване, образование, земеделие и какво ли още не.
    РАЗСИПА НИ ТОЗИ ЕС И ФАЩ. Не разбрахте ли, че българският народ не им е необходим? На тях им трябва само нашата българска плодородна и богата на злато и др. земя.
  • 9 Гарван

    21 0 Отговор
    Равнопоставеност в ЕС няма и никога не е имало. Силните извиват ръцете на слабите. А ние за съжаление сме слаби.
    Тиранията се проваля, когато не и се подчиняваш.
    Конспирации има тогава, когато до медиите не достига истината. А нашите насаждат страх, истерия и омраза.
    Бъдете здрави!

    Коментиран от #20

  • 10 mi6osp

    18 1 Отговор
    България днес е една от умиращите държави. Разбихме и угробихме икономиката си, за жълти стотинки продадохме на концесии природните си богатства, младите са в чужбина на безсрочен гурбет, дадохме управлението на хора, чиято единствена цел е да крадат колкото могат. 32г. след промяната няма шанс да се оправим и и оцелеем

    Коментиран от #11

  • 11 Ххх

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "mi6osp":

    Не бъди такъв песимист!Надежда винаги има!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХАН КРУМ

    15 0 Отговор
    КОЙ, КОГА И ПО КОЙ ВЪПРОС СЕ ДОПИТА ДО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ПРЕДИ ДА НИ ИЗВАЖДА ИЛИ ДА НИ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ НЯКОГО?И ЗА 143ГОДИНИ ВСИЧКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТРАГЕДИИ НЕ СА ЛИ ОТ ТАЗИ СЪЩАТА ЕВРОПА?БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС,БУКУРЕЩКИЯ ДОГОВОР,НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР, КОНФЕРЕНЦИЯТА В САН РЕМО.... И КОГА ТАЗИ ЕВРОПА Е БИЛА ПОЛЕЗНА НА ТОЗИ НАРОД И ТАЗИ ДЪРЖАВА. ЕДИНСТВЕНАТА ВОЙНА В КОЯТО НЕ ГУБИМ ТЕРИТОРИЯ Е ВТОРАТА СВЕТОВНА И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪЩАТА ТАЗИ РУСИЯ, КОЯТО СЕГА ИМАМЕ ЗА ВРАГ.И КАКВА БЕШЕ ПОЗАТА ДО ДНЕС ОТ НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТОЧНО ,ЧЕ МИ Е ТРУДНО ДА СЕ ДОСЕТЯ?ОСВЕН ,ЧЕ ПАК СМЕ ИМ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ И СМЕ КОЛОНИЯ–ВАСАЛ И ЕВЕНТУАЛНА ЦЕЛ ЗА УДАР ОТ РУСИЯ.И КОГАТО СЕ НАБУТАМЕ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ,АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ НИ ИЗОСТАВЯТ КАТО АВГАНИСТАН, И РУСНАЦИ ИЛИ ТУРЦИ ЩЕ ДОЙДАТ ,НО НЕ КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ.ЧОВЕК ДА СЕ ЧУДИ ,ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ТЪПИ, ТА И ЧУВСТВОТО ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ СИ ЗАГУБИХМЕ И ОТ ИСТОРИЯТА СИ НЕ СЕ ПОУЧИХМЕ, А ТЯ ВИНАГИ СЕ ПОВТАРЯ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 розово

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Тонка":

    Живеем в такова време че дай боже справедливост да има.

    Коментиран от #19

  • 18 патриарх

    2 1 Отговор
    България предстои да избере да продължи по нов път, който ще я направи по-богата и българите ще заживеят по-достоен живот или да продължи по стария път, по който нашите пари от данъци ще отиват в мафиотски фирми, пенсионерите ще получават по 50 лв. за Коледа и Великден, мафията и олигарсите ще се радват на обична на управляващите. Избирайте.
  • 19 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "розово":

    В безвремие живеете.
  • 20 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гарван":

    На бодлива крава Бог рога не дава. Представям си , какво би било...
  • 21 Бико

    1 0 Отговор
    Продажници долни идат ваксини идат еднополови семейства .... иде края