Last news in Fakti

4 Април, 2013 08:07 2 015 2

Пролетният листопад

  • избори
Пролетният листопад - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Инджев:

Най-малкият по социологически рейтинг кандидат на ръба на опашката за следващия парламент успя да предизвика най-големия медиен шум. Причината? Листите(?).

Поне това се дочува на „първо четене“ като основание за разрива между „Единство“, единствения нов автентичен фактор в дясното политическо пространство и „старите играчи“ от ДСБ.

Понеже от „Единство“ отпаднаха като самостоятелен елемент от битката за доверието на десните избиратели, на прозападния фронт у нас се възцари шумно затишие- нищо ново не се случва, а старото е добре прецакано отдавна. Направо е обречено да кара избирателите да избират да стискат палци за едното оцеляване на шепа депутати или да заложат на това десните напълно да се изложат с оглед на евентуално изтрезняване за преброяването на палците през есента при (почти) неизбежни нови избори след един ялов 42-ри парламент. Защото палците май ще се броят (отново) на есен.

В разговора за вината за шумното затишие на прозападния фронт няма да  участвам преди да изплува истината, изговорена откровено пред хората, от които се очаква да си дадат доверието за лидери, които не са откровени с тях.

Междувременно да видим какво се случва на проруския фронт. Там скачените съдове на ДПС, „“Атака“ и БСП наливат вода в мелницата на ГЕРБ, която разчита да бъде припозната от оставените без алтернатива прозападни избиратели – отново като най-малкото зло в тази компания при поредната кампания.

Острите камъни „Единство“ и ДСБ не мелят заедно на прозападния фронт, но на проруския допълването в раздадените роли произвежда нужното брашно за разпределението на порциите- достатъчно поне като за вълка от приказката, който да си поръси лапата с него, за да заблуди седемте избирателчета, изоставени сами.

Сюжетът с възкресението на ГЕРБ-засега само като социологическа прогноза- е много пролетен. Но символиката не е в образа на „страдалеца“ Борисов, прикован на кръста на собствения си егоизъм заради който се скри в пещерата на своето его, готвейки се да повтори театъра с голготата, трънения венец и другите бутафорни в неговия случай атрибути на „спасителя“.

Пролетната символика е в мотиката. Вместо тя да прекопае лозето на българския баир, за да покълне алтернатива, мотиката се очертава да бъде настъпена отново от избирателите, на които лъжите, безпардонността и лакомията на досегашните управляващи явно не им стигат.


Маските не падат. Защото зад тях се извършва основното тайнство на побългарената демокрация- реденето на листите. Задава се пролетен листопад.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гет

    1 0 Отговор
    Обръщението ми е към бедните хора из цялата страна: Не ви упреквам,че вземате подкуп за да гласувате за дадена партия(ясно ми е вашето мизерно житие и тези 20,50или100лв.ще бъдат в помощ).Вземете парите,но моля ви не гласувайте за подкупилата ви партия(по никакъв начин,те не могат да разберат за кого сте гласувал),гласувай за друга партия или не глесувай(пусни немаркирана бюлетина)или направи бюлетината негодна(маркирай повече от една партия).Искрено ВИ МОЛЯ още веднъж,не правете това което искат подкупващите,този който дойде на власт с подкуп има користни цели и вашата немотия изобщо не попада в тези негови цели. Никой на този свят не дава пари даром, този който дава си ги връща не само от вас,а от всеки един българин стократно.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Къньо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гет":

    Човеко!
    Мислиш ли, че тези към които се обръщаш могат да четат и имат интернет въобще!