Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 15:17 12 600 35

Митници, Областна администрация - Варна, 7 гаража и 7 държавни служители. Каква е схемата? Стела Николова пред ФАКТИ

  • стела николова-
  • варна-
  • държавни служители-
  • гаражи-
  • областна администрация-
  • агенция митници-
  • закон за държавната собственост

"Схемата във Варна е тази - гаражите се продават и “рестото” се дели между участниците. Това, което може да се направи, е да се промени Законът за държавната собственост", посочи бившият народен представител

Митници, Областна администрация - Варна, 7 гаража и 7 държавни служители. Каква е схемата? Стела Николова пред ФАКТИ - 1
Стела Николова; Снимка: Parliament.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2018 година Агенция “Митници” прехвърля собствеността над седем гаража в центъра на Варна на Областната администрация. Областната управа първо отдава под наем, а след това продава гаражите на свои служители - държавни чиновници. Скоро след придобиването на гаражите, всеки един от тези чиновници продава своя гараж на цена, почти същата като цената, на която го купува - около 21 000 лева.

Защо седем държавни служители купуват седем гаража - частна държавна собственост, и много скоро след купуването им ги продават на практика на същата цена?

Предположението - реалната цена, на която гаражите са препродадени, не е същата, просто реалните суми не са отчетени.

Стела Николова, бивш общински съветник от “Демократична България” в Общинския съвет във Варна и народен представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание, сигнализира прокуратурата по казуса. Очаквано, получава отказ от образуване на наказателно производство.

За каква схема става дума и как може да се избегне тя - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме именно с адв. Стела Николова.

“Законът за държавната собственост и Правилникът за прилагането му дават възможност на държавни чиновници, които нямат жилище в града, в който работят, да бъде продадено жилище по данъчна оценка. Това включва и гаражи, така е написано в закона. Конкретните гаражи, за които става дума, са били собственост на Агенция “Митници”, защото блокът, в който се помещават, навремето е строен от митниците. Хората, които живеят в този блок, са подавали молби към Агенция “Митници” да купят тези гаражи на пазарни цени. Гаражите са седем на брой. Реално хората от блока могат да използват тези гаражи, защото те живеят там. Интересно, малко по-късно Агенция “Митници” прехвърля на Областната администрация тези гаражи. Много странно защо - каква е причината не мога да кажа”, разказа адв. Николова.

“Законът повелява, преди да купят тези гаражи, тези, които ще ги придобиват, да ги вземат под наем. Гаражите са държани под наем за период от около 3 месеца за суми от порядъка на 50-60 лева на месец. Единият държавен служител, който наема гараж и по-късно го купува, даже публикувал обява във Facebook, че преотдава гаража. След като по три месеца са държали гаражите под наем, вече имат право да го придобият. Съответно гаражите са им продадени по данъчна оценка”, каза още тя.

“Първо, нито един от тези хора не живее дори в близост до тези гаражи. Една от дамите, която е придобила гараж, живее на 700-800 метра по въздух от гаража. Никой нормален човек не си купува гараж, който не е близо до дома му. Това говори, че няма да го ползва - ако живееш в единия край на града, не ти трябва гараж в центъра, защото няма как да го ползваш. Ясно е, че ще бъде продаден. Нямам нищо против да го купят и да го продадат, защото законът им дава такава възможност. Законът не забранява, след като държавен служител придобие имот, да го продаде.

Проблемът обаче е, че държавните служители, които купуват гаражите, ги продават за същата сума, на която са ги купили. Последващите купувачи на тези гаражи в никакъв случай не са ги придобили на тази цена. Пазарната цена на гараж в центъра на Варна тогава е 25 000 евро и сумите, за които тези гаражи действително са продадени, са вероятно около 25 000 евро.

Схемата вероятно е следната - продават тези гаражи, при този, който извършва самата сделка, остава някаква малка сума, а другите суми се разпределят по веригата - областният управител, заместник-областният управител и т.н., който е изработил схемата”.

Още миналата година - на 13 ноември, Стела Николова подава сигнал към прокуратурата по случая. Получава отказ от образуване на наказателно производство на 19 февруари т.г. Преписката е прекратена. “В сигнала до прокуратурата исках да бъдат проверени банковите сметки на купувачите и на техните роднини, за да се види дали в деня на сделката не са теглили средства в брой. Никой не може да ме убеди, че един човек ще купи нещо за 21 000 лева и ще го продаде за същата сума”, посочи адв. Николова.

“Прокуратурата казва, че сделките са законни. Аз никога не съм твърдяла обратното. В моя сигнал казвам директно, че не е логически издържано да купиш нещо за дадена сума и да го продадеш за същата сума след 1-2 месеца. Не си заслужава усилието. Единственото нещо, което настоявам, е да бъдат проверени сметките на купувачите. Прокуратурата не го е направила”, допълни тя.

Във връзка със сигнала, държавните служители, които купили и след това продали гаражите, били разпитани от “Икономическа полиция”. Според Стела Николова обясненията защо са продали гаражи, които дали, са безумни. “Две дами - Сиана Стоянова и Милена Дончева, казали, че гаражите били в много лошо състояние и затова ги продали. Те да не би да не знаят, че гаражите са в лошо състояние - нали преди това и двете са ги държали под наем? Когато са купували, не са ли ги огледали? Обяснението било, че ремонтът на гаража щял да струва твърде много. Другият - Петър Харалампиев, казал, че си купил гаража, защото имал мотор и щял да го държи там. Обаче продал мотора и затова продал и гаража. Той е постъпил и по-умно - купил гаража за 21 000 лева и поне го продал за 25 000 лева. Той обаче направил сделката в рамките на 28 дни от придобиването. Всички сделки за препродажба са направени в много кратки срокове”, посочи тя.

Адв. Николовa разказа и за любопитна подробност около личността на Сиана Стоянова, която като държавен служител в Областната администрация във Варна купува един от тези седем гаража и много скоро след покупката го продава. “Преди няколко дни - на 26 ноември, “Дневник” съобщи, че една от героините на разказа за тези гаражи, е кандидатствала в конкурс за съдебен помощник в наказателното отделение на Районен съд - Варна. Г-жа Стоянова кандидатства за длъжността съдебен помощник, а три дни преди да излязат резултатите от конкурса тя напуска Областната администрация. Тя е била сигурна, че ще спечели. Класирана е на второ място и сега ще бъде назначена за съдебен помощник. Това е стъпка към младши съдия. Само си представете - тази госпожа е участвала в тази схема, напуснала е Областната администрация и сега ще става съдебен помощник. Само си представете какви хора, които са правили такива неща, ще стават съдии.

“Убедена съм, че схемата е точно тази - гаражите се продават и “рестото” се дели между участниците в схемата. Това е 50% печалба. Ако един гараж струва 21 000 лева и се продава за 25 000 евро, това са над 50% отгоре. Тези пари се делят. Никой не може да ме убеди, че тези гаражи са продадени на цените, на които са купени - тоест около 21 000 лева. Абсолютно никой”, категорична беше Стела Николова.

Стела Николова не обжалва постановлението за отказ от наказателно производство на Районна прокуратура - Варна по сигнала ѝ. Намира го за безсмислено заради работата на прокуратурата и дава пример: “През лятото варненци сигнализираха прокуратурата, стигнаха до премиера и двама служебни министри по въпроса с боклука във Варна, който в 40-градусова жега не се извозваше. Въпреки всичко прокуратурата е прекратила преписката по сигнала, защото твърди, че общината имала временни затруднения и фирмата вече била влязла в релси. Това, че фирмата вече е влязла в релси, не означава, че не е имало някакъв проблем. Хората са подали сигнали заради монополното положение на една-единствена фирма, която обслужва цяла Варна. Безумието беше пълно, но преписката е прекратена”.

“Това, което може да се направи по казуса с гаражите, е задължително да се промени Законът за държавната собственост. Гаражи, ателиета и всякакви такива благинки не би следвало да може да се придобиват. Ако държавните чиновници са толкова много в крайна нужда, трябва да придобиват жилище, за което жилище е редно да има забрана да се препродава за период от поне 5 години”, посочи тя в края на разговора.

“Подобен тип привилегии за мен са безумни. Защо един държавен чиновник да има право да купува жилище, и то на данъчна оценка, а не на пазарната цена?”, завърши Стела Николова с изключително важен въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жълто куче

    108 8 Отговор
    Каква е схемата? Ами в град Варна за съжаление управлява герб , каква да им е схемата , тя е една в цялата страна.

    Коментиран от #12, #16, #29

  • 2 ужасен

    78 8 Отговор
    Веднага да напускат постовете си ,и да връщат всичките пари !!Не се наядоха долните ,мръсни и крадливи герберисти !!Съда да влиза в режим ,защото ще има изгорели !

    Коментиран от #14

  • 3 Ссатана

    10 68 Отговор
    Що за идиотско схващане е,че гаражът трябва да е под yйа ти?Това е инвестиция ма,голяма бяла птицо!

    Коментиран от #8

  • 4 вижда се

    62 8 Отговор
    Много гнусниии ,ама отвратителни хора !!!Няма гербер на високо ниво да не е за затвора !!!
  • 5 Пръц

    10 46 Отговор
    В ДБ само ДБили са се намърдали,гладни като псета.
  • 6 българин

    55 2 Отговор
    Ако няма вкарани стотици крадливи шайкаджии в затвора , промяна няма да има !!!
  • 7 БББ

    44 3 Отговор
    То само във Варна да се е случило !?
    В цяла България кметовете го правят, но с предимство са тези от ГЕРБ членовете...
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ссатана":

    Ами като това , че е нормално всеки линеен метър от път във Варна да струва 60 000 лв!
  • 9 асан

    25 7 Отговор
    Евала на Стела Николова!Дано постъпката и да е безкористна, защото знаем адвокат, чси и тем подобни прависти мачкат народа!КИРИЛ ПЕТКОВ директно да ги уволнява.Дано такива истории излизат наяве и осъдени, ще ги е страх да ги правят!
  • 10 Стойко

    21 14 Отговор
    Сънародници! Колеги форумци! Аз съм изумен и приятно изненадан! Вчера си проверих фактурата на абонатния ми номер за ел.енергия за месец октомври. Стойността й е 31 лв.и 60 ст.,като проверих колко е била за октомври 2020 г. Тогава е 46 лв. Има сериозно намаление като причината е социалните мерки на служебното правителство. Не повишиха ел.енергията за битовите абонати. Което се равнява на подвиг при тази световна енергийна и финансова криза. Съжалявам че не може вече тук да се прикачват снимки и видеа да ви пусна видео как климатика ми работи на макс на 22 градуса. Също така има намаление на кубик дърва който се намира на 80-85 лв.,а преди 2 години 2019 при Борисов -3 бе на цена 100-105 лв. Олио "Бисер" от 2 лт.е на промо цена 5.99 лв.като идва по 3 лв.литъра. А назад през годините при управлението на ГЕРБ бе стигнало 4,50 лв. Няма да ми стигнат символите да изброя и сравня всички цени сега и тогава. Явно здраво ни е "щавил" Борисов.

    Коментиран от #11

  • 11 Алфа Вълкът

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    А колко беше бензина, нафтата, хляба преди година а "колега"? Дай цифри??????

    Коментиран от #13

  • 12 Потник

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "жълто куче":

    Хм! Мене кмет ме тури бай Марин. Бочката само сгърчи раменца и каза: "Ми добре, ма барем да го пишем от ГЕРБ, че инак няма с какво да се изфукам.".
  • 13 Стойко

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    Колега ГЕРБер, радвам се за зададения въпрос за да отговаря с факти и цифри! Края на август 2020 г.литър дизел беше 1,95 лв.,но имаше отстъпка с карта 10 ст.и заредих за 1.85 лв. Но да си припомним колко бе нефта на международните пазари тогава ? Барел петрол бе с отрицателни цени, тоест страните производителки на петрол плащаха на купувачите да им вземат продукцията защото складовете им бяха пълни. И при нас при Борисов горивата гонеха 2 лв. А сега преди няколко дни барел петрол бе 85$ , а цена на бензин с отстъпка започва от 2,23 лв.а дизел от 2,33 лв. Не е голяма разлика от тогава нали? При Борисов биха били между 2,77 и 2,90 лв.за литър както 2012-2013 г. Хляб "Добруджа" хлебозавод Ресен сега е 1,39 лв.за 650 гр. Ноември 2019 г.помня го купувах за 1,05 лв. Да, има за 2 год. 30-на ст.увеличение но питайте затова хлебари и пекари! Други въпроси за сравнение?

    Коментиран от #17

  • 14 Кои пари

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    По документи, салдото е 0.00 лв? Що да не ги върнат? И всичко е законно. Нали знаеш, че съдът работи по документи. А документите трябва да ги изготви Каскетов. Та, какво да върнат, че не схванах, Калитко?

    Коментиран от #32

  • 15 Тази умната

    6 8 Отговор
    защо не се възмущава,че резидента е купили жилище на ниска цена и го продава на пазарна? Или за него законът не важи?
  • 16 Симо

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "жълто куче":

    За съжаление, такава е схемата във всички общини, независимо коя партия управлява.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мето

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "WENKO":

    Дай 2-3 факта да сравним цените "тогава и преди"? Ще сравним и какви бяха пенсиите и доходите сега и тогава! Ще сравним и имаше ли добавки тогава от 120 лева към всяка пенсия....

    Коментиран от #24

  • 19 tato

    2 0 Отговор
    Далаверка.
    Сега ги хващат тези момци, връщат парите и отиват 2-3 г на топличко
  • 20 Краси

    0 10 Отговор
    Искам да кажа нещо. Аз, като жена, като Майка - горещо подкрепям нашия любим, скъп Премиер във всичките му дела. В края на краищата ми е приятно да го гледам просто като МЪЖ.

    Коментиран от #23

  • 21 Дърт Гларус

    5 3 Отговор
    хаха, 7 гаража, капка в морето, дънки, мънки, гуцани, муцани, тим, мим, бедна ви е фантазия, какви концесии, какви хотели и заведения се строят, въпреки кризата, вижте само морска гара и пристанището, а центара, а морската алея, дружба, журналист и пр. абе варна е покорена от мафия !!

    Коментиран от #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фенка

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Краси":

    кой по точно ма ???

    Коментиран от #25

  • 24 WENKO

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мето":

    ЧЕСТНО да ти КАЖА не ми се СПОРИ С ТЪПАНАРИ... ПОГЛЕДНИ РЕАЛНО цените на ХЛЯБА, ГАЗТА, МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ, ПОПИТАЙ
    СОБСТВЕНИЦИ на МАГАЗИНИ и ДИСТРИБУТОРИ ... ВСИЧКО ИДВА С НОВИ по-ВИСОКИ ЦЕНИ ... ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА НЕГОВОРИМ то зелето от 0,60 ст сега е 1.20 ...

    Коментиран от #27, #34

  • 25 Краси

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "Фенка":

    Бойко Методиев Борисов.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алфа Вълкът

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "WENKO":

    Ето оказа се вещ колега ...Даде пример със зелето. За друга стока не е необходимо да даваш примери. Зелето е достатъчно..Сега нека тези които са срещу Герб да те опровергаят за цената на зелето....
  • 28 ази

    1 0 Отговор
    Стойкоо,чакай с нетърпение нова година да мине,да видиш как сметките съвсем ще ти паднат.Те тепърва са почнали:))) А към март сигурно ще има да ти връщат пари и от енерго и от ВиК...Колкото повече харчиш толкова повече ще имат да ти връщат
  • 29 Псета

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "жълто куче":

    Ами радев като се пенсионера получи обещетение 200 000 лв които му се полагат като генерал /напълно по закон / защо не смените закона И не само тои ги получава
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 безпартиен

    5 0 Отговор
    А приватизацията на земеделска земя защо никой не проверява?Преди 12-13 години по селата предимно ц.иганите като без имотни бяха "дарени" с по 3 дка.земеделска земя с цел да се издържат и да работят!ЍЕЍдинственото условие е да не се продава земята 10 години след което стават собственици!!!!!Естествено те преотдадоха земята на арендатори с пълномощни за разпореждане,които след изтичане на срока от 10 години я прехвърлиха на свое име!Сега ци.ганите отново са без земя,а "правилните" хора замогнаха!По тази схема колко декара се приватизираха??????Питайте министри,областни управители,кметове!!!!!Някой прокурор да се самосезира????Едва ли!Всичко е законно,но не е морално!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 До 29

    5 0 Отговор
    Няма такива заплати про пенсиониране на военните. Последната длъжност на Радев бе началник на ВВС. Тоест заплата от 2500 лева бруто. 20 те заплати са необложени, т.е 20 х 2500= 50 000 лева. Манипулатор….
  • 34 бузю

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "WENKO":

    що бе , аз зелето го купих по 70ст. , то на пролет може да стигне и 2лв.
  • 35 Млад Гларус

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дърт Гларус":

    То щото цяла България е цъфнала и вързала и само във Варна са проблемите.
    А Стела Николова от пролетта ходи да се снима в ромската махала на Варна и Рашков като им привика босовете нейните гласове паднаха на половина!