Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 15:04 9 490 8

Приказка за държавната администрация и как всичко е законно

  • гаражи-
  • агенция митници-
  • областна администрация-
  • варна-
  • препродажба-
  • схема

Съмнителна препродажба на гаражи във Варна с участието на държавни служители

Приказка за държавната администрация и как всичко е законно - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разказва Стела Николова, общински съветник във Варненския общински съвет от групата на ''Демократична България'':

Имало едно време един блок, който бил собственост на „Митниците“. Там апартаменти били закупени от служители на Агенция „Митници“. Към блока, който се намирал в гр.Варна, бул.“Цар Освободител“ 49 имало и седем гаража, които си останали собственост на Агенция "Митници". Хората, които живеели в блока на ул.“Цар Освободител“ 49 искали да наемат или закупят тези гаражи, но Митницата не ги давала.

Дошъл един ден през 2018 г., в който съвсем ни в клин, ни в ръкав Митницата прехвърлила собствеността на гаражите на Областна администрация – Варна. Не минало много време и Областна администрация дала тези гаражи под наем на свои служители. Единият от договорите е от 13.01.2020 г. Дава под наем срещу сумата от 60.00 лв на месец. Дотук добре. Областна администрация печели от своята собственост - малко, но от сърце.

Да, но наетият гараж много скоро става обект на продажба. Още на 03.04.2020 г., едва три месеца след сключения договор за наем, г-жа Милена Дончева, която е с постоянен адрес в кв.“Аспарухово“, си купува гараж на бул.“ Цар Освободител“ на 5.9 км от дома си. Данъчната оценка на гаража е 20666.30 лв.

Мислите, че г-жа Дончева щастливо си ползва гаража ли? Ами, не!

На 18.05.2020 г. г-жа Дончева го продава. Само 2 месеца и 15 дни е била негов собственик. Интересното е, че го продава за сума, която е близка до тази, за която го е закупила, защото тя го е закупила за 21000.00 лв. За колко мислите го е продала? За 11200.00 евро. По фиксирания курс на БНБ това са 21905.00 лв. Излиза, че г-жа Дончева е спечелила от сделката 905 лв. А дали е така?

Г-жа Дончева е старши експерт в Дирекция „АКРРДС“ в Областна администрация - Варна.

Същата схема се прилага и по отношение на г-жа Сиана Стоянова. Тук има резон, ако г-жата живее на постоянния си адрес би могла да ползва гаража, тъй като живее на 675 метра от него.

И мислите, че г-жа Стоянова си паркира щастливо колата в гаража ли? Ами, не! Придобила го на 02.03.2020 г. от Областна администрация, тя го продава на 17.06.2020 г. за, познайте сумата.... 21000.00 лв. Излиза, че г-жа Стоянова купува, а после продава на същата цена гараж №2 с данъчна оценка 20666.30 лв. Странно за юрисконсулт в Дирекция „АПОФУС“.

Но това не е всичко!

Гараж №3 е закупен от Петър Харалампиев на 16.09.2020 г. Г-н Харалампиев по постоянен адрес е на 2.1 км от гаража. Не е чудно, че г-н Харалампиев успява да задържи в собственост гаража само 28 дни и на 14.10.2020 г. го продавa за, познайте цената.....25000.00 лв.

Браво на г-н Харалампиев. Поне е спечелил от сделката 4000 лв, тъй като и той е закупил на 21000.00 лв имота. Да го похвалят в Дирекция „АКРРДС“, където той е младши експерт.

Останалите четири гаража са с почти същата съдба. Първо отдадени под наем, а после продадени на служители на Областна администрация за задоволяване на техните нужди от гараж. Очевидно е, че нужди от гараж няма, защото единият все още не е продаден от Областна администрация, а е само отдаден под наем на София Йорданова - младши експерт в Дирекция „АКРРДС“.

Но останалите три, гаража № 1, 7, 9 са продадени съответно на Свилен Митов - мл.експерт в Дирекция „АПОФУС“, който е пуснал обява във ФБ, че го отдава под наем, гараж №7 на Ваня Георгиева - гл.експерт в Дирекция „АКРРДС“, нает от госпожата на 14.01., а продаден на 24.03.2020 г. от Областна администрация на г-жа Георгиева. А гараж № 9, отдаден под наем за 10 години на г-жа Мариела Станева на 16.01.2020 г., внезапно е продаден пак на нея на 25.06.2020 г. Г-жа Станева е мл.експерт в Дирекция „АКРРДС“.

От цялата тази сага излиза, че продажбата на държавна собственост за задоволяване потребностите на държавните служители всъщност е един алъш-вериш. Вместо Агенция „Митници“ да продаде гаражите по пазарни цени на хора, които живеят в близост и ще ги ползват, тя ги прехвърля на Областна администрация, която пък ги продава на основание Закона за държавната собственост и Правилника към него на свои служители съвсем законно, а те вече като собственици ги препродават веднага след като са ги платили.

Остава въпросът дали това са реалните цени по сделките, особено по отношение на сделките на двете дами? Г-н Харалампиев е продал с печалба, макар всеки да знае каква е цената на гараж в центъра на Варна и едва ли би се намерил човек, който с радост да не брои 25000.00 лв за гараж от 21.60 кв.м.

Дали пък Икономическа полиция и прокуратурата няма да проверят дали купувачите по сделките на тези гаражи не са теглили лично, или техни роднини, суми от банковите си сметки преди или в деня на сделките?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черно море, още по-добре, на морето дуп

    26 2 Отговор
    Щом си траят от администрацията, значи към чекмеджето са прехвърлени евраци!
  • 2 йокин

    23 1 Отговор
    Икономическа полиция,няма да провери,нямааааааааааааааааааааааааааа,щото се знае що.
  • 3 Васил

    12 2 Отговор
    Демократича България политиката я разбират като хипи протести, евтини пиар трикове и подмятане на фалшиви сигнали.
  • 4 Наблюдател

    9 1 Отговор
    При мафията овладяла държава естествено всичко е законно!
  • 5 минчо

    9 1 Отговор
    ЩОМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА НАРОДА .ЕЕЕЕ ЗНАЧИ НАРОДА НЯМА МАЙКА.БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ГАДНАТА МАЩЕХА.
  • 6 истина е

    6 2 Отговор
    Всичко в тази държава е абсолютен леш !!
  • 7 реса

    4 0 Отговор
    Още малко, след изборите очакваме законите!
    Тогава който...ще!
  • 8 Един там

    11 2 Отговор
    Корупция, лъжи и измами на всяко ниво в държавата. Това е факт. Обаче точно ДБ да ми говорят за схеми ми идва в повече. На тея шороши ще им повярвам, самоако отидат и разследват далаверите и незаконните строежи на благодетеля си Иво Прокопиев. Също така даизнесат данни за финансирането си да видим от къде са паричните потоци. Ето тогава ще стане интересно. А между другото закона за избора на главен прокурор е техен и те го прокараха по времето на втория кабинет на мутрата, когато участваха в управлението и инистерството на правосъдието беше тяхно. Многок учтиво се забравят тези подробности, а сега ревът срещу каскета. Тея са по-зле и от Тиквата дори. Ще ни докарат още НПО-та, ще вкарат Сорос навсякъде не че не е и сега, ще вкарат още военни бази, ще се дърлят с Русия и можете да бъдете сигурни, че първото нещо ще е подписването на Истанбулската конвенция..