Last news in Fakti

18 Декември, 2021 10:00 3 821 58

Как малка Литва се опълчи на Китай

  • литва-
  • китай-
  • тайван

Ескалацията на напрежението между Вилнюс и Пекин успя да предизвика европейска реакция, поне по конкретния казус

Как малка Литва се опълчи на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Литва успя истински да ядоса Китай: позволи отварянето на официално представителство на Тайван във Вилнюс и дори призова литовците да не купуват китайски смартфони. За какво е този конфликт между Вилнюс и Пекин?

В центъра на този конфликт стои една почти незабележима офис сграда в столицата на Литва Вилнюс. Зад лъскавата ѝ стъклена фасада се помещават адвокатски кантори, консултантски и други фирми. В края на ноември нови наематели се нанесоха на този адрес във Вилнюс. И проблемите започнаха.

Тук се намира официалното представителство на Тайван в Литва - първото де факто посолство, което страната открива в Европа за последните 18 години. В Пекин, на 6500 километра на изток, ситуацията предизвика гняв и реакция.

Китай разглежда Тайван като своя територия и смята установяването на дипломатически отношения с Тайпе за посегателство срещу политиката на Пекин за "единен Китай". Не са много държавите по света, осмелили се да открият представителства на Тайван. Сред тях са например Маршаловите острови, Гватемала и Кралство Есватини, бивш Свазиленд – все малки и икономически твърде незначителни държави. Литва обаче, като член на Европейския съюз, прави изключение.

Напрежение с Китай

И това не е първият случай, при който балтийската страна кръстосва шпаги с азиатския гигант. Тази година министерството на отбраната официално посъветва потребителите да не купуват китайски смартфони, а тези, които вече имат такива, да ги изхвърлят. Според институцията, занимаваща се с киберсигурност, в тях има част, свързана с възможност за цензуриране, която може да бъде активирана по всяко време.

Освен това планираното разширяване на 5G мрежата в страната ще се случи без участието на китайски компании – от "съображения за сигурност". В началото на 2020 г. Литва напусна китайския икономически форум "17+1” за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа.

Какво е обяснението за тези ходове? „Вярваме, че икономическите отношения с демократични страни са по-устойчиви и отговарят на духа на правовата държава, а следователно и са по-близки до интересите на Литва“, заяви външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис.

Англоезичният официоз на Китайската комунистическа партия „Глобъл таймс“ изрази през ноември гнева си към страната с население по-малко от това на един район на Пекин: "Литва е просто мишка, дори бълха под стъпалата на разярен слон“, написа още вестникът.

Ответният удар на слона

Официалната китайска реакция също не закъсня. В края на ноември Пекин отзова за постоянно посланика си от Вилнюс и обяви пратеника на Литва за персона нон-грата. Според експерти, Вилнюс може да си позволи подобно поведение, защото едва 1,1% от нейния износ през 2020 г. е бил предназначен за Китай, за разлика от вноса от Китай, който е малко по-голям.

В допълнение към незначителния стокообмен, собствената история на балтийската държава я прави скептична към комунистически режими. Литва е първата сред страните от СССР, която обяви независимостта си през 1990 година. А ситуацията в съседен Беларус напомни на битовците за тяхната борба за свобода по време на тоталитарния режим.

Подкрепа от Вашингтон и Брюксел

Отношенията на Вилнюс с Пекин, Москва и Минск по традиция са напрегнати. Застраховката по отношение на националната сигурност на страната идва най-вече от партньорството ѝ със САЩ в НАТО.

Давайки си сметка за това, Литва настоя за по-твърда и обща европейска политика към Китай. Външният министър на страната Ландсбергис коментира в тази връзка, че е време форматът „17+1" да бъде заменен от „много по-ефикасния „27+1“. И допълни: „ЕС е най-силен, когато всички 27 страни-членки действат заедно, съвместно с европейските институции."

Ескалацията на напрежението между Вилнюс и Пекин успя да предизвика европейска реакция, поне по конкретния казус. „ЕС е готов да се изправи срещу всякакъв вид политически натиск и принудителни мерки, насочени срещу която и да е от страните-членки“, обяви европейският представител по външната политика Жозеп Борел на 8 декември по повод действията на Пекин.

След знака за решимост от страна на Брюксел наемателите в незабележимата сграда във Вилнюс ще останат по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайски ресторант

    67 32 Отговор
    Къде беше тази Латвия или Литва?

    Коментиран от #32

  • 2 Rothschild

    18 32 Отговор
    Празнувайте с мен и моето DW.
  • 3 шегичка

    89 22 Отговор
    В Китай още ги търсят на картата затова са ядосани.
  • 4 Казали

    73 14 Отговор
    на пудела да лае, и той лае, къде ще ходи?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Антимаймуна

    45 19 Отговор
    Тия еляндрури са по-навдени и от чалго пигеците. Грантче хаха
  • 7 kkk

    63 18 Отговор
    Поредната помия на вкисналото дойче зеле...А нещо ще напишат ли продажните драскачи относно това, че Литва е буквално ИЗТРИТА от всички търговски регистри на Китай и каквато и да е търговия е невъзможна? Дори доставките на елементарни дреболии от алиекспрес вече са невъзможни- найс, а?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ротшилд

    39 15 Отговор
    Който не лае, няма да папка. Един лай - един Франклин, два лая - два Франклина
  • 10 Хаджи Генчо

    56 20 Отговор
    Стига бе! Литва ядосала Китай! Китай няма как да се интересува от мишките в мазето на обслужващия персонал.
  • 11 mi6osp

    57 16 Отговор
    Литва се опълчи на Китай, като си направи сепуко.

    Коментиран от #16

  • 12 Соросняк

    60 21 Отговор
    Еее... това да се плюе по Китай и да се хвалят мижитурки, васали, пудели на ФАЩ, ми идва в много...😡😡
  • 13 Заглавието е оксиморон

    46 13 Отговор
    Да се "опълчиш" означава да поведеш "пълчища" след себе си,а Литва е колкото две Софии население.По-правилно е "озъби се".Като настъпено от миниван коте..

    Коментиран от #18

  • 14 Niki13

    37 8 Отговор
    Понеже : ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни.
    а цялата статия е такава

    моля изтрийте статията
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1944

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    викаш китайците ше се ядосат и ше преместят границата си до литва .... ама ние си искаме волжка българия.

    Коментиран от #33, #38

  • 17 Си Цзин

    20 6 Отговор
    Тия в кой хотел са настанени? А навремето са владели половин Източна Европа.
  • 18 Дедо Пене

    30 3 Отговор

    До коментар #13 от "Заглавието е оксиморон":

    Литва е с население по-малко от София !!! Провери Евростат!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 DW!! Имате много изкривено чувство за

    32 12 Отговор
    Хумор!! Малка Литва се, "Опълчила" на Китай?? Пуделчето Литва сае накарали да направи Голяма Глупост!! Тези Три Пуделчета, така преживяват, от Подаяния!! То бива Слугинаж, но тука са си го Н А ч. У К. А л. И!!
  • 22 A50

    26 12 Отговор
    Бълхата скочила на немската овчарка. Авторчето нали се сеща кой кой е
  • 23 В.В.П.

    24 11 Отговор
    Крим е Русия,Донбас,ще отвори посолство в Китай и България..Литва е подлога на Сащ,,Половината от населението е в ФРГ,,Англия,Швеция,и храни останалите..Там всичко е ккапут..Чакат ,за смелостта,,си 2 млд,кредит
  • 24 браво

    16 30 Отговор
    литовците са малък,но горд народ!

    Коментиран от #31, #44, #56

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 .....................

    22 8 Отговор
    И как по-точно "се опълчи"? А някой забеляза ли?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Диана

    29 9 Отговор
    Опълчила се,дръжки!Ама вие /и дойче веле/си вярвайте!Някой бил ли е в Литва?Мизерия абсолютна,всичко по-читаво е емигрирало,защото работа няма.Е, има парламент, лаещ срещу Русия,има дерящи гърла за велико полско-литовско княжество, но работа и храна няма.Нищо де, вие и дв си вярвайте....
  • 29 изчезваща държава

    31 7 Отговор
    И какво постигна Литва, като ядоса Китай? Нещо добро за народа си? Или само благосклонно потупване по рамото от големия брат? Браво, Литва! Продължавай така...
  • 30 ДаЗдраПерМа

    15 6 Отговор
    ЕС не трябва да върви по гайдата на Литва защото има предварително скроена конфронтация в основата на която не се защитават европейски интереси а конкретно американски. Напротив ЕС трябва да предложи компромисна позиция базирана на взаимен интерес. Две крачки напред вече са направени следва крачка назад, танго-дипломация.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 наблюдател

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Китайски ресторант":

    и кои бяха тия "вкиснато зеле"? май едни, на хранилка при добър чичко - ш.ор.ош...
  • 33 mi6osp

    23 8 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    Китайците нямат твоите желания да местят границата си през ядрена суперсила. За да се подмаже на САЩ, Литва призна Тайван . Което я лиши не само от търговски връзки с Китай, но и от транзита на китайските стоки. Сега жп линиите и пристанищата ѝ не работят, а и десетки и десетки хиляди литовци също. Класическо сепуко на литовската икономика.
  • 34 От “виц”

    19 4 Отговор
    Макетата се отказали от война с Китай като разбрали броят на населението, по причина, че няма къде да ги “копат”. Та и тези, само се “опълчили”.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МОШЕ

    20 7 Отговор
    ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА НА ЛИТВА, ЕВРЕЙСКИТЕ ОГРОМНИ СКЛАДОВЕ В КЛАЙПЕДА СА ПРАЗНИ. ХА ПОЗНАЙТЕ КАКВО ВИ ГОТВЯТ ЕВРЕЙТЕ????? ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА Е ДОБРО ЗА ЛИТВА. ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК ЯКО НИ ЛЪЖАТ. ЛЪЖА КОЯТО ДА ИЗГЛЕЖДА НА ИСТИНА. НО ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА.
  • 37 хахаха

    7 2 Отговор
    "Малка Литва"....и по-малка ще става...1991 - 3 704 000 души, 2020 - 2 700 000 души...

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Мдаа

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    Всяко твое творение води към дъното.... като с Литва!
  • 39 гуъуъх

    2 3 Отговор
    "конституцията от 3 май 1791 г. – първата писмена конституция на държава в Европа и втората в света" - за Литва от Уики

    Коментиран от #46

  • 40 kkk

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "хахаха":

    Тези са били 2,7млн. по времето когато ние бяхме 7млн.- много отдавна в Литва живеят по-малко от 2млн., сигурно вече са и под 1,7млн. Не случайно 3-те държавички там отдавна ги наричат "Прибалтийские вымираты"- познай що... В общи линии в Литва, Латвия и Естония общо живеят по-малко хора отколкото в БГ
  • 41 хиухиу

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "хахаха":

    В БГ темпа е същия. Ние сме два пъти по-големи по територия и население. Те губят един, ние два милиона население.
  • 42 дреме им на Китайците

    6 5 Отговор
    Тия мухарници тръгнаха да правят нещо което дори силните икономически държави , като Англия ,Франция ,Гелмания ....... не смеят да направят ! И да се питаш - в името на какво ?
  • 43 Хаджи Генчо

    5 4 Отговор
    Това са държави предвидени за санитарен кордон, бразда, между Европа и Азия. От браздата реколта няма да се събере.
  • 44 Шмайхел

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "браво":

    Че са малко - малко са . Ама че са горд - не е много сигурно . Цялото население / без Руснаците ,които са половината/ - произхожда от 5-6 рода търговци на кожи !
  • 45 Кинжал

    9 6 Отговор
    От задокеанския обор нямат топки да се опълчат и затова надъхват микроскопичната Литва - най-вярната марионетка на краварника. Жалка работа!
  • 46 бай демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "гуъуъх":

    То и най старата "демокрация " е Гръцката . Законите също . През 621г. преди Новата ера са написани Драконовите закони, известни като жестоки устни закони на града-държава Атина. Държавата, за която се счита, че има най-старата действаща конституционна уредба в света е република Сан Марино. Първите конституции след това на европейския континент са на Полша от 1791г. и тази на Франция от 3 септ. 1791г.
  • 47 веселяк

    3 3 Отговор
    Квото кажат от техния Козяк!
  • 48 Малка Литва

    7 4 Отговор
    е наистина много малка, но пък послушна. След поредната глупост малка Литва цъфна та върза. Но пък е щастлива до подмокряне, че е свъшила работа и се е харесала на когото трябва. Така се обезличава една държава.
  • 49 Ай стига ве

    5 3 Отговор
    Това Българинът е най-компетентни индивид на земята, разбира от всичко, даже от вътрешна и външна политика, вижте какво става най-напред във вашия двор пък тогава гледайте в КОМШИЯТА, имате късмета, че в България не са ни полазили жълтурковците, да видите каква напъст са
  • 50 Абе

    2 3 Отговор
    Всичкото жълтофил на амбразурата, ако ви полазят ония ми ти скакалци с коминтерновска деформация друго ще запеете. Пък и стоката им само за боклука става.
  • 51 Китайците:

    4 1 Отговор
    Абе, къде е тая Литва, не я намирам на картата? 😁
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Entropa 2009

    3 1 Отговор
    Абе не ми хвалете Литва.
    Там при малкото останал народ на територията им в 16 часа спират и купуването и на бира.
    Пътувайки до Вилнюс през нощта се виждат само тъмни къщи, много зеленина и грам народ.
    Всички са навън, като всички българи за да си изхранват семействата.
    След приемането на еврото, Литва стана още по бедна е корумпирана.
    Дреме им на Китайците за Литва. Да му мислят литовците, че имат супер пощенски терминал, който ще стърчи като паметник в околностите на Вилнюс и летището.
    Не винаги мухата изглежда като слон,
  • 55 Наблюдател

    2 4 Отговор
    Тия са малки но паказват как трябва да се отнася ЕС към Китай.... ако не е вече късно. Във всеки случай това е напълно непознато поведение за български политици които дежурно са слугинаж на актуалния началник. Справка 2 Световни Войни!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 веселяк

    2 0 Отговор
    Общо взето ситуацията е следната-отвъдатлантическия Биг брадър каза на пуделите си дръж, и едното направо се о@ка!