Last news in Fakti

22 Декември, 2021 10:00 2 424 10

Как Борис Джонсън започва да прилича на Виктор Орбан

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • лондон-
  • британски паспорт-
  • локдаун

Той беше либерален интернационалист, а сега се е превърнал в ксенофоб и националист

Как Борис Джонсън започва да прилича на Виктор Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На Острова не минава и ден без нови скандали около Борис Джонсън и неговото правителство. Появяват се все повече нови снимки от коледни празненства по време на локдаун, които показват на ядосаните британци, че строгите мерки, които им наложи правителството, явно не се отнасят до Джонсън и неговите сътрудници. Този модел на поведение не е нов. Той си проличава винаги, когато човек надникне зад кулисите. Защото претенцията на Джонсън да стои над правото и закона, отдавна вече е заразила и неговия кабинет.

Превръща ли се Великобритания в полицейска държава?

Вътрешната министърка Прити Пател иска нов закон за полицията, по силата на който в бъдеще ще може да бъде задържан всеки, който предизвиква "обществен смут" - например като вдига шум. Или дори ако само изглежда като човек с подобни намерения. Все още редовно се провеждат протестни демонстрации срещу проектозакона, който в момента минава през всички инстанции. В бъдеще обаче тези демонстрации ще са вече нелегални, ако проектът на Пател се приеме.

Превръща ли се Великобритания в полицейска държава? Точно това твърдят демонстрантите, които се събират на протест пред парламента, както и много други критици на правителството. Доминик Грийв, от партията на торите и бивш главен прокурор, смята, че положението е още по-сериозно: "Това правителство не иска да бъде ограничавано от абсолютно нищо в упражняването на властта. Освен от избори. И отива и още по-далеч, като иска да премахне всяка възможна инстанция за контрол, която би могла да ограничи властта ѝ. Правилата явно ще важат само за останалите, но не и за правителството."

Критиката се отнася основно до атаките на Джонсън срещу съдии и адвокати, които той постоянно обижда като "активисти", само защото правителството изгуби редица съдебни процеси заради незаконното екстрадиране на бежанци. А сега Джонсън дори иска да премахне изобщо възможността бежанците да ползват адвокатска защита и направо да ги депортира. Това е ясно нарушение на международно фиксираните човешки права.

Законът важи за всички, но не и за управляващите?

Британската адвокатска камара е все по-разтревожена. "Респектът пред концепцията за върховенство на закона рискува да се загуби в тази страна. Правят се множество опити да се подкопае основната идея на нашата конституция, че и правителството е длъжно да спазва законите. Така се стига до диктатури, щом правителството започне да смята, че е над закона", казва Ели Камбо от "The Law Society". Великобритания може и да е страната с най-старите закони в света, но за Джонсън те не струват дори колкото хартията, на която са записани, твърди Грийв. "Ако му се стори необходимо, той би атакувал не само ролята на съдилищата и съдиите, но и фундаменталните принципи на нашата конституция", казва Грийв.

Неговата партия дълго време си затваряше очите за тези факти, но през тази седмица тя за пръв път видя, че Джонсън очевидно си позволява твърде много. "Торите го избраха, за да печели за тях избори. Освен това той извърши и друго: обяви война на традиционната Великобритания. Мъжът, когото познавах добре, беше либерален интернационалист. А сега на власт е един ксенофоб и националист, който прилича повече на Орбан, отколкото на демократичен партиен лидер", казва публицистът Питър Обърн, бивш главен коментатор на консервативния "Дейли Телеграф".

Атаките на Джонсън срещу британската правова държава може да нанесат трайни вреди. Дори и ако неговата партия в крайна сметка го отстрани, огромният брой скандали, в които е замесен британският премиер, може да застраши следващите избори на торите. А британските консерватори по традиция се интересуват основно от едно: от властта. Джонсън би бил най-радикалното досега олицетворение на този стремеж.

Автор: Анете Дитерт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    27 5 Отговор
    Орбан е патриот, а Борката си е обикновено тъпо момче. Няма по какво да си приличат.
  • 2 s7un7

    13 1 Отговор
    Национализма, расизма и НЕ-толерантността ще спасят света
  • 3 бамбам

    13 1 Отговор
    Тези открили топлата вода,сякаш?Да дойдат в Бг да видят "как са прай",как всички богати са НАДЗАКОНОВИ.Как всички депутати са "Ти знайш ли аз кой съм?" и т.н.И полицейщина до безкрай(за едни),а когато трябва да наказват онези със сините венци:"Ааа те са много,ние сме само двама",понеже другите били разхърляни по селата,ама и те по двама...Те така.
  • 4 Кочо

    8 0 Отговор
    Циганската Прати Павел ще въвежда нови драконовски мерки! Никакви протести, никакви митинги, тотален диктат! Трябва да си слепец да не виждаш какво се случва с т.н. западни демокрации! Но пътя към глобалната диктатура е този! Горко на обикновените хора!
  • 5 Хахахаха

    1 0 Отговор
    Леле пропаганден машинен гнойчеН шнелен! 😁
  • 6 Кахър ми е!

    1 0 Отговор
    Няма "кръстен Българин" пжне малко да прилича на Унгарец, кано Орбан.
  • 7 Ще ни изгонят до крак и

    2 1 Отговор
    ще оставят само най-верните си лизачи и подлоги, които се кълнат във вярност на ЛДжибити общноста, смятат, че примитивния им капитализъм е манна небесна за народите, а също и онези, които са си ударили по осем ваксини.
  • 8 Анонимен

    0 2 Отговор
    Подкрепяме гн Борис Джонсън. Има много крайни квартали, с наркомани, пияници. Хубавото при тях е, че богатите си живеят в богати квартали и с красиви мацки. А от другата страна е сбирщина. Пораснаха и мълпат, но на младини ни уведомяваха. Ред, дисциплина, спокойствие. Който не му изнася да ходи или обратно при бат бойко в банкя, да си ги контролира. А може и при Аметчо. Там има много стаи за ТВУ(трудово възпитателно учикище, говорить подполковник Костов). Весели празници Лондон!
  • 9 111

    1 0 Отговор
    Общноста е Женски Род и когато завършва на Т, се пише двойно ТТ общността. Както добре се изказвате и ако знаете правописа ще е добре за деца, внуци и вас. За самочувствие де.
  • 10 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Във всички така наречени демократични държави е така ,макар и прекрито по един или друг начин.
    Всичко е като при социализма , само че те го правиха за идеята а сега само и единствено за пари и власт .