Last news in Fakti

25 Декември, 2021 13:00 5 336 43

Как се опитаха да откраднат рождения ден на Бог

  • коледа-
  • еврокомисар-
  • елена дали-
  • фалшиви новини

Да замениш едно нещо с друго не означава ли да го отмениш?

Как се опитаха да откраднат рождения ден на Бог - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От известно време насам-натам из този стар и грешен свят е модерно да се прави „факт чек“. Тази дейност е нещо като услуга, която се предлага на уязвимия читател, зрител или друг някакъв ползвател на медийна информация, за да може той да се ориентира дали дадено съобщение е истина или лъжа. Трогателно е. Трогателно е, защото ако аз например реша да разпространявам фалшиви новини, ще си направя два сайта – един новинарски и един „факт чек“. Първият ще публикува лъжите, а вторият ще удостоверява пред публиката, че са истина. „Това е минало през „факт чек“ – важно ще поклати глава средният глупак и ще ви погледне малко изотгоре, защото той знае истини, които вие не знаете, факти, които са преминали през чек.

На факт чек от едноименния сайт бе подложена и новината, която разказва как някоя си Елена Дали – еврокомисар по равенството (какви комисариати само!) – поискала отмяната на Коледа. Въпросната Елена Дали е малтийски политик и е заемала поста министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи (какви министерства само!) при Ордена на йоанитите хоспиталиери. Новината била разпространена на 17 декември от Маноил Манев (депутат от ГЕРБ) в негово парламентарно изказване във връзка с почивката на народните представители по коледните празници.

Въпросният сайт factcheck.bg се хвърли да доказва, че това е „подвеждаща“ новина и никаква еврокомисарка не иска да отменя никаква Коледа. Каква била истината всъщност? Истината била, че: „В проекта на документ се предлага европейските институции да заменят използването на израза “Коледни празници” с просто “празници”, като целта е да се чувстват приобщени и гражданите на Европейския съюз (ЕС), които не изповядват християнската религия. Никъде в документа не е предложено да се “отменя” Коледа като празник, както твърди депутата от ГЕРБ Маноил Манев“.

Е, кажете ми сега: да замениш едно нещо с друго не означава ли да го отмениш? Когато през 1946 онзи печално-скандален референдум замени монархията с република, мигар не отмени монархията? Да замениш израза Рождество Христово (или Христова меса, както наричат Коледа на много места на запад) е все едно аз да затворя кръчма за рождения си ден, да поканя приятели и познати и изведнъж на вратата да цъфне пъстра тълпа неформали и „куиъри“, за да ме убеждава, че това не е „рожден ден“, а просто „ден“, че не е „частно парти“, а просто „парти“ и че този празник не е само мой и на приятелите ми, а и на всички тях. Ние натискаме ли се да щракаме весело с пръсти по Рамадан в чест на разкриването на Корана пред Мохамед? Не, не се натискаме, защото ги уважаваме.

Тоест новината на Маноил Манев хич даже не е подвеждаща за голямо съжаление на сайта factcheck.bg. Предложението наистина е било да се отмени Коледа и слава Богу, че е било отхвърлено с някакви остатъци от самоуважение у брюкселската бюрокрация. Даже папата при цялата си толерантност и политкоректност е бил потресен.

Но от друга страна Рождество Христово е празник на цялото човечество, дори и човечеството, начело с номиналните християни, да е забравило какво точно празнува. А то празнува следното: Рождеството е домостроителният акт на Боговъплъщението, когато божията природа се съчетава с човешката – „две природи неслято, неизменно, неразделно и неразлъчно“ (Халкидонски догмат, 451 г.), за да може едната да очисти (изкупи) другата. Човечеството е паднало в първородния грях и самò не може да се изкупи, а единствено в синергия между своята свободна воля и Божията воля и благодат. След Боговъплъщението (Рождеството, Коледата), последвано от кръстната смърт и Възкресението, неминуемата смърт е победена, портите адови са строшени, човечеството е изкупено и всеки е получил възможността чрез вярата си да се богоуподоби и да наследи вечността. Как да не празнуваш това!

За съжаление това виждане не се вписва в тоталитарната глобалистична философия на равенството, която всъщност не е нищо повече от философия на еднаквостта. Тази философия много успешно я описва анекдотът, дето на умните трябвало да се забрани да мислят, за да не накърняват чувствата на глупаците, да не ги дискриминират. Човекът се възмущава, когато му намекнеш, че е не е най-прекрасното същество във вселената. Той е убеден, че се е родил добър с единствената цел да бъде щастлив – да се забавлява, да пазарува, да мърсува по малко и от време на време да се възмущава, че не е получил всичко, което му се полага. Но нали, щом си се родил съвършен, от нищо няма нужда да бъдеш спасяван, най-малко от себе си! И нали със смъртта всичко свършва и ти оставаш да живееш, образно казано, единствено в спомените на близките си или на признателното човечество, ако си дал някакъв фундаментален принос! Ако нямаш нужда от поправяне и ако след смъртта не ти предстоят никакви проблеми, а само небитие, то каква нужда имаш някой да те спасява и изкупва? Никаква. И ето как Коледата става необяснима.

След като стане необяснима, идва ред да стане и ненужна, а после даже и вредна. Защо пък вредна, ще попитате. Ами защото връзката (religatio, religio) с Бог прави човека свободен и трудно податлив на светската власт и организираните от нея обществени мероприятия. Ако човек вярва в Бог, трудно ще повярва на всички глупости, в които го карат да вярва. Има и друго. По някаква причина християнската цивилизация (която вече е преобладаващо протестантска, а в протестантството е останало малко християнство) полага неимоверни усилия да заличи себе си. Това е фундаментът и на икуменизма – да се фокусираме върху нещата, които са общи за нас, по които си приличаме, а пък да игнорираме нещата, по които се различаваме. Христос Бог ли е, Богородица имала ли е първороден грях – ето такива неща не били чак толкова важни. А християнските догмати прокарват ярки граници и установяват непреодолими различия. Какво е общото между един християнин, един кришнар и един сциентолог? Това, например, е грижата за климата. Тази грижа е всеобхватна и похвална. Какво е различното? Вярата. Затова да забравим за вярата. Не знам само защо не настояваме мюсюлманите да забравят за своята вяра, защо поощряваме кришнарите, а със зъби и нокти драпаме да обезверим християните.

От Коледата, от Рождество Христово и бездруго вече е останало само името. В дните на постите се вихрят всички фирмени партита, където, леко пийнали, пощипваме колежките по задниците и споменът за тези пощипвания ни топли до следващата пролет. В дните на постите се олюляваме под гроздовете торби с покупки от мола, до който едва сме се добрали, чакайки с часове да се вмъкнем в подземния паркинг. В дните на постите разкъсваме със зъби сочни пържоли в ресторантите, където сме влезли след надлежна проверка на фалшивия ни зелен сертификат, а на Бъдни вечер старателно броим постните манджи на трапезата, да не би да се окажат четен брой, защото това би било в противоречие с традицията и българщинàта. Има и мистични преживявания – духът на Коледа. Как така бе, госпожо еврокомисар, ще отнемете духът на Коледа от американците! Всъщност вие на американците нищо не можете да отнемете, на тях има кой да им отнеме всичко.

Какво е духът на Коледа – червените тирове на Кока-Кола, които блещукат с милионите си лампички по тесните улици на нашето градче, а пък децата ги гледат в захлас, залепили луничави нослета о замръзналото стъкло на прозореца? Какво е духът на коледа – мама и татко, дето се разведоха миналата година, да се съберат пак и да ми родят братче? Защо пък не? По Коледа стават чудеса.

Да, от Рождество Христово е останало само името. А ето че вече искат да откраднат и него. Но няма да стане. Както казва поговорката: дяволът оре и сее, но накрая Господ идва да жъне. И никакви малтийски еврокомисарки по равенството, които считат коледните празници за „недостатъчно приобщаващи“, няма да променят това.

Всяка година по това време обичам да припомням думите на Гилбърт Честъртън от книгата му „Св. Тома от Аквино – Немия вол“:

Рождеството не е просто повод за весела компания. Не е само индуистко мирно събиране, нито само скандинавско зимно пиршество. В Рождество Христово има нещо дръзко – нещо, което прави резките камбани в полунощ да звучат като славните оръжия в току-що спечелена битка.

Източник: sulla.bg, материалът е написан за вестник Труд


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Читател на Факти

    107 3 Отговор
    Направете си сметка до къде са стигнали тоя идиотите от ЕС.
  • 3 Джамбазски

    91 1 Отговор
    Ако щете празнувайте Мики Маус ,но на нас не ни казвайте кои сме и какво да празнуваме.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ццц

    91 1 Отговор
    Европейският съюз се отдалечава все повече от смисъла. Да приобщаваш всякакви талибани, за да се чувстват европейци и едновременно с това да дискриминираш собствените си граждани, които не искат да се ваксинират е върховна простотия. Това чудо ЕС или трябва спешно да се реформира или да изчезне, каквато всъщност мой е идеята.
  • 7 абе

    38 4 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    мечо, неграмотен си бе мечо. А да те питам нещо бе мечо, с местоименията как си ? На "тя" викаш ли "той" и на "той" викаш ли "тя" ?
  • 8 Зиги

    62 3 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Терминал 1 и 2 са отворени, прав ти път! Мюсюлмански страни бол, там празнувай ако искаш 365 дни Байрям.
  • 9 факдъчекерс

    49 6 Отговор
    всеки що годе интелигентен човек вече знае,че ковид и антиколеда пропагандата е съшита с бели конци и напъните на медиите за поулизирането й навява само искрено съжаление!
  • 10 Абе льохман

    62 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Защото България е Християнска Страна,в Турция празнуват ли Рождество Христово като официален празник с почивни дни за цялото население??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Казах ти бре

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Не е сас ,сус бе
  • 13 мисир

    28 4 Отговор
    Група бонвивани в кварталната кръчма номинирахме бившия милиционер от Старозагорската автогара, понастоящем депутат Мануил Манев / писателски псевдоним Манивел Манов / за Нобелова награда за АНТИлитература.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАЙ Х@Й‼

    40 3 Отговор
    Точно по "Прозорецът на Овертон" ! Първо премахваме само Коледа, после и празници, а накрая ги обявяват за обикновени работни дни , но оставят свещените дни на пророка‼️
  • 16 Коледа

    46 0 Отговор
    Е Рождество Христово и този празник е християнски! Католиците също го отразяват и не мисля, че трябва да се казва само празник! Защо някакъв еврокомисар или депутат по правата иска да го преименува за да го празнуват и други религии! Както християните не се мешат в празниците на другите религии така и тази да не се бърка в нашата! Които иска нека го празнува независимо от коя религия е БОГ все пак е един!
  • 17 Гледай ти на

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "мисир":

    В Стара Загора на Бул Патриарх Евтимий жена му кви офиси има
  • 18 Реалист 2

    35 4 Отговор
    Хубава статия на Иван Сула ! Показателна и за застрашително болните глави в Брюксел , и за щатско-турската наведеност на старозагорския гербаджия - милиционер Манов.
  • 19 Истина ви казвам

    43 1 Отговор
    Само брюкселски алкохолици и п€дали могат да го измислят
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 7337832929

    29 0 Отговор
    Прости им Боже,те не знаят какво правят!
  • 22 РЕАЛИСТ

    30 0 Отговор
    Ами от години Коледен базар в Лондон в Хайд парк бе заменен със Зимен базар. Така, че нищо ново.
  • 23 Вергина

    20 2 Отговор
    Нелоша статия, но нека бъдем точни и кажем, че точно католическата църква е известна като най-богата. Отделно свръхпоказността й и намесата й в държавни дела до голяма степен провокират Реформцията и появата на протестантството. Точно рязката разлика между оядените църковни дейци на фона на царящата масова бедност са провокирали и дразнели. Не са били мюсюлманите например. Т.е. като си най-отгоре и не можеш да дадеш добър пример, рано или късно ще те изметат. Това нееднократно се е случвало в човешката история.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бай ганю

    8 28 Отговор
    Аз пък самото заглавие не мога да го разбера, как може Бог да е раждан, християните уточнете се и се разберете исус ваш бог ли е или пророк

    Коментиран от #39

  • 26 Behemoth

    4 28 Отговор
    Сула ли си...нула ли си ...ама трябва да знаеш ,че християните са откраднали тоя празник от римляните......

    Коментиран от #29, #43

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Търновец

    12 5 Отговор
    Думата “Юдей” не е етнос а принадлежост към вероизповедание “Триединния Господ” както твърдят теолози от Израел – и Израел не e държава а вероизповедание, езикът “Хебру” e диалект на Arameic – Староарменски, който още се говори от около 500000 души в Сирия – Ирак, и много Юдеи в древността са го излзували. Християнството е било Човеколюбиво филососко учение – по-късно Юдеизирано, т.н. “Апостоли”до един са били Асирийци – изначално говорещи Акадски. Майките на Исус Христос и Йоан Кръстител са били сестри и арамейки (староарменки). Когато едно учение гледа хората то e Философия, a koгaто гледа госпoд - то e вероизповедание. Исус Христос и Йоан Кръстител ca просветители – учитeли хуманисти. Немалко аpхеолoзи от Англия ,Франция, Германия ca oткрили факти че части от “Хебру” Библията не ca верни – примерно с Jericho (Йерихон). Арамейски и Акадски cа Шумерски езици.

    Коментиран от #37

  • 29 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Behemoth":

    Още в древен Египет жреците са знаели кога започва нарастването на деня и са правили ритуали с които показват на населението , че Слънцето се ражда за нов живот и по-дълъг ден ‼️
  • 30 МАРА

    13 1 Отговор
    а рамазана да се празнува като обикновен празник. стига с това лицемерие
  • 31 Истината

    9 5 Отговор
    Всичко появило се след 19-ти век е атеистично, включително науката, но вярващите го употребяват и в същото време плюят по него. Кланят се на Исус и Ванга едновременно двуличните му лицемери! Не мога да имама доверие на такива хора
  • 32 Търновец

    24 1 Отговор
    Един от най-големите идеолози на мнiгокултурното общеcтво и глобализацията на Европа е проф. Купчан от Университета Джорджтаун , изявлението му е, че Обединена Европа не бива да се превръща в затворена крепост за Хриcтияни - новата Византия, а в същият Едмънд А. Уолш инcтитут за външна политика има и друг лидер на глобализацията - Мадлин К Олбрайт - роденa в Морaвия – Чехия kaто Mery Korbel. Купчан е завършил Харвард и Оксфорд; Тези двама Юдеи вече се изказаха срещу Бългaрия в нашия спор c РСМ.
  • 33 ттт

    7 0 Отговор
    Светът на беюите хора (без Русия и Армения, ако се спаси от Пашинян) отива много на зле.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пукамсеотсмях

    13 1 Отговор
    европейските глобалисти надминават с 200 дори съветските болшевики. Хаха...хъхък...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванов

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Търновец":

    Малко е вероятно да са били по кръв арменки, защото още от походът през пустинята, между двата народа възниква смъртна вражда, която е жива и днес.
    Йешуа е бил Учител в Школата на есеите, това е училище за пророци, там е бил и Йоан. Неевреи не са били допускани.
    Това, че Савел пишейки Евангелията сравнява Учителя със Слънцето е неговата лична носталгия по древното многобожие на Египет, но това се отнася за бай Х@й. И да, на пръв прочит това е чист хуманизъм, даже квантов скок, както биха го определили Ню ейджърите, обаче доброто идва със злото наречено Ислам и започвам да си мисля, колко добре го бяха разрешили комунистите този хилядолетен спор.
  • 38 Калбо

    4 1 Отговор
    Религията запази България 500 години от турското робство ако не беше християнството може би България нямаше да я има като народ и държава Ами вече някои държави са премахнали мъжки и женски род родители 1 родител 2 това е смешно наистина защо някои хора трябва да диктуват на други държави какво да правят уж сме демокрация а ти нищо демократично не създават измислят правила които създават дискомфорт на хората нямам нищо против различните но не трябват да се месят в работата на нормалните хора
  • 39 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бай ганю":

    Бог може всичко! Затова е Бог. Как може да се нарече бог нещо гонено от дефицит, примерно?... 72 девици са си купонна система спрямо вечността... Пък и най-вероятно са рециклирани... като се замисли човек върху днешните порядки ;)
  • 40 Минувач

    0 0 Отговор
    БЕЗОБРАЗИЕТО бавно пълзи в ЕС в разни формати!
  • 41 дядо коледа

    1 0 Отговор
    поздравления на автора за категоричната позиция,идва време разделно и изпитанията,които предстоят ще отсеят истинските от фалшивите вярващи
  • 42 Конник

    1 0 Отговор
    Този „факт чек“ съществува от хилядолетия. И Коледа е сложена на мястото на стар еврейски празник: Ханука. Ние ще празнуваме на 6 януари!
    Колко празника открадна християнството? И вместо един Бог имаме над тридесет хиляди светци. Те и римляни и гърци не са имали заедно толкова богове и нимфи!
    Аз съм верующ и без тези камуфлажи. Коледа беше тих семеен празник. Без пазарна икономика, без червен Дядо Мраз (заради реклама на Кока-Кола), без Черен щатски Петък.
    Ще ви поварвам ако забраните горните щатски грабежи.
    Върнете ни истискада Коледа!
  • 43 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Behemoth":

    напротив, римляните с приемането на християнската религия за официална(при имп.Костантин) са адаптирали раждането на Ис.Хр. към традиционните си празници около зимното слънцестоене. Иначе доказано е Ис.Хр. да е роден в края на Октомври !!!