Last news in Fakti

16 Януари, 2022 10:00 2 402 60

Напрежението с Русия: ще се остави ли Западът да бъде изнудван

  • нато-
  • русия-
  • запад

Путин цели сриването на цялата структура на сигурност, изградена в Европа след края на Студената война, и преначертаването на сферите на влияние

Напрежението с Русия: ще се остави ли Западът да бъде изнудван - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гаранциите за сигурност, които Москва иска да получи от НАТО, са напълно неприемливи. В проекта на споразумение, представен в средата на декември, Владимир Путин се опитва да изнуди НАТО да се откаже от членство в алианса на Украйна и Грузия и от разполагането на военни в Полша и Унгария.

НАТО не може да позволи на Путин да определя кои държави да приема за членки и къде да разполага войски в собствената си територия. Предвидимо беше и че Путин ще продължи да използва разположените над 100 хиляди войници на границата с Украйна като плашило. След заседанието на Съвета на ОССЕ руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков не само потвърди, че преговорите са били неуспешни, но и увеличи заплахата: той не вижда основание за по-нататъшни разговори и дори не изключи изпращане на руски военни в Куба и Венецуела.

Поуките за Запада

Въпреки липсата на конкретни резултати, Западът може да си извлече важни поуки за своя подход спрямо Русия.

Правилно беше, че администрацията на Байдън не отказа да проведе двустранни разговори с Москва, дори когато Китай заема по-предно място от Русия във външнополитическия дневен ред на Вашингтон. За Путин, който мисли маниакално за Русия като велика сила, беше важно най-накрая да разговаря с Вашингтон като равен с равен. Но американската политика по отношение на Кремъл се следи изкъсо и от Пекин.

Важно беше, че заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман в Женева начерта перспективи за преговори за контрол на въоръжаването, мерки за изграждане на доверие и намаляване на риска, свързан с разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа. Руският отговор на това ще покаже дали Москва наистина се интересува от дипломатически решения и военно разоръжаване.

Само една стратегия срещу Москва се е доказала като ефективна

От приемането на доклада Армел през 1967-а година насам, единствената смислена и успешна стратегия на Запада по отношение на Русия е едновременното сплашване и демонстриране на готовност за дипломатически преговори.

НАТО, и преди всичко ЕС, обаче пренебрегнаха компонента със сплашването. Предишните икономически санкции в отговор на анексирането на Крим бяха твърде оскъдни. Москва трябва да бъде заплашена с икономически санкции и, ако е необходимо, те да бъдат приложени по начин, който сериозно да навреди на Путин и неговата клептократична номенклатура. Всички предварителни съображения се оказаха безполезни по отношение на режима на Путин – било то отказът да бъде включена Украйна в процеса на присъединяване към НАТО в Букурещ през 2008 г., твърдото придържане към “Северен поток 2” или досегашните безобидни икономически санкции.

В отношенията си с Русия Европейският съюз играе второстепенна роля след главните герои от САЩ. Той нито иска, нито може да гарантира сигурността на източноевропейския си съсед. Ето защо НАТО преживява неочакван ренесанс, въпреки че доскоро го бяха отписали.

Европа трябва да остане предпазлива и обединена

Путин не цели нищо по-малко от сриването на цялата европейска структура на сигурност, построена след края на Студената война, и преначертаването на сферите на влияние. А това става само насилствено. Затова и никой вид насилие не е категорично изключен, в това число директната война. “Съществува реална опасност за въоръжен конфликт в Европа”, ясно заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия.

Дали ще последва руска инвазия в Украйна не е ясно. Руската заплаха на границата остава и дори може да бъде разширена. Непоколебимата и уравновесена политическа солидарност на Запада в политиката му спрямо Русия е по-нужна от всякога. Несъгласувани с Европа самостоятелни ходове на Германия спрямо Путин във външната и енергийната политика не могат да го спрат.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАБРАНА

    129 8 Отговор
    Дойче веле - пропагандното оръжие на американския империализъм!

    Коментиран от #28

  • 2 ТаУмВзе

    101 7 Отговор
    Краварите от предобряне ще станат на пепел, ако продължават да са злокобно улави!
  • 3 ОлигарХа

    80 7 Отговор
    и русия има бизнес интереси, оставят лудия да се налудува и после нещата си тръгват по старому,
  • 4 КРА

    103 4 Отговор
    Флагмана на манипулациите ДВ отново е в действие, но никой човек с критично мислене не ви се връзва на простотиите. Пълни палячовци.
  • 5 Иванушка

    47 33 Отговор
    Запада е Крайно време да Направи нещо, освен втръсналите ревливи сапунки които гледаме по пет пъти на ден. Кога Запада Реално ще помогне на Украйна, кога Запада ще прати Войска и Жива Сила в Украйна, Само Празни Приказки и Обещания ли може да даде Запада на Украйна ? Бах и Запада :)))

    Коментиран от #15

  • 6 Путин дърпа на няколко лъва опашката

    12 99 Отговор
    в момента. Не на един, а на няколко. Кой му е казал, че ше се измъкне от тая ситуация без главоболие, не знам. Обаче не му е приятел със сигурност, за да му дава такива съвети.
  • 7 Европа

    91 4 Отговор
    Насаждане на омраза и подчинение по североамерикански!
    Европа трябва да е независима от запада и изтока!
  • 8 Генералът

    91 7 Отговор
    Световна заплаха си остават само янките. Техни военни формирования присъстват в цели свят. И ако си мислят че ще дойдат на прага на Русия, по добре да преосмислят намеренията си.

    Коментиран от #24

  • 9 Еми

    78 5 Отговор
    Като ме ги кефи да връщат войските до Източна Германия. Без друго дъртия няма представа от водене на войни щото ги видяхме как духнаха от Афганистан
  • 10 Западът скоро

    69 5 Отговор
    няма да бъде изнудван, а ще бъде наведен и оп.ъ.нат като млад затворник в турски затвор...
  • 11 Русия не изнудва никой а иска да си

    97 4 Отговор
    Гарантира сигурност!! САЩ, помните, как реагираха на Руски ракети в Куба, сега е същото, НАТОВСКИ ракети на прага на Русия!! Правилото трябва да важи и за двете страни, иначе няма да се получи!! Нямали Паритет и еднакъв "аршин" не се получава!! Русия иска Сигурност и равнопоставенест в подобни ситоации!! Останалото са Приказки на чиновници в Униформи и пропаганда от рода на DW!!
  • 12 Рашън Веле

    78 4 Отговор
    Гледайте предаването на Салавъов, наскоро един коментатор каза там "Недай Боже да отменят санкциите срещу Русия. Това ще бъде пълна катастрофа." А после показаха статистика, според която Русия е увеличила ИЗНОСА си с цели 3 пъти през последните няколко години, след наложените санкции.
  • 13 СССРБарета

    74 4 Отговор
    Политиката на сплашване няма да сработи защото бъркате Русия със Съветския съюз! И още по сериозно бъркате годината тя не е 1968-ма 70 или 80 годината е 2022! Света е коренно различен!
  • 14 хъхъ

    75 4 Отговор
    Западът е в морален и физически разпад. Единственият им изход е да обвиняват някой друг за всичките си беди.
  • 15 Точково

    67 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка":

    Западът би желал война в Окрайна,но пушечното месо да е от славяни,а те само да осигуряват разузнаване, оръжия и логистика. Проблемът е,че модерните им оръжия и разузнавателни системи трябва да се обслужват от англосакси и неизбежно ще бъдат изпепельосани от руски ракети както в Сирия. Русия,осен бандеровци ,славяни няма намерения да избива. Ще трепИ и излязва точково само метастазите на англосаксите.

    Коментиран от #22

  • 16 Смях

    65 5 Отговор
    Ах, горкият "запад" нанесъл се до границите на чужда страна, неспазващ никакви уговорки за разширяване след сваляне на берлинската стена.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Човек с очи

    55 4 Отговор
    Западът сега ще покаже какво разбира под равноправие и уважение към други страни и народи. И после ще бъде вкаран с много писъци в многополярния свят. А DW са боклуци.
  • 19 Пряка зависимост!

    33 4 Отговор
    Изнудване, свързано е преди всичко със суровинен материал за производство на "блага" и брой качествени ракети, който ги има!
  • 20 Седесарят.

    51 4 Отговор
    ДВ ме направи русофил..Може да не определя коя държава ще влезе в организацията,обаче може да определи коя държава застрашава сигурността на Рф. И съответно да изяде шамарите..Все пак който си го търси ,си го получава..Така е и със селските тарикати биячи
  • 21 Притча

    55 2 Отговор
    Ръководствата на САЩ и НАТО страдат от ДЕМЕНЦИЯ и по цяла нощ СЪНУВАТ ТАЛАСЪМИ и на другия ден разказват сънищата си пред света вземайки ги за истина! Нали по Нова година Русия щеше да окупира У-крайна? Сега Путин трябваше да е в старата руска столица Киев!
  • 22 Иванушка

    52 2 Отговор

    До коментар #15 от "Точково":

    "...Западът би желал война...." - всички желаем едно - МИР, ГАЗ и Украйна без Комиците. Импотентния Запад абсолютно нищо няма и Не Може да направи, а и за самия Украински народ е най-добре Русия да изгони Комиците и Криминалите от Украйна. Бре толкова РЕВ от тоя Запад, а самата Украйна си щрака с пръсти и един протест не съм чул от нея през тия седмици.
  • 23 Бат Мишо

    44 4 Отговор
    Запада не разбира че Русия като им казва че НАТО няма да влезе в Украйна преди нея НЕ ИЗНУДВА И НЕ ПЛАШИ А ОБЕЩАВА
  • 24 Viki

    42 4 Отговор

    До коментар #8 от "Генералът":

    Ще видят къде зимуват раците. Хитлеровата зима ще им се стори пролет.
  • 25 Сандо

    46 4 Отговор
    Кога Европа ще изгони от територията си окупаторите от САЩ,а и от бившата велика Британия??
  • 26 бай Дън

    56 2 Отговор
    Републиканският конгресмен Клаудия Тени: На България могат да бъдат наложени санкции заради ветото на Северна Македония ! Световните терористи САЩ продължават терора над страни и народи вече с приказки и санкции. видяха, че с военна агресия не става, от всякъде се върнаха като пребити кучета. Изгонете янките от България и Черно море ! Спрете да купувате от тях ОРЪЖИЕ и ВАКСИНИ ! Те не вършат работа.
  • 27 дайте изчерпателност

    45 2 Отговор
    Обяснете в какво Запада е изнудван , че да ни стане ясно , да не би да е нещо свързано с колонизациите на изток и експанзията на военните му структури в същата посока ?
  • 28 ВИЛИ

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАБРАНА":

    Нормално. Базираната в Германия Дойче веле официално се бюджетира от САЩ.
  • 29 Котис

    35 4 Отговор
    Дойче Веле са лъжци!
  • 30 Иванушка

    42 1 Отговор
    "....Кога Европа ще изгони от територията си окупаторите от САЩ...." - всички действия на САЩ от създаването на ЕС са за дестабилизирането на ЕС. То не бяха нарочно разпалвани конфликти в Либия, Сирия, Афганистан с цел бежанските вълни да залеят Европа, после дойде ред на Брекзит, санкциите със Северен Поток 2, Беларус, Армения, Казахстан. САЩ не иска Силна Европа, а покорен безволев Васал.
  • 31 ДаЗдраПерМа

    30 0 Отговор
    не може да усилваш своята безопастност за сметка на безопастноста на други държави, защото другата страна също ще иска да се защити и това е проблема, надпревара кой по напред, а руснаците искат отговора на своите питанки да получат на хартия без значение да или не
  • 32 Герд Мюлер

    37 1 Отговор
    Очевидно е на всеки, че САЩ използва разочарованието на бившите държави от източния блок от политиката на СССР за да гради свотя политика. Вашнингон въобщв не го е грижа за народа на Уктайна, както и за народите на тези страни. Неговата основна цел е Руската Федерация (РФ) и режима на Путин. Защото Путин много бързо се "измъкна" невредим от Студената война, съхрани своята силна армия, даде ѝ нов тласък, и сега дори по ядрено въоръжение изправарва САЩ. И като прибавим, че РФ е страната с най-големи ресурси, веднага се вижда за какво САЩ се стреми да разширява НАТО. Постоянно се говори за Руска инвазия в Украйна и сплашване на стаелитените източни държави. Така военно промишения комплекс на САЩ "работи" на пълни обороти и генерира огромни печалби, като продава своето оръжие. Сега САЩ се опитва да направи нов фронт срещиу РФ от към азиатските републики. Типичен пример е Казахстан, Преди това беше и Белорус. Още по-преди беше войната в Армения. Тактиката на "цветните" революции се вижда от всеки. Доналд Тръмп искаше САЩ да се "свие" малко и да погледне собствената си държава, но го свалиха много бързо. И отново, политиката на Барак Обама и демократите се разгоря в пълна сила. Русия не е световна заплаха. Тя си гледа своя интерес. А политиката на "възпиране" и санкции още повече сплотява руския народ.
  • 33 Много слаба

    30 2 Отговор
    пропаганда на дойче веле! Напънете се! Постарайте се повече!
  • 34 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    27 1 Отговор
    На миналия век в Германия! Хората са много по добре информирани, и никой не се Хваща на маниполации те ви!!
  • 35 Павел пенев

    23 1 Отговор
    Заслужавате да бъдете смачкани, а не изнудвани. Тогава ще има спокойствие в Европа и света.
  • 36 Смешници

    34 2 Отговор
    Значи Русия не можела да казва на запада в коя държава и къде да трупа войски, но запада реве че Русия е струпала войска до границите на Украйна и да ги махала от там,що за двуличност.Страно е как ще реагира Сащ и запада при поява на ядрени оръжия в Куба и Венецуела,ще мълчи ли? , В никакъв случай,ще е рев до небесата.Запада и сащ не разбраха ли че в момента Русия не е догонващата този път в оръжията и няма да позволи нито изнудване нито сплашване.Да живее България,да живее Русия.
  • 37 Българин

    5 33 Отговор
    Русия е държава терорист и ресетьор и изнудване то няма да мине. Колкото и петколонниците българофоби да ръсят заклинания срещу колективния Запада.
  • 38 Матей преображенски

    26 1 Отговор
    САЩ си направили устата да искат нови преговори с Русия,навярно за да поставят насрещни условия.Подвеждащо е,залага се на презумпцията ,че преговори не бива да се отказват.А какво ако е такава тактиката на щатските политици,да наложат безкраен кръг от преговори ,в които постепенно да прокарат техните искания.Тъй като вече са заели позициите в централна и източна Европа,те ще се опитват да диктуват дневния ред.Народите ,попаднали под ботуша на янките,може и да не са очаровани от това,но кой ли ги пита,те си имат назначен елит,който да ги представлява.И още ни говорят за демокрация, а то си е чиста американизация.Руснаците ще се усетят и ще им отрежат квитанциите,няма да се оставят да ги разиграват.Американската делегация вече е отказала или отклонила въпроса за даване на гаранции чрез договор за сигурността на Русия и преминала в контра-изисквания.А Путин им каза какво ще последва в такъв случай,без излишно протакане,значи има план,а преговорите бяха нужни за да се покаже на света агресивната и империалистическа позиция на сащ.
  • 39 нннн

    29 1 Отговор
    Друн-дрън. Путин не иска враждебни държави и ам.бази по границите на Русия. Толкова е просто!
  • 40 не може да бъде

    24 1 Отговор
    Дойче Веле-това е една от еманациите на деградирането на западните елити в частта на словесно изражение ."Заблудени в своята нарцистичната мъгла на помпозност и високомерие,западните елити пренебрегнаха да разберат какво иска Путин "-Уолтър Мийд.WSJ .Пътят от 2000 г до 2022 г.от историческа гледна точка е кратък,но от гледна точна на съдържание- внушителен,от който по мое мнение Русия е извлекла най-много ползи и поуки.Възможно е Путин да не е бил прав във всичко,но поведението на западните елити е достойно само за съжаление и разочарование-виж.Уолтър Мийд по-горе!Според мен това което е очевидно и трябва да бъде безусловно признато на Путин,е че той отстъпваше и търсеше компромиси със западните елити по много допирни точки и се съгласяваше/преглъщаше мълчаливо или открито с най-различни западни политики,някои от които просто опасни за Русия!Какво да кажем ние напр.за търпението му по пробемите Южен поток и Белене!Но сега търпението му свърши ,още повече че той вече е в позиция да поставя условия,които разбира се някои пприемат като пълна и безусловна капитулация!Считам че това не е така просто условията са много болезнени,но Путин не е виновен за това!Сега можем да видим и другата му страна -обратна на човека ,който се договаря,търси компромиси и разумно отстъпва!Тези които не са разбрали -той може да бъде злопаметен,това важи и за нас!Но реалната политика е такава,тя впрочем доскоро беше инструмент на колективният Запад!Сега ще се наложи
  • 41 не може да бъде

    14 0 Отговор
    Продължение-сега ще се наложи да я изпитат на собствения си гръб!
  • 42 ужас

    23 1 Отговор
    Запада след края на студената война спрямо Русия реши да действа така, както се действаше с Германия след края на ПСВ. Тогава знаем до къде доведе тази политика. До 50 млн жертви. Сега явно всичко е забравено и грешките отново се повтарят. С 18% от световната икономика САЩ нямат никакъв шанс нито да бъдат световен жандарм, нито още дълго време да поддържат долара като световна валута. А най лесния за тях начин да решат проблема с 30 трлн. дълг е да го направят с една голяма война. Но вече не е сигурно дали ще я спечелят или ще отидат на Нюрнбергски Трибунал 2.
  • 43 Зеле вкиснато

    20 1 Отговор
    И повече не чета простотиите им.
  • 44 psf

    4 16 Отговор
    Проблема за гарантиране на безопасността от чуждо нападение срещу Русия е радикално решен, защото тя е ядренна държава и всяко нападение срещу нея, би застрашило живота на цялото земното кълбо. За жалост, такава неприкосновенност поражда агресивно поведение с ултимативни искания, познати от поведението на Германия в навечерието на Втората Световна Война! Жалко е че за Русия, конфронтацията и напрежението с едни от най цивилизованите държави в света е по важно, отколкото приноса й за добруването на човечеството и на собственният инарод!
  • 45 Дуче зеле

    22 1 Отговор
    Наближиш ли, а недай си Боже да влезеш в бърлогата на мечката ще бъдеш разкъсан и оглозган!!!!
    Та по полека с Русия .... Русия и народа и не иска и никога не започва война, въпреки, че е заобиколена от всички страни от НАТО и пудели, но Русия винаги ги довършва войните и си пие кафето я в Париж, я в Берлин.... питам се следващото дали няма да е във Вашингтон!!!

    Коментиран от #48

  • 46 евлампи

    24 0 Отговор
    Къв запад ?! В НАТО командват американците ,а те са крадци и разбойници. Ние не бяхме членове на НАТО и ни окрадоха с още през 90-те с доставката на гъгрива царевица дето уж била без пари , ма транспорта струваше 10 пъти стоката!!!! Американците са нация от крадци и мошеници дет крадът и обират сите други нации и който се опъне го" демократизират" с армията! След това приватизират и ограбват ме-ее- сното население!!! В 1989 год. чекаме 9 милионния българин да се роди , ся чекаме 5 милионния да умре!!!!
  • 47 гошо

    21 0 Отговор
    "НАТО не може да позволи на Путин да определя кои държави да приема за членки и къде да разполага войски в собствената си територия." но за русия е в сила точно обратното, нали? съжалявам, парадоксално е, но сте обида както за здравия разум, така и за вашия предтеча. оня, с петте дъщерички, които прати в отвъдното.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 George

    16 0 Отговор
    Кой кого изнудва!?!
  • 50 Жоро

    17 0 Отговор
    Войната на САЩ в Ирак трая 20 г. и какво излезе!? Всичко там е по старо му
    Сащ бяха си израразходвали ракетите Томахоук и похарчили трилиони а колко е Ирак колко е голяма Русия? Не просто ще фалират САЩ и нищо да не предмиемат срещу тях ами и американците ще ровят в кофите на третия свят. А ако Русия отвърне на удара то след 30 минути САЩ ще е като картофена нива няма да има нищо което да стърчи над земята и на 10 см.
  • 51 САШо

    20 1 Отговор

    До коментар #48 от "dron":

    Викаш да благодарим на Англо Американската коалиция за бомбардировките над София!
  • 52 Гал

    14 1 Отговор
    Поредният нескопосан каламбур от платеното ДВ. Пък пуснете някой анализ от стойностни автори. Стига агитпропаганда бе момчета от Факти. Западът са англосаксонците, и в скоро време ЕС ще се отърве от тях. И ще има мир и изгодно сътрудничество с Русия, Китай ,арабите и всички останали. И това е истината.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дуче зеле

    15 0 Отговор

    До коментар #48 от "dron":

    И ти ли Брутке.......

    БОМБИТЕ НАД БЪЛГАРИЯ - ДЕТЕУБИЙЦИ
    Англо-американските въздушни сили предприемат варварски бомбардировки над българските градове и села. Отбелязани са случаи на обстрел на цивилни лица от бордовите картечници на американски съпровождащи изтребители. При такъв инцидент в гр. Дупница на 4 януари 1944 г. загиват 80 души! АМЕРИКАНСКИТЕ ВВС по време на Втората световна война СА ХВЪРЛЯЛИ ДЕТСКИ ИГРАЧКИ И ПИСАЛКИ С ЕКСПЛОЗИВ В ТЯХ, ОСЛЕПИЛИ И ОСАКАТЕЛИ НАД 570 ДЕЦА!Жертвите са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече.2122 Българската противовъздушна отбрана сваля над 100 самолета. Загубите на противника са 159 загинали членове на екипажи и пленени 329.(край на цитата)
  • 55 11666

    1 0 Отговор
    Ще стане не се бой,а бягай в банката да си поДкрадваш!
  • 56 Сивата чапла

    2 0 Отговор
    Най-силното оръжие се оказа пропагандата!
    С пропаганда съсипаха цвета!

    Цял свят им гледа Мики Мауса и го превърнаха в мишка.
  • 57 Сивата чапла

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "dron":

    Най-силното оръжие се оказа пропагандата!
    С пропаганда съсипаха цвета!

    Цял свят им гледа Мики Мауса и го превърнаха в мишка.
  • 58 резервист

    0 1 Отговор
    ДВ винаги бълва змии и гущери срещу Русия. За това е създадена. От чисто военна гледна точка, Русия няма никакъв интерес от въоръжен конфликт с Украйна. Братоубийствената война само ще отслаби и двете държави. Тлее един териториален спор, който са се споразумели да решават без оръжие и толкова. Провокативното навлизане на украински сили в Донбас може да предизвика отговор. Тогава кой кого заплашва? Западняците се държат неадекватно на собствените си интереси. Предизвикаха си енергийна криза, но продължават да се джавкат с основния си доставчик. Искаме суровините и пазарите ви но без вас, защото не харесваме политическата ви система. Руснаците какво, да плеснат с ръце и да ги прегръщат ли?
  • 59 Никой

    0 0 Отговор
    За какво му е на НАТО алкохолизираната Русия. За да и вдигнат рублата,да накарат пияния руснак да работи.Тия самагони живеят още в 19 век, не слагам Москва и Сан Петербург. Всичко друго е кочина.
  • 60 Камуфлаж

    0 0 Отговор
    Ракети в Куба и Венецуела!
    ЕС не е единен а маша на външната политика на САЩ.
    САЩ е далече и му пука за Европа, а Русия е тука.