17 Януари, 2022 19:00 3 396 21

Помощ, детето ми е нарцисист!

  • нарцисизъм-
  • нарцис-
  • дете-
  • психология-
  • емпатия-
  • родители

Те се стремят вечно да са център на вниманието и искат да се налагат над другите

Помощ, детето ми е нарцисист! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нарцисизмът не се ползва с добро име. Асоциираме го с егоистични хора, чиято вяра в собствените им грандиозни възможности обикновена е съчетана с нулева поносимост към критики и агресивно поведение, когато вместо възхищение срещат неодобрение.

От гледна точка на физиологичното развитие обаче, нарцистичните фази в живота на децата са нормални и дори важни за развитието на стабилна психика. Този „нормален“ нарцисизъм помага да се осъзнае собствената ценност и способността да се осъществяват собствени планове, пишат психиатрите Михаел Лип и Ане Кароу в статия по темата. Поради тази причина експертите са доста предпазливи в поставянето на подобна диагноза у децата и младежите.

Зависят от възхищението на другите

Въпреки това е важно да се разпознават засилени нарцистични тенденции у собствените деца. Включително и поради това, че постоянното желание да бъдат „център на вниманието“ и мегаломанските представи за собствените възможности са тежко поносими за всички родители, учители и връстници. "Нарцисистите постоянно се питат : Какво мислят хората за мен?“ Тяхното самочувствие се влияе силно от този фактор, защото те зависят от възхищението на околния свят и са принудени постоянно да се представят като нещо по-специално“, казва психологът Еди Брумелман от университета в Амстердам. Важно за родителите е да усетят, че това поведение излага тяхното дете на голям стрес.

Причините могат да са различни

Нарцисизмът е свързан и с агресивното поведение, сочи един анализ на Софи Кяервик и Барда Бушман от държавния университет в Охайо. Затова е важно причините за нарцистичното поведение у децата да бъдат рано проучени. Както и някои други черти на личността, нарцисизмът, поне отчасти, може да бъде и унаследен, подчертава Брумелман. Една от теориите гласи, че родителите обръщат прекалено голямо внимание на децата си и така възпитават нарцисисти. Друга теория смята, че децата реагират с нарцистично поведение, когато родителите им ги отблъскват или се държат към тях студено. Резултатите от изследванията на Брумелман подкрепят първата теория. Деца, чиито родители ги хвалят за щяло и нещяло, по-често развиват нарцистични черти.

Такива родители смятат своето дете за по-талантливо, по-интелигентно и по-способно от останалите деца. Съответно по-високи са и критериите, които детето трябва да изпълни, казва Брумелман и подчертава: „Любовта към детето в този случай обикновено се обвързва с изпълнението на определени условия. Ако то не успее да отговори на родителските очаквания, го обзема страх, че разочарова родителите си или че те се срамуват от него“. Дете, което постоянно бива надценявано или карано да се чувства като нещо по-специално, по същество научава следните три неща: 1. Аз съм по-добър от останалите. 2. Важно е да се издигна над останалите и да правя впечатление. 3. Не ме ценят като личност, а само заради онова, което върша.

Как да реагираме като родители?

Нарцистичната личност няма стабилно самочувствие – а тъкмо обратното. Съвсем естествено е, че родителите смятат своите собствени деца за прекрасни. Това е напълно в реда на нещата. „Безусловната симпатия и топлина в отношенията е важна за развитието на стабилно самочувствие“, казва Брумелман. Срещу похвалите също няма какво да се възрази – ако те са поне отчасти реалистично отражение на постиженията. Вместо постоянно да сравняват постиженията на своите деца с тези на чуждите, родителите е добре да правят подобни паралели с предишното развитие на детето - например: „Виж, как миналата година още не си успявал да се справиш с това, а сега вече можеш!“.

Проблематично става, когато родителите имат очаквания, несъответстващи на нивото на развитие на тяхното дете, или пък когато не поставят граници на допустимото. „Децата трябва да могат да понасят, ако се случи родителите им да имат лош ден, или ако чуят от тях :“Днешното ти поведение беше непоносимо. Ти можеш да се държиш и по-добре!“. В същото време и на децата би трябвало да е разрешено да казват подобни неща на родителите си. По този начин децата научават, че е в реда на нещата да се допускат грешки, и че тях ги приемат и обичат, независимо от тези грешки, казва психоложката Ренате Шепкер.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител

    18 4 Отговор
    Детето и гледало много тиквата !. Всичко лошо се предава !!!

    Коментиран от #3

  • 2 гиш иш

    3 1 Отговор
    нащо освен тва е и фшистче
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    12 1 Отговор
    Абе, това да не е писано за премиера? Отговаря на описанието.

    Коментиран от #15

  • 5 мислещ

    14 1 Отговор
    Спирате ми телеизията (И достъпа до статии на Дуче Зеле), сваляте му маската и ще се оправи.

    Коментиран от #9

  • 6 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    15 1 Отговор
    Помощ, неграмотни идиоти! Терминът е- нарцис, а не нарцисист!

    Коментиран от #11

  • 7 Каквато майката

    19 0 Отговор
    ..такова и детето. Нека ходи с джуки и екстеншъни караконджулски пък да чака нормално дете.
  • 8 Нарцис

    25 0 Отговор
    Ами то всички кифли страдат от нарцисизъм. Я вижте Инстаграм.
  • 9 мое ти спра

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "мислещ":

    кислорода-двоен нелсън
  • 10 DW-пропаганден машинен

    11 2 Отговор
    Аве мисири зелкови, какво е "нарцисТ", да не се бъркате с "нацисТ" Нямам друго обяснение за това "т" накрая, нарцис, нарцисизъм и т.н. но като ви знам сбърканата семка най-вероятно си мислите пак за "нацисТ"!
  • 11 ГруЮ

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХАХАХАХАХАХ":

    Много просто е обяснението- преводачката от Дойче Зеле е…обикновена мисирка.
  • 12 Вътов

    9 0 Отговор
    Неправилен е термина "нарцисист". Може да се каже "детето ми е с изявен нарцисизъм", или "детето ми е твърде нарцистично". Нека да уважаваме езика си!
  • 13 Ламбо

    6 1 Отговор
    Абсолютна простотия.
  • 14 Да уточним

    4 2 Отговор
    Че става дума за фигуранта и компания.
  • 15 Bai...

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    За бившият, нали?!
  • 16 Пуфи

    9 0 Отговор
    Помощ, детето ми е нарцисист! Ами щото си от герб, личат си от далече, нагли надути тулупи
  • 17 Рошко

    8 0 Отговор
    Ами така е еврогейсйкста ценностна система до това води, едно време и шамари ядяхме и не ни лигавеха с подобни глупости
  • 18 Адолф Хитлер

    5 0 Отговор
    Детето е нацист ли е?
  • 19 Тоалетна хартия

    2 0 Отговор
    Мойто е нацист и расист!!!
  • 20 ЗА ПОЛИТИЦИТЕ И НАБЕДЕНИТЕ БГ ШОУ ЗВЕЗДИ

    2 0 Отговор
    ТЕЛЕВИЗИЯТА И ИНТЕРНЕТА СА САНДЪЦИТЕ С ТОР ЗА ТЯХНИЯ НАРЦИСИЗЪМ 👍
  • 21 qwerty

    0 2 Отговор
    Брумелман греши.