23 Февруари, 2022 11:00 6 934 75

Украинският национализъм, натискът от Запад и навлизането на руски войски в Донбас

  • андрей киряков-
  • русия-
  • украйна-
  • национализъм-
  • нато

Дали натискът от Запад и украинската незрялост и национализъм са причина за конфликта, или руската агресивна политика, е въпрос, който нашироко ще бъде обсъждан. Но е факт, че Русия успешно и достатъчно дълго издържа на най-различни видове провокации.

Украинският национализъм, натискът от Запад и навлизането на руски войски в Донбас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По темата за конфликта между Украйна и Русия в България се поднася полу-коректна информация, в която читателят трудно може да се ориентира. Тази полу-коректна информация си е направо пропаганда, която се опитва да внуши, че в настоящия конфликт едните са добрите, а другите лошите, едните са агресори, а другите невинни жертви и т.н. Разбираме единствено, че някой обстрелва къщи и мирни граждани, нарушава примирието и споразуменията, но кой и защо не става ясно. Незапознатите трудно правят разлика между Луганск и станция Луганск, контролирани съответно от проруските сепаратисти и украинската армия. Но разрушената детска градина, която показваха по медиите така или иначе е факт и представлява една много потискаща гледка. А такива гледки ако не се прекрати конфликтът ще стават ежедневие.

В последните години сред украинците се заражда силен национализъм. Той е подобен на този който ние познаваме и свързваме с македонците в Северна Македония. Този украински национализъм по отношение на историческите претенции има смешни дори пародийни изражения за древност и значимост от планетарно естество. Според новите украински теории на територията на Украйна се появяват първите хора, оттам тръгват първите арийци, украинският език е най-древният и най-мелодичният и още неща в този смисъл. Руснаците започнаха да се шегуват с този национализъм, така както ние се шегуваме с македонците.

Появиха се множество руски колажи и карикатури с древните укри (украинци), които търсят произхода си още от времето на каменната ера, които древни укри собственоръчно били изкопали Черно море и издигнали планината Кавказ и т.н. Дотук със смешното, но лошото е, че този украински национализъм се подхранва от външни фактори и се използва за политически и икономически цели от външни сили, както и за противопоставяне срещу Русия. И както в случая с България и Северна Македония, ако не говорим за един народ, то със сигурност говорим за два близки, братски народа.

Затова конфликтът между тях е болезнен и ненужен. Военните стълкновения между украинските и руските жители в Източна Украйна започнали през 2014 година, едни считат за подмолната руска намеса в подкрепа за рускоговорящото население, други считат за украински национализъм и необяснима нетърпимост към руснаците, наричани с презрителното название „москали”. Истината е, че обстрелът от украинска страна над самообявилите се републики Луганск и Донецк не е от скоро и на практика е продължавал спорадично след 2014 година, въпреки т.нар.

Минско споразумение от началото на 2015 година. Целта на това споразумение е примирие и известна регионална самостоятелност на тези два района, при запазване на границите на Украйна. Но обстрелът от страна на украинските сили над двете самообявили се републики продължаваше въпреки че това не достигаше до нашите медии. В последната си годишна конференция пред медиите лично Владимир Путин даде разяснение по военна част отговаряйки на въпрос на журналистка.

Той обясни, че в началото заповедите за стрелба са давани от централното ръководство на Украйна и на нейната армия, а след това тази отговорност е прехвърлена на местните командири и формирования, което на практика премахва възможността за търсене на отговорност (от Украинската държава) и възможността за междудържавен диалог (между Украйна и Русия).

Силната западна пропаганда за руснаците като агресор, които само чака подходящия момент за да нахлуе в Украйна, може и да повлия върху мнението на европейците, но не можа да повлияе на руската външна политика. Върху нея повлияха единствено неволите на нейните съотечественици, в двете области на Източна Украйна – Донецка и Луганска. Разбира се, че настъпването с военни сили на територията на чужда държава е несъмнено нарушение на които и да е правила и международни договори.

Руската държава има достатъчно проблеми, които ръководството в Кремъл добре съзнава и разбира, така че това ръководство показа до последно, че не желае каквито и да военни действия и допълнителни произхождащи от това сериозни проблеми и последствия. Дали натискът от Запад и украинската незрялост и национализъм са причина за конфликта, или руската агресивна политика, е въпрос, които нашироко ще бъде обсъждан. Но е факт, че Русия успешно и достатъчно дълго издържа на най-различни видове провокации.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ги е срам ?

    16 149 Отговор
    Сигурно сте гледали тази сутрин бившия кореспондент на радиото в Москва Валерий Тодоров и Боян Чуков. Направо загубих козите, те говориха директно от името на Путин, оправдаваха всяко действие на Кремъл с позиция, която и Митрофанова не би си позволила. Червените ескадрони и залпът на Аврора затрещяха в главите на нашите путинисти - и на платените и на наивните. И не се намери никой от водещите да им опонира поне малко за ултимативния тон. Сякаш руската армия беше на Гюргево, такава наглост и безочие не бях виждал досега. Вместо да се свият в своите "спящи клетки" , те като въшка начело показват на какво са способни когато ги мобилизират от Азиатския департамент !

    Коментиран от #17, #39

  • 2 Верно ли

    107 4 Отговор
    Точно! И добре съпоставимо с нашите македонско-български отношения.
  • 3 Миро

    68 3 Отговор
    Айде нова истерия и паника.Тъкмо ковид истерията започна да заглъхва сега новата истерия започва- война в Украйна

    Коментиран от #9

  • 4 УСА боклук

    99 5 Отговор
    Усетихте се "ФАКТИ" , и по-добре късничко та да видите отношението на българите към предизвикания конфликт от УСА.

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    10 106 Отговор
    Страшно е, че и двете сили Русия и САЩ се ръководят от старци Бай Дън и Путин (на 70 години) Дали наистита могат да вземат трезви преценки? Очевидно е, че НЕ! Този военен конфлик не е български, но българите сме потърпевши. Статията прави паралел на национализма в РСМ и Украйна. Огромната разлика е, че България не струпва войски итехника на границата. Но това го направи Путинова Русия и дори реално нахлу в Уктайна!
    Путин е новия фюрер! Това е много опасно за цял свят!

    Коментиран от #10, #13, #26, #29, #48, #62

  • 7 Теле

    92 3 Отговор
    Евала на смелостта на автора. Истината ще излезе наяве.
  • 8 ама не признавате

    5 64 Отговор
    че македонците са българи и че македонската и руската азбука е българска така че украинците са отделен народ нямат нищо общо с руските пияници

    Коментиран от #40, #57, #63

  • 9 Верно ли

    56 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миро":

    Тя Ковид истерията заглъхва (и то само тук в Европа, за разлика от Щатите и Канада), точно благодарение на тази нова истерия, която между другото е организирана от същите "истерици"!
  • 10 Верно ли

    95 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Какъв фюрер, бе, драга? Човекът си гледа националния интерес. Дума, непозната за нас!!!

    Коментиран от #24

  • 11 гост

    81 1 Отговор
    За всяко събитие трябва да си задаваме въпроса :КОМУ Е ИЗГОДНО? В никакъв случая сблъсъкът не е изгоден нито за Русия, нито за Украйна! Изгоден е за тези които ръчкат огъня и както казва дядо Маркс, че за "100 % печалба капиталът погазва всички човешки закони, а при 300% няма престъпление на което той да не се реши - дори с риск да увисне на бесилото" !!!
  • 12 Николай Иванов

    17 3 Отговор
    Нямаше нужда да ми триете коментара!!! Нищо лъжливо нямаше там. А относно Немската Вълна и Вашият спецялист по външна политика... С Руското име... Бива политкоректност, ама чак толкова 🙄
  • 13 Теле

    44 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Другарко Българка бай дън е по срар от Лили Иванова

    Коментиран от #20

  • 14 Русия си прави криви сметки

    3 75 Отговор
    В сблъсъка на Украйна и Русия не става въпрос за завземане на територията на Украйна, промяна на нейната политическа система или определяне на нейните международни съюзници. Това е борба за нещо много по-дълбоко – за идентичността и историята Възраждането на Украйна разкрива крехките исторически и етнически основи на руската държава, които Владимир Путин е решен да игнорира и прикрие.
    Всяка легитимна, автентична държава се нуждае от кохерентна история и ясна идентичност. Офанзивата на Русия срещу Украйна е откровен опит да спаси собствената си крехка история и объркана идентичност, опитвайки се да елиминира три реалности. А те са - че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-хомогенна идентичност от Русия и Украйна е въздигаща се държава, докато Русия е провалена империя и пропаднала държава

    Коментиран от #25, #52

  • 15 Баба Станка с танка

    67 2 Отговор
    Най-сетне един смислен и обективен коментар! Браво на автора. Много хора го знаят това, но малцина се осмеляват да напишат и публикуват такова обективно мнение, като през комунизма. А трябва да има свобода на словото, въореки тоталитарния режим на запада.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде, бе

    58 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не ги е срам ?":

    От кое да ги е срам и кой трябва да го е срам или Русия може да те освобождава,като пустите Клисурци станали Московци, а панагюрци донски казаци, ама собствените хора в по дарените на Украйна Крим и Донбас трябва да ги остави на геноцид, ами то това не могат морално да си го позволят, да не говорим стратегически
  • 18 да бе

    2 57 Отговор
    почнаха да изпълзяват от дупките си петоколонниците ... почнаха дори нелепи и трогателни паралели с косово, без грам да се замислят, че едно нарушение не оневинява следващите. трогателните опорки как "руснаците" в днр и лнр били подложени на геноцид също издишат. тези "руснаци" са изфабрикувани на бързо с нови и лъскави паспорти, а опитът на киев да си върне контрол над собствената териотория е лесно обясним. но нашите руснаци са винаги по-големи руснаци от московските руснаци, още от 60те години, когато са се предложили на ссср за нова република в ссср. добре, че московските руснаци са се оказали по-българи от българите, та са ги отсвирили
  • 19 Емил

    3 61 Отговор

    До коментар #4 от "УСА боклук":

    Вижте се ФАКТИ - станахте рупор на Москва и путинизма! И за какво!? За рейтинг и няколко копейки в повече! Прочетете и изтрийте, ама срама остава!!!
  • 20 Биче

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "Теле":

    Другарю Теле, Лили Иванова е 39-ти набор,а Байдън 42-ри.Кой е по стар?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ХАХАХАХАХАХ

    51 2 Отговор
    Детската градина била факт ХАХАХАХАХАХАХ Какъв факте бе? Влязъл снаряд през стената и всички прозорци здрави ХАХАХАХАХАХ Явно не си ходил в казарма. Колко години Крайна се усукваше и не изпълни нито една точка от Минското споразумение? Колко деца избиха укронацистите в Донбас? Престъпление ли е един народ да се самоопредели и да се обяви пред целият свят? Щото според ООН не е престъпление.
  • 23 Номерът на китайката успя

    2 47 Отговор
    Новите членове на НАТО и мераклиите да влязат, май действат като конски мухи под опашката на Бай Медвед. Я глейте как рипа и подскача, чудовището, как прехвърля като луд стохилядни армии, как търчи побеснял от маневри на маневри. А всичко това струва милиарди, милиарди долари. За рашките не остава нищо друго, освен да жулят баяршник и да реват: "За родину, за Путину". И така, докато се изсулят под масата на Историята.

    Коментиран от #28

  • 24 Българка

    18 8 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    Това е трола защитаващ всичко казано от Дългоноско. ДБ са спуснали такава директива и за нея плащат.

    Коментиран от #27

  • 25 Верно ли

    36 1 Отговор

    До коментар #14 от "Русия си прави криви сметки":

    ...Всяка легитимна, автентична държава се нуждае от кохерентна история и ясна идентичност.... Ъъъъ, и "кохерентните" истории де ги мислят? У Пентагона??? Ми да хванат и те да си измислят една кохерентна история за пред индианците, а???
  • 26 САП

    48 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Разликата между България и Русия е основно в едно.
    България е разграден двор, а Русия не.
    В разграден двор всеки си прави каквото знае.

    Коментиран от #31

  • 27 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Не, мисля, че това е другият/ата, милееща за Баце.
  • 28 Ха ха ха

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "Номерът на китайката успя":

    Най много да се изсулиш под масата ти в алкохолен делириум от мъка скоро на 3 март, на нац ти празник:))), като се сетиш, че той всъшност е руска победа:)))

    Коментиран от #33

  • 29 пьешу

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    стрино, пишеш, колкото да не заспиш. да съпоставяш ввп и бай-дън от гледна точка възраст и физическо и ментално състояние е нелепо. както и да определяш ввп като фюрер.
  • 30 Летописец

    29 1 Отговор
    Една от все по-намаляващите обективни статии в нашите медии .
  • 31 Freedom Fighter

    1 39 Отговор

    До коментар #26 от "САП":

    Само дето в ,,заградения" двор на Русия никой не иска да влиза, а само да излиза. Това просто москалско племе, ако нямаше достъп до нефт и газ, отдавна да е умряло от глад. Не се сещам това племе да е дало нещо полезно на света. През цялото си нещастно съществуване тази държава се е стремяла единствено към завладяване на територии и подчиняване на народи и историята на България е най-добрия пример за това. Ако Хитлер не ги беше нападнал, на негово място щеше да е Сталин, единственото нещо което попречи на е бавното икономическо развитие на гладкомозъчните москали.

    Коментиран от #32

  • 32 Верно ли

    29 1 Отговор

    До коментар #31 от "Freedom Fighter":

    Е, имам една новина за тебе, борецо! При неблагоприятно стечение на обстоятелствата ти и такива като тебе първи ще хукнете натам и ще се молите все пак да са останали някакви топли отношения, базирани на обща история, въпреки безмислиците, които плескаш!
  • 33 Тъй , тъй !

    5 14 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха ха":

    Да здравствует пабеданосний 3 март и нашата Задунайска 16- та республика, пазена от Натовските америкън и тюркиш брадърс.

    Коментиран от #38

  • 34 Стефан Петров

    35 1 Отговор
    Авторът е много прав.Греши само с обстреляната детска градина- такава няма и това е украинска пропаганда. На следващия ден в Украйна не допуснаха до градината екип на ОБСЕ- правете си изводи. Авторът е прав, защото ДНР и ЛНР от няколко години искат да се присъединят към Русия, но тя изчакваше и настояваше запада да въздейства над Украйна, но това не стана. Забравя се,че в ДНР и ЛНР има 350 000 руски граждани и около 900 000 са подали молби за руски паспорт. Коя държава няма да защити гражданите си? Западът обаче е бесен и ще отмъщава, защото Германия и Франция претърпяха дипломатическо поражение- подписвайки минските договори те не успяха да наложат на Украйна спазването им. Жителите на ДНР и ЛНР предпочитат да не са признавани от запада, но да спрат да ги убиват. Публична тайна е,че за тези години в тях са убити 15 000 човека от украински обстрели. Има контакти с украинци съветвам никой да не си прави илюзии. Украинският национализъм е много по-силен от македонския и в някои черти се доближава до фашизма.

    Коментиран от #37

  • 35 Гошо

    2 33 Отговор
    Няма по страшно нещо от руският фашизъм! Задачата на Путин е да унищожи Русия и той го прави с пълна сила ! Ако малко се позамислите ще разберете всички негови действия до сега Но на мене ми се струва че той вече не е добре здравословно и за това бърза да си изпълни задачата! Освен това трябва да бъде плашена и тормозена просперираща Европа защото Европа е трън в задника не само на Путин! Светът трябва да се обедини като събере всички свои финансови и технологични сили и да спре русофашизма защото още малко време и светът може и да го нямя!
  • 36 резервист

    16 2 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че никой не и опитва да доказва кой, от къде и по кого стреля в този регион? Съвременните технически средства позволяват това да стане без проблем. А какво точно съдържат Минските споразумения и кой какво прави по изпълнението им, знаете ли? Или е по-демократично да крещиш "Ти ми напи водата!" като Кумчо Вълчо?!
  • 37 Гошо

    3 27 Отговор

    До коментар #34 от "Стефан Петров":

    Поредният пламенен защитник на руският фашизъм!!!!
  • 38 Ха ха ха

    22 2 Отговор

    До коментар #33 от "Тъй , тъй !":

    Ами има какво да се пази, че без 3 март и Русия, нищо, то без червената армия да спаси дедите му и Пасито можеше да го няма та да плаче от радост че е влезал в Нато, ама нейсе:)))

    Коментиран от #42

  • 39 Гошо

    4 28 Отговор

    До коментар #1 от "Не ги е срам ?":

    Народа е казал че който плаща на оркестъра той поръчва мзиката ! Тези русофилски другари са жалки платени московски мажоретки ! На това аз му казвам политическа проституция!!!

    Коментиран от #44

  • 40 Iviviv

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "ама не признавате":

    Кажи един Украйнски цар или хан, и кога е имало такава държава.
  • 41 мдааа

    7 0 Отговор
    Еееех и малко реализъм... стига с байизкукурилате хибридитки!!!!
  • 42 Гошо

    3 28 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха":

    А защо не казваш нищо за хилядите избити след бруталната агресия на червената армия в България ! Тогава по заповед на москва са убити 30000 хиляди български интелектуалци ! Руснаците са болен и жаден за кръв народ защото водят крайно мизерно съществуване ! Готови са да унищожат целият свят само защото те не могат да до достигнат

    Коментиран от #45, #51, #59

  • 43 Юрий

    17 3 Отговор
    Руснаците ви почнаха модерни фашисти Луганск и Донецк са само началото
  • 44 Гоше ти НЕ СИ УМЕН

    16 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гошо":

    Само сорос те оценява... Бегай при касиерката на байалцхаймер!!!
  • 45 Оооо гоше ....

    16 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гошо":

    ТИ не само, че НЕ СИ УМЕН.... ама бегай спешно при д-р Гълъбова да ти смени и увеличи хапчетата!!!
  • 46 Иво

    1 6 Отговор
    И от двете страни в случая запада/НАТО/ и Русия не се представят нещата обективно. И двете страни търсят своята полза за сметка на Украйна.
  • 47 Комитов

    2 16 Отговор
    Андрей Киряков , БСП че жалко, за колко рубли те навиха да напишеш тая глупост?
    Фактьi.ру , смешни сте вече..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Иванушка

    13 3 Отговор
    Истината е че проблема с Украйна трябва да се РЕШИ СЕГА, преди Запада да разположи Ядрено Оръжие на нейна територия. Дали ще стане Неутрална или Съюзна зависи от самите "украинци", но часовника им неумолимо цъка. Целия проблем идва от Запад с неспазената уговорка за неразширяване на НАТО.
    Интересно обаче къде блеяха и защо мълчаха самите руснаци докато НАТО се разширяваше пред очите им ?

    Коментиран от #50

  • 50 Комитов

    2 18 Отговор

    До коментар #49 от "Иванушка":

    Къде е тази уговорка? Освен в болния мозък на Путин и орките които му се кланят.
  • 51 Ха ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гошо":

    Гоше, червената армия влизайки тук всъщност се насочва към турската граница за защита от истинска окупация и кръвожадност, за която няма смисъл да коментирам, знае се и от нашата и от световната история, та Труман с атомните бомби прави масово убийство само за демонстрация, за холокоста да не говорим, знае се и влизайки в Берлин и в София, само осеменявания в Берлин общо взето, а без жертви после е нямало как да стане Дори английски представител е имало в разправата, но без защитата от червената армия страната ни е можело да остане с размерите на княжество България




    няма да коментирам
  • 52 Само питам

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Русия си прави криви сметки":

    И в Библията пише,че Адам е украинец.Също и майката на Ал Македонски е украинка- от Тираспол.Нищо,че цар и държава си нямат ,че на никоя историческа карта няма граничещи с Украйна държави,че Ленин ги е създал.По велики са и от русите,и от българите( дали им и държава ,и столица,и вероизповедание).
  • 53 Жулиен Гаков

    10 2 Отговор
    Ще кротнат мн. скоро укриопите. Танки грязи не боятся.😁😁😁😁
  • 54 Българин

    4 8 Отговор
    Другарю археолог, ходи да чоплиш земята, историята не ти се отдава! Още Паисий ги дели на руси и москали, но откъде да го знаеш? Първо прочети "История Славноболгарская " , научи българската история, украинската и москалската остави на съответните народи!

    Коментиран от #65

  • 55 Кую

    11 3 Отговор
    Украинските фашисти са бърсалка на краварските фашисти. Говедарите са утайката на човешкия вид.
  • 56 Хихата

    9 4 Отговор
    Украинците са кофти хора - казвам го от личен опит. А като прибавим и участието им във ВСВ на страната на Хитлер (понеже и те са искали да надвият над омразната Русия - тогава СССР), става ясно защо руснаците ги недолюбват (меко казано)!
  • 57 да да

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "ама не признавате":

    Ама двамата братя са биле ромеи/Византия/!Не са македонци....
  • 58 ЧИЧО

    5 1 Отговор
    Вчера го писах в друг коментар.Дайте ми за пример поне една православна държава която да е равна по икономическо ,демократично развитие спрямо западните европейски страни.

    Коментиран от #60

  • 59 485

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гошо":

    хубави отговори, но да отбележим, че тези, които наричаш интелигенция са разни олигарси, и местни убийци от Антон...
  • 60 Таралеж

    8 1 Отговор

    До коментар #58 от "ЧИЧО":

    А коя православна държава е имала колонии и е продавала роби в родината на Бай Дън и не само там? Започваш тема, за която си доста неподготвен.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 дончичо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ама не признавате":

    Стига с тая азбука ...манд оци!!! Не е написана да я подарявате и продавате! А вие да пи6ете на шльокавица,азбуковеди измислени
  • 64 Trol Trolev

    2 2 Отговор
    Отдавна не бях чела нещо по- умно и по-обективно по международните въпроси. Бих добавола само, че запазване на НЕУТРАЛИТЕТ е в интерес на българите, а не нагнитане на обстановката чрез медии и несптрведливо и необективно хулене и обиди по отношение на руските лидери и политически ходове.
  • 65 Льотчик на F-16, модел 2024 год.

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Браво бе, УМНИК! Ти изкара отец Паисий за най-меродаенкя учен, разбиращ кои са руси и кои-украинци.. И то, още преди да се създаде Украйна през 1924 г. Сигурно Паисий е цитирал в източниците си ТЕБ, или Е БИЛ И ПРОУЧВАЛ НА МЯСТО? 🤣😜
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Стоян Трушков

    2 2 Отговор
    Браво на автора!!!
    По повод взривоопасната обстановка в Украйна продължава взаимоизклюяващите публикации - от една страна неспазване на Минските споразумения от страна на Русия, от друга страна - неспазване на същите Мински споразумения от Украйна, отказваща всякакви преговори със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики??!!
    Като прочетете всичките 13 точки от споразумението за Украйна (12.02.2015), в който документ Минск узакони специалния статут на Донбас се разбира, че гаранти за изпълнението на Минските споразумения са от една страна – Русия, от друга страна – Германия и Франция.
    Вече почти 7 години до настоящия момент тези споразумения не се изпълняват най-вече от Украйна. Непрекъснатото отлагане изпълнението на тези споразумения е дефакто продължаване на конфронтацията и взривоопасната обстановка в Донбас.
    Защо днешното решение на Русия не се възприема като единствено и само като силова демонстрация за възобновяване изпълнението на Минските споразумения и на дипломатическите разговори за решаване на Украинския проблем??!!
  • 72 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Автора се е опитал да каже нещо верно, но не съвсем.А и след Путин някой едва ли ще успее да опише по точно ситуацията. На изборите през 2010-та Янукович спечели с 53%, което е горе долу реалният процент на руското население към 2010-та! От тогава, обаче нещата се промениха сериозно. Крим беше предаден съвсем съзнателно на Русия, просто защото руското население там правеше мнозинството! През 14-та година украинската армия имаше тотално превъзходство над опълченците, като можеше без проблем да стигне до границата. Предпочетоха да обсадят Донецк и Луганск и да обстрелват жилищните квартали. Целта беше да прогонят руското население.Путин точно за това говори за геноцид! Това, което правеше Украйна през тия 8г си беше най-обикновенно, долнопробно етническо прочистване. Неофициално се счита, че като минимум 6млн руснаци са емигрирали в Русия.Точно за това Путин просто няма друг избор. Времето работеше против него и идеята му за федерализация на Украйна.
  • 73 Перо

    2 0 Отговор
    Най-големи националисти са в измислените държави РСМ и Украйна. Те избиват комплекси от липсата на етническа нация!
  • 74 Истината

    0 0 Отговор
    е, че украинският национализъм ще погребе режима на Путин.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.