Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 17:44 5 310 51

Антони Герасимов за ФАКТИ: Живеем в период на оспорване и опит за трансформация на установения световен ред

  • антони герасимов-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • геополитика

„Русия наистина прави опит отново да стъпи здраво в старите си сфери на влияние“, отбеляза събеседникът на медията ни

Антони Герасимов за ФАКТИ: Живеем в период на оспорване и опит за трансформация на установения световен ред - 1
Антони Герасимов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целият свят е вперил поглед в случващото се между Украйна и Русия, а заради това, засега предимно вербално стълкновение между споменатите две страни, е изострено вниманието и към други конфликтни точки по света.

Това налага експертен анализ, който от ФАКТИ няма да се уморим ежедневно да генерираме за Вас, нашите читатели. След разговора с д-р Мартин Табаков по-рано днес, сега медията ни Ви представя такъв с Антони Герасимов. Той също е доктор по политически науки, експерт по глобална политика и международна сигурност и председател на Младежката асоциация по политически науки.

Интервюто ни с него четете в следващите редове.

- Г-н Герасимов, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската "народни републики", станахме свидетели на остра реакция от страна на цивилизования свят. Какъв е Вашият прочит на този руски акт?

- Признаването на двете републики бе очакван ход в контекста на повишеното напрежение между Русия и Украйна. Нещо трябваше да се случи и това беше може би най-логичното действие. От една страна, отстъпление по темата Украйна би било разчетено на вътрешнополитическата сцена в Русия като голяма слабост, каквато не е присъща за образа на Владимир Путин. От друга, външнополитическите амбиции на Русия предполагат постоянни активни действия по украинския вектор и геополитическото пространство на Източна Европа. Допълнителна роля изигра и повишената чувствителност на Запада, която бе далеч по-висока от тази при предходни струпвания на руски войски по границата с Украйна и анексията на Крим. Това до голяма степен предопредели събитията като, от една страна, осъществи възпиращ ефект за пълномащабен конфликт, а от друга, създаде напрежение и чувство на неизбежност, което в крайна сметка ограничи възможността на Путин да се изтегли от ситуацията.

- Можем ли това признаване да го разглеждаме като отдавна планирана дипломатическа стъпка - нещо като поетапно достигане до целта, водеща към ескалация на противоречията с Украйна и максимално изострени те да доведат до мащабен военен конфликт между двете страни?

- Склонен съм да се съглася, че е дълго подготвян акт, но не смятам, че в основата стои целта за пълномащабен конфликт. Поне все още не. Русия играе многоходова игра, но тя е с глобален контекст и далеч надскача регионалния характер на конфликта. Украйна е геополитическо пространство с ключово значение и за европейската, и за руската, а от там и за глобалната сигурност, което я превръща в плацдарм за подобни тестове по структурата на международните отношения. Може би ако Западът не бе реагирал толкова единно и остро, това можеше да бъде прелюдия към по-разширен конфликт, но към момента смятам, че толкова драстична ескалация вече е с ниска вероятност да се случи.

- Все пак, очаквате ли в рамките на годината руската армия да опита да окупира голяма част от Украйна, която Путин не смята за съседна страна, а за част от историята на Русия?

- При всеки случай голяма част от Украйна би следвало да значи минимум цялата източна територия на страната, намираща се между река Днепър и Руската федерация. Не, не смятам, че Москва има ресурсния капацитет към момента да води пълномащабен конфликт от такъв калибър, а и обстоятелствата не го налагат към момента. Днешна Украйна не е тази от 2014 г. Днес тя е със значително повишена боеспособност и готовност да оказва съпротива. Също така, елементът на изненадата, който бе ключов за анексията на Крим, вече не е фактор. Влизане в пълномащабен конфликт би означавало отваряне на повече от един фронт, дори и нахлуване от беларуска територия, а това на свой ред предполага неизмерими количества жертви, както човешки, така и икономически, за които руският народ едва ли е готов.

Съществен фактор е и категоричността на Запада, която този път далеч надхвърля размахания пръст с едната ръка през 2014 г., докато с другата се подписваха солидни договори за доставка на енергийни ресурси. Само за пример ще дам, че за първи път Европа започна активно да търси алтернативи на руския газ, който запълва значителна част от европейското потребление към момента и не малък процент от руската хазна. Заговори се и за замразяване на "Северен поток 2", който представлява колосална инфраструктурна инвестиция. На няколко пъти изплува и тезата за изключване на Русия от SWIFT системата, което, въпреки наскоро разработената руска алтернатива, би представлявало голям удар върху банковата мрежа на Руската федерация. В допълнение беше вкарано и не малко количество оръжие в Украйна, включително и турски бойни дронове Байрактар и противотанковата FGM-148 Javelin, за която се твърди, че има висока успеваемост срещу бронята на най-масовите руски танкове Т-90.

Всички тези фактори предполагат, че Русия едва ли ще влезе в пълномащабен военен конфликт. Ако все пак Путин реши да ускори процесите, то най-вероятно ще става въпрос за ограничени действия с цел осъществяване на сухопътна връзка с Крим и превръщане на Азовско море във вътрешен воден басейн.

- Путин иска цивилизованият свят да признае Крим за руски и отново направи сравнение с Косово. Могат ли обаче да бъдат сравнявани Крим и Косово?

- Едва ли е възможно подобно сравнение. Албания не е анексирала Косово от Сърбия, за да съпоставяме двата казуса по този начин. Косово е самостоятелна държава, която се формира след тежък междуетнически конфликт, в който отсъстваха перспективи за свиване и деескалация в рамките на обща държава със столица Белград. Крим е откъсната и присъединена територия в рамките на друг административен център. По-скоро казусът с Косово може да бъде използван умело за натиск по линията на новопризнатите Луганска и Донецка народни републики. Държавите от Европейския съюз и НАТО реагираха остро на признатата независимост, но истината е, че докато двете републики не предприемат действие по присъединяване към Русия, всяка страна е свободна да тълкува ситуацията както дяволът чете евангелието. Естествено, че държави като Испания и Кипър, които имат свои субективни съображения, не биха признали подобен акт на сепаратизъм. От друга страна, съмнителните обстоятелства и подозренията за водена прокси война от страна на Русия поставят под въпрос, доколко подобно откъсване е осмислен акт от страна на населението в двете републики.

Живеем в период на оспорване и опит за трансформация на установения световен ред. Истината е, че подобни казуси умело биват използвани от руските стратези, за да бъдат фиксирани слабите звена в настоящата структура на международните отношения. Подобни похвати са мощно средство за разколебаване в устойчивостта на настоящия световен ред.

- Обявяване на война на Украйна ли е обявеното от Владимир Путин, че Минските споразумения вече не съществуват?

- Не бих го категоризирал като обявяване на война. За да бъде обявена война си има конкретна регламентация и освен ако в споразумението не присъства клауза, че напускането му е равностойно на война, то все още не можем да говорим за такава. Бих определил този акт като част от шахматната игра, която се разиграва в момента. Няма как да бъдеш част от споразумение и същевременно да признаваш независимостта на територии, които са включени в него. Смятам, че самото оттегляне има по-скоро символично значение и е за вътрешнополитическа употреба.

- Мнозина си задават въпроса, докъде се простират амбициите на Владимир Путин, на политическия и на военния елит около него. Със сигурност той си мечтае за възстановяването на Съветския съюз. Ще посмее ли обаче да се опита да го възстанови, посягайки на държави, които членуват в Европейския съюз и НАТО?

- Категоризацията от страна на Путин за разпада на Съветския съюз като „най-голямата геополитическа трагедия на ХХ век“ ни дава една не лоша представа докъде стигат амбициите му. Не бива също да забравяме, че днешният военен елит е школуван или по време, или от хора, които са получили обучението си тогава, когато СССР е бил един от двата световни военни колоса. Натрупаното разочарование от загубата на Студената война, при това без нито един изстрелян куршум, определено е фактор за формирането на реваншистко поведение. Отделно руската държава, както повечето велики сили, рядко е имала периоди в историята си, в който не е била експанзивно настроена или пък не е оказвала силен натиск в специфичните ѝ сфери на влияние. Това е естествен външнополитически ритъм на съществуване, който се обуславя от геополитическия код на руския народ и държава. Няма нищо странно и неочаквано в него. Така например анексията на Крим изцяло наруши баланса на силите в Черно море и това разшири неимоверно руското влияние на Балканите, а затова ключова роля има Конвенцията от Монтрьо. Русия наистина прави опит отново да стъпи здраво в старите си сфери на влияние. Въпреки това, не смятам, че Путин би си позволил да активира Член 5 от Вашингтонския договор с директна атака, още повече след като вицепрезидентът Камала Харис изрично подчерта на Мюнхенската конференция през изминалия уикенд, че САЩ няма да се колебаят да защитят всеки член на НАТО, ако срещу него бъде осъществена агресия. При такива условия не смятам, че трябва да се притесняваме за сигурността си. Не и в конвенционалния ѝ смисъл.

- Има ли вина Западът и ако да, в какво се състои тя, за, образно казано, разпищолването на Путинова Русия?

- Западът има вина дотолкова, че в периода от дезинтеграцията на Източния блок до 2005 - 2006 г. не успя да въвлече Русия в достатъчно ключови партньорства, които да трансформират държавата в такава от западен тип. Разбира се, до голяма степен това зависеше и от самата Руска федерация, но сякаш Западът гледаше на Русия много повече като страничен партньор и източник на ресурси, отколкото като ключов фактор за колективната сигурност на Европа и света. След 43-тата Международна конференция по сигурността в Мюнхен през 2007 г. и произнесената тогава реч от Путин стана ясно, че навлизаме в нов етап на взаимоотношенията между Изтока и Запада. Последвалата война в Грузия и анексията на Крим затвърдиха това, което бе подадено като сигнал още на конференцията. Русия пое пътя към връщане на традиционния си външнополитически ритъм на съществуване, който се основава на сфери на влияние и намеса там, където сметне за нужно.

Утвърждаването на тези сфери на влияние се превърна в движещ фактор за руската външна политика, а Западът определено не реагира достатъчно категорично, когато ситуацията го изискваше. Икономическите санкции оказаха не малко влияние върху Руската федерация, като от 2,3 трилиона през 2013 година днес БВП на Русия е 1,7 трилиона долара, но реални постъпки към приобщаване на Украйна в общата архитектура за сигурност така и не бяха направени. Разчиташе се на замразяване на конфликта, което на практика позволи на Путин да мобилизира ресурси, да консолидира вътрешна подкрепа, да засили влиянието си на международната сцена и не на последно място да тества в реална среда нови оръжия и да повиши бойния опит на армията си в Сирия. Русия също не е тази, която беше през 2013 година и пропускът на Запада да приобщи Украйна към своите структури, днес дава плацдарм за „разпищолването“ на Путин.

- В каква степен мнението на Китай е определящо за външнополитическите действия на Руската федерация?

- Китай едва ли желае да бъде въвлечен в световен конфликт заради територии, към които няма особено отношение. Въпреки това относителната сигурност, която китайската държава дава на Русия в този момент, несъмнено спомага за поведението на президента Путин. Перспективите за частично пренасочване на енергийния пазар от Европа към Китай, общата политика за сигурност и сравнително близките цели по оспорване доминацията на САЩ и НАТО към момента изглежда, че идеално устройва Путин. Друг е въпросът дали подобна близост всъщност е най-доброто стратегическо решение за Русия. Китайската икономическа мощ, постиженията във високите технологии, неизчерпаемият човешки капитал и амбицията за глобално лидерство при всяко положение поставят Руската федерация повече в ролята на младши партньор на Китайската народна република, отколкото на равностоен съюзник. Да, Китай и Русия засилват партньорството си и постепенно изграждат масивен блок от организации като ШОС и БРИКС, но китайската външнополитическа доктрина „Един пояс, един път“ залага на икономическо влияние и търговска доминация, а не толкова на спускане на нова „Желязна завеса“. В този контекст съм склонен да смятам, че Китай не са готови да захвърлят всичко в името на амбициозните планове на Путин, или ако ще рискуват всичко, то едва ли ще бъде заради европейски територии и засилване на мощта на Русия. Въпреки това, към момента се очертава относително стабилно партньорство между двете държави, което тотално нарушава концепцията за Триъгълна дипломация на САЩ.

- Коментирайки Китай, трябва да кажем, че съвсем наскоро китайците отново заплашиха САЩ с евентуален военен конфликт между двете страни, ако Америка включи Тайван в новата си „Тихоокеанска стратегия“. С оглед впечатленията Ви относно външната политика и на САЩ, и на Китай, каква развръзка очаквате по тайванската тема?

- Взаимоотношенията между Китай и САЩ могат да бъдат основа за цял нов анализ, но кратката версия е, че все по-често ще наблюдаваме подобни противопоставяния, но едва ли ще се стига до директен конфликт. Обосновано нарасналото самочувствие на Китай съвсем естествено резултира в повишаване на амбициите и стремежа към глобално лидерство. Глобалното лидерство обаче означава страната да надскочи границите си и да започне да проектира мощ и извън тях или поне да ограничи чуждите проекции в близост до тях. Това трудно би се осъществило без контрола над островните вериги в Южнокитайско море, тъй като географското им разположение е ключово за контрола над Тайванския проток, а от там и за важните търговски пътища, които са свързани с геополитическия проект „Един пояс, един път“. Да не забравяме, че най-голямата демонстрация на военна мощ от страна на САЩ в Югоизточна Азия, от Виетнамската война до днес, е именно в резултат на Третата криза в Тайванския проток през 1995 и 1996 г.

Тайван е и една от онези взривоопасни точки, в които големите играчи изнасят конфликтите си, за да не влизат в директни сблъсъци помежду си. За Китай освен всичко друго Тайван има и символно значение и откъсването на острова от сферата на влияние на САЩ е важен елемент във вътрешнополитическото оправдаване на всички разходи, които се правят в направление сигурност.

Друг е въпросът дали е назрял моментът да бъде направен категоричен опит това да се случи. Смятам, че присъствието на Седми флот на американските Военноморски сили в региона все още има достатъчно силен възпиращ ефект върху китайските амбиции, но това не значи, че няма да се търсят провокации по други вектори на сблъсък.

- Освен руските, вземайки предвид и китайските ултиматуми, може ли да бъде потвърдена като истинна тезата, че Изтокът на този етап умело изнудва миролюбивия Запад?

- Не бих нарекъл изнудване подобни ходове. До голяма степен човешката история се движи от противопоставянето между Великите сили в рамките на структурата на международните отношения, която те са формирали и която впоследствие предопределя моделите им на поведение. През последните години светът изживява трансформация от еднополюсния американски свят към мултиполярна система, чиито основни характеристики тепърва ще кристализират и ще придобиват все по-ясни форми. Нека оставим думички като „изнудване“ и „миролюбив“ за вътрешна употреба в различните държави. Тук става въпрос за многоходово оспорване и трансформиране на структурата на международните отношения.

Намирам подобни процеси за съвсем естествени, но това не значи, че трябва да бъдем безразлични към тях. Решението на политически проблеми чрез военни средства е игра с високо ниво на риск, който традиционно оспорващите страни са по-склонни да поемат. Предстои тепърва да видим как ще се развият оформилите се линии на съпротивление между основните играчи в международните отношения, но едно е сигурно обаче - глобалната сигурност все повече ще отстъпва на несигурността.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И кой

    28 0 Отговор
    ще твори Новия световен ред ?

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    55 1 Отговор
    ,,Русия изнудва миролюбивия Запад...,, Тая статия не става за България,ДВ, тока живее препатил от този миролюбив ЗАПАД НАРОД....

    Коментиран от #37

  • 4 /////

    52 2 Отговор
    Къде е казано, че световния ред не може да се променя. И римляните са били Пакс Романа, но са дошли едни на коне и световния ред е бил променен значи ли, че Пакс Американа трябва да е вечен..

    Коментиран от #32

  • 5 Майна

    37 1 Отговор
    Миролюбивата Дания ,в днешния си вид ,с глобалистични управляващи пуска АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ като представители на НАТО , без да е членка..Крайно време е Русия да тегли линията -Иран, Китай , Русия...И това ще стане
  • 6 Овчари

    19 3 Отговор
    Кой предизвика войната в Сирия, кой? Беше по времето на ГЕРБ и управлението на Бойко. Разбира се зад тази война стоят много коварни хора които имат нещо общо с вашата любима България!
  • 7 Сталин

    50 3 Отговор
    Откъде ги намирате тези експерти,този няма връзка с главния мозък,този чували се какви ги говориш ,Русия нямала капацитет за пьлномащабна война с Украйна,Абе експерт Лиси или пълен идиот,целия свят го е страх да воюва с русия

    Коментиран от #33

  • 8 Мацква

    15 3 Отговор
    Ще върнем територията в нашата орбита, защото тя сама не може да се самоуправлява. Видя се, че и ЕС не може да я управлява.
  • 9 Динамика на процеса

    18 1 Отговор
    на промяна в световния ред е тая, която движи прогреса и развитието на човечеството през неговата история.
  • 10 Тихомир

    24 2 Отговор
    Щом има световен ред, има и световен жандарм. Въпроса е кой го е назначил за такъв и му е позволил да упражнява диктат, чрез който да направлява поведението и съдбите на независими държави.

    Коментиран от #12, #25

  • 11 Русия

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "И кой":

    ще го твори.Нещо не ти изнася ли?
  • 12 Силата Тишо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тихомир":

    Победителите не ги съдят.Те съдят другите.Може на някой да не му харесва,но това е положението
  • 13 КОНТРАТА

    14 1 Отговор
    Двама плешиви си разсъждават
  • 14 Гал

    27 0 Отговор
    Американската операция в Украйна, ни показва, в какво искат да превърнат Русия. И те там трябва да са дебили и да се подчиняват, така ли излиза?
  • 15 Психиатъра

    19 1 Отговор
    Само ги вижте и двамата на какво приличат и повече не е нужно да се коментира
    .
  • 16 КРА

    31 2 Отговор
    От къде ги намирате тези несъстоятелни и некомпетентни хора, че и експерти ги наричате? Този храненик на "Америка за България" още ли не е разбрал, че новия световен ред вече е факт и новите основни играчи в него са Китай и Русия, а не неговата втора родина САЩ.
  • 17 Банани с пижами

    11 0 Отговор
    Ние D1 и D2 сме по умнинот тези двамата поне не сме на хранилка!
  • 18 Троянски Кон

    26 1 Отговор
    Абе Антончо я да вземеш да ми обясниш какъв е този установен ред че съм прост и не ги разбирам тези неща .Аз лично знам какъв е твоят установен ред ,ама на мен неми изнася твоят световен ред и затова се боря против него и друго светът вече не е същият и от еднополюсен стана триполюсен и щеш не щеш се се съобразяваш със него .Ясно ли ти е тази работа Антончо .

    Коментиран от #19

  • 19 Професора

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Троянски Кон":

    Остановения ред е чичо Сорос краде с помоща на чичо Сам, а слугите на подеяния се радват за господарите си.
  • 20 Биби Долапчиев

    12 0 Отговор
    Много станахме аналолизаторите! Тоа и брада има,да си носи у домо за после.
  • 21 Притча

    15 1 Отговор
    "Панта рей" казали древните римляни - всичко тече, всичко се променя! Вчера един бивш вътрешен министър - Цветлин посочи, че днешният световен ред е НАЛОЖЕН! Всеки знае от кого! Но днес светът не е същия какъвто е бил при налагането му преди 30 години. Китай, Индия и Бразилия станаха икономически колоси, Русия се съвзема от елциновото пиянство! Колкото и средства в различни посоки да хвърлят САЩ и да пораждат конфликти, не могат да удържат промяната! "ПАНТА РЕЙ" !
  • 22 tate

    14 1 Отговор
    АРе стига "демократична пропаганда" и "Неолиберални размисли" аре тия предатели на България да вървят и да не се връщат !! Да си говорят в "Старите Демокрации " !! Хора докога няма да се реагира на такива ПЕ....................... !! Извадете си главите от телефоните и ивицата Газа......... Моцарт е марка кашкавал !!
  • 23 Троянски Кон

    16 2 Отговор
    И друго Антончо не ми пей тези дитирамби за Косово и двете независими републики във Украйна ,казусът е един и същ няма значение дали Косово е самостоятелна република към Албания .важното е че е принудително откъсната от майката родина Сърбия .Тея опорки ги разправяй на някой друг не на мен .
  • 24 не може да бъде

    10 5 Отговор
    Винаги съм казвал,внимавай какво си пожелаваш защото може да се сбъдне-напоследък едни хора ,у нас към които принадлежи май и г-н Здравков много се бяха разпищолили на тема декомунизация.А такива хора има и в Еврапа ,и в Русия и в Украйна.И Путин на практика сега показва какво означава декомунизацията на Украйна -ще трябва да се простят с накои територии -подарени от болшевиките,но май декомунизацията няма да спре дотам ,защото е логично Украйна да се раздели и с Одеса ,и с Харкови с Николаев,и с Мариупол!Болшевитие в Русия ,а и нашите комунисти са направили много и големи грешки ,но историята трябва да се уважава,или поне да се приема такава ,каквато е!Като не уважаваш историята -ето ти декомунизация по модела на Путин !Ако и ние се декомунизираме по тоя начин ще останем без Южна Добруджа и Родопите!
  • 25 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тихомир":

    Прочети Марк Твен - Автобиография, изд. НК С. 1982 г. стр. 450 "НИЕ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ"!

    Коментиран от #43

  • 26 tate

    2 0 Отговор
    Слушам ХИПОДИЛ " МАЙКИТЕ" поздрави
  • 27 3.14К

    15 0 Отговор
    След Табаков, сега и с тоя продължава да се лее фейколигофрения! От сутринта това е 80тият материял срещу независимите републики и няма нито една наша медия да отиде тем и да попитат какво мислят те.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Писна ми

    9 1 Отговор
    Откъде ги намирате тия набедени за "експерти " по всичкология многознайковци?! Не успях да дочета до края този пасквил, защото е изсмукан от пръстите на "есперта", които са много постни, а и изглежда ковидни. Не се безпокойте, ние има откъде да научим истината и тя съвсем не във вашите дълбокоумни пасквилчета.
  • 30 Смешко

    7 0 Отговор
    И на тоя му дават пари за такива смешни псевдоанализи?
  • 31 Казуар

    1 10 Отговор
    И какво сега, Русия с икономика колкото на Италия ще оспорва световния ред. До там ли се стигна.
  • 32 ГруЮ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "/////":

    Не само, че никъде не е казано такова нещо, но историята доказва, че това е естественият ход на събитията. И Рим и Египет преди това, че и Испания, а след Великобритания свършват по един и същи начин- свършат ли ресурсите, свършва и купона. При Рим- испанските сребърни рудници, при Испания - американското злато, при Британия - Индия. На сегашния хегемон е достатъчно да се загуби доверието в надценената валута без покритие. А последните събития подсказват именно такова развитие на обстоятелставата.
  • 33 ГруЮ

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Експерта е доста в час…което е рядкост напоследък. Виж интервюиращият е пълна скръб.
  • 34 Кольо,

    6 0 Отговор
    Този като го видях на снимката и се стреснах, много мяза на талибан!!!
    Брей какви българи се навъдиха че не мога да ги различа от циганите...!!
  • 35 Бодак

    2 1 Отговор
    "Албания не е анексирала Косово от Сърбия, за да съпоставяме двата казуса по този начин"

    Верно си е -- Косово бе анексирано от Сърбия от САЩ.
    От тази гледна точка -- анексиране на земи от една страна -- в пълно нарушение на международното право е начинание на САЩската политвърхушка. Те са тези, които отвориха Кутията на Пандора

    Преминаване на Косово към Сърбия е въпрос на време. Дали веднага или след време -- каква е разликата ??
    С Косово случая е дори по-тежък. Една страна набедила се за изключителна, откъсва територия от друга страна страна с пълното съзнание да я предаде на трета страна, когато времето поизлекува раните и следващите поколения забравят за мерзостта

    Коментиран от #38, #40

  • 36 Световен ред

    2 0 Отговор
    Верно ли има световен ред ?Кой го наложи?Кой го изпълнява?В чия полза е?Със сигурност щом има световен ред,то той не е в моя/ваша/полза.А световния жандарм знаем кой е.Щом световния ред не е в моя полза,значи и световния жандарм не работи в моя полза.Довиждане.
  • 37 Иванушка

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    "..Русия изнудва миролюбивия Запад....." - това е въпрос зададен от Факти към г-н Герасимов, който оборва тезата Миролюбив. Обективна статия по-скоро визираща ситуацията в Света.
  • 38 Бодак

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бодак":

    Тези, които твърдят, че между Косово и Крим има разлика, просто хитруват... хитринките им някъде ще минат, но при повечето хора едва ли -- пропагандата вече трудно действа , след като всички разбраха, покрай Ковида и нагнетяване положението около нашествието на Путин, та, хората разбраха, че медиите се занимават главно с пропаганда, а не с осведомяване
  • 39 kkk

    6 1 Отговор
    Само да питам- устройва ли ви "установеният световен ред"? Онзи в който ФАЩ унищожиха Сърбия и създадоха Косово 100% В РАЗРЕЗ с межд. право? Онзи ред в който ФАЩ унищожиха Ирак заради едно бурканче с прах за пране? Онзи ред в който ФАЩ унищожиха Либия щото Кадафи каза "ще продавам петролът срещу € ? Или онзи ред в който ФАЩ безчинстваха в Афганистан и крадяха нефт от Сирия?

    Та пак да питам- харесва ли ви сегашният "установен световен ред"? Мен лично НЕ и много се радвам, че най-сетне Путин събра достатъчно силни козове за да се опълчи на крадците, убийците и измамниците от ФАЩ. Да, ще има война, да- ще умрат хора и други лоши неща ще се случат ама това е положението- промяната иска жертви.
  • 40 Бодак

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бодак":

    В писание 35 да се чете
    не "преминаване на Косово към Сърбия е въпрос на време",
    а "преминаване на Косово към Албания е въпрос на време."

    И нека, ако това го чете сърбин да не се сърди -- такова е положението ... Косово си е Албанско
  • 41 Този

    3 0 Отговор
    ми прилича на хората на пасито.
  • 42 нннн

    1 0 Отговор
    Не бих казал, че светът на англосаксите е целият цивилиован свят, даже ако добавим и пуделите им.
  • 43 Бодак

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ние англосаксонците, от Марк Твен;
    Миналата зима на банкета в клуба, който се нарича „Във всички краища на света”, председателстващият, запасен висш военен, провъзгласи с гръмлив глас и с голямо въодушевление: „Ние принадлежим към англосаксонската раса, а когато на англосаксонеца нещо му е потребно, той просто отива и го взима”.
    Това изявление предизвика нестихващи аплодисменти. На банкета присъстваха не по-малко от седемдесет и пет цивилни и двадесет и пет офицера от армията и флотата. Минаха две минути, докато гостите престанат да изказват възторга си по повод на тази величествена декларация. Сам вдъхновеният пророк, който я изригна из черния си дроб или из червата, или из хранопровода си – не знам точно къде я е държал, – стоеше в това време сияещ и светещ в щастлива усмивка и излъчващ блаженство из всяка пора на своя организъм.
    Преведена на прост английски език, тази декларация звучи така: „Ние, англичаните и американците – сме крадци, разбойници и пирати, с което се и гордеем”.
    И измежду всички англичани и американци, които бяха свидетели на тази декларация, не се намери нито един, който да има смелостта да каже, че го е срам, че е англосаксонец, че го е срам за цивилизованото човечество, щом то търпи англосаксонците, които са негов позор."
  • 44 Бай Тошо,

    2 0 Отговор
    Да му се обръсне брадата и главата нула номер и да бъде порицан пред колектива!!!
  • 45 Бодак

    3 0 Отговор
    Ето още някои забележителни извадки от Марк Твен в " Ние англосаксонците ? " обясняващо много добре кой е нарочил "установения световен ред" и същността му:
    " За добро или за зло ние продължаваме да поучаваме Европа. Изпълняваме длъжността на учители вече повече от един век и четвърт. Никой не ни е избирал за нея, просто си я присвоихме. Англосаксонци сме ...
    .... Ако не бяхме ние, Европа нямаше никога може би да знае какво е интервюир; ако не бяхме ние, някои европейски държави никога може би не биха изпитали благото на прекалените данъци; ако не бяхме ние, европейският хранителен тръст можеше никога да не научи изкуството да трови хората за пари; ако не бяхме ние, нейните осигурителни дружества може би никога не биха открили най-добрия начин да експлоатират вдовицата и сирака за печалба; ако не бяхме ние, дълго отлаганото възобновяване на жълтата преса в Европа щеше да се отлага може би от още няколко поколения. Упорито, непрекъснато, настойчиво ние американизираме Европа и с време ще завършим тая работа ! "

    Коментиран от #46

  • 46 Бодак

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бодак":

    Та същността на установения световен ред е разкрита от англосаксонец пред англосаксонци:
    „Ние сме англосаксонци, а когато англосаксонец иска нещо, той просто си го взема.“

    Марк Твен ни го превежда от политически на общочовешки език:
    „Англичаните и американците са крадци, разбойници, пирати и ние се гордеем, че сме част от това съчетание.“
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 МАЙТАПИИИ

    1 0 Отговор
    А аз си купих, ПО-СКОРО МИ ПОДАРИХА, билет за ракетата на Мъск,... КАТО НАСТЪПИ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ СЕ ВЪРНА
  • 49 ПараШут

    4 0 Отговор
    Авторът на материалчето петър не беше ли любовният партньор на другият списвач на пасквили денис?!
  • 50 баба ти от Пловдив

    1 1 Отговор
    няма никакъв световен ред! има суверенни държави и ако някой не е чувал за Александра Колонтай- 1913 Базел, да търси какво е било! Всяка държава има своите закони! Какъв световен ред бе простотии, сънували шизо сънища!!!!!
  • 51 Marinov

    0 0 Отговор
    Най добре е да дойдат ТАЛИБАНИТЕ за да ни ОСВОБОДЯТ от тази продажна Паплач???