Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 07:45 7 798 163

Мартин Табаков за ФАКТИ: Владимир Путин не разбира от дума, а от действие

  • мартин табаков-
  • русия-
  • донецк-
  • луганск-
  • путин-
  • запад-
  • украйна

“Руската федерация е показала, че може да бъде респектирана не с правенето на отстъпки, а чрез сила”, посочи политологът

Мартин Табаков за ФАКТИ: Владимир Путин не разбира от дума, а от действие - 1
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Руската федерация, включително в предишните ѝ исторически проявления, е показала, че може да бъде респектирана не с правенето на отстъпки, които тя обикновено разчита като слабост, а чрез сила”.

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът д-р Мартин Табаков. На фона събитията в Русия и Украйна, разговаряхме за реакциите на Запада след признаването на Луганската народна република и Донецката народна република от Руската федерация, както и за възможните развръзки.

“Донецка и Луганска народни републики ще запазят статута си на „независими” страни, доколкото те така или иначе ще бъдат доминирани и управлявани от Руската федерация, а тяхната официална апроприация по-скоро би донесла допълнителни неудобства от международно и пропагандно естество за Кремъл”, смята политологът.

“Владимир Путин не разбира от дума, а от действие. Но със сигурност досегашната позиция на ЕС и САЩ, че "всички опции са на масата”, докато в същото време се заявяваше, че възможните санкции няма да засегнат износа на енергоносители на Русия, трябва да бъде променена, доколкото е явно, че тя е неработеща”, посочи д-р Табаков.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, в предходния ни разговор казахте, че Европа трябва да има по-активна, по-водеща роля в разговорите с Русия. Запази ли Старият континент пасивността си по въпроса и досега?

- Предвид това, че и френският президент Еманюел Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц посетиха Владимир Путин в Москва, можем да кажем, че ЕС се опита да се включи по-активно в така създалия се казус между Украйна и Руската федерация. При това, застъпвайки се за един по-внимателен подход спрямо Кремъл. Но сякаш и двамата отидоха на престрелка в Москва, въоръжени с нож.

- Бяха ли напразни всички разговори предвид събитията във вечерта на 21 февруари?

- Така изглежда. Въпреки споменатите визити на европейските лидери, както и разговорите между Джо Байдън и Владимир Путин, в крайна сметка двете сепаратистки републики в Донбас бяха обявени за “независими”, а Руската федерация веднага подписа с тях споразумение за “дружба”, което включва обща отбрана и взаимна охрана на границите на новите “републики”. Москва се ангажира също да подпомогне банковия и финансов сектор на новите две псевдо-държави.

- Наблюдавайки и анализирайки поведението и говоренето на руския президент, търси ли Путин война с Украйна според Вас?

- Аз не съм убеден, че руският държавен глава цели обезателно война. Ако той желаеше това, най-прекият път за постигането на конвенционален въоръжен конфликт, бе той да заповяда атака по Киев от Беларус. Вместо това, Владимир Путин сякаш избра средния вариант. Имам предвид следното: след като от година насам той “дрънчи” с оръжия до границата с Украйна, той или трябваше да нахлуе във въпросната страна, или да се оттегли с празни ръце. Знаете какво е казал Чехов: “Ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне”. И тя гръмна, но по сравнително предпазлив начин, така че да не уцели някого, когото не трябва. Все пак едно е да официализираш така или иначе налични реалности на терен (проруският контрол върху част от Донбас), друго е да тръгнеш към Киев.

- Мислите ли, че има обстоятелство, което може да спре Путин?

- Да, това обстоятелство е силата. Руската федерация, включително в предишните ѝ исторически проявления, е показала, че може да бъде респектирана не с правенето на отстъпки, които тя обикновено разчита като слабост, а чрез сила. Уви, нито Берлин, нито Париж показаха сила в този казус. Напротив, тези две европейски столици сякаш през цялото време буксуваха между собствените им икономически - в случая на Германия, и дипломатически - в случая на Франция, интереси с Русия, от една страна, и декларативната им подкрепа за Украйна, от друга. А това, разбира се, бе използвано от Владимир Путин.

- Каква роля може да има Китай?

- Постоянният представител на Китай в Съвета за сигурност на ООН вече се обяви за въздържане и на двете страни от по-нататъшни действия, които могат допълнително да ескалират конфликта. Както и да се даде път на дипломацията. Но всъщност позицията на Пекин е по-сложна, отколкото ни позволява да разберем подобно изказване.

От една страна, Китай се обяви срещу разширяването на НАТО на изток, при последната среща между Владимир Путин и Си Дзинпин при откриването на Олимпиадата. От друга обаче, Пекин не признава анексията на Крим и се застъпва за териториалната цялост на Украйна. Последното не е случайно, предвид тъканта на региони като Синдзян и Тибет в самия Китай. Да не говорим, че самата Украйна търсеше разширяване на партньорството си с Китай през последните години, а китайските власти гледаха на страната като възможен коридор за Новия път на коприната. Но конфликтът между Русия и Украйна е тема, която, мисля си, властите в Пекин по-скоро биха избегнали, отколкото да се ангажират изрично с нея. Точно поради това, че китайският интерес в случая не може да бъде обяснен едностранно – като обезателно проруски или проукраински.

- Донецк и Луганск ще повторят ли съдбата на Крим - анексиране?

- По-скоро си мисля, че тук моделът ще повтори този, приложен спрямо Абхазия и Южна Осетия. Т.е. Донецка и Луганска народни републики ще запазят статута си на "независими” страни, доколкото те така или иначе ще бъдат доминирани и управлявани от Руската федерация, а тяхната официална апроприация по-скоро би донесла допълнителни неудобства от международно и пропагандно естество за Кремъл.

- Какво смятате за реакциите на световните лидери - подходящи и навременни ли бяха?

- Реакциите им – от тези на американците до тези на ЕС – са очаквани, казионни. Но въпросът тук е какви ще бъдат действията: и на ЕС, и на САЩ, и на НАТО. Тук интересно е, че от европейска страна именно президентът Макрон заговори за налагането на санкции спрямо Руската федерация след действията на последната спрямо Донбас. Вероятно френският президент се чувства излъган и обиден от руския си колега.

В контекста на възможните реакции, предстои да видим какви санкции ще бъдат наложени на Руската федерация. Владимир Путин не разбира от дума, а от действие. Но със сигурност досегашната позиция на ЕС и САЩ, че "всички опции са на масата”, докато в същото време се заявяваше, че възможните санкции няма да засегнат износа на енергоносители на Русия, трябва да бъде променена, доколкото е явно, че тя е неработеща. Стъпка в тази посока е вече заявеното от германския канцлер Олаф Шолц намерение, че страната му ще отложи допълнително сертификацията на “Северен поток 2”.

- Мислите ли, че реакцията на нашия президент закъсня?

- Не трябва да бъдем толкова взискателни спрямо президента и да го натоварваме с очаквания, които не кореспондират с възможностите му. Затова той излезе с една мързелива и оскъдна позиция. Ситуацията на държавния глава не е лесна: разумът на една страна, сърцето на друга. Но мисля, че всичко е в рамките на допустимото неудобство, докато министърът на отбраната не излезе със своя позиция.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    195 17 Отговор
    Тръмп се правеше на приятел на Путин и го успиваше.А Байдън тръгна с рогата напред и си го получи.Не се прави така политика.

    Коментиран от #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прав е човека

    21 239 Отговор
    Казва грозната истина....жужето ше разбере само след като получи подарък пуснат над мацква от нато бомбери

    Коментиран от #79, #96, #143, #147

  • 8 Трън

    228 16 Отговор
    Този дали може да обясни случай в който Руската федерация се е огънала пред чужда сила. Те може и да не са прави, но не са се преклонили пред никой.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Господин Табаков

    198 10 Отговор
    Може да бъде накаран да не говори глупости Не с убеждение а със сила

    Коментиран от #130, #142

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Четири

    200 11 Отговор
    По типична западна пропаганда, много лъжи и обвинения с никаква фактуална информация. Бла бла бла за заплатка
  • 14 Елефтери

    195 7 Отговор
    Аман от компетентни тунеядци. Историята не му е от силните предмети на тоя!
  • 15 путин

    17 155 Отговор
    е долна мутра, агресор и диктатор
  • 16 Pilot

    190 7 Отговор
    От къде го изровиха този …… Няма ли казарма за такива мамини детенца?!

    Коментиран от #37

  • 17 Кочо

    163 7 Отговор
    Ами ходи я респектирай бе, силен!!
  • 18 Стамат

    173 9 Отговор

    До коментар #12 от "Сомалийския пират":

    Империята на злото вероятно е САЩ предвид на всичките войни водени или предизвикани от краварите в последните 60 години

    Коментиран от #160

  • 19 nord

    8 126 Отговор
    Тъжен ден за цяла русия ,включително и олигарсите.
  • 20 Черен Петър

    154 7 Отговор
    И други са се опитвали да респектират Русия със сила, но за тяхно съжаление опитите им са завършвали доста печално...Ако са толкоз курназ нека да опитат пак, но после да не плачат и да викат за милост...

    Коментиран от #145

  • 21 не се напиняй толково

    141 7 Отговор
    Не ми е известно , а не знам и на теб колко ти е известно , от какво разбира Путин , но ми е известно , че подход от позицията на единствено приемане на собствена правота и незачитане на гледната точка на противната страна е напълно неправилен . Всъщност ми е известно , че действията на правителството на САЩ и на брюкселската бюрокрация нямат нищо общо с интереса на хората , които уж ги избират и назначават и пред които би следвало да са отчетни , а изцяло са ръководени от някакви неясни мотиви и интереси на определени съсловия , в основната си част финансови . Това е грубо погазване на всякакви принципи на каквото се сетиш .

    Коментиран от #82

  • 22 Ми давай ...

    147 5 Отговор
    ...паляк , иди ги “респектирай” ?
    Световни сили си траят и си подбират думите, само ние тук - тоест НЕ ние ,а шепа платени Лакеи “обявявате” война през ден !
    А седнете си на Дто !
    Жалка работа !
  • 23 някой

    131 5 Отговор
    Просто Мартин Тъпаков Ще се съглася с него, ако отиде и на практика приложи сила спрямо Русия!
  • 24 Инстал

    104 5 Отговор
    Така,така,такава!Още един враг на Русия.Записваме в тефтерчето!
  • 25 АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА

    114 9 Отговор
    И КВО ХУБАВО ВИДЯ ОТ КРАВАРИТЕ ?
    НАРКОТИЦИ, ПРОСТИТУЦИЯ,,ГМО,ДЖЕНДЪРИ,ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пак либерлни- комунистически лъжи

    99 3 Отговор
    Либерал- комуниста политолог, заминавай да се биеш с украинците и руснаците от днр и лнр щом не ти отърва!

    Вземи всичките англосаксонски либерал комунисти- пасито, плевенлиев, катето захариева, кирчо канадеца, бойко, станишев, поптодорова, дайнов, илиян василев, кунева- пръмова, надка михайлова, царо, никито василев, всичките хранукници шорошляци от социологията, политологията и юрата на су и нбу!!!
  • 28 Реалист

    8 114 Отговор
    Руската имперска наглост е безгранична!!!

    Коментиран от #35, #43

  • 29 зип файл

    91 4 Отговор
    Нароиха се разни всичколози, с неясна експертиза, но всичките са като клонирани - еднообразни фрази, заучени тези и с голямо желание да ни обяснят колко е лоша русията.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 7596

    93 4 Отговор
    Още един кръчмарски капацитет! Докага ще гледаме малоумници които искат да ни внушат,че черното е бяло?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аман от пишман политолози

    87 4 Отговор
    при това русофоби.Момче зелено,никой не може да уплаши Русия.Това ще го разберете по трудния начин.Лошото е че от такива като теб,ще страдаме всички българи.Малко умници т..и
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Силния

    37 1 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    е винаги прав
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Че то ако имаше

    53 4 Отговор

    До коментар #16 от "Pilot":

    тоя некъв писар щеше да е като го гледам какъв нагаждач е.
  • 38 9689

    55 4 Отговор
    Този какво работи илиси заработва със слугинаж?
  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    75 5 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ НАБИРАТ ДОБРОВОЛЦИ
    ..... ПРИСЛУЖНИЦИТЕ НА САЩ ПЪЛНЕТЕ ПО ЕДНА ЧАНТА СЪС СЛАНИНА И ЗАМИНСВАЙТЕ НА ФРОНТА:)))
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тъп

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не бързай, а отиди до Русия, виж как живеят мужиците, после виж краварите, какво са си получили.
  • 42 ИВАН

    61 3 Отговор
    Лелееее, Велика и древна Земя българска, ама и какви смешници е народила в последно време - като тоя табачко и тая дето му е дала думата, домата да му беше дала, та да е със запушена уста от която файда няма и без това
  • 43 къв руски империализъм!?

    58 4 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Безгранична е глобалната англосаксонска либерал- комунистическа наглост и агресия, в украйна обединена с неонациската от майдана!!!

    Вижда се, как нормалните хора в украйна гледат да се откачат от режима на англосаксонските либерал- комунисти и неонацистите от десен сектор и другите неонацистки патреоте!!!

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Елица

    6 70 Отговор
    Русия е зло, проклятие за всички държави в сферата й на влияние!
  • 46 Covid

    56 6 Отговор
    Това създание вероятно едва успява името си да напише пръгнало Путин да коментира
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Петър

    5 51 Отговор
    Путин не забравяй Финландия от 1940 г. тогава бяхте боти от една малка страна.

    Коментиран от #144

  • 49 хихи

    10 22 Отговор
    Да!
    В Америка имат приказка " С добра дума и Колт се постига повече отколкото само с добра дума"
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Оня

    33 3 Отговор
    Има една песен в ю туб.Танцуй Расия и плачит Европа.Пеят я китайки пуснете си я ще ви хареса.
  • 54 ник

    38 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сомалийския пират":

    аха трябва ама на западните страни не им се води война заради Украйна те искат украинците да я водят за тях така че забрави
  • 55 Тумбак

    54 3 Отговор
    И тоя не го слуша главния мозък, но пък за това слуша Сорос и за тва плямпа глупости. Излез първи и се бои срещу Русия, па ное ще ти гледаме сейра
  • 56 Поредна мисирка

    52 2 Отговор
    "Ние сме във война", коментира Джими Картър.
    САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите.

    И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !

    А бившият президент Тръмп заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: "Това е гениално".
    "Казах си: "колко е умно това", посочва Доналд Тръмп.
  • 57 O ne

    28 1 Отговор
    Каква е приликата между македония, украйна и диня мичуринка
  • 58 костас

    55 3 Отговор
    Здравейте, голям аналезатор няма що , привърженик на сила и действия срещу русия. Ами нали точно това прилагаха до този момент сащ ,нато и васалната им европа ,сила и натиск и бързо разширяване до самите граници на русия без да се обръща внимание на призивите на русия за баланс във взаимната сигурност на страните. Сащ бяха опиянени от бързото завладяване на страните от източна европа чрез приемането им в ЕС и НАТО. Очевидно е желанието на САЩ за безапелационна световна хегемония и разпореждане със съдбата на света само и единствено от гледна точка на американските интереси. Колкото и да слуша своите господари марионетката Зеленски няма полезен ход за своето оцеляване. Част от украинския народ тайно подкрепя действията на Русия. Украйна е съсипана икономически, живота поскъпва и огромните заеми още повече ще утежняват живота на украинските граждани. Зеленски и кликата около него поощрявани от сащ отдавна се отказаха от минските споразумения извършвайки престъпни провокации към луганск и донецк. Никой не говори за тези престъпления които са извършвали там. Всички папагалски повтаряха тезата на байдън. Е няма как страна като русия да клекне срещу тези манипулации и безпрецедентен натиск.
  • 59 Този

    45 3 Отговор
    от какво разбира и защо го публикувате?

    Коментиран от #69

  • 60 8 години под диктатура

    41 2 Отговор

    До коментар #47 от "Реалист":

    Глобалните англосаксонски либерал комунисти, обединени с неонацистите от майдана ли са целия ти цивилизован свят??!!!

    Затова пищят като луди, щото нормалните хора в украйна им писна от диктата на англосаксонския либерал комунизъм обединен с майданския неонацизъм!

    След 8 години гнет украинците от периферията онзи ден, казаха стига толкова диктатура!!!

    Коментиран от #66

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 mitko

    28 2 Отговор
    тия плащат ли им?

    Коментиран от #107

  • 63 що така

    37 2 Отговор
    велика америка дава заден и неще да защити укрия...неискат да влизат в военен конфликт с Русия..
  • 64 Дядо Гъдю

    48 2 Отговор
    Защо му викате ,,доктор" на тоя?
    А,да,защото не му знаем името.Тук,по нашите земи,се напълни с Леонардо дA Bинчевци. Доктори-политици,математици-доктори,все дялани камъни.Където ги туриш-все пасват.
  • 65 Опа

    49 1 Отговор
    Нямам думи на (какви) хора се дава думата от разни студия и сутришни блокове. Имам чувството че ги превърнаха в кръчмар ски спорове на маса. Този политолог си чете историята както му е угодно. Друг (професор??) най убедено говори за нападение от Русия към Полша, Румъния и България без въобще да се съобрази че тези държави са членки на НАТО. Този, кой му даде диплома? Знаеме за (обичта) между Полша и Русия и при положение че Полша в Нато къде им е логичното (дипломи титли постове) мислене и какво точно казват? Трета Световна??? Я да вземат да мислят какви ги ръсат че са срам за обществото.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 паразити ли сме

    35 1 Отговор
    Човечеството е насърчавано и водено от т.н . си " лидери " към паразитизъм , паразитизъм на администрацията върху гражданството , паразитизъм върху другите народи и държави. Това устройва определена прослойка , която разграбва ресурсите и се обогатява . Това някои наричат съвременна демокрация.
  • 69 Бате

    26 1 Отговор

    До коментар #59 от "Този":

    Трите минути слава са голямо нещо бате! Свиквай! Много такива че ни размиват.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 petar svilenov

    36 1 Отговор
    Доктор по какви науки е това лице.Със сигурност не по медицина и на щат познайте към ,кое неправителствено образование се храни.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Гошо

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е човека":

    Ама там е работа че и Путин ги може тия неща ,а НАТОвците не действат така към такива дето могат такива работи нали са демократи
  • 80 гост

    34 1 Отговор
    Kaкво работи този Мартин Тъпаков??или само тъпи нищо не значещи писания и звуци??Кои му дава заплата и за какво??
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Марков

    39 1 Отговор

    До коментар #21 от "не се напиняй толково":

    Браво за коментара!
    Лицето от снимката определено се представя като адвокат на САЩ. За каква сила срещу Москва говори? Нали, ако НАТО-вци бяха по силни, щяха да нападнат. Самата Англия е арогантна - обучаваха украински войници в извършване на диверсионни операции. Никой от "туристите" на гости на Путин не натисна Украйна да се дръпне от границите с републиките и да се спре стрелбата, убийствата. Да се спре геноцида. А Франция и Германия бяха ангажирани с Минските споразумения.
  • 83 Я у лево

    39 1 Отговор
    Ти кой си бе подлого!!Учи история!Кога е била респектирана Русия с действия.При Наполеон ли или ВСВ.Я у лево американски подлоги.Писна ми от гнусната пропаганда на САЩ и колкото повече пишете против Русия,толкова повече ни мотивирате да ви мразим и вас и този който ви плаща.
  • 84 Иванушка

    38 1 Отговор
    "...Руската федерация е показала, че може да бъде респектирана не с правенето на отстъпки, а чрез сила..."
    - ами давай Мартинчо, обличай въшкарника, фащай шмайзера и бегом да "респектираш" руснаците щото Запада няма да праща своите си деца, а ще ползва льольовците от Изтока да си оправят бакиите на Изтока.
    Съвсем разумно и рационално - славяните трябва да се самоизбиват и смоунищожат, като нямат и две копейки в главата.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 3.14К

    33 1 Отговор
    Тоя Табаков, като го гледам, това с което говори, ми прилича на това на което седи.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 добри новини

    30 1 Отговор
    Тоя сорошки "анализатор" се е побъркал в безсилния си бяс.Такива като него вече не знаят къде се намират.С падането на мракобесния глобалистки модел ще паднат и грантовете им.А те нищо друго не са работили и не могат да работят.Могат само да слугуват.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 АЗ КАЗАХ

    6 28 Отговор
    Всички европейски страни които имат изградени
    заводи предприятия и някакви фирми на територията на Русия трябва да бъдат закрити и пренесени в европейските страни. Европа не трябва да храни руските институции.

    Коментиран от #97, #103

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Кога това бе

    25 1 Отговор
    докторче измислено. Кажи един исторически факт когато Русия е подчинена със сила. Руската мечка никога не е била на колене. Неоправдани напъни за някой и друг сороски цент. Човек трябва да има поне малко достойнство, но в днешно време това е дефицит.
  • 95 444

    23 1 Отговор
    Поредният измислен "политолог", с вид на талибан, дава акъли за война. Явно няма семейство, нито пък е ходил е казармата. Откъде ги намирате подобни "капацитети" ?? По къошетата на София ли ??

    Първо. санкциите с горивата е доста опасна, да припомним защо Япония удари в Хаваите 1941 г., защото нямаще избор след санкциите на САЩ за ембарго на вноса на нефт. Второ, да припомним думите на Путин , за какво ни е този свят, като няма място за Русия. Намекът е доста ясен в света с ядрено оръжие.
  • 96 Име

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е човека":

    А знаеш ли колко бързо Вашингтон, Ню Йорк, ЛА, Фриско, Чикаго, Фили, Лондон, Берлин и Париж ще последват Атлантида, ако посегнат на Русия? Почети и си запиши за следващия път преди лягане, да не се мокриш насън.
  • 97 simvola

    2 12 Отговор

    До коментар #92 от "АЗ КАЗАХ":

    Да си карат техните велики трошляци.

    Коментиран от #100

  • 98 Тодоров

    26 1 Отговор
    Ама и вие от факти ги намирате едни разбирачи от политика - Путин не разбирал от дума, а от действие. Мартин Табаков, Институт за дясна политика, политически съветник на Даниел Митов. Айде, моля ви се. Прав е Путин, Запада от дума не разбира и не разбра. Путин ги трая, търговското представителство на американските военни концерни, наречено НАТО, се наигра и естествено дойде ред на действието. Сега всички квичат от ДЕЙСТВИЕТО на Путин - като не разбират от дума.
  • 99 И тоя доктор

    23 1 Отговор
    Божее, от къде се взе тая паплач?!
  • 100 Пениш се

    9 2 Отговор

    До коментар #97 от "simvola":

    щото не ти излезе номера за лада ли до 1989, а сега караш опел корса от 1990?
  • 101 111111

    23 2 Отговор
    Не знам на вас, ама на мен тоя Мартин Табаков ми изглежда като пълен джендър: На джендърите всичко е позволено, те искат всичко, те искат веднага... те не знаят какво искат. Ама ... искат да искат. Искат свобода - неясно каква, неясно колко. неясно докъде; ама свобода да е. И, случайно, ако свободата на някой друг засегне свободата на джендъра - джендъра оревава Вселената. Щото на свободата на джендъра е попречила свободата на някой друг.

    Въпросът е - кой им се връзва на джендърите.

    Та, Щатите и Западът - искат всичко да им е позволено. Джендърска работа.
    Която (джендърска работа) в Кремъл май не се котира.

    Що дирят САЩ в Украйна.
    Като толкова им е мила Украйна, защо не си вложат доларите в украински бизнес; та да усетят и украинците добрината на САЩ.

    Ама това е джендърството. Хамериканска работа.
  • 102 Павел пенев

    22 2 Отговор
    Това недоразумение от къде го извадихте? Колко трябва да си прост и самонадеян,че да раздаваш оценки за Путин, за Радев и други политици, и как точно ще действащ против Русия и Путин,като сила не ви достига? За сега кърпите положението само с Гьобелсова пропаганда,но и тука сте зле защото просто няма кой да ви вярва.
  • 103 Ти храни

    11 1 Отговор

    До коментар #92 от "АЗ КАЗАХ":

    соросоидите в брюксел тогава...
  • 104 No comment

    19 0 Отговор
    "Политологът д-р Мартин Табаков бе избран за председател на Института за дясна политика /ИДП/. "

    Коментиран от #106, #108

  • 105 Мартине, Мартине. ...

    20 1 Отговор
    ... кога бе холан си "действал срещу" Русия и тя го е разбрала. Освен да се "изцепиш" от миниатюрната си "камбанария" с какво друго можеш да се похвалиш? Помни се, връща се, постига те, то си е като "бумеранг". После е късно,
  • 106 УСА боклук

    22 1 Отговор

    До коментар #104 от "No comment":

    Сбъркал си Русия с УСА. Авторееее.
  • 107 Тоя е на

    20 0 Отговор

    До коментар #62 от "mitko":

    отчет и хонорар при мустафата...
  • 108 УСА боклук

    18 1 Отговор

    До коментар #104 от "No comment":

    ИКП се пише - Институт за Колониялна Политика
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Некой си

    15 2 Отговор
    Мартинчо няма ли да мъцне две думи защо Украйна 7 години отказва да спазва Минските споразумения?
    Само да припомня, че страни по тезьи споразумения са Украйна, ДНР и ЛНР. Русия, Франция и Германия НЕ СА СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЯТА. Те са гаранти!

    Коментиран от #125

  • 111 Историк

    16 2 Отговор
    “Руската федерация, включително в предишните ѝ исторически проявления, е показала, че може да бъде респектирана не с правенето на отстъпки, които тя обикновено разчита като слабост, а чрез сила”

    Те едни се опитаха да приложат сила срещу Русия и се видя до къде стигнаха - единия се казваше Наполеон а другия Хитлер.

    До кога западняците и подлогите им ще настъпват една и съща мотика.

    Но лошото е че руснаците са добри и се връщат в държавата си - трябвало е още като са стигнали до Париж като всяка самоуважаваща се империя по това време да останат там - никоя империя не е връщала завладените земи.

    Или като са стигнали до портите на Истанбул да пишат завладените земи част от Руската империя както всички останали са го правели а не да създават нова държава от неблагодарници които да плюят по освободителите си защото сега господарите им са против Русия.

    Коментиран от #140

  • 112 хаха

    16 2 Отговор
    От действия ли?! Какви действия бе плешивко? Ако искаш да воюваш с Русия ,вземай пушката и заминавай в Украйна. Ако изобщо знаеш от коя страна стреля пушката, разбира се. Те и без това американците няма да идат, никой от ЕС също, така че такива баламурници като тебе са необходими
  • 113 Психо Доктор

    16 2 Отговор
    Със сила ?! Наполеон и Хитлер вече се пробваха. Историческия резултат е известен. Единственият начин е Уважение и Равнопоставеност.

    Коментиран от #122, #128

  • 114 DrivingPleasure

    19 3 Отговор
    Извинете, кой е този идиот? Поредния демократ, зад който не можеш да преброиш труповете.
  • 115 кнднс

    16 2 Отговор
    кой си ти бе марангулин да даваш оценки
  • 116 Казуар

    0 9 Отговор
    Всички свободни страни въоръжавайте се, не спете.

    Коментиран от #119

  • 117 Мародер

    17 2 Отговор
    Боже каква ypoдлива физиономия! Кой ви дава право да бълнувате и разказвате извратените си сънища?
  • 118 4444

    17 2 Отговор
    Ами действай, бе, Табаков.

    В момента под действие се разбира да се запишеш доброволец и да се сражаваш за Украйна край Донецк.
    Защо обаче ти и себеподобните ти само дърдорите? Защото и чеп за зеле не става от Вас.
  • 119 Антитрол

    18 1 Отговор

    До коментар #116 от "Казуар":

    Ами хващайте се този малоумник и заминавайте при бандеровците в Украйна да громите Путин и не стойте пред компютъра или да давате "интервюта" как трябва със "сила" да накажете "лошия" Путин - давайте.
  • 120 Горски

    18 1 Отговор
    Винаги пада голям смях, когато чета коментари на някой незначителен служител на държавна хранилка, който се взема на сериозно и с апломб коментира и размахва пръст на държавния глава на страна с размерите на Русия.
    Нелепо, но факт! - Иначе няма да е забавно!
  • 121 MAN

    18 1 Отговор
    НА СВЕТА НЯМА НИТО ЕДИН ЧИТАВ ПОЛИТОЛОГ,ПРАЗНОГЛАВЦИ КОИТО ПЕЯТ ТОВА ЗА КОЕТО ИМ СЕ ПЛАЩА.
  • 122 Хитлер

    3 18 Отговор

    До коментар #113 от "Психо Доктор":

    Трябваше да пратя 20 милиона армия и за няколко месеца да нема ссср и население там
  • 123 Стефанов

    16 1 Отговор
    На фона на много приказки едно е ясно - ВОЙНА НЯМА ДА ИМА... По-интересното е миротворците от САЩ незабавно да се махнат... Какво правят там...А за т. нар. санкции Путин пет пари не дава....Той ясно подчерта какво е мнението му...Нека политиците в БГ да спрат с разните обвинения... Това е в интерес на държавата ни.
  • 124 норд

    2 10 Отговор
    С голям интерес гледах шоуто на обновения на т.н. "Съвет" ,който призна ОРДЛО за независими д/ви .
    Всички ,освен путин, се бяха оср@@@ от страх .
  • 125 Казуар

    2 14 Отговор

    До коментар #110 от "Некой си":

    Русоид, Минските споразумения умряха след като Русия даде гражданство на над 400000 души от Донецк и Луганкс.
    При даване на автономия на републиките, провежда се референдум и се присъединяват към Русия. Позната тактика.

    Коментиран от #126

  • 126 европоид

    10 1 Отговор

    До коментар #125 от "Казуар":

    Теб по същата схема нали те направия " европейски гражданин " , кво се цупотиш ?
  • 127 The Bear

    16 0 Отговор
    Тоя е толкоз политолог, колкото аз съм балерина с моя мъжки пол, 53 години и 120 кг.! Това незряло пишлеме, пухкав екземпляр с брада и объркан изцъклен поглед, именуващо се Д-р Мартин Табаков (по-подходящо би било Тъпаков), е толкова зле с геополитика, история и взаимовръзки между събитията, че по никакъв начин не заслужава да бъде показван, цитиран и копиран в каквито и да е национални медии, и въобще да му бъде обръщано внимание повече отколкото на най-обикновен клиент на център за психично здраве! Ма толкова нищо да не вдява, че дори клишетата които е наизустил от други такива платени драскачи не е подредил както трябва ...... Аман от такива самозванци! Трябва да минават през 2-годишна казаарма, в която яко да ги дисциплинират, а после да работят в селското стопанство, за да бъдат полезни по някакъв начин на себе си и на обществото!
  • 128 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #113 от "Психо Доктор":

    И шведи,и поляци,и китайци са се пробвали.Резултата се вижда на картата на света.
  • 129 Шошо Кошо

    10 0 Отговор
    Смешник! Няма и да го дочета. Тоя от нищо не разбира.
  • 130 Не може

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Господин Табаков":

    те му идат от вътре ...

    Коментиран от #135

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 КРИС

    11 0 Отговор
    Табак,ти не си политолог а пропагандист и лизач на американски...знаеш нали.Дали си доктор пак се съмнявам като гледам трудно и нелогично ти тече мисълта
  • 133 ВЪН ЕС САЩ И НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ

    12 1 Отговор
    САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се разширява нито сантиметър на изток
  • 134 старецът и реката

    11 1 Отговор
    Докторе, докторе, ходи надоктор и на училище да учиш история. Абе що все такива, които татковците са ги сътворявали, когато са били пияни, се опитват да ни обясняват живота?!?!?
  • 135 555

    0 2 Отговор

    До коментар #130 от "Не може":

    на тоя прост народ да сече дърва в Коми няма граница.
  • 136 Ееееех

    7 0 Отговор
    Да ви имам ХИБРИДНИТЕ специалисти....
  • 137 Най реалната оценка

    8 0 Отговор
    "Ние сме във война", коментира Джими Картър.
    САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите.

    И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !
  • 138 Анонимен

    12 0 Отговор
    Предлагам всички подобни "анализатори" които говорят за респектиране на ядрената сила Русия да помолят за по една пушка господарите си от Козяк и да отидат в Донбас да ги респектират . Много е лесно да обикаляш телевизионните студия и да говориш празни приказки - покажете ни как се прави !
  • 139 От чужбина

    11 0 Отговор
    По-скоро запада не разбира от дума! Един път са обещали, че НАТО няма да се разширява на изток, а многократно са се отметнали от това си обещание. Отцепиха Косово от Сърбия а сега рев срещу отцепването на територии от Украйна. А Путин многократно им предлага разговори, диалог...и каква ползата??? Кой не разбира от дума??? А какво следва след това??? Ами това което стана! А как биха реагирали във Вашингтон ако Русия разположи оръжия в Куба? Ами на запада многократно е казвано, казвано... и думите свършиха. Така че този "политолог" по-добре да си мълчи!
  • 140 сноу

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Историк":

    Пълна подкрепа.....
  • 141 Валентин

    10 1 Отговор
    откъде го изкопахте това теле да ръси и този мозък.
  • 142 Феликс Дж

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Господин Табаков":

    Препоръчвам маршировка докато достигне нивото на бащите и дядовците ни в БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА. Огневата не е за него, там се иска усет и мисъл.
  • 143 Старец

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е човека":

    Коя натовска техника може да стигне до Москва. Мравките тръгнали да плашат мечката.
  • 144 Феликс Дж

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Петър":

    Я, пак. Бити друг път. Границата в началото на войната е на 25 км от Ленинград. Към юни 41 е на 120 км. и това не е без значение. Руски клипчета гледай. Там имат хумористична песничка за подобни случаи.
  • 145 Старец

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Черен Петър":

    Наполеон и Хитлер се провалиха. Този изкуфял старец в белия дом не е ли чел история.
    Да бе, сетих се те американците са неграмотни.
  • 146 Дранг нах остен - Донбас

    7 0 Отговор
    Ммм... дааа. Путин действията ги разбира,може ги и ги прави. Шорошите като тоя са специалисти по каканиженето. На целия му анализ липсва най-важното - призив да действия,като така шороши и жендъри да се записват за доброволци и да нарамват пушките към Донбас.
  • 147 Гошо

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е човека":

    Вече сериозно започвам да мисля че в същност Путин и Байдън са ирачи от един и съще одбор а именно одборът на силните военно които си разпределят света ! Президента Байдън за сега дава само изявления какво ще направи ако Путин навлезе в украйна но до сега нищо съществено не енаправил и това дава шанс на Путин да си прави каквото си поизка ! Европа е силна икономически и слаба военно! Нито Русия нито Америка имат изгода от силна и обединена Европа и за това ще направят всичко възможно да я унищажат!!
  • 148 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Марти тъпото ,критикува Путин и Рф,най големия политик на всички времена ..Скоро ще видим и за Македония ,кво ще блееш..!..Оооох..щял да респектира Рф със сила.Руснаците са изключително търпеливи и свестни хора..Който се бъзика с тях си пати ,.Наивник,не се напъвай !!.
  • 149 старецът и реката

    11 1 Отговор
    А,възникна и още един въпрос у мен, на този ако му дадат един калашник и му кажат дадейства, какво ще бъде действието му, сигурно силно разхлабително. Всъщност може би си прави сметка, че нечии чужди синове, бащи и български момчета ще загиват заради неговите и д и о т щ и н и.
  • 150 Айде

    9 1 Отговор
    Мартинчо, обувай маратонките и нарамвай чифтето на дядо си и на източния фронт, пишман войнолюбецо
  • 151 Мдаааа

    10 1 Отговор
    Абе тоя ПЕЗЕВЕНК за пари ли мели, за много ли... или му идва от вътре...
  • 152 Поредният "доктор"...

    10 0 Отговор
    на издръжка от Козяк!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 до мозъка

    7 1 Отговор
    Muhlio, с какво се различават ДНР и ЛНР от Косово ! Защо за едни може а за други не ! Кой определя кое е правилно и кое не - господарите ти от Козяк ли ! Май с оплешевяването и оглупявате ! Аман от мозъци ! Все големи мозъци а пък на последното място по стандарт на живот в ЕС .
  • 155 Перо

    8 1 Отговор
    СУ бълва шизофреници и боклуци,които нямат връзка с главния мозък! Сега и този измислен “демократичен”,мутренско-ционистки “политолог”, сигурно държи речи до чешмите на Централна баня,как може с пръчка да смаже Русия!
  • 156 Перо

    7 0 Отговор
    А Косово и Кипърската турска република,какво обричат или за това чочко Шорош е забранил да се говори?
  • 157 Плямпало

    4 0 Отговор
    Ами отидими нашляпай Путин. Ходи. Едно е да плямпаш по телевизора
  • 158 вата

    3 1 Отговор
    2-та руски трола ползвайки лайк генератор и тракайки плюсчета на глупостите дето пишат ,се опитват да
    създадат впечатление за просъветски настроения в БГ. Такива отдавна няма !

    Коментиран от #162

  • 159 Който се е опитал да

    1 1 Отговор
    Я респектира или е замръзвал или на топло до живот на остров -Хитлер Наполеон или Колумб пак ще я открива ако ме разбирате. А такива тъпчовци като плешивия горе ще напълнят гащита
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Смях

    0 1 Отговор
    Еми това е текущата генерация прогресивни хомофилици.
  • 162 ....

    1 0 Отговор

    До коментар #158 от "вата":

    Силно се надявам да си прав. Наистина е жалко човек да чете толкова коментари в подкрепа на държавата която ни е навредила най много през последните 100 години.
  • 163 И КАКВО ПРЕДЛАГАШ

    1 0 Отговор
    ДА УМРЕМ ЗА ТВОЯТА КАУЗА ЛИ ? ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН !