Last news in Fakti

9 Март, 2022 08:38 5 462 47

Insider: Образованите масово бягат от Русия, санкциите могат да превърнат страната в нов Иран

  • русия-
  • санкции-
  • емиграция-
  • изтичане на мозъци-
  • икономика

Русия може да изпадне в пълна международна изолация за десетилетия напред

Insider: Образованите масово бягат от Русия, санкциите могат да превърнат страната в нов Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Въпросът не е дали хората искат да напуснат Русия", каза за Insider Олег Ицхоки, професор по икономика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Въпросът е кога ще го направят - и дали могат. Хората го искат масово, но посолствата са затворени. Затворено за летене е и небето. Малко хора ще могат да напуснат“, добави той.

"Това е особено важно за образованите, информирани хора."

След нахлуването на Русия в Украйна западните страни въведоха вълна от санкции, които оставиха Русия изолирана и финансово ограничена. Чуждестранните правителства дори оставиха руснаците физически изолирани: най-малко 33 чуждестранни авиокомпании спряха да летят до Русия, а повечето европейски страни забраниха на руски самолети да влизат в тяхното въздушно пространство.

Така хиляди руснаци избягаха от страната през последната седмица, пише The Telegraph. Повечето от хората, които напускат, са тези, които могат да си го позволят, включително добре образованата средна класа в градовете на Русия. Но страната забрани на своите граждани да напускат с повече от 10 000 долара в брой, в опит да задържи тях и парите им у дома.

Това е проблем, който измъчва Русия от години: „изтичането на мозъци“ от страната е масовата емиграция на високо обучени и високообразовани граждани в нови региони, особено в Югоизточна Азия, Източна Европа и САЩ. До 2019 г. около 2 милиона души са напуснали Русия, откакто на власт е Владимир Путин, като много от тях са предприемачи, творци и учени, сочат данни на Атлантическия съвет, мозъчен тръст по международни въпроси.

Икономисти споделиха пред Insider, че военните действия на Русия срещу Украйна - и последвалите западни санкции - ще влошат този проблем в дългосрочен план. А изтичането на мозъци, заедно с общата изолация, вероятно ще обърнат драстично напредъка на страната от последните години, казаха те.

„В дългосрочен план изтичането на мозъци може да е най-важният проблем за Русия“, каза за Insider Николай Русанов, професор по икономика в Университета на Пенсилвания, запитан за нейното икономическо бъдеще.

Чуждите институции вероятно ще напуснат Русия - и млади, богати хора може да ги последват.

Твърде рано е да се усети влиянието на последните западни санкции върху изтичането на мозъци от Русия, каза Русанов. Но добави, че неизбежно изселването, което започна през последните няколко години, ще се засили.

„Виждахме бавно изтичане на хора през последното десетилетие“, каза той, добавяйки, че това „ще се ускори, особено след като чуждестранни водещи институции прекъснат отношенията си с руските – в сферата на технологии, финанси и др.“.

Русанов и Ицхоки казаха, че младите руснаци, които работят в тези сектори, просто ще последват чуждите представители на бранша извън страната, за да продължат сътрудничеството си, повлияни и от противопоставянето им на войната.

„Образованите хора не обичат да живеят в диктатура с цензура и други ограничения на основните човешки права и това води до изтичане на мозъци“, каза Ицхоки.

Напускането им ще компрометира здравето на руската икономика, каза Русанов.

Изтичането на мозъци „разбира се, ще има изключително негативни последици за човешкия капитал на страната, който движи растежа чрез иновации и създаване“, каза той, добавяйки, че също така „ще намали потреблението, защото това са хората, които извършват големи потребителски разходи".

Ицхоки каза, че изтичането на мозъци не е "най-остър" проблем на Русия.

Но това "наистина е катастрофа по много показатели, икономическата е само една от тях", каза той, добавяйки, че икономиката на страната е по-лоша, отколкото преди 20 години.

„Имаше нулев икономически растеж през последните 12 и повече години и все по-малко възможности за младите хора“, каза той.

"По-младите нямаха възможностите, които хората имаха през първото десетилетие на новия век".

Ицхоки каза, че естеството на руската инвазия в съседна европейска демократична страна е причината правителствените санкции и напускането на компании да са били така масови, внезапни икатегорични. Това позиционира Русия в „икономическа, политическа, академична, културна и друга изолация от типа, който всъщност не сме виждали“, каза той, добавяйки, че Русия в близко бъдеще може да заприлича на Иран, чиято икономика бе осакатена от западните санкции.

„Това би било невероятно болезнено за обикновените руснаци“, каза Ицхоки.

"Продължителността на тази изолация може да бъде десетилетия".

Превод и заглавие: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червенски

    37 31 Отговор
    Най-големите глашатаи на COVID - Ваксинациите и сертификатите, сега са глашатаите на Украйна и Зеления !!!
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    38 27 Отговор
    След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.

    Коментиран от #12, #18

  • 3 Зззз

    31 15 Отговор
    Едва ли са толкова много исканите да напуснат Русия.!Все пак 30 години са дълъг период ,за да осъзнаеш как се превръщаш в слуга ,дори и с образование.
  • 4 Ротшилде, чети си глупостите

    20 12 Отговор
    Китай е отворен
  • 5 Счетоводител

    25 19 Отговор
    Когато числата говорят, "специалната операция" минава на заден план
  • 6 Иво

    37 21 Отговор
    В бъдеще на Русия мозъци няма да и трябват.В интерес на Путин е да изгони по образованите който трудно се контролират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Въпросче

    33 24 Отговор
    Русия ли ? В България Ежедневно 70 българки абортират , но не искат да родят в евроатлантическа демократична България . Защо ли ?
  • 9 Тъп

    17 7 Отговор
    Не е вярно, на там се стичат мозъци от цял свят, чакат на опашка да ги допуснат в раша
  • 10 WhiteNoise

    17 7 Отговор
    Споко ве Инсайдър... Навални нема да дойде
  • 11 Гочо

    28 19 Отговор
    Тези санкции не са за 1....или 2...год.Ще продължат толкова колкото трябва...докато не се смени върхушката в Кремъл.....И Русия като БГ никога не е имала далновидни политици...все автократи...вторачени в това че все някой ще те ограби или нападне...Болни мозъци...

    Коментиран от #31

  • 12 Зззз

    15 23 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И твоят генетичен е сменен след 32 години лиз близ на говедарски задни .....
    .
  • 13 Error

    25 36 Отговор
    Нищо подобно, за съжаление на западния свят в Русия има повече мозък от всички държави накуп, същото важи и за Путин, който превъзхожда по интелект всички държавници взети заедно. Когато са откривали Америка в Русия се е развивало изкуство, култура и балет. На баба ми къщата е по-стара от задокеанския обор! А бе я се разкарайте с вашата пропаганда!

    Коментиран от #15, #20, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Монгола

    15 15 Отговор
    Бе те много,, развитите "западни,, демокрации "фалират в близките дни и никой никъде не излиза от Русия седят си на топло и светло при храната.

    Коментиран от #42

  • 17 галилей

    15 10 Отговор
    Трима мои колеги вече си уреждат документите и смята да живеят в Подолск! Възможностите, които им се осигуряват ъам са огромни!
  • 18 мародер

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А бе клошар, знаеш ли какво означава думата империалист? Явно не! За това и пишеш тъпни.

    Коментиран от #46

  • 19 Отвличат ни вниманието

    14 15 Отговор
    Рецесията след 2 години ковид мерки ще е нечувана, краварите мапечатиха много хартия и трябва да отрежат нулите иначе трябва да печатат банкноти от 5000$.ВОЙНА - УКРАЙНА Е ИЗМИСЛИЦА ЗА НАИВНИЦИТЕ
  • 20 Щсдд

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Error":

    То и българите мислят че са най-умните, но тона не е вярно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 я виж ти

    14 11 Отговор
    като в приказката, където жабата се превръща в принц, само че путин ще се превърне в аятолах
  • 23 Верно ли

    13 13 Отговор
    Ох, нещо севсем се обърках. Нали досега всички либерали опяваха външните руски тоалетни, пък сега изведнъж се оказа, че в Русия имало средна класа?!? И къде ще ходи тази средна класа? Да мие чинии в Европа или в Америка, дето за две години с измислената пЛандемия съсипаха де що има бизнес, а сега с натрапената война досъсипват всичко останало? Това явно е последният напън за съсипване на Русия и дано да не им се получи! Иначе той Путин сам си ги "изпраща" умно-красивите в Германия например.
  • 24 Ще дофтасат тук

    6 5 Отговор
    Ще има русификация на територията!
  • 25 Реалист

    2 9 Отговор
    Той Дедо Байдън горе долу нещо такова изтърси веднъж. Ама е имал предвид обикновените иранци т.е. новите иранци - украинците и руснаците
  • 26 Западът също има тоталитарни

    8 2 Отговор
    рефлекси, но те са умело прикрити зад лозунги за права и свободи, периодично отпушване на парата с митинги, колаборация на лица от шоу бизнеса, производство на нискокачествени худ. продукти.
    В Англия например се случва не това, което е добро за обикновения англичанин, а това, което е в изгода на шепа имотни и влиятелни. Питайте обикновения рибар повече риба ли лови, хотелиера с колко неоправени легла е, и колко спечели здравната им система след Брекзита.
  • 27 Гранта ви говори

    11 6 Отговор
    Само че, санкциите вредят не само на Русия:

    "Владимир Путин подписа указ, според който всички страни, които са обявили санкции и им се дължат плащания по облигации, може да си получат вземанията в рубли по сметка в руска банка.
    По този начин се избягва възможността кредиторите да обявят в неплатежоспособност руските компании. Сиреч те са си платили задълженията, но заради санкциите, които Запада е наложил, кредиторите няма да получат парите си, тъй като се явяват възпрепятстваща плащането страна.
    За да се избегнат възможности за тълкуване, Владимир Путин поставя и защитна клауза за курса на рублата. Тоест, колкото повече обезценява Запада рублата, толкова по-малко ще получат кредиторите"
  • 28 Софиянец

    13 8 Отговор
    Рассия скоро ще е на нивото на братската Северна корея
  • 29 Дядо ви Курти от село Пиперково

    15 9 Отговор
    Мечтата на Адолф Путин да влезе в световна история се сбъдна.След по малко от два месеца,хората ще бягат от Русия по същия начин по който бягат в момента украийнците..Разликата е,че едните бягат от бомбите,а другите ще бягат от мизерията и безпрецедентна инфлация и глад...
  • 30 да бе

    6 6 Отговор
    Сигурно им липсва западния джънк фуд.
  • 31 qwerty

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гочо":

    Ще видим "далновидните" какви дивиденти ще извлекат от това. Аз твърдя, че няма печеливши.
  • 32 Истината

    11 7 Отговор
    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 да бе

    7 4 Отговор
    мога да им предложа да си вземат русофилите и путинофилите. няма да реши проблема с изтичането на мозъци, но количеството ще компенсира качеството. в края на краищата за какво са им мозъци в росия като никога нищо не са могли да направят като хората
  • 35 да бе

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Error":

    когато са откривали америка, в твоята родна росия са дърпали корабите с въжета. а и са били монголски роби
  • 36 Razraz

    7 6 Отговор
    А защо бягат нали Русия е много добре. Икаде бягат и това ми е интересно
  • 37 Ха ха ха

    11 8 Отговор
    Голяма работа като бягат мозъци от русия, ще им пратим нашите русофили!
  • 38 Натовска пропаганда

    3 7 Отговор
    Този професор неорентиран яко. Всички ресурси в момента струват ×2 ×3 ×5 пъти по-скъпо. Русия има всички ресурси и ги продава на цени умножени в пъти. Цените не ги е качила Русия а Натовските санкции. В тази ситуация дали в Русия няма да има пари??? Продаваше газ за 200 сега ще продава за 2000, ще свършат парите на Русия???? Така е с всички ресурси. Отделно нямат кредити, а ние имаме. Нато и ЕС ще ни направят бедняци като в Африканските си колонии.

    Коментиран от #47

  • 39 Иван

    3 5 Отговор
    Така и нас ни обезличиха и завладяха за съжаление ! Тук останаха само тъмнозелени и пенсионери !
  • 40 А ДАЛИ Е ВЯРНО ЧЕ БЯГАТ ?

    3 1 Отговор
    ЩОТО ТУК ВСИЧКИ БЯГАТ !
  • 41 СТИГА РЕВАХТЕ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА

    3 4 Отговор
    ВИЖТЕ БЪЛГАРИЯ КАКВО ОГРОМНО ГРОБИЩЕ Е И РАСТЕ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАТО И ЕС !
  • 42 Наистина като

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    в оборче,а отвън пазят овчарките...
  • 43 Тони

    4 2 Отговор
    На времето САЩ изработиха "мъдрия" СССР и го фалираха. Сега успяха да скроят шапка и на "мъдрия" КГБ-ист. Като по учебник го накиснаха да уши и вече няма излизане от блатото. Скоро ще е аут. Жалко за руския и украйнския народи.
    И най-добре бай Ганьовците - путинофили да идат да се заселят в Русия.
  • 44 д-р Косев

    1 2 Отговор
    Големият въпрос сега е ще се намери ли поне един смел човек, който да отърве родината си от джуджето. Не е като като да нямат традиции в подобни деяния. След това всичко ще се нареди.
  • 45 Перо

    2 1 Отговор
    Руснаците трябва да почерпят,че се отърваха от най-вредните храни и газирани напитки като Мак’ доналд’с, Кока кола и Пепси кола,които бяха пред забрана в САЩ и никой не ги пие!
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "мародер":

    „Империите на бъдещето са империи на разума.“ /Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил/
  • 47 .....

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Натовска пропаганда":

    Да те депортираме за богатата Русия с 10 пъти по-нисък БВП от ЕС тогава