Last news in Fakti

10 Март, 2022 16:00 8 404 47

Пробити ли са българските спецслужби? Войната на Русия в Украйна и още стряскащи примери

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски

Въпросът не е само защо службите ни са залитали системно в пропутинова посока, а защо не е имало политически контрол върху тях, който да коригира уклона

Пробити ли са българските спецслужби? Войната на Русия в Украйна и още стряскащи примери - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо българските спецслужби така упорито твърдяха, че Русия няма да нападне Украйна? Откъде са черпили своята информация? Човек би могъл да си помисли, че зад този провал се крие цяла система. Няколко примера:

Коментар от Даниел Смилов:

Службите за сигурност на България станаха фокус на нова конфронтация между президента Радев и правителството. Първо, по повод инцидента на Шипка на 3-и март премиерът Кирил Петков призова президента да разгледа работата на ръководството на НСО. Радев му отговори остро в смисъл да си гледа собствената работа. Второ, Атанас Атанасов и праламентарната група на ДБ поставиха резонния въпрос каква информация службите предоставят на управляващите, след като нито една от тях не е успяла да предвиди развитието на събитията в Украйна: само дни преди избухването на войната, по думите на Атанасов, те са твърдяли, че такава опасност няма и че няма да се стигне до мащабна бежанска вълна.

Дълбокият проблем

Истинският въпрос по отношение на българските служби е обаче може би още по-дълбок и тревожен. Седмици преди конфликта американското разузнаване, а и негови германски колеги, твърдяха публично, че съществуват планове за нападение от страна на Русия и че те са вече задействани. Президентът на САЩ Джо Байдън още на 11-и февруари предупреди съюзниците от НАТО за готвено пълномащабно нападение над Украйна. Според "Гардиън" в телефонни разговори Байдън е дал да се разбере, че има "много ясна опасност" от война с цел превземане на Киев.

Интересно е тогава - при положение, че всичко това е публично достъпно - откъде нашите служби са черпили своята информация, за да достигнат до обратния извод. И тук е проблемът: не е тревожен само провалът на нашите служби по конкретен повод, а начинът, по който този провал се случва. Този начин - ако се върнем към някои предшестващи събития - започва да изглежда системен. И се състои в безвъпросно приемане на руската версия в интерпретацията на ключови международни проблеми и скандали. Ето няколко примера, които очертават съвсем ясна тенденция и уклон в определена посока.

Скандалът "Скрипал"

През 2018 г. избухна скандалът "Скрипал", който се състоеше в отравяне с бойно отровно вещество на бивш руски разузнавач във Великобритания. Тереза Мей обвини Русия в акт на агресия на нейна територия: тя твърдеше, че има достатъчно данни за участие на руските служби в покушението. България избра да заеме руската позиция, според която достатъчно доказателства за подобно обвинение няма. Ако това не е била просто някаква импровизация на правителството на Борисов, а позиция, стъпваща на данни от нашите служби, редно е да се запитаме какъв е бил източникът на тази толкова погрешна информация. Разбира се, през изминалите години след 2018 никой вече няма съмнение кой и как е организирал отравянето - дори конкретните руски агенти бяха разкрити. Не е ясно дали някой у нас е анализирал сериозно този очевиден провал и какви мерки е взел, за да не се повтаря.

Казусът "Гебрев"

Позицията на България по казуса "Скрипал" става още по-скандална, когато се вземе предвид, че още през 2015 година на българска територия е извършен подобен опит за отравяне с вещество, много напомнящо Новичок. Бизнесменът Гебрев и синът му стават жертва на подобна атака, като очевидната причина за нея е оръжейният им бизнес. Чак до 2018-2019 г. обаче нашите служби, прокуратура и т.н. не могат да направят връзката с Русия, а работят по версия, че бизнесмените са станали жертва на отравяне с инсектицид, който може би случайно бил попаднал в изядена от тях рукола. След специални подбутвания от страна на британския посланик, базирани на неопровержима информация, нашите институции се задействаха и започнаха да работят по реалната версия. Друг е въпросът до какво достигнаха, но все пак някакво руско участие беше разкрито. Въпросът обаче отново е защо е трябвало британските служби да направят връзката с Русия. Къде са били нашите в периода 2015-2019 г. и чия информация са ползвали в своята работа?

Взривовете в български военни заводи

В периода след руската инвазия в Украйна през 2014 г. в България зачестиха "случайните" производствени взривове във военни заводи. Едва след като в Чехия стана ясно, че руснаци са организирали подобни подривни операции, у нас започва на политическо ниво да просветва, че може би и нашите взривове са подобни операции. От авторитетната организация "Белингкат" дори изнесоха информация, че взривовете в България съвпадат с посещения на руски агенти в страната. Удивителното е, че става дума за една и съща група агенти, която е извършила и отравянето на Скрипал във Великобритания. Тревожното за България обаче е, че нашите служби не само не са продотвратили диверсионните актове, но май дори не са и разбрали за тях, докато не гръмна скандалът в Чехия. Редно е все пак, в рамките на парламентарния контрол, да се стигне до дъното на този провал - как и защо се е случил и защо отново руските операции не са срещнали никаква съпротива у нас.

Газовата сигурност на България

Горепосочените казуси са показателни, но те могат да минат в графата шпионски афери. Големият провал на нашите служби обаче е друг: те не са вдигнали червен флаг, за да сигнализират на правителствата на Борисов, че газовата ни зависимост от Русия ни прави изключително уязвими при евентуален военен конфликт в Украйна. Българската газова политика обслужва идеално руския военен сценарий:

- България сама да построи тръба, даваща възможност на Путин да заобиколи Украйна;

- България се обвърза дългосрочно с монополни руски доставки от Русия;

- България остана без достъп до алтернативни източници на газ.

Ето това е истинският "голям шлем", който нашата газова политика постигна, но за съжаление точките от него са изцяло за режима на Путин. Нещо повече: ако сега се прекъснат руските доставки (което не е изключено), България не само ще остане без газ, но ще остане и с около 3 милиарда лева пасив, които вече сме платили за построяването на "Балкански поток" и за които се надяваме някога да се изплатят от транзитни такси. Голям шлем с контра и реконтра при това, ако използваме и народната аналогия с белота.

Черешката на тортата: изгубената пътна карта с "Газпром"

За финал остава, разбира се, историята с "изгубената" пътна карта, която сме подписали с руската страна в газовата сфера. Тази "пътна карта" е всъщност договор, споразумение, от което един ден може да последват големи неприятности: например да бъдем осъдени в Париж или някъде другаде да платим големи неустойки на Русия за неизпълнение на ангажименти, които сме поели. Цялата работа е, че не знаем какви ангажименти сме поемали и нищо чудно пак да се окажем изненадани, че сме си купили този път не реактор, а някакви други услуги за около милиард. Що за служби има страна, в която е възможно да "изчезне" документ от подобно значение?

Големият въпрос

Проблемите в службите са симптом за липсата на адекватен политически контрол върху тях. Истината е, че вместо да дават обективна и професионална информация, нашите служби по всички тези въпроси са вървели с преобладаващите политически настроения. Та въпросът не е само защо службите ни са залитали системно в пропутинова посока, а защо не е имало политически контрол върху тях, който да коригира уклона. На фона на този неприятен въпрос някои пронатовски политици трябва сериозно да се замислят дали действията им през последните години са отговаряли на шумната им реторика в момента. Ако пробив в службите има, причината е пробив на политическо ниво.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фффффф

    57 25 Отговор
    Аз казвам че не са пробити българските служби,защото те всички са на заплата при Путин
  • 3 Гербава кочина

    68 6 Отговор
    Милиардите откраднати от Борисов бяха възможни само със съдействието на началниците на тези служби.
  • 4 Гост

    64 3 Отговор
    Кви са тия риторични въпроси? Продажници у Бг с лопата да ги ринеш. Надпреварват се кой да е по-голям продажник
  • 5 ДАНС

    54 8 Отговор
    На тая територия имаше спецслужби до към 92 година, оттогава насам са послушковци на краварите, руснаците и продажните ни политици
  • 6 Ние Знаем

    21 23 Отговор
    КОЛКО ОБЕКТИВНА МЕДИЯ Е DW Нали пример за журналистическа етика
  • 7 90% от българите сме с РУСИЯ

    38 36 Отговор
    какво очаквате да бъде в армията и полицията. Там не работят американци

    Коментиран от #38

  • 8 Иванушка  🇷🇺

    33 29 Отговор
    Пробит е мозъка на Дойче Зеле 😁✌Z✌
  • 9 Сатана Z

    37 29 Отговор
    Западът Не може да купи всичките Българи с пари и лозунги.Има много хора с достойнство и морал в службите,които отстояват своите ценности и могат да направят своя избор.Защото тук става въпрос за България.
  • 10 ЕСТЕСТВЕНО С РУСИЯ

    39 28 Отговор
    на кого да вярваме : на лъжливото ДОЙЧЕ РАДИО или на предателите от Атлантическия клуб
  • 11 Мдааа Даааа

    20 15 Отговор
    Абе едно файтонче останаха жълтопаветняците, нооо аромата им е като на хиляди "00"...
    Дълбаят и продължават да дълбаят дъното!!!
  • 12 По пристрастна

    34 24 Отговор
    Статия от тази не съм чел
    Дойче веле трябва да знае че в България всички се отнасят със симпатия към Русия независимо че някои хора политици бизнесмени или обикновени граждани имитират антируски настроения

    Коментиран от #18

  • 13 Ако имаше

    36 0 Отговор
    Независими служби никой нямаше да иска да е в политиката. Ако знаеше, че като скрадне ще има справедливост. А сега пълно с компетентни и милосърдни българи които гледат да се намърдат в политиката да ни оправят живота и държавата.
  • 14 Хихи

    33 12 Отговор

    До коментар #1 от "Панов":

    Не е нужно лични контакти! Много хора имат закачен Сталин на стената си! Пълно е с путинофили!
  • 15 ДаЗдраПерМа

    23 5 Отговор
    на службите това им е работата да получават и анализират обективна и професионална информация а не да са под политически чехъл със затворени очи. На кого България е платила 3 млрд лева за строителството на тръбата. Питайте българските строителните фирми по трасето, колко стоки и услуги са оказали или миксерите с бетон са идвали от Италия. Поне 1 млрд се е върнал в нашия бюджет от данъци. Големите проекти оказват кумулативен ефект за малките общини, заетоста, обучението и т.н.. Почти целия бюджет на страната се изяжда в София и затова са недоволни ако трохички от баницата са стигнали в провинцията.

    Коментиран от #30

  • 16 Въпросче

    16 12 Отговор
    Не разбрах , този "герой" от статията Гербев , изнасял ли е оръжие ,с което се стреля в Украйна ? Или Да ?

    Коментиран от #23

  • 17 пьешу

    14 12 Отговор
    прокиснало зеле и смилов от "център за либера... стратегии" - печелившият ш.о.р.ошоиден екип! обективност, та дрънка!
  • 18 Гост

    24 7 Отговор

    До коментар #12 от "По пристрастна":

    Симпатията към Русия и руската култура няма нищо общо с антипатията към диктатора Путин.
  • 19 Абсурдистан

    25 8 Отговор
    Точно затова сме треторазрядна държава и никой не ни уважава нито на изток, нито на запад. Още по-лошото е, че путинщината е съпроводена с въпиюща некомпетентност!
  • 20 Чук и Гек

    13 5 Отговор
    Всички са подбити! Само независимата обективна българска журналистика стои достойно на своя високо благороден, патриотичен хуманен фронт, защитавайки неоценимите демократични ценности на цялото прогресивно човечество!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами изнасял е

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Въпросче":

    "Не разбрах , този "герой" от статията Гербев , изнасял ли е оръжие ,с което се стреля в Украйна ? Или Да ?"

    Ами изнасял е... то затуй така се грачи от русофобите!!!
  • 24 Тити

    24 1 Отговор
    ДАНС И НАП отдавна трябваше да са закрити това са едни големи черни дупки за смучене на държавни пари.
  • 25 защо

    22 9 Отговор
    А службите защо не ни предупредиха за американските лаборатории в Украйна в които се е разработвало биологично оръжие? Избиха животните на хората заради африканска чума която дойде откъм Румъния а явно от Украйна. А тези вируси които ни връхлитат да не би и те да са разработвани в тези лаборатории? Защо не сме предупредени и защитени? Защо плащаме за такива нищо служби?

    Коментиран от #32

  • 26 защото

    15 8 Отговор

    До коментар #21 от "КАК НЕ":

    То ако беше така щеше да е добре. Сега е лошо защото са на каишка от кравария. За това сме най зле от всички. С русия е добре а с краварите последни по всичко, излъгани и ограбени.

    Коментиран от #33

  • 27 Смях

    12 1 Отговор
    Българските спецслужби са отдавна депрофесионализирани и напълнени с политкоректници. В тях почти няма офицери и сержанти служили до 1990г. Че са пробити,пробити са, ама от дебилщина и простотия. Пробита са защото финансите им са като за просяци и нова техника само символично постъпва. Кадърни хора като видят мижавите им заплати и директно ги отрязват.Вие как си педставяте САЩ да каже ,че ще има война,а наште шамшали да оспорят? Това е абсолютно невъзможно. САЩ това за войната официално го обявиха,което значи,че службите са имали информация по линия на взаимния обмен от САЩ. Та то тия лизачи още 2003г. приеха 1 към 1 вижданията на САЩ за Ирак,че предстои операция по постконфликтно възстановявяне и не смеяха да мъцнат,че реално започва гражданске война...,та сега тия политкоректници ще посмеят да имат собствено мнение. Я не ме разсмивайте.
  • 28 щото там вони на

    7 6 Отговор
    болшвайнизъм
  • 29 Урааа

    13 9 Отговор
    РОССИЯ ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО Гледайте какво разказва Джохар ДУДАЕВ за зверствата на Руснаците днес те избиват деца и жени в Украйна бог да ние на помощ

    Коментиран от #47

  • 30 да питам

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "ДаЗдраПерМа":

    Ти къде си видял български фирми по трасето? Я кажи поне една, че да знаем? Боеца нали показа колко български фирми са строили тръбата. Ха сега да земат да я затапят. че да не почнат течове по нея.
  • 31 един пробит долар

    10 6 Отговор
    пропити и пробити са от краварски слугинаж
  • 32 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #25 от "защо":

    Службите нищо не казаха за руските лаборатории!
    Какво разработват крепостните освен бояришник?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отговор от службите!

    17 3 Отговор
    Ние сме просто обикновенни мързеливци! Вземаме заплата всеки месец а не вършим никаква работа! Стари комуняги сме! Взехме на работа при нас и децата си,за да може и те да продължат традицията,да вземат заплатки и нищо да не правят!
  • 35 чантаджия

    5 0 Отговор
    от-до чакам заплата - от-до
  • 36 ComfortablyNumb

    11 2 Отговор
    Автора , както винаги проблема в България се казва тежък непрофесионализъм или по народному некадърност. Почти всички проблеми в България който на Ганчо му изглеждат като корупция в съдебна система , медицина , управление на градове , обществени поръчки , армия, строителство , роми изоставане в икономическо отношение ( от подобни държави като Румъния например) са външност манифестация на едно и също нещо - непрофесионализъм . Тоест проблема на България е един много по дълбок за решения от сорта "да изчегъртаме ГЕРБ" , "да изметем Гешев"... не съм защитник на тия двамата но проблема е друг по дълбок . Ще изметем Бойко и ще дойде Киро ( преди Бойко изметохме Виденов, Костов, цара , Станишев...) , ще изметем Гешев и преди имахме главни прокурори кой от тях харесахме да се надяваме че ще случим на нещо ново по добро!? До тук е песимистичното от това писание. Оптимистичното е че България върви по един добър път ( със всичките си проблеми) по който ще стигне до богатия и уреден свят до 10 години ( СРЗ е почти $1000) , дори да е с малко закъснение от някой други , НО напред е само ЕВОЛЮЦИОННО . И след 10 години като бонус няма да го има и поколението на 70 годишните които винаги някак правят грешния политически избор вече 30 години и дърпат държавата за краката надолу... и тогава България ще е на магистралата. НО междувременно Ганчо да забрави за революции и да си седи на задника и всеки да си гледа работата! И затваряме кръга - повече ПРИФЕСИОНАЛИЗ

    Коментиран от #37

  • 37 ComfortablyNumb

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "ComfortablyNumb":

    Абе две букви изпаднаха дано се сетите ЪМ. Ако бяха фен на бай Тошо щеше да е една буква А - ПРОФЕСОНАЛИЗМ-А . Апропо има ли български wordle или професионализма на българските софтуерни инженери е като на другите Ганчовци!?
  • 38 ДА ДА

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "90% от българите сме с РУСИЯ":

    90% ама от пенсионерите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ооооо

    7 4 Отговор
    Нападението на Украйна зависеше от преговорите със Сащ. И след като САЩ категорично се отказаха от предишните си обещания за НЕ застрашаване на Русия на ВСИЧКИ беше ясно че Русия ще влезе в Украйна.....какво толкова не са разбрали службите!!!!! Путин предупреди МНОГОКРАТНО че ще го направи!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 НикогаПовечеСДС-Чума

    4 0 Отговор
    Не са "пробити",а вече 32г. са облъчвани и заразени от англо-краварска Чума.
  • 45 1453

    2 0 Отговор
    Спецслужбите тогава бяха на Капитан Андреево да гледат кой идва от Турция за изборите и дали идващите коли имат винетки.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.