Last news in Fakti

16 Март, 2022 20:30 4 259 146

Трябва ли България да дава оръжие на Украйна?

  • българия-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • миг-29

Щом сме го докарали на този хал, ще е проява на излишна горделивост, а и на глупост да отхвърляме протегнатите към нас криле на партньорите в Алианса

Трябва ли България да дава оръжие на Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения. Този ход трябва да бъде обмислен много внимателно. Но България трябва час по-скоро да започне да се държи като истинска членка на НАТО.

Коментар на Петър Чолаков:

Министърът на отбраната на САЩ ген. Лойд Остин изненадващо идва на посещение в България. Несъмнено основна тема на визитата ще бъде мястото и ролята на страната ни в източния фланг на НАТО, особено в контекста на войната в Украйна. Според НЦЦ и „Шпигел”, министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставка на системи за ПВО S-300 за украинската армия. Преди избухването на войната Украйна разполагаше с 250 такива установки, които, макар да датират като технология още от времето на СССР, те се оказват много ефикасни срещу руската авиация.

Министър-председателят Петков подчерта, че „България не е в НАТО, тя е НАТО”, но официалната позиция на София е: лекарства и дрехи за Киев – да, оръжия – не. Възможен ли е обрат?

БСП ще е против

Ако човек съди по влиянието на БСП в изпълнителната власт, би казал, че формулата, по която правителството нерядко действа, е „Петков предполага, Нинова – разполага”. Вицепремиерката от Столетницата се гордее с това, че партията ѝ не само е против военна помощ за Украйна, а от години изобщо се противопоставя на санкциите, наложени на Кремъл. Ето защо, ако има идея България да изпрати системи S-300 за Киев, БСП най-вероятно ще се опита да я убие още в зародиш.

Може да се възрази, че министърът на отбраната Янев все пак бе сменен заради странната му позиция към агресията на Москва срещу Украйна. Този натовски генерал предпочита да нарича, с езика на Кремъл, войната „специална операция”. Ген. Янев обаче изглежда играе самостоятелна игра, бяга в собствен коридор, вероятно замисля и политически проект. Тези, които виждат в БСП проводник на руските интереси, вероятно биха казали, че – макар Янев да бе „хвърлен зад борда” – основните козове на Кремъл в правителството си стоят непокътнати.

Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения. Този ход трябва да бъде обмислен много внимателно. Но България трябва час по-скоро да започне да се държи като истинска членка на НАТО.

Опасност от загуба на въздушен суверенитет

Състоянието на българската военна авиация е критично. Президентът изтъкна, че се очаква закупените от САЩ Ф-16 да се забавят, може би с повече от 2 години, а това може да доведе до "загуба на въздушен суверенитет". Радев обаче поиска българското небе "да се охранява от български изтребители и летци". Призивът звучи много патриотично, ала в сегашната обстановка трябва да е пределно ясно, че нашите престарели Миг-29 просто няма как да бъдат поддържани от Русия или Беларус.

До края на март ние разчитаме на помощ от Испания за еър полисинг. Да, най-добре щеше да е „сами да си връзваме гащите”. Но поредица правителства пренебрегваха нуждите на българската отбрана. Щом сме го докарали на този хал, ще е проява на излишна горделивост, а и на глупост да отхвърляме протегнатите към нас криле на партньорите в Алианса.

Като "Троянски кон" на Кремъл

Точно това обаче, отново, правят от БСП. Министрите на Столетницата бяха против правителственото решение от началото на април до края на юни 2022 да ни пазят нидерландски самолети. Според партията на Нинова, тези самолети "не били нужни", защото нямало непосредствена опасност за България от войната в Украйна. Шикалкавенето на БСП, която някои определят като "Троянски кон" на Кремъл, говори ако не за тежки зависимости, то най-малкото за тежко късогледство.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    92 7 Отговор
    Байдън обяви 800 млн. долара допълнителна помощ за Украйна, явно вече са ги изтъргували !
  • 2 Траян

    157 10 Отговор
    Ние сме за мир! Никакво оръжие! Вярваме в доброто, любовта между хората и светлината!
  • 3 Мммммм

    121 7 Отговор
    И какво оръжие може да даде България? Лопати и мотики ли?

    Коментиран от #8, #110

  • 4 ужас

    131 5 Отговор
    Тя за себе си няма, на други ще дава.
    Да дадат САЩ.
  • 5 Q2z

    76 6 Отговор
    А дали идва заради това...!? Ще видим.
  • 6 човек от народа

    131 6 Отговор
    НЕЕЕЕЕ ! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, НИКАКВО ОРЪЖИЕ !!!
  • 7 БЪЛГАРСКИ ГРАНАТОМЕТ

    14 63 Отговор
    НАЙ ОБИЧАМ РУСКИТЕ Т92

    Коментиран от #94

  • 8 Komapak

    11 60 Отговор

    До коментар #3 от "Мммммм":

    Непотребни никому мигове
  • 9 6969

    142 7 Отговор
    Оръжия нямаме, но соросоиди атлантици колкото искате. Нека пратим тях на Украйна.

    Коментиран от #43

  • 10 ЕВРОНЮЗ

    89 6 Отговор
    Разбира се че трябва да изпраща всичко което нареди Генерал губернатора от КОЗЯК.... 😜. Това ще бъде повода да получим няколко свръхзвукови SMS и за да се приключи с окупацията ни.... 😁😁😁😁. Z. Z. Z. Z. Z.

    Коментиран от #17, #79

  • 11 Да се преброим

    14 188 Отговор
    Който е ЗА да пращаме оръжия, да гласува с плюс
    Който е ПРОТИВ да гласува с минус
  • 12 БСП ВИЦЕТО

    18 47 Отговор
    ИЗНАСЯМЕ ЗА ПОЛША...ОТ ТАМ В УКРАЙНА

    Коментиран от #101

  • 13 Директно:

    95 9 Отговор
    дойче веле отрепки! Трябва да бъдат забранени в България със закон!!! ....никога не им чета диарийте!
  • 14 ужас

    94 6 Отговор
    Някакъв американски негър ще идва в България да ни се кара.

    Коментиран от #27, #125

  • 15 ДжоБидона

    3 46 Отговор
    Първо трябва да се формулира Оръжие.После да се изпрати всичко ненужно /ако в такъв момент има такова/Но патрони и снаряди може,ако рашките искат и на тях оферта,ама не могат да платят...
  • 16 Интелектуалец

    66 13 Отговор
    Не. България трябва да балансира между Русия и Запада. България има нужда и от двете сили. България е малка страна и не трябва да се поддава на внушения. Големите се бият, България трябва да внимава. Премиера да не нарича Русия "бензиностанция с ракети" въпреки че това е самата истина. Аз мога да напиша тук че Русия е бензиностанция с ракети но Премиерът трябва да внимава какво говори.
  • 17 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    37 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОНЮЗ":

    АААА, НЕ ТАКА....И БЪЛГРСКИ КАЛАШНИЦИ СЕ НАМИРАТ В УКРАЙНА
  • 18 asd

    16 31 Отговор
    Проблемът не е в това "дали ще се доставя оръжие".

    Проблемът е че г@нщайните все гледат да не се минат... Уж подкрепят ама се оглеждат дали могат да си извъртят Ъза в последния момент в друга посока...че да не ИЗПУЩЯТ келепиреца!

    Затова нямате нито приятелски държави, нито добросърдечни съседи бе тиквоскотовете.

    Уж гепят от СССР петрол, ама ако може и от Германия да намажат нещо...Уж в НАТО ама то ко е убаво да намажат и евтин газ. ХАХАХАХАХАХАХАХА

    Затва сега гледайте как ще дишате прахоляка на Румъния, скотове такива.

    Коментиран от #48, #146

  • 19 АУУУУУ

    10 24 Отговор
    ПЪРВО..... НАШЕТО НЕ Е ОРЪЖИЕ..... ТОВА СА ЛЕТЯЩИ ЩАЙГИ..... ВТОРО..... КАТО ИМ СВЪРШИ МИЗЕРНИЯ РЕСУРС..... ПРОСТО СТАВАТ МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ..... ИЛИ.... ЗА МЕТАЛ 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 20 Фен

    55 3 Отговор
    Не трябва да се бутаме между шамарите, защото в противен случай ни чака голям бой, че не се знай от кой. Нищо че сме в НАТО.
  • 21 БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ

    4 36 Отговор
    МНОГО СИ ПАДАМ ПО РУСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ

    Коментиран от #114

  • 22 ЕМИ

    3 35 Отговор
    ДАВАЙТЕ...ТОВА СИ Е ДАЛАВЕРА..КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ ИМ ДАДЕМ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ...
  • 23 Госあ

    4 43 Отговор
    Трябва разбира се.

    Коментиран от #145

  • 24 Баце

    55 2 Отговор
    Зорлем ни бутат евробюрократите за следващата порция пушено филе, то за това май идва и министъра на войната на Обора, но защо си мислят че ние сме толкова будали като онези от О-краина?

    Коментиран от #39

  • 25 Веднага

    41 1 Отговор
    Да им изпратим оръдия ама на труда !
  • 26 Sion

    47 1 Отговор
    Не !!! И ако някой мисли да го прави да помисли пак, щото камъните не са снежни топки!
  • 27 ТАКА ДЕ

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "ужас":

    РАДЕВ ЩЕ ГО ИЗСЛУША И ЩЕ СИ ЗАПИСВА....
  • 28 Ааааа

    39 3 Отговор
    Разбира се ,че трябва.И долните гащи също трябва да си дадем.Щом нашия пазител НАТО настоява .
  • 29 Капрала

    40 1 Отговор
    Пращайте им мистрии, ръчни колички и кирки, че голямо строене ги чака...
  • 30 Хистори че

    45 3 Отговор
    България винаги е страдала от това да се доказва пред Господарите си, вижте историята! Наор. Бойко българоубиец, днес даде поредно доказателство за това с безумните си призиви да се включим във войната само и само да се дикаже пред господарите и да го върнат на власт! А колко е лоялно НАТО, към нас всички с потрес, ще разберат, ако напр. ни нападне Турция???
  • 31 Sion

    34 1 Отговор
    Да попитам, ние с какво ще си пазим небето без С-300?!

    Коментиран от #78

  • 32 Подедното изкопаемо

    29 1 Отговор
    дебил с поредните изсмукани от пръстите бъртвежи! местимееее! Киро, като един истински канадец-гей се интересува само от имиджа. вижда, че е загубил всякакви позиции и е вече зад борда.
  • 33 Роза

    37 1 Отговор
    Според мен България трябва да осъществява само хуманитарна помощ за Украйна.Изпращането на оръжия и самолети не би било удачен ход.

    Коментиран от #50

  • 34 Обективно

    35 1 Отговор
    "Когато атовете се ритат, магаретата теглят."
  • 35 Българин

    44 1 Отговор
    Значи да си дадем и последните самолети и последните ПВО ракети на украинците пък НАТО щяло да ни пази небето - срещу заплащане естествено.

    И защо ли американците ни тикат между шамарите - защо ли самите американци не им дадат прехвалените "Пейтриът" на украинците, защо ли когато Полша каза че им дава Миговете си на американците те да ги доставят на украинците те веднага се дръпнаха че украинците нямали нужда баш сега.

    Пробват сега кой ще се окаже най-глупавия да се натика между шамарите а те да му гледат сеира като на украинците - ама наш Киро е почти готов.

    Голяма подлога се оказа Киро ама излъга народа че ще се борели против гербаджиите а до сега нищо не са направили обаче заслужи бисквитка за преданост към задокеанските си господари.
  • 36 mi6osp

    31 1 Отговор
    Ако изпратим С300 някъде, АЕЦ Козлодуй остава без защита от въздушни нападения, примерно с ракети от Иран или от терористи с отвлечени самолети.
  • 37 Дамаджони Уокър

    37 1 Отговор
    Не, неотралитет...Вече им дадохме да ползват хотелите, да работят и ходят на училище това е достатъчно.
  • 38 Хахахх

    38 1 Отговор
    Да пратим един взвод от български "журналисти". Джамбаза ще му е взводен, пък Чолака тиловак. Нали са много разпалени и разбират от всичко. Дайте им шанс на тия момчета!
  • 39 Естествено

    41 3 Отговор

    До коментар #24 от "Баце":

    Така ще забавят Путин за да не нападне директно западна европа. Но ние си знаем, че ракетит на руснаците са хиляди и всяка си има конкретна цел. Жертването на България и Словакия е само поредната американска стъпка. За рях ние сме пионки. Някой вярва ли, че някой в америка се е загрижил за българите?! Защо не ръчкат турците да нападат Руснаците, а само нас?!

    Коментиран от #42, #118

  • 40 БЪЛГАРИЯ

    33 2 Отговор
    ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ФИКТИВЕН ЧЛЕН НА НАТО ХУБАВОТО Е ЧЕ НЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ А ТОВА ЧЕ РАЗНИ ПРЕЗ ОКЕАНСКИ ГОСТИ ПОЧНАХА ДА ИДВАТ ИЗНЕНАДВАЩО В СТРАНА ЗА КОЯТО ПРЕДИ НЕ СА ЧУВАЛИ МИ НАПОМНЯ НА ИСТОРИЯТА С ГАЗОВАТА ТРЪБА ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ И КАК ТОГАВА ВЛАСТИМАЩИТЕ ИЗВЪРШИХА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОЕТО СЕ УСЕЩАТ СЕГА С ПЪЛНА СИЛА ЗАТОВА СПРЕТЕ ДА УГАЖДАТЕ НА ВСИЧКИ ОСВЕН НА НАРОДА СИ
  • 41 Севрюкова

    27 3 Отговор
    Когато започнат да дрънчат оръжие ще се разбере заабсолютно предателство на българските политици и слвд това ще започне пречистването на българите. България ще загуби част от твриторията си, а Европа ще мига умно и няма да си мръдне пръста.

    Коментиран от #123

  • 42 ПУТЛЕРОСТАН

    1 21 Отговор

    До коментар #39 от "Естествено":

    И ПУТИН ГО ЧАКАТ ХИЛЯДИ РАКЕТИ

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Путлер

    13 8 Отговор

    До коментар #42 от "ПУТЛЕРОСТАН":

    Ми на Путин не му дреме. И да умре все тая. Той го каза - за кво да живеем в свят без Русия.

    Коментиран от #49, #53

  • 45 БЪЛГАРСКИ ГРАНАТОМЕТ

    4 13 Отговор
    ЦУНКАМ И РУСКИТЕ ...СУ
  • 46 Верно ли

    24 1 Отговор
    И откога Зелето и неговите списвачи ще дават наклон дали и какво трябва да правиме? "...ще е проява на излишна горделивост, а и на глупост да отхвърляме протегнатите към нас криле на партньорите в Алианса...", ох, пуснАх сълза за тез протегнати "криле"...
  • 47 4567898765

    28 2 Отговор
    бг требва да затвори въздушно пространство за бойна авиация, освен българска и конфликта в украйна ще е към края си
    нато да си ходи на запад , там да носят и защитават демокрации
    аман от мултикултури без стойности
  • 48 Антитрол

    30 1 Отговор

    До коментар #18 от "asd":

    Защо ли господарите ти не доставят бе ами нас тикат - защо ли не доставят прехвалените Пейтриът ами искат нашите С-300, защо ли не доставят полските Мигове.

    Искаш да вкараш и България ли във войната само за да са доволни господарите ти.

    Коментиран от #52

  • 49 ПУТЛЕРОСТАН

    1 15 Отговор

    До коментар #44 от "Путлер":

    АМА РИСНАЦИТЕ МИСЛЯТ ДРУГО
  • 50 Паметлив народен човек

    34 2 Отговор

    До коментар #33 от "Роза":

    Членството на България в НАТО е незаконно,нелегитимно и противоконституционно!! Взето е под натиск от Запада, без да се пита СУВЕРЕНА чрез РЕФЕРЕНДУМ !!!
  • 51 НКВД V

    21 4 Отговор
    Разбира се,че България трябва да даде джепанета на Укропия. Само по този начин Киро може да покани Червената армия да посети за втори път България в рамките на 75 години. Z

    Коментиран от #54

  • 52 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    1 24 Отговор

    До коментар #48 от "Антитрол":

    ДОСТАВЯТ ВСИЧКО НА УКРАЙНА....НАТО СЪЩО......ЗАТОВА УКРАЙНА БИЕ ПО НОСА ...МЕЧКАТА
  • 53 Всичко руско е боклук !

    3 25 Отговор

    До коментар #44 от "Путлер":

    Дали ?! За това ли се крие в бункера и седи на разтояние едно волейболно игрище с най близките си хора. Затова ли изпрати Каваева с копел..та си на сигурно място. Толкова го е страх, че е полудял .

    Коментиран от #60

  • 54 ПУТЛЕРОСТАН

    3 19 Отговор

    До коментар #51 от "НКВД V":

    ПУТИН БЕШЕ ХВЪРЛИЛ ОКО НА ЛИТВА, ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ....АМА ПУСТО НАТО
  • 55 Това е

    32 3 Отговор
    За какво ни е да живеем ако я няма Русия. Ако ще се мре ще мрем, заедно с проклетата натовска сган.. това е всичко. Българин който се бие срещу Русия на страната на сащ и нато ще бъде проклет до 99 то коляно..Това не е войната на България. Ние с Русия няма какво да делим.Те за нас са братски народ.
  • 56 БСП ВИЦЕТО

    5 12 Отговор
    ПОДГОТВЯМЕ НОВА ПРАТКА ЗА...ПОЛША
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ

    2 11 Отговор
    ТИП...ИГЛА....ЛЕСНО ПРЕНОСИМИ И МНОООООГО ЕФИКАСНИ

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Военен

    21 4 Отговор
    Значи дайте вашето въоръжение на Украйна а ние ще ви продадем още 8 самолета на картинка за поне още 3 милиарда и ПВО на картинка ще ви доставим на цена като за "приятели" - само за още 3 милиарда. Пък като останете голи като пушки без никакво въоръжение ние ще ви пазим срещу скромно заплащане.

    Трябва незабавно излизане от НАТО но за това трябва първо да свалим просто Киро.

    Коментиран от #65, #80

  • 62 ВОВАТА ГО Е ШУБЕ ОТ НАТО

    5 15 Отговор

    До коментар #60 от "Дааа":

    ИНАЧЕ ОТДАВНА ДА Е ЗАБЪРСАЛ ЛИТВА, ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ......ДРУГАРИ
  • 63 Абсурд

    19 2 Отговор
    Не,не и пак не! Отбранително оръжие е като дървено желязо.Защо ,когато Полша искала да подари самолетите си на САЩ,а те да ги правят каквото искат,те отказали.Значи е вярно,че САЩ воюва с Русия до последния украинец (виц?!).Ама има и друг виц--"Путин казал на Байдън--внимавай какво правиш,да не се налага Христофор Колумб да ви открива пак"Ама те големите ще си се разберат,рано или късно.Ние,ние къде се БУТАМЕ?! Путин предупреждава .Мен лично ме е страх защото след говоренето следва действието.

    Коментиран от #68, #88

  • 64 Д Петров

    3 11 Отговор
    Нямаме, ама да им дарим, тия 3-4 таралясника, да бият поробителите!
  • 65 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 8 Отговор

    До коментар #61 от "Военен":

    ИМАМЕ НАТОВСКИ ...ЕВРОФАЙТЕРИ И Ф 35....НА ДРУГИТЕ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ.....КВО ДА МУ МИСЛИМ

    Коментиран от #76

  • 66 СЛОНА

    15 8 Отговор
    ЗА БОГА ,НЕ ПРАВЕТЕ ГРЕШКИ ,НЕ ЗАЕМАЙТЕ СТРАНА!!!
    ДРУГИ ИСКАТ С ПОМОЩ КЪМ ЕДНИТЕ ,ДА НИ ВЪВЛЕКАТ В ВОЙНА С РУСИЯ!!!...???
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ПУТИН НИ Е ВРАГ

    2 15 Отговор

    До коментар #63 от "Абсурд":

    САМ ГО ПРИЗНА....НЯМА КВО ДА ГО ЖАЛИМ

    Коментиран от #89

  • 69 Freedom Fighter

    2 16 Отговор
    Българската военна промишленост има достатъчно продукти с които да стъжни още повече живота на руските ,,освободители", друг е въпросът дали трябва да се дават даром.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 IYI

    11 4 Отговор
    Помощ на нуждаещите се с подслон, храна и медикаменти - да.

    Оръжие против Русия - никога.

    Да видим дали политиците ни ще са като цар Борис през ВСВ или ще предадат България за един пробит долар …
  • 72 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    2 11 Отговор
    КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКА, ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА
  • 73 БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ

    3 8 Отговор

    До коментар #70 от "Доктора":

    ИСТИНАТА БОЛИ...ОСОБЕННО ЗА БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 74 Z MAN

    10 5 Отговор
    НЕ,НЕ и НЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ ХОХЛИТЕ ,ДА СЪРБАТ НАДРОБЕНОТО
  • 75 м5и

    17 4 Отговор
    Естествено е че не трябва да им дава нищо на Украйна, не трябва да им взима бежанците, да им дава каквото и да е - не е длъжна! Една държава със самочувствие трябва да запази неутралитет! Но нашите са толкова зависими от кинтите отвън, че могат да правят само това, което им се каже! Жалки хора, правителство и държава сме с болка го казвам!!!

    Коментиран от #129, #138

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 У Ю

    9 3 Отговор
    Германия защо не даде?
  • 78 Не се заблуждавайте

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Sion":

    Нямаме С-300-още преди 20години новите ни господари ни наредиха да ги унищожим.Това беше първото изискване!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Д Петров

    4 5 Отговор

    До коментар #61 от "Военен":

    Ти вярно си фатмак! Кой ще ти даде, самолети с ядрено въоръжение, при президент чукчолапчик!?
  • 81 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    5 8 Отговор

    До коментар #76 от "Военен":

    И КАК САМИ ЩЕ СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ПУТЛЕР, ЧЕ НЕЩО НЕ СЕ РАЗБРА
  • 82 Анка Картечарката

    7 13 Отговор
    Веднага да пращаме на украинците излишното оръжие.В складовете и в разни депа събират прах танкове,БТР,БМП,самоходни гаубици,буксируеми гаубици,камиони,автомати,миномети,картечници,боеприпаси.Овехтелите МиГ-29 и Су-25,които също повече висят по летищата отколкото летят,също може да им ги изпратим.И без това нашите продажници ги пращат на "ремонт" в Русия и Беларус,а те ни размотават и накрая тези самолети пак киснат на земята.Сега е момента да притиснеме и съюзниците-пращаме старото оръжие,но ни снабдявате с ново.

    Коментиран от #90

  • 83 що се пробвате в това дето и хетлер не м

    15 4 Отговор
    Deutshe Welle да бъде забранена на територията на България за водене на пропаганда застрашаваща сигурността и. Аре марш у немско бе нацисти.
  • 84 ЛъжецаПодлогаК.Петков

    18 2 Отговор
    Между другото от днеска, гледах коментар на украински военни за военна доставка на 200 милиметрови миномети от Фирма Емко.Значи ние снабдяваме Окрайна с оръжие,без одобрението на парламента.Продажниците са в хода и заобикалят всичко,което може да и попречи да се наведат пред САЩ.Украйнските военни бяха бесни на доставката от миномети и демонстрираха пред камерата,какъв допотопенбоклук са получили от България.Нарекоха минометите музейни експонати и ги приравниха с калашници от дърво.След няколко изстрела цевта се напуква или се пръска.Лично аз се изкефих на скапаната стока но не се изкефих на лъжите на премиера,които всеки ден чувам,че не пращаме оръжие.
  • 85 БЪЛГАРСКИ ГРАНАТОМЕТ

    5 11 Отговор
    ПРОБИВАМЕ ВСЯКАКЪВ ВИД БРОНЯ. ОСОБЕННО РУСКА
  • 86 ПУТЛЕР НИ Е ВРАГ

    6 9 Отговор
    САМ ГО КАЗА
    САМО БСП КОМУНДЕТАТА НЕ ГО РАЗБРАХА
  • 87 например

    12 4 Отговор
    Защо ще нападаме Русия ? Тя нападали ни ? Властта е обсебена това че сме във война или много им се иска да сме по нареждане на байдана.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Така или иначе

    12 4 Отговор

    До коментар #68 от "ПУТИН НИ Е ВРАГ":

    Враг или не,но ние сме гола вОда.Защо трябва да уйдисваме на чужди мераци.Великите сили си играят играта,а ние да мрем за техните интереси.
  • 90 Жалко нищожно човече!

    15 6 Отговор

    До коментар #82 от "Анка Картечарката":

    Аз викам теб да те пратиме троле,че си много активен от 15 дена по плюенето срещу Русия.Можеш да се упражняваш и там, с плюнки да трепеш руснаци.От теб не става и помощен персонал за градската тоалетна,но можеш да опиташ с материала там ,може и да не миришеш като гълташ.

    Коментиран от #92, #106

  • 91 Трябва и ние

    9 0 Отговор
    като поляците, даваме им оръжието на американците и те да си го дават на който и както искат, важното е ние да не участваме, че лошо ни се пише.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 В никакъв случай !

    13 2 Отговор
    Само като видя емблемата на ДВ няма нужда да чета нищо друго . Всичките им материали са като написани от някой бот захранен с либерална пропаганда .
    А в отговор на въпроса : в никакъв случай и за нищо на света !
  • 94 Те и

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "БЪЛГАРСКИ ГРАНАТОМЕТ":

    американските джавелини така ги обичах,че чак неразопаковани отиват на въоръжение във ноисщите на ДНР и ЛНР.
  • 95 Абсурд

    10 2 Отговор

    До коментар #88 от "Д Петров":

    Абе човек,чети внимателно--САЩ подкокоросват нашите политици да си дадат самолетите за отбрана на Украйна.Значи нашето дървено желязо им трябва.И после кой виновен--който дал.Който умрял,умрял.Чудя се как въобще трябва да се обсъжда .Ще има "Каква я мислехме,каква стана"

    Коментиран от #119

  • 96 абее

    13 1 Отговор
    България ще я превърнат във втора Украйна ако нашите политици само казват YES YES или OK .
  • 97 Дъ-Ге

    10 2 Отговор
    НЕ. НЕ ТРЯБВА ДА ДАВАМЕ АБСОЛЮТНО НИЩО. ТАЗИ БИТКА НЕ Е НАША, НИТО НА НАТО.
  • 98 Дай ми адреса къде да те намеря

    6 2 Отговор

    До коментар #92 от "Анка Картечарката":

    Ти кажи къде да те намеря и ще видиш как ще те пратя.Може и да ползваме метлата на Баба Яга,жалко подобие на човек.Дай адрес да те видя имаш ли топки или топчета за пинг понг.

    Коментиран от #105, #113, #121, #134

  • 99 Дядо Петко

    9 0 Отговор
    " Но България трябва час по-скоро да започне да се държи като истинска членка на НАТО." - Че тя се държи ,като ЧЛЕНКА де. То в НАТО члена е един. Другите всичките са ЧЛЕНКИ.
  • 100 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 10 Отговор
    ".......българо-руските отношения........." - ТОВА Е СМЕШКАТА НА ДЕНЯ!!!
  • 101 Да ама

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "БСП ВИЦЕТО":

    поляците ги изнасят към базата на нато в Германия Равщайн и американците да го правят каквото искат. Та и поляците не са толкова луди и на тях им просветна, че могат набързо да влязат в украинската вакханалия.

    Коментиран от #111

  • 102 Дъ-Ге

    9 1 Отговор
    Тоя от НАТОто каза, че всяка държава суверенно решава дали да дава или не. Сещате ли се какво значи точно това???? Даваш на собствена отговорност и понасяш последствията сам и се разминаваш лекичко с прословутия член 5. На вниманието на всички. ЧЕТЕТЕ МАЛКИТЕ БУКВИЧКИ НА ЧЛЕН 5ти.
  • 103 Локо Сф1956

    8 5 Отговор
    Да подкрепим коментар №11. Който иска да пращаме оръжие на Украйна натиска плюс, който е против да пращаме оръжие, натиска минус. Това ще е един малък референдум. За да запазим България и нашите синове, дъщери и внуци натискайте бутон минус. А, бай Байдън да си праща внуците да се бият за Украйна. Как САЩ организираха тази война - статия на американскя журналист Лий Смит.
  • 104 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Факти я не си врете гагата където не вие работа.....Колко пъти да ви казват???бг не дава оръжие на украйна!!!!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Д Петров

    2 4 Отговор

    До коментар #90 от "Жалко нищожно човече!":

    Може да е човече, но глист като теб, е по-добре да не дава наставления! Ясно "товарител", или марш в чукчоландия, при себеподобните ти!!!
  • 107 БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ

    2 1 Отговор
    И ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН НИ ПОЛЗВА
  • 108 12345

    6 1 Отговор
    Въобще кои идиот може да си помисли,да даваме оръжие,ставаме мишена,целта на
    .............
  • 109 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    НЕ НЕ НЕ
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ЛЕХ ВАЛЕНСА...ГРОБОКОПАЧА НА КОМУНИСТИТЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #101 от "Да ама":

    НА ПОЛЯЦИТЕ НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА РУСНАЦИТЕ....НЕНАВИЖДАТ ГИ
  • 112 Защо е дошъл генерала от САЩ

    11 1 Отговор
    САЩ искат от тук да излитат самолетите!

    Има ли нещо неясно в това?

    Полша и Германия казаха НЕ.

    Киро ни е продал вече !!!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Виждащ

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ":

    Debil и кои са българските " ракетни единици" ? Явно компютърните игри са ти доизгладили и без това гладкия като билярдна топка мозък както и на болшинството четящи този парцал фАкти

    Коментиран от #128

  • 115 Моряка

    8 3 Отговор
    Малко ли им дават САЩ,Германия,Франция,Великобритания,Полша.Само ние липсваме.Ако останеше на тези псета на Пасито,и задниците си ще дадем,но не техните,а на народа.Ботев го е предвидил и написал преди 150 рбгодини.Предатели в нашата история колкото искаш.Един от тях уби и Ботев.Не знам защо още го крият.
  • 116 Гробар

    9 3 Отговор
    Като гледам как с чужда пита помен ще правим ми става малко смешно.Ние трябва да сме изключително голям производител на оръжие,защото ако сме по пращането,тепърва ше ни се наложи да пращаме и на други държави.За Украйна вече няма смисъл.От там няма и пари да получиме,но можем да се готвим да пращаме на Полша и балтийските пудели,защото днеска Путин даде изявление,че няма да допусне съседна държава да разполага ракети срещу Русия,А Полша и балтийските джуджета са точно такива.Така че ще ни трябва много оръжие.ако ги сополиви както в момента си играе с Окрайна.Ако ги нивелира,тогава няма да трябва да пращаме нищо.
  • 117 Киро ни обича

    11 3 Отговор
    Нашия премиер предаде целия народ !!

    Легне ли за последен път на Щатите относно летищата ти - заклевам се лично ще се срещна с него!
    И няма да му подаря само сняг!
  • 118 Та те в

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "Естествено":

    Америка дори не знаят за нашето съществуване, та камо ли да се за стъпят за нас.
  • 119 Д Петров

    2 6 Отговор

    До коментар #95 от "Абсурд":

    Разсъждаваш трезво. Ама от чукчите, не сме видяли добро. И до сега не можем да се отървем от техните ... И този сайт е техен. Необходимо ли е да пояснявам повече на разумен човек?
  • 120 Някой чете ли тука бе КРЕТЕНИ ?

    12 4 Отговор
    Как ще спрем управляващите да сринат страната ни ако се нагъзяът на САЩ за летищата!
  • 121 Анка Картечарката

    6 4 Отговор

    До коментар #98 от "Дай ми адреса къде да те намеря":

    Дай ми твоя адрес отворко,да ти дойда на "гости",да видиме как ще ме "пратиш".

    Коментиран от #127

  • 122 абее

    8 1 Отговор
    Киро е точно като зеления ,ясно е какво следва .
  • 123 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Севрюкова":

    Така ще стане,Слава Севрюково го е казала предди 40 години.Без война.А що е казала,всичко се е сбъднало.
  • 124 хихихихихи

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "ComfortablyNumb":

    Айде доброволец, като нямаме техника ще предлагаме свежа мръвка!
  • 125 Морякакг

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "ужас":

    Напротив,ще благодари за надупването.Кирчо още вчера си каза войственото слово.Нали затова ни го изпраниха чак от Америка.За Кокорчо не знам,държи се много по сериозно.
  • 126 ПУТЛЕР НИ Е ВРАГ

    3 5 Отговор
    САМ ГО КАЗА...ЗАТОВА ...БОЙ ПО КАНЧЕТО
  • 127 Д Петров

    4 2 Отговор

    До коментар #121 от "Анка Картечарката":

    Не така ма, сега не можеш да го извадиш от храстите, тая мижитурка.
  • 128 БЪЛГАРСКИ ПРЕНОСИМИ РАКЕТНИ ЕДИНИЦИ

    2 3 Отговор

    До коментар #114 от "Виждащ":

    ПИТАЙ РУСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ....ДРУГАРЮ
  • 129 Моряка

    10 2 Отговор

    До коментар #75 от "м5и":

    Колега,не си съвсем прав.Нашите управници се надупват и без пари,само за да се харесат на Началника.Правят го със замах и героично.В ТВ- студията.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Миговете тръгват от България

    9 2 Отговор
    Някой има ли тук с малко мозък и разсъдък?

    Кво правим утре като ни кажат - даваме летищата на НАТО и самолетите!
  • 132 Митко

    11 2 Отговор
    Нищо не даваме на бандеровците. Слава на Русия ние сме с тях.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 АУУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Дай ми адреса къде да те намеря":

    Малеее колко си страшен...... Интересно ми е защо във Фейса няма такива храбреци...... Защото там им ги има снимките и човек много лесно може да ги намери...... ЗАТОВА НЕ ПИШИ ЗАКАНИ ТУК..... ПИШИ ГИ ВЪВ ФЕЙСА...... АКО ИСКАШ "ГОСТИ".... 🤡🤡🤡🤡😂😂😂😂
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Руся

    4 2 Отговор
    Една бригада черешови топчета за тия просяци и теа е.
  • 137 Дика

    4 0 Отговор
    Да, щом имат нужда
  • 138 Чичо Пенчо

    2 7 Отговор

    До коментар #75 от "м5и":

    Самочувствие викаш ха-ха и как точно държавата със самочувствие трябва да запази неутралитет, като е точно обратното
    Представи си, че 3ма млатят един на улицата, виждаш случката и гордо заявяваш "Честно или не, аз имам самочувствие и ще запазя неутралитет"
    Морал няма в неутралитета, както и самочувствие
  • 139 Долу БСП!

    5 0 Отговор
    Лишени от достойнство и чест, накрая ще застанем на страната на победените.
  • 140 България не трябва да дава нито оръжие,

    8 3 Отговор
    Нито боеприпаси на никоя страна в конфликта!! Неутралитет, нее наша работа, нее в наш интерес, а някой иска да си избърши ръцете с такива, като нас!! Който даде оръжия или Боеприпаси на някой в този конфликт е Национален предател??
  • 141 ФАКТ

    6 2 Отговор
    Генерал Лойд Остин пристига у нас да ни каже "кой командва" в НАТО! И... да слушкаме,щото явно авторитета на героя мустафа не стига героично да защитатава американския интерес
  • 142 Експерт

    5 0 Отговор
    Да им дадем оръжие значи, че сме против тях. Нашата скапана техника ще им нанесе повече щети отколкото вражеската армия
  • 143 Иван

    2 6 Отговор
    Разбира се, че трябва да помогнем на украинците да неутрализират руските домогвания, към родината им. Както те на нас ни помогнаха за Освобождението на България от турско иго. По исторически данни, са загинали повече украинци и финландци, отколкото руснаци, с което не омаловажавам и руските жертви. Слава на Украйна!
  • 144 Да да да

    3 0 Отговор
    Да,да дойдат и да си изберат от военния музей София каквото искат. Там е най доброто което имаме. Зеленски и без това играе театър с режисьор бай Дън.
  • 145 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Защото забравихте как украинци избиваха етническите българи!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.