Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2022 10:00 3 017 42

Херсон: след Донецк и Луганск Москва се опитва да създаде още една псевдорепублика в Украйна

  • херсон-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • луганск-
  • донецк

Досега обаче окупаторите така и не са успели да свикат планирания референдум, тъй като хиляди жители на Херсон, както и на други градове в региона, протестират на проукраински демонстрации срещу руските войници

Херсон: след Донецк и Луганск Москва се опитва да създаде още една псевдорепублика в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сценарият от Донбас се повтаря: с фалшив референдум Москва ще се опита да създаде една псевдорепублика в Южна Украйна – тъй наречената "Народна република Херсон". Как реагира на това местното украинско население?

Регионът Херсон в южната част на Украйна е окупиран от Русия от началото на март. Москва очевидно възнамерява да провъзгласи региона за псевдорепублика, подобна на създадените в Донецк и в Луганск "народни републики". Методите са същите: чрез фалшифициран референдум да се легитимира една т.нар. "Народна република Херсон".

Сведенията са от депутати от областния съвет на Херсон. Те били призовани по телефона от окупаторите да сътрудничат с тях и на заседание на съвета да дадат одобрението си за създаването на тази "народна република".

Обаждане от „новата управа"

„Тези, които ни се обаждат, се определят като „новата управа на региона Херсон", казва Серхий Хлан, председател на фракцията на партия „Европейска солидарност". По неговите думи окупаторите най-напред се обадили на шефовете на фракциите.

„Незабавно информирах за това украинското президентство. След което свикахме извънредно заседание на Областния съвет и в декларация до всички украински власти подчертахме, че регионът Херсон е интегрална част от Украйна", казва Хлан. Депутатите от градския съвет също единодушно се присъединиха към декларацията.

Освен това прокуратурата в Херсон откри наказателна процедура за нападение срещу териториалната цялост на Украйна. От прокуратурата също потвърждават, че окупаторите възнамеряват чрез нелегален референдум да провъзгласят псевдорепублика.

Използват и заплахи

Досега обаче руските окупатори така и не са успели да свикат планирания референдум, тъй като хиляди жители на Херсон, както и на други градове в региона, протестират на проукраински демонстрации срещу руските окупатори.

„Демонстрантите нямат ръководители - хората просто излизат на улиците, независимо от това, че руските войници държат автоматите си насочени срещу демонстрантите. По този начин хората искат да покажат, че всички опити за създаването на някаква „народна република" в Херсон са незаконни и напразни", казва активист, който не иска да назове името си от съображения за сигурност.

Според него руските окупатори много бързо са се заели с организацията на фалшив референдум. И няма да се поколебаят да сплашат активистите, правозащитниците и представителите на местните власти, за да наложат псевдогласуването.

Оставката на кмета

В град Каховка известният журналист Олех Батурин, сътрудник на регионалния вестник „Нов ден", е изчезнал безследно. Домът на председателката на градския съвет на Херсон Халина Лухова е бил опожарен. „Вече съм без дом. Вероятно съм в техния списък на хора, които трябва да бъдат убити", казва Лухова пред украинското обществено радио.

Заради отправените заплахи междувременно местните журналисти трият вече публикувани статии. Един от големите вестници в град Хеническ изцяло е прекратил работа.

Под ръководството на кмета Олександър Тулупов обществената администрация в Хеническ отказа да сътрудничи с руските окупатори и да подкрепи свикването на псевдореферендум. Всички представители на градските власти подадоха оставка от постовете си.

„Най-тежкият ден в живота ни"

„За мен и за екипа това е най-тежкият ден в живота ни. Стигнахме до извода, че при такива условия повече не можем да изпълняваме задачите си като представители на украинската местна администрация", се казва в изявление на Тулупов на сайта на градския съвет на Хеническ.

Тулупов е член на „Опозиционна платформа - За живота" - партия, която в Украйна се смята всъщност за проруска. Фракционният лидер на партията в градския съвет на Херсон Юри Стелмашенко се опасява, че регионът може да бъде засегнат от хуманитарна криза, тъй като от две седмици насам вече не се доставят медикаменти, горива, промишлени и хранителни стоки.

„От две седмици в изолация"

„До момента само малцина в Херсон приемат „хуманитарните помощи" на руските военни. Но ако положението са влоши още повече, украинците просто ще се окажат принудени да приемат тези помощи и по този начин могат да бъдат принудени и да участват в планирания псевдореферендум", предполага Стелмашенко.

„Правим всичко, за да предотвратим това, но градът е в изолация от две седмици", казва градският съветник. „Икономиката е срината, магазините са затворени. Нямаме връзка с другите региони в Украйна. Конвоите с помощи не се пропускат, макар постоянно да се преговаря за хуманитарни коридори. Ще се държим до последно, но колко хора могат да оцелеят при тези условия?".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Prometheus

    46 24 Отговор
    Слава на Путин!
  • 2 Теле

    30 11 Отговор
    СССР 2 СЕ НУЖДАЕ ОТ МНОГО РЕПУБЛИКИ

    Коментиран от #7, #23

  • 3 хххх

    45 12 Отговор
    DW явно не знае, че в Херсон е пълно с евреи. Може би правят еврейска държава в Европа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Razraz

    11 2 Отговор
    Този май завъртя
  • 6 дедо Герчо

    44 12 Отговор
    РУСИЯ НИКОГА НЕ СЕ ОПИТВА,ОПИТВАТЕ СЕ ОСТАНАЛИТЕ,ТЯ ГО ПРАВИ...ХЪХЪХЪ...
  • 7 Капитализъм

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    ... в действие!!! СССР 2 не може да има, защото средствата за производство няма да са в ръцете на трудещите се!!! Това е бутафорно твърдение!!! Ако се създаде някакво обединение то ще е капиталистическо, буржоазно!!!! Стига сте се упражнявали на наш гръб!!! Бъдете реалисти!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дамаджани Уокър

    36 10 Отговор
    А не то самата Украйна е една псевдорепублика..
  • 10 Теле

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "Капитализъм":

    Не се връзвай дразня атлантиците
  • 11 Не трябва да те трият.

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Так ще блеснеш пред цялата аудитория с уникалната си глупост.
  • 12 Българка

    21 32 Отговор
    Долу ръцете от Украйна и народа й, руски фашистки изроди! Възмездието за потоците кръв и разрухата ще бъде страшно!

    Коментиран от #15, #17, #30

  • 13 МАЙДАН

    23 6 Отговор
    ТАМ ГИ ИЗЛЪГАХА !!!
  • 14 !!!?

    16 18 Отговор
    Колкото повече "републики" има в СССР2 на толкова повиче парчета ще се разпадне. Путин вини Ленин за СССР1, а следващият диктатор ще вини Путин за СССР2...докато империята на Злото не се разпадне на хилядите си парчета !!!?
  • 15 Теле

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    АУУУУУ
  • 16 Razraz

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Много ама много си прав. Обаче кой го разбира.,не можаха да махнат тия капачки че да видят света
  • 17 чичо Мичо

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ХЕЛОУ,ДОЛИ.
  • 18 Лаладжии

    19 4 Отговор
    Каква псевдорепублика, всичко руско става руско, за да няма пак руские рубят руских.
  • 19 !!!?

    12 15 Отговор
    Един ден всичките тези "републики" ще кандидатстват за влизане в ЕС и НАТО, защото Путин обещава "рай", но само в Отвъдното !!!?

    Коментиран от #26

  • 20 Иванушка  🇷🇺

    13 13 Отговор
    Разбира се. След като руснаците менте by Украйна обърнаха гръб на Родината си, време е да им се припомни кои са, какви са. Пък който не се определя като руснск , нека мие кенефите на Запад. В Нова Украйна място за лекета няма.
  • 21 Винаги

    19 3 Отговор
    Когато чета статия на DW искрено се забавлявам то са шеги закачки забавни истории край нямат хахаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сороснерес

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Сега украинци видяхте ли как лошо да живееш под дулото на калашников....В Луганск и Донбас бандеровци тероризираха местното руско население повече от 8 години..Сега ще гледате руската тв..и ще прогледнете..
  • 24 !!!?

    26 8 Отговор
    Дойче Веле е фашистка антибългарска медия финансирана директно от джоба на германския данъкоплатец така че правете си сметка какво е отношението на германското правителство към българския народ.!!!?
  • 25 пьешу

    20 4 Отговор
    "с фалшив референдум Москва ще се опита да създаде една псевдорепублика в Южна Украйна" - гулю-гулю може ли да обясни за простосмъртните - ког един референдум не е "фалшив"? примерно, когато се провежда както този в косово? или...?
  • 26 стоп

    26 5 Отговор

    До коментар #19 от "!!!?":

    БГ за 30 години видя рай..по зле никога не сме били..България изчезва...благодарение на брюксел и сащ..

    Коментиран от #32

  • 27 Марков

    19 2 Отговор
    Статията е пълна с противоречия. Оставам с впечатление, че е писана от няколко човека и после е сглобявана и пусната за печат без прочитане и редакция. Ама това е Дойче веле!?!
  • 28 Иван Василев

    3 11 Отговор
    Ми да опита, първо да излезе Жужи от бункера, да се качи на "сортежа" си и да отиде в Украйна, там до изгорелите танкове има място и за него!
  • 29 Интересно

    16 9 Отговор
    Косово да се отдели от Югославия - демокрация,
    Тайван да се отдели от Китай - демокрация,
    Херсон да се отдели от Украйна - окупация
    Войната в Афганистан - 200 000 убити цивилни, операция
    Войната в Персийския залив - 100 000 убити цивилни, операция
    Войната в Югославия - 5 000 убити цивилни, операция
    Войната в Украйна - 500 убити цивилни, война?

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Razraz

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "стоп":

    Никога ли, Еми от 1944 до 1989 рай ли беше
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 WhiteNoise

    8 0 Отговор
    де бе дойче веле... скръндзи долни.
    да не сте наели бесарабски българин да списва статията? На седмаче водчица сигурно е бил.
    За да я вденеш вероятно треа и читателя да е на поне толкова
  • 35 ДжафДжаф

    13 2 Отговор
    Тия си мислят, че това, което се случва е само сън, който ще им се размине. Кмета, Областният управител, калинките в областният съвет.....Били против. Нормално и естествено. Хранилката вече не съществува. Има, обаче едни 6млн етнически руснаци, които през последните 8г бяха принудени да емигрират в Русия. Много от тези хора предстои да се върнат и да поемат нещата. Освен това натози етап да се говори за реалните обществени нагласи е твърде рано. Хората все още са наплашени, а липсата на яснота относно бъдещето определено подтиска публичните изяви. Покрай тия преговори, хората се страхуват, че нацистите в крайна сметка може да се върнат! Ако Путин беше обявил, гласно, че тия територии остават твърдо под руски контрол, до сега местните сами щяха да са изчистили укронацистите. Вероятно тактиката е до края на военната операция да не се допускат размирици в тила, а укронацистите да продължават да сънуват! Повече от очевидно е, че дори и да има в бъдеще украинска държава, тя няма да има излаз на море. Все пак Гагаузия и Приднестровието също трябва да се присъединяват към Русия! Като цяло българите в Гагаузия са изцяло за Русия!
  • 36 Павел пенев

    8 1 Отговор
    И така постепенно до цяла Украйна за да има мир в Европа а НАТО обратно до Берлинската стена. Това е музика за ушичките на демократите.
  • 37 Виталия Винокурова

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Интересно":

    Защо и по какви причини БОСНЕНСКИ генерал Ратко Младич направи обсада на БОСНЕНСКИ град Сараево цели 4 години. Това демокрация, окупация, инвазия, война или военна операция беше ?!
  • 38 хи хи

    6 1 Отговор
    Новата република е Украйна. УССР

    Коментиран от #42

  • 39 Виталия Винокурова

    3 2 Отговор
    Вдянахте ли защо Байдън публично нарече Путин военнопрестъпник ? Генерал Радич не го ли осъдиха за геноцид ?!?! Така ли искат да унищожат Русия ?
  • 40 DW Говорисе за една голяма нова

    6 0 Отговор
    УЖГОРОДСКА. РЕПУБЛИКА!!!! НА ЙСТОК ДО ЛВОВ, АМОЖЕ И С ЖИТОМИР И ВИНИЦА,, НА СЕВЕР ОТ БЕЛА РУСКАТА ГРАНИЦА, ВЕРТИКАЛНО НАДОЛУ ДО РУМЪНСКАТА ГРАНИЦА, ЩЕ ИМА МАЛКО 3 ЪГЪЛНА ФОРМА!! ГОВОРИСЕ, МОЖЕ И ДА СЕ СЛУЧИ!!!
  • 41 И в Ужгород е пълно с Еврей, завъдили

    3 0 Отговор
    Са се!
  • 42 Виталия Винокурова

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "хи хи":

    Като България стане Македония пак ще се хи хикаш ! Такива сте, че нямате нито чувство, нито мисъл !!!