Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2022 19:37 8 744 33

Неразумната политика на Източна Европа тласна Русия към Китай

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • европа-
  • китай

САЩ са виновни за случващото се в Украйна

Неразумната политика на Източна Европа тласна Русия към Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политологът Джон Миршаймър - един от най-видните критици на американската външна политика след края на Студената война, твърди в продължение на много години САЩ, стремейки се да разширят НАТО на изток и да установят приятелски отношения с Украйна, увеличават опасността от война между ядрените сили. Днес, на фона на руската спецоперация в Украйна, Миршаймър се придържа към позицията си, според която САЩ са виновни за случилото се.

Както посочва експертът в интервю за The New Yorker, всички проблеми наистина започнаха през април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, след което беше публикувано изявление, че Украйна и Грузия ще се присъединят към Алианса. Русия, от своя страна, даде да се разбере, че смята превръщането на Украйна в "проамериканска либерална демокрация" за екзистенциална заплаха.

Още новини от Украйна

„Ако Украйна стане проамериканска либерална демокрация - член на НАТО и член на ЕС, руснаците ще намерят това за категорично неприемливо. Ако нямаше разширяване на НАТО и на ЕС, а Украйна просто се беше превърнала в либерална демокрация и беше в приятелски отношения със САЩ и Запада като цяло, вероятно щеше да се измъкне от проблеми. Когато сте страна като Украйна и живеете в съседство с велика сила като Русия, трябва да внимавате какво мислят руснаците, защото ако вземете пръчка и я забирате в окото, те ще си отмъстят”, казва Джон Миршаймър.

Политиката на Америка през последните 30 години след края на Студената война е да изгради либерални демокрации в Близкия изток. Доктрината на Буш беше основно, че ако САЩ успеят да създадат либерална демокрация в Ирак, това ще има ефект на доминото и страни като Сирия, Иран и накрая Саудитска Арабия и Египет ще се превърнат в демокрации. Въпреки това, всички знаят отлично как завърши всичко това.

„Обиколихме света, опитвайки се да създадем либерални демокрации. Основният ни фокус, разбира се, беше върху Големия Близък изток и знаете как работи това. Не много добре “, отбелязва експертът.

Що се отнася до Украйна, Миршаймър смята, че до 2014 г. САЩ не разглеждаха разширяването на НАТО и това на ЕС като политика, насочена към ограничаване на Русия. След събитията в Киев обаче избухна сериозна криза и Западът „трябваше да прехвърли вината върху другите, тъй като никога нямаше да вини себе си“.

„Има ясни доказателства, че преди 22 февруари 2014 г. ние не сме смятали Путин за агресор. Това е историята, която измислихме, за да го обвиняваме. Според мен, основната отговорност за тази катастрофа е на Запада, особено на САЩ. Но нито един американски политик - и никой никъде в американския външнополитически естаблишмънт - няма да иска да признае тази поредица от аргументи и ще кажат, че руснаците са виновни “, отбелязва политологът.

Той е сигурен, че руският президент няма да пресъздаде СССР или да прави опити да изгради велика Русия, а историята, че Путин е много агресивен и е главният виновник за тази криза в Украйна, е измислена от САЩ. За завземането на Балтийските страни или други страни от Източна Европа, например, ще е необходима огромна армия, а това ще изисква икономическа основа, каквато съвременна Русия няма в близост. Следователно, казва Миршаймър, няма причина да се страхуваме, че Русия ще се превърне в регионален хегемон в Европа. Китай е сериозен противник за Америка. „За да се справим с Китай с „лазерна прецизност“, трябва да отслабим вниманието си към Европа, това е първото. И второ, трябва неуморно да работим за установяване на приятелски отношения с руснаците. Руснаците са част от нашата антикитайска коалиция за осигуряване на баланса на силите. Ако живеете в свят, в който има три велики сили (Китай, Русия и САЩ) и една от тези велики сили, Китай, е равностоен конкурент, тогава вашата работа, ако представлявате САЩ, е да включите Русия на своя страна. Вместо това ние бутнахме руснаците в прегръдките на китайците с нашата неразумна политика в Източна Европа. Това е нарушение на политиката за баланса на силите”, смята политологът.

Както заключава Джон Миршаймър, има стратегическо и морално измерение във всеки въпрос на международната политика, но когато става дума за военен конфликт, стратегическите съображения имат предимство пред моралните. В идеалния свят би било чудесно украинците да могат да избират своята политическа система и външната си политика, но в реалния свят това е невъзможно. Ето защо мъдра стратегия за Украйна днес е да сложи край на тесните си отношения със Запада, особено със САЩ, и да се опита да се съобрази с Русия и да преодолее нейните различия. И има голяма вероятност украинците да успеят да измислят начин да съжителстват с руснаците.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 138 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    22 95 Отговор
    Китай ще изпапка Русия и след това ще я из...

    Коментиран от #30

  • 2 Смех

    148 11 Отговор
    Добро Утро.. как така такива статии се появяват във този иначе Про Фашистски и Про Украински пропаганден сайт?
  • 3 За сведение на посрещачите

    163 14 Отговор
    Сърбия получава газ в момента на нищожна цена! Иде ми там да емигрирам! Заплатите там са доста по-високи, могат да пътуват безвизово в ЕС, а и ценуте им са минимум с 20% по-ниски! Честито на бг печелившите дебили!

    Коментиран от #28

  • 4 Пловдив

    125 8 Отговор
    100% та истина е това ...то само кьорав няма да го види и глух няма да го чуе ...Къде е САЩ, къде е Източна Европа, обаче не ...те трябва да са навсякъде.....обаче се видя , че има и други луди на терена...Русия не е Сирия и Китай не е Афганистан...
  • 5 БудаЛа

    123 6 Отговор
    Прав е анализатора, но само за едно греши: създаване на никакви либерални демокрации не е било цел на сащ, а инсталиране на техни подли и де факто колонизиране.
  • 6 Браво

    117 6 Отговор
    Най после някой да каже истината
  • 7 Стилян

    106 5 Отговор
    Все пак някой мислят...да се ненадяваш.
  • 8 другарят

    98 8 Отговор
    "ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ БЛОКОВОТО МИСЛЕНЕ" ..беше един от лозунгите на "перестройката" започнала още 80те години на миналият век в СССР! Само че в болните американски мозъци "перестройката" няма шанс да се случи и след 100 години закъснение! С какво ви заплашва Китай бе фашизирани американски говеда!?? Всички по света искат да живеят добре, а не само вие! След някоя година, ще обявите и Индия за "враг"!? Русия ясно посочи пътя за новият ред в света и мирно съществуване на народите.."Многополюсен свят, равноправни и уважителни отношения между отделните страни и народи"! Агресивната политика на "сдържане" на отделните страни и региони, трябва да я замените със сътрудничество! Иначе, както каза другарят Путин .."Цялата ви енергия, ще отиде в противопоставяне, вместо в сътрудничество и ползи за народите"!!!
  • 9 пьешу

    82 5 Отговор
    препоръчвам горещо на всякакви пси.хо. и други десни - да четат и да препрочитат това матреалче. казано е всичко. кратко и ясно. ако са в състояние да разберат - ок. ако не... те си знаят!
  • 10 шопендар

    37 4 Отговор
    ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ДИПЛОМАЦИЯТА,И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ФРОНТА,И РЕКИ ОТ КРЪВ,И ХИЛЯДИ РАЗБИТИ СЪДБИ
  • 11 Дон Кихот

    17 89 Отговор
    В Русия се живее зле, цари пълно беззаконие, е от какъв зор, Украйна да се съобразява с капризите на Путин.

    Коментиран от #29

  • 12 Анононим

    73 3 Отговор
    Да не повярваш ,че са го побликували
  • 13 Hoho Boho

    13 61 Отговор
    НЯМА НИКАКЪВ ШАНС ТОВА ДА СТАНЕ:
    "И има голяма вероятност украинците да успеят да измислят начин да съжителстват с руснаците".

    Путин избива децата им, разрушава градовете им...

    Коментиран от #17

  • 14 Bravo

    38 3 Отговор
    Много добре!
  • 15 класическа

    19 2 Отговор
    библейска битка между добро и зло , можем ли да ги различим ? големия брат .....
  • 16 Абе

    37 2 Отговор
    Да не се объркахте нещо с тази публикация ? Утре да не четем за ония американец който даваше интервю и показваше свои снимки въоръжен с калашник по един руски канал как се бие в Донбас срещу бандеровските мадафакърс и псуваше от сърце.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ооо

    45 2 Отговор
    Брейй, имало и нормални американци...
  • 20 Нищо лично

    35 1 Отговор

    До коментар #17 от "Hoho Boho":

    Прочети още веднъж внимателно написания от американеца материал и ако не си либерално зомби, ще разбереш защо са ти натряскали минусите.
  • 21 Швепс

    36 0 Отговор
    Либерална демокрация, айде събирайте си партакешите!
    Само п.е.д.е.р.а.с.и в управлението
    Еднополюсен свят вече няма. Свиквайте.
  • 22 ComfortablyNumb

    4 40 Отговор
    Джони не се кахъри. Русия ще бъде с Америка когато изчезне Путин. Това което остане от Русия ще бъде проамериканска либерална демокрация. Провала на Америка е друг че не предвидиха на къде ще тръгне Русия след 91 г . Сега няма да гадаят и на русия отново това което остане от нея след путин няма бъдат оставени много възможности а само един път на либерална демокрация и военна сила от регионален мащаб ... богатия свят не може да си позволи друго. А след това наши путинофили остават да се реят в безвъздушното пространство на един чужд свят които не разбират ...

    Коментиран от #26

  • 23 Васил

    7 27 Отговор
    На Китайците не им дреме за Русия за тях те са нищо повече от роби.
  • 24 Бодак

    23 0 Отговор
    "Ако живеете в свят, в който има три велики сили (Китай, Русия и САЩ) и една от тези велики сили, Китай, е равностоен конкурент, тогава вашата работа, ако представлявате САЩ, е да включите Русия на своя страна. Вместо това ние бутнахме руснаците в прегръдките на китайците с нашата неразумна политика в Източна Европа. Това е нарушение на политиката за баланса на силите”, смята политологът."
    Това се споделя от много умни хора, но Глобалистите заподозряха за някакъв Край на историята и се взеха насериозно.
    Иначе сметките не са сложни. Европа -750 милиона, САЩ 350 милиона, Русия - 150 милион = 1,250 милиона + Австралия и Нова Зеландия и Канада = около 1,3 милиарда. Китай = 1,4 милиарда -- повече от изброените взети заедно.. Но великите американски стратези от разни стратегически и аналитически центрове и централи успяха зорлен да ударят едно рамо на Дракона бутайки му за дугарче баба Меца. А накрая така яко се изпоизложиха и изпоолекнаха с кражбите на руските доларови активи, че сега всеки си мисли: "ако парите ми са в долари и в някоя Запасна банка, ми то по всяко време нещо може да им се случи " -- мноого ... здрава мисъл със здрави последствия за неатлантическата международна общност

    Коментиран от #25

  • 25 Бодак

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бодак":

    Нй-раузмното поведение бе Европа, САЩ и Русия обединени в стратегически съюз на равноправни начала в честно състезателно стопанско съревнование срещу Китай.... но ... нейде в Дълбоката / Глобалната държава седят едни хора чиято диагноза е властолюбие -- най-опасната болест довела безброй злини на човечеството.
  • 26 бодак

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ComfortablyNumb":

    Като използваш познатото празнословно понятие либерална демокрация" ( свободно народовластие ?!?) обясни какво означава и съдържанието му -- на бас, че не знаеш, както и самите PRчици, съчинили поредния буламач, сами не знаят какво точно означава -- важно е баламите да кълват всяка нелепост, да я преповтарят и превъзнасят докато стигне и надмине бройката 100.
  • 27 Руси Гуси

    4 21 Отговор
    Заглавие на статията: "Неразумната политика на Източна Европа тласна Русия към Китай"
    Подзаглавие на същата статия: "САЩ са виновни за случващото се в Украйна"
    Автор: Факти не съобщават
    Коментар: На болния Путин всички са му виновни.
  • 28 12783058

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "За сведение на посрещачите":

    ДА АМА СЪРБИТЕ ДАЛИ ТЕ ОБИЧАТ. НИЕ ВИНАГИ СМЕ ГИ ПЛЮЛИ
  • 29 Пейчо

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дон Кихот":

    В Русия се живее значително по добре от европейска България.
  • 30 ле ле

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Китай не са толкова глупави колкото украински политици..Руски ракети не разбират от етноси..жълти,кафяви,бели,черни..накрая няма кой да пише мемуари..Така че трай си в хралупата..
  • 31 ByVan

    10 0 Отговор
    Запада в общи линии затъва в проблеми, които сам си създава и иска друг да решава, уви вече не става. Експорта на демократични ценности с военни средства не успя. За пример Китай.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 логична статия.

    9 0 Отговор
    браво. обикновените българи обичат, и разбират логиката. аз ако съм министър председател, ще предложа преговорите между риусия и украйна да се проведът в софия. те и ние сме славяни. има шанс. чуваш ли кирчо? така се влиза в историята! ако искаш, и ако ти стиска. и да знаеш момченце, ако не го направиш значи си....няма да казвам защото ще ме изтрият...