23 Март, 2022 09:02 11 064 92

Особености на войната в Украйна

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ

След нанесените ѝ удари Русия едва ли ще се съгласи на васална роля спрямо Запада

Особености на войната в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов

Войната в Украйна, както и всяка друга, има своите причини, цели, форми и методи за водене на бойните действия. Тя можеше да бъде избегната, ако САЩ и НАТО бяха се отнесли с разбиране към опасенията на Русия за собствената ѝ сигурност, а Украйна беше предоставила, макар и ограничена, автономия на Донецк и Луганск. Разумът не надделя и днес, отново след 1999 г., в Европа се лее невинна кръв.

Започналата война в Украйна по същество е прокси война на САЩ и НАТО с Русия и реална война между Русия и Украйна. Тази война в продължение на десетилетия беше грижливо подготвяна от САЩ чрез отглеждане на русофобска бандеровско-неонацистка Украйна. Така, както беше отгледан нацизма в хитлеристка Германия и насочен срещу СССР. Украйна е мини копие на германския нацизъм, но достатъчно, за да стане оръжие в ръцете на САЩ за създаване на проблеми на Русия. Когато САЩ решават, че украинската армия е достатъчно силна и Русия вече не може да игнорира създадената опасност, те буквално я поканиха да започне война с Украйна. Президентът Байдън дори заяви, че навлизане на руски войски в ДНР и ЛНР няма да се определи като нахлуване и с нетърпение чакаше тя да започне, за да предприеме политико-икономически поход срещу Русия.

Капанът беше красиво измислен и всички варианти за изход от него са печеливши за САЩ.

Навлизайки в Донецк и Луганск, руските войски биха се изправили пред силно укрепена фронтова линия, на която схватките с развърнатата там най-боеспособна украйнска групировка ще бъдат непрекъснати и изтощителни, т.е. Русия ще бъде ангажирана с продължителен военен конфликт. В допълнение ще бъдат наложени тотални санкции. Ако не влезе, ДНР и ЛНР ще бъдат унищожени при планираното за 8 март т.г. настъпление, авторитетът ѝ ще бъде компрометиран и ще възникнат сериозни вътрешнополитически проблеми, а повод за санкции пак ще се намери.

Разбирайки капана на САЩ, Русия постъпи така, че войната с Украйна да бъде само един епизод от предстоящото противопоставяне със САЩ по всички направления. Затова първостепенна задача в него стана ликвидиране на непосредствената опасност, произтичаща от Украйна, т.е. Русия постъпи така, както по някакъв повод беше се изразил нейният президент – „ако боят е неизбежен, трябва да удариш пръв”.

Войната с Украйна започна съгласно съвременните схващания, но с отчитане на редица особености.

От политическа гледна точка странно е, че война не е обявена нито от Русия, нито от Украйна. Все пак Русия поне я нарече специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, а Киев само обяви военно положение, вместо тотална война на нападателя. Тази политическа странност е изгодна на ЕС, защото ако Киев обяви война, то Русия, съгласно договора за доставка на газ при форсмажорни обстоятелства, може законно да прекрати транспортирането му през Украйна. В този случай за нея няма да има последствия, но спирането на газа рязко би усложнило и без това проблемната днес икономика на ЕС. Форсмажорни обстоятелства обаче сега не могат да бъдат активирани, защото не е обявена война.

Стратегическите цели на войната, официално обявени, е демилитаризация и денацификация на Украйна. Постигането им предполага унищожаване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и разформираване на бандеровско-неонацистките политически структури, т.е. смяна на властта в страната. Формираната войскова групировка е съобразена със състава на ВСУ, който включва 260-хилядна редовна армия и около 300 хиляди в структурите на териториалната отбрана, която не е опълчение, а пълноценна военна структура. От откритата информация за началото и воденето на войната, може да се направи извода, че

формираната руска войскова групировка се разпределя за действие в две главни стратегически направления.

На едното, донбаското, Русия започва войната с една около 100-хилядна армия, като част от нея, заедно с корпусите на ДНР и ЛНР, има задача да обкръжи и унищожи 90-хилядният корпус на ВСУ и да освободи Донецка и Луганска области. С друга част да се обкръжи Харков и други градове източно от Дон, а с трета, вероятно и с части от Крим, да се неутрализира около 15-хилядната групировка на ВСУ в Мариупол и да се прекрати достъпа ѝ до Азовско море.

Към края на първите десет дни в Украйна навлиза втора армия, чиято основна задача е действие в киевското стратегическо направление, предвиждащо обкръжаване на Киев и блокиране на 45-хилядния корпус на ВСУ, дислоциран западно и югозападно от столицата. Действието на войските се организира в съответствие с приетите принципи на руското оперативно изкуство, чиято същност е планиране на всяка отделна операция (например, превземане на укрепен район), така че да се осигури пълно взаимодействие между видовете въоръжени сили и родове войски. Замисълът за провеждане на операциите е основа за определяне на тактиката за водене на боя, т.е. за определяне на мястото и начина за бойно използване на родовете войски в зависимост от тяхните тактически и технически възможности.

Още от самото начало на операцията Русия обяви, че няма намерение да окупира Украйна и поради това не воюва с гражданското население.

Напротив, тя го предпазва доколкото това е възможно по време на война. Точно в това отношение коренно се различава възприетата тактика на бойните действия от двете воюващи страни.

Демилитаризацията на Украйна започна в съответствие с новите схващания за водене на съвременна технологична война, война без ясно очертан фронт и тил и с нанасяне на дистанционни ракетни удари по цялата нейна военна инфраструктура, т.е. започна не така, както предвиждаха отвъд океана – навлизане само в ДНР и ЛНР. Едновременно с ракетните удари се използват средства за радиоелектронна борба и се провеждат масирани кибератаки, които неутрализират работата на повечето централни ведомства. Завзема се и Змийския остров, близо до делтата на Дунав, с което се прекратява функционирането на американски пункт за корекция полета на крилати ракети „Томахоук”.

При провеждане на отделните операции руската армия насочва усилията си в различни, често несвързани помежду си направления. Това означава, че не се създава непрекъснат фронт, а се нанасят удари по различни населени места, заети от украински части. При наличие на силна съпротива населеното място се блокира с част от войските, а останалата част продължава движението си. По този начин много селища са обкръжени и са прекъснати пътищата им за снабдяване. Превземането им, ако това се налага от тактическа гледна точка, се превръща в битка за всеки дом и улица.

Недостатък на тази тактика е, че настъпващите попадат в засади и търпят загуби. В началото на операцията, когато е трябвало да се заеме изгодна територия, тя е оправдана, но вече към края на втората седмица се наблюдава замяната ѝ с огнево поражение с високоточно оръжие на укрепените населени места, заети основно от механизираните бригади - такъв е случая с огневия разгром на въздушно-десантната бригада в Николаев. Така се минимизират собствените загуби и се запазва живота на гражданите.

Същевременно продължава унищожаването на военната инфраструктура на Украйна.

В началото преди всичко се поразяваха командни пунктове, свързочни възли и складове, а към началото на третата седмица ударите вече са и по бронетанковата техника, реактивната и класическа артилерия, без да се пренебрегват складовете с боеприпаси и ГСМ. Ето пример, в нощта срещу 21 март с мощен точен удар е унищожен склад за боеприпаси в квартал на Киев, изграден в изпразнен хипермаркет.

По такава цел, западно от Киев, за първи път се използва хиперзвуков ракетен комплекс с въздушно базиране „Кинжал”, а с противокорабен комплекс „Бастион” се изважда от строя Център за радио и радиотехническо разузнаване около Одеса, т.е. оказва се, че "Бастион" може да се използва и по земна цел. С мощните огневи удари маневреността на украинските части рязко намалява и, независимо от тоталната мобилизация, бойните им възможности без необходимата бойна техника няма как да се увеличат. Същевременно използването на тези ракетни комплекси е демонстрация на възможности както на Европа, така и на трите самолетоносача (американски, френски и английски), намиращи се в Средиземно море.

Известно е, че откриването на хуманитарни коридори води до спиране на бойните действия, което забавя темпа на настъплението.

Тези, които говорят за провален блицкриг или са злонамерени, или просто нямат информация за особеностите на тази война.

Ако тя се водеше така, както например се щурмуваше Берлин през 1945 г., обкръжените населени места отдавна да са превзети, а всичко живо в тях унищожено. Но не такава е целта и тя личи именно от организираните многобройни хуманитарни коридори и оказваната хуманитарна помощ на хората след превземане на населените места.

Изключение от тази тактика прави Донбас, където войските използват класическата тактика – разделяне, обкръжаване и унищожаване по части на цялата крупна групировка, по-голямата част от която са нацбатальоните. Това е изключително трудно, защото те са заели силно укрепваната в продължение на седем години 600-километрова отбранителна полоса с няколко позиции на дълбочина над 50 км, включваща 12000 железобетонни съоръжения, стотици километри окопи, укрепени с над 1000 куб.м. дървен материал, изградени са стотици защитени позиции за бронетанковата техника и артилерията, както и много подземни складове за въоръжение и продоволствие. Групировката включва около 25 поделения с общ състав 90000, разделена на две оперативни групи „Север” и „Изток”. Въпреки трудностите руските части, заедно с тези на ЛНР и ДНР, вече са на западните граници на Донбаска и Луганска области, заемащи обща площ около 50000 кв.км с население над 6 млн.

ГЩ на ВСУ, като противодействие на руските части, правилно е приел тактика за организиране на засади и изграждане на опорни пунктове в населените места. Последното е целесъобразно, защото всяко излизане от тях означава гибел при пълното въздушно господство на руската армейска авиация. В отбранителните боеве украинските части проявяват упоритост, самоотверженост и добра воинска подготовка, което особено се отнася до нацбатальоните. В тяхна помощ са добре организираните части за териториална отбрана, които съдействат на отбраната, поддържат обществения ред и мобилизират всички годни да воюват.

Те не разрешават на хората да напуснат населеното място, с което на практика ги правят жив щит, срещу който руските войски нямат ефективно противодействие.

В обкръжените населени места украинските части, и особено нацбатальоните, обикновено действат на групи от 6-8 човека, въоръжени с леко стрелково оръжие и гранатомети, и се настаняват в жилищните блокове. При откриването им те сменят позицията си и дори излизат в тил на настъпващите. Твърде често на покривите на детски градини, училища и болници се заемат от снайперисти, често на тях се поставят и 60 мм минохвъргачки, като стрелбата им се насочва от групите, заели горните етажи на сградите.

Важна особеност на войната е организирането на огневи позиции на артилерията и бронемашините около жилищните сгради и социални обекти – подход, използван от американските инструктори при подготовка на подконтролните им формирования в Близкия изток. Очевидно, опитът им е пренесен и в Украйна. Много от училищата, детските градини и болниците преднамерено се превръщат в командни пунктове и огневи точки с разчет нападащите да не ги обстрелват, а когато това не стане, обектите се превръщат в идеален повод за пропагандни внушения. При тази тактика разрушаването на сградите и гибелта на хората е неминуема.

Ето само един случай. Огромен пропаганден шум се вдигна и на Запад, и у нас след ракетния удар по родилния дом в Мариупол. Още от самото начало на операцията от него са изгонени всички лекари и пациенти и той е превърнат в команден пункт на нацбатальона „Азов”, един от най-подготвените и безжалостни към местните хора. От реалното положение нито западните, нито нашите, включително и обществени, медии не се интересуват – важно е да няма отклонение от зададената правилна пропагандна линия. След затихване на шума около родилния дом започва нов за минирания и взривения от самите защитници театър в центъра на града, в чиято подземна част са задържани много хора, след него вероятно ще бъде взривена и подготвената за това част от металургичния комбинат „Азовстал”.

Още преди началото на войната започна твърде активна информационно-психологична битка, която след започването ѝ стана крайно ожесточена, като превес има украинската страна, активно подпомагана от западната пропагандна машина. Тя активно разпространява украинските съобщения, видеоматериали и снимки, огромната част от които са неточни и са елементарна инсценировка.

Информацията е подготвяна от 72-ри Център за информационна дезинформация, психологични и киберопераци, дислоциран близо до Киев, чийто щаб е унищожен в хода на войната.

В медиите, наши и чуждестранни, твърде много се спекулира с резултатите от бойните действия. Раздухват се страхове за ядрена катастрофа на АЕЦ, а информацията за създадените хуманитарни коридори се представя необективно. В пропагандата се намесват и крупни фигури, например, самият генерален секретар на НАТО обяви, че Русия може да използва химическо оръжие. Той очевидно не знае, че на 27 септември 2017 г. Русия декларира за пълно унищожаване на своите запаси от химическо оръжие, което документално е потвърдено от ОЗХО, и би трябвало да знае, че САЩ все още са единствената страна, която не е унищожила напълно своите запаси. Не остана по-назад и президентът на САЩ, обявявайки, че Русия може да използва биологично оръжие – той навярно е допуснал, че тя се е снабдила с него от ликвидираните 30 биолаборатории на Пентагона в Украйна.

Що се отнася до широко разпространената опасност от ядрена катастрофа, то около 10 март т. г. тя действително беше надвиснала над Чернобилската АЕЦ. Тогава украинска диверсионна група взривява един от металните стълбове на електросистемата за захранване на централата. Създава се опасност за хранилището с отработено гориво, в което трябва да се поддържа съответна температура, за да няма радиоактивно излъчване. След диверсията то аварийно се осигурява от два дизелгенератора, което може да продължи само две денонощия.

Опасността се ликвидира от белоруски енергетици, които съединяват централата с ел. мрежата на Беларус и така заплахата, създадена преднамерено от украинските диверсанти, е предотвратена.

От реалността обаче пропагандните украински и западни централи не се интересуват. Не се интересуват и от удара с балистична ракета „Точка-У” по центъра на град Донецк. Ракетата, снарядена със забранена за използване касетъчна бойна глава, е прехваната над града от ПВО. При удара зенитната ракета отделя бойната глава от ракетния двигател и тя, падайки в центъра на града, освобождава 50-те осколъчни суббоеприпаса, които разпръскват с голяма скорост общо 15800 парчета, всяко с маса 20 грама. Убити са 21 и ранени 38 души. Ракетата е прехваната над града, защото преди това ПВО унищожава още няколко такива на значително разстояние от очертанията му.

Впрочем те са изстрелвани от стартови позиции близо до Запорожие, координатите им са установени и с две ракети от комплекс „Искандер” са унищожени пусковите установки. Досега ВСУ използва 16 ракети „Точка-У” по населени места, в т.ч. с три ракети е обстрелян и град Мелитопол, които също са прехванати на безопасно разстояние.

Тези случаи са доказателство само за едно – украинските военни са толкова ожесточени към жителите на ДНР,

че за тях не важат никакви забрани, нямат никакви морални скрупули и с това си поведение, демонстрирано през всичките почти осем години, в определена степен сами предизвикаха руската намеса.

Руската страна отговаря на украинско-западната пропаганда с репортажи от местата на бойните действия, от хуманитерните коридори, от местата за раздаване на хуманитарна помощ на излезлите през тях хора и с кратки съобщения на ГЩ. Ето едно от тях за 20 март т.г., от което личи обема на унищожената до тогава военната структура на ВСУ : престават да съществуват над 4300 обекта от военната инфраструктура на Украйна, уничтожени са 214 БЛА, включително и десетки от прехвалените турски „Байрактар ТВ2”, 1483 бронирани бойни машини, 150 реактивни системи за залпов огън, 584 оръдия и минохвъргачки и 1280 единици военна автомобилна техника.

Особеност на войната е нейното интернационализиране. Започна формиране на чуждестранен легион, за участие в който се очакват около 20000 доброволци и наемници от 52 страни. Почти толкова заявки за участие във войната има и от доброволци от Близкия изток, основно от Сирия, до руското министерство на отбраната. В Русия има принципно съгласие за приемането им, но засега няма съобщения за пристигнали такива доброволци в Украйна.

Едва ли руската армия пасивно ще наблюдава формиране и комплектуване на чуждестранния легион,

което пролича още при първото събиране на вече пристигналите бойци на полигона „Яворов”, който е около 20 км от полската граница. По време на инструктажа им, по полигона и по база със складирано за тях западно противотанково и зенитно въоръжение на стойност 380 млн долара, е нанесен ракетен удар със седем крилати ракети „Калибър”, изстреляни от Каспийско и Черно море. Само за две минути са убити 135 и ранени над 250 наемници от Прибалтика, Канада, Франция и военни инструктори от НАТО. Ранените и останалите живи бързо се изнасят в Полша и заявяват, че не желаят да участват във войната, а базата е напълно унищожена. Втори такъв удар е нанесен на 21 март по Центъра за подготовка на наемници в Ровенска област – загиват около 80 наемници.

Интересен е фактът, че няколко дни преди ракетния удар американските инструктори са изведени от полигона. Предполага се, че Пентагонът е знаел или е бил известен за него, например, по специалния канал за свръзка между Москва и Вашингтон, който се използва за предотвратяване на нежелани инциденти между тях. Не такова е отношението към наемниците от американската частна военна компания „Forward Observation Group”, евакуирани от Украйна след понесени крупни загуби. Възможно е на част от тях да принадлежи

намереното на донбаския фронт имущество, сред което са униформи с офицерски нашивки и флаг на щата Тенеси, САЩ.

Други доброволци/наемници сигурно няма да се откажат от участие във войната и ще трябва да се снабдяват с въоръжение и военно имущество. Основно то се извършва от САЩ и НАТО чрез Полша. За поредната доставка от САЩ каза самият американски президент, според който на Украйна допълнително ще се предоставят 9000 противотанкови комплекса, 800 преносими ЗРК, баражиращи БЛА, 7000 бр. стрелково оръжие, 20 млн боеприпаси и 25000 бронежилетки. За първи път се доставят баражиращи БЛА, използването на които без известни координати на целите е безполезно. По признание на Пентагона координати на целите ще се подават към операторите на БЛА от неговото въздушно разузнаване, което е още едно средство за намеса във войната. Целта на доставките е явна - превръщане на войната в продължителна и изтощителна за Русия.

Украинската армия мобилизира всички мъже, годни за участие в бойни действия, и използва цялото си неунищожено, макар и не особено ефективно, въоръжение. Характерно в този аспект е използването на 14-метровия 5-тонен стратегически безпилотен разузнавателен апарат Ту-141 „Стриж”, произвеждан през 70-те години на ХХ век в Харковския авиозавод. На 11 март т.г. от Одеска област са изстреляни два апарата. Единият, или поради грешка в насочването, или по техническа причина, прелита 700 км през Румъния, Унгария и Хърватия без да бъде открит и се взривява близо до студентското градче на Загреб – той е носил 120 кг авиобомба, взривила се без да нанесе поражения, т.е. превърнат е в ударно средство. Вторият е свален от ПВО на Крим също без да нанесе щети. Тези случаи показват,

първо, че с въоръжението Украйна вече има проблем, второ, че насочването на оръжията към цивилното население е утвърдена практика, и трето, което е особено важно, ефективността на ПВО на НАТО е твърде съмнителна.

Последици от войната в глобален аспект

Най-важната от тях е това, че тя стана първата стъпка към създаване на бъдещ нов ред и нова система за сигурност в Европа. След първата и втората световни войни това не стана по мирен път, поради което загинаха милиони невинни хора. Така става и днес и ще бъде добре, макар че звучи цинично спрямо жертвите в Украйна, ако новият ред се установи само с тази война. Русия беше предизвикана и тя удари първа, но с това американците няма да се примирят, защото проектът им „Украйна” се проваля и е възможно в бъдеще да нямат друго ефективно средство за натиск върху Русия.

САЩ могат да получат такова средство при евентуално разделяне на Украйна. Все още не са ясни позициите на Полша, Унгария и Румъния за части от украинската територия, които са били тяхни исторически земи. Възможно е в бъдеще, в резултат на тази война, да се получи ново държавно образувание като, например, съюзна държава между Русия, Беларус и значителна част от Украйна, а останалата да бъде под контрола на САЩ. В случай, че Украйна не стане неутрална, демилитаризирана и денацифицирана страна, на западната ѝ част може да се обособи бандеровско-неонацистки анклав, който неминуемо ще създава напрежение на континента.

Вероятно САЩ ще направят всичко възможно за създаването му и може би именно за такава промяна се готви и НАТО. Ненапразно на 16 март т.г. беше съобщено, че НАТО разполага с 40 000 бойци на пряко командване, от които около 25 000 вече са в Източна Европа, от тях 10 500 са в Полша. Възможно е с тези сили под една или друга форма НАТО да се намеси в Западна Украйна и тогава сблъсъкът с Русия може да стане неизбежен. В такъв случай какво ще стане в европейски аспект, да не говорим в геополитически, сега не е възможно да се предвиди.

Ясно е само, че промените вече не могат да бъдат спрени и пусков механизъм за тях е войната в Украйна.

Икономическата изолация на Русия, която и без войната в Украйна щеше да бъде наложена, но тя ги активира по-рано, предизвика сериозно пренастройване на външно-икономическите връзки на редица държави и, следователно, наложи промяна на вътрешната им икономическа политика, което на първо време най-вече се отнася до Европа. Тя ще се задълбочава с продължаване на противопоставянето между Русия и САЩ и ще предизвика допълнителни усложнения в икономиката на стария континент.

Така не само Русия, но и Европа като цяло ще бъдат губещата страна, докато от създалата се обстановка ще се възползват най-вече САЩ и отчасти Китай. Те ще бъдат свързани с интензивното използване на новите технологии в материалното производство, които ще доведат до възникване на нови технологични региони, до нови финансови центрове и в крайна сметка до нови геополитически промени. Като първи признак за това може да се приеме очертаващото се желание за бягство от долара, което се забелязва след самоубийствената санкция на САЩ спрямо Русия – замразяване на доларовите ѝ активи.

Детронирането на долара силно ще подкопае лидиращата роля на САЩ, което ще стане още една причина за значителни икономически и политически промени.

САЩ нямат никакво намерение да се откажат от лидерството си, но не могат, по известни причини, да го запазят с преки военни действия с главните си противници - Китай и Русия. Затова през последните години тяхната политика се измества към промяна на съществуващата икономическа система с нова, базирана на технологично лидерство. При това те активно внедряват в промишленото производство нови технологии, постепенно намалявайки зависимостта си от Китай. Произвежданите изделия ще се стандартизират така, че всички останали да се съобразяват с новите стандарти и, ако не могат да ги постигнат, те почти автоматично стават зависими, с второстепенно значение в световната икономика.

Успех в тази политика САЩ могат да постигнат при едно условие – да потискат развитието на Европа и да не позволят достъп на Русия и Китай до новите технологии или поне силно да забавят навлизането им в новия технологичен етап, което е ефективен начин за сдържане на тяхното индустриално развитие. Именно такава е целта на наложените санкции на Русия и натиска едва ли не върху целия свят, особено върху Китай, да не сътрудничи с нея. Целта е цялостна изолация на Русия, която, ако успее, ще има много сериозни последици за нейната икономика.

Русия е опасна за САЩ с независимия си политически курс, с военната си мощ, с науката си, с ресурсите си, със способността да се мобилизира в трудни моменти. Вероятно ще приложи максимум усилия да развива определящите клонове на науката и на промишлеността си, да укрепва военната си мощ. След нанесените ѝ удари тя едва ли ще се съгласи на васална роля спрямо Запада. В това отношение добре е да се припомни мислта на германския канцлер Бисмарк: „Аз зная много начини да изкарам руската мечка от бърлогата, но не зная нито един да я върна обратно”. САЩ успяха да я изкарат, но дали ще бъдат по умни от Бисмарк ще покаже времето.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 161 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    101 35 Отговор
    Тия със санкциите са виновни за всичко !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Ротшилд

    40 66 Отговор
    Русия няма място в моята Империя, която градя от 300 години. Ще се бият всички мои роби срещу руската напаст, която руши основите на Империята.
  • 3 Ротшилд

    28 41 Отговор
    Китай са следващите.
  • 4 Самата

    89 32 Отговор
    Истина.

    Коментиран от #22

  • 5 НАРОДЕН СЪД

    87 34 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    «Вся Болгария за Путина!» — украинца поставили на место (ВИДЕО) ЧЕТА ИСТИСКИ НОВИНИ ТУКА САМО ФАШИСТКИ ЛЪЖИ ЗАПОМНЕТЕ ФАШИСТКИТЕ МЕДИИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ПОСЛЕ ЧРЕЗ НАРОДЕН СЪД!
  • 6 Три-четири

    93 35 Отговор
    Айдеее, сега нашите платени русофоби ще почват- тоя каква е ушанка,ватенка, смотан комунист, ще хвърчат плюнки,москвичи, путинисти...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сърп и чук

    100 27 Отговор
    Гергинов е не толкова полеви началник, отколкото компетентен по военно - техническите достижения и геополитиката. Вече мислех, че не е жив, щом толкова време никой не го показа! Анализа му е видимо различен от тълпата правилно изказващи се ,,доценти", както ги сортира някой тук. Според тях, причината е, че Путин е стар и лош диктатор! Според Гергинов - ,, Войната в Украйна, както и всяка друга, има своите причини, цели, форми и методи за водене на бойните действия. Тя можеше да бъде избегната, ако САЩ и НАТО бяха се отнесли с разбиране към опасенията на Русия за собствената ѝ сигурност, а Украйна беше предоставила, макар и ограничена, автономия на Донецк и Луганск. Разумът не надделя и днес, отново след 1999 г., в Европа се лее невинна кръв....."
  • 9 666

    44 88 Отговор
    единственият изход е депунизация и демилитаризация на Русия а на които му не харесва еднопосичен билет за сибир при останалите орки, там поне няма да опречат на останалите хора
  • 10 ТаУмВзе

    108 30 Отговор
    Можело Адекватни статии да се тиражират значи!
  • 11 Перо

    104 23 Отговор
    Това е по-точен анализ на експерт,но са малко тези,на фона на стадото измислени специалисти-пропагандатори.
  • 12 5-та колона

    39 98 Отговор
    Браво, полковник,

    Чудесно направена, манипулативна статия! Страхотен микс от преднамерено подбрани факти, внушения и тук там откровени лъжи. Полковник, на коя страна си се клел да защитаваш?
    Само ми кажи, колко балистични/крилати ракети има базирани в Литва, Латвия и Естония? Как пък от 2004 г. американците не сложиха барем една ракетка там?
    И преди да лееш сълзи за Донбас се сети къде живее Янукович!
  • 13 Q2z

    75 19 Отговор
    Статията ми отне ми доста време. Това са наистина факти. Дано Бисмарк не се окаже прав.
  • 14 ха ха

    33 60 Отговор
    отрицателните коментари не ги публикувате май?! Я познайте ако бяхте в Русия, дали щяхте да имате възможност да публикувате статия срещу Путин? Путински пдлги!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лелееееее

    88 20 Отговор
    как посмяхте да публикувате цялата реална и долна мръсотия на САЩ с НАТО, ум не ми го побира?!?!?
  • 17 Нека да пиша

    31 85 Отговор
    Още един доцент-путлерист.Знаем как ги дават такива научни титли в България. Нацизъм в Украйна няма .Стига руски клишета . И ,кога тьотка Митрофанова ще бъде персона нон грата, да си ходи в любимата Русия, да си вземе Копейкин, и Руменчо шадравана . Ще са в тандем.
  • 18 И кой кого

    28 51 Отговор
    Нападна,че не разбрах.Хитлер си намери причини за Втората Световна,Путлер за Третата.
  • 19 Напълно фатмашки

    30 65 Отговор
    проруски анализ. Много думи, накрая едно голямо нищо !

    Коментиран от #53

  • 20 Тръмб

    43 23 Отговор
    Няма нищо особено във войната. Украйна официално е закрита като държава, сега се приключват остатъците от украонците. До края на седмицата, това ще стане Днестърски окръг в Российската Федерация!
  • 21 един от многото

    71 21 Отговор
    Най после една смислена и обоснована статия! Интересно как така е публикувана , но изглежда с началото на пролетта се забелязва и полъх на промени! Както пееха на времето: "Вятър духна , друг Станойке!"
  • 22 Колонки за уши

    10 19 Отговор

    До коментар #4 от "Самата":

    Твоята истина.
  • 23 Агитация и пропаганда

    22 39 Отговор
    Какво звание има този в ДС респективно в КГБ?
  • 24 Най после,

    61 14 Отговор
    един реален и правдив анализ за случващото се в Украйна и последствията от това.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 нннн

    55 12 Отговор
    Браво! Статията показва и другата гледна точка. Беше ми омръзнала едностранната евроатлантическа пропаганда. Кушия с един кон няма.
  • 28 миротворец

    15 36 Отговор
    Само болни мозъци, нечовеци, антихристи може да оправдават война и такива жертви.
    Вразумете се и се обърнете към бога да ви прости безумието, ако може!

    Коментиран от #61

  • 29 3.14К

    53 11 Отговор
    500 публикации на DW, срещу една друга гледна точка!!! Пак е добре, че е публикувана!
  • 30 Най-после един обективен анализ

    53 10 Отговор
    Най-после да чуем нещо за причините, начина на водене, азовците, ролята на Америка и пр. Че та тази медийна проамерикански пропаганда ще има обратен ефект
  • 31 Интереса клати феса

    42 13 Отговор
    Видимо е, че от текстове с лъжи и манипулации читателите се дразнят и недоволстват с коментари.
    Такива текстове като горе писания сайта няма изгода , защото са истина. А от истината няма раздразнени хора и не коментират.
  • 32 Ало

    17 43 Отговор
    Другарю полковник от руския зомби ящик ли черпиш информация????
  • 33 Много точен анализ.

    49 14 Отговор
    Стана ясно, че НАТО не са отбранителен съюз, а типично мутрески, който алчно кръжи по света и търси да плячкосва. А ние сме вкарани само заради територията ни, която шепа подлоги я подари безвъзмездно. Всичко ни унищожиха, даже и цървулите ни ще вземат, но подлогите са доволни, те са добре нагушени от САЩ и лаят като верни кучета по Русия, но и тук ще има чистка, идва този ден.
  • 34 За първи път

    45 14 Отговор
    виждам на тази платформа истината такава каквато е, без русофобска помия. Отличен анализ.
  • 35 Ясно

    21 15 Отговор
    Не съм очаквал друг анализ от коментатора на телевизия СКАТ Гергин Гергинов.
  • 36 Пълни глупости 2

    17 44 Отговор
    Не бях чел скоро по големи глупости, само не разбрах как руската армия щади цивилното население, бомбардирайки детски градини, болници и училища.

    Коментиран от #72

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА

    13 31 Отговор
    ДОЦЕНТА 200к ДА НЕ Е СТАНАЛ „ТЕСЕН ”СПЕЦИАЛИСТ ПО ВОЕННО ДЕЛО ПОД ПСЕВДОНИМ„ ГЕВГИР”😀😀😀
  • 39 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА

    9 27 Отговор
    ДОЦЕНТА 200к ДА НЕ Е СТАНАЛ „ТЕСЕН ”СПЕЦИАЛИСТ ПО ВОЕННО ДЕЛО ПОД ПСЕВДОНИМ„ ГЕВГИР”😀😀😀
  • 40 УСА боклук

    29 14 Отговор
    Аз съм стратег от махленска класа. Миналата година в средата на декември предвидих 99% ,че Русия ще невлезе в Украина. Сега предвиждам, че в момента на падането на Мериполи/по евроатлантически/ ще започне такава руска офанзива че ще има оллллле майкоооо на украински. Нашите папагали ще замлъкнат и ще започнат да мигат на парцали.
    Мериполии е ключът.
  • 41 Бамбука

    19 7 Отговор
    Преди много се говореше за славянско единство, православие, братски народи ......и къде изчезна това ? Брат срещу брата.
  • 42 пешьо

    40 10 Отговор
    поздравления за о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов, изчерпателна и правдива статия
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Жссттт

    10 32 Отговор
    Я доцента да каже колко рубли взе за тази глупост която е съчинил.
  • 45 Телемана

    35 9 Отговор
    Много точен анализ, който се появява за първи път в българското пространство, доколкото аз знам.
  • 46 Стефчо

    35 7 Отговор
    Абсолютно точна аналитика! Благодаря за този материал! Но и без него по голямата част от хората знаеха истинските причини за тази война. Само не мога да разбера как такъв русофобски сайт публикува истината след една камара лъжи и американска пропаганда?
  • 47 Браво!

    28 8 Отговор
    Истината,такава каквато е!
    Поздравления!
  • 48 МИМИ

    33 6 Отговор
    Браво на автора! Не бях чела до сега по-независим и безпристрастен анализ!
  • 49 Твърде

    9 26 Отговор
    Едностранчиво мнение,определено Проруско,което автоматично го лишава от обективност!
  • 50 Диванен Геостратег

    32 6 Отговор
    Анализът в доста точки се припокрива с американските експерти от Стратфор и Чикаго, също с китайските и дори украинските. Тук е показана и руската гледна точка.
    Нормалният човек изслушва всички страни и така си изгражда представа за събитията. Тия с промити от пропаганда глави кряскат в истерия и се давят от омраза и злоба.
    Благодаря че споделихте този анализ.
  • 51 Ал Бунди

    10 31 Отговор
    Тоя чугун, дрогаря Гергинов, най-после се показа. Преди, докато бе жив Стефан Солаков, редовно го раздаваше експерт в Скат ТВ. Та, нищо чудно след време и военен министър да стане,ако Копейкин вземе власта. Колкото до статията...несполучлив опит за памфлет на военна тематика. Язък, че сума ти години е търкал скамейките на военните училища.
  • 52 Ало

    22 8 Отговор
    За първи път чувам това име Г. Гергинов, но ще го запомня . Заслужава си
  • 53 Хахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "Напълно фатмашки":

    Куха глава не може да асимилира нищо.
  • 54 Той

    26 6 Отговор
    Крайно време беше за тази статия!!! Браво!!!
  • 55 Казуар

    6 4 Отговор
    Кой им плаща сметките на тези от Гласове.
  • 56 ЗАЩОТО

    21 6 Отговор
    ПОЛКОВНИКА ГОВОРИ ЧЕСТНО И НЕ СЕ МАЗНИ ТЕ ЗА ТОВА НЕ Е СТАНАЛ ГЕНЕРАЛ / АЛООООО ГЕНЕРАЛЧЕТО АТАНАСОВ ГЕНЕРАЛЧЕТО ДИМО ГЯУРОВ
  • 57 Ха ха ха

    13 24 Отговор
    Пак някакво платено путлеристко тролче се напъва да драска руски недъгави опорки и нефелна руска пропаганда , ..... жалка работа .
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 крис

    23 6 Отговор
    Много верен и точен анализ от автора.Изненадан съм честно.Толкова псевдо-аналитици ескперти и политолози в последно време написаха всевъзможни фантасмагорий и поръчкови глупости,че бях на път да се откажа да чета.Поздравления за автора още веднъж.

    Коментиран от #75

  • 61 111111

    17 7 Отговор

    До коментар #28 от "миротворец":

    Все пак - бива да кажеш кой, и най вече кога, започна войната.

    Никой не оправдава войната и смъртта, която предизвиква.

    Само че началото бе през 2014 г. Майдана.
    Майданският преврат - предизвикан от САЩ.

    Ами това е - кое не е ясно?!
    Как не стана ясно, че САЩ искат да унищожат Рашата.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 свободен

    20 9 Отговор
    Браво за анализа! Честно и точно! И на най- смотания мозък му става ясно, че на тази земя има едно зло! САЩисаните!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 бат рамбо

    9 23 Отговор
    Абе Гергинчо, Гергино гиздава, много е лесно да отстъпваш територии, когато не са твои. Ако Турция навлезе в Кърджали и поиска автономия, дали пак така ще приказваш!???
    Украинците дадоха Крим, после Путин прати войски в Донецк и Луганск и започна гражданска война!?
    Какво да правят украинците да седят и да гледат ли!?
    Какво общо има НАТО и ЕС, Нато просто не иска ядрена война с психопатите в Кремъл.
    Какъв разум търсиш бе Гергинчо от лудите в Москва!?
    Тях не ги интересува разума, Путин е решил да прави нов СССР и се готви години наред за тази война, има доказателства!
    Няма никакво значение, кой какво е направил, просто такава е доктрината на руското правителство!!!!!!
    Все едно да кажеш Гергинчо, че Хитлер се е съобразявал с външни фактори, ами не, той така или иначе щеше да нападне, да вярно, че го улесниха, но нещата не са толкова елементарни, когато се сражяваш и умират хора.
  • 66 ...

    9 18 Отговор
    На суверенната украинска територия, има нецивилизован агресор. Който утре очакваме да каже, че иска от нас, гражданите на Европа, да плащаме пожизнен данък на кремълските дегенерати и техните местни роби. И да не ги предизвикваме, отказвайки. Че в противен случай ще ни денацифицират с танкове и ядрени ракети.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 иполит матвеевич

    7 9 Отговор
    Фатмашко, изсукано като че ли от самия Путчо.
  • 71 !?!

    11 14 Отговор
    Този миш-маш горе или т. нар. "анализ" е получен по пощата от униформената посланичка. А подписаният "анализатор" си е най-банален рубладжия и петоколонник на наша, българска територия.
  • 72 Събуди се

    15 3 Отговор

    До коментар #36 от "Пълни глупости 2":

    Съществуването на сградата болница, детска градина, училище СЪВСЕМ НЕ значи, че там има болни или деца. В интернет е пълно с клипове кой действително се намира там.
  • 73 Дидо

    4 14 Отговор
    Доценте, колко ти плаща Путин?
  • 74 Анонимен

    19 4 Отговор
    Така. Говорят само военните професионалисти а тези които не разбират и немогат да дешифрират военната терминология от изказа на полковника те не могат и да оценят последствията от развитието на бойните действия но това добре го разбират САЩ и НАТО, които чакат момента да се явят вероятно като миротворци вероятно но умуват на каква цена и за сметка на кого Това е лично мнение но е част от едно реално оценяване на нещата
  • 75 Българин

    12 13 Отговор

    До коментар #60 от "крис":

    Този о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов, ако е истински изобщо, а не някой трол пак, е безумен луд путинист, който не трябва да се нарича Болгарин, а неразумний юроде.

    Коментиран от #79, #82

  • 76 ComfortablyNumb

    6 5 Отговор
    И рибалка и охота и вайна все ... не позна ! Все Резил!
  • 77 Демократ

    11 13 Отговор
    Този полковник веднага да заминава при Путин да му връчи орден за храброст.Всички като него да пътуват за Москва,за да може България да си отдъхне.
  • 78 Морски

    9 14 Отговор
    Тоя явно от сутрин до вечер чете руските медии... - Били пазили населението и стреляли с високоточни оръжия... - Смях!
    От началото на т.нар. операция руснаците изсипва тонове боеприпаси от преди 30 години, които нямат абсолютно никаква идея за високоточни оръжия и стрелят по жилищни комплекси, което е видно от всички заснети видеоклипове. - То трябва да си идиот за да не виждаш къде попадат ракетите и бомбите.
    Това се прави съвсем целенасочено защото в градски условия войната ще бъде загубена. Руската тактика винаги е била такава! - Те винаги изстрелват тонове боеприпаси безразборно унищожавайки населените места и по този начин принуждават врага си да напуснат района. После пускат пехотата да доубие онова, което е останало

    Коментиран от #80

  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    По-точно и кратко ВОЕНОЛЮБЕЦ.
  • 80 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #78 от "Морски":

    Много точно.
    Тази стратегия е измислена от българските генерали през Балканска война срещу турците, но не за населени места ,а за бойното поле срещу окопан противник.
  • 81 бузю

    7 13 Отговор
    Много добър анализ , написан на базата на общоизвестни факти и недоказани такива / ако д-ря полковник има достъп до разузнавателни дани , може и да са верни/. Че САЩ не са цвете за мирисане е ясно , но и Русия не е света вода не напита. Бих попитал полковника с какво ще оправдае недопускането от страна на Русия независимостта на Чечня ? За мен това е същото , като непризнаване на ДНР И ЛНР от Украйна и сртемежа да се ликвидират сепаратистите.Много ми е странно как така се организираха и от къде взеха тежо въоръжение същите тези сепаратисти да водят война с редовна армия ? Та истината е някъде по средата . "всички са маскари"
  • 82 За един брадва - за дрег сватба

    13 6 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Успокой ся. Гергинов е военен професионалист и във военните среди е познат достатъчно много. Нито е бомбастик,нито хвалипръцко. Пише и говори с професионални термини,често непознати и неасимилируеми от цяло поколение функционални неграмотници. Преценил е обективно - Русия нямаше и няма полезен ход. Тя беше в цунг-цванг и от всички неполезни ходове избра най-малко неполезния ход. Не превъзнася Русия. Ясно е,че ще има Нова Желязна завеса,ще има продължителна конфонтация и взаимно изтощаване Кой ще мигне пръв засега не може да се определи,защото икономическите последици тепърва ще се усещат,но пък не случайно има афоризъм - "за един брадва за друг сватба." Ясно е,че за САЩ е сватба ....до последния украинец.
  • 83 Редник

    8 6 Отговор
    Браво на полковника.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Колегата Доцент

    6 2 Отговор
    Сега сравнете безпристрастното и безскрупулно мнението на военния, от което разбрахме доста неща и то с подробности, с клишетата и бесуванията на проф. ( да се чете професор, не профан) Слатински. И като си помисли човек, че същества като Слатински са съветвали президента Първанов.
    Слатински даже си написа и похвално слово -- Аз съветвах президетна ( нещо такова)- книга в която самовъзхваляваше себе си като съветник... ма толкова глъмо заглави на фона на това че при неговите съвети дадохме най-много жертви в Ирак.
    Ма повърхностния клишесловец си остава повърхностен клишесловец, ако и да стане проф. на квадрат
  • 87 Вуйчо

    4 4 Отговор
    Този май е прекалено осведомен.
    Или си измисля, или си шушука с някой от Москва.

    Коментиран от #88

  • 88 M,fijf

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Вуйчо":

    Не драти. Просто е военен професионалист, а не пропагандатор от гранта за разпространение на "научни" знания на "Хамерика за Бългерия" от рода на Шарлатанчо,Тагарчо,Налбантчо,Слатински.....
  • 89 Другия един

    4 2 Отговор
    Лакомията на западът и САЩ За руските ресурси скова тази война Още Олбрайт преди време изгрева Не може една страна като Русия да притежава толкова ресурси То завистта и лакомията на западния индивид наистина могат да затрият цивилизацията
  • 90 Анализаторски

    2 0 Отговор
    Браво на автора! Само е пропуснал да каже: Украинци, свалете си гащите когато руските войски навлязат в Украйна. Т.е. авторът го казва същото, но косвено.
  • 91 Цялата трагедия

    1 1 Отговор
    Нищо толкова проруско не е казал Гергинов. Ачик казва,че тоталният печелив са САЩ,както и да свърши тая тупурдия. Европа и Русия са губещи, ще има обедняване,а Украйна ще бъде доразпундрена. Цялата трагедия започва преди повече от 400 години когато под натиска на Полша княжествата в западната част на тия земи от православни стават униати - католици на върха на клира,а на простолюдието му е разрешено да си кара по православни правила. Това е така известната в историята Брестка уния от 1596г. От тогава започва ценностният разлом в тия земи и бандеровците и Азов са само торните бръмбъри родени на това бунище. До тогава тия земи са владяни след 1240г. от татаромонголи,после от литовци,но никой не сменя православната вяра ня хората. Това го прави Полша когато ги завлядява и създава хибриди,Франкенщайни,хора с раздвоено съзнание които хапят като хиени във всички посоки - и поляци,и руснаци,и евреи,и русини,и българи,и румънци,и унгарци. Навремето Богдан Хмелницки повдига през 1648г. въстание срещу поляците точно заради доброзорното налагане на униатството и полонизма. Хмелницки не е украинец,нито запорожец,а е от малцинството русини от Задкарпатска Украйна. Днешните хохоли не признават русините за малцинство,но те са признати,както и езикът им в Унгария,Словакия,Румъния,Сърбия където също живеят части от тях. Военнотехнически както и да завърши тая война, поне ще е ясно,че това никога не е било един народ и една нация. Това са различни цивилизации
  • 92 Цялата трагедия 2

    2 1 Отговор
    Военнотехнически както и да завърши тая война, поне ще е ясно,че това никога не е било един народ и една нация. Това са различни цивилизации с различно светоусещане. Просто през последните 30 години униатите яростно и кресливо добиха права над 40 и повече милионна държава,а са само 5 милиона забутани в Западна Украйна. Просто сега ще ги сложат да си налегнат парцалите.