Last news in Fakti

30 Април, 2022 16:00 5 668 77

Радев реагира все по-нервно, че коалицията отказва да следва дневния му ред

  • румен радев-
  • реагиране-
  • нервно-
  • коалиция-
  • дневен ред

Аз не изключвам в някакъв момент от време отново да вдигне юмрук и да излезе на площада, казва Антоний Гълъбов 

Радев реагира все по-нервно, че коалицията отказва да следва дневния му ред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев не е променил позицията си. Тя винаги е била такава. От началото на неговия мандат той обяснява, че санкциите срещу Руската федерация не работят, че трябва да се избере друг подход. Това заяви пред БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Радев е говорител на руските интереси от началото на своя първи мандат. Така че там промяна няма. Промяната е там, че той реагира все по-нервно на това, че управляващата коалиция отказва да следва неговия дневен ред, той не изчака първите 100 дни, той реагира още на 40-ия ден на правителството и в момента виждаме ескалация в същата посока. Но тук няма нова тема. Това, че управляващите се дистанцираха от Румен Радев беше очевидно преди поне 3 седмици, а сега просто това придоби съвсем публичен и според мен не особено красив вид, заяви Гълъбов.
Има мои колеги, които твърдят, че Радев е най-силната фигура в момента, защото му предстои почти петгодишен мандат. Строго погледнато президентът няма възможности да влияе върху изпълнителната власт или върху законодателната. Така че той може да изразява своите мнения, може да говори пред журналисти, може да разказва това, което си мисли, може да цитира обикновените си фрази, но това само по себе си няма да произведе резултат. Аз не изключвам в някакъв момент от време отново да вдигне юмрук и да излезе на площада. Но същинските въпроси на управлението, онова, което интересува българските граждани, не са пререканията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Попитан за червените линии пред коалицията, доц. Гълъбов коментира, че първата и важна червена линия на коалицията е да не загуби властта. Това е обща червена линия, която партньорите много внимателно наблюдават някой да не пристъпи. Оттам нататък за съжаление коалицията влезе в една поредица от проблеми, които са по-маловажни, които не кореспондират с обществения дневен ред и които създават допълнително напрежение, имам предвид основно предоставянето на военна помощ за Украйна. Това не е част от българския дневен ред. Те успяха да доведат тази тема до състояние на криза, тъй като вместо да вземат решение в първата или втората седмица от началото на войната, отложиха това за след втория месец на войната, подчерта Гълъбов. Според него, същественият проблем не е в позицията по отношение на Украйна, дори не е и в позицията за Северна Македония. Същественият проблем е в това, че коалицията не работи, не успява да постигне съгласие, да вземе решение, не е ясно кой носи отговорност за решенията, които се вземат и в крайна сметка парцелирането на изпълнителната власт започва да дава крайния си негативен оттенък. Всеки от партньорите в коалицията настоява на това, че спазва споразумението и прави каквото смята за добре в рамките на собствения си ресор. Няма общи усилия от страна на никого да повишава сплотеността, да повишава единството на коалицията. Така че проблемите, пред които се изправя управлението, не са само резултат на сложна международна обстановка, тежки финансови условия и т.н. В момента по-сериозните проблеми произтичат от самото управляващо мнозинство, а не от вън, добави Гълъбов.

Според него, най-възможният сценарий е да се опитат да преодолеят по някакъв начин кризата, която създадоха около темата за Украйна. Но се опасявам, че няма да могат да преодолеят кризата, която ги очаква, свързана с актуализацията на бюджета. Тъй като всяка една от формациите в коалицията се интересува от това с какви финансови и властови ресурси ще разполага. Подготовката в актуализацията е в ход и според мен до месец, месец и половина най-късно ще бъдем свидетели на най-сериозния стрес тест за тази коалиция, а именно актуализацията на бюджета. Онова, което е най-вероятно е, че ако в следващите 3 месеца управляващото мнозинство и правителството не разберат за какво става дума, какво трябва да се прави и как трябва да се прави, най-вероятно отиваме на избори преди края на годината, отбеляза доц. Гълъбов


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Roze може

    37 73 Отговор
    Парламентът да го качва на самолета и да лети към Москва,импийчмънт ще реши
  • 3 Бай Ганю Тариката

    40 33 Отговор
    Бай Ганя плаща двойно! Хем остана без газ, хем в същото време плаща по 40 лева на ден на хората на Путин! Защото тези бежанци не са украинци. Те са руснаци от Източна Украйна с украински паспорти. Може лесно да се види, че те разговарят помежду си само на руски език, пазаруват само в руските магазини, нещо, което една украинка няма да направи.

    Коментиран от #10, #40

  • 4 !!!?

    19 17 Отговор
    Радев - бягство от РЕАЛността !!!?

  • 5 Р. Радев

    55 15 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Ами руски е, разбира се.
  • 6 Сатана Z

    29 36 Отговор
    Пpeeбyшkaтa Продължава.Мунчо му намазаха ските и го сложиха на пързалката а той чак сега се усети завалията.Излизай и вдигай ✊ юмруче ,че изгинАаме.

    Z
  • 7 Руските шпиони в България се хвалят

    33 16 Отговор
    Получаването на жителство в България е най лесно от целият ЕС!

    Коментиран от #13, #21

  • 8 Някой

    63 14 Отговор
    Ами как няма да реагира като ги гледа какви глупости творят ден след ден. Хем неграмотни, хем арогантни. Права беше Дончева, че е държат като в детската градина. Само че за съжаление в момента става въпрос да се вземат важни решения, от които зависи какво ще стане с България в бъдеще. И решения от вида "Няма пък" не са от полза за бъларите. Кирчо въобще не се държи като минисър председател на България.
  • 9 Путин нападна първо България!

    21 46 Отговор
    Путин вече обяви, че ще проведе „референдум“ в Херсон за образуване на Херсонска народна республика. Скоро ще обяви и за Варненская народная республика и Бургаская народная республика.

    Коментиран от #59

  • 10 Някой

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганю Тариката":

    Глупости

    Коментиран от #28

  • 11 А дали е така, кой ще ни каже?

    29 11 Отговор
    - президента не управлява държавата.
    - енергоресурс са и хранителните продукти.
    - военната операция в Украйна приключва наесен, но кризата остава.
    - енерго кризата в ЕС (не е започнала) ще продължи мин 5г. ,още са инерционни събитията.
    - със стария свят е свършено!
    - сблъсъка м/у изтока и запада предстои.
    - общите операции на цифровите държави ще продължат в глобален мащаб!
    - предстоят масови фалити!
    - продължават войните за питейна вода и храна.
    - 24 Май -12 Юни О.Т.А.Н. влиза във военен конфликт с Р.Ф. !
  • 12 Фатмак

    15 40 Отговор
    Кой си ти че да задаваш дневния ред?Откажи се от президентството прави си партия и да видим какво ще стане?Нищо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тъпчо

    44 16 Отговор
    Радев винаги ми е бил антипатичен, но в случаят е прав. Какво постигна "целият свят"? Ще се самозтрият. Някой изобщо гледа ли какви суми постъпват в руската държава въпреки така наречените санкции? Някой да е видял отклонение от целите които Путин постави? Какъв е ефекта от налетите милиарди в оръжие и техника? Повече жертви. Руснаците видяха, че с пазене не става и ги зачеткаха с ракети. Пък "демократичните" европа и сащ знаят само оръжие и санкции. Имат някакво грешно впечатление, че русия ще прави каквото и се нареди така както нареждат на нас дребните риби. Няма да им мине номерът този път. На масата за преговори ако не искат украйна да бъде напълно заличена.
  • 17 Kcaniba

    26 32 Отговор
    Зеления чорап, ЧИБА от БЪЛГАРИЯ !!! Русоробите тоже !!!
  • 18 Радев, държанката на Путин

    26 32 Отговор
    Предател, шпионин, инфилтрат, диверсант, саботьор.чуждопоклонник, слуга на дявола, подкрепящ престъпници Президент-мечта. Плюнка. Да му се отнемат званията и след мандата или импийчмънта му, да бъде съден за държавна измяна, а заради анти европейските му активности, да бъде низвергнат от всякакъв политически и социален живот Дори като дюнерджия не трябва да работи.
  • 19 Hoho Boho

    16 22 Отговор
    От "Мутри, вън!" се получи "Мутро, вън!"...
  • 20 радев

    24 24 Отговор
    е на заплата при кремъл.
  • 21 Анонимен

    21 5 Отговор

    До коментар #7 от "Руските шпиони в България се хвалят":

    Жителство в РБ няма а руснаците много трудно получават гражданство. Не коментирай неща които не разбираш.

    Коментиран от #29

  • 22 Радев,

    19 21 Отговор
    чемодан, вокзал, москва!
  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    19 25 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ....... СИ ВЪОБРАЗЯВА ЧЕ ЦЕЛИЯ НАРОД ЩЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ВЪРВИ ПО НЕГОВАТА ГАЙДА ..... НЕЩАСТНИК....... !
  • 24 Георги v.

    26 9 Отговор
    Всеки си го получава, когато не мисли. Никой не му е виновен на Радев, че домъкна просто Кирчо и компания. Не беше ли достатъчно зрял за да прецени, че са непочтенни, лъжци и не стават. За съжаление българския народ ще усети най-много последствията от тази грешка на Радев.
  • 25 Уауааа

    15 18 Отговор
    Фатмакът се нерви нещо,а ?
  • 26 Дика

    12 19 Отговор
    Време е да му спретнат един импийчмънт и у запаса...
  • 27 Хаахо

    15 18 Отговор
    Нямаше проблем когато Бойко беше Министър Председател, аам.Това ли ни казва АНТ.И двамцата провеждаха руския модел и обслужваха Путин.Нали така Антонийй.Антоний ни зомбира, че други са виновните, Правителството, а Президента няма влияние и намеса в унищожаване на националната ни сигурност.Ами службите, ами НАТО, Ф15,Руските шпиони, Антуража му с достъп да тайните на Запада.
    На цял нефелен политолог, фейк отгоре на това, се налага по форумите да му казваме, че е или агент на Путин или е необразован и глупавичок.
    Импийчмънт на Радев веднага, за да дойдат самолетите и си върнем репутацията на европейци, а не на азиатци.
  • 28 Gogo

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Не са глупости! ОЧАКВА СЕ МОЩНА БЕЖАНСАК ВЪЛНА ОТ РУСНАЦИ

    Коментиран от #73

  • 29 до анонимния агент

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки само на индийската и мексиканската - това сочат данни на ООН. В България именно руските граждани са най-голямата група чужденци в страната. Причините за това са различни - икономически, семейни, а и политически. Не на последно място е и привлекателността на българския паспорт, който дава право да се пътува без виза из почти цял свят.
    По данни на Евростат, в началото на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гербаджия

    7 3 Отговор
    Куче коете лае не хапе, но ТОЙ ☝🏼 като се разлае и става страшно, разкъсва...✊🏼
  • 32 Радев, Радев

    13 11 Отговор
    Показа си рогата, но не бъди спокоен за мандата си. Я помисли, има ли кой да не гласува за импийчмънт!

    Коментиран от #33

  • 33 Къде го видя основанието

    12 10 Отговор

    До коментар #32 от "Радев, Радев":

    За импийчмънт, брътчедче?

    Коментиран от #35

  • 34 Анонимен

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "до анонимния агент":

    Коментирах, че в България отдавна няма жителство. Коментирах, че руски гражданин от небългарски произход трудно получава българско гражданство към момента. Преди време беше друго - приятелски страни, бракове и т.н. Сега има спогодби между РБ и РФ и ЗПЧРБ.

    Коментиран от #37

  • 35 Първият

    10 14 Отговор

    До коментар #33 от "Къде го видя основанието":

    Импийчмънт ще бъде за фатмака. Основанието ще го видиш скоро в парламента.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ето едно основание за гражданство

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Закупените имоти от руснаци са общо около 500 хил, а сумата на руските инвестиции в недвижимост се оценява на 4-5 млрд. долара, предаде БТВ.

    Коментиран от #41

  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    7 6 Отговор
    ГЪЛЪБОВ ,
    НЕ ЩЕМ ДА СМЕ РОБИ БРЕ ПУМАК
  • 39 Едва ли

    12 8 Отговор

    До коментар #35 от "Първият":

    Той е върховен главнокомандващ на БА. Разбираш може би защо не в консенсус с мнението на Кир и Кокор. Ако го направи означава война за БГ. Чат ли си? Изясни ли ти се картинката? А тея в паркамента са поне за мен седящи статисти с готови текстове и огромни заплати. Важните решения със сигурността се взимат от ей този ☝🏼.

    Коментиран от #45

  • 40 Морски

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганю Тариката":

    Няма украински език както няма и македонски!Това са изкуствено модифицирани български и руски език.Това което чуваш ти е нещо като диалект на руския език

    Коментиран от #49, #51, #67

  • 41 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ето едно основание за гражданство":

    Прочети основанията в нормативните актове които цитирах.

    Коментиран от #46

  • 42 ПЕНКО

    3 12 Отговор
    ПЪПЕШО С УШИ --- НАПРАВИ РЕТРОСПЕКЦИЯ - КОЙ ТИ НАЛОЖИ ДА ПРИЕМЕШ : "КОКОРКО " И "ТЪПОРКО " - / И ДВАМАТА ОТ КОТИЛО НА ЦРУ / -КАТО СЪВЕТНИК !?!?!?!? ТИ ОТИДЕ В САЩ И ПРИЕ ИЗИСКВАНИЯТА ИМ ---ТИ ЕДИНСТВЕН / НА СВЕТА /- ФЛАЙАР ПЪПЕШ С УШИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ал Бунди

    7 8 Отговор
    И юмручета да вдига, и на площада да излиза тоя плужек..свърши тая. Да събира партакешите на Деса и да хваща гората..барабар с КГБ стката кохорта около него.

    Коментиран от #74

  • 45 Надали едва ли

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Едва ли":

    Следи парламентарните заседания след празниците. Не се занимавай с паркетни приказки.
  • 46 Пий вода от извора

    7 7 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Обиколи черноморието. Ние отдавна сме превзети. Защо във Варна виреят копейкини? А и кмета е с руско потекло Иван Николаевич Портных.

    Коментиран от #58

  • 47 Гръч

    5 7 Отговор
    Гласувах за Росен Миленов а не за Радев.Вдигнати юмручета не вършат никаква работа,ако не ги използваш а Радев се уплаши и ни набута още по-вредни хора за България доказани международни престъпници с изтрито минало.Ще гласувам за хора,които говорят само за България и българите.Това са само Росен Миленов и Възраждане
  • 48 Ами ...

    7 5 Отговор
    България се нуждае от нов президент.
  • 49 Вова

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "Морски":

    И защо тогава руснаците не разбират украинския език? Не се шегувам. Обикновеният руснак не разбира почти нищо от говоримия украински език, а за четене и писане е абсурд.

    Ако беше диалект, да е разбираем. Суржик е диалект, който изобилства от руски думи. Украинският език си е език, както и всеки друг.

    Коментиран от #53

  • 50 един проектил

    4 4 Отговор
    ще успокои ли мунью?
  • 51 Ами ...

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Морски":

    Че руския език е модифициран български, си прав. Даже съществува такова историческо понятие - руска редакция на българския език. Черковнославянски му казват русофилите. 😀 Иначе не е зле да се поограмотиш, за да не ти е толкова голяма кашата в главата. Жокер: през 14 век започва разпадането на СТАРОРУСКИЯ език на руски (великоруски), украински и белоруски. Процеса завършва през 17 век. Староруски е езика използван в Рус. Той има и друго име. Какво, открий сам. 😀
  • 52 Българин

    9 4 Отговор
    Москва не харесва новите и даде заповед на верните си слуги да ги атакуват в т.ч. с фалшиви новини
    Защо?
    Защото искат да спрат кражбите и корупцията в полза на русия. Част от откраднаното се дава на българските слуги на руснаците
  • 53 Ами ...

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Вова":

    Те руснаците и сбългарския имат тежък проблем. Имах позната рускиня (свястна жена), която не ми вярваше, че съм българин. Поиска да говоря български. После каза, че разбира думите, но не и смисъла. 😀
  • 54 5х45

    9 5 Отговор
    Леле,как съм гласувал за тая руска подлога,направо ме е срам.

    Коментиран от #65

  • 55 Евтаназия

    9 4 Отговор
    От фатмак политик не става, скара се с всички партии. Зеления чорап се импийчмантна.
  • 56 Не му се сърдете

    5 5 Отговор
    Просто влиза в критическата - губи му се мензисът!
  • 57 Т рекс

    5 3 Отговор
    И това е натовски генерал,трябва да си хвърли пагоните и да не се показва

    Коментиран от #71

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 St. Anger

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путин нападна първо България!":

    Кво да обявява те ги ползват като бащиния и двете области
  • 60 ГЕРБ

    3 4 Отговор
    ИНПИЧМАНТ пуч
  • 61 Когато

    4 4 Отговор
    враговете нападнат България ,нашият Главнокомандващ ще заповяда на армията да не се съпротивлява много,за да не се проточи войната и жена му да не може да си показва роклите!
  • 62 Vsichki

    0 0 Отговор
    Кова ламперия
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дааа

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Морски":

    Когато е съществувала Киевска Рус, Москва е било едно блато населено с теб дива и, впоследствие са им откраднали името
  • 68 ДОСТАТЪЧНО ЕДА ДАДЕ ЗНАК С РЪКА И

    2 0 Отговор
    ТРЪГВАМЕ - НО АКО СЕ ОТКАЖЕ ОТ НАТО И ЕС ! ЩЕ ГИ ТРИЧАМЕ В БОКЛУКЧИЙСКИТЕ КОФИ КАКТО ПРИЯТЕЛИТЕ ИМ ОТ УКРАЙНА ПРАВЕХА !
  • 69 Всички българи

    3 2 Отговор
    са изнервени от неадекватните действия на марионетките на сащ,в ущърб на България.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Това е Президент на България,

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Т рекс":

    после е Български генерал,и на последно място е нато.Вън нато от България!!!Референдум сега!!!

    Коментиран от #77

  • 72 ДОСТАТЪЧНО Е ДА ДАДЕ ЗНАК С РЪКА

    2 0 Отговор
    НЕКА ВИДИМ ДОКОГА ЩЕ МУ ИЗДЪРЖАТ НЕРВИТЕ ИЛИ МИСЛИ ДА СИ ТРАЕ ЩОТ НА НЕГО МУ Е ДОБРЕ И ТАКА !
  • 73 сидеров

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Gogo":

    аз харесвмам руските обикновенни хора , но рравителсвото никагда, марш
  • 74 вили

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ал Бунди":

    чао фатмакк
  • 75 Варна

    1 0 Отговор
    Още ли живеете в заблуда, че Кирчо и Асенчо вършат безумия от глупост и неопитност?
    Нарочно спряха руския газ, за да изкупят газ на четворни цени от танкерите в Черно море.
    Познайте танкерите на кого са?
    За Асенчо и Кирчо има хубава комисионнна, а за нас пръст в ...
    Има танкери в
  • 76 Долу Радевата хунта

    1 0 Отговор
    Радев да вземе да яхне някоя все още летяща нафтова печка Миг-29 и да отлети при кумира си Путин и да остане там завинаги.
  • 77 България е НАТО

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Това е Президент на България,":

    Първо е руски ставленик, второ предаде българската армия и генералски пагон, за да стане политик обслужващ руските интереси, но преди всичко друго вън русофилите от България, че заради вас не можем да излезем от руското ви блато.