Last news in Fakti

8 Май, 2022 19:00 5 745 72

Михаил Крутихин: Путин разрушава със страшна сила не само украинската, но и руската икономика

  • михаил крутихин-
  • русия-
  • европа-
  • газ-
  • украйна

Загубите за Русия от спрения износ на петрол и газ към Европа ще са катастрофа, заяви енергийният експерт в интервю пред БНР

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Постигането на консенсус по въпроса с газовите доставки изглежда още по-трудно. Кога ще може Евросъюзът да се откаже изцяло от руското синьо гориво?

- Вече видяхме как Жозеп Борел обяви, че в Евросъюза няма и засега не може да има консенсус за бойкотирането на руския газ. Според прогнозите на Еврокомисията Европейският съюз може да се откаже изцяло от руския газ не по-рано от 2025 година.

От 1 април балтийските държави не получават руски газ за собствени нужди. Те решиха да използват втечнен природен газ. Освен терминала в Клайпеда в Литва, до края на годината Финландия и Естония ще имат общ терминал. Финландия обяви, че е възможно също да се откаже изцяло от руския газ до края на годината. А Латвия планира да наеме плаващ терминал за приемане на втечнен газ.

До Полша вече достигна газопровод от норвежките находища, който преминава през Дания и Прибалтика. Полша и Латвия построиха газопровод, по който могат да получават втечнен газ от Клайпеда. Мисля, че другите страни могат да последват техния пример.
Възникват много интересни въпроси във връзка с България. С какво да бъдат заменени тези почти 3 милиарда кубически метра газ, които България потребява годишно и получава основно от Русия? Това е сериозен въпрос. Първо, мисля, че до лятото ще заработи газопроводът “Комотини - Стара Загора”. По него ще може да се получава газ от Гърция. При това този газ може да бъде два вида: газът, който идва от Азербайджан, преминава през Турция, Гърция, Албания и достига до Италия. Още повече, че договорът с Азербайджан за доставката на 1 милиард кубически метра газ отдавна е подписан.
Освен това има Трансбалкански газопровод, по който по-рано руският газ достигаше от България до Турция. По него газът може да тече двупосочно. Той се превърна фактически в участък от така наречения "Турски поток"и по него също може да се доставя газ в България. Според най-новите съобщения "Газпром"не иска повече да доставя газ, но България има лостове за въздействие. Поне до края на годината, когато изтича договорът с “Газпром”. Ако България престане да пропуска газа за Европа през “Балкански поток”, “Газпром” няма да може да изпълни задълженията си към Унгария например. Ще му се наложи да се договаря с България.

Даден беше старт на проекта “Александруполис” - новият терминал за приемане на втечнен газ. България участва в този проект. Трудно ми е да кажа кога точно ще заработи, но мисля, че ще е достатъчно бързо. По този терминал България също ще може да получава газ.

- Колко ще струва на европейските данъкоплатци отказът от руския газ?

- В момента има достатъчно втечнен газ на световния пазар. Няма голям дефицит, но има конкуренция между Пасифика - Азия и Атлантика, където Европа е основният потребител. За да се привлече втечнен газ от Азия в Европа, трябва да се плаща по-висока цена. През април цената в азиатския регион беше около 29 долара за 1 милион британски топлинни единици. А в Европа, за да се пребори конкуренцията - 32 долара. Т.е., европейците са принудени да плащат повече, за да вземат газ от азиатците. Мисля, че това ще продължава.

Тези решения често са критикувани. Да, за газа и за електричеството ще се наложи да се плаща повече. Каква е цената на този въпрос? В някои страни като Германия например вече се подготвиха да спират производството в някои важни отрасли. Това са черната металургия, химическата промишленост и производството на строителни материали, където се използва много газ. Ще има спад на производството. Ще се наложи да се направят големи жертви.

От друга страна, какво ще стане, ако Европа не се откаже от руския газ? От 2005 година Европа многократно се убеждаваше, че газовите доставки са политически инструмент на Русия. Налага се да направиш сериозни жертви, за да се освободиш от зависимостта от политическия си противник.

- Какво означава за Русия загубата на европейския пазар на петрол и газ?

- Прогнозите са лоши. Русия добива в момента 524 милиона тона петрол годишно. В резултат на санкциите тя може да загуби до 100 милиона. Това са 2 милиона барела на денонощие. Много голям удар по Русия! Руските икономисти изчислиха колко може да загуби федералният бюджет. Продажбите на газ също ще намалеят. Ако съберем загубите от петрола и от газа, тогава федералният бюджет може да загуби 25 процента от приходите си. Това е катастрофа!

- Президентът Владимир Путин заяви, че руските петролни и газовите доставки ще бъдат пренасочени от Европа на юг и изток. Може ли азиатският пазар пълноценно да замени европейския?

- Къде на юг? В Персийския залив? Да се конкурираме със Саудитска Арабия и с нейните приятели в Залива? Индия вече обяви, че е съгласна да купува руски петрол за не повече от 70 долара за барел. В момента цената е 108 долара. Миналата година в Китай бяха доставени 83 милиона тона петрол. Всички възможни маршрути бяха използвани. Това са петролопроводът от Източен Сибир до Тихия океан с разклонението към Китай, тихоокеанските пристанища и 10 милиона тона през територията на Казахстан. Няма възможност за пренасочване на допълнителни количества от Европа към Китай.

Президентът даде разпореждане на “Газпром” да ускори създаването на необходимата инфраструктура, за да може газът да потече на изток. Това означава строителство на газопровода “Силата на Сибир 2”. Трябва да бъдат построени повече от 6000 километра от Ямало-Ненецкия автономен окръг през Източен Сибир и Монголия до Китай. Сега газът от тези находища отива в Европа. Тук има обаче два големи проблема. Проблем номер едно: китайците не искат да получават газ през Монголия. И второ, китайците не са съгласни да получават толкова газ, колкото купува Европа. Не са им необходими такива количества.
Колко време ще отнеме построяването на “Силата на Сибир 2” до етап излизане на проектна мощност? Проектната мощност е 50 милиарда кубически метра газ годишно с перспектива да бъде увеличена до 100 милиарда. А колко време се строи “Силата на Сибир 1”? От началото на строителството до излизането на проектна мощност от 38 милиарда кубически метра годишно през 2024-2025 година са 10 години. Затова нека се отнасяме към думите на президента с известен скептицизъм!

- Кой печели и кой губи от разрива на дългогодишното енергийно сътрудничество между Русия и европейските страни?

- Губи Русия, защото Путин разрушава със страшна сила не само украинската, но и руската икономика. За известен период от време Европа също губи, но мисля, че тя ще спечели в дългосрочна перспектива. Може да бъде ускорен преходът към зелена енергия и към алтернативни източници. Откриват се добри перспективи за енергийната ефективност. В дългосрочна перспектива печелят развитите страни с развити и конкурентоспособни икономики. Мисля, че американската икономика, която си има свои проблеми, също в края на краищата може да спечели.

Китай не печели нищо от войната. Изобщо не вярвам, че Китай иска да завладява руски територии. Той се стреми към световна икономическа експанзия. Китай и Западът се намират в икономическа симбиоза: вечна вражда, конкуренция, конфликти и търговски войни. Америка и Западът като цяло и Китай не могат един без друг. И в бъдеще ще продължават да бъдат в състояние на своеобразна симбиоза, без да обръщат никакво внимание на това, което става вътре в Русия.

Интервю на Ангел ГРИГОРОВ


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    64 68 Отговор
    След Путин ще рИвете, че е бил добър, защото Следващият няма да ви прости Изобще.

    Коментиран от #5

  • 2 шушу Си

    29 10 Отговор
    ще го погали по кратунката
  • 3 Киро Икономиката

    61 30 Отговор
    А за европейската нещо да кажете?

    Коментиран от #11

  • 4 Ридлър

    60 48 Отговор
    Всички откачалки диктатори искащи да владеят света са били миндили.
  • 5 ТаНаЕве

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    и аз тъй ни прощавам на мамаша ти.сека вечер бой,гръчка музика и гласене
  • 6 А европейският съюз

    62 37 Отговор
    Най-силно разрушава със санкциите единството си и своята икономика включително и социалното състояние на своите граждани. Лично аз мисля че Европа ще бъде по силно засегната отколкото Русия. Това ми звучи като депутат от продължаваме промяната който ме убеждава че бензинът ще падне а всички енергийни експерти казват че ще стане точно обратното. Лъжат ни скъпи българи.
  • 7 Хротгарт

    57 40 Отговор
    Бе не знам за Руската икономика, обаче европейската на съюза ще гръмне от инфлацията и блокажа който я чака при спиране на руската газ и петрол.
  • 8 Радан-Костовист

    36 41 Отговор
    Браво Путин,книжно тигърче!
  • 9 Този пък

    46 22 Отговор
    ,загубите на Русия от доставка на газ и петрол .точка!Предпоследната новина въф Факти-ЕС ударно увеличава вноса на руски газ.Е ко праим сега
  • 10 Икономика

    50 14 Отговор
    Щом ви говори за алтернативни източници и
    зелена енергия е ясно кой му плаща заплата на господина. Промишленост на зелена енергия е невъзможно, пълни измислици. В дългисрочна престектива?
  • 11 Уфффф...

    29 41 Отговор

    До коментар #3 от "Киро Икономиката":

    Нали прочете статията бе Киро, руснака описа какво ще стане с икономиката на ЕВРОПА и русия, ЕВРОПА и развитите икономически държави ще се оправят, а руската икономика ще стане като на Северна Корея, Судан и Бурунди.

    Коментиран от #13, #37

  • 12 Михаил Крутихин

    38 28 Отговор
    Съвременният Хитлер си върши отлично работата на амеркиански агент. Обедини ЕС и НАТО, успешно разрушава Русия.
  • 13 Киро Икономиката

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "Уфффф...":

    Статии не чета. Само заглавието и по някой коментар ако има с кой да завържа интересна дискусия. С вас май няма да ми е интересно. Приятен ден
  • 14 Мисирки

    41 25 Отговор
    Къде го намерихте този "енергиен експерт" , такива в България с лопата да ги ринеш ?!

    Коментиран от #44

  • 15 ЗАКРИВАЙ

    24 15 Отговор
    ЗАКРИВАЙ БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА И...УДРИ... КЛЕЧКАТА 🔥 😂
  • 16 Кой е тоя

    19 17 Отговор
    Михаил Кратунин?

    Коментиран от #46

  • 17 МАЯ

    34 24 Отговор
    Михаил е родоостъпник, платен от западните тарикати и пише простотии срещу народа и държавата си.Предателите се наказват подобаващо!
  • 18 Димов

    31 14 Отговор
    Бензинът скочи с много. Газта е кът. Парното поскъпна. Продуктите по магазините са поскъпнали двойно и тройно. Заплатите вече не достигат и за сметки. Кредитите няма как да се изплащат. Сформират се банди за организирани кражби на горива. Чакай малко!!! Това не беше в Русия, а в Европа, САЩ и България?! Какви ги говори, тоя?
  • 19 Някой

    20 14 Отговор
    С такива "интервюта" освен да наливане вода в мелницата на подкрерящите Русия, друга полза от тях няма
  • 20 Да живее

    6 2 Отговор
    Краковия.
  • 21 БПФ

    26 24 Отговор
    Хахахах, явно това е модата сега - всеки неграмотник да се представя като "енергиен експерт". Няма почти нищо вярно в твърденията на тоя дядко. Някой да му обясни, че: Русия и Китай още преди войната са подписали договор за Силата на Сибир 2. За китайците е много по-изгодно да купуват газ по тръбата, отколкото втечнен от САЩ на двойно по-високи цени. Азиатците сега плащат скъп газ, защото нямат алтернативи. Също така норвежките находища вече се изчерпват и ИСТИНСКИТЕ експерти предупреждаваха полша, че може изобщо да не си избие "инвестицията". Да обясним на дядкото също това, че ИСТИНСКИТЕ експерти на Бритиш Петрол знаят колко е обемът на газовите находища на САЩ,които с тоя темп на добив ще се изчерпят след 7-8 години. Отделно всеки може да погледне финансовите отчети на Газпром (защото тази ЧАСТНА компания продава руският газ, а не ДЪРЖАВАТА) и там ще види колко са приходите, колко данъци се плащат и каква е печалбата. От тази печалба половината се раздава като дивидент, а половината от тоя дивидент взема държавата като собственик на 50% от акциите. Реално приходът за руският бюджет от Газпром е 10 милиарда долара - и това за миналата година, с рекордни печалби в цялата история на Газпром. Да не говорим, че 2/3 от продажбите като обеми са на вътрешния пазар. Дядкото явно не знае, че Газпром подписа голям договор за доставки и с Пакистан. След 5 години огромният китайски пазар ще ползва евтиния руски газ, а ЕС ще се чуди откъде да мъкне втечнен на двойн

    Коментиран от #49

  • 22 дино

    18 18 Отговор
    путлер си отива

    Коментиран от #26, #52

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    13 13 Отговор
    СРЕЩУ РУСИЯ В МОМЕНТА ДЕЙСТВАТ
    НАД 10200 САНКЦИИ
    ......
    МРЕТЕ ЛИБЕРАЛНИ ПЛЪХОВЕ

    Коментиран от #72

  • 24 Вижте..

    15 17 Отговор
    Как ВСУ на Украйна взривяват Руския десантен кратер

    Коментиран от #61

  • 25 ZZZZZ

    25 18 Отговор
    НАКРАЯ: Русия ще спечели.Ще победи.
  • 26 Гъзибаров

    22 16 Отговор

    До коментар #22 от "дино":

    Отива си ГЕЙ-ропа.
  • 27 Расия фалира

    24 25 Отговор
    Пълно е с петрол по света,преди Костов внасяхме от 10 държави.тотално ембарго на Раша .Китай и Индия също им биха шута на руските църуули

    Коментиран от #45

  • 28 Заг

    20 20 Отговор
    Прочетохте ли путинофили? Руснак го казва.

    Коментиран от #38

  • 29 Аман от експерти смешници

    13 12 Отговор
    Михаил Крутихин като твърди, че Китай не иска 50 млрд.куб.м.газ да обясни защо миналият месец няКОЙ събра парламента на Пакистан в НЕДЕЛЯ за да гласуват вот на недоверие на премиера си, който в ПОНЕДЕЛНИК трябваше да подпише договора за започване на изграждането на най-големият газо и петролопровод (паралелно) в Азия с капацитет от 500 млрд.куб.м газ и неназован капацитет петрол. Според пакистанските медии газопровода и нефтопровода е трябвало да захранва Китай, Пакистан и Индия с възможност за отклонения. За сега успяха да го забавят, но не е ясно до кога.

    Коментиран от #34

  • 30 Браво

    9 8 Отговор
    Черно море разполага с енергийни резерви за задоволяване на световните нужди в продължение на 45 години.
    Това заяви заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, съобщава CNN Turk
  • 31 По руската преса

    21 16 Отговор
    Големия проблем на руснаците е, че Газа за ЕС няма къде да иде и кой да го купи.Танкерите са под санкции, Китай отказва нови договори.
    А още по големия проблем е, че намалянето на прозводството на газ, изисква затваряне на кладенци, които НИКОГА повече не могат да бъдат експлоатирани и пуснати отново.
    Жалко ама Русия се разпада.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Русата

    11 5 Отговор
    Нека прането на мозъци да започне сега!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 емо 73 канар

    8 5 Отговор
    Дано повече копейковци и слуги на Тулупа и шиши прочетат този анализ.
  • 36 А ве

    11 8 Отговор
    Факти не я мислете Русия кажете в България както ще става
  • 37 Икономиката икономична

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Уфффф...":

    А ми тя сега е като на Судан, а Бурунди май е доста по-напред.
  • 38 Икономиката икономична

    13 6 Отговор

    До коментар #28 от "Заг":

    Бате, тия кратуни на нищо не верват. Само на Путин. А с него си говорят всяка вечер..
  • 39 Фори

    11 12 Отговор
    Михаилчик какво лошо ти стори Путин,че така злобееш и анализа ти 5 пари не струва.
  • 40 Колев

    8 12 Отговор
    Крутихин,наборе,гледай си пенсията,мислиш ли,че за всичко ти вярват хората?

    Коментиран от #47

  • 41 касата

    15 5 Отговор
    Палячовското джудже смачканяк ще глътне вода!
  • 42 пиночет

    14 7 Отговор
    На 9 маѝ ще кажат,че джуджето е скопено!
  • 43 Панов

    16 9 Отговор
    Когато в една богата на ресурси държава управлява проста милиционерска пръчка, нищо не става. Примерът е от русия.

    Коментиран от #48

  • 44 Ало, ало

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мисирки":

    Михаил Иванович Крутихин (роден на 21 декември 1946 г., Москва) е руски икономически анализатор, специалист по пазара на нефт и газ, преводач, журналист, историк и ориенталист (иранист, арабист).

    Бивш главен редактор на американското списание Russian Petroleum Investor. От 2002 г. е партньор на информационна и консултантска агенция RusEnergy
    ...............................
    Би трябвало да ги разбира нещата.

    Коментиран от #60, #66, #68

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Защо говориш...

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Колев":

    от името на хората, ти откъде знаеш колко му вярват и колко не, защо не си лягаш, ами клюмаш като фит пред клавиатурата???
  • 48 ха ха

    12 8 Отговор

    До коментар #43 от "Панов":

    Путя ли е проста милиционерска пръчка? Путя е топ мафиот от бандите в Санкт Петербург. Цялата държава се организира на приципа на мафиотска организация с постоянни парични потоци отдолу-нагоре. При Баце се опитаха да направят нещо подобно. За разлика от Русия, в България не надделя един мафиотски клан. Затова и по лесно се разпадна управлението му. В Русия всичко е централизирано както и в Китай.
  • 49 Мамул

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "БПФ":

    С хора които ти дават минуси...ще живеем в Мета свободни от руско влияние
  • 50 гост

    11 11 Отговор
    На Путин не му пука какво ще става със руската икономика , ако ще след 5 години Раша да не съществува въобще !! На него докторите са му казали , че има максимум 2 години живот и той в момента единствено иска да си играе на война , щото от 10 години се готви за това и знае , че му е последния шанс !! Пък какво ще става с Раша да му мислят следващите , ако ги има !!

    Коментиран от #51

  • 51 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    А пък българските му подлоги си въобразяват , че се е загрижил за тях и "победата" на загнилия запад , хахахахаххахаха !!! Няма да дочакате , не си и мечтайте !! И даже първо от вас ще почне с рязането на глави , щото в Раша така са свикнали да възпитават крепостните !!
  • 52 Россиянка

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "дино":

    Как сказал Путин Замучаешься пыль глотать.
  • 53 Самуил

    4 6 Отговор
    На мен ми изглежда в сякаш Запада води война с останалия свят, като официално войната се води на територията на Украйна, а двете физически армии са на Украйна и Русия. Дотук добре, обаче Украйна се въоръжава от Запада с оръжие, а Русия се въоръжава от Изтока /с пазари за нефт/ Дано не съм прав, но ако руската пропаганда е вярната това означава, че Европа ще е губещата страна поне в краткосрочен срок, освен ако не се откъсне окончателни от англосаксонските си приятели и не се сприятели отново с Русия /възможно е тогава Великобритания да участва в първенството на Северна Америка по футбол/ Руснаците може и да ни пускат по малко газ, защото пък все пак имаме изградени тръбопроводи
  • 54 В.В.П.

    6 9 Отговор
    Пълни глупости ..Всички страни дето се отказват от руски газ ,директно ,ще купуват пак руска ,с посредници ,сащ ..Това е историята .Русия обръща ,внимание на азиатски партньори .Китай ,Индия ,Виетнам ,Пакистан. Иран ,Корея .+ 1/2Африка и АмерикаИ през 2015 Рф пак фалирваше ,и фалирваше .Сега взе 250000 км от Крайна и пак фалирва..Ти в европа знаеш ли ква скъпия е бе пич?..
  • 55 В.В.П.

    6 5 Отговор
    На олигоф.ен,като Крутихин,не му трябва нито ,газ ни бензин ни ток ни ,вода .Само за да драска глупости за 50 зелено.Холандия е първа ,която пробива санкциите която тя наложи 2014 края..Ай стига сте повтаряли тая измишльотина..
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Шайба

    7 2 Отговор
    Е,нали ако печелеше Путин от войната икономически щеше да е просто поредния грабителски поход по подобие на войните на САЩ,където едни хора забогатяват за сметка на останалите и войната се води до пълно разграбване на ресурсите или поне докато не ги изритат.С това,че руши и собствената си икономика,Путин просто доказва,че не води война воден от користни цели,а просто защото е принуден и е неизбежно,а кой се облажва отново от цялата работа ясно се вижда,американците се опитват всячески да се намърдат на мястото на Русия на европейския и световен пазар чрез налагане на санкции и натиск срещу по-слабите и беззащитните държави,засега войната работи изцяло в американски интерес,но картите винаги могат да се обърнат в решаващия момент.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 АУУУУУ

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Вижте..":

    КРАСОТА... ИИИИ..... БУММММ... ГРУЗ 200 👏👏👏👏
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 СЗОмафия

    7 3 Отговор
    Вие изобщо чувате ли се какви глупости говорите?Сталин и Хитлер не можаха да разрушат Русия,като само убитите от ВСВ са били 20 милиона а колко семейства са били разбити.Къде е Русия в момента вие давате ли си сметка?Седнала е върху най-гиганския газов хъб на планетата а вие мухоморки приказвате ли приказвате да омайвате бабите,че на дърти години човек по-лесно забравя и вярва
  • 66 Абе

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ало, ало":

    Той може да разбира нещата , но кинтите определят посоката на "компетентното " му мнение .
  • 67 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    този писател няма техническо образование, няма икономическо образование, никога не е работил в нефто-газовия сектор но е бил редактор в американско списание защото учил филология и знае няколко езика.
  • 68 Те и експертите

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ало, ало":

    могат да бъдат купени, и да натръскат куп лъжи.
  • 69 kris

    2 3 Отговор
    Путин разрушава със страшна сила най-вече икономиката на ЕС.Михаил Крутихин се е объркал.
  • 70 Истината

    1 0 Отговор
    Михаил Крутихин е един от най-големите руски експерти по нефта-газовите въпроси и единствено примитиви със ZОМБИРАНИ от путинофили мозъци могат да го пренебрегват.
  • 71 нснс

    1 1 Отговор
    тоя що него изпратят малко в сибир да събере акъл а след това да проказва
  • 72 хмм

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Най- голямата санкция срещу Русия е самия Путлер.