Last news in Fakti

10 Май, 2022 21:00 11 337 82

Между редовете: "Интересното е какво Путин не каза"

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война

Накратко: фактът, че Владимир Владимирович държа тази консервативна реч с нищо не подобрява ситуацията на терен

Между редовете: "Интересното е какво Путин не каза" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Речта на Путин беше забележителна - най-вече защото не каза много от нещата, които очаквахме. Това твърди в интервю за АРД известната германска експертка Клаудия Майор. Според нея Русия няма да се отклони от целите си.

Г-жо Майор, кои бяха според Вас централните моменти в речта на Путин за 9 май?

Клаудия Майор: Намирам за забележително това, което той каза. Той повтори класическия наратив, че Русия била заплашвана от НАТО, че трябвало да се отбранява, че случващото се в Украйна било битка срещу един фашистки режим - целия наратив, използван и преди това. Интересно обаче е и това, което Путин не каза. Той например не назова нито едно от нещата, които ни създаваха грижи през последните седмици: не обяви всеобща мобилизация, не чухме и нови заплахи за използване на ядрено оръжие. Накратко: това беше една относително консервативна реч, която повтаря редица добре познати неща.

Отказал ли се е Путин от всеобща мобилизация - или тя просто малко се отлага?

Клаудия Майор: Трудно е да се прецени. През последните седмици видяхме, че и без реч за 9 май или някакъв друг по-особен повод войната може да ескалира. Това означава, че нещо може да се случи и без да е било споменато в речта. Може да бъде обявено и от други руски отговорни лица.

Трябва да си дадем ясна сметка и за това, че положението в Украйна не се е подобрило. Руските войски са в Донбас и контролират територия, която им отваря сухопътен коридор към Крим. На терен те се опитват да създават свършени факти, като въвеждат рублата и подготвят референдуми. Накратко: фактът, че Путин държа тази консервативна реч, с нищо не подобрява ситуацията на терен.

Руската армия напредва много бавно в Донбас, поради което се очертава една изтощителна позиционна война. Какво виждате между редовете на казаното от Путин? Как ще продължи този конфликт?

Клаудия Майор: Вече сме наясно колко трудно е да се прогнозира каквото и да било в тази война. Наистина се вижда, че Русия не напредва достатъчно. Точно обратното дори: Украйна си възвръща територии. В същото време трябва да си даваме сметка какво огромно предизвикателство е Украйна да си извоюва обратно превзетите от руснаците райони. От военна гледна точка това е изключително трудна задача.

Отделно от това Русия се опитва да създава свършени факти: въвежда рублата, изключва украинската телевизия, налага използването на руски език. Всичко това излъчва следното послание: "Дошли сме, за да останем". Тоест, целта е дългосрочна анексия и де факто превземане на тези територии.

Тазгодишният военен парад в Москва премина без официални гости от чужбина. Израз ли е това на международната изолация на Русия?

Клаудия Майор: Изолацията се очерта още през последните седмици - имам предвид санкциите и острото осъждане на действията на Русия. Интересен за мен в този парад беше хвърленият от Путин мост към миналото: той се опита да каже, че онова, за което е била борбата срещу фашизма и нацистка Германия във Великата отечествена война, де факто е същото, за което сега се сражават руските войници в Украйна. Така Путин се опита да прокара една историческа линия.

А как отеква всичко това в руското общество?

Клаудия Майор: Тези паради и тази реч имат различни адресати: единият е руското общество с цел то да бъде единно, да бъде убедено колко геройски се сражават руските войници и по този начин да се генерира подкрепа и да се заглушат критичните гласове.

Второто послание е към световната общественост: то трябва да покаже на света, че Русия няма да се отклони от целите си. Донякъде е ирония как почувствахме частично облекчение от това, че не беше обявена всеобща мобилизация и не беше размахано ядреното плашило. Но като цяло трябва да си дадем сметка, че с речта си Путин де факто потвърди целите, които преследва - и още веднъж се опита да оправдае завоевателната война, която води в Украйна. Няма никакви признаци, че Москва е склонна да върви към деескалация. Русия се придържа към целите си - да постави Украйна под контрол и да задържи териториите, които е превзела дотук.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    134 35 Отговор
    Той ви каза , не идвайте - вие дойдохте, сега ви казва не пращайте оръжия - вие пращате. Колко ли време ще търпи преди да пусне истинските оръжия ?

    Коментиран от #8, #56

  • 2 Последниа софианец

    100 18 Отговор
    Виждам само дойче веле и ми се прис....егати простотията егати сайта

    Коментиран от #4, #7

  • 3 DW сми

    65 8 Отговор
    Ще ви каже. Търпение малко. Не съм чел написаното.
  • 4 БСП на Бунището

    38 90 Отговор

    До коментар #2 от "Последниа софианец":

    Комунизма и Путинизма се лекува само с Високоточни ракети право в Червените петолъчки...Един по един- не се натискайте толкова бе!!!!

    Коментиран от #17

  • 5 АнтиГост

    38 85 Отговор
    Речите свършиха. Украинците започват локални контранастъпления.
    Путин пак сменя генерали. Само нашите русофили не виждат накъде
    духа вятърът.

    Коментиран от #47, #53

  • 6 ЗНАЕТЕ ЛИ

    36 72 Отговор
    ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ПУТИН..ЗАЩОТО СА БЕДНИ КАТО ТЯХ...АКО СМЕ БОГАТИ НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ПОГЛЕДНЕ..БЪЛГАРИНЪТ НЯМА МЕЧТИ...ТОЙ СЕ РАДВА НА ЕДИН ХЛАДИЛНИК...КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ...НАПРАВЕТЕ БЪЛГАРИТЕ БОГАТИ И НИКОЙ НЯМА ДА СИ ПОМИСЛИ ЗА ПУТИН....

    Коментиран от #15, #20, #22, #52

  • 7 Komapak

    57 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последниа софианец":

    И на мен ми е писнало от коментари на зелени еуглени...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Руснака

    89 17 Отговор
    На Русия са наложени санкции а те си правят паради празнуват България член на Европа без санкции вече има протести и бунтове а още не сме сложили ембарго на горивата и е лято
  • 10 Киро Междуредието

    96 15 Отговор
    Много се кефя като почнат да му четат мислите на Путин. Абе хора осъзнайте се. Това да не ви е кирчо, който си изпява всичко и без да го питат.
  • 11 Грульо

    83 8 Отговор
    Ей така се правят манипулациите - започваш да мислиш какво друг си е мислил, но не е казал. Всеки цървул взе да се прави на психоанализатор. :D
  • 12 Последния Софиянец

    59 16 Отговор
    Укрите спряха газа за Европа.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не не

    32 59 Отговор

    До коментар #6 от "ЗНАЕТЕ ЛИ":

    Знаеш ли защо подкрепят Путин? Защото толкова дълго са вярвали в мощната руска червена армия, в пропагандата и сега им е трудно да си представят, че са били излъгани колко мощна всъщност е Русия! Срам ги е, ако Русия загуби!

    Коментиран от #23

  • 16 5,56

    24 44 Отговор
    БеZ моZъчния не каза, че ги води към светлото минало на 18 век.

    Коментиран от #40

  • 17 Последниа софианец

    35 13 Отговор

    До коментар #4 от "БСП на Бунището":

    Как си бе момче сънчо мина изми си зъбките и си легай

    Коментиран от #59

  • 18 Между редовете

    53 18 Отговор
    ..Путин е ядосан , не говори ...значи ще изравни украина със земята...това е истината!

    Коментиран от #63

  • 19 БАЙ КУРТИ

    52 7 Отговор
    Къде е ДЖАМБАЗА да развие въображението . Па.сито и DW медал ще му дадат
  • 20 Грульо

    71 15 Отговор

    До коментар #6 от "ЗНАЕТЕ ЛИ":

    А защо българите са бедни? Защото 32 години Байдъновци, Урсули и месните им марионетки крадат държавата и народа. Значи Байдъновци, Урсули и марионтките сами са си виновни, че българите подкрепят Путин. :D
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хохълът.

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЗНАЕТЕ ЛИ":

    Ама има едно дебеееело. ,АКО,в размислите ВИ..
  • 23 ДА ДА😀

    14 27 Отговор

    До коментар #15 от "Не не":

    ....ПУ.РУ.ФИЛ ДА ИЗПИТВА СРАМ И СМИРЕНИЕ.....КОГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ....КОГА БАНДИТ КАЖЕ ЧЕ Е ВИНОВЕН👍👍👍
  • 24 Мим33

    47 16 Отговор
    Русия се оредържа към целите си и ще си ги постигне Напредвала бавно.Бавно ,но славно .Целта ще е граница до Молдова...Мечката ще гази врага си..
  • 25 В.В.П.

    32 6 Отговор
    Все пак ,какво каза и какво не каза Путин??.Целият свят беше притихнал ,.Бях на работа и не съм в час..Обяви ли капитулация,?
  • 26 ИСТИНАТА

    25 38 Отговор
    Русоробите, начело с Костя Субсидиев Копейкин от вчера 9 май не спират да славят Рашистите че закачили и Българското знаме на парада си! А ето уточнението от Рашисткото външно министерство -
    Не е българското знаме, каквито публикации излязоха в Български медии.
    Това е орден Александър Суворов, първа степен, присъждан е на командири на армии за изключителното им представяне по време на бойни операции. Отблизо се вижда оранжевата лента в зеленото. От двете страни са четирите най-високи съветски ордена във ВСВ.

    П. С. Сега Копейкин ще се извини ли че отново излъга и подведе Българските граждани!??

    Коментиран от #34

  • 27 х'у'й'лО беше повече от ясен:

    13 25 Отговор
    "ЗАПАДА ТИРАЖИРА ЛЪЖИ ЗА ..НАПАДЕНИЕ ОТ НАША СТРАНА КЪМ УКРАЙНА! НАГЛА ЛЪЖА! РУСКИТЕ ЧАСТИ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНИРАНО УЧЕНИЕ И ЗАПОЧНАХА ПРЕДИСЛОЦИРАНЕ ПО СВОИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ"!!!
    😂
  • 28 Радан-Костовист

    22 34 Отговор
    Колко геройски се сражавали руските войни(Путин).Сбирщина от
    варвари и чеченци,няма как да стане!

    Коментиран от #82

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен _Язовец

    34 9 Отговор
    Между памперсите на дядо Джо може да гадаете по фигурите както на кефе се гадае какво мисли. Турва един палец дядката и почвате да гадете!

    Коментиран от #39

  • 31 Stormtrooper

    17 14 Отговор
    иZперкалия не каза, че не знае къде да се Zaвре вече.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Фараона

    16 20 Отговор
    СТЪКЛЕНОТО ЛЕГЛО ДО... ГНИЕЩАТА СИФИЛИСТИЧНА МУМИЯ В МОСКАЛ Е ГОТОВО И ОЧАКВА СПАРУЖЕНИЯ ХИПОФИЗЕН УМРЕЛЯК - ПИЧКИН!
  • 34 Стойко

    22 18 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Че за кое не лъже Копейкин? Вчера написа -"Ново признание за Бъшгария от братска Русия", а днес се оказа че признание няма! Изтри поста си гузен копейкаджията! Както с ваксините! Откакто почна да получава държавна субсидия от нашите пари си купува по 3 имота на година! Плаща в евро ксто къщата на Варненското езеро за 285 хиляди евро. Не плати в Копейкин или рубли а в евро. Вече му казват Костя еврото а не копейкката!! А простите му избиратели вегетират и едвам си плащат битовите сметки. Всекиму -своето...
  • 35 Мечтател

    25 6 Отговор
    Направете българите богати и те няма да мислят ни за Путин, ни за Байдън, камо ли за Макрон.
    Можете, ама не искате. Защо?!
  • 36 Курд Околянов

    31 9 Отговор
    По американски изчисления, при продължавани по този начин бойни действия, руската армия ще свърши старите боеприпаси и съответното старо въоръжение в следващите 3-4 години, защото си пазят новото за защита на Русия. Ако дотогава украинците оцелеят, ще ги унищожи напълно управляващия в Русия военно-промишлен капитал, който масово започва да произвежда новото въоръжение и боеприпаси.

    Коментиран от #48

  • 37 Стойко

    17 40 Отговор
    Имам 1 въпрос? Има ли някой още да вярва на психично болното и неадекватно джудже? С месеци уверяваше че никога няма да нападне Украйна и това са измислици на Американското разузнаване!!! 3 дни преди агресията публикува снимки и видеота че уж Руските войски се изтегляли от границата с Украйна след ученията! Анализатори по светлините разкриха че всъщност войските им се придвижват в обратна посока а не се изтеглят! Безродниците путинофили дори се смееха че това са фантазии че джуджето щял да напада братски славянски народ. А какво се оказа? Защо джуджака не нападна друга народност а не славянска като Великобритания или Германия? Украйна е с най голяма територия в Европа 604 хиляди и 700 кв.км. Така че доста трудно ще бъде на Руснаците да я окупират. Афганистан ще им се стори като розов сън след като 1979 г.го окупираха и през продължилата 10 години партизанска война загубиха 16 хиляди войници и 35 хиляди ранени и осакатени!

    Коментиран от #42, #44, #45

  • 38 Ахмат-Сила

    20 8 Отговор
    Путин постигна невъзможното-Чечня се бие за Россия.А България-кога?!

    Коментиран от #46

  • 39 БАЙ КУРТИ

    15 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен _Язовец":

    Само не разбрах като си тури палеца /сяда на него и после опива вкуса и тогава ли гадае или .../ Ами ако има арт..роза , двоен ли ще го пъха , а после ваденето ....

    Коментиран от #43

  • 40 Киро Светлото

    25 7 Отговор

    До коментар #16 от "5,56":

    Прав си. Светло. А и руснака е свикнал на условията от 18-ти век.
    А ние какво ще правим като стане тъмно?Студено? Гладно?

    Коментиран от #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дишай спокойно

    14 6 Отговор

    До коментар #37 от "Стойко":

    Нали тук за два месеца загубиха поне 25000…. Ако не верваш, питай джамбо Ze
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Малииии що си про'ЗДТ😂

    13 21 Отговор

    До коментар #38 от "Ахмат-Сила":

    КАДИРОВ КОЗОЕБА...НЕ Е ЧЕЧЕНЕЦ А...МЕЛЕЗАК! ОСВЕН ТОВА ТОЙ И ПРИЕМНИЯТ МУ "БАЩА" СА.. ИЗМЕННИЦИ КЪМ ЧЕЧЕНСКИЯТ НАРОД(РУСКИ ИБРИЦИ)!
    ИСТИНСКИТЕ ЧЕЧЕНСКИ ПАТРИОТИ СА..."ШЕЙХ МАНСУР " , БАТАЛЬОНИТЕ "ДУДАЕВ" И Т.Н.
    А ТИ... ЦИГАНИН ЛИ СИ ИЛИ..РОМ -ПЕДЕРАС?!?
  • 47 Какви

    19 13 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    контранастъпление бе глупи, като тези на остров Змеийнай ли говориш, където украинците бяха разбити тотално, както между другото навсякъде по фронта.
  • 48 Щирлиц

    15 18 Отговор

    До коментар #36 от "Курд Околянов":

    Русия няма ново защитно оръжие. Тя прави само нападателно: танкове, артилерия, хиперзвукови ракети, изтребители и бомбардировачи.
    Защитни са лично оръжие, фортификационни съоръжетия, минни полета, дотове... които русия никога не е правила.
    Русия се пази само в очите на пропагандата, а реално нищо не прави за защита, което показва истинската й завоевателна същност.

    Коментиран от #62, #65

  • 49 Мнение

    24 12 Отговор
    Гола вода е анализа на госпожа Майор! Тя няма понятие от руската стратегия! В едно обаче е права! Русия ще постигне целите си, безапелационно!
  • 50 Гост

    19 9 Отговор
    Аз не знам какво са очаквали разни експертки от Путин, че не им отговорил на очакванията…. Путин си има национална политика и ви каза: не приемаме западната ценностна система! От това по ясно и точно не виждам! НАТО ни притиска и се принудихме да натрепем палето на НАТО, за да му светне! Ако от това не му светне, ще му светнем ние с всичко което имаме! Точка!
  • 51 Доко

    9 1 Отговор
    Ще разберем, когато започнем да го ЧУВСТВАМЕ. Ще дойде много скоро.
  • 52 Тъп ли си

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЗНАЕТЕ ЛИ":

    или не разбираш , че на САЩ им е по-угодно, България да я няма... . Умникът иска богат да го правят.
  • 53 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    Това … контра си нещо на украинците, кога го сънува? Ся или преди два месеца?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ТръндЮ

    11 17 Отговор
    Това което Путин не каза че е със свалени гащи и украинците са му приготвили голям и дебел!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Борето Джонсън

    13 3 Отговор
    Между редовете нищо не пише, уважаема!
  • 58 Георги

    19 7 Отговор
    Путин каза просто и ясно. Който не е разбрал, да прочете още един път. Кой е ял бой от Русия, не скача на търкал. Сиди мирно. Краварите скоро ще опитат от шамарите и те ще седнат на глутеусите си.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ехото на Москва

    12 15 Отговор
    На никой не му дреме какво казва мършояда, пътник е!
  • 62 Киро Нападението

    13 6 Отговор

    До коментар #48 от "Щирлиц":

    По-умни глави от мен са го казали - Най-добрата защита е нападението.
    А и как да нямат защита руснаците? Ти знаеш ли колко са 17 мил кв.км? От малкото ракети, които "демократичният" свят ще успее да изтреля (дано не се стига дотам), къде по- напред ще гърмят?
  • 63 точно така

    14 10 Отговор

    До коментар #18 от "Между редовете":

    Много си прав, обаче руснаците ще почнат да пердашат и цели извън Украйна, като гледам как стоят нещата следващите дето ще отнесат руските ракети са поляците и техните "приятели и съюзници" в Полша........докато и ЗАПАДналите не започнат да дават жертви в тази война, и то на собствените си територии няма да се кротнат, и Путин го знае!

    Коментиран от #75

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Урюрвкос

    7 10 Отговор

    До коментар #48 от "Щирлиц":

    руснаците са слаби в кибер пространството и там са насочени опитите им за защита а на въпрос кога Русия ще се откаже от ядреното оръжие Путин отговори когато се въоръжим с нещо по-мощно и по-силно.
  • 66 Майор

    13 6 Отговор
    Клаудия направи страхотен анализ - руснаците налагали руски еьик, ами какъв да налагат като в цяла окраина на изток от киев хората знаят само руски, изобщо едва ли и 20% от украинците не знаят украински, дори в Киев се говори един руски диалект с украински думи - езикът на украинското жлобье, сиреч селяндури

    Коментиран от #74

  • 67 очевидно

    8 12 Отговор
    И Путин подобно на нашия Радев го е ударил на "отлагай и живей". Всички знаят че ще загуби войната, но за него всеки ден е живот в конфорт и отлагане на последствията в личен план.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Sieg

    11 4 Отговор
    Интересно е какво сащ искаше Путин да каже , но уви той е умен човек
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Трифон зарезан

    5 6 Отговор
    Путин окупатор нарушават подписан от Русия международен договор. Кокошкар. Руски ядрен терорист.
  • 73 Свършен факт

    5 5 Отговор
    70% от населението на Украйна използва руския език като роден и първи език. А украинският им е наложен административно. Що за врели-некипели говори този анализатор?!
  • 74 Отиваш в мола

    9 4 Отговор

    До коментар #66 от "Майор":

    или в Метро и чуваш само руска реч от и между украинците. Как пък един не проговори на украински... Сигурно Путин им е забранил да муат по хохолски.
  • 75 По-скоро

    9 4 Отговор

    До коментар #63 от "точно така":

    Зеленски ще почне да пердаши цели на запад от Украйна, за да въвлече НАТО в конфликта с жива сила, а не само д техника и амениции. Клоунът е способен на всякакви подлости. Стивън Кинг ряпа да яде...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 АКУексперт

    0 0 Отговор
    парЛАМЕНТ ФАБРИКА ЗА ВИРУСИ!!!
  • 79 НИЕ ЗНАЕМ ЗАЩО–

    3 0 Отговор
    ПОДКРЕПЯМЕ ПУТИН: –А ВИЕ СЪС СВАЛЕНИТЕ ГАЩИ???????????
  • 80 АНАЛизатор

    2 0 Отговор
    На кривия БЛАГУНЧО? му пречи ВЪЛНАТА!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Спиш бе драги

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Радан-Костовист":

    То вече стана ...ама ти нали си в будна кома от наркотиците.
    Айде честито , АЗОВ се предаде укросите в Андреева, Лисичанск и Северодонецк са в т.нар. оперативни котли, вчера руснаците докараха на фронта "Терминатор ", предназначен за водене на военни действия в градски условия...
    Довиждане сте фашингтончета.