Last news in Fakti

24 Май, 2022 09:00 1 404 22

Viva 24.maius

  • празник-
  • азбука-
  • кирил и методий-
  • огнян гърков

„Върви народе възродени!”. Докато не са го отменили

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скъпи колеги, новинари, ФБ-приятели и блогъри!

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Докато още надзорниците-сайбии от Атлантико-Пасифика – не са се сетили да го отменим, поради засилен риск от путино- русофилия и русоробство чрез съставните теми на Деня!

Може пък да им е убягнало от вниманието, че и в Украйна тачат и се ползват от приноса на Солунските равноапостоли?

Дано през т.г. Руският културно-инфо център в София да не лансира “нова версия” за Светите братя, както през 2020 г., че те били ”реформатори на славянската азбука” и „създатели на църковнославянския език”! Белким през т.г. президентът Путин да няма време от „военни операции” и както през 2017 г. няма да изфърфоро-изломоти скопското скудоумие, че „славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя”. Явно съветниците му бяха пропусналиs изследванията и думите на акад. Дмитрий Лихачов, че „България е люлката на славянската култура, дала висшия слой на езика на източните славяни”. Както и сходните и уточняващи констатации на Раля Михайловна Цейтлин (РФ). Или, като за неприятелска страна, ще повторят опашатата измислица, предполагам съставена на карета с водка („Зеленый змей”) от Михаил Ломоносов (1711-1765 г.). Тя гласи, че по време на хазарската мисия в Крим братята видели „РУШКИ букви”, които послужили за създаването на глаголицата.

Е, има и други невежествени „братушко-теории”: автор на азбуката да е Ленин, дори Петър Велики. И затова съветски съвременници недоумяваха на каква азбука сме писали до Втората световна война. Въпреки, че Чехия и Словакия не удържаха глаголицата след Великоморавската мисия на Светите братя от немските кюрета, на ключови централни места в двете сегашни държави отдавна има техни паметници. В Бърно, още от около 1750 г. В Унгария от 1885 г. Преди век в Киев е издигната композиция на княгиня Олга, отляво със скулптура на Братята. В Новгород има от 1862 г. паметник на славянската азбука и славянството в руската версия. Но Русия се „престраши” по-реалистично към делото на Светите равноапостоли практически едва през 1990 г. с паметник на братята в Мурманск и с първото тържествено честване чак там, и през 1992 г. в Москва, на Славянски площад. Почти едновременно с паметника на Св.Св. Кирил и Методий в Охрид, следван след десетина и повече години от монументи и паметни плочи за тях и на кирилицата в Чикаго, Улан Батор, дори в „Пимпирева” Антарктида.

Преживяхме - Слава на Спасителя! - и президенстването на Петър Стоянов от П-д, който „се ерчеше” да замени клементицата (кирилицата) с латиница и върна оригинала на „История славяноболгарская” на гърците. Е, не сколаса да ни обясни по адвокатски евроатлантическия произход, целеустременост и идеология на Братята?!

Добре, че се намери шуменският арменец-предприемач Карен Алексанян, който да създаде Двора на буквите със скулптура на националния майстор Рубен Налбандян !!! Нашата държава и крупният бизнес са пестеливци към национални и общочовешки каузи! Особено когато няма „муфта” от евросубсидии.

И докато братята-„чорбаджилар” от Вашингтон, Берлин, Париж, Брюксел, Анкара и под. не са отменили Празника: „Върви народе възродени...!”

Текстът е публикуван в ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Престанете

    6 13 Отговор
    С тази славяска книжовност. Сложете край на пионер фашизма.
  • 2 умирисън каскет

    4 6 Отговор
    изпълзял
  • 3 Никола Гешев

    4 12 Отговор
    "История славянобългарска", открадната от съвеЦките милиционери на ДС не е върната на гърците, а на българският манастир в Атон на когото принадлежи! Пак евтини ченгесарски манипулации от авторчето.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Айде, бе

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Никола Гешев":

    А че искаше зъблюто прецедент да маха кирилицата и това ли е лъжа или тази писменост без Русия докъде щеше да стигне, въпросите са риторични разбира се:)

    Коментиран от #5

  • 5 Хайде бе

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Айде, бе":

    Език и азбука не може да изтриеш току така, въпреки, че в опитите си Москва създаде македонизма. Докога, ще ви е непонятно, че се използва българска писменост от милиони, дори в църквите на тези, които се опитват да заличат и пренапишат историята се иползва църковнобългарски, който е един от трите официално признати богослужебни езици?

    Коментиран от #6

  • 6 Айде, бе

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хайде бе":

    Не може, а Чехия и Словакия, на какво пишат сега и най малкото на русофилите им е неприятно в нашите църкви и не само заради споменаването на цар освободител във всяко празнично богослужение. Колкото до Македония след всв война България това е най малкото, което е можело да загуби България, като се има предвид, че е можело да я отрежат до Стара планина :)
  • 7 оня с коня

    2 9 Отговор
    Уникална Снимка ОТ БЪДЕЩЕТО - от дясно е Кирчо,от ляво пък - Кокорчо.А е от Бъдещето,защото така ще изглеждат двамата след около 20-25г. Управление на БГ- леко Състарени,но Покрити със Слава!
  • 8 Вън сащ от България

    16 2 Отговор
    Явно атлантиците вредят много повече на страната ни, отколкото всеки друг.

    Честит празник Българи!

    Коментиран от #13

  • 9 Петър

    14 0 Отговор
    Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на БЪЛГАРСКАТА азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
  • 10 Посетител

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никола Гешев":

    На гърците за какво им е?! Бай Божо (вечна му памет!) приживе казваше, че още тогава гърците му споделили: - За какво ни е това?! Това не е наше, ВАША ценност е! За нас е просто документ, но не и от национално значение!

    Коментиран от #12

  • 11 Посетител

    6 0 Отговор
    Честит празник на всички! Дано има и в бъдеще българи, които да честват паметта и делото на Светите братя Св. Св. Кирил и Методи Първопросветители!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Марин

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вън сащ от България":

    Прав си, комунистите които върнаха в България "История славянобългарска" се оказаха по- големи патриоти от днешните атлантици.

    Коментиран от #16

  • 14 ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ!

    6 2 Отговор
    КРЕТЕН ,ДРАСКАЧ! НИЕ НЕ СМЕ ЛАТИНИ ЗАПАДНИ, НЕ СМЕ КАТОЛИЦИ,ЧЕ ДА НИ ПИШЕШ НА ЛАТИНСКИ. КРЕТЕН И ОТПАДЪК СИ ТИ!!!! ТИ СИ ИЗМЕНИК НА РОД И РОДИНА, ЕДИН ОТ МНОГОТО ПРЕДАТЕЛИ.

    Коментиран от #15

  • 15 Асен Милев

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ!":

    Прочети текста и ще разбереш, че заглавието е остър сарказъм към атлантическата общност.., и си е точно на мястото.
  • 16 Тодор Правешки

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Марин":

    Комунистите предадоха костите на Гоце Делчев на сърбите, товарищ! Да не говорим, че се канеха да им дадат и Пиринска Македония!!! Големи патриоти, няма що!!!
  • 17 Българин

    4 2 Отговор
    Препускащи несвързани мисли. Поредното доказателство, че употребата на бояришник уврежда мозъчните клетки!!!
  • 18 Родна реч

    6 1 Отговор
    И от гол патриотизъм докъде я докарахме? Да ни управлява канадец, който не е учил българска история и литература, че и му личи. Бедна ми Българийьо !
  • 19 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никола Гешев":

    Аз ти цитирам казаното от Божидар Димитров! А ти продължавай, твоя воля...

    Коментиран от #20

  • 20 Посетител

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Посетител":

    ПП: Гръцка патриаршия НЯМА! Главата на гръцката църква е с архиепископски сан. Т. е. те са подчинени на Цариград...
  • 21 Иван

    4 0 Отговор
    Честит празник, факти.бг! Дано иконата на братята Кирил и Методий, която виждам горе, ви пази от нечиста съвест! Бъдете здрави!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.