Тема: Украйна

26 Май, 2022 19:00 25 846 138

Русия е обречена

  • владимир путин-
  • обречена-
  • война-
  • елит-
  • руски елит-
  • путин-
  • украйна-
  • руска армия-
  • русия-
  • москва-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • леонид бершидски

Русия е обречена да изостава и да губи. Има упадък в човешките и интелектуалните качества на елита.

Русия е обречена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато човек като Борис Бондарев, руски съветник към ООН в Женева, затръшва вратата на своя работодател - руското външно министерство, и на своята родина, е съвсем естествено да се запитаме дали системата на Владимир Путин не показва пукнатини три месеца след позорната украинска авантюра на диктатора. Отговорът обаче е "не съвсем". Въпреки относителния неуспех на инвазията досега, видните дезертьори са забележително малко на брой. Руският държавен апарат не е на път да се разпадне. За по-голямата част от представителите на ерата на Путин продължаването на дейността има повече плюсове, отколкото дезертирането, пише Леонид Бершидски, Bloomberg Opinion, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Бондарев, редови дипломат, специализирал в областта на контрола на въоръжаването, е най-високопоставеният ренегат в Министерството на външните работи досега. Нито един заместник-министър или посланик не е направил демонстрация на напускане на кораба, въпреки че министърът Сергей Лавров захвърли всякакви претенции за дипломация и се присъедини към провоенната пропаганда на пълни обороти, заявявайки, че президентът на Украйна от еврейски произход Володимир Зеленски лесно би могъл да бъде нацист, защото Адолф Хитлер - твърди Лавров - имал еврейска кръв. Дори и така, на Бондарев му отне три месеца от началото на войната и три седмици след антисемитските изказвания на Лавров, за да подаде оставка и да изкаже някои дипломатично меки критики към министъра, който, както пише Бондарев, "постоянно излъчва противоречиви изказвания".

Още новини от Украйна

Други забележителни дезертьори? Ами, ето Анатолий Чубайс, дългогодишният висш държавен служител, който тихомълком подаде оставка от последната си, незначителна длъжност като специален представител на Путин за устойчивото развитие и напусна Русия, без да каже нищо публично за войната. Редица пропагандисти и служители на държавната телевизия напуснаха кораба по ефектен начин, като Марина Овсянникова от Първи канал, която наруши предаване, скачайки пред камерата с антивоенен плакат, или като двама редактори на плахия прокремълски уебсайт lenta.ru, които успяха за кратко да заменят съдържанието на началната страница с антипутински материали. Други напуснаха по-тихо, като Кирил Карнович-Валуа, старши мениджър в пропагандната мрежа RT, който даде да се разбере, че ръководеният от него екип от творци на RT предпочита да работи като стартъп, отколкото да продължи да работи за финансираната от държавата медия.

Редица бизнесмени осъдиха инвазията в Украйна, като сред тях най-изтъкнат е милиардерът Олег Тинков. Украинските и някои международни медии се забавляваха с историята на Игор Волобуев, вицепрезидент на Газпромбанк, която обслужва договорите за износ на руски газ: Роденият в Украйна Волобуев не само напусна работа, но и се премести в родната си страна и се присъедини към нейните сили за териториална отбрана; историята обаче би имала по-голяма тежест, ако вицепрезидентите не бяха десетки в Газпромбанк, както и в много други банки.

Но всеки, който търси министри, генерали, шефове на държавни телевизии, президентски помощници и олигарси в, да речем, неотдавнашния "пълен списък" на Newsweek на видни отпаднали от режима, ще бъде разочарован. Разбира се, няколко десетки културни дейци са напуснали финансираните от държавата си работни места или са напуснали Русия в знак на протест срещу инвазията в Украйна - тук рапър, там балетист, странни филмови режисьори или оркестрови диригенти - но те едва ли могат да бъдат смятани за стълбове на режима. Те са лесно заменими, що се отнася до Кремъл.

Ако плъховете не бягат, корабът не потъва, поне не от гледна точка на плъховете. Човек може да разчита, че поддръжниците на режима - една цинична група - ще вземат житейските си решения с хладен ум. Емоционалните ходове са въпрос на дни, може би на седмица - и редките индивиди сред екипажа на Путин, които бяха способни на силни емоции по отношение на нападението над съседна страна, се отказаха в рамките на първите няколко дни от кампанията. Останалите подушват въздуха за мирис на поражение и въпреки военните неуспехи на Русия не го долавят. Висшите бюрократи, офицери, мениджъри, бизнес лидери знаят какви са наградите от служенето на Путин и какви са опасностите, свързани с открития отказ да го правят.

Тинков например казва, че е бил принуден да продаде дела си в руската банка, която е в основата на състоянието му, след като е говорил открито за войната; банката обяви, че ще се откаже от името на Тинков, което носи в момента. От друга страна, тъй като чуждестранните компании напускат Русия, а активите им се национализират или се предават на лоялни предприемачи, новият статут на Русия на парий създава определен вид възможности.

Системата на Путин храни и опитомява народа си в продължение на две дълги десетилетия. Не е ясно какво би спечелил руски генерал или министър, ако осъди "специалната военна операция", както официално се нарича войната в Русия. Дори по-нископоставените кадри на режима, които се опитаха да скъсат с Путин през последните месеци, се сблъскват с отпора на гласовитата руска емигрантска общност. Руските дисиденти, живеещи в Германия, изразиха шумни протести, когато медийният гигант Axel Springer SE нае Овсянникова да прави репортажи за Русия и Украйна: Защо да се възнаграждава пропагандистката, докато много честни руски журналисти, които никога не са били наети от пропагандната машина на Путин, се борят да намерят доходна работа в Европа?

Когато Карнович-Валуа обяви напускането си от RT, Мария Певчих, близка сътрудничка на лидера на опозицията в затвора Алексей Навални, започна кръстоносен поход срещу него в Twitter.

"Не търсете в душата си съчувствие и симпатия към хора, които не ги заслужават", написа тя. "Те са имали достъп до пълна информация. Всяка секунда те имаха избор. И наистина го направиха."

Не е нужно да си интелектуален гигант, за да знаеш, че дори и дезертьорите да са посрещнати радушно и привидно възнаградени, никой всъщност не таи топли чувства към тях - всяко поощрение всъщност е само похват, за да изглежда дезертьорството привлекателно. След като тази цел е изпълнена, дългогодишните служители на Путин нямат бъдеще на Запад, където както руските емигранти, така и западните граждани винаги ще поставят под въпрос миналото им; дори в най-добрия случай те винаги ще се сблъскват с някакви кариерни и бизнес препятствия. В същото време в Русия те могат да бъдат само нечовеци, имената им да бъдат заличени от всички официални източници, а имуществото, роднините и приятелите им да бъдат изложени на риск.

Дори ако дълбоко в себе си някои от руските авторитети - например така наречените "системни либерали", които винаги са били резервирани към империалистическия проект на Путин - са против войната и всичко, което тя означава за мястото на Русия в света, най-добрият им залог е да се скрият и да изчакат това, което остава от управлението на Путин. Засега изглежда малко вероятно войната да го измести, ако не настъпи сериозен обрат във военната съдба - но дори и да не се случи, той остарява и според слуховете страда от различни заболявания. Всеки, който се интересува от парче от постпутинския пай, трябва да бъде в Москва или достатъчно близо до нея, когато започне неговото кроене. Завръщането от западната емиграция е малко вероятно по същите причини, поради които малко германски емигранти (със забележителни изключения като канцлера Вили Брандт) са просперирали в родината си след падането на нацизма, докато много бивши нацисти (включително например канцлерът Курт Георг Кизингер) са успели.

За тези, които играят играта на изчакване, пословичният кораб ще трябва да поеме към много по-ясно изразен път, преди да направят крачка, и тази крачка е по-вероятно да бъде игра за власт, отколкото бягство.

При това почти пълната липса на открито несъгласие от страна на върхушката не представлява точно повод за празнуване от страна на Путин. Слабостта на искрените емоции, които той е отгледал в руския елит, студената калкулация пред лицето на изключително срамни обстоятелства говорят за упадък в човешките и интелектуалните качества на елита. Както пише дипломатът Бондарев в изявлението си за оставка: "Със съжаление трябва да призная, че през всичките тези двадесет години нивото на лъжата и непрофесионализма в работата на Министерството на външните работи непрекъснато се повишаваше. През последните години обаче то стана просто катастрофално".

Ръководена от тези хора, при Путин и след като той си отиде, Русия е обречена да изостава и да губи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 183 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е

    201 27 Отговор
    В очите на Зеления!
  • 3 Хахаха

    29 92 Отговор
    Останали са само дepмa вaнючиe!
  • 4 Възрожденец

    95 229 Отговор
    Путинизмът се срива, защото просто няма какво да предложат, нищо позитивно, конструктивно, затова и се взират в миналото, в така наречената "минала слава". Те са против всичко, което е позитивно, против Запада, против НАТО, против Европейския съюз, против развитието , против процъфтяването и демокрацията на съседните страни.
    Но всичко това има ограничен срок на действие. Не можете да продължите да прославяте миналото, ако не дадете на своя народ поне някакво вероятно бъдеще.

    Коментиран от #76, #94

  • 5 ТаУмВзе

    214 35 Отговор
    Явно соросоидчето не разбра Балтията на Кисиджър в Давос!

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Закс

    144 20 Отговор
    Даа бе ! Вярвайте си ...
  • 9 Малкото останали знаещи, можещи

    48 166 Отговор
    и нормални хора, бягали от там през глава с еднопосочен билет. До края на годината ще останат само старци, инвалиди, бавноразвиващи се, алкохолици и пропаднали наркомани. Забравих е и престъпниците

    Коментиран от #20, #67

  • 10 Д ж а м б а за

    139 14 Отговор
    го няма цял ден. Да не е отишал в Окрайна. ха ха

    Коментиран от #13, #44

  • 11 българин

    22 78 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    На копойкин?
  • 12 Pycия е

    52 148 Отговор
    ceптичнaтa ямa на света в човешки аспект.

    Коментиран от #54

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 XingЧунгYue

    162 39 Отговор
    Вместо да признаят, че правилата на играта са се променили, те лаят срещу Москва милите либерасти.
  • 15 Брендилия

    29 103 Отговор
    Само на глупавите не е ясно, че на Владимир Путин, САЩ му готвят край като на Слободан Милошевич и всички бойни югославски лидери от 90-те. Стана ясно, когато двама американски сенатори разкриха, че Зеленски е най-обикновен държавен служител в САЩ. Единият сенатор призова "Нито цент за Зеленски"...
  • 16 Слава на Новорусия !

    105 30 Отговор
    Скоро Новорусия ще има своя посланик в ООН !
  • 17 аналист

    110 18 Отговор
    Страшни изводи - няма що! Дебили!
  • 18 ТаУмВзе

    85 14 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Щом не успяха да реагират на Кисинджър, до 48 часа значи нещо много По ЗЛЕ СА СГОТВИЛИ!
  • 19 Учете повече

    40 108 Отговор
    Не Русия е обречена, научете поне малко история и терминология. Има руска федерация съвкупност от много народи, завладяни. Руската федерация е обречена на разпад. Русия, ще има, когато се доразпаднат остатъците от ссср, именно руската федерация, до границите, в които трябва да бъде новата държава Русия.

    Коментиран от #51, #137

  • 20 йорго

    51 5 Отговор

    До коментар #9 от "Малкото останали знаещи, можещи":

    Също като в България

    Коментиран от #21

  • 21 Да, обаче България е част

    37 96 Отговор

    До коментар #20 от "йорго":

    от развития свят, макар и в края на списъка, докато Русия е по откъсната в момента дори и от Луната от останалия свят.

    Коментиран от #53, #97

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кочо

    111 14 Отговор
    Дааа, неистова пропаганда! На нея ще се поддадат бездуховните, безродните, безполовите, безмозъчните и заслепените от съблазните на консуматорското общество! Хората, които искрено търсят истината няма да бъдат излъгани за настоящата битка, между кого се води и на коя страна да застанат!
  • 26 Додо

    126 15 Отговор
    Щом лаенето се засили,значи мечката приближава.

    Коментиран от #29, #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    107 19 Отговор
    Е,да де ,и ние същото казваме.Русия е обречена да стане новия световен водач,да наложи мир и взаимно изгодно сътрудничество между държавите,да съхрани общочовешките ценности и традиционния морал!Е ,бихме си пожелали и да неутрализира англосаксите,но нека да не сме максималисти към този момент.
  • 31 нннн

    83 6 Отговор
    А човешките и интелектуални качества на българския ,,елит" с микроскоп.да ги изследваш... Кажете, ако сте открили нещичко и за тях.

    Коментиран от #96

  • 32 Да живее РУСИЯ

    70 26 Отговор
    Слава на Путин
  • 33 Сандо

    33 2 Отговор

    До коментар #24 от "Луфт н":

    Е не така де.Отрицателният пример също е пример.А и къде ще си пишем после?Вярно,че ни трият,дори ни и наказват,но така правят живота ни по-интересен и емоционален.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Почна

    35 3 Отговор

    До коментар #26 от "Додо":

    И да мирише даже
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Плашимир

    26 65 Отговор
    Да. Русия. Там живеят некви диваци в 14 век. Горят вещици и се отопляват на дръвье. Неграмотници са всичките 150 милиона и скоро ще слезнат от палмите. Никога няма да стигнат американския стандарт и да гледаме в тубата zombieland philadelphia как живеят в най демократичната...
    Потърсете да видите колко е яко да си част от "свободния свят".
  • 39 Теодоро

    60 10 Отговор
    МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 40 С.П.

    102 18 Отговор
    Същото е положението и от западната страна. Всеки, изразил различно мнение е или предател, или агент на Путин. Шрьодер го лишиха от пенсия и привилегии като бивш канцлер, защото поддържа Путин. Сенаторът, спрял законопроекта за помощ от 40 млд. $ го обвиниха, че е агент на Путин. Турция е на път за бъде изгонена от НАТО, защото не поддържа присъединяването на Швеция и Финландия. Картинката е същата, само е замазана с вече вмирисали се евро-атлантически ценности. Да, Русия е обречена, но е обречена да успее, а ЕС е обречен да потъне, защото политически вече е изцяло е превзет от САЩ. Икономическото му превземане сега е в ход, което ще потопи кораба, но не вярвам капитанът на този кораб- Урсула да го напусне последна - тя и некадърната евро-бюрократщина вече са в спасителните лодки, отплаващи към САЩ.
  • 41 📌🇧🇬

    50 4 Отговор
    Айде България да е на нашите умове и сърца. Стига ни занимавахте с тази Рассия, за добро и за лошо.
  • 42 ежко

    56 7 Отговор
    Не Русия, света е обречен с такива "водачи"!И САЩ и ЕС и Русия - хвани единият та удари другият!Всеки на ръководен пост бърза да "кешира".Лотер нашият министър например си има фирма /не на негово име ,разбира се/ дето се занимава с ВЕЕ с батерии и затова това е сега приоритета -ще правим ВЕИ и ще складираме тока в батерии.А дали е технически и икономически целесъобразно, няма значенние!Ако не е технически -на кого му пука,а ако не е икономически -ще сменим правилата и регулациите!Важното е да се кешират едни ЕС пари!
    Все си мисля,че е имало и друг път подобни неадекватници на власт, но като положението е ставало зле, гонели са ги с камъни.И докато съвсем не се провалят нещата,няма надежда за изплуване!
  • 43 така така

    68 16 Отговор
    Русия ще се преустрои и ще спечели, тя е гъвкава да му мислите вие на Запад, че нищо добро не ви чака
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Много дълго време

    48 7 Отговор
    са били в западните общества.Или са вербувани,или само предатели!
  • 46 Източна ромелия

    61 18 Отговор
    То вяече такава страна Осрайна мняма и не е имало, РФ защитава своя територия
  • 47 Човек с очи

    74 18 Отговор
    Не се надай, Блумберг!
    Със Русия, примъкваща се към Запада, е свършено.
    Идва силна Русия, която в момента се изчиства от предатели, и която пак ще спаси света от нацизма и неговите кукловоди.
  • 48 зъб

    66 12 Отговор
    Господа евреи от Блумбърг ...не плачете на чужд гроб...всеки си носи кръста
  • 49 Русия е обречена,но с какво?

    69 18 Отговор
    По думите на Ванга,Русия и Владимир ще спасят света.Може да се тълкува всякак,но аз виждам спасението на света,Само през унищожаването на САЩ,Англия и НАТО.По думите на Ванга,през 2014г,черноземът в Донец, ще почервенее от кръвта на биещите се двама братя.Точно в тази година се организира Майдана и започват бомбандировките срещу донецска област.Зеленски е описан като злия цар в покрайнините на Русия,който има две лица"е той е клоун и артист с много лица).Рублата никога не е имала такава висока стойност,каквато е в момента.Най висока е била през 2018.а тенденцията рублата да се стабилизира а долара да пада е необратим процес.Зелените хартийки,ще предизвикат гражданска война в САЩ..Думата обречен се използва и когато някой има кармата да осъществи нещо добро.А тия написали статията са поредните леваци,хванали се на западната пропаганда и загубили всичко от тарикатлък.Историята показва съвсем друго.Обречената Русия винаги накрая побеждава.

    Коментиран от #50

  • 50 Наблюдател 1

    9 28 Отговор

    До коментар #49 от "Русия е обречена,но с какво?":

    Ванга знае ли? 😀
  • 51 Же тъпу гер с тъпунгер

    26 4 Отговор

    До коментар #19 от "Учете повече":

    Времето е вектор. И а начало и посока. Посоката е бъдещето, не миналото. Каквото е било, никога няма да бъде. Където е пресъхнало, няма да текне. Научете си урока от безславния край на всяка велика цивилизация досега. Никой не е изключение. Светът еволюира. Не се повтаря, не регресира, а прогресира. Китайците казват "В една и съща река не можеш да се изкъпеш два пъти!" Кой разбрал-разбрал. Кой не....... е тъп.
  • 52 САТЪРА НА ХАНА

    44 4 Отговор
    ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕМ ЖУРНАЛИСТИТЕ -
    .... ГЛАДНИ СА И ТЕ КАТО ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
  • 53 🇧🇬🇷🇺

    43 7 Отговор

    До коментар #21 от "Да, обаче България е част":

    Отиди в Москва и ще видиш свят знаеш ли колко струва един апартамент Париж не може въобще да се класира до Москва

    Коментиран от #57, #61, #65

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аве джендари

    51 10 Отговор
    Ня я мислете Русия ще ви го набие с двеста и за още ще питате
  • 56 Някой

    54 12 Отговор
    Е, един продажник се махнал от екипа на Русия в ООН, и вече голяма радост.
    Западният елит е много по-прогнил, по-упадъчен, джендърски и т.н.
    Русия има бъдеще, защото си има всичко - човешки потенциал, природни ресурси, технологии и т.н.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Да,бе

    40 9 Отговор
    Русия е обречена на величие.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В.В.П.

    39 9 Отговор
    Джо бандита,убиецът е обречен ,!!.15 %го придържат..Тая момия..Загубите са болезнени ,Сирия ,Либия,Афганистан .Изсрайна се цепи в момента..,Тайван след малко..Гмо ,мляко няма за малките джендърски потомци ..бензинът колко кинти е в Сащ ,,страната на неограничените възможности???Ооооо ,Джоуи .
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 В.В.П.

    41 9 Отговор
    Всеки тъп трол от Русофобско потекло,,,винаги ,след като няма какво да каже ,защото знанието не достига ,,Казва ,,Амиии марш в руската кочина!!!.Хехе ..Ама ,така не става ,,Трябва да се купи билетче ,режийни за разходи ..Наивно е ,по детски глуповато....!.Марш в Русия!!Хахаха...Сащ е обречена на голямо разделение ..50 млд ,печалба ,годишно от продажби на оръжие на дребно ...ЗА ДА СЕ ТРЕПЕ АМЕРИКАНЕЦЪТ!!.И затова му търсят враг ..Русия,разбира се ..Хахаха...
  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 43 Отговор

    До коментар #9 от "Малкото останали знаещи, можещи":

    Да, така е, но гледах митинга-концерт, по случай годишнина от анексирането на полуостров Крим, в огромния московски стадион Лужники, на 18 март 2022 година, претъпкан с руснаци до козирката. През цялото време не можех да се отърва от чувството, че гледам хорър филм...с Путин в главната роля на ЗЛОДЕЯ. Има го качен в Тубата и добре е да се види, за да се разбере същината на НОВАТА, а всъщност „стара“ руска идеология...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО

    46 15 Отговор
    И ДА НИ ОСВОБОДИ ПАК !

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Бг681

    17 10 Отговор

    До коментар #69 от "РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО":

    Айде без излишна драма да ни пропуснат този път и ходят при сърбите или Швейцария

    Коментиран от #98

  • 74 В.В.П.

    48 13 Отговор
    Всички подлоги на сащ си отвориха сметки в ,Газпром банк ,само Кирил ,нет,,Той ще купи от Гърция,с 40 %надценка..Франция и Германия си траят като мишки в трици..Олиото във Франция 5евро..

    Коментиран от #86

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Сриват се САЩ,

    39 8 Отговор

    До коментар #4 от "Възрожденец":

    доларът и илюзиите за ЕС солидарност. Хайде да се запитаме дали този високопоставен служител на Русия не е бил къртица, която е усетила, че около нея става нещо? А и доколко информацията е коректна?
  • 77 Кво да ги гледам

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Като е така...":

    Аз имам
  • 78 Паживьом

    16 2 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Увидим
  • 79 Браво на

    3 24 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Азоф
  • 80 Сложи

    32 11 Отговор

    До коментар #75 от "Глупашенко":

    Си очилата не виждаш по далеч от носа си Украйна няма вече така ли не разбираш
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Много дълго бе, кой ли го чете

    23 6 Отговор
    А иначе кво, просто ПРЕДАТЕЛ, РОДООСТЪПНИК!!! Нито е първият, нито ще е последният!!!
  • 84 ха ха хааа

    17 29 Отговор
    Абе , гледам , колхознята много въодушевена ... Пак закриват Щатите , вече над 100 години ..🤭😁
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гост

    23 5 Отговор

    До коментар #74 от "В.В.П.":

    И в Германия е 5 евро! Но пък дават само по две бутилки на глава! Аха!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Цоко

    22 0 Отговор
    Все Русия с лошо се споменава навсякъде.....
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ЧИБА ЗЕЛЕНСКИ

    24 9 Отговор
    Медиите не спират да ни информират какво Зеленски казал, как го казал и пред кой го направил. Тази обилна до пренасищане информация не оставя място за никакво друго мнение освен това на Зеленски. Всички обаче чувстваме, че конфликтът има две страни и знаем, че в интерес на украинците, на руснаците и на нас самите е войната да приключи
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Запасен офицер

    13 26 Отговор
    Слава на Украйна!!!

    Коментиран от #95

  • 93 п/ астки мокри сънища

    25 13 Отговор
    Европейски некадърни шутове!
    Русия такъв ритник им ритна на тия ......., че се въртят като пумпали всеки ден и не знаят де се намират!
  • 94 Лириката, айде по леко братчед

    32 9 Отговор

    До коментар #4 от "Възрожденец":

    Първо си обясни на себе си, какво е демокрация.
    Дето е минала тая демокрация, смърт, разруха, тотално обедняване, тотално разграбване.
    До 1989 бяхме на 27 място по икономически показатели, сега и отзад напред не сме на 27 място, предполагам на девето или десето!
    Демокрацията е най-висшата лицемерна форма на финансовата диктатура!

    Коментиран от #119

  • 95 Доста запасни офицери са пленници вече

    12 2 Отговор

    До коментар #92 от "Запасен офицер":

    Как е там?
  • 96 С такава разделителна способност

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "нннн":

    Микроскопи няма
  • 97 Малллле, ма, мале

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да, обаче България е част":

    Бива ли чак толкова да си куха, ма!
  • 98 Ще те пропуснат

    26 9 Отговор

    До коментар #73 от "Бг681":

    Русия ни сложи на картата, САЩ ще ни махнат!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Фейкове от Украйна!!

    23 3 Отговор
    Плачете на Чужди гробища!!! Не се плаче на чужд гроб, защото не знаете как е погребан Умрялия, и може да плачете от към краката му и може да ви ритне??
  • 104 само да кажа

    14 5 Отговор
    един предател по-малко
  • 105 Милена

    25 9 Отговор
    Ще ви се, наглосаксонски ултраглобалистки мекерета! Мислите, че можете да купите всеки. Една обикновена бомбичка трябваше да бъде хвърлена на срещата в Давос, та поне част от алчната мултимилиардерска сган да бъде похарчена, а не само да затривате хората с вируси и войни по целия свят.
  • 106 🤣🤣🤣

    21 8 Отговор
    Мечтите са безплатни! Слава Рассия!
  • 107 Дедо Стоян

    30 10 Отговор
    Стига с тази прозападна пропаганда. Запада ни иска разединен и разбит. Това е политика от времето на кръстносните походи, това не е политика от сега!
    Проумейте го най-накрая!
    След време ако всичко това, което запада иска се случи ще казвате, че не се предполагали как и какво е щяло да стане и ако сте знаели е нямало да правите така!
    Осъзнайте се бе хора!
    Запада и НАТО използват Украйна за плацдарм на военните действия срещу Русия!
    На тази територия се бият 30 държави срещу една!
    Защо не свършва тази война?! Защото нон стоп се вкарват влакови ешелони с оръжие в Украйна!
    За това ли давате своите пари?!
    Помислете поне малко!

    Коментиран от #116, #118

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Хари

    20 7 Отговор
    Русия е обречена да бъде велика сила.

    Коментиран от #117

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Митьо

    19 7 Отговор
    Обречена е..... На величие и мощ! Обречена е да стане глобален център! Краварите да го......
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Мистър Фейк

    17 5 Отговор
    Не става ясно кой е авторът, но очевидно става дума за служител на заплата в Дойче Веле.
  • 116 Дедо Пене

    6 21 Отговор

    До коментар #107 от "Дедо Стоян":

    Дедо Стоян, ти руснак ли си или българин? Може би си комунист ии това обяснява всичко-обичаш повече СССР от БЪЛГАРИЯ!!!
  • 117 Българин

    9 17 Отговор

    До коментар #110 от "Хари":

    "Велика сила" С БВП колкото Южна Корея с три пъти по-малко население??? ВАТЕНКИТЕ, освен оръжие и суровини нямат друго - комунистите им избиха интелигенцията!!!
  • 118 ти не си дядо Стоян

    9 18 Отговор

    До коментар #107 от "Дедо Стоян":

    Тис си дядя стьопа и сам казваш "На тази територия се бият 30 държави срещу една!", ами помисли дядя, цял свят е против човеконенавистната война на кремълските военнопрестъпници, никой не обича двуличниците и подлизурковците, това сте вие путинчетата на територията на червената мафия.

    Коментиран от #129

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Студопор

    20 7 Отговор
    То вие така ни казвате и че украинската армия печели войната, след седмица излезе, че Мариупол е паднал и го държат руснаците.
    Пак лъжете.
  • 121 Олга

    22 7 Отговор
    Русия се клати и е “обречена” вече от 1118 години от свое съществуване
    И за “обреченост” на Русия говори американския Bloomberg, а държавата му е на възрастта на Болшой театър на Русия тоест по-малко от 300 години.
    Стои въпрос до колко американците са адекватни.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Дрън дрън

    17 5 Отговор
    Русия си довършва започнатото.Противниците лаят от безсилие.Зайците се борят на есен.
  • 125 Матей преображенски

    17 5 Отговор
    Доколкото виждам,Русия е във възход,стремително набира сили,народа е сплотен и вдъхновен от мъдрото и правилно ръководство на Путин.Това ,че има предатели-единици по никакъв начин не променя общата картина и те биват бързо изолирани и пропъдени.В Украйна напредват планомерно и няма да спрат ,докато не приключат с украинския нацизъм.На ЕС също са поставени редица условия,за да разберат ,че без руските енергоизточници са за никъде.Нима западняците искат нова желязна завеса,стагнация на икономиките си и разбунтувано население ,докарано до бедствено положение?Защото когато се подчиняват на всяка американска прищявка и секат клона ,на който седят,ще ги сполетят и още по-големи беди,ще се превърнат в дивия запад.
  • 126 СiАЩ

    11 7 Отговор
    Русия е обречена.......... на проспиритет!!!!!!!!
  • 127 няма да ни липсват

    5 14 Отговор
    Русия беше на изкуствено дишане 2002 - 2022 и се забравиха. Вече ги няма американците да хрантутят ватниците.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ленски

    10 2 Отговор

    До коментар #118 от "ти не си дядо Стоян":

    Европа и Сев. Америка не е "цял свят".
  • 130 Изненада Софияя

    6 3 Отговор
    Руссия освободих още один град днес ! Фашисти избягах.Доллар пада и евро,европа е в г..зче.Кажете мерси на Джо Бедон
  • 131 Путин

    5 0 Отговор
    Що аз не знам че Русия е обречена
  • 132 Лао Цин

    0 0 Отговор
    Да ама не!
  • 133 Плъховете избягахме,

    3 0 Отговор
    Корабът си пътува
  • 134 Асанж

    1 0 Отговор
    Добре, че не ги хвърлят в затвора както при нас.
  • 135 мерт

    3 1 Отговор
    Такива като тези се наричат с една единствена дума -ПРЕДАТЕЛИ!
    А предателите руснаците винаги ги намират /дори и в Аржентина/!
    И Слава Богу!
  • 136 Плъховете

    2 0 Отговор
    Напускат кораба...
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.