Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Май, 2022 10:00 8 257 37

Приднестровие: републиката, която всъщност не съществува

  • приднестровие-
  • молдова-
  • украйна-
  • русия-
  • република-
  • война-
  • сепаратисти-
  • европа-
  • ссср

Паметници на Ленин, знамена със сърп и чук, реликви от съветско време: в Приднестровието сякаш още тъгуват по СССР

Приднестровие: републиката, която всъщност не съществува - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хари Потър изглежда е най-голямата му конкуренция: от десетилетия насам Ленин наднича от едва ли не всеки ъгъл в Тираспол – в най-различни версии от камък. А това, че миналата година центърът на града осъмна със статуя и на западния магьосник, е просто още една странност в една държава, която всъщност не съществува.

Самопровъзгласилата се Приднестровска Молдовска Република, повече известна като Приднестровие, е псевдо-държава, която не е международно призната, но има свой флаг, валута, държавно устройство и граничен контрол. Напоследък журналисти не се допускат на територията на страната. Единствено столицата Тираспол може да бъде посещавана, и то само като турист.

Още новини от Украйна

Наскоро двама румънски журналисти, които искаха да отразят случващото се в Приднестровието, бяха арестувани. Навсякъде има камери, които наблюдават случващото се, а на всеки, който е заснет от тях, се гледа със съмнение. Особено, ако не е излязъл само да се порадва на някоя от статуите на Ленин.

Граница към друг свят

В туристически брошури много често Приднестровието е наричано "съветски музей на открито". Сърп и чук на знамето, големи паркове с множество паметници и неподдържани панелни сгради напомнят много за някогашния Източен блок.

За богатството на малцина говорят само новите сгради на концерна "Шериф” на местния олигарх Виктор Гусан, който управлява бензиностанции, супермаркети, хотели, дестилерия и футболен клуб, наред с други неща. "Шериф" има монопол върху голяма част от това, което се произвежда или търгува там, и контролира политиката, която от десетилетия е проруски ориентирана.

Носталгията по Съветския съюз е видима на много места - ликът на космонавта Юри Гагарин, герой на Съветския съюз, е изрисуван върху жилищен блок. А реликвите от съветско време просто са навсякъде.

На пръв поглед в Тираспол е спокойно. Войната обаче е съвсем близо - Одеса е само на 100 километра. Преди седмици бяха атакувани държавни сгради в Приднестровието и все още не е много ясно кой е извършил нападенията. Местните обвиняват за това украинските военни, докато в Кишинев и Киев виждат в атаките почерка на проруски провокатори.

Напрежението расте

За покачването на напрежението свидетелстват блокадите на пътища и защитата на сгради с бетонни блокове по протежение на основните пътни артерии. Всички те са охранявани от полиция и военни, някои от които са и руски войници. В Приднестровието са разположени около 1500 руски войници, останали след краткия военен конфликт през 1992 г., след който отцепническият регион се отдели от Молдова.

Млад мъж в Тираспол казва, че войната никога не е за добро, а Украйна е приела много бежанци от тяхната война. И уверява, че те не са забравили този факт. В Приднестровието обаче е много популярна тезата, че Украйна е предизвикала Русия. Освен това никой не знае какво точно се случва там. Режимът в сепаратистката република се въздържа от официални изказвания в подкрепа на Русия. Около една трета от жителите имат украински корени, с Украйна отцепническата република поддържа тесни икономически връзки, а украинският е един от "официалните" езици, макар че руският доминира.

Ще се разрасне ли войната?

В Кишинев хората гледат напрегнато към Тираспол, но политологът от молдовския Институт за европейска политика и реформи Михай Могилдеа смята, че е възможно Украйна да успее поне да възстанови териториалната си цялост и да отблъсне руснаците. Според него това би засилило позициите на Украйна в региона и би помогнало за оказване на натиск върху Русия най-накрая да изтегли войниците си от Приднестровието.

Молдовското правителство и немалка част от населението на страната възприемат руските войници като постоянна заплаха. Така решението на замразения конфликт може да наближава, надява се Могилдеа. Ако обаче Русия завземе районите около Одеса, анализаторът се опасява от най-лошото - защото тогава ще е възможна сухопътна връзка с руските войски в Приднестровието и войната може да се разпространи и в Молдова.

В Тираспол виждат руските войски в друга светлина. Военните казарми и административните сгради са естествена част от градския пейзаж. За приднестровците руската армия е донесла мир през 1992 г., а много от тях имат руски паспорт, тъй като никой не може да пътува в чужбина с приднестровски документ.

Мнозина имат и молдовски паспорти. Причините за това са изцяло прагматични - пътуването до Европейския съюз с молдовски документ е безпроблемно. Молдова обаче става все по-привлекателна напоследък. Млад мъж от Приднестровието казва, че мнозина са се надявали да се превърнат във втори Калининград - истински руски анклав зад граница. Тази авторитарна Русия, която започна войната в Украйна, обаче вече е загубила част от своята привлекателност, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    47 15 Отговор
    Не съществува, но ще бъде създадена
  • 2 Някой

    67 12 Отговор
    Е, като не съществува, защо говорите за нея? По същата логика не съществува и Косово. Част от Сърбия си е. По вашите международни закони, дето сега ги проповядвате заради Украйна.
    Гиди лицемери такива!
  • 3 Сандо

    51 16 Отговор
    А би трябвало да обясните,че там руснаци,а и други местни хора бяха спасени от изтребване.Което впрочем все още е реална заплаха.
  • 4 Зззз

    51 17 Отговор
    Занемарени панелни домове? Занемарени, но покрив над главата ,не е като на Запад и особено в Кравария без покрив милиони и още повече в караванни паркинги.Освен това пазят си историята ,защото не са вандали като споменатите по горе .
  • 5 Всъщност

    47 10 Отговор
    Тя и "Украйна" съществува от 90те и дори няма регламентирани държавни граници ! И ако Македония е спорна , която има "македонски език" (макар и краден) от средата на миналия век , то за украинската писменост Киев признава , че "още е в развитие" .😜
  • 6 ААА СМЯХ

    44 7 Отговор
    Ами дайте координати на тази несъществуваща държава,.. а от къде знаете за нея щом не съществува
  • 7 Гост

    37 8 Отговор
    С тази криза и разногласия в САЩ се чудя, кога ли някой щат ще се отцепи и ще останат 49?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Край

    38 9 Отговор
    А що бе. Държава Тайван да не би да съществува ама Сащ заплашват с оръжие ако Китай реши да си върне остров Тайван.
  • 13 В.В.П.

    34 11 Отговор
    Янките искат да пишат нова ,различна история от истинската ..Като държава на 250 го дини.не признава по стари от нея ..И другите също. ..Създаде едно уродче като Косово .СССР създаде Третата българска държава.През 1991 също Окрайна ,И още 12 държави .Сащ са опасни за живота и здравето на цялото човечество..Почва и Маймунска шарка ,после тиф ,чума ,грип ,СПИН и други.гадости. .Първо ни разболяват после ще ни лекуват..С Окраина се объркаха.Може би и с Финландия..

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Егати

    21 7 Отговор
    буламача, егати пасквила. Ленин, хари потър, камери и .... дойче зеле естествено. Органа на окупаторите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хари Потър

    10 16 Отговор
    Приднестровието си е жив социалистчески зоопарк, Истинска атракция уаууууу
  • 22 Зелето

    11 4 Отговор
    също е псевдоингормационна агенция, публикациите й са обикновено на ,179 градусс от истината, едни харипотъровци
  • 23 немско зеле

    12 2 Отговор
    помия
  • 24 стар кашик

    13 4 Отговор
    На а времето съм играл ТУБС с Тирасполския танков полк. На полигон Широкий лан, северозападно от Николаев... Бяхме полкове на Българо-Съветската дружба..много вода изтече от тогава.Догодина ще станат 40 години...на 15 август.
  • 25 Шамана на Монтерей

    10 14 Отговор
    ПМР е един атавизъм от миналото,където в момента управляват бандити,както навсякъде в така нареченият "руски свят".Олигархично-мафиотската структура на управление в Русия и Беларус,са пример за подобни квази държавни образувания.В момента същата схема се прилага в ДНР и ЛНР.Общото между тези територии е мизерията,както и непрестанната пропаганда,която държи населението в постоянене страх от "външният враг".Това са европейски мини варианти на Северна Корея,които живеят в "1984" на Оруел.
  • 26 КАК СТОЯТ една до друга Косово и

    9 2 Отговор
    Приднестровскста република? Едни признали, едната, други другата! В едната населението е 80%Руснаци,в Косово никой не казва колко са Сърби, колко са шиптъри!! Преднестровието си се връща към Русия!! За Косово времето ще покаже!!
  • 27 Кой се опита да попречи на Китай да си

    11 3 Отговор
    върне Тайван щее на Дъното със Самолетоносачи, кораби, подводници! Китай няма да пазят населението, както Русия в днешна Украйна! Утрешна не се знае какво щее!! Нещо със столица Ужгород!!
  • 28 DW?? Сега за, Преднестровието ли Ревете?

    10 4 Отговор
    Защо не Ревете за Косово?? Преднестровието е чат от Русия, населено с Руснаци! На много гробове "Ревете" DW!!
  • 29 Дойче веле, красиви и чаровни

    4 3 Отговор
    Много ми е интересно що за хора са екипа на Дойче Веле. Толкова безапелационност, ехидност, и лъжливо самочувствие на едно място. Дали пък, за компенсация не са красиви и чаровни, с тънка талия и осанка? Дано...
  • 30 нахалник

    8 3 Отговор
    А защо да го няма лика на Юри Гагарин? Подигравка ли съзирам?
  • 31 Перфидно

    7 3 Отговор
    Много ги дразни че хората имат някаква памет. И много им пречи "носталгиата" по миналото. Извинете, Веле , вие нямате монопол върху чувствата и сърцата. Не си приписвайте тези права.
  • 32 Баро

    0 3 Отговор
    Чета коментари:мноопрознародиматука
  • 33 Що за глупост

    5 1 Отговор
    "СССР създаде Третата българска държава"
    Да не би това да е Третият райх или пък Тримата мускетари, абе чул си нещо, ама не си разбрал. Чети, учи и тогава пиши, щото се излагаш!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Уточнение

    0 0 Отговор
    Коментар 33 е за коментар 13
  • 36 Тихомир

    4 2 Отговор
    Не мога да повярвам що за народ сме ! Вместо да плюете по САЩ и Европа спрете да ходите там знаете ли че и до ден днешен в Коми набират опитни дървосекачи, пък и некой лев ще изкарате за нов Москвич,стига с тия БМВ и Мерцедес така само инвестирате в западната икономика.
    Москвич отварят нов завод записванията за нова кола започват от сега :):):)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.