Last news in Fakti

29 Май, 2022 16:39 9 206 43

Валери Запрянов: Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе нови герои

  • валери запрянов-
  • сгромолясване-
  • кабинета петков-
  • нови герои

Сегашното правителство прилага евтини тарикатлъци, търси се ефектът от спектакъла, който обикновено е някаква бурлеска, коментира журналистът 

Валери Запрянов: Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе нови герои - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе до ново служебно правителство, нови избори, нови герои. И още по-трудно съставяне на редовно правителство, защото трудно ще се намерят мераклии да вадят горещите кестени от огъня. И защото политическият кураж е дефицитен, а проблемите в излишък, измъкването ще бъде, като се даде властта на експертите. Навярно кастингът вече е започнал.

Сегашното правителство прилага евтини тарикатлъци, търси се ефектът от спектакъла, който обикновено е някаква бурлеска. Все едно не става дума за парламент, а за училищно междучасие, в което чавдарчета си играят на стражари и апаши. Има такъв народ, българският, който между две ракии реши да накаже лошите, като вкара в парламента смешните.

Управленските умения, подобно на кулинарните, личат от първата хапка. Не е необходимо да бъде изсърбана цялата чорба в казана, за да се разбере, че е буламач. Още в първия месец се видя, че новият премиер може да рекламира паста за зъби, да продава усмивки, но не и да ръководи коалиционен кабинет.

Това каза в интервю за БГНЕС журналистът Валери Запрянов. Той коментира първите пет месеца от управлението на коалиционния кабинет в трудните месеци на световна криза след пандемия и война.

„По-късно, когато започнаха трудните месеци, както вие ги наричате, когато трябваше да се вземат компетентни решения от външната политика, се разбра, че опитите за дипломатически шпагати на Петков са обикновени подхлъзвания, при това доста нелепи. Последва очакваното разлюбване и рейтингът на целия кабинет се срина. Каквото и да говорим за рисковете пред страната от тук нататък, ще бъдат само думи. Каквито и прогнози да се правят, ще бъдат само предположения. Защото такъв мач не сме играли – с кабинет, подкрепян отвън и недолюбван отвътре. Едно е сигурно: експериментът, който ни спретнаха, ще ни излезе през носа. И няма смисъл да се сърдим на кукловодите, те преследват своите национални или бизнес интереси. Трябва да се сърдим на себе си, защото забравихме, че всяко лековерие се наказва“, смята журналистът.

Заради рязкото обедняване на гражданите и унищожаването на политическата система е твърде вероятно да се създадат опасни популистки проекти. „На такъв огън не сме се пекли. Трудно може да се удържи инфлация, предизвикана от външни фактори, ако няма единодействие на основните политическите сили. Това не означава да мислят еднакво, а да се обединят около най-правилното решение, което може да ни измъкне от батака. Независимо дали предложението идва от системни или несистемни партии. Вместо това се прилагат евтини тарикатлъци, търси се ефектът от спектакъла, който обикновено е някаква бурлеска. Все едно не става дума за парламент, а за училищно междучасие, в което чавдарчета си играят на стражари и апаши. Има такъв народ, българският, който между две ракии реши да накаже лошите, като вкара в парламента смешните. Хайде, смейте се сега, защо плачете? Политиката е сериозно занимание за сериозни хора със сериозни натрупвания. Другото е позорище – на сръбски - театър, на български – резил!“.
Журналистът не помни „някакви ярки политически прогнози на президента“. „Откакто започнаха да си мерят лампазите с Бойко Борисов, и двамата се държат като обидени съпрузи. Накрая се получи играчка-плачка. За какво вмешателство става въпрос, след като почти цяла година Радев притежаваше абсолютната власт. В случая вмешателство е евфемизъм. Бяхме президентска република. Той назначаваше правителствата, избираше си министрите. Между впрочем, много ще ми е интересно да разбера, кой му предложи двамата харвардски корифеи. Дали не е същият, който кадруваше при първото правителство на Борисов и препоръча продавача на постни пици? Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе до ново служебно правителство, нови избори, нови герои. И още по-трудно съставяне на редовно правителство, защото трудно ще се намерят мераклии да вадят горещите кестени от огъня. Тогава, нищо чудно, да се роди идеята за правителство на съгласието, което да спаси България. Познайте от три пъти кой ще е инициаторът“, допълва Запрянов.

„Политически лидери има много, идеологиите изчезнаха. Ако попитате Корнелия Нинова какво прави в този кабинет, ще ви отговори, че е превъзмогнала идеологическите си различия в името на България. Но както твърдят умните хора, каквото и да говорят политиците, винаги става въпрос за пари. И защото политическият кураж е дефицитен, а проблемите в излишък, измъкването ще бъде, като се даде властта на експертите. Навярно кастингът вече е започнал“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 55 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Много местни гадове бяха активирани

    56 121 Отговор
    отново да плюят и мърсят след като се видя, че Петков и Василев не искат да клекнат пред Путин, както една вицепрезидентка го направи пред Гундяев. Все повече се убеждавам , че тези младежи са истински българи. Чест и слава !

    Коментиран от #43

  • 3 Срещу

    61 44 Отговор
    колко написа тези щуротии , вапцан господине ?
  • 4 Нека да идват

    77 44 Отговор
    нови управляващи. Аман от продажни американски правителства.
  • 5 Българка

    61 23 Отговор
    Да, действията на това правителство по-скоро са приравнени до бездействия. Нищо от предизборните обещания още не е внесено за разглеждане и гласуване в НС. Министрите станаха много повече, администрацията вместо съкращения около 20% набъбва и расте. Но, в момента нямаме по-добро решение, освен да "ръчкаме" управляващите да работят в интерес на българите и спазват обещанията, заради които са овластени от хората
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Минувач

    66 49 Отговор
    За Бойко съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл.
  • 8 журналяга

    28 12 Отговор
    Ти я зарежи тая версия
  • 9 Уса

    50 32 Отговор
    Няма никакъв проблем,когато предатели и газодавци се сгромолясват.Тътена от падането е мехлем за ушите на разочарованите.Всички гласували в сащ за ИТН и после силно разочаровани при едни нови избори ще гласуват за "Възраждане".Това са фактите за това си говорят хората и следят внимателно действията на възрожденците,които до този момент са наистина правилни и защитават народа и националните интереси на България

    Коментиран от #24, #37, #39

  • 10 Новите

    38 3 Отговор
    Ще чагъркат старите ,ще сменят крадливите с по крадливи ,кресливите с по кресливи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уса

    46 19 Отговор
    С 1 цент или с 1 копейка не можете да си купите нищо.Хората обаче предпочитат да ги управлява копейка,която е загрижена за оцеляването на българите и държавата отколкото цента,който е загрижен само за оцеляването на своите господари евроатлантици.И тези мои сънародници в щатите,които за 20 години са успяли да съберат 100 000$ не си мислете,че сте богати и че сте част от средната класа на Америка,защото един байпас на сърцето струва 150 000$.Вашите спестявания отиват на кино и до България няма да успеете да стигнете,където ще ви го направят за 1500лв.Така,че мислете и внимавайте в картинката

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Наблюдател

    49 5 Отговор
    Вече повече от 30 год България неможе да случи на смислени управленци ангажирани с реален просперитет на страната.
    Това пък е доказателство че политико-икономицеската с-ма е тотално сбъркана и откровенно вредна.
    Най-корумпирана в ЕС
    Най-бедна в ЕС
    Най-бързо изчезваща нация в Света
    Какви повече доказателства трябват!?
  • 15 Крадци

    17 3 Отговор
    Ще доведе до други крадливи пумяри....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Какво е това неадекватно правителство?

    39 11 Отговор
    Дето назначава 90 годишна баба в министерството на спорта? Няма ли държава, няма ли социални домове? Или има само за богатите украинки?
  • 18 СЗО

    15 23 Отговор
    Дори не го дочетох. Първо: кабинет, подкрепян отвън и недолюбван отвътре. Не е вярно защото кабинте на Боко също беше подкрепян отвън- Русия, и ЕНП. Второ:..И няма смисъл да се сърдим на кукловодите. В смисъл, да не сърдим на Боко. Той си преследва интересите....спрях да чета.
  • 19 Бамбука

    15 13 Отговор
    Хайде, публикувайте му Автобиография на този спец. Няма да се изненадате приятно.
  • 20 LФакти

    40 13 Отговор
    Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,веднага оставка!
  • 21 Смерш

    9 22 Отговор
    Аман от ДС "журналисти " Къде му е списанието?С поръчкоеа журналистика фалира.
  • 22 нннн

    29 10 Отговор
    След Тиквата и П Киро никой не може да ни уплаши. Нови избори! Ще бъркаме картите, докато излезе пасианса. Тревожа се само, че акъла на българина и после не му идва. След германския проект гласува за американски. Следващия път - може и за марсиански, ако е предложен във варак и с много обещания.
  • 23 Прав

    13 5 Отговор
    Геройи ли друг път само злодейи са във парламента 😈👥😈👥😈👥😈👤🗣️
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 истината е че

    10 12 Отговор
    всички журналисти са много умни пишат само поръчкови глупости
  • 28 Притча

    16 8 Отговор
    Сегашното правителство е точно копие на четворната коалиция управлявала България 1931-34 г. известна под името "Народен блок". Парцелирали са си министерствата и се борят по между си за министерства - ТЛЪСТИ ДРОБЧЕТА. Връх на наглостта е министърът на железниците Стоян Костурков, който прибирал лично 10% от заплатата на всеки жепеец. Дейността на това правителство по отношение на горите е описана в разказа на Хайтов "Гола съвест" филмиран през 1973 г. В момента положението с горите е АБСОЛЮТНО СЪЩОТО! "Народния блок пада с преврата от 19 май 1934 г. Но сега и военни нямаме да направят преврат!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    8 8 Отговор
    Подлогите в атака
  • 31 Аз съм

    7 4 Отговор
    Май че е точно казано-уви!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ????

    15 14 Отговор
    "Другарю" Запрянов, посочете поне ЕДИН ЕКСПЕРТ според Вас!!! А, ние ТВЪРДИМ, че без да се КАЖЕ ИСТИНАТА примерно за: КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,................................, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб", пред България НЯМА ПЪТ за РАЗВИТИЕ!!!

    Коментиран от #35

  • 34 вие как мислите

    5 7 Отговор
    А вие забелязали ли сте, че в сайта затихнаха изказванията на пРезидента. Както и изказвания на Просто Кирчо, Корнелия Нинова и плеадата октивисти по времето на законно избраното правителство на ББ? Това може би се дължи на факта че не работят за хората, а просто правят часпром в работно време? Нямат какво да кажат на хората? Или защото са удобно скрити, за да нямат повод хората да казват какво мислят за тях?
  • 35 ами какво да кажат

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "????":

    Да си признаят че 500 еврови банкноти няма в обръщение в Еврозоната? Ами тогава ще лъсне истината че нощните шкафчета са фейк. И тогава ще се срутят 30 дълги години Слави по бТВ, имиджа на публикуващия колажи Румен Радев и авторитета му на Ас който се е поставил в услуга на чужда държава.
  • 36 Ермила Димитрова

    9 7 Отговор
    Какво сега, гроздето е високо и на лисицата и е кисело!? Не харесваме по -умните и по -образованите, трудно можем да ги манипулиране! Не разбираме умните и ги обвиняваме в лъжа?

    Коментиран от #41

  • 37 Уса не знае какво говори.

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Или пък знае, че лъже. Българите в USA няма да гласуват за израждане!!! Вероятно ще има единични случаи с глас за възраждане, но за наказателен вот в полза на копейкин, не може и дума да става! Всичко друго, което се пише и говори, са спуснати опорки с надеждата "една лъжа, повторена 100 пъти, става истина".
  • 38 Според мен едва ли е от алчност за

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    копейки, понеже копейките се раздават само на лидерите на пирамидата. По-скоро е от глупост и невежество.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бойко Разбойко

    5 0 Отговор
    Я си седим дома в бащината си къща и ви гледам сеира, как они Харвардците и Коалиционните им Партньори са ви надууупиили, така яко че са ви изфръкнали очинките от зор, ама вие си ги искафте, така че да не чувам детски плач! Халал да са ви и те и политиката им! С такива цени, дефицит, държавен дълг и катастрофален валутен резерв, даже горе от небето и Луканов, па и Виденов от Пловдив ви се смеят сега!
  • 41 Мила ми ЕрМила

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ермила Димитрова":

    Младите и Образовани Българи се оказаха най-наивните и най-глупавите от целият преход и бяха излъгани, като пенсионер от цигани телефонни измамници! Толкова идиотско подарена власт на такива абсолютно некадърни, неподготвени, нагли, безочливи, крадливи мошенници, дори и бабите и дядовците им не направиха по времето на Луканов или Виденов толкова голяма глупост. Тия младите от Смартфон поколението неистово искаха те да вземат властта, щото в интернет да управляваш държва изглежда лесно, но сами си съсипаха живота, защото това, което се случи през последната една година от 11 май 2021 до днес и това което ще направят за в бъдеще няма да може да се възстанови поне 10 години!
  • 42 Иванчо

    2 1 Отговор
    Боже, още един махленски чифтеакъллия.
    Докога ще ни досаждат с треторазредни "наблюдатели" търсещи своите 5 мин слава със серсемлъшки изцепки.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.