Last news in Fakti

12 Юни, 2022 09:00 10 074

Поздравително слово на руския посланик Елеонора Митрофанова по случай Деня на Русия

  • русия-
  • елеонора митрофанова-
  • посланик-
  • слово-
  • реч-
  • деня на русия-
  • празник

В периода на сложната международна обстановка, на опитите да „се отмени“ и да се заличи всичко, което е свързано с Русия, днешният празник придоби специално значение, посочи посланик Митрофанова

Поздравително слово на руския посланик Елеонора Митрофанова по случай Деня на Русия - 1
Снимка: Игор Ленкин/ТАСС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми сънародници,

Скъпи приятели на Русия в България,

В периода на сложната международна обстановка, на опитите да „се отмени“ и да се заличи всичко, което е свързано с Русия, днешният празник придоби специално значение за нас. Този ден се отзовава в душата на всеки, който свързва своето минало, настоящо и бъдеще с Русия, радеят и се тревожат за Отечеството. Като сме част от огромната страна с велика история и колосален принос към световната култура и наука, ние сме готови да споделим с Родината не само гордостта от постижения и победи, но заедно с нея с чест да преодолеем изпитанията.

Опитите да се нанесат щети на Русия с ограничения и санкции не само не постигат исканите цели, но и чувствително удрят техните инициатори. Сегашното състояние на нещата всъщност е станало стимул за руснаците да приложат цялата си енергия и трудолюбие, да използват творческия и интелектуалния потенциал за благото на развитие и процъфтяване на родната земя. Убедена съм, че Русия и другите центрове на многополюсния свят, които отказват да следват натрапвания отвън „ред въз основа на правилата“ ще заемат достойно място в променящата се система на международни координати. Ще продължат да развиват взаимноизгодното сътрудничество със всички държави, отворени за равнопоставения диалог.

Уважаеми дами и господа!

Всеки от нас осъзнава, че главното богатство на Русия са нейните хора. Това са не само тези, които живеят в Русия, но и представители на чужди държави, които с топлина и обич се отнасят към нашата страна. Затова днешния празник можем по право да го смятаме за общ. Благодаря ви за приноса и усилията по укрепване на руско-българското сътрудничество. И макар сега двустранният диалог не е на нивото, което отговаря на своя потенциал, вярвам, че и тази страница някога ще е в миналото. Както знаем от 143 години на дипломатическите отношения между Русия и България, след сложния период винаги следва нов подем.

Скъпи сънародници!

В Деня на Русия ние си спомняме за многовековния път на руската държава и отдаваме почит на изтъкнатите представители на нашата страна. Бих искала да благодаря на вас за активната работа по укрепване на приятелството и взаимно разбиране между народите на Русия и България. От все сърце ви пожелавам здраве и благополучие, успехи в професионалната и обществена дейност.

Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на Русия!

Елеонора Митрофанова, посланик на Руската Федерация в България



Свързани новини