Last news in Fakti

26 Юни, 2022 11:18 11 198 34

Най-бързото решение в историята на ЕС

  • украйна-
  • ес-
  • членство-
  • кандидатура

Украйна вече е със статут на държава кандидатска за членство в европейското семейство

Най-бързото решение в историята на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 23 юни на среща на върха в Брюксел 27 европейски държави одобриха предоставянето на Украйна, както и на Молдова, статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Това беше най-бързото подобно решение в историята на Европейския съюз.

Украйна подаде молба за незабавно членство в ЕС през февруари, дни след началото на руската инвазия на нейна територия. Оттогава процесът се развива с рекордни темпове. Това е първият път, когато страна, която води мащабна кървава война, получава подобен статут.

Много държави, които са взели проевропейски курс, започват да адаптират законодателството си към европейските стандарти още преди да получат статут на кандидатка. Украйна се ангажира активно с това преди близо 8 години и през от тогава е променила около 70% от общия брой на съответните закони. Европейската комисия отбеляза положителните макроикономически показатели на Украйна и запазването на икономическата стабилност дори след нахлуването на руската армия. Това потвърждава напредъка в демократичните, икономически и правни реформи и готовността за по-нататъшното им провеждане в съответствие със стандартите на ЕС.

Въпреки руската агресия Украйна активно работи върху по-нататъшни стъпки и реформиране на страната, за да не загуби темпото на интеграция. Това решение ще засили позициите на Украйна в предстоящите преговори с Русия, защото кандидатурата е ясен и мощен сигнал към Кремъл, че европейският курс на Украйна е необратим.

Получаването на статут на кандидат за ЕС дава на Украйна редица предимства, сред които консолидирането на желанието за европейско бъдеще на правно ниво, завършването на трансформацията на редица области с подкрепата на Европейската комисия, пълно участие в програми и инициативи на ЕС, които досега не са били налични, и повишена привлекателност за инвеститорите. Освен това допринася за подобряване на бизнес климата, възможно най-бърза модернизация на Украйна, достъп до финансова помощ за страни, които се готвят да се присъединят към ЕС.

Също така ЕС натрупва средства за възстановяването на Украйна като бъдещ член – което ще се възприема по различен начин от помощта на страна, която не е такава членка. Като инвестира в следвоенното възстановяване на Украйна чрез специален доверителен фонд за солидарност, ЕС ще отчете това като принос към благосъстоянието на потенциален член на Съюза, а не на трета страна.

Статутът на кандидат за членство в ЕС може също да накара Украйна да ускори реформите и да реши по-бързо редица институционални проблеми, както и да излезе от „сивата зона“ между Европа и Азия. Получаването на статут на кандидат за членство в ЕС би било важен крайъгълен камък в усилията на Украйна най-накрая да се сбогува със съветското наследство и да се върне към европейското семейство на народите. В крайна сметка точно това е смисълът на настоящата война.

Украйна демонстрира, че остава най-голямата воюваща демокрация в света, която не се е отклонила от свободата на словото и демократичните принципи, но остро се обявява срещу автократичната диктатура на Путин. Това заслужава уважение, тъй като днес в Европа практически няма такива държави, а за ЕС това ще се превърне в укрепване на блока, както и придобиване на силен и обещаващ съюзник, който ще му помогне да стане по-силен и да не изчезне като геополитически субект.

„Украйна е европейска държава, която е предоставила достатъчно доказателства за спазването на ценностите, на които се основава ЕС“, заключава ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селския

    83 8 Отговор
    Докато стане членка, ще си имаме и руска губерния в ЕС.........

    Коментиран от #14

  • 2 г-жа Миндер

    87 7 Отговор
    "Бързата кyчка слепи ги ражда"
    Такива ги върша аз!
  • 3 Гост

    72 3 Отговор
    За Босна не помня да са ги дърпали да стават членка.
  • 4 Летописец

    109 12 Отговор
    Украйна - управлявана от военна нацистка хунта , демокрация ли е доказала , върховенство на закона ли , зачитане на човешките права ли ? От десет години там е забранено да се слуша руска музика .
  • 5 Гост

    89 7 Отговор
    Украйна е във война. Нали точно Европа определи така операцията на рашките? Някой знае ли как ще приключи тази война? Европа напоследък ги върши едни просто безмислени неща.
  • 6 Бацкатаа

    87 7 Отговор
    Да ,за глупендрите,ако не са разбрали:
    СЩА,ЕС И НАТО - са в открита война с Русия!!!!
    Въпроса е кой плаща сметката!?

    Коментиран от #8

  • 7 Невен

    92 9 Отговор
    Накъде е тръгнал ЕС,след като ще приема и държави с нацистко управление?Какво я чака Европа?
  • 8 Хмммммм

    83 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бацкатаа":

    Ако си прав, че сме в открита война срещу Русия, то много зле за нас, защото не виждам да имаме постижения. Нямаме файда от война с Русия, рублата им расте от началото на войната, пласмента на газ и петрол ил е вдигнат с над 20%, а това е по статистика! Просто с тази война Русия се натъпка много здраво с пари. Европа освободи Путин от олигарсите който единствено те можеха да му спретнат нещо. В общи линии до сега всичко се случва в негов интерес, а нашата нафта вече прескочи 3.50лв, газът и на петорна цена да е вече ще ни се стори благодат. Изложихме се яко според мен.
  • 9 ФАШИЗМЪТ

    67 7 Отговор
    СТАНА. ЗНАМЕ. НА. ЛАЙНАРНИКА. ЕС!!!
  • 10 ЕСССР трябва да се разтури!

    56 9 Отговор
    Брюкселският Титаник потъва безславно удавен в "ценностите" си, с които се е задръстил като непочистван селски нужник. Отчаяно се нуждаят от легитимност каквато все по-бързо губят и от нови държави донори, за да не им падне прекалено бързо стандарта. С насажданата русофобската истерия, арогантната надменност при преговорите, с лъжите и двойните си стандарти се докараха дотам да са съседи на война, в която подкрепят губещата страна и допълнително се самонабутаха със санкции, с които вредят на собствените си граждани и бизнеси.
    Не може всякакви некадърници да се упражняват на наш гръб да управляват. И понеже сами го виждат при ковида демокръситата си станаха откровени диктатури. Австралия, Нова Зеландия, Канада, това са новите цифрови тоталитарни концлагери. А тук по-скоро можем да станем множество племенни общности воюващи помежду си и с настъпващият шериат...
  • 11 вампир

    62 5 Отговор
    Ще остане ли нещо от Украйна за Европейския съюз.
  • 12 Урсуса

    45 4 Отговор
    Важното е да ги подкукоросваме !
  • 13 Знаем, знаем, че

    46 7 Отговор
    ЕС не е в час, това го знаем!
  • 14 ХАХАХА

    48 7 Отговор

    До коментар #1 от "Селския":

    А КЪДЕ Е У КРАЯ?КОЯ ЧАСТ ЩЕ СТАВА ЧЛЕН СМЕШНИЦИ ?ХАХАХАХАХ ЖАЛКИ СТЕ КАТО ОСПОДАРИТЕ СИ!

    Коментиран от #20

  • 15 Антарктида в ЕС

    42 3 Отговор
    Те утре могат да решат набързо, че земята е плоска и дори да й предоставят статут, но това не променя нещата.
  • 16 Мишо

    51 5 Отговор
    "Свобода на словото", " Защита на демокрацията", "европейски ценности", ...Други клишета не се сещам!
  • 17 МалкоЛогика

    39 5 Отговор
    Самоубийството е бърза работа. ЕС се изака на принципите си. Надявам се да отворят границите с Украйна, ще става купон в Западна Европа с Джавелини и Стингъри.
  • 18 циган

    38 4 Отговор
    Много сме на земята 8 милиарда. Трябва да намалеем, с Ковид не стана, трябват войни. С Украйна в ЕС ще има война и Америка от другата страна на планетата, пак нищо няма да е разбрала, освен да е похарчила някоя хартйка, която те си я печатат без обезпечение.
  • 19 Оня

    7 48 Отговор
    Много яко пищят рубладжиите . Значи ЕС е на прав път! А към сибирската смрад не изпитвам никаква жал, да си стоят в 19-ти век , за повече нямат капацитет

    Коментиран от #22

  • 20 Селския

    38 2 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХА":

    Чакай малко, тук си в грешка, това са господарите на хората без или с ниско IQ.......скоро няма да има крайна, така че в ЕС ще бъде част от Русия, кое не разбра ????????????
  • 21 ПРОРОК

    40 2 Отговор
    Бързайте, защото военният конфликт е към края си
    А България толкова време я разиграваха от чакалня в чакалня...и все нещо не бяхме изпълнили
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 юрогейглобалистите бързат

    35 1 Отговор
    но тия пародийни решения под диктовката на краварника ще им излезат през задния вход
  • 24 Ракета

    27 1 Отговор
    Скоро ес няма да има с малоумни решения дето взима и по добре
  • 25 Йован

    14 0 Отговор
    нямат Шанс
  • 26 Другият един

    23 0 Отговор
    Пак някой сънува мокри сънища Чакайте малко Медведев каза Преговори на полската граница Изглежда някой си мисли че думите на Медведев са казани ей така на вятъра Е значи още не познавате руснаците Русия може да миряса само ако НАТО се върне до Берлин В противен случай западна Европа ще стане най конкурентно неспособното место на света Който не вярва това да си го запише и догодина по това време да си го прочете
  • 27 Коко

    21 0 Отговор
    Идиотизма вече е неотменим стандарт в евросъюза...
    Време е да се разпада!
  • 28 браво бе

    19 0 Отговор
    каква демокрация е показала украйна през последното деситилетие та там се мачкат малцинствата с това прибързано решение далновидните и мъдри европейски лидери ще вкарат всичи ни в голяма драма особено тези като на нас и дръгите слаби съседи да ни е честито празноглави политици ни вкараха в братския алианс за да направят чупка в кръста на краварите сега ще участваме във филма им
  • 29 Операция Z

    14 0 Отговор
    Ъъъ, чакай, че нещо не разбрах: "страна която води мащабна кървава война". Палестина ли приемаме или пък може би Сирия?
  • 30 Митев

    10 0 Отговор
    Още една държава ще виси като воденичен камък на врата на европейската общност, оттам и по малко средства за възстановяване на България,ако въобще искаме да се възстановяваме,а ЕС о олекна, като организация......
  • 31 ПАРАД НА ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ

    9 1 Отговор
    УКРАЙНА ДРМОНСТРИРАЛА,ЧЕ....................
    АКО ТОВА НЕ Е ПЛОД НА БОЛНИ ХОРА С СЕРИОЗНИ ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ ,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.!!!!!!
    АБЕ ,ПАЛЯЧОВЦИ ОТ ЕС И НАТО , ЗА БОСНА ЗАЩО НЯМАШЕ ТАКИВА ПОМОЩИ ,МИЛЯРДИ,ПЛАН МАРШАЛ,,И НЕ Ѝ ПРЕДЛОЖИХТЕ ЧЛЕНСТВО НИТО В ЕС НИТО В НАТО,А????????????АМИ ЗАЩОТО НЕ ВОЮВАШЕ С РУСИЯЯЯЯЯЯЯ,НАЛИ !!!!!!ЕТО КАКВИ НАГРАДИ,КАКВИ ПОМОЩИ ПОЛУЧАВА СТРАНА ,КОЯТО ПОСЛУШНО ПОЛУЧИ УЛТИМАТОМ ДА ПРОВОКИРА ВОЙНА С РУСИЯ,НЕ С ДРУГ ,А С ОМРАЗНАТА НА ПРОВОКАТОРИТЕ РУСИЯ.. ...УГОВОРКАТА Е ИЗПЪЛНЕНА..ФОРМАЛНО ВОЙНАТА Е М/У РУСИЯ И УКРАЙНА ,А РЕАЛНО М/У РУСИЯ И САЩ С НАТО..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АЛООО МИСИРИ

    3 0 Отговор
    ГЛЕЙ СИГА ЗНАЧИ ЩЕ ПРИЕМАТ В ЕС КРИМ ДОМБАС И ЛУГАНСК АМИ ХУБАВО АМА ПРЕДПРИСАЕДИНИТЕЛНИТЕ ЕВРОФОНДОВЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СА В РУБЛИ НАЛ ТЪЙ ИЛИ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗКЛЮЧАТ ОТ УКРАЙНА ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ДЕ