Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2022 21:00 12 931 82

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия - Юни 2022

  • руска армия-
  • мобилизация-
  • руски войници-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • тайна мобилизация-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл

Русия примамва кандидати за договорна военна служба

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия - Юни 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Противно на прогнозите, които бяха направени в по-ранните етапи на войната, през нейния пети месец в Руската федерация не беше обявена всеобща мобилизация. В момента бойните задачи се изпълняват от руските въоръжени сили и хора от частната армия „Вагнер“, както и от мобилизираните в така наречените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Все пак руските служби за военна регистрация демонстрират необичайно голяма активност в търсенето на потенциални военнослужещи, които са готови да сключат договор. В обхвата на търсените хора попадат и наборниците, отбелязват експерти.

Призовка за ветеран от войната

Още новини от Украйна

Руският военен ветеран Александър (името е променено от редакцията) вече от няколко години живее в чужбина. В паспорта му все още е вписан адресът на неговите родители. Наскоро те намират в пощенската си кутия призовка от военно-отчетната служба, изискваща от сина им да се яви лично.

"Регистриран съм отпреди повече от двадесет години, откакто отбих военната си служба. Аз съм ветеран от войната", недоумява Александър в интервю пред ДВ. „Не знам за какво става дума, но предполагам, че това е скрита мобилизация.“ Самият Александър осъжда нападението на Русия над Украйна и казва, че ако получи такава призовка, докато е в Русия, би се опитал да напусне страната възможно най-бързо.

Все по-често руснаците с военен или боен опит получават призовки от военните. В социалната мрежа „ВКонтакте“ потребителите споделят тревожни новини и съветват как да се реагира в подобен случай. "Синът ми отиде при военните, след като получи призовка на 14 юни. Но никого не взимат насила в армията, бъдете спокойни! Прегледали документите му, попитали го дали иска да сключи договор и след това го пуснали да си ходи", уверява Анна в групата "Жените на Архангелск".

Търсят се военнослужещи на договорна служба

Правозащитникът Александър Горбачов, който от дълги години консултира наборници, потвърждава, че търсенето на военнослужещи, наети с договор, е започнало след началото на войната – но не веднага, а преди около месец. "Преди това се сключваха договори с наборници и с онези, които сами кандидатстват“, казва той. Горбачов уверява, че в момента все пак няма масово изпращане на призовки.

В армията не забравят и срочно служещите – особено онези, които са склонни да сключат договор. Техните права често са били нарушавани и преди, но тази година има безпрецедентни случаи, казва ръководителката на "Войнишките майки от Санкт Петербург" Оксана Парамонова. Например студентите от последния курс, които имат отсрочка до 30 юни, са поканени да се явят в службата за военна регистрация и записване преди тази дата за уж безобидна процедура като проверка на данните. Тъй като са сигурни, че не могат да бъдат взети в армията, младежите отиват в службата за военна регистрация и набор, но там внезапно „решават да се запишат“ още преди полагащата им се отсрочка.

На горещата линия на "Войнишките майките от Санкт Петербург" постъпват и все повече оплаквания за призоваване на болни мъже, чието състояние не им позволява да служат в армията. Има случаи на хора с бронхиална астма и сърдечносъдови заболявания, изпратени на военна служба. Ако здравните им показатели са добри, защото взимат лекарства, Службата за военна регистрация ги смята за годни за военна служба.

Помощ от бизнеса

Ръководителката на "Войнишките майки" в Санкт Петербург обръща внимание и на друга практика, която доскоро не е била ползвана: бюрата за военна регистрация изпращат на предприятията и фирмите списъци с имената на онези служители, които трябва да бъдат призовани пред военно-отчетните служби. За разлика от призовката, получена в пощенската кутия, онази, която е връчена на работното място, не може да бъде игнорирана, защото неявяването може да доведе до търсене на административна отговорност.

Правозащитниците твърдят, че Военно-отчетната служба не принуждава никого да подписва договор. "По-скоро може да се говори за непряк психологически натиск - за опити потенциалният кандидат да бъде заблуден относно заплатите, обезщетенията и условията на военната служба", обяснява още Парамонова. Горещата линия на организацията получава много обаждания с оплаквания за неспазване на договорните условия.

"Но в крайна сметка често се оказва, че бойците просто не са прочели договора, преди да го подпишат“, казва правозащитничката. В описанието на бъдещата длъжност обаче не се посочва пряко, че е нужно участие в бойни операции - има само косвени указания в тази насока. Например в края на описанието се казва: "По време на специална военна операция договорът може да бъде сключен за срок от четири или повече месеца“.

Материални стимули

Често пъти обаче няма нужда хората да бъдат убеждавани да воюват. В мобилните пунктове за набиране на военни в различните градове често се виждат опашки от желаещи. В края на май Владимир Путин отмени възрастовата граница за военна служба. Сега всеки над 40 години може да отиде на бойното поле. В тази възрастова група поддръжката за войната в Украйна е особено голяма.

Важен стимул за мнозина е и добрата заплата. Има десетки обяви за наемане на военнослужещи. Според повечето обяви заплатите започват от 200 000 рубли на месец - това е пет пъти повече от средната заплата в страната за миналата година. Оксана Парамонова добавя, че в мирно време военнослужещите не получават толкова високо заплащане. Александър Горбачов добавя, че редовните заплати започват от 25 000 рубли.

Рискове от всеобща мобилизация

"Няма скрита мобилизация в смисъл на принудително призоваване във въоръжените сили за участие във военни действия в Украйна", посочва Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация „International Crisis Group“.

Западните медии и военни служители очакваха Путин да обяви обща мобилизация още на 9 май. Това не се случи, но подобна възможност винаги остава на дневен ред. Експертът твърди, че досегашното предимство на Русия по отношение на артилерията позволява на Москва да компенсира липсата на достатъчно пехотинци, за да продължи напредъка си в Донбас. „Но тези сили няма да стигнат за други места като Одеса и Киев. Това означава, че ако руснаците са притиснати в ъгъла, те могат да обявят и (всеобща – б.ред.) мобилизация".

Автор: Сергей Сатановский


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    75 20 Отговор
    Не в Русия, в Донбас!
    Дори една истина не можете да напишете като хората!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патриот

    66 54 Отговор
    Знаех си, че има нещо гнило в изгонването на 70 дипломата, а то Путлер просто спешно се нуждае от войници, че яко го закъсал.

    Коментиран от #31, #72

  • 4 да де

    64 26 Отговор
    Пак DW Гьобелс пасти да яде.
  • 5 пешо

    75 28 Отговор
    чшш! защо не пуснете руските телевизии, за да преценим сами кой е прав, а?
    или поне ни пуснете мантрите за татово време, когато заглушаваха така наречените "свободна европа" и "свобода". да ни кажете колко е добре сега.
    а, кириле? прост.о пар.че!

    Коментиран от #21

  • 6 Бико

    51 61 Отговор
    Пушечно месо и майки с черни забрадки . За това гласувахте за Путин и той ви го осигурява.
  • 7 Посланичката в момента не е в сф

    57 24 Отговор
    Над руското посолство в София се извива черен дим. Очевидно се горят документи. Това става само по две причини - в навечерие на война или преди скъсване на дипломатически отношения.

    Коментиран от #12, #71

  • 8 Някой

    53 23 Отговор
    Написаното от зелето е като казаното от наш Кирчо.
  • 9 Вова

    32 9 Отговор
    Няма ли мечки в тайгата,готови да умрат в Украйна?!
  • 10 Сатана Z

    69 53 Отговор
    За всеки мъж е чест да защити Родината си в случай на нужда.Гледах по тубата как момче на 18 год воюва заедно с баща си в Донбас,откъдето е родом.Тези хора не нахлуват никъде,а защитават домовете и семействата си.Това момче не е имало детство,бил е на 10 год.когато Украйнските нацисти започват АТО в ЛДНР.
    И мобилизацията не е в Русия а в Новорусия!

    Z

    Коментиран от #34

  • 11 ПУШЕЧНО МЕСО В УКРАЙНА

    47 27 Отговор
    Идват новите доставки.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 реру

    45 41 Отговор
    На войнолюбивите путинофили им е лесно от дивана на мама и тати... Съпругите на военните от Бурятия обаче настояват за връщането на съпрузите си от Украйна.

    Съпругите на военнослужещи от военна част 46108, намираща се близо до Улан-Уде, са поискали ръководителят на БУРЯТИЯ Алексей Циденов да върне съпрузите и синовете в родината им. Видеото с жалбата е публикувано в Instagram от Вера Партилхаева, една от жалбоподателите.

    В призива се казва, че военните от 5-та танкова бригада "Тацинская" „заминаха за учения в Беларус през м. януари“, а от 24.02 „участват в специална операция“. „Те са психически и физически изтощени“ ...„Всички те са с лек до умерен шок от снарядите“ казват жените. Сред военните има много ранени, не им е осигурена медицинска помощ, се казва още в призива.

    Коментиран от #16, #73

  • 14 ИзбираТела

    23 5 Отговор
    Тея на снимката са балерини от болшой театр, нали?

    Коментиран от #74

  • 15 Милен

    32 14 Отговор
    Ами то и тук преди някой друг месец пращаха призовки на хората, значи ли това, че и при нас върви мобилизация?

    Коментиран от #78

  • 16 реру

    38 10 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    На война - като на война... Зависи обаче и от гледната точка...

  • 17 Хахаха

    33 40 Отговор
    Типични примитивни прийоми на империята на лъжата: ако Путин или Шойгу не са болни- ще им измислим болест, ако не са мъртви, ще ги погребем, ако няма мобилизация в Русия - ще я измислим...Само не е ясно, на кого му трябват тия примитивни измишльотини? Руснаците живеят в Русия и са преките свидетели, само всеки път се убеждават в своето право да смятат запада за лъжовен. А на западните хора....отдавна умните са разбрали, кой е кой, а глупавите нямат значение.
  • 18 Гост от Силистра

    41 35 Отговор
    Стига сте лъгали българите!!!..искаме ,не искаме ,Русия ,ще завладее украина до към декември-февруари 23. На 100%...след това Ес и Сащ ,няма да има с кого да преговарят!...наблюдавайте действията на русите ,има инфо в ю туб ,телеграм...дали Бг ,полжа,латвия,...ще изгонят 70 или 70 000 хил . Дипломати , абсолютно са безсмислени акции...Русия е като лошите момчета , водят война където и когато искат !...Спасението...укря да се предаде,така ,ще има спасени животи

    Коментиран от #25, #46, #68, #80

  • 19 реру

    39 12 Отговор
    "... Противно на прогнозите, които бяха направени в по-ранните етапи на войната, през нейния пети месец в Руската федерация не беше обявена всеобща мобилизация..."

    Монетата има и друга страна... На току-що звършилите ученици, включително и тези, които не подлежат на наборна служба, за първи път се разрешава официално да попълнят руската армия, воюваща в Украйна. Такова изменение беше препоръчано да бъде прието от Държавната дума от парламентарната комисия по отбрана.

    Изменението ще позволи на 18-годишните да сключват договори веднага след завършване на гимназия. Сега за това трябваше да завършиш техникум - от там са поне една-две по-големи и с професия. В края на май властите разрешиха армията да бъде попълнена с по-зрели войници по договор, премахвайки ограниченията за възрастовата граница за постъпване на служба.

    Правилата за сключване на договори, установени от член 34 от федералния закон "За военната служба и военната служба", ще се променят след приемането на изменението...
  • 20 ПУТИН

    19 20 Отговор
    И мен ли ще мъ мобилизират.....
  • 21 Учуден

    36 30 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    В руzия да не би да има свобода на словото? Там за грешни мисли вкарват за 15 г. затвор. Нали за такъв рашистки режим копнеете, що ревете ?

    Коментиран от #35

  • 22 Адолф Зеленски

    37 34 Отговор
    А статия за принудителната мобилизация в Укронацистия Райх ще има ли? Да не вземете да издадете как отряди от полицаи и есесовци гонят и ловят младежите по молове, заведения или направо по улиците, за да ги пратят направо на фронта, че някакси не се вписва в идиличния образ на Укрия, където всички трябва са готови доброволно да мрат за киевската хунта.
  • 23 Мим

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "ВСУ":

    Ах ,до края на годината,ше са поне 1 000 000.До края на месеца може да са 100 000...
  • 24 Трифон зарезан

    31 29 Отговор
    Руски ядрени терористи се нуждаят от нови инвалиди.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коментарите

    27 26 Отговор
    към статията са излишни. Прочиташ източника и си наясно за достоверността.

    Коментиран от #32

  • 28 Преминаващ оттук

    29 23 Отговор
    DW има ли кой да ви повярва на лъжите. Скапана медия.
  • 29 Петър

    27 26 Отговор
    Абе DW.. Напълно ви разбирам, ама вече издишате! Пробвайте нещо друго.. а? Например :"Путин закусва с дребни дечица "... Или пък:" Путин всяка вечер се къпе във вана с кръв от 40 млади девици "... Повярвайте ми ще имате по-голям успех!
  • 30 ПараШут

    30 28 Отговор
    Много ясно че търсят, след като виждат че 30 терористични и фашистки държави членове на НАТО са се опълчили срещу тях и воюват срещу тях на територията на Украйна и правят всичко възможно да унищожат Русия. За наша радост, въобще не им се отдава на терористите и търпят пълен провал, затова и руснаците спокойно се подготвят за следващите фази.
  • 31 Да така е...

    29 14 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    И копейкин е получил призовка да се яви в руско военно окръжие.
  • 32 Като коментарите са...

    8 13 Отговор

    До коментар #27 от "Коментарите":

    Излишни, ти чий го дириш тук?

    Коментиран от #69

  • 33 В.В.П.

    25 31 Отговор
    Глупавите новели на ДВ ..Питат и си отговарят .Тия ги подминавам..Рф ,си знае работата..И действа много професионално..НАТО се събра днес да се надъхват да нападат Путя..Само Путя ..!!.Правят корпус от 300 К ахмакъ,от изт.европа..Сащ няма да си цапа ръчичките...Русия има армия да затрие 3 пъти сащ + Англия.

    Коментиран от #36, #79

  • 34 Руzка пропаганда

    5 16 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    И аз исках да го гледам, ама го свалиха. Гледайте в тубата докато не са го свалили . :)))))))
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Така е

    19 13 Отговор

    До коментар #33 от "В.В.П.":

    Има разбира се. По месец на завод, бързо бързо ще завладее света ... някъде към 5987 г. Ама той Путлер не бърза, всичко върви по план. :)))

    Коментиран от #70

  • 37 Дуай Липа

    16 3 Отговор
    поправка - противно на евтината ни пропаганда, нещата не се случиха, както ние ви лъгахме, но това не ни спира да продължаваме да ви лъжем
  • 38 Урюрвкос

    10 16 Отговор
    има много желаещи защото ако не пари ще получат статус ветеран от военни действия, по рано се пенсионират, по високи пенсии, безплатно пътуване в градския транспорт, разни санатории, карти за почивки и т.н.

    Коментиран от #41, #53

  • 39 Панов

    28 16 Отговор
    Русия отива в гражданска война и разпад

    Коментиран от #45

  • 40 СЕСЕСЕРЕ

    29 15 Отговор
    През 1970 Юрий Александрович Безменов агент на КГБ бяга в САЩ през Индия той разказва за ужасите на съветския комунизъм под чиито ботуш бяхме и ние.... забравихте ли?
  • 41 Да..вярно..

    30 10 Отговор

    До коментар #38 от "Урюрвкос":

    Ще получат и безплатно пътуване до най близкото гробище с груз 200.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 за една копейка

    28 6 Отговор
    Родата ще получи една пералня или по-вероятно нищо защото е безследно изчезнал.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ехото на Москва

    28 16 Отговор

    До коментар #39 от "Панов":

    То руснаците се надяват украинците да ги спасят от путинофашизма. Влезе ли украинската армия в Русия ще ги сращат с цветя.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Шамана на Монтерей

    25 10 Отговор
    "Втората в Света" търси "пушечно месо".Украинците редуцират със стахановски темпове бойно-тактическите групи на противника и се търсят балами,които да "изчезнат безследно" на Украинска територия.Дори промитите русофилски мозъци проумяха,че "специалната операция" нещо се обърка и разтегли във времето.

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 реру

    25 3 Отговор

    До коментар #38 от "Урюрвкос":

    "... безплатно пътуване в градския транспорт..."

    Не е много птиятно, но това са новите стикери в руския масов транспорт...

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хохо секса

    23 9 Отговор
    Набират пушечно месо.
    Жалко за хората.
    Ако бях циничен, щях да кажа:
    рускини ще има за всички
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гюнтер

    21 10 Отговор
    Обикновеният руснак явно не иска да гине за Вова Путята, и наборът се попълва от разни жив.отни като кадировци, буряти и прочие сво.лоч ...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хахаха

    16 7 Отговор
    избиват ги на фронта като мухи. търсят ново пушечно месо
  • 64 Хамсал

    7 5 Отговор
    Договорната военна служба няма нищо общо с мобилизация!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 БПФ

    9 16 Отговор
    Дойче веле - трябваше не просто да ви прогонят от Русия, но да пратят всичките ви писарушки да копаят въглища зад полярния кръг !!! Защо не напишете за масовата мобилизация в укропия, където хвърлят на фронта вече и 16-годишни деца?
  • 67 Груз 200

    11 3 Отговор
    Много точно е написал, пияните страхливи орки ще изгният по нивите и канавките на Украина
  • 68 Роко

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост от Силистра":

    И ссср що не се предадена германия.Добре че бе сащ да ги спаси от разгром.Ама кой да признае този факт
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 я виж

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Посланичката в момента не е в сф":

    Главата ти пуше ли?
  • 72 Дянков

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    Киро Тили си бре , бягай че вашите те търсят да те бият .
  • 73 Бил Гет

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    Да бе а украинките нарочно ги пращат , та после да търсят надарени афро .
  • 74 Дянков

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "ИзбираТела":

    Гледай да не дойдат да ти изнесат едно представление .
  • 75 Даа!,

    6 1 Отговор
    По същата логика трябва да проемем,че и у нас е вървяла скрита мобилизация.И двамата ми синове,получиха честитки от военно окръжие.Нямаме редовна армия,но се оказа че към всяка общинска администрация,все още има щатни чантаджии- военни! И двамата се явиха на Върбин ден- в шестък.Но не бяха изключение.Много техни набори споделиха същото.Под предлог " сверяване на данни,адрес, месторабота и т.н. Та в задачката се пита: за чии им е,да сверяват данни? Нали имаме тюфлек- армия на трудови договори.Чак тогава вързах пъзела,защо каракачан войвода,толкова натискаше да върне срочната служба.Едно е да си в резерва,а съвсем различно ако си срочнослужещ под клетва.Или пандиз,или на фронта!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Иванчо

    6 1 Отговор
    Тия "ръководители" в Москва що не пратят децата и родата си да се бият в Украйна, като дадат пример на останалите в Русия.
    А ги крият из вражеските западни страни, настанени в имоти за милиони и осигурени с милиарди, но не във високо стойностни рубли, а в презрени долари и евро.
  • 78 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Милен":

    При нас върви мобилизация да подкрепим с дарения руската пияна "армия".
  • 79 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "В.В.П.":

    Да влязат в страна членка на НАТО да видим тази могъща армия ,за 24 часа НАТО ще ги заличи от картата тия пияндета.

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.