Last news in Fakti

2 Юли, 2022 13:00 3 047 33

Кметът на Истанбул пред БНТ: София, Истанбул и Атина са градове с обща култура

  • истанбул-
  • кмет-
  • екрем имамоглу

Може да опитате едно ястие и тук, и там. Един музикален стил - също, заяви Екрем Имамоглу

Кметът на Истанбул пред БНТ: София, Истанбул и Атина са градове с обща култура - 1
Снимка: internethaber.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е интересна политическа фигура. Опонент на президента Ердоган и управляващата партия, той спечели кметските избори с прочутото изречение "Всичко ще бъде много хубаво". Имамоглу даде специално интервю пред Бойко Василев и БНТ.

БНТ: Г-н Имамоглу, какво могат да направят балканските градове за себе си? Питам заради Вашата инициатива за мрежа на балканските градове Б-40.

Екрем Имамоглу: Можем да направим много! Ние сме близки: София, Истанбул, Атина. Градове с обща култура. Може да опитате едно ястие и тук, и там. Един музикален стил - също. Естествено е да намираме решения заедно. Затова споделих тази своя мечта и в началото на миналата година казах на колегите "Да го направим!" Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи теми и бързо подписахме декларация. А сега, със Софийска голяма община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са местната демокрация, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да направим много за дигитализацията и интелигентните градове. Това сътрудничество е полезно както за моята страна и град, така и за Европа.

БНТ: Казвате "София". Има ли общо между София и Истанбул?

Екрем Имамоглу: Много неща. Първо, дълбоката историческа връзка; стотици години. А и София е специална за нас. Тя пази спомени за Ататюрк. Бил на мандат тук за около година и половина. Знаем за бала, на който се е появил в еничарски костюм. Истанбул пък е Балканите в резюме. За пръв път бях в София преди 18 години и много се впечатлих от България. Съжалявам, че толкова дълго не съм идвал. Усещам, че връзките ни ще укрепват още.

БНТ: Кое е най-трудното да управляваш град от над 15 милиона, с толкова много история, трафик и казуси?

Екрем Имамоглу: Няма да сгрешим, ако кажем 20 милиона.

БНТ: Да, 20, ама с предградията.

Екрем Имамоглу: Е, огромен град! Има трудности, но и огромни възможности. Истанбул има почитатели по цял свят. Убедих се лично, когато бях избран за кмет. Фактът, че на истанбулските избори спечели демокрацията, по интересен начин зарадва хората в региона, че и в Северна, Южна Америка, чак в Далечния Изток. Истанбул има огромно влияние и младо население – и искаме да се възползваме от това. Чертаем бъдещето, имаме цели за 2050, правим всичко заедно с гражданите. Рядко ще намерите толкова квалифицирани кадри, колкото в Истанбул. Искаме да реализираме капацитета, който носи креативният, свободен дух на града. В момента строим едновременно 10 метролинии. Това е световен рекорд. Подготвяме тръжната процедура за още 3. Искаме Истанбул да е в тройката на градовете с най-развито метро. Имаме 10-12 години да го постигнем. Само за 3 години създадохме 5 милиона квадратни метра зелени площи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 12 Отговор
    Аре НЕ!

    Коментиран от #5

  • 2 Много мъдър

    17 12 Отговор
    Мъж!!! Браво на такива хора! А в София кога ? 20 милиона в Истанбул срещу 2 милиона в София

    Коментиран от #4

  • 3 За мен този град

    24 20 Отговор
    винаги ще бъде.... Константинопол.
  • 4 Константинопол

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Много мъдър":

    с всички околни квартали наброява към 100 милиона.
  • 5 Хахаха

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Защо ? 500 години с прародината...Ех, братушкиии....

    Коментиран от #15

  • 6 Не е прав! Само в София се вихри

    20 11 Отговор
    ченгене мюзик и младежта се осакатява духовно от такива като Чалгаслави и Пайнер. Цариград е културен и космополитен град, а не като осеяната с паметници на съветски и руски аскери !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 само че

    16 15 Отговор
    ние българите имаме общо със града константинопол а не със истанбул,а турците са навлеци тука щото използваха евреите и гърците да ни катурнат държавата през 14 век,така че тоя кмет да не си мисли че има нещо общо със византия и велика българия

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕДИН НАРОД

    12 4 Отговор
    В ТРИ ДЪРЖАВИ
  • 11 То хубу ама

    10 13 Отговор
    ние като ви върнахме "рождените имена" вие няма ли да върнете рожденото име на Стамбул,Константинополис,тоест,Града на Константин,построен още през 5 век като седалище на Източната Римска Империя? Щото подочувам че Третият Рим искал да му прави "възродителен процес" през наближаващите години?

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 София, Истанбул и Атина

    6 1 Отговор
    От един дол дренки.
  • 14 Да да

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "То хубу ама":

    Бе не знам кои сте ВИЕ ,ма защо не ходите да си го вземете а чакате някой да ви го върне вече 700 години???Така ще почакате още 2000 г.

    Коментиран от #18

  • 15 ТаУмВзе

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Пак некви руснаци те хапят по шизофренията. Аз ли направих Св. София на джамия и внесох ятаган в нея? Късичка ви е паметта яко. Халтурка а?
  • 16 Бамбука

    19 4 Отговор
    Вълшебната дума "комшу" във всеки един аспект и в знак на приятелство и уважение един към друг. Няма друга подобна дума.
  • 17 Вярно

    7 4 Отговор
    Само защото истонското име на Инстанбул е Цариград.
  • 18 Ние сме византиец

    13 8 Отговор

    До коментар #14 от "Да да":

    А вие като сте прекръстили Месемврия на Несебър,Одесос на Варна,Филипополис на Пловдив и още,и прочие,да не мислите че все така ще духа вятъра?
  • 19 Хайде, ся.....!

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "То хубу ама":

    Народът се вдигна на бунт за "рождените си имена" ; и таким образам юнакът балкански ги върна. И ги чувам как до ден днешен ръмжат и фучат. Що се отнася до Истанбул, Константинополис няма да стане, но Ердоганополис може и требе. Тогава ще бъдат лика прилика с красавицата София. Атина Палада ще се пръсне от ревност.
  • 20 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "само че":

    Сега нали имаш държава ко мрънкъш:)
  • 21 Анализатор

    9 5 Отговор
    Абсолютно прав сте.
    Само дето тук има едни путинофили, дето наричат себе си русофили, но всъщност са дъртофили...
  • 22 Булгур

    6 2 Отговор
    10 метростанции а ве екремчо той бившият ги беше почнал ти ги спря ве джанъм защо баламосвате българския народ
  • 23 Топонимия

    5 2 Отговор
    Истанбул от гръцки значи " в града",. Гръцки, средновековието.... Проучете моля
  • 24 Анонимен

    1 5 Отговор
    Не така. Български турци са работливи. Тия, които заминаха през 1989. ТАМОШНИТЕ турци са мързеливи, както и българите в Бг и гърците в Гърция. Поне в гърция са били социалдемократи и преди 30 г всички къщи отключени, а сега имат страх от българите и сие прииждащи в Гърция. Гърците преди 1989 са били моралисти, много набожни. Сложна е за описание. Но по близо сме до Гърция турция по манталитет, изостанали в Бг и турция. Работиха българи, не са между живите..уруспу..и в бг ако се спреш с мъж уруспу.. По западналости изостаналост си приличаме с турците. Пасем крави. А запада сащ пасат проститутките кармакаралит чоджум аркадаш комшу. Демокрация. Кога по живково с къс панталон и обизи като една джанта огромни, поне мацки бяха естествено красиви, с прави крака, имаше кво да показват, но ха де, дектатура бе. Всичко е до късмет. Днес младите от унивррситетите и в Парламента Министри ПНС без диоломи някои си преди 20 г или им купени, кой ще ви каже всипко е мъгла и вятър чоджум. Поне в туркие истанбул болници на висота, доктори професионални
  • 25 Анонимен

    2 1 Отговор
    По турско нашите баби са раждали по 9 деца, а днес 0 деца повечето хора. Добре са богатите турци. Бивеят в Златни замъци, целите в злато в Истанбул край морето, а раята им е бедна, но по бедна е раята на българите. Нищо не може да промениш. Умен бил юриста преди повече от 20 г, както бе преди 100 години. Дпс са много богати, имат гръб, сащ, Байдън. Кой иска клошаря, никой. Виж им костюмите, по 10 хил им били и об турци, кво искат българските политици. Иска Тошко да му купите костюм, а на слави чорапи
  • 26 ЮЮЮЮЮЮ

    8 6 Отговор
    какви ги дрънка тоя бе, какво са направили османците на завоюваните от тях територии освен църква да преоборудват в джамия, Акропола в Атина -склад за джапане и барут (муниции), и да построят някоя друга баня, защото са разрушили съществуващите от Римско и Българско или Византийско време и изведнъж са се сетили, че може и да се къпеш и даже е гот. Къде са Плиска, Преслав, Търнов-град,? Всичко е унищожено и заличено! Турски кълдъръм това са правили тук малоумниците, върнаха ни 500 години назад...Приписват си история и исторически ценности че са техни, а реално са унищожавали тъпанарите тъпи без да спират, да крадат и убиват и сега ми се слагат, че били много, много чок (много на турски). Сегашните наши сънародници, мюсюлмани, турскоезични или българоезични не мога да разбера на, какво се кефят, че са наследници на едни малоумни разрушителни орди или са преки наследниди на автохонното население на тези земи, съществувалопреди идването на османлиите и съществуващо и след османското робство!

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Анонимен

    3 2 Отговор
    Историк българин. От вас чеп за зеле не ставате. Добре, че тато от забутани ивградски села ви е назначил за директор. Има ли сте късмет, от никого не сме, но свърлиха приказки празни, кой работи ще яде, но с късмет сте се родили през 50те г. Та пенсии ще ви помогнат 3400 лева да живеете до 100. Дори циганина живее по добре днес от българина. Подиграват се и не трябва да се обижда човек. Има нещо сбъркано в българските политици, историци, професори, доценти, генерали в пенсии, ако не ги финансират турците ще ядат всеки ден боб и ще пускат старчески газове, а не да внирисват Парламента и разни кабелки
  • 28 кукувица

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "ЮЮЮЮЮЮ":

    Турците в България се кефят,че са наследници на турците, защото са наследници на турците. Ти ако си българин,не се ли кефиш,че си българин,или ако си циганин,не се ли кефиш, че си циганин...,нормални неща. А и другото,ти забравяш откъде са дошли българите по тези земи и коя година са дошли,тези земи нали знаеш, преди българите да ги присвоят убивайки местното население са били на други. Първо научи историята и после коментирай
  • 29 Хуманизъм

    3 2 Отговор
    Музиката и храната не казват цялата истина. Българите и гърците може да имат общи ценности, да споделят една култура, но не и турците...
  • 30 Дааа

    3 1 Отговор
    тази нация може, несправедливо, все още да няма своя собствена държава, но Константинопол е най-големият кюрдски град в света
  • 31 Ах, калдаръмите на

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЮЮЮЮЮЮ":

    Боженци, Мелник, Жеравна, Копривщица, Арбанаси, Пловдив, Трявна, Карлово, Троян, Калофер, Килифарево, манастири и черкви Дряновски, Бачковски, Търновски, Рилски, ....Мога да изброя стотици подобни чудесии, останали от ония "малоумни, разрушителни орди", пред, които чуждите и нашите гости стоят с увиснали ченгета. Никъде не са виждали подобни красотии. Смятах да напиша нещо за сътвореното от "свободните и независимите" през последните 144 години, но нещо не се сетих. Начуканите на всеки площат дебилни питекантропи с автомати, бомби и оръдия май са им изпили мозъка.
  • 32 Не се хапете бе!

    2 0 Отговор
    Блазе им но хората, имат такива умерени, ведри , и способни политици! Сравнете снимката на този, със снимката на някой настръхнал от злоба наш управленец Да не говорим за чара. И тука, в този форум, защо само чакате да се скарате, сдавите, нахапете, не можете ли да говорите без обиди?
  • 33 Където е текло

    2 0 Отговор
    Където е текло, пак ще тече. Където има дрени и злобни люде, така си остават. Нане вуте в кожехче се мисли за фактор...