Last news in Fakti

21 Юни, 2013 09:27 1 268 2

Ангел Найденов: За оставка е необходимо не едно, а поредица грешни решения

  • ангел найденов-
  • делян пеевски-
  • сергей станишев-
  • бсп-
  • герб
Ангел Найденов: За оставка е необходимо не едно, а поредица грешни решения - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставката не е необходимо следствие за всяко погрешно политическо решение, заяви министърът на отбраната в кабинета „Орешарски” Ангел Найденов часове след късния пленум на БСП, на който лидерът Сергей Станишев получи доверието на съпартийците си.

„Какво точно искате да направят лидерите на политическите формации? Аз не искам да си правят сепуко, те заявиха че поемат отговорност,” коментира социалистът в предаването „Тази сутрин” по bTV. Според него необходимост за оставки би възникнала „при едно натрупване” на погрешни решения. Като такова той обаче спомена само назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, не и това на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране или на Иван Иванов за зам.-министър на вътрешните работи.

„Ние си даваме сметка, че едно порочно по своята същност решение беше грешка със сериозни последици за БСП и за хората. Изборът на Делян Пеевски изкара хората на улицата. Това е симптом, който очевидно влезе в разрез с разбирането за новия морал в политиката и прозрачността при вземане на решение. Ние отчетохме тази грешка, имаше поемане на лична отговорност, лидерите заявиха, че са сбъркали и дадоха извинения на парламентарните групи,” каза Ангел Найденов.

Провокацията на ГЕРБ

Найденов категорично изтъкна като най-голям проблем в настоящата ситуация в държавата напускането на парламента от страна на ГЕРБ.

„Моят анализ е, че от нощта на изборите имаме провокативно поведение в лицето на ГЕРБ. Не очаквам от партията, която три години беше отрицание на парламентаризма, изведнъж да стане конструктивна опозиция,” изтъкна военният министър.

Той определи напускането на Народното събрание от най-голямата парламентарна група и настояването й за предсрочни парламентарни избори като „опасен прецедент”.

Ако ГЕРБ участваха в парламентарния живот, щяха да получат членство в комисиите, изтъкна Найденов.
От коментара му стана ясно, че не назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което изкара хиляди на улицата, а поведението на ГЕРБ води до политическа дестабилизация в България.

Оставката на Станишев

Ангел Найденов посочи, че въпросът за оставката на лидера Сергей Станишев, поискана от много хора и формации в редиците на левицата, е бил най-критичен на снощния пленум. „На заседанието на Националния съвет на БСП нямаше искане за оставки и предсрочни избори,” подчерта министърът.

Според него въпросът е „дали трябва да продължим тази агония с конгрес, или да бъдат осигурени онези условия, които очакват българските гражданите”.

Найденов изтъкна, че предсрочни избори без промяна на Изборния кодекс преди това не биха довели до по-широко представителство на непредставените сега граждани.

В обръщение към протестиращите от седмица българи министърът призова за „още малко време и доверие, има успокояване и нормализиране на обстановката”, за да работи кабинетът по социалните си мерки.

Справедливо възмущение

„И ние сме съгласни с хората по отношение на морал и възмущение по отношение на прозрачността в политиката,” декларира военният министър.

С уговорката, че не отрича протеста и не оспорва правото на протест и възмущение на българските граждани, Ангел Найденов изтъкна „другия въпрос – какви са пластовете на протеста”. Той изрази впечатлението си от присъствието на протестите на лицата от старата десница, „които търсят своята реабилитация”, хора, които искат да изместят акцента, като НФСБ, както и ключови фигури на ГЕРБ.

В изявленията на представители на БСП през последните дни относно протестите неизменен акцент са политическите фигури сред недоволните граждани, въпреки доказаната спонтанност на организираните в интернет демонстрации. Партньорите на социалистите от ДПС пък са категорични в позицията си, че протестите са политически мотивирани.

Ангел Найденов критикува колегата си Христо Монов, който вчера обяви протестиращите за „интернет лумпени”, и подчерта, че това мнение не е представително за БСП.

Дневният ред на КСНС

Министърът на отбраната коментира и вчерашните събития на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). „Вчерашния ден започна скандално с бурна размяна на реплики. Не обаче това определи липсата на единно становище. Не приемам това, което се случи, но не очаквайте останалите участници в КСНС да влязат в ролята на бодигардове на президента,” заяви Ангел Найденов. Така той обясни липсата на реакции от страна на политическите лидери спрямо „представлението” на колегата им Волен Сидеров.

Според него, е имало основания да се поставят въпроси извън дневния ред – за офшорни сметки в Кипър на президента Росен Плевнелиев, наличието на каквито той отрече категорично в речта си след края на заседанието на КСНС.

„Президентът е достатъчно самостоятелен да прецени кога да даде отговор на въпроси, възникнали след журналистически разследвания,” категоричен бе Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stoyan Hlebarov

    1 0 Отговор
    Този типичен за БСП двуличник,забрави,когато в миналите парламенти,искаше оставки на други управляващи,за много по малки и отделни прегрешения!
  • 2 Димчо Димов

    0 0 Отговор
    Ненагледни (щото не мога да те гледам) Ангеле, вашата партизанска партия умее само едно нещо много добре - да обединява хората срещу себе си. Ето това обяснява голямото разнообразие на съзнателното множесто български граждани, които се ви казват да се махате веднага.