Last news in Fakti

23 Юли, 2022 08:58 5 260 45

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Когато оцеляването стане цел №1 на едно управление, то вече няма място в Министерски съвет

  • андрей новаков-
  • правителството-
  • герб-
  • план

Моето усещане е, че правителството се самосваляше с действия и бездействие в продължение на месеци, казва евродепутатът от ГЕРБ

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Когато оцеляването стане цел №1 на едно управление, то вече няма място в Министерски съвет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Европа е нестабилна, но как изглежда България в очите на Брюксел... Колко изоставаме по усвояването на средства по Плана за възстановяване. Какво показва докладът за снимките от спалнята на Бойко Борисов. Пред ФАКТИ говори евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

- Г-н Новаков, как изглежда България през очите на Брюксел. Какво се вижда отстрани затова какво става в страната ни?
- Летните горещини, агресията на Русия в Украйна, новата вълна на коронавируса и икономическата криза до някаква степен отклониха вниманието от страната ни. Но на заден фон и политици, и експерти в Брюксел имат притеснения от неспирната серия предсрочни избори. Опасенията са, че тази нестабилност отклонява България от пътя ѝ. Колеги не спират да ме питат накъде ще поеме страната след евентуални избори есента, а експерти на Европейската комисия наблюдават нервно огромното забавяне в стартирането на инвестициите с европейски средства за периода 2021-2027г., закъснението в изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, както и неконтролируемата инфлация, която застрашава членството ни в еврозоната. За никого в Брюксел не е приятно да има нестабилна държава-членка. Все пак Европейският съюз е толкова силен, колкото най-слабата брънка от веригата. Лошо е, когато България е в ролята на най-слабото звено. А държавата неминуемо има тази роля последната година.

- Отново говорим за предсрочни избори. Защо се стигна до тази ситуация?
- През последните дни участвах в делегация на Комисията по бюджети на Европейския парламент в Португалия. Това е държава, която беше след най-тежко пострадалите пет европейски държави в резултат на финансово-икономическата криза след 2008г. Също като България, Португалия е бенефициент на кохезионни средства. Отново също като нас, Португалия мина през предсрочни избори и политически кризи. Но за разлика от нас още миналата година по това време Португалия получи 2.2 млрд. евро по техния план за възстановяване и устойчивост, имат 122% договорени кохезионни средства от периода 2014-2020г. и инфлацията им е 9%. В същото време България все още няма стотинка по своя План, в последната година не успяхме да договорим напълно кохезионните ни средства от стария програмен период, а инфлацията ни е 17%. Тези данни са само част от причините, поради които е логично да се стигне до избори.

- ГЕРБ стана опозиция и може да се похвали с успехи – свали председателя на парламента и кабинета. Но как се прави политика в полза на хората по време на кризи…
- Нека не се заблуждаваме - няма правителство, на което щеше да му е лесно да управлява в такива кризи. Но както и да го погледнем, последните 12 години са низ от кризи - финансово-икономическата след 2009г., имиграционните вълни, коронавирусът и икономическите последици от него...
Моето усещане е, че правителството се самосваляше с действия и бездействие в продължение на месеци. Тази коалиция не успя да намери вътрешен мир и баланс между интересите и нуждата от продуктивно управление. В контекста на това всички забравиха за реформи и се захванаха с оцеляването си, спасявайки останките от коалицията. А когато оцеляването се превърне в цел номер едно на едно управление, то вече няма място в Министерски съвет.
Не е лъжа, че ГЕРБ трябваше да изиграе неприятна роля и да натрупа негативи. Това обаче е в длъжностната характеристика на отговорната опозиция във всяка една държава - някой трябва да дръпне аварийната спирачка навреме.

- Реваншизъм, мафия, брокери - това станаха популярни думи, когато се говори за политика. Защо…
- Макиавели би отговорил най-добре на този въпрос... Понякога с колеги в Брюксел говорим и по тези теми. Винаги изводът е един и същи - тези явления не са уникални за България. Те са навсякъде - в Европа, в Щатите и пр. и се наричат по различен начин. Във всяка държава има корупция, злоупотреби, мафия и пр. Не ние сме измислили всичко лошо. Политиката може да гради, може и да руши, често прави и двете едновременно. Целта трябва да е колкото се може повече да гради и по-малко да руши. Последното е трудно, защото политическите партии са в условията на „свободен пазар“ - който успее да предложи достатъчно привлекателни политики (или обещания), той печели повече гласоподаватели. В пазарната икономика е същото - конкуренция между компании с цел по-голям пазарен дял. Както в политиката, така и в пазарната икономика много бързо става ясно кой предлага нещо качествено и кой - не. Ако си си купил некачествена стока, ще трябва да изтърпиш лошия си избор и никога повече не трябва да правиш лош избор.

- Какво се случи с Плана за устойчивост. Вече е приет, но липсват законодателните промени, за да усвояваме средства? Ще изгубим ли пари?
- Парадоксално е, но одобреният Български план за възстановяване и устойчивост вече не е добра новина. Хората не го разбират, общините и бизнеса нямат никаква представа кога и как ще могат да кандидатстват за финансиране. Едва сега започват „консултации“ по някои от процедурите, което означава неминуема загуба на средства - за тази година трябваше да договорим 9 млрд. лв., а това отдавна е невъзможно. Част от парите ще бъдат загубени поради невъзможност да бъдат договорени и изпълнението да приключи на време. Тогава или ще трябва да довършим проекти със средства от националния бюджет, което ще отвори дефицит по пътя към еврото, или ще трябва да се откажем от проекти на фона на острите нужди. Можехме да се справим, ако вече имаше избрани изпълнители и се работеше по проекти, като впоследствие можеше направените разходи да се покрият от траншовете по НПВУ. Това е съществуваща възможност в правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост. Не е ясно защо българското правителство не направи такава крачка.
В крайна сметка горното вече е факт и трябва да направим най-доброто от ситуацията, в която се намираме. На първо време, предвид намаления бюджет по нашия план трябва при максимална прозрачност и включване на всички заинтересовани да решим кои проекти да отпаднат. Например, проектът за изграждането на ВЕИ с общ капацитет 1,4 GW и батерии за 2 млрд. лв., от които 670 млн. лв. са по Плана. Много по-удачен вариант от самото начало бе да се заложат инвестиции в мощности от типа ПАВЕЦ „Чаира”.

- Какъв урок трябва да си извлекат политиците. България ще се управлява от коалиция следващите години. Това е повече от ясно?
- Проблемът не е управлението в коалиция, а е в нескопосаното управление на дадена коалиция. Футболният отбор не може да е лош сам по себе си, но лошите играчи в него го правят слаб и губещ. След 2008г. насам в Европа като цяло изчезнаха правителствата, които управляват в условията на мнозинство. Парламентите навсякъде се оцветиха с множество партии - традиционни, популисти, крайно леви, крайно десни, зелени и либерални. Това се наблюдава и в Европейския парламент. Т.е. днес е времето на коалициите. Рискът при тях се крие в разнопосочните интереси, противопоставящите се идеологии и боричканията за власт. България току-що демонстрира как не трябва да работи една коалиция. В този ред на мисли, дори и да се опариш, урокът е бил полезен.

- Каква е координацията между българските евродепутати. И там ли сте така разделени…
- Опитът ми вече втори мандат показва, че българската делегация в европейския парламент (от всички политически партии) успява да работи заедно по въпросите от национален интерес. Така беше с пакет „Мобилност“, както и с пакета „Подготвени за цел 55“. Продължаваме да имаме съвместни срещи на делегацията, на които открито обсъждаме проблемни теми и координираме работата си - от гласувания в пленарна зала до конкретни събития по повод празници и пр.

- Как се появи докладът за снимките от спалнята на Борисов в ЕП? Съвпадна с поредния доклад на тема правосъдие. Това случайно ли е?
- По същество доклад няма. По време на делегацията на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент в България евродепутатите от различни политически семейства пожелаха да получат материали и информация по развитието на теми, които обсъждахме с българските институции. Именно по този начин българската прокуратура е изпратила служебна информация до председателстващия делегацията. Последният можеше да бъде от всяка политическа група в Европейския парламент и процедурата щеше да е една и съща. Информацията за петорната компютърна експертиза беше предоставена на всички членове на делегацията и всеки може да направи своите изводи. Реакции на Комисията по бюджетен контрол на този етап няма, не е изразено и съмнение по отношение на времето, по което петорната експертиза е обявена.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлина

    35 14 Отговор
    Тези, ако още малко спекулират със записа, ще си вкарат пълен автогол. ГЕРБ няма да управлява.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сск

    29 12 Отговор
    Вярно,твоят господар сериозно взе да изостава в усвояването на еврофондовете

    Коментиран от #38

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Комуниси сьр

    23 20 Отговор
    Комунистите от дб искат да овладеят службите както се разбра от записа за да сплашват и мачкат неудобните заедно с - пп ,бсп нормално ким , мао , сталин всички са се стремяли кьм абсолютната власт

    Коментиран от #6

  • 6 Лъжи, лъжи ...

    25 12 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниси сьр":

    Няма такова нещо в записа. Тошко е говорил за бухалки. Записа е пуснат целия и там им интересни неща за ГЕРБ. Препоръчвам да се изслуша/гледа / целия 18 мин. Скандала е, че няма нищо скандално, а напротив. Още един автогол на хилограмата - Македооонияяяя !
  • 7 Андрей Новаков ГЕРБ!!

    19 6 Отговор
    Няма смисъл да се, чете!! Кои са дядо му, Майката на този ГЕРБЕР????

    Коментиран от #10

  • 8 АЛО ФАКТИ СЪБУДЕТЕ СЕ

    18 0 Отговор
    СНИМКАТА КОЯТО СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ Е НА АНРЕЙ КОВАЧЕВ, КАКЪВ АНДРЕЙ НОВАКОВ, СМЯХ .
  • 9 Така

    10 6 Отговор
    беше при Борисов. Правителство ЕООД
  • 10 Грешиш човека

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Андрей Новаков ГЕРБ!!":

    На снимката е друг, ти за кой от двамата за родителите говориш без да знаеш стинкаджию, боклучав троладжия.
  • 11 Напротив !

    11 24 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    ГЕРБ идва ! Кирчовците не успяха да си покрият далаверите , и дори да избягат по чужбина , Гешев ще ги издирва с червена бюлетина !

    Коментиран от #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бойчо

    21 3 Отговор
    А когато Борисов го гонехме, а той се беше запънал магаре на мост, какво беше бе, нагъл безмислено смукач на европейски пари.
  • 15 Българи

    15 19 Отговор
    Като чета и гледам ИТН И Слави излязоха най достойни и истински.За пореден път не допуснаха Държавата да Счупи Хората.Успех им желая
  • 16 Анонимен

    20 3 Отговор
    Биков ли той е фурнаджииска лопата щеше да вкарва Борисов е затвора сега яде от неговия хляб тъй че утре може да потърси друг хляб

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прогноза

    17 3 Отговор
    Като гледам мутрата и шайката никога повече няма да управляват държавата , а лъжци и манипулатори като този индивид отиват в миманса
  • 20 Факт

    18 4 Отговор
    Троянският кон на мафията и шайката - Слави отлита с двеста !

    Коментиран от #39

  • 21 Той знае

    16 3 Отговор
    Господина збнае от личен опит на неговата крадлива самозабравила се партия ГЕРБ. Самозабраеила се и самосвалила се, но продължава да хапе и руши. Запененият Борисов пак е в еуфория. Ръси проститии на всяка крачка, обикаля позабравени села и градове и лъска ликильосания си имидж. Нямат изпиране твоите мръсотии които остави в наследство крадлив Тулуп. Всички на които даваше със шепи, сега пак започнаха да обикалят медиите, но ефекта е обратен. С показването им хората веднага се сещат за всички злини през тези 12 години които стовари Герб на страната и на хората под ръководството на един охранител мафиот, на един еднокнижник, дебелокож и безочлив крадрц и манипулатор. Никога Герб, никога Борисов, никога Мафия.
  • 22 диков

    14 2 Отговор
    АбЕ долен тарикат , КАКВО значение има какви сме в ОЧИТЕ на Европа . Абе ХРАНЕНИКО наш , ВАЖНО е КАКВИ сме в НАШИТЕ си очи , ти трябва да се оглеждаш в БЪЛГАРСКИТЕ очи и тогава ще разбереш колко сте слепи , когато сте ТАМ за някакви 150 000 евро на година , а нас кучета ни ЯЛИ .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мисирка

    13 2 Отговор
    Педа....че, Твоя ШЕФ Примата от Банкя при ТРИ Месеца многохилядни протести подаде ли оставка със зганта си?!?

    Коментиран от #40

  • 25 Смръфиела

    5 0 Отговор
    Това е доктора до Фр. Гимназия, проктолога Д-Р АНДРЕЙ КОВАЧЕВ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Отврат

    6 3 Отговор
    Като какъв се изявява Новаков, като пропагандатор на мафията или като нейна маша.Имаше достатъчно време да се определят в ГЕРБ кои са мафията-Бойко, Пеевски, Слави или Кирил, Асен и Рашков.
    ЕНП също имаше достатъчно време.Чуват ли какви ги говорят Деса, Бойко, Хамид, Ментата, че гражданска война ще има, ако се разкрие истината за 103 милиардния грабеж от последните 12 години.

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вебер-Шрьодер-Бойко-Митрофанова

    9 2 Отговор
    Явно и в ЕНП са разтревожени от Бойко Рашков.Та нали оттам ги спущаха паричките за крадене и вероятно за връщане една част обратно.
    Новаков ли им беше куриера да питаме.

    Коментиран от #43

  • 30 Като си

    6 2 Отговор
    На трапезата на ЕНП е лесно да нападаш, нали?
  • 31 ПКП

    5 1 Отговор
    МНОГО "ЧЕСТЕН" и "УМЕН" човек! / много мислих дали и последната дума да е в кавички /.

    Коментиран от #44

  • 32 Жипка.тв

    7 1 Отговор
    ГЕРБ така загубиха властта и говорят от опит.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами да

    4 1 Отговор
    Хубаво е да си евро депутат с такава цел!
  • 35 ДСБ са Мафия

    5 1 Отговор
    ДСБ върхушката са Деца на комунисти и агенти на държавна сигурност. Затова са Обединени с БСП и са кукли на конци на олигарси и мутри които са ограбили като Бобоков и Маджо които са ограбили България.
    С колко ли още олигарси и престъпници контактуват без народът да знае?
    Специално създадена политическа структура да разрушава демокрацията в България и хвърля кал и компромати и лъжи срещу десните парти и симпатизанти, за да може комунистическата мафия да завладее отново и изцяло Българският парламент и държава.
    Нека очите на всички десни симпатизанти се отворят и изритат от политическата сцена псевдодемократите чрез наказателен вот и да ги пратят в историята. Инак България не я чака нищо добро с такива лицемери лъжци и иззедници.
  • 36 иис

    1 1 Отговор
    Радев още с първата си реч заплаши че ще разсипе България. Но до Януари 2018 беше по-скоро пасивен. През Януари започна масираната атака срещу държавността в България. Нека си спомним кресливите майки на Мая Галева които свалиха Валери Симеонов.
    По-лесно е да се руши, а на нас ще се падне отново да градим. Но преди това трябва да се отстрани корена на проблема: Румен Радев
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ми той е усвоил за

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сск":

    30 петилетки напред. Какво още да усвоява? Време е за място в историята. И дълга почивка!
  • 39 Малко му е с 200.

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Най-малко с 200 на квадрат! Демек, да яхва метлата и да отлита в далечните гори тилилейски. За такъв безотговорен човек, само далечни гори тилилейски! А партията му - в небитието. Начело с митевата и тошко костюмарский! Да не забрави тошко гребен да си вземе. Че ако там няма фризьори да го стрижат, поне гребенче да има. Айде, жалки смешници, сбогом! И за място в историята дори НЕ сте достойни. Правете си шоуто и това е всичко, което можете! Съсредоточете се върху него! Г-жа ива я назначете за главна писарка на парламентарните заседания! Да не вземе да се набута в някоя отговорна институция и там да практикува наученото от дългия си шеф.
  • 40 Не, не подаде оставка!

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "мисирка":

    Защото знаеше, че този мандат му е за ПОСЛЕДНО! Както се вижда ламтежите им не са умрели!!!
  • 41 Е, че с гражданска война ли ще

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Отврат":

    ни плашат? Че то последните 30 години сме все в гражданска война. Народа срещу кръвопийците му! Та, нека сега я почнем, както трябва, че всичко да се реши за 1 месец, но не "со мирно, по кротко", а "со малко кютек"!!! Румънците след комунизма, не се лигавиха като нас с нежни революции. А "пипаха" здраво. И държавата им е по-добре уредена. Лустрация!!! Е ключът за блокиране на корупцията и връщане на окраденото в годините!!!
  • 42 Нито хляб ще получи, нито друго.

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Няма да му хареса това, което ще получи. Искаме справедливост!!!
  • 43 Няма смисъл да питаме.

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вебер-Шрьодер-Бойко-Митрофанова":

    Ще ни излъже. Пък и ние ги знаем тези неща и без да ги питаме!
  • 44 И с кавички, и без кавички всички вече з

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ПКП":

    колко е умна.
  • 45 Казуар

    0 0 Отговор
    Комсомолец Новаков, Просто Бойко ли пак да управлява България, при него беше твърдо на последно място в ЕС.