Last news in Fakti

29 Юли, 2022 13:00 6 794 157

Как една пълна с лъжи статия за Русия заблуди хиляди хора в България

  • русия-
  • фалшиви новини-
  • хибридна война-
  • кремъл

Няма механизъм за борба срещу такива фалшификати и тъкмо това е най-сериозният проблем

Как една пълна с лъжи статия за Русия заблуди хиляди хора в България - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една пълна с лъжи публикация представя войната в Украйна като коварен проект на САЩ. Статията е споделена стотици хиляди пъти и сигурно вече е успяла да заблуди хиляди българи. Разговор с Юлиан Попов, който я разобличи.

Една публикация в България се позовава на несъществуващи експерти, институции и медии, за да аргументира тезата, че войната в Украйна е подъл проект на САЩ. Александър Андреев разговаря с Юлиан Попов, който я разобличи.

ДВ: По въпросната статия от Велислава Дърева "Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия", която Вие опровергахте във Фейсбук като пълна с фалшификации, аз също съм водил кървави спорове с хора, които взимат написаното за чиста монета. Съгласен съм с Вас, че сигурно вече са я чели стотици хиляди хора. Но защо според Вас? Кои са тези хора?

Юлиан Попов: Моят пост започва наистина с предположението, че всички са чели тази статия. Защото тя наистина е споделена стотици хиляди пъти. Но интересното беше, че много от моя кръг приятели никога не бяха попадали на нея. Това ме накара да се замисля, че тя се разпространява под радара на по-образованата публика, част от която би се противопоставила на подобна история. Между другото, това може да се постигне с алгоритми. Но може и да се върши на онзи известен принцип на политическата пропаганда, наречен dog whistle campaign. Тоест, кампании, наподобяващи на свирката за кучета, която е с ултразвук - този звук го чуват само кучетата, но не и хората. Подобни послания са формулирани по такъв начин, че една част от обществото просто не ги чува, игнорира ги. Но за друга част те стават много важни.

ДВ: А може ли да се формулира и така: онези, които Вие предпазливо наричате "по-образовани", просто седят в своите балони, в своите ехокамери?

Попов: Какво значи "балон"? Понякога балонът е просто една нормална общност и когато живеем нормално, ние не сме длъжни да знаем какъв разговор се води в съседство. Сериозният проблем е друг: в България няма институция, няма механизъм, който да преследва такива явления, да ги преследва ако не юридически, то поне журналистически.

ДВ: Очевидно разпознавате в този случай някаква матрица, някаква мостра, общ модел, който се среща и в други случаи.

Попов: Да, тази история и начинът, по който се разпространява, много напомнят на нещо сходно отпреди няколко години. Ако си спомняте, тогава имаше една вълна от много мощни атаки срещу Норвегия: ставаше дума за норвежките детски служби, детските градини, моралния упадък и т.н. Цялата тази вълна се основаваше в много голяма степен на едно интервю в Русия. Полу-фейк история на някаква жена, която се върнала от Норвегия, защото там ѝ взели детето… Това интервю беше станало вирално в Русия, но въпросът е как тези неща после влизат в България. Дали има механизми, които тласкат подобни неща. Защото глупости, измишльотини и неверни неща винаги са се писали, не само в ерата на Фейсбук. Някой да измисли интервю - това не е нещо ново. Въпросът е какво се прави след това.

ДВ: Нека за момент останем при произхода на такива фалшификати. Кой го е написал, откъде произхожда този текст? И защо според Вас една журналистка, която има сериозно професионално минало зад гърба си, разпространява такива груби измишльотини?

Попов: Не мога да си го обясня. Може да е някаква личностна драма. В един момент човек може да се чувства недооценен, може да е личен комплекс, може да е някаква поръчка, нещо платено. Може да е някакво психическо състояние… Не винаги такива неща се правят именно от човека, който излиза на фронтална позиция - в случая Дърева. Невинаги този човек е корумпираният човек. Той може просто да бъде използван.

ДВ: И подведен.

Попов: Да. Във Фейсбук циркулират огромен брой подобни фалшиви истории. А руската пропаганда работи така: те виждат на кои истории хората се закачат и започват да ги тласкат в системата като компресорни станции в газопровод.

ДВ: И заработва принципът на снежната топка, на лавината. Вие наблюдавате България отвън, от Лондон. Какви са впечатленията Ви за медийната ситуация, за фалшивите новини изобщо, за податливостта на хората на манипулации?

Попов: Впечатлението ми е, че в България има добри журналисти, има добри медии, но като цяло медийната среда е много ленива и няма навика да проверява фактите и да се бори срещу фалшивите новини. А това е една от основните задачи на добрата журналистика: не просто да ти казвам какво се е случило, но и да разкривам нещата, които не са верни. С това българската журналистика не се занимава - отчасти защото е много зле платена и трябва да произвежда страшно много…

ДВ: Съдържание…

Попов: Да, съдържание. И много по-лесно е да го вземеш наготово. Вижте, че там действа противоположният принцип на това, което човек може да очаква от социалните мрежи. Аз очаквам, че някой ще публикува статия в медиите, а социалните мрежи ще я разпространят. В България става точно обратното: някой пише нещо във Фейсбук, а традиционните медии го разпространяват, без да го проверяват. Включително и това, което аз бях написал във Фейсбук, беше публикувано в сериозни издания. Имаше една-две правописни грешки, а те не си бяха направили дори труда да ги коригират.

ДВ: Копи пейст. Но какво означава всичко това - тази медийна ситуация, тази податливост на хората - за задаващите се поредни предсрочни парламентарни избори?

Попов: Не е преувеличение да кажа, че това е заплаха за националната сигурност. Една такава статия, прочетена, повярвана и подкрепена от стотици хиляди хора, означава промяна на нагласите по отношение на важен въпрос: войната в Украйна. И тук не става дума за това, че всички трябва да имат едно мнение за войната в Украйна, но те трябва да си формират мнението на базата на достоверна информация. В случая информацията е изкривена, а хората в България масово ще гласуват именно на основата на абсолютно изкривена информация, на абсолютно изкривено възприятие.

Същото става, впрочем, и с ваксините. Доцент Мангъров използва същите средства. Преди няколко седмици хванах един негов пост, който също се върти десетки и десетки хиляди пъти. Мангъров се позовава на един официален английски доклад, в който се казва, че там едни антитела намаляват при ваксинираните. На базата на което той обобщава: Ето, в официалния доклад на Великобритания се казва, че ваксините са вредни. Точно обратното! Според заключението на същия този доклад ваксините са спасили живота на 124 000 души. Това Мангъров обаче не го казва. Мангъров и цялото антиваксърско движение в България са силно политизирани. Те са част от един политически проект, който е проруски. В отговор на въпроса: тук не става дума за това хората да гласуват по един или друг начин. Става дума, че текат реки от фундаментално фалшива информация, която се представя като вярна и фактологически циментирана. Тъкмо тази фалшива информация изкривява нагласите на хората и те гласуват против своите интереси, без да си дават сметка за това.

ДВ: Казахте "реки от информация". Аз бих добавил "мътни, кални реки".

Попов: Абсолютно. Кални реки, които се разливат по един специфичен начин: лъжите тръгват от Фейсбук, а после се разпространяват от разни съмнителни сайтове. Много е важно да кажа, че сайтът Дарик Нюз, на който е публикувана така наречената "английска версия", интервюто с този измислен "Пол Кристи", няма нищо общо с Дарик, с известното Дарик Радио. На тях направо са им настръхнали косите, защото хората непрекъснато ги бъркат. И те не знаят какво да правят. Няма механизъм за борба срещу такива фалшификати. Моето убеждение е, че тъкмо това е най-сериозният проблем.

Юлиан Попов е председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите, един от създателите на Нов български университет.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 142 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    259 35 Отговор
    Дойче зеле, вас не ви ли забраниха в Турция...

    Коментиран от #91

  • 2 Опааа

    225 39 Отговор
    Мачкаааааай Вова! 🤣
  • 3 Кочо

    265 30 Отговор
    DW са пропаганден рупор на демократическата партия на САЩ! Тази медия няма нищо общо с истината! Единствено за хора с интелектуален дефицит може да бъде източник на истината информация!

    Коментиран от #111

  • 4 Общо взето

    231 34 Отговор
    запада се о-ра с подкрепата си за нацистите от укра . Има няма 100 хил. руски войници ,правят за смях 1 000 000 укро нацита и западните им господари.

    Коментиран от #148

  • 5 не ми е ясно

    243 24 Отговор
    Не ми ясно, защо продължавате да публикувате пропагандата на Дойче веле. За радост, ние българите носим глави на ременете си, за разлика от зомбираните германци.

    Коментиран от #149

  • 6 Коко

    227 32 Отговор
    Тъпа статия не я и допрочетох но коментара е един СЛАВА НА РУСИЯ.

    Коментиран от #150

  • 7 Истина

    193 27 Отговор
    НАТО подкукоросват Украина !

    Коментиран от #151

  • 8 Пешо от блока

    47 193 Отговор
    Всички информации, които идват от официалните власти в Русия са 100% лъжа a това е от 1917 г. насам. Но в България е пълно с руски пропагандатори, които с радост повтарят лъжите им. И а и много руски тролове, защото ДАНС спи дълбок зимен/руски/ сън.

    Коментиран от #18, #24, #28, #116

  • 9 Край

    135 16 Отговор
    Абе глобални демократи, то нали Путин е болен от рак - какво ви дреме.
  • 10 ТЪПА. СТАТИЯ

    123 16 Отговор
    ОТ. ФАШИСТКОТО. ВНИСНАТО. ЗЕЛЕ
    ЗНАМЕ. НА. РАЙХСТАГА ЛИ. ИСКАТЕ ПАК

    Коментиран от #101

  • 11 Слава на Приматите

    148 17 Отговор
    Описаното горе е знак, че ЦереУто губи битката за България. Безсилието им ме радва истински, защото България не е Америка и никога няма да бъде.

    Коментиран от #95, #156

  • 12 Петьо Петров

    100 9 Отговор
    Остава само да се обясни разликата на диктатурата на олигархията и диктатурата на демокрацията! Свободата на словото е еднаква, заклеймяването на инакомислещите също...

    Коментиран от #15, #29

  • 13 Дипломат Чукча

    19 84 Отговор
    Слава на Русия!На изборите ПП първи и с мнозинство, за да смачкат главата на мафията.

    Коментиран от #46

  • 14 Лудо куче

    45 8 Отговор
    Няма невинни при един развод
  • 15 Петьо Петров

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо Петров":

    на-между
  • 16 горски

    9 32 Отговор
    Докато се храниш в глутницата,ще спазваш заповедите на водача..
    Е някои играят и танци и други неща,които водача не е заповядал,но това е друга тема свързана с въпросното интервю.
  • 17 На 24 февруари путин нападна Украйна

    13 95 Отговор
    Тъй е рубладжиите не спат..но са осъдени запада да ги смачка 2 пъти като вторият ще е и последен
  • 18 съвет

    67 10 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо от блока":

    Пешо върви пред блока да играеш карти и да пиеш бира Не се занемавай с неща които не разбираш.

    Коментиран от #152

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Край

    43 22 Отговор
    Семейство Зеленски са много красиви вижте ги във Vogue. Как смело и патриотично бранят Украйната. Приличат на Хектор и Андромаха от холивудската продукция "Троя".
    И това на фона на клипчета с високоточни бомби, които трошат някакви сгради и едни смешни човечета се щурат около тях докто не ги избомбят. Не показват телата на тези смешни човечета след бомбата нито майките им или децата им, които да се опитват да ги разпознаят по останалите парчета. Този свят стана много много покварен. Армгедона идва.
  • 21 Абе чиче

    113 12 Отговор
    ма ти верно ни фана за канарчета бе!
    Ето ти няколко безразборни факта:
    1. 46 биолаборатории
    2. Веднага след Майдана назначават американка за финансов министър. И понеже няма украинско гражданство и го дават по нощите.
    3. Нуланд е тая която редеше правителството и я има на запис.
    4. Забрана на руския под всякакви форми, в училища, като официален и какво ли още не.

    АКо човек потърси в интернета сигурно още много други такива факти ще намери.
  • 22 Какво да друго да очакваш...

    18 106 Отговор
    От руснаците....лъжи, лъжи и пак лъжи, нападане на съседи, разруха, убийства на мирни граждани и деца, изнасилвания и мародерства, както се казва..нищо ново под слънцето, а това че в България им вярват и подкрепят, говори до къде сме стигнали в деградацията си като общество.

    Коментиран от #30

  • 23 Запознат

    20 72 Отговор
    Заблудени са само русоробите, нямат акъл.
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    112 12 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо от блока":

    Така е Пешо!
    Рашките имат 800 бази по Света , ама ни лъжат че били на САЩ ❗
    Рашките хвърлиха атомните бомби над Япония , ама ни лъжат че били САЩ ❗
    Рашките пратиха Баширов и Петров да съборят кулите-близнаци , а ни лъжат че САЩ сами си ги свалиха ❗
    Той и генерала с епруветката в ООН беше руски , ама преоблечен с американска униформа и с перфектен американски английски ❗
    Много лъжат ей ❗

    Коментиран от #153

  • 25 Абсурдистан

    14 63 Отговор
    Всичко си идва на мястото, когато стане ясно, че авторът на фейка е съществото Дърева.
  • 26 Професора

    92 13 Отговор
    Ние четем и виждаме 50 години какво вършат американските фашисти не е нужно руснаците да ни отварят очите за Окрайна и роляра на фашистите от Вашингтон там!!!
  • 27 КОНТРАТА

    74 9 Отговор
    На чичо Сам черната станция за пропаганда от 70 г Dw
  • 28 абе

    32 13 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо от блока":

    пешо хвърли се от блока.

    Коментиран от #154

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 5 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо Петров":

    Какво ще рече
    "диктатура на демокрацията"
    🤔🤔🤔🤔
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пацифист

    90 8 Отговор
    Хич не ми е нужно да чета никакви статии за да стане ясно че това е една война подклаждана и реализирана от две империи искащи да получат тяхното. На картата се вижда как последните 20 години САЩ обграждат Русия и "приятелите" и с членки на НАТО

    Ако някой се съмнява в това нека се запита, защо са им на НАТО: Черна Гора, България, Македония, Литва, Латвия? Може би защото са въоръжени с прашки и вили и могат да обърнат хода на войната...

    Интересно ми е ако Русия стовари толкова въоръжение и влияние в Мексико, како ще се случи и колко по-бързо и брутално ще се случи

    И отгоре някой играе шах а долу гинат стотици хиляди, независимо какви са - обикновени хорица
  • 32 Матей преображенски

    76 10 Отговор
    Щатите значи са непричом ,а?Бравос!Че те са замесени по безброй начини в тази война,основно в стратегията,в обучението на украинците и превръщането им в заклети врагове на руснаците,всичко друго е последствие от тяхното оз-ве-ря-ва-не.Ако бяха си кротували,руснаците нямаше да ги закачат,а те постоянно си търсеха белята и сега продължават още повече.Американските инструктори и политически емисари са основната движеща сила на украинското само-уни-щожение,всичко заради заветната цел да се навреди максимално на Русия.
  • 33 ОБЕКТИВНИЯ

    20 89 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА БЕЗ НИКАКЪВ ПОВОД! ЗАТОВА ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ ПОДКРЕПЯ УКРАЙНА!

    Коментиран от #40, #47, #118

  • 34 нннн

    68 8 Отговор
    ДВ винаги се борят за истината на Чичо Сам.
  • 35 Българска поговорка

    64 7 Отговор
    Крадецът вика - дръжте крадеца.
  • 36 СОРИ

    48 13 Отговор
    ИСТИНАТА ИДВА ОТ ИЗТОК. ЛЪЖАТА ОТ ЗАПАТ. ЕС ИЗЧЕЗВА.СЪБУДЕТЕ СЕ . СМЕТКИТЕ НИ УБИВАТ. РАДОСТА НИ ОТ ЕС СТАНА МНОГО,МНОГО КРАТКА.ВЗЕХА НИ ЗА ЛУДИ.НО ВЕЧЕ УСПЯВАТ.СТАВАМЕ.
  • 37 Българин

    71 11 Отговор
    Ех, юлианчо, юлианчо! Язък ти за славното потекло! Тебе лично не те познавам, но съм убеден, че си хамериканска абриавитута, за разлика от В. Дърева, която е от моето велико пловдивското поколение, с които участници сътворихме един прекрасен Пловдив. И ти, писателю, журналистче и бивш управляващ, си убеден, че специалната операция на Русия в украина не е предизвикана, планувана и подтикната от фащ и натто?! Ами остани си съз заблудата, пфиятелю...

    Коментиран от #49

  • 38 Истината

    66 9 Отговор
    Статиите на DW са 99.9% лъжа и 0.1% под съмнение!
  • 39 Теодоро

    58 11 Отговор
    УНИКАЛНО МАЗЕН ПАСКВИЛ!! Дуйчев зеле всичката СГАН В ДРАНГОЛНИКА!!! СЛАВА НА РУСИЯ
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 8 Отговор

    До коментар #33 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Обективно може да е без повод, ама пък причини за ОСЕМ години -колкото искаш ‼️‼️
  • 41 истина и драскачи

    40 14 Отговор
    Дойче зеле, Нов български университет и истината?! И факти разбира се!!! Сега ще напиша нещо, което ще изрият тутакси.
    Кому принадлежат думите: Дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество!!!
    Не познахте журналя, не е Гошето!!!

    Коментиран от #129

  • 42 Отосно Дърева

    15 54 Отговор
    За съжаление все още в Република България има индивиди,които са готови и майка си да продадат за чужди интереси.Те не се припознават като Българи.Те са все още "Интернационалисти",за тях родината майка е Интернационала,когото сега са заменили с Русия,нищо,че сегашна Русия има толкова общо с онзи романтичен идеал на"Освободителката" колкото имат общо скъсам цървул и маркови маратонки......И аз си мисля,защо щом Русия им е толкова мила не се изнесат натам,хем нас ще освободят от присъствието си,хем на тях ще бъде по-лесно и няма да имат нужда да водят двойнствен живот...Или както е казал Дон Кихот - "Свободата Панчо,СВОБОДАТА"!

    Коментиран от #45, #51

  • 43 Ужас

    57 11 Отговор
    Каква мръсна пропаганда на Dойче Zеле. Заради такива като вас продължават да измират млади хора. Ще ви тежат на съвестта.
  • 44 ежко

    60 9 Отговор
    Защо хората не вярват на DW, но имат доверие на обратната гледна точка?Ами явно на пропагандата от едната страна здраво и куца логиката!САЩ определено предизвикаха тази война.Цената на газта падна и американците не можеха да продават шистов газ на пазарен принцип.А нали се сещате,юе парите за разработка на такива находища идват от банките.Няма продажби -почват фалити и след това банкови банкрути и редовия американец изгаря.Затова САЩ "демократизира" Украйна.Американците много добре знаеха какво ще последва -разрив в отношенията ЕС-Русия!Не им стигнаха силите да спрат СП2, затоша предприеха по-драстични мерки!Сега всичко се нормализира -няма да купушаме от Русия, ще купуваме от САЩ, скъпо и прескъпо, та на Америка да и върви бизнеса!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хаха

    48 8 Отговор

    До коментар #13 от "Дипломат Чукча":

    Добре започна коментара, но зле го завърши. Не схвана ли , че ПП са русофоби и са лакеи на сащ

    Коментиран от #56

  • 47 34567

    6 17 Отговор

    До коментар #33 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    По далече от носа си не виждаш
  • 48 ЕвроЖурбалист

    34 9 Отговор
    Толкова глупави въпроси и отговори трудно може да се изкажат друг път. Дойче зелето хептен се издефекираха в джобовете си
  • 49 Ами от къде да знае Юлианчо

    4 25 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Че Путин е агент на ЦРУ и именно те го подтикнаха да нападне Украйна, м?
  • 50 ЧУЙ ЧУЙ

    11 32 Отговор
    а защо флагманът на РУ.КИ военен флот е НА дъното на ЧЕРНО море заедно с екипажа

    Коментиран от #143

  • 51 Не се изнасят защото и там

    3 35 Отговор

    До коментар #42 от "Отосно Дърева":

    Не ги искат, те са полезни тук, неслучайно там на безплатните им викат полезни иди оти. Платените като Велислав Дърлев ги разбирам, все пак трябва с нещо да си изкара насъщния....
  • 52 Мутата

    38 9 Отговор
    Поредните говна разпръсквани от ДВ
  • 53 Мда

    34 9 Отговор
    Целия този пасквил е един голям либерален бълвоч...пфу
  • 54 3.14К

    39 8 Отговор
    Какво ви говори Нов български университет? От всякъде лъха на Херо Мустафа! А на тоя Юлиян Попов му вижте само физиономията, няма какво да му коментираш
  • 55 Оня с косата

    26 7 Отговор
    Отбелязваш само Дойче Смъртници и отминаваш – за мъртви уроди се дава банкет.
  • 56 Дипломат Чукча

    8 18 Отговор

    До коментар #46 от "Хаха":

    Отначало и аз бях подведен - лакеи, подлоги и т.н., но в Европа всички богати държави са с Америка и народа там си живее и законът се спазва.Нека и нашите да са, като западните правителства.Щом ще имам храна на масата и наркоман покровителстван от Гешев няма да има!
  • 57 Истината е че

    32 4 Отговор
    сащ са антихриста,сатанинска държава.Където и да са отишли по света,след тях само упадък и кръв!
  • 58 Човек с памет

    35 4 Отговор
    От платените лъжци DW истина не чакайте.
  • 59 ТЪПА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ ...............

    34 7 Отговор
    РУСИЯ ДА СПРЕ ВЕДНАГА ГАЗТА НА ВСИЧКИ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ ОБЯВИЛИ САНКЦИИ СПРЯМО РУСИЯ !

    Коментиран от #106

  • 60 Българин

    40 3 Отговор
    Юлиан Попов е председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите, един от създателите на Нов български университет.....с други думи....ВИДЕН СОРОСОИД.
  • 61 Дани

    16 1 Отговор
    Не съди не си ...Всеки вижда , мисли и сам решава.
  • 62 Сплавка

    35 4 Отговор
    Този Попов,чий фактор е?И прочетох,че си е регистрирал фирма с жена си наречена ИНСТИТУТ.Като на Илф и Петров и Сухаревската конвенция.Закачил се за проектче.И дръпнал европари.И от Отворено общество.Слава на хранилките!
  • 63 Спомен

    32 4 Отговор
    Абе българите за малоумници ли ги вземате вече 32 години??????? Стига сте ги лъгали и крали народа ще се събуди някой ден и жална ви майка!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Дойче Веле,

    33 5 Отговор
    Ако сте обективна медия, направете един анализ на интервюто на Джордж Фридман от 2015-та година по повод интересите на САЩ в Украйна. Все още го има в мрежата. Другото се нарича пропаганда!

    Коментиран от #87

  • 66 За който е запознат със случая

    33 6 Отговор
    Забележете, нарочно не са дали опровержението на Юлиан Попов за статия от Велислава Дърева "Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия", като пълна с фалшификации.., просто защото нямаше опровержение и фалшификациите се оказаха на Юлиан Попов.
  • 67 Циник

    31 4 Отговор
    "Юлиан Попов е ... бивш служебен министър на околната среда и водите" - то понеже при нас околната среда и водите са цъфнали и вързали от такива таланти като него, та сега е решил и политолог-детектив да става. Аман от платени бездарници...
  • 68 SDEЧЕВ

    32 7 Отговор
    Koe е лъжа,че контролния щаб на ВСУ е във Вашингтон? ССАЩ НЕ Е СПИРАЛА ДА ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА СССР,КОЯТО РАЗЦЕПИ И СЕГА ИСКА ДА ОГЛОЗГА ЗАЛЪК ПО ЗАЛЪК.ДОБРЕ Е ЧЕ САЩ НИ ИЗБАВИХА ОТ СОЦ ДРАМАТА,НО ЦЕЛТА ИМ Е БОЙ ДО ДУПКА С РУСНАЦИТЕ,ОТ КОЕТО СТРАДА ЦЯЛОТО КИРИЛОЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ НА ЗЕМЯТА. ЗАТОВА В ТОЗИ МАЧ ВИКАМ ЗА НАШИТЕ СЛАВЯНИ,ДА се изплъзнем от наглите АНГЛОСАКСОНЦИ
  • 69 БРАВО САМО ТАКА

    11 33 Отговор
    РУСОРОБИТЕ ВИЯТ И РЕВЪТ, ЕГАСИ КЕФА.
  • 70 ЕВАЛАРКА

    3 22 Отговор
    Я ПЛЮЩА РУСКИНЧЕТА У ТУРСКО.
  • 71 Бай Петко

    25 6 Отговор
    Пълна боза,и то развалена.
  • 72 Бла-бла-бла

    32 8 Отговор
    Така и не разбрах в какво се състои лажата на Дърева и какви са контрааргументите. Само бла-бла-бла. Чи какви контрааргументи когото Виктория Нюлънд се похвали,че е вложила 5 млрд.д. в Майдана от 2014г.
  • 73 Охо-бохо

    20 3 Отговор
    Не се подигравайте с интелекта на хората!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Въпрос

    16 3 Отговор
    Колко жалък трябва да си, да пишеш тролски коментари под статии?
    Пичове нямате ли по-смислена работа? Това ли правите с времето и живота си?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 шааа

    24 6 Отговор
    За да не четете целия пасквил, ето резюме: фалшификаторът вика "дръжте фалшификатора".
  • 78 нико

    24 5 Отговор
    Щ О М се подскочи така срещу ЕДИНСТВЕНАТА статия която казва защо е тази ситуация в Украйна , значи ТОВА е ИСТИНАТА . САЩ е превзел медиите по света , но това не значи че ще скрие мутренските си изяви по света от десетилетия . Америка З А Л Я З В А . ДРУГИ ще ИЗГРЕЯТ и така до края на света , когато свърши кислорода на земята НИ , заради АЛЧНОСТА на К А П И Т А Л И З ъ М А .
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 БПФ

    26 4 Отговор
    "Факти" - следите ли коментарите и гласуването на хората под поредното пасквилче? Сигурно в момента и вие, и старшите партньори от дойче зеле плачете от мъка в редакцийката? Няма, милички - не става - хората не се лъжат вече !!!

    Коментиран от #107

  • 81 ел булгаро

    26 2 Отговор
    Юлиан Попов го помня едно време като редактор в списанието за съветска литература Факел. Това значи, че той беше специалист по съветска литература. Това че сега призовава за цензура, за ограничаване на свободата на словото и преследване на инакомислещите, само говори на какви житейски пируети са способни нашите псевдодемократи

    Коментиран от #94

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Газовик

    25 5 Отговор
    Бля, бля, бля! Повече от триста години капитала се опитва да превземе източника на суровини, Русия. И до сега руснаците правеха грешка, като изчакваха и след това се бореха със зъби и нокти фа изгонят натрапника от земята си. За първи път направиха изпреварващ удар и капитала се шокира. Що не кажете колко военни бази имат хамериката по света, къде са и защо са им? После разкажете в колко войни са участвали и колко от тях са на хамериканска земя и тогава пишете. Истината е ясна и не е тази от вашата статийка!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 до русофобляци

    17 9 Отговор
    и хеййтари обясняте защо хората които не вярват на нато, кирчо, лайнннен, фащ и искат тази война да свърши са русофили? Приличат ли съвременните българи на такива? Това обхваща освен благодарност че са ни освободили руснаците навремето, иначе сега щяхме да приличаме на нашите сънародници мюсюлманите по традиции, мислене, поведение, убеждения .Не цъкайте глупости без да сте наясно. Чели ли сте определението:

    Русофилството (от русо, т.е. „руско“1 и на старогръцки: φιλέω – обичам) е обич към Русия, руския народ, руската култура, история, бит и традиции. Корените на русофилството са свързани с православните традиции и славянофилството. Събирателният митологичен образ на освободителката Русия в колективното съзнание на българския народ под османска власт през Възраждането е „дядо Иван“.

    Русофилството възниква в българските земи под османско владичество. Тогава то е свързано с надеждите на българския народ да се освободи от османско иго с помощта на Руската империя.

    Коментиран от #104, #110, #113, #114, #119

  • 89 Газовик

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "БПФ":

    Браво! Дано не те изтрият и повече да те прочетат! Браво!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 онзи

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ще има много да чакаш да я забранят, дори и в България, путлеране!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Приматите":

    Не бързай да се радваш,........да не се биеш после с две ръце...
  • 96 Тъй,тъй

    6 19 Отговор
    Баба Дъра написала дъра-бъра да изкара някоя рубла. Искала да си купи нов пуловер. Че старият, от Нармаг, почнал да се разприда...
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 плевен

    19 3 Отговор
    Благодаря на Факти за полезната информация. Благодарение на тях научих за статията на Велислава Дърева. И Я ИЗПРАТИХ НА ПРИЯТЕЛИ.
  • 101 онзи

    3 14 Отговор

    До коментар #10 от "ТЪПА. СТАТИЯ":

    КАКЪВ РААЙЗТАК, КАВО ЗНАМЕ ТЕ ГОНИ БРЕ РУСОРОБ? ЗА ЕДИН ЧАС ТВОЯТА ПРЕХВАЛЕНА РУСИЯ Е СТУКЛЕНО ЕЗЕРО!!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 А неее бе

    2 11 Отговор

    До коментар #98 от "Тодоров":

    И ти миришеш......на Сталин!

    Коментиран от #112

  • 104 До все още крепостните

    3 12 Отговор

    До коментар #88 от "до русофобляци":

    Всички войни са за блага. Ако имаш нормални отговора на следните въпроса ще се съгласа с теб; Има ли военен термин "освободителна война" ? Защо в Санстефанския мирен договор е сключен между русия и османската империя и е нямало българин ? Защо България е разделена на Източна Румелия / османски вилает/ и Княжество България / под руско владение/ ? Защо има Съединение ? и на последно, защо ни е трябвало Независимост като са на освободили твоите господари ? С Независимостта българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, и Руската империя наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор. Престани с тази руска пропаганда.
  • 105 Урюрвкос

    3 9 Отговор
    лично видях как Маша Захарова раздаваше курабийки в центъра на Киев.
  • 106 А неее бе

    9 2 Отговор

    До коментар #59 от "ТЪПА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ ...............":

    Никога няма да спрат газа ! И знаеш ли защо? Защото руснаците носят глави на раменете си, за разлика от тебе!
  • 107 Българските турци

    15 2 Отговор

    До коментар #80 от "БПФ":

    "Вие опровергахте във Фейсбук като пълна с фалшификации, аз също съм водил кървави спорове с хора, които взимат написаното за чиста монета."

    Народ който е лъган и манипулиран от 03 март 1878 до 29 юли 2022 ... едва ли е склонен да приема за чиста монета каквото и да било което се върти по медийната пропаганда !?... "По-образованата публика" както се твърди тук по лесно кълве всяко подхвърлено просо...а пропускат най важното че не народът а Бълкарският ЕЛИТ е най лесно баламосваната част на хилядолетното Българско общество !...
    Изкопаха една яма в Украйна...Примамиха Русия в нея...И сега ги засипват със своите мръсотии които извършиха от ВСВ насам... Ето това е западна демокрация и хуманизъм....така се пречистват дяволите от Греха и стават пухкави бели ангелчета на мира,доброто и любовта !!!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Българските турци

    10 2 Отговор
    Всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! ! Изминали са 144 години от 3 март а България и българите все още се лутат в хаоса на Европейските интриги..и се мъчат да определят чий.камшик повече боли от турския…Единственно "Диктаторътъ" Стамболов и "селянинът" от Правец съумели що годе да лавират между западните и източните далавери и постигнали някакъв прогрес в България...Диктатор и селянин !?...Имахте начело Демократ с Харвардски мозък и Канадски паспорт!...България към Марс ли полетя ?!...Или жонглира на ръба на икономическа и демографска пропаст ?!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Кочка, а бе този дефицит не те ли е ударил тебе по рано?
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Кой си ти, ето какво пиши Захари Стоянов

    4 14 Отговор

    До коментар #88 от "до русофобляци":

    ”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.” “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Коментиран от #125

  • 114 Абе руснако

    1 8 Отговор

    До коментар #88 от "до русофобляци":

    Ти ли си глупав или мислиш българина за глупав
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ШАЛТЕТО

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо от блока":

    Пешо,измий си краката че миришат.Седи си пред блока и акъл не давай оти немаш!

    Коментиран от #155

  • 117 Куп руски неистини не се ли срамуваш

    1 5 Отговор
    Не си струва да се отговори на такива неистини. А кои са франкофили, американофили ? "Фил" е от филантроп-човеколюбец. Какви ги измисли русофили значело дрън, дрън, дрън. Покажи на детето си какво си написал.
  • 118 САП

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Ако гледаш конкретния факт е без причини наистина.
    Ако погледнеш цялото развитие на ситуацията нещата изглеждат, че САЩ пак са заварили поредната каша, която някой друг да разгребва.
  • 119 Куп руски неистини не се ли срамуваш

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "до русофобляци":

    Не си струва да се отговори на такива неистини. А кои са франкофили, американофили ? "Фил" е от филантроп-човеколюбец. Какви ги измисли русофили значело дрън, дрън, дрън. Покажи на детето си какво си написал.
  • 120 Русофили да внимават колко фили да са

    3 11 Отговор
    От Захари Стоянов ".....руския камшик повече боли от турския….”
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Захари Стоянов днес

    11 3 Отговор
    Патриот като З.Стоянов ако днес бе жив, би казал същото и за американеца ".....американския камшик повече боли от руския ….”

    Коментиран от #126, #127, #130, #137

  • 123 Не разбрах

    11 1 Отговор
    Какво в статията на Дърева е лъжа?

    Коментиран от #136

  • 124 Но разбрахме, че

    10 1 Отговор
    Интервюираният и интервюиращият са кученца на свирка.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Левски щеше ли да се изметне ?

    1 7 Отговор

    До коментар #122 от "Захари Стоянов днес":

    Една от десете цитата на Апостола
    „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоят и най-силната стихия.“
    Не знаеш Българската история.
  • 127 Захари стоянов няма днес

    6 0 Отговор

    До коментар #122 от "Захари Стоянов днес":

    Неистини за онова време се пише.
  • 128 Българи

    1 8 Отговор
    Руснаците искат да на полират, че нашите апостоли са били русофили а не патриоти.
  • 129 Истина и драскачи

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "истина и драскачи":

    Експериментът приключи, никой не позна! Нивото е твърде ниско, дерзайте!!!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Много българи не знаещи българщината

    0 2 Отговор
    Руснаци, ади в московското княжество по време на Киевската Рус.
  • 132 един от многото

    4 2 Отговор
    Хайде няма нужда да ми казвате какво ме е заблудило. Имам си глава на раменете и за разлика от вас мога да мисля!

    Коментиран от #133, #134

  • 133 Ако беше един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "един от многото":

    Нямаше да се самохвалиш, поставяйки си плюсчета
  • 134 ти и мислиш

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "един от многото":

    Нямаше да се хвалиш че мислиш.
  • 135 До пишещите руснаци тук

    0 5 Отговор
    Неможете да на полирате, както и америка. Тъпо е да ни обяснявате за наще патриоти, фили, фоби са били. Има писмена история.
  • 136 Не правилно отправен въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Не разбрах":

    Питай себе си.
  • 137 Захари Стоянов е вечен няма ако

    0 5 Отговор

    До коментар #122 от "Захари Стоянов днес":

    Пак щеше да каже че руския камшик боли по-вече. Не можеш да промениш историята и истината. Какво би направил хитлур ащо беше жив? щеше да е путин. Пакта Молотов-Рибентроб. Подялба на Европа и Балтийските републики. Документи, документи, на бяла хартия със синьо мастило пише.
  • 138 Руснаците на освободил на 03.03.1878

    5 0 Отговор
    Е тогава защо след 30 години обявяваме Независимостта на България провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.
  • 139 Защо ли 3 март е освобождението

    1 2 Отговор
    На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ "цар Освободител" издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“, както и „Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости“. А да ни е честито.
  • 140 Българи патриоти това е от Левски

    3 1 Отговор
    „От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоят и най-силната стихия.“
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Хахахахахахахахахааааааа

    11 0 Отговор
    Поредният всичкознаещ и всичкоразбиращ, сороспийски шарлатанин, разоблЕчЕ сороспийщината и я показа в цялата й "прелест". Основател на новото българско университет? Това не беше ли бившето АОНСО? Там дето даваха на дОгарете без образование, виШо и те ставаха вишисти? Какви длъжности заема в момента? Пълно нищоправене и търговия със свински роги в ЕС-ът. От къде е сътворен злополучният пасквил? От вонящото ДВ. Достоверност на тюрлю гювеча? Кръгла нула. Тея да не си въобразяват, че разумният човек ще черпи информация от това блато?!
  • 143 Ще те пратим

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "ЧУЙ ЧУЙ":

    на место да видиш и разбереш.
  • 144 незнайко

    6 0 Отговор
    Какво става ? Много статии от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ? Пропагандата е в апогея си !!!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 До ДВ

    7 0 Отговор
    Изглежда вие ни имате за пълнинеграмотници.Ние сме по целия свят.Та за голямата ви лъжа.Още през 2015 година,в интервю в Бостон,американския геополитически анализатор(ЦРУ в сянка)Георг Фридман,обясни на американците,без да се притеснява,че САЩса създали украйнскатанациармия и лично,генерал Бен Джонсон,командващ тогава американските войски в Европа,ги е награждавал противозаконно с американски ордени,като им е казвал,че това е неговата армия.Създадени са над 20 цернтъра на НАТО за обучението на уйкрайнските войски за война с Русия.Надъхвали са ги че под тяхно ръководство,ще победят Русия и ще си върнат Крим.Целта на САЩ е била локална война с Русия и нейното изолиране от останалия свят и нейното изтощение.Всеки може да прочете материала от Георг Фридман,който ги има и с български превод в Ютуб.Между другото в интервюто има и един наистина нагъл израз"Ако кажем на украинците да умрат за САЩ,те ще го направят"
  • 147 ха ха

    4 0 Отговор
    абе за русия си знаем , ама що бе велето не разисква заплащането на труда в българия , за онтошенията мутра работодател -работник , за здравната система и изискването за 40 години трудов стаж , за отчисленията към политическите партии и порциите които поучават ? но няма да стане ,те са на същата ясла и с тея разбирания , затова писанията са им толкова несвързани и помиярски ,че трудно се понасят
  • 148 Бих добавил и

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Общо взето":

    1 000 000 марсианци. По последни данни на путлерското разузнаване освен Сорос, Бил Гейтс Американските, британски, френски, германски, полски и всевъзможни специални военни части, в Украйна вече има и едно милионна марсианска армия. Сега вече рашистите като се оцапат поне ще обвиняват и марсианците за собствената си некадърност.
  • 149 Защото така трябва

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "не ми е ясно":

    Руската пропаганда ли да публикуват?
  • 150 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Ако дрънкаха глупости за славата на Русия, щеше да я прочетеш. Е, има и друга гледна точка (нали така му викахте).
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Хахаха

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "съвет":

    Пешо има акъл и мисли, а не дрънка рашистки фантазии.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "абе":

    След теб....
  • 155 Хахаха

    0 5 Отговор

    До коментар #116 от "ШАЛТЕТО":

    Шалтето яко у д.у.п.е.т.о.
    Парите от посолството на митрофанова как са? Стигат ли? Преди да ми отговориш, че съм на заплащане от US посолството, да ти кажа че съм на нещатна длъжност към културното аташе на клингонската империя.
  • 156 Хахахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Приматите":

    ЦРУ -то отдавна е спечелито войната за България. Русофилските партии на последните избори - 0.2%. е, как е? Кои е спечелил войната? Путинофилите можете само да виете на умрело, нищо повече. Сега и възраждане ще иде при Атака. Всичко на мястото ще си дойде, само време трябва. Иначе си вервайте, че българите вярват на Москва. :)
  • 157 Само

    3 0 Отговор
    знам, че зелето с помощта на подлоги като юлианчо бълват най-фалшивата журн. продукция във факти