Last news in Fakti

3 Август, 2022 16:35 944 8

Китайският външен министър е бил осведомен още през юли за възможността Пелоси да посети Тайван

  • китай-
  • ван и-
  • антъни блинкън-
  • тайван-
  • нанси пелоси

Антъни Блинкън е обсъдил потенциалната визита със своя колега Ван И в разговор по време на форума на Г-20 в Бали и е казал, че решението дали ще има визита зависи изцяло от Пелоси, а не от Белия дом

Китайският външен министър е бил осведомен още през юли за възможността Пелоси да посети Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският външен министър е бил осведомен миналия месец за възможността председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш американски служител.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е обсъдил потенциалната визита на Пелоси със своя колега Ван И в разговор по време на форума на Г-20 в Бали, продължил повече от пет часа, и е казал, че решението дали ще има визита зависи изцяло от Пелоси, а не от правителството на САЩ.

"Въпросът е дали Пекин ще реши да се възползва от посещението като някакъв вид оправдание за предприемане на стъпки, които биха могли да бъдат ескалиращи, или по някакъв начин биха могли да доведат до конфликт", заяви висшият служител от Държавния департамент пред репортери в Токио и добави, че Пекин не бива да реагира прекалено остро на пътуването, тъй като то не е нито необичайно, нито безпрецедентно.

"Китай не бива да използва това като претекст да продължава да върши, това, което върши, тоест да се опитва да промени статуквото по отношение на Тайван", каза служителят. "И ако нейната визита по някакъв начин бъде последвана от ескалация или криза, това ще е за сметка на Пекин", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега е редно

    6 1 Отговор
    Китайският външен министър да посети хавайските острови

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теодор Рузвелт

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сега е редно":

    Путин неможе да посети Аляска отдавна е загубена за ордите на Рашистан а Си няма как да посети Хаваите , храни куче да те лае, САЩ освободи Китай от японските войници през втората световна а той нагло по русофилски плаче за ракета на Америка по себе си като онзи в Афганистан който отиде в Рая
  • 4 Петьо Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    При източните народи понякога е по-важно да "чуваш" неизразените, но пълни със съдържание думи.
  • 5 Тити

    1 3 Отговор
    Тайван не е Китай цълтурковците да си траят.
  • 6 ККП

    2 5 Отговор
    Видяхме ги, че са страхливи китайците. Нищо не направиха. Някакви бутафорни учения. И били привикали посланика на САЩ. И какво им е казал той? Че САЩ не са признали Тайван за независима държава. Което е факт. Смешници.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания