Last news in Fakti

26 Юни, 2013 20:40 12 456 16

Боян Атанасов: Спасението е 100% мажоритарен вот

  • 100% мажоритарен вот-
  • мая манолова-
  • граждански сдружения-
  • боян атанасов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние сме за 100 % мажоритарен вот. Аз съм представител на група във Фейсбук, която е от 10 000 души до този момент и нараства с по 1500 души на ден. Това заяви при обсъждането на Изборния кодекс в парламента представителят на групата - бизнесменът Боян Атанасов.  В пленарната зала на Народното събрание на дискусия се събраха парламентарно представените партии, представители на протестиращите и НПО.

Ако някой иска да изтръгне парламента от ръцете на политическата мафия, начинът е само един – чиста и свята мажоритарна избирателна система в два тура. При тази избирателна система - така ще е! Не мислете за Пеевски - мислете за следващия след Пеевски. Защото следващите ще са по-лоши от днешните. И така ще продължава, докато гласуваме за партийни листи. Има само един изход от капана и той се нарича мажоритарна избирателна система в 2 тура - така както се избират кметовете.

Най-големият жив политолог на света в момента  - Морис Дюверже, през 1993 г. дойде в България и ни каза нещо, което важи точно тук и сега: „Докато използвате пропорционалната избирателна система, у вас винаги ще има риск от политическа нестабилност!"

Припомням това пророчество, тъй като сега цялата българска политология, със зъби и нокти, се бори за спасяването на пропорционалната система. Тя всеки ден произвежда нови и нови тъпи лъжи срещу мажоритарния избор – че той щял да облагодетелства олигархията, че щели да останат само 2 партии, че при мажоритарния вот се “губят гласове” и така нататък...

Но ето и следващото изречение на Дюверже:  “Единствено мажоритарната избирателна система, практикувана от страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни избори, подкрепяни или отхвърляни от същите тези граждани по време на следващите законодателни избори."

Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма - това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се “губят гласове”. Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните, всеки район си избира представител и нищо не се губи. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 - 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.

Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно, заяви Атанасов.

Няколко думи за т.нар.преференциална система. Пак партийни листи, но уж можеш нещо да кроиш по тях. И тук има десетки варианти. Има отворени листи, при които избирателят подрежда всички кандидати. Има и листи, при които избираш само един.

Първото и най-важното – пак нямате конкретен представител. Вместо да избирате направо човека, вие първо приемате листата, а после ровите в кюпа кой ви е по-симпатичен. Няма демокрация без партии.

Мажоритарният избор не е против партиите, напротив, той ги заздравява и укрепва. Гласуваш за човек – гласуваш за партия. Но все пак, на първо място е човекът. Човекът е вашият представител. Партийният списък е пердето, зад което могат да ви пробутат всичко.

Вижте какво стана със „смесените”  избори през 2009 година, когато 31 кандидата уж бяха избрани мажоритарно. Пада се по един на 226 000 глави население. А при останалите – един на 33 хиляди.Изводът е прост – пропорционалните избори винаги потъпкват и мачкат мажоритарния избор. Да избереш точния човек е деликатна и сложна дейност на разум. Да избираш мажоритарно само 31 от 240 депутати, е пълен абсурд, който го няма никъде в света. При това те се избираха само с един тур, благодарение на което повечето влязоха без мнозинство, а с по 30-40 процента от вота.

През 2009 година, когато се въведе прословутият “засилен мажоритарен елемент”, всички партии нададоха вой до небесата, че при мажоритарната система можело да си купиш гласовете. Точно обратното е. Гласове се купуват при пропорционалната система. При нея с 1000-2000 купени гласа можеш да вкараш депутат в парламента. При мажоритарната, за да си гарантираш място, трябва да купиш половината от всички гласове в района. При средно 30 хиляди избиратели на район, това означава, че трябва да купиш над 15 хиляди избиратели, което на практика е невъзможно. Излиза, че именно пропорционалната система е изгодна на тези, които са свикнали да купуват гласове. Може би затова партиите не искат тя да бъде сменена. На миналите избори всички политици и платените им журналисти реваха, че с мажоритарни избори в парламента можело да влязат престъпници като братя Галеви, които щели да купят избирателите. Братя Галеви действително се кандидатираха. Пламен Галев беше мажоритарен кандидат в Кюстендил, а Ангел Христов – в Перник. И какво стана? Избраха ли ги?

Не ги избраха. Къде отидоха прогнозите на “разбирачите”?

Хората, които в момента протестират по улиците, имат различни искания, но в едно са единодушни – не желаят да бъдат управлявани от нито един от политиците, които вече са били на власт. И са прави. Защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо... Но ако остане пропорционалната избирателна система, в следващия парламент ще влязат същите.
Изобщо, когато някой започне да ми обяснява колко страшни са дефектите на мажоритарната избирателната система, винаги го питам харесва ли му как е в Англия и в Щатите.
На мен лично много ми харесва, заяви Атанасов.

Има само един изход - чиста мажоритарна система, заключи Боян Атанасов.

Представители на непарламентарно представени партии и граждански сдружения поискаха 50% мажоритарен и 50% преференциален вот, провеждането на изборите в държавни помещения и държавните медии, електронно гласуване и машинно преброяване, списъците с мъртви души да бъдат изчистени, отмяна на гласуването за партии, промяна на Наказателния кодекс относно нарушенията на изборите, намаляване на застъпниците, уседналост на народните представители  и др.

Заместник-председателят на НС Мая Манолова  заяви твърдо, че няма да работи под натиск, че е възможно пренаписването на новия Избирателен кодекс в рамките на три месеца. На следващото заседание тя заяви, че трябва да се определи формата на избирателната система, дали да има електронно гласуване, дали да има машинно гласуване. Да се мине към конкретиката.

При дискусията на протестиращи и народни представители в комисията от квотата на БСП, ДПС и Атака, присъстваха и омбудсманът Константин Пенчев, проф. Димитър Димитров от СУ и шефът на Сметната палата Валери Димитров.

Следващото заседание за промяана на Изборния кодекс е насрочено за следващата сряда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    1 3 Отговор
    Спасението е всички политици да ги пратят на Луната.
  • 2 маляка

    1 5 Отговор
    а дано ама надали
  • 3 Alexander Anguelov

    1 4 Отговор
    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
    1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
    2. Задължително гласуване
    3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
    4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
    5. Право на отзоваване на народните представители.
    Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
    Недоволни сме от хората които са в парламента: следователно проблемът е в избирателната система. Ето за това са необходими задължителни, изцяло мажоритарни, при електронно гласуване избори!

    Коментиран от #16

  • 4 недоволен

    1 3 Отговор
    Внимавайте,кои са новите оратори.Лукаво усмихващия се костюмиран мъж е измамил доста хора,а сега се опитва да се вкара и във властта и да хване кокала.Отгоре на всичко има и психични проблеми.
  • 5 georgi genchev

    1 1 Отговор
    Ave,kakyv ti magoritaren vot be,uiadeni ,ami narod niama narod,da ve izmete i da ve nabuta u belene kyde dovedohte bylgaria do proseshka toiaga,no kuhia narod si go zaslugava.....
  • 6 Сульо

    4 1 Отговор
    Стига с тоз мажоритарен вот, че ми писна от ваш'те глупости. Какво значение има какъв е вота, нали пак същите мафиотски подлоги ще се набутат в парламента. Даже мажоритарен вот е още по-зле, защото всеки по-голям мафиот ще си може да си купува колкото му трябват депутати.
  • 7 Detelin Ganchev

    1 1 Отговор
    Бояне, одобрявам твоята теза за мажоритарна изборна система!
    Цяла София да се вдига и да сваля кабинета Орешарски! Лидерите на парламентарните партии да подадат оставка! Да си подават оставките всички министри, депутати, президент! Нов изборен закон, нови избори, нов президент! Този е на Бойко! Миков също да си подава оставката! Да живее Републиката!
  • 8 Oleg Kovachev

    1 1 Отговор
    Към настоящия момент няма политическа партия,която да е доказала че работи честно и почтено към своя електорат.Остава единствената алтернатива-мажоритарен вот.А на г-н Сульо ще кажа,че ми писна от песимисти.Всеки казва "абе то тва тъй няма да стане".Ако всеки така разсъждава,България наистина ще загине.
  • 9 PROFESIONALISTA

    5 1 Отговор
    от сульо и пульо без пари политик не става. Дори и да бъде избран пряко, такъв един индивид ще бъде моментално купен и нищо няма да се промени. Ама дано го направят, че да миряса малко тълпата. Иначе единствената оправия е българският Сталин да се роди и да направи президентска република с мандат поне 10 години.
  • 10 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
    КОЛЕГИ СПАСЕНИЕТО Е ВСИЧКИ ТЕЯ ДЕТО НИ ОПРАВЛЯВАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ И ТАКИВА КОЙТО ИМАТ ОБЩО С УПРАВЛЕНЧЕСКИ ПОСТОВЕ ПОВЕЧЕ ПРИ ИЗБОРИ ДАНЕ БЪДАТ ДОПУСКАНИ ДО ЛИСТИТЕ КАМОЛУ ДА УПРАВЛЯВАТ НЯМА БСП НЯМА ГЕРБ НЯМА АТАКА И СДС ИЛИ ДСБ ИЛИ ДПС ВСИЧКИ СА ИЗ..Т ОТ 89 ТА ДОСЕГА ВСИ ТЕ КРАДОХА С ПЪЛНИ ШЕПИ ПОЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОЛЕГИ
  • 11 йордан иванов

    5 1 Отговор
    Престанете с тоя мажоритарен вот! Това означава да са само две партии во век и веков!
  • 12 Alexander Anguelov

    1 1 Отговор
    България може да се превърне в просперираща държава само: при 100 % мажоритани избори с оценка/ предпочитание на предпочитаните кандидати. А това изисква и електронно гласуване. Това е истината! Старата система, дори с леки промени, само ще подържа статуквото респективно мизерията в обществото. Хора помислете задълбочено и ще осъзнаете тази истина!
  • 13 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 0 Отговор
    до пост N:1.луната е много близо; по далеч.
  • 14 Сульо

    0 1 Отговор
    Другарю Олег, събрали сте се няколко мутри в нета и манипулирате народа с този мажоритарен вот. Ясно е, че мажоритарния вот ще напълни парламента с купени от мафиотите депутати.

    Коментиран от #15

  • 15 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сульо":

    НАЙ-МАЛКО НИ Е ИЗГОДНО ДА ИМА ТЪКЪВ ВОД
    ДА ПРАВ СИ КОЛЕГА
    И НЕ САМО ИДЕЯТА Е ЧЕ ТРЯБВА КАКТО ВЪВ ВСИЧКИ ДРУГИ ПРЕЗИДЕНСКИ ДЪРЖАВИ ПРЕЗИДЕНТА ДА ИМА ЦЯЛАТА ВЛАСТ ТАКА И ТУКА ДА Е ДА ВИДИМ ДАЛИ ТЕЯ ДЕПУТАТИ ЩЕ ИМАТ ДУМАТ ИЗОБЩО ЩЕ МУ ДОКЛАДВАТ КАКВО ВЪРШАТ И СЪОТВЕТНО АКО НЕВЪРШАТ ВЪН И СЛЕДВАЩИЯ ТАКА ТРЯБВА ДА ИНАЧЕ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДАСЕ ОПРАВИ
  • 16 Kalin Kalinchev

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Alexander Anguelov":

    браво,много точно казано,това е истината това е пътя разказвайте на повече хора да научат,че има спасение за България!