Last news in Fakti

13 Август, 2022 07:32 13 009 77

Евростат показа на Кирил Петков как не трябва да се лъже

  • лъчезар борисов-
  • кирил петков-
  • евростат

През изтеклите месеци много политици се хвалеха, че са превърнали България в лидера на ЕС по промишлено развитие и производство

Евростат показа на Кирил Петков как не трябва да се лъже - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Лъчезар БОРИСОВ, бивш министър на икономиката

Евростат показа на българските политици от последния редовен кабинет, как не трябва да се лъже обществото

През изтеклите месеци много политици се хвалеха, че са превърнали България в лидера на ЕС по промишлено развитие и производство. Тези политици изграждаха тезата си стъпвайки на ръста на индекса на промишленото производство от месец май 2022 г., използвайки годишното му изменение и сравнявайки го с останалите държави членки на ЕС. Експертите обаче знаят, че състоянието на един индекс и то в конкретен месец не дава цялостната представа за състоянието на една икономика. Управляващите услужливо пропускаха непрекъснато влошаващите макроикономически прогнози на редица финансови институции, които, сочеха:

• Срив на очаквания ръст на БВП;

• Срив на очаквания ръст на инвестициите в структурата на БВП;

• Потребление, което е под риск заради ускоряващата се инфлация;

• Отклонение от европейските и български норми, разписани в законодателството по отношение на управлението на публичните финанси;

• Влошаване на състоянието на текущата сметка по платежния баланс, което сочи изтичане на капитали от страната.

• Липсата на нови инвестиционни проекти.

Успоредно с тези тенденции по думите на управляващите България беше лидер по индустриално развитие, може би защото през изтеклите 7 месеца в страната се реализира индустриална революция, на база на много реформи. Всъщност индустриална революция не беше реализирана а официалната статистика сочеше:

• Непрестанен спад на доверието на потребителите;

• Ускоряваща се инфлация при цените на производител, която води до загуба на ценова конкурентоспособност за българския бизнес.

• Много по-висока инфлация при цените на производител на вътрешния пазар, отколкото на международния пазар, което доказва вътрешните ни проблеми.

• Най-високата годишна инфлация след икономическия колапс на България от 1996-1997 г.

• Два пъти по-висока инфлация от европейската и обедняващо население, чиято покупателна способност се срива.

На фона на всички тези тенденции, днес Евростат с публикуваните данни за месец юни обори и тезата на финансово-икономическите министри от последния редовен кабинет, че България е на първо място в ЕС по ръст на индекса на промишленото производство. По този индекс България е вече на трето място след Ирландия и Дания.

Какво всъщност ни казаха данните на Евростат и на НСИ:

• Мащабни изводи и послания към обществото за състоянието на икономиката не се правят на база на състоянието само на един индекс и то в точно определен месец.

• Факт е, че индексът има добро представяне, но то не се дължи на реформи и реализирана индустриална революция в страната през последните седем месеца. Индексът на индустриалното производство в България през юни спада с 0.9 пункта спрямо предходния месец.

• По-задълбоченият анализ сочи, че индексът има добро представяне поради това, че през последните години страната е поддържала един добър енергиен сектор и не е затрила военнопромишления си комплекс.

• Доброто представяне на индекса се дължи на:

o Значим ръст на при добива на въглища, които са български национален ресурс, който в момента много повече се използва за производство на електроенергия. Годишният ръст при добива на въглища през месец юни е 43.1%, а в първите месеци на годината дори е бил над 100%.

o Много сериозен ръст, който е реализиран и при производството на разпределението на електроенергия, където за цялата група D от класификатора през юни е реализиран ръст от 39.2% на годишна база.

o В преработващата промишленост по-сериозни ръстове има при производството некласифицирано другаде, при напитките и лекарствата.

o Ръст се реализира и производството на продукция от военнопромишления ни комплекс.

Изводът на база на данните на Евростат е, че България не е лидер по индустриално производство в ЕС и в страната не е протекла индустриална революция през последните седем месеца. На по-високи обороти се работи при производството на електроенергия и военна продукция, при добива на въглища и в някои по-малки сектори от преработващата промишленост. Предстоят тежки месеци през зимата, с оглед на високите цени на природния газ, дървата за огрев и цените на храните. Природният газ все още не осигурен, а Булгаргаз беше оставен в ликвидна криза. Бизнесът е в невъзможност да прогнозира разходите, а населението губи доходи в реално изражение. Първите сигнали за глобална рецесия вече идват от САЩ, а фискът ще трябва да емитира дългове на по-високи цени.

България има нужда от обединение, основаващо се на демократични ценности и развитие, а не на празни хвалби!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо-Пърхота

    86 42 Отговор
    Правилният начин на лъжене е този на майстор Боко. Евростатя - вълци го яли.

    Коментиран от #18

  • 2 Време е да се учреди„Партия на идиотите"

    113 24 Отговор
    „Русофобията“ е тяхното прикритие, тяхната защита.

    Коментиран от #22, #36

  • 3 Факти

    76 105 Отговор
    Да сложиш интервю на този гербаджийски мафиот,който се изказва като последна инстанция е смешно.Кирил Петков им разтури далаверите и плюят срещу него.Радев сега ще оправи нещата.Мутрите се връщат на власт благодарение на президента.Честито.

    Коментиран от #12, #65

  • 4 Илко

    95 17 Отговор
    Няма такива измамници – никъде по света
  • 5 И кой

    72 37 Отговор
    го показал ? Боюв министър лъжлив , с вид на пиян хамалин !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СЗО

    67 33 Отговор
    Гербаджийски "експерт"......
  • 8 Путлер каза

    55 41 Отговор
    Този има визия на психично болен.
  • 9 Анонимен

    62 40 Отговор
    Като го видиш че е от герб и вече имаш едно наум. Лъже
  • 10 Шишарков

    62 33 Отговор
    Най-хубавото е, че навън ни чакат резервни българи, които винаги ще могат да се върнат в родината, като пътьом не е лошо да минат през Харвард и салоните за красота, защото са най-умните и красивите българи, които ползват доматите само за оръжие…
  • 11 Герберасти сър !

    59 37 Отговор
    "България е вече на трето място след Ирландия и Дания" ...
    А при ГЕРБ-ДПС бяхме последни по всички показатели.
  • 12 Сърп и чук

    46 17 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    Ти не забеляза ли, че откак бе свалено правителството на Асен Насилев, по всички медии Герб са последна инстанция! Образец - лицето Георги Любенов - коректен водещ на сутрешни уекенди в почивните дни! Така бе 12 години, та мислехме, че това е правило - управляващите поставят тапата на споровете! Така е било по партийните събрания по времето на Вълко Червенков - ,,Другари! тук всички сме равни, говорете открито, критикувайте градивно....!" И накрая председателя на ТКЗС и партийния секретар казват тежката си дума - ,,Изслушахме Ви и решихме....."
  • 13 Българка

    52 33 Отговор
    Тоя не беше ли личния лакей на Пеевски, който придружаваше самолета с износ на пилета или незнайно какво до Дубай и от там вместо маски и дизефектанти докара от фирми на Пеевски фурми.
    И вместо да дава показания за далаверата , той ръси внушения, които объркат българите и ги накарат да забравят за грабежите на бандата ГЕРБ-ДПС

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лъчо-Пърхота

    36 9 Отговор
    Гледам данните в Евростат и съм учуден – че то, най-малко се е крадяло по време на управлението на Станишката. :O
  • 16 Ха ха ха ха ХАРВАРД

    65 31 Отговор
    Про100Киро за 7 месеца на власт или беше в чужбина да оправя света или
    около парапета с Лена.Не съм нито гербер@ст нито комунист ама тоя ни
    попари здравата.

    Коментиран от #52, #55, #59

  • 17 Весела

    55 31 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Няма как да не забравиш ББ след Киро острото и Асен мекото!Такова падение за шест месеца никога не се е случвало.Случайници с много власт и грам експертиза.Когато ходя на зъболекар искам той да е опитен а не да се учи на мен,това важи с пълна сила за политиката!

    Коментиран от #69

  • 18 Весела

    51 23 Отговор

    До коментар #1 от "Лъчо-Пърхота":

    Не,Киро тъпото не може да бъде задминат-маниакален лъжец,неврастеник,нарцисист,хиперактивност и дислексия и т.н диагнозата е сериозна.Но той не е виновен а чорапа че го насади защото от Козяк искат някой който да бъде удобен за логаритмуване!

    Коментиран от #73

  • 19 ПАРТИЯ П.П.

    44 24 Отговор
    Гласувайте за КИРТАКА и КУКОРЯКА .....само за още една година на тяхно бъдещо управление , ще ви върнат във каменната ера !

    Коментиран от #31

  • 20 5577

    24 5 Отговор
    Сега му е времето да отсеем политиците с правилна политика. Не после като започнат да променят предизборните си тези. Те предните само с мълчание спечелиха. Сега се надявам на стойностен дебат, с конкретна формула на управление. С избран човек който да ръководи държавните дела. Вижте историята и се поучете. Още си спомням как на последния час не знаехме кой ще е министър председател.

    Коментиран от #56

  • 21 Хи хи хи !

    40 19 Отговор
    Евростат не може да казва на наш КИРО , че лъже ! Това си му е вродено неуспоримо негово голямо качество , със което прослави нашата мила Родина по света и у нас !
  • 22 карамфила

    32 12 Отговор

    До коментар #2 от "Време е да се учреди„Партия на идиотите"":

    Няма такива измамници – никъде по света.
    Проглушиха Вселената, че няма да купуват проклетия руски газ.
    Проклеха во веки веков изедника „Газпром“.
    Самопроизведоха се в Главните „русофоби“.
  • 23 Да ама друг път

    35 18 Отговор
    България и "Лидер".Само промит мозък,продажните политици,които станаха милионери,благодарение на "демокрацията" и последното поколение,от което не става и чеп за зеле,може да вярва на такива глупости.От 30 икономика в света преди 90-те години,се превърнахме в икономическо джудже с икономика,колкото има средно голям град в Германия.От 4-тата армия в Европа,в момента с ме в листата след Македония и Косово.Всичко това е благодарение на 32 години американска демокрация,която в момента ви забранява да гледате определени телевизии или да четете определени медии,като ви промиват мозъците с лъжи от 1000 и една нощ..А тази ромска рожба Киро про100то,няма въобще да го коментирам.
  • 24 Този човек

    30 15 Отговор
    е един проводник на лъжите на нашия известен лъжец и крадец Борисов. Много слабо икономически министър беше. Разчита, че хората няма да прочетат данните в Евростат, и ги тълкува наопаки. Пълен tapanar!
  • 25 Нинова

    31 14 Отговор
    Боко лъже най-добре, Киро е аматьор в това отношение.
  • 26 Лъчезар Борисов! За последните, 15 год

    36 5 Отговор
    Толкова, много Недоразумения минаха през НС и Правителства, остава, човек с впечетление, че всеки втори в Държавата, е някакъв бивш мистър или Депотат!!Недоразумения, Нещастници, Некадърници!! Боклуци, Боклуци!!
  • 27 име

    18 22 Отговор
    ГРОБаджията не знае как да ги закопае, само разтяга локуми. Сравнете потреблението на ток за 2022 спрямо 2021. За първите 5 месеца на 2022 (когато го проверявах, имаше данни само за тях) сумарно дори е по-малко от същите 5 месеца на 2021. За газта не съм си правил труда да търся данни, но е там предполагам че е същата работа. Няма как да сме произвели повече, а да не сме потребили повече ток. Киро, асан и корнела използват инфлацията за да заблуждават че има увеличение в БВП, а но е само по абсолютна стойност за ради увеличените цени на материали и енертия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дани

    25 21 Отговор
    И това леке изпълзя от бърлогата си нали отново иска да е на народна хранилка и ръси простотии и лъжи на това са гербавите мафиоти за 12 години доведоха страната до хаос и разруха а искат да им повярваме че всичко лошо е за 6 месечното управление на пп .Абе вие като сте идиоти не мислете че народа е прост.Никога герб и крадците.Никога !
  • 30 Наблюдател

    25 15 Отговор
    Кои са страните в ЕС с най-висока инфлация? Балтийските, след тях ние и Полша. Какво е общото, купуват газ с надценка от другите, защото се отказаха от договорите си с Газпром на много по-ниска цена. И това правителство на Радев продължава по същия път, да не забравяме кой доведе двамата крадци и лъжци Сега пак е довел американски възпитаници за енергетиката и икономиката. Нищо ново.
  • 31 бонго-бонго

    19 10 Отговор

    До коментар #19 от "ПАРТИЯ П.П.":

    То и без това след напускане на краварите от Афганистан вече сме на светлинни години след талабаните.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 колония

    31 14 Отговор
    А не е ли по-добре да се поднови договорът за евтиния газ, вместо да се компенсират отделни групи от бюджета? До кога ще слушаме антируска пропаганда, която носи стотици милиони загуби на обществото? Ние колония на америка ли сме? До кога нашите политически елите ще работят срещу интересите на населението?

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пъци

    15 7 Отговор
    Имаше едно време един виц:
    Влака на социализЪма спрял поради липса на въглища в локомотива.Докладвали машинистите на другаря Живков.Последвала заповед-всичката останала пара да се използва за свирката ....
  • 36 Ааааа не

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Време е да се учреди„Партия на идиотите"":

    Ще се получи дублиране! Вече има такава!! ТАЗИ НА РУСОРОБИТЕ!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чоко

    15 10 Отговор
    Ей погледнете какво ни оставихте бе герберопитеци. Разруха, която години няма да може да се преодолее. И сега се опитвате да прехвърлите всичко на следващите.

    Коментиран от #46

  • 39 Точен

    11 20 Отговор
    ПП абсолютно = ГЕРБ. Присмял се банкянски ербап-бабаит на харвардско конте-бонвиван. Само Възраждане ще ни извади от НАТО+ЕС робство.

    Коментиран от #44, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гербавия Лъчезар Борисов казал

    13 7 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    "Евростат показа на Кирил Петков как не трябва да се лъже" Къде са тези данни на евростат? освен в главата на гербераста.
  • 42 Алооо

    4 8 Отговор
    Евростат да го Ухааааа....
  • 43 Българко,

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Че си телячка беше тайна, но след като обяви нов етнос "РОМСКИ ЦИГАНИН", вече всички знаят.
  • 44 Пфуй

    11 6 Отговор

    До коментар #39 от "Точен":

    Стига с това тъпо Възраждане бре, те ни дърпат назат в развитието, те са саботьори, те са копейковци, да отиват в Рашистан.
  • 45 6нтщ5ж

    7 11 Отговор

    До коментар #39 от "Точен":

    ПП нямят нищо общо с ГЕРБ, ГЕРБ са корупционери, а ПП борят корупцията.
  • 46 Факт

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "Чоко":

    ГЕРБ счупиха държавата!!!
  • 47 Какъв договор е имало за евтина газ?

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "колония":

    Според твоя договор, плащахме най висока цена в ЕС за руската газ.
  • 48 Хахаха

    9 8 Отговор
    Лъчезар БОРИСОВ е озверял за власт и пари и говори всякакви лъжи и клевети, за да се докопа до тях.
  • 49 Мнение

    8 9 Отговор
    ГЕРБ всеки ден фабрикуват нови и нови лъжливи компромати и сплетни като на селска седянка. Омръзнахте на хората с негативизма и ще ги отблъснете на изборите. Хората исщат да знаят как ще подобрите живота им, как ще вдигнете заплати и пенсии, а не измислени мръсоти за опонентите ви!!!
  • 50 Хахаха

    9 7 Отговор
    Те данните друго казват бре, Лъчезарчо, ама ти или не можеш да ги тълкуваш или умишлено го правиш ама на обратно.
  • 51 Току що по euronews tv

    10 7 Отговор
    Съобщиха данните на евростат и нямат нищо общо с казаното от лъжливия гербераст Лъчезар Борисов.
  • 52 Мдаа

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ХАРВАРД":

    Вие май освен лъжата с парапета друго нищо нямате, толкова е чист човека, че измисляге лъжи на сексуална основа, щото в политиката нява къде да го бутнете и си викате, дай поне да му развалим семейството.
  • 53 Пфуй

    9 8 Отговор
    Както винаги марионетките на ГЕРБ изопачават истината и казват на бялото - черно. Жалки лъжци и този мушмурок и той излязал да разпространява неистини, Лъчко ли е гербераст ли е.
  • 54 Иван

    11 5 Отговор
    Колко ти платиха за тези лъжи явно Киро ви е настъпил много яко че виете на умряло

    Коментиран от #58

  • 55 Тези които нито тако нито вако

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ХАРВАРД":

    А плюят някого са най ясни, защото са елементарни.
  • 56 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "5577":

    Къв дебат бре, някой да е вижсал Бойко Борисов на децут или Слави Трифонов на дебят??? Щот се знаят, че са кръгли 0-ли.
  • 57 Хахаха

    10 6 Отговор
    Къв дебат бре, някой да е виждал Бойко Борисов на дебат или Слави Трифонов на дебат??? Щот се знаят, че са кръгли 0-ли.
  • 58 Разумен

    9 14 Отговор

    До коментар #54 от "Иван":

    Кирил Петков им нарита кошера на корумпираните герберасти и сега квичат по медиите лъжи срещу него, за да объркат електората.
  • 59 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ХАРВАРД":

    На парапета нищо не се случи, ама Толупа яко цъфна в целия си блясък кат разплут кашкавал напреки на кревата си гол кат пушка по пишкир и с пълно чекмедже с евраци и кюлчета.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 какъф е извода

    12 6 Отговор
    гласувайте за П.П. -ТО , за да ни ИЗПРАТИ ОКОНЧАТЕЛНО В СТРАНИТЕ ОТ 3 - ТИЯ СВЯТ !КЪСМЕТ !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Б О Й К О Б О Р И С О В

    7 8 Отговор
    А З ЛИ НАПРАВИХ З А В О Я , ИЛИ вие П А К К А Ц Н А Х Т Е НА М.Я !!!
  • 64 Елена

    7 10 Отговор
    Само Герб може да съживи държавата.

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Забавен коментар

    10 2 Отговор

    До коментар #65 от "Томов":

    Учудващо е, как някой, който не може да напише три изречения без да допусне няколко елементарни правописни грешки, управлява бизнес за милиони.
    Горкият бизнес в България, щом бизнесмените са толкова неграмотни.
  • 67 И то само

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "Елена":

    в еленския балкан.
  • 68 УМЕН

    6 3 Отговор
    Е то Тъпкирчо ако не лъже, кой тогава?
  • 69 Смешник

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Весела":

    Като искаш опитен си го вземи при теб, ако искаш в леглото, на нас не ни трябват дърти пърхуди като бб,хаха
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тоя алкохолик
  • 73 Защо си

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Весела":

    Толкова озлобена на Кирчо? Да не би да ти е отказал и за това да си толкова НЕ"весела".
  • 74 Политиците

    0 0 Отговор
    си мислят, че това им е работата - да лъжат, да се хвалят и да критикуват предните управляващи. Кирил сал една грешка си намери - че дал заплата за оръжие. Горкият.
    И вас ви видяхме, така че не върви на някой, който е бил във властта да критикува следващите. Народа избира и народа е работодател. Имайте поне доблестта да си мълчите и да не говорите за "демократични ценности", защото такива няма. Има такива християнски - като любов към ближния, търпение, прошка.. Оставете на Бог да съди и спрете с обикалянето на студията и медиите! Истината е, че в политиката свестни не влизат и няма за кой да се гласува. И това го показва изборната активност. Гледайте този показател и тогава се хвалете и анализирайте!
    Бог да пази България! Докъде още можем да стигнем?!.. Има още..
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Реалист

    3 0 Отговор
    Този е много "честен",като Баце.
  • 77 Поми

    0 0 Отговор
    Първо, никой не се е хвалил с такова нещо, второ тези неща със срива на инвестиции и другите започнаха вседствие на корупцияата на ГЕРБ. Колкото и тъп чужд инвеститор да е, той все ще поръча на някой или на специалицирана фирма да проучи бизнес-средата в България. какво мислите, че ще се получи? Промяна на закони за обоготяване на нашите хора. Един определен кръг фирми са подизпълнители на група добре познати големи фирми, познати най-вече не с качество на услугите, а с близост до ББ и ГЕРБ. Необяснимо забогатяване на партийните функционери. Напълно изкривена пазарна среда, основана на феодални връзки и подкупи. Е какво очаквате, каквото и правителство да дойде, да оправи всичко за 6 месеца. При война, инфлация, огромен брой проблеми и саботаж отвътре. Този лъчо няма ква да се прави на икономист, промишлеността никога не е била най-силно развитата част на икономиката. А и да е, липсата или високата цена на суровини оскъпява продукцията и стеснява пазарите.