Last news in Fakti

18 Август, 2022 09:14 5 712 58

Явор Божанков пред ФАКТИ: Притеснително е, че служебният кабинет маха хора на БСП и слага такива на ГЕРБ, ДПС и ИТН

  • явор-
  • божанков-
  • бсп-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • итн

Кабинетът на Румен Радев не е редно до такава степен да се фокусира върху кадрови назначения от най-ниско до най-високо ниво, казва социалистът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В БСП вече се редят листите за предсрочните избори на 2 октомври, след като партията се регистрира в ЦИК. Каква е настройката за вота и какви очаквания имат социалистите към следващия парламент. Пред ФАКТИ говори Явор Божанков.

- Г-н Божанков, мина регистрацията на партиите за предсрочните избори. Какъв фокус поставя пред себе си БСП?
- Функцията и нашата роля в изминалото правителство бе много ясно очертана. По отношение на социалната политика, по отношение работата на министрите ни. Огромни средства от бюджета бяха преразпределени за увеличаване на доходи на пенсии и намаляване на данъчната тежест за работещите семейства. Продължаваме в същата тази посока, защото кризата носи възможности в икономиката. Виждаме, че има двуцифрен ръст в дадени сектори, а в определени отношения сме първи в Европа. Хората с фиксирани доходи, работещите, пенсионерите усещат много тежко поскъпването на цените и инфлацията.

Нашият фокус ще именно този – повишаване на доходите, но с процент, който е над инфлацията.

Както направихме с пенсиите в изминалия кабинет, това ще бъде наша мисия и в следващия. Ако намерим достатъчно подкрепа, разбира се.

- Как гледате на действията на служебния кабинет. В него има и членове на БСП?
- Много се говори по темата. За нас, в БСП, не е приятно, че масово се уволняват кадри и екипи, които ние сме събрали. Това е нормално ние да не сме доволни, че служебният кабинет прави това. Притеснителното в случая е друго, че служебният кабинет сляга на тяхно място кадри на ГЕРБ, ДПС и ИТН. И специално за ИТН е изненада. И това за мен е много важен момент, защото най-острите критики на президентството към предишното правителство бяха по линия на инфраструктурата, външната политика и особено енергетиката. А това са точно трите сектора, които Слави Трифонов и ИТН управляваха. Защо точно кадри на ИТН намериха място в служебния кабинет на Радев? Това е знаково. И няма как да не възразим. От друга страна ние тези удари ще ги понесем. Каквито и действия да направи служебният кабинет, негова основна функция е да организира и проведе честни избори. Притеснително е това, че сякаш фокусът на служебния кабинет не е в това да овладее текущи проблеми и да организира избори, а масово кадруване в полза на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Защо не е редно това? Питам като юрист. Защото няма работещ парламент и няма как да се потърси отговорност в един парламентарен контрол. Да извикаш министър е да го питаш защо е направил това и това. Кабинетът на Румен Радев не е редно до такава степен да се фокусира върху кадрови назначения от най-ниско до най-високо ниво.
- Но Деница Златева оглави „Булгаргаз“. Тя е член на БСП…
- Мога да говоря за много назначения. Масово в страната се махат хора на БСП и се назначават такива на ИТН. В МВР има заместник-министри, близки до ГЕРБ. Бойко Рашков възрази и попита дали служебният кабинет гони мутрите, или ги връща с широко отворени врати. Това е видимо за всички министерства. Това ни тревожи, защото в този труден момент за страната

тези действия трасират пътя за връщане на Бойко Борисов.

Когато ключови позиции в страната се дават на близки до ГЕРБ хора, това може да им позволи да се върнат обратно във властта. Нали всички се борихме против този модел. Аз доскоро вярвах, че и ние, и президентът сме от една и съща страна, когато говорим да си върнем държавата. Когато бе атакувано президентството от прокуратурата, всички излязохме заедно на протест. Лично бях там. И вярвахме, че, образно казано, сме от едната страна на барикадата. Но очевидно към днешна дата не е съвсем така.
Призовавам служебния кабинет да спре с назначенията и уволненията. Ако мога да им дам конструктивен съвет, нека мислят в посока таван на цените. Ние въведохме такава мярка за цената на електроенергията за бизнеса. Всичко над тавана от 250 лева се плаща от държавата. Има средства. Имаме 4,8% икономически ръст, взимайки предвид и инфлацията. Това е много повече от прогнозите, които имахме. В хазната оставихме 1,5 млрд. лева излишък. И в момента служебният кабинет има комфорта да разполага с тези средства и дано да мислят за политики, с които да омекотят тежестта на кризата и да я разпределят солидарно върху различните сектори, защото има такива, които наистина са сериозно засегнати. Назначенията и уволненията няма да решат тези въпроси.

- Следващият парламент се очаква да е още по-пъстър. Как ще се сглоби кабинет според вас?
- Трудно. Фрагментиран парламент трудно съставя работещо правителство. Но този път смятам, че нещата да доста по-ясни. Преди

имаше някакви съмнения и надежди, че Слави Трифонов ще води битка с мафията.

Щеше да изчегъртва ГЕРБ и т.н. И се оказа после, че Трифонов изчегъртва всичко друго, но не и ГЕРБ. Така че би трябвало сега, след като се нагледахме на показното налагане на фалшиви кабинети, после свалянето на Никола Минчев и т.н., хората да са разбрали кой от коя страна стои. Разграничителната линия, зад която застават партиите, които са за разбиване на модела и срещу корупцията, е ясна. Като партия, която много пъти е получавала третия мандат, се е смятало, че ние ще работим с ГЕРБ и ДПС. Е, доказахме и показахме, че няма да как да работим с тях. В следващия парламент разговори с ГЕРБ и ДПС ние няма да водим. Всички други партии, които подкрепят политиките ни по увеличаване на доходите, социалната политика и съдебната реформа, могат да бъдат наши партньори. Когато говоря за социална политика, тук решаващо е да има съдебна реформа, защото се нуждаем от ефективна борба с корупцията. Ние успяхме да закрием спецсъдилищата, започнахме тази реформа. Но ви давам пример защо бе нужно това. 400 млн. лева за ремонт на язовири и само един ремонтиран при ГЕРБ. Има документи и ясни доказателства за очевидни злоупотреби, но нищо. Прокуратурата засекрети материалите и толкова. В следващия парламент каузата съдебна реформа ще продължи да е много актуална.
- Коалицията „БСП за България“ ще се разширява ли. Водите ли разговори с нови партии?
- Не участвам в такива разговори и не мога да кажа нищо.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    36 26 Отговор
    Не е притеснително, просто мафиотската структура ДПС,ГЕРБ,БСП се разпада!
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    81 8 Отговор
    СЕКТАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА В БСП
    В УЖАС
    .....

    Коментиран от #35

  • 3 Кико

    89 10 Отговор
    БСП беше част от коалиция, която дръпна България години назад,Нинова уби лявата алтернатива!

    Коментиран от #56

  • 4 мисира

    87 9 Отговор
    Яворчо,пажът на Курнелия, с джип по голям от унгарски Икарус избива комплекси и се надява от джудже да стане бог Аполон.

    Коментиран от #20

  • 5 Голобрадов

    48 13 Отговор
    притеснителното е, че бкп, под различни имена се докопахте до властта заради Мунчо Юмручков!!!!
  • 6 хихи

    54 7 Отговор
    Ами на кого да сложи на Хардвардските Измамници?
    БСП(к) и дАйБългария които допоследно стискаха властта?
  • 7 Хора

    42 9 Отговор
    на БКП , военни и милиционери ! Все ваши хора !

    Коментиран от #34

  • 8 Пич

    57 8 Отговор
    Притеснително я.....!!! Няма как с Кирчовците и Ристовците , пак да продадете за една нощ евтиния газ от Чирен , и сега да го пълните със скъпият газ , за да дерете българите !!!
  • 9 ха ха

    63 8 Отговор
    ЯворчО причината е много проста.Никой не иска БСП.Народът най-много.Показателно е,че не печелите избори. Просто извадихте късмет с ПП и се залепихте за тях,мислехте да се окопаете здраво във властта но не би.И сбогом,точка.
  • 10 Лаврентий Берия

    37 6 Отговор
    О, новата играчка на Корнелия! Е, притеснително е, разбира се! Тая власт "с кръв и сополи" сте я взели, сега да ви я отнемат? Комунистите сте долни заdниZи!
  • 11 хохохо

    46 5 Отговор
    Ей мушморок, ти се радвай че се махат хората на БСП а не главите им.
  • 12 го шо

    38 2 Отговор
    тия така и не разбраха - между техните мераци да са на софрата и да са "европейци" и нагласите на електората им няма нищо общо. нищо!
  • 13 Сърп и чук

    45 3 Отговор
    Божанков! Вие сте се коалирали със Сорос в лицето на Христо Иванов и Харвард и не очаквай друго! Вие исторически принадлежите на коалицията Газпром и всяка измяна ще се наказва!
  • 14 анонимен

    28 14 Отговор
    БОЖИНКА НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ !! ГЕРБ ПОБЕДА!!!АААААААААА???
  • 15 Кой68

    41 4 Отговор
    Вие като дойдохте на власт.........какво направихте дпугарю!?
  • 16 33344

    37 6 Отговор
    Хубавото е че вас ви няма на власт, че Ниновица няма да може да изнася оръжие за Украйна, инфлацията ще спре! Вие сте едни некадърници, крадци, лъжци и шарлатани от БСП с Ниновица, кажи един ваш успех може би съсипването на доходите на хората, зануляването на спестяванията им, двуцифрената инфлация, влошаването качеството на живот и сега този седнал тук да ми говори небивалици, да те няма прост некадърник, празнословец!

    Коментиран от #18

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    24 4 Отговор
    ЦЪЦЪЦЪ .. НЕБЛАГОДАРНИЦИ
    ... БСП ВИ ОСИГУРИ ОЛИО ПО МАГАЗИНИТЕ
    ....
    НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ ...:))
  • 18 Боби

    30 7 Отговор

    До коментар #16 от "33344":

    Точно БСП създадоха инфлацията, сигурно. Тя не е двуцифрена по цял свят :) Аман от пишман-икономисти!
  • 19 Българка

    38 3 Отговор
    Притеснително е, че служебният кабинет маха хора на БСП и слага такива на ГЕРБ, ДПС и ИТН"
    Защо , да не би само в БСП да има знаещи и можещи? Божанков, вие измислихте системата да измисляте длъжности (абсолютно ненужни) за удобните ви верни хора.
  • 20 Жоро

    3 27 Отговор

    До коментар #4 от "мисира":

    Ако иска и хеликотпер ще кара, ти ли му го купи, че да му държиш сметка?

    Коментиран от #49

  • 21 не не е притеснително

    33 3 Отговор
    махат вашите мафиотски структури източили България.
  • 22 гост

    32 1 Отговор
    Ето го маминото синче което като цветарка се опитваше да се закачи за някоя партия и накрая успя. Лицемера, който по телевизията го дават да се вози на ховърборд, а джипката му купена от тати седи на паркинга ...

    Тоя ще ми говори за морал и антикорупция, за социални и леви политики ... Синчето на местен богаташ и феодал ...
  • 23 Защото яворчо

    30 4 Отговор
    ИТН не са продажници и задкулисници като вас и останалите и мислят за България!
  • 24 бай Доньо

    16 0 Отговор
    и аз са притесниф....ама мноу..
  • 25 МАМИНО ДЕТЕНЦЕ Е Явор Божанков

    33 2 Отговор
    НАЙ МАЛКО ТИ ИМАШ ПРАВО ДА ГОВОРИШ, ЧОВЕКА НА ХРАНИЛКА ОТ РОЖДЕНИЕТО СИ БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ, КОМУНИСТ.
  • 26 Една от народа

    21 6 Отговор
    Така ли? Притеснително било? Защо? Президентът е президент на цяла България, не на БСП! Радев си спомни това и е чудесно, че вече не се държи като момче бухалка на другарката Нинова, а като президент на ЦЕЛИЯ български народ! Или искате да кажете, че сред другите партии няма професионалисти? Има и то добри. Във всяка партия има свестни хора и добри професионалисти, в това число и в БСП! А служебното правителство е ЗАДЪЛЖЕНО да оправи помията дето я забърква ПП с помощта на БСП и ДБ. И ако за това е необходимо да махне хора, ще ги махне. Важно е да се даде шанс на държавата да оцелее и да има възможност да оздравее, защото последните 7 месеца на Кирово безвремие ни оставиха в такова плачевно състояние, че само се моля тая зима да имаме шанса да спасим народа си. И слава Богу, че имаме президент който мисли с главата си и служебно правителство, което е на целия народ, а не само на една партия! За което благодаря на г-н Радев. Наистина и от сърце!
  • 27 ЩЕ Е ПРИТЕСНИТЕЛНО АКО

    29 0 Отговор
    ГЕШЕВ ЗАПОЧНЕ РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВСИЧКИ СДЕЛКИ КОИТО НАПРАВИХТЕ С ГАЗТА ГОРИВАТА ОЛИОТО ЗЪРНОТО ДЪРВАТА И ТН, ТОГАВА ЩЕ СЕ ПРИТЕСНИТЕ И ТО МНОГО СЕРИОЗНО.

    Коментиран от #31

  • 28 Перо

    28 3 Отговор
    БСП е партия на националните предатели и корупционерите-посредници на газ и горива!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кочо

    10 4 Отговор
    Хайде разделете се най после и който иска, са страда под властта на Корнелия, ДСБ и Кирил Петков, а който желае - да благоденства под крилото на Възраждане, Бойко Борисов, Слави, Рамадан Аталай и Газпром! Защо трябва да се надпреварвате в изкупуването на електорат! Не можете да изкупите повече от ДПС и Греб!
  • 31 Сърп и чук

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "ЩЕ Е ПРИТЕСНИТЕЛНО АКО":

    Ти сериозно ли мислиш, че Гешев ще се интересува защо искате да купувате американски газ! Едни американци се ,,объркаха" и нахлуха в Чешнегирово! Да не се объркат пак!
  • 32 Павел пенев

    24 1 Отговор
    Като дрънкаш глупостите на кака си Корнелия,може да бъдеш по напред в листите за вота,но във Велико Търново хората разбраха че си празна тенекия.
  • 33 Сектата на Нинова

    22 1 Отговор
    се подготвя да се оправдае за предстоящото гръмко поражение на БСП на изборите с президента, със служебното правителство, с ланския сняг...
  • 34 Бойко тиквата

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хора":

    Всички партии са с червени гащи!
  • 35 Ами то

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Даже и за секта нямат бройки. Седянка, включваща 20 мухъла на Позитано 20.
  • 36 Абе май

    17 3 Отговор
    Тарикатите дето все ни грабят хванаха пилота за висулките и сега е послушен.
  • 37 Биберона

    19 0 Отговор
    Яворчо тотално тпичко грозничко дбилно мйекащо изтърсаче комунисче.
  • 38 Нимой съ косиш

    12 6 Отговор
    Недей да се притесняваш. Възраждане като дойдат ще ви махат наред. Няма да ви делят така на партиен принцип
  • 39 Илиева

    16 1 Отговор
    Божанков да говори по няколко пъти на ден😜Колкото повече толкова по-зле за БСП.Кадрите на Нинова са така.Селска чест и липса на капка политическа зрялост.Папагали дресирани от К.Методиев и Круела.По резултатите ще ги познаете🤮Жалка картинка на една ликвидирана 130 годишна партия.Изхвърлете веднага Нинова и правете всичко от начало.Все още не всичко е загубено.

    Коментиран от #40

  • 40 А, щото

    6 8 Отговор

    До коментар #39 от "Илиева":

    кадрите на Митрофанова, пробутани от Гергов са много стока. Ей една Деница Златева - бездарна секретарка на най-важния стол. Очевидно от нея не зависи нищо. Решенията ще й ги спускат директно от Кремъл. Трябва да изринем тоя кабинет. Интересно.... Агенцията по вписванията на Киро му правеше всякакви спънки с назначенията, а тук ударно мълчи. Къде са конкурсите????
  • 41 123

    15 1 Отговор
    голям страх ги тресе всички от ББ че само с него се занимават а не гледат батака в своите партии на изборите народа ще си каже думата толкова е просто и ясно
  • 42 Анонимен

    15 1 Отговор
    Ще ги маха, като са Калинки
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 мммда

    11 6 Отговор
    Че то всички са от едно семейство крадливи стари комуняги - нови демократи ГЕРБ,ПП,ДПС, ДБ,СДСи БСП(на половина се разцепиха за това).
    С един сценарий в един цирк играят. Само много интелигентните не могат да видат реалността с години, защото дори и не се интересуват как искачат и от къде тия партиики са финансирани.
    В момента са чисто американски, а не европейски.
  • 45 Мунчо

    6 3 Отговор
    Нали всички назначения са с конкурси. Какви хора на този и онзи. Конкурсът играе тук, не връзки.

    Коментиран от #51

  • 46 Притеснен

    14 2 Отговор
    По-притеснителното е че БСП (к) може и да не влязат в следващия парламент.
  • 47 минувач

    9 3 Отговор
    "Притеснителното в случая е друго, че служебният кабинет сляга на тяхно място кадри на ГЕРБ, ДПС и ИТН. И специално за ИТН е изненада. И това за мен е много важен момент, защото най-острите критики на президентството към предишното правителство бяха по линия на инфраструктурата, външната политика и особено енергетиката. А това са точно трите сектора, които Слави Трифонов и ИТН управляваха. Защо точно кадри на ИТН намериха място в служебния кабинет на Радев? Това е знаково. И няма как да не възразим."
    Ами там е работата, че дейността на тримата министри от ИТН беше саботирана от партньорите им в коалицията, най-вече от Киро и Асен, затова и президентът критикуваше тези министерства. Киро и Асен се постараха всячески да контролират и външно министерство (с паралелна политика), и МРРБ (двама зам.-министри от ПП подписват на кого да се плати, а на кого - не, макар че по закон само министърът трябва да го прави), и енергийното министерство (газовите сделки). А след това всички дружно нарочвате ИТН (най-малкият партньор в коалицията) за провала си.
  • 48 Ташанков

    11 1 Отговор
    Заради такива утрепаци като теб БСП няма да влезе в парламента
  • 49 мисира

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Жоро":

    А бе Жоро Павето ,що не си гледаш тавата с качамака ами се обаждаш неподготвенот магаревъза Гьотверен красив.
  • 50 все тая

    7 1 Отговор
    То и без това няма разлика между всички изброени :)
  • 51 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мунчо":

    за конкурси чу ли? Кога ги проведе служебмото правителство на 02.08 между 23,00-24,00 часа.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Болярин

    3 1 Отговор
    Ами, божанкОООООФ, вие от БКП-БСП сте ТОКСИЧНА сбирщина, затова никой не ви иска !!!
  • 55 ДА БЕ ДА

    2 0 Отговор
    И в какво е разликата? Една "калинка" заменя друга .. Кръговрат.
  • 56 Видях ме ви

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кико":

    Пак обещания ами Нали бяхте на власт На всеки пост в държавата трябва кадърни хора независимо от коя партия са / тъи като няма умен комунист-социалист ще ги сменят/ Не умуваи по саитовете ами иди в магазините да видиш цените
  • 57 В невидение

    1 0 Отговор
    Другарю Божанков Другарката Нинова не ви ли обясни че вече сте минало - лош спомен от историята на България
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.