Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 10:00 1 751 19

"Най-важното е да не се забравя Украйна, да се говори за Украйна"

  • война-
  • сергий жадан-
  • култура-
  • русия-
  • украйна-
  • инвазия-
  • украинци

Жадан от половин година е спрял да пише, отдал се е на хуманитарни дейности

"Най-важното е да не се забравя Украйна, да се говори за Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смелостта и високият дух на украинското общество ще му осигурят победа във войната с Русия, твърди украинският писател Сергий Жадан, убеден, че днес се ражда една "променена" страна. "Впечатлен съм от способността на украинците да бранят своята свобода, своята земя, своята територия", заяви той пред АФП в средата на август, минути преди да започне рецитал по свои стихове в киевска театрална зала. "Ето какво ми вдъхва сили и вяра", добави поетът, пише БТА.

Проницателни сини очи и руси коси, заресани назад и избръснати отстрани - току-що навършил 48 години, писателят, който е неразделна част от украинския културен пейзаж, отговаря на имиджа си на пънк поет. "Бардът на Източна Украйна", както бе кръстен от американското сп. "Ню Йоркър", Сергий Жадан е емблематична личност за град Харков, където живее от 90-те, където пристига да следва от родния си Донбас. Именно в този до голяма степен рускоезичен регион на Североизточна Украйна, където от седмици се водят сражения, се развива действието на романите му, писани на украински. Авторът с нежност обрисува в тях различни несретници от постсъветска Украйна.

Той не напуска Харков, дори когато руските войски, редовно обстрелващи и сега града (21 цивилни бяха убити там миналата седмица), без малко не го превзеха през март. През април репортер на АФП го забеляза да чете стихове на виолетова неонова светлина в подземен бункер, превърнат в убежище, за да повдигне духа на хората там.

"Съвестта" на Украйна

Поет, романист и култов музикант, Сергий Жадан обаче от половин година е спрял да пише - отдал се е на хуманитарни дейности и кампании в помощ на украинската армия. "Всички тези неща съм ги сложил на пауза", обяснява той и допълва, сякаш от името на всички украинци: "Ние сме граждани, мобилизирани, за да браним страната си". От началото на руското нашествие гражданското общество в Украйна масово провежда акции в помощ на пострадалите от конфликта и за събиране на дарения.

"Когато виждам колко хора отиват да се бият или стават доброволци, осъзнавам целия потенциал на украинското общество. В него има огромна сила", продължава писателят, убеден, че страната му "преживява много дълбоки промени". Всъщност той изнася рецитали в Киев, събирайки средства, с които ще се купуват коли за въоръжените сили. Две поредни вечери всички билети за 670-те места в Дома на киното са продадени. Щом излиза на сцената, го посрещат с овации. Час и половина той чете свои кратки стихове, писани през годините преди нашествието. Но темите звучат по-актуално от всякога - град Мариупол, днес изравнен със земята, животът и любовта по време на войната в Донбас, където се водят битки вече от осем години . . .

"Жадан - той е нашата съвест (. . .) В стиховете му се говори за нас самите, за това кои сме и какво става около нас", споделя един от зрителите, 34-годишният Тарас Катриченко.

"Да не се забравя за Украйна"

През зимата на 2013-2014 г., вече признат като писател, Сергий Жадан дейно участва в Харков в проевропейското движение, станало известно като "Майдан". Когато въоръжени групировки, подкрепяни от Кремъл, поемат контрола над регионалните столици Донецк и Луганск в Източна Украйна, Харков е разделен. Избухват проруски демонстрации и Жадан не остава настрана - докато защитава сградата на местната администрация от нападатели, участниците в щурма го пребиват и му чупят носа, щом отказва да коленичи пред проруските активисти.

А тази година родният му град Старобелск край Луганск е окупиран в самото начало на нашествието. Което не му оставя много илюзии. "Не ми харесва много изразът "културата е оръжие", защото е неточен. Оръжието си е оръжие и войните се печелят с оръжия", заявява писателят. "Културата ще е важно нещо след победата, за да живеем пълноценно живота си", казва той.

Преди седмица Сергий Жадан е напуснал страната си, за да събира дарения и да мобилизира европейците в подкрепа на Украйна. "Най-важното е да не се забравя за Украйна, да се говори за Украйна, защото ние трябва да спечелим тази война", изтъква той. И добавя: "Ще припомним пред света, че се развива една военна операция, най-голямата от времето на Втората световна война. И в тази операция позицията ти трябва да е съвсем ясна: или подкрепяш окупатора, агресора - или подкрепяш Украйна".

(БТА) (Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация

    33 0 Отговор
    Не забравяйте и Югославия.
  • 2 С.П.

    25 3 Отговор
    Толкова е украински писател, колкото е македонски писател Димитър Талев, написал Железния светилник.
  • 3 ААА аз не забравям

    33 2 Отговор
    Украйна и зеленски!! Всяка сутрин след събуждане им тегля една нашенска. Не пропускам и продажбите европейски политици

    Коментиран от #15

  • 4 Българин

    31 2 Отговор
    Най-важното е да не се забравяме Алеята на ангелите, Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Корея и Виетнам! Държава еднодневка, съществувала едва 30 години като Украйна ще я забравим за часове.
  • 5 С Украйна лягаме

    25 2 Отговор
    С Украйна ставаме. Ужас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ужас

    28 2 Отговор
    Днес има 20 статии за Осрайна и само статийка за бруталното нападение на САЩ в Сирия!!!
  • 8 А питам

    26 2 Отговор
    А да забравим ли за Ирак, с над един милион жертви??
  • 9 Павел Николаев

    24 2 Отговор
    Никога не забравяйте Донбас и "Алеята на ангелите", никога не забравяйте изгорените хора в Одеса (има и българин), никога не забравяйте Майдана (как от мирен протест се радикализира от националистите). Никога не забравяйте преврата в Киев. Трябва да се говори за това.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Напротив,

    12 2 Отговор
    има тв и радио,т.,е има медии,има У крайна.Няма медии, У крайна - йок.Толкоз по темата.
  • 12 ТЕ ЗАТОВА СТРЕЛЯТ ПО АЕЦа

    17 2 Отговор
    да не ги забравят спонсорите от ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА и САЩ
  • 13 Ти си

    7 1 Отговор
    Е как футболистите ви пазят страната на терена ?
    Аз си мислех че страната се защитава на фронта !
    И какво излезе едните в окопа а другите на стадиона - не е ли малко безочливо ..
  • 14 Стига

    5 0 Отговор
    Ох, забравих какво да не забравям...
  • 15 Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ААА аз не забравям":

    украински трябва да бъде в миналото забравена за вечни времена
  • 16 Сандо

    3 1 Отговор
    Тоя няма какво да се страхува - протоколите от съдебните заседания са вечни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Престанете

    1 0 Отговор
    "Проницателни сини очи и руси коси, заресани назад и избръснати отстрани"....
  • 19 Ааа не!

    4 0 Отговор
    А Зеленски обяви че следващата Евровизия ще е в Мариупол.