22 Септември, 2022 13:11 8 229 35

Проф. Гарабед Минасян пред ФАКТИ: За първите 7 месеца на 2022-а 4,6 млрд. евро български капитали са напуснали страната

  • гарабед минасян-
  • икономика-
  • бюджет-
  • дълг-
  • банка

Политическият хаос у нас се отразява неблагоприятно на икономическата динамика, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нов дълг за 2, 250 млрд. евро бе поет от международните пазари. Това съобщиха преди дни от Министерството на финансите. Емисията бе очаквана, тъй като страната ни се нуждае от дългово финансиране за покриване на дефицита и стари задължения. Какво означава това и как се справяме с бюджета… Пред ФАКТИ говори макроикономистът проф., д-р ик. н. Гарабед Минасян.

- Проф. Минасян, как се справяме с бюджета? Според служебния финансов министър Росица Велкова не сме добре, а бившият (б.р.- Асен Василев) твърди, че е оставил хазната пълна. И двамата са работили заедно. На кого да вярваме?
- На пръв поглед, към м. юли текуща година (към която е последния отчет на Министерството на финансите), консолидираният държавен бюджет не предоставя основания за безпокойство. Отчетът за приходната част е 33,8 млрд. лв. при фискална програма 57,3 млрд. лв. (изпълнение 59%), разходите са 31,2 млрд. лв. при планирани 63,2 млрд. лв. (изпълнение 50%), а превишението на приходи над разходи е 1,5 млрд. лв. при планиран дефицит от 5,9 млрд. лв. По-различно изглеждат нещата при съпоставка по отделни бюджетни пера. Основното превишение в разходната част (към м. юли т.г.) спрямо предходната година е в „Текуща издръжка“ и в „Субсидии“ – примерно с по около една трета. При това изразходваните средства за субсидии са вече близо 77% от планираните за годината. Този преразход е за сметка на капиталовите разходи, при които изпълнението е едва 22% от планираната програма.

Тази особеност дава основание да се оцени, че държавният бюджет е насочен предимно и най-вече към изпълнение на спорно поставени текущи задачи при тотално загърбване на перспективата.

Това не е и не може да бъде специфика на съвременното макроикономическо управление толкова повече при заеманата твърда опашкарска позиция на страната в рамките на ЕС.

- Нарастването на Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2021-а не е особено високо, но не само при нас е така. Какви тенденции виждате?
- 2020 г. беше особена с развихрилата се пандемия от Covid-19. Тогава световната икономика отбеляза рецесия. През следващата 2021 г. икономиките се възстановяваха, така че методологически не е приемливо да се дискутира откъслечно 2021 г. сама за себе си. Редно е да се оцени динамиката на БВП съвместно за двете поредни години.

При такава постановка състоянието на нашата икономика не изглежда добре.

БВП на България намаля за 2020-2021 г. с 0,4% (по Eurostat), докато Естония отбеляза прираст за същите две години от 7,4%, Литва – от 4,9%, Полша – от 3,7%, Унгария – от 2,3%, Румъния – от 1,9%, Латвия – от 0,5%. Нашата съседка Сърбия постигна прираст на БВП от 6,4%, а рекорд в региона отбеляза Турция с прираст от 13,5%. Трябва да си даваме сметка, че политическият хаос у нас се отразява неблагоприятно на икономическата динамика и опашкарското ни затъване се задълбочава.

- От началото на годината Министерството на финансите емитира няколко пъти държавен дълг… Буквално преди дни изтеглихме нов такъв от 2,25 млрд. евро. Какво ни носят тези пари?
- Текущите емисии на държавен дълг са в съответствие с приетата фискална програма, която по-късно беше актуализирана. Този дълг има предимно превантивен характер, като гаранция за евентуално неблагоприятно развитие на световната и местна конюнктура. Нарастването на държавния дълг не бива да се дамгосва по принцип. Основният проблем е за какво се използва емитираният държавен дълг. Лошо е, ако той се използва за текуща издръжка и субсидии. Лошо е също, ако се използва за недобре премерени и оценени капиталови разходи (като например мухлясващата АЕЦ „Белене“). Добре е и е препоръчително, ако се използва по начин, който създава условия и стимулира икономическия растеж. Държавният дълг е редно да се използва за финансиране и развитие на инфраструктурни проекти, от които нашата страна има крещяща нужда – пътна, образователна, здравеопазваща, военна, културна, спортна. Тогава бъдещите поколения ще ползват и ще се радват на готово наследени инфраструктурни обекти, а няма да бъдат принудени да плащат грешни пари за калпави публични инвестиционни начинания на техни предшественици.

- Министерството на финансите пласира на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият транш е със срок за връщане от 7 години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125 %. Вторият транш е със срочност 12 г., обем от 0,75 млрд. евро и лихвен купон 4,625 %. Обяснете на прост език какво означава това?
- При емитиране на държавен дълг следва да се съобразяват и да отчитат конкретните реалности. Правителството притежава свой собствен фискален резерв, основната част от който се съхранява като депозит в БНБ.

Към 09.09.2022 г. депозитът на Министерството на финансите в БНБ бе 6,4 млрд. лв., а една седмица по-късно се увеличи на 8,6 млрд. лв.

Тези държавни пари са замразени, БНБ ги инвестира в първокласни чуждестранни ценни книжа, но поради неблагоприятната конюнктура доходността от тези инвестиции е минимална (символична), а дори и отрицателна. Проблемът е защо Министерството на финансите трябва да поддържа този средства без никаква доходност, а да емитира нов дълг с немалък лихвен процент. Имал съм възможност да дискутирам този въпрос детайлно и нееднократно без никакъв ефект.

- Казвали сте, че за последните 10 години имаме изнесени 40 млрд. евро от България, а притокът е около 16 млрд. лева (за периода 2010-2020 г.). Къде, как и защо изнасяме?
- Свободното презгранично движение на стоки, хора и капитали е постижение на ЕС и по-специално – на развитите страни. Българското население и икономическите агенти в страната се възползват от това право.

Болезненият за страната проблем е защо българските инвеститори не инвестират в България, а бягат от България.

При това инвестициите в България са със значително по-висока доходност, отколкото тези в чужбина. За първите седем месеца на т.г. например 4,6 млрд. евро български капитали са напуснали страна, а чуждестранните капитали, постъпили в страната за същия период, се оценяват на 2,5 млрд. евро (по данни от стандартното представяне на платежния баланс). Причината е в недобрия инвестиционен климат в страната и неблагоприятната оценка (рационална в съответствие с икономическата теория) на инвестиционната перспектива. Отговорността отново се носи от макроикономическото управление на страната в най-общ смисъл.

- Газовата криза е повсеместна. Все по-често чуваме термина „таван на цената“ – говорим за газ и електричество. Няма икономист, който да харесва думата „таван“. Това опасно ли е?
- Обичайно се хващаме за думите и ги абсолютизираме. Дори и Президентът на Република България си позволи да акцентира върху т.нар. „непазарно“ поведение на ЕС по повод на обсъжданите ограничения за таван на цените на природен газ (не на електричество). Лошо е, че се вижда реакцията, а се пропуска причината. Рязкото повишение на цените на природния газ е вследствие на непазарно поведение на „Газпром“, респ. на Русия.

Русия съзнателно манипулира пазара на природен газ (вкл. и чрез изгаряне на излишни количества природен газ в значителни обеми), за да причинява неоправдани затруднения на европейския пазар.

При това дори си осигурява по-високи приходи при значително по-ниски търгувани обеми. Каквото повикало, такова отговорило. Всичко в икономиката е в контекста. Не виждам никаква опасност за каквото и да е при условие, че всички решения в ЕС се приемат при строго спазване на демократичните принципи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гогол

    11 25 Отговор
    Поклонниците на рашист ите крадат мощно, но в Евро. Не щат рубли, но искат ние да плащаме в рубли

    Коментиран от #4

  • 2 Без Партия " Ш М А Й З Е Р "

    12 5 Отговор
    Няма да се У К Р О Т И М. !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 иваило

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гогол":

    МУцка абе ня бяха на власт поклониците на американците бе ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА който ни казваха че българската икономика е супер на първите места хаха много си зле бе

    Коментиран от #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 5 Отговор
    мутрите мафията окрадоха БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #8

  • 7 Е ТЕ ТВА Е..."ПРОМЯНАТА" НА..."ПОЧ'ТЕН'И

    18 6 Отговор
    ТЕ,...КАНАДСКИ ПЕЛЕРАСЕ !!!
    ГЕШЕЕЕЕВ, НЕМОЙ СПА, ..ПРИБИРАЙ ПЕДЕРАСЕТЕ С ПРОКОПКАТА ОТ ШЕ ФЪСНАТ ПРИ ТЕХНИЯТ ГУРО В ..ДУБАЙ!
    ПРИБИРААААЙ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И ЩО БЯГАТ ОТ НАС?

    21 6 Отговор
    ДОБРЕ СЕ РАЗВИВАМЕ СЛЕД ЮМРУКА И ПРОМЯНАТА. ТАКА КАЗВА И НИНОВА, АМА НЕЩО НЕ Й ВЯРВЯМ.
  • 10 Азз

    17 2 Отговор
    Ами много крадете, бе пич!
  • 11 Серсем

    24 2 Отговор
    Най-голям инвеститор се оказаха българите работещи в чужбина. А те няма да си вкарат парите в български банки където непрекъснато ще им ги пощипват с разни такси. То практически няма начин да разполагаш със собствените си пари без да платиш на банката. А-а-аре у лево! Чуждите банки или Буркан Банка са по-добри. Банките може да са спечелили много, ама като цяло България е загубила много повече от банковите такси. Това "умниците икономисти" успяха ли да го проумеят???

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Избирател

    24 7 Отговор
    На 2ри,следващия месец,ще покажем на ППтата,виновниците за всичко това,къде им е мястото-точно на сметището!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Избирател":

    ТАКА е
  • 16 За бога

    17 12 Отговор
    Братя дайте изтеглените пари на Баце той знае да ги инвестира. Я в Испания, я в руска тръба през нашата територия, пък може и в офшорки. Дори спазва и старите традиции кашира в долапа.
  • 17 От чужбина

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Избирател":

    И аз така си мисля, но не ми е ясно ЗАЩО разните "проучвания" им дават високи резултати??? По-вероятно е тези дето биха гласували за тях да гласуват на пук, за да са против ГЕРБ. А проучванията е ясно, че са доста нагласени, за да задоволят нечие изискване и/или да въведат в заблуда.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    32 ГОДИНИ ограбена БЪЛГАРИЯ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аз аз

    16 0 Отговор
    За първите 7 месеца на 2022 се набутах с кредит от Кредисимо.Кредисимо е мафия както и другите кредити.Пращат ти хора и те заплашват по телефона
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    КАК не ВИ е СРАМ да обиждате ХОРАТА господине

    Коментиран от #31

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Серсем":

    ТАКА е КАПИТАЛИ изтичат защото са окрадени а нямаме много ИНВЕСТИТОРИ защото откривайки ФИРМА на ВАС ви посещават едни дебеловрати нискочели мутри рекетьори изнудвачи които ВЕ изнудват рекетират муфтат това прогонва инвеститорите а и мно го БЪЛГАРИ напуснаха БЪЛГАРИЯ от 32 ГОДИШНИЯ мутро мафиотския капитализъм А мафията Е видима и невидима
  • 24 Бгг

    13 2 Отговор
    Какви дефицити бе , нали сме в гейсъюза ??? А то излиза, че нямаме пари. Тия дето ни вкараха вътре да обясняват.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Никой

    14 0 Отговор
    Какво правят бедни българи - пият и бият жените си, а богатите - крадат и крият парите си ?

    Коментиран от #29

  • 28 СЗО

    7 1 Отговор
    Наскоро починаха: А. Гълъбов, В. Начев. Като гледам, Проф. Минасян не е в първа младост....
  • 29 Някой си

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Никой":

    И ги изнасят!!
  • 30 Медик

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "иваило":

    Не се вълнувай излишно, успокой се. Той е много по добре от тебе .комуноид!!!
  • 31 Забелязал

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гербави и Копейки СРАМ НЯМАТ!!!
  • 32 Гост

    4 2 Отговор
    До 6 - имаш предвид БКП, пардон БСП, първите милярди те ги ошушкаха
  • 33 Сопола

    5 1 Отговор
    Явно ГЕПП са си изкарали чекмеджетата в чужбина и се надяват да вземат властта за да си гинаплънят отново!
  • 34 Баце

    3 0 Отговор
    Това са Баце заработките от последните 5-6 години, през които "управляваше" и усвояваше.
  • 35 Можееее......

    2 0 Отговор
    Но пък аз мисля че е обидно да мислите че само 4,6 милиарда евро са напуснали страната , смятам че са повече ! За Бацето и компания това са дребни суми за черни дни!