Last news in Fakti

23 Септември, 2022 09:01 4 805 24

Политологът Марая Цветкова пред ФАКТИ: С темата за пенсиите ПП краде гласове от БСП

  • марая цветкова-
  • избори-
  • партии-
  • пп-
  • бсп

Явно темата за модела на управление и смяната му вече не са водещи, казва тя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броени дни остават до изборите на 2 октомври. Предизборната кампания е в пълния си ход. Но случва ли се нещо ново и интересно на политическата сцена и виждаме ли някакъв нов облик в партиите... Пред ФАКТИ говори политологът Марая Цветкова.

- Г-жице Цветкова, какви послания чувате и виждате от партиите. Има ли нещо, което ви прави по-силно впечатление, или слушаме едно и също в зависимост от профила на формацията..
- Посланията, които чуваме, са предимно за социален просперитет. Това ни обещават към момента партиите. Разбира се, припомнят ни какво е било при управлението на техните опоненти. Като цяло не виждам някоя партия за предлага и говори за дългосрочна стратегия за България. Къде трябва да се намира нашата държава след 10-15 години, както и какви са националните ни цели.

- А приоритети чувате ли, защото посланията са такива, каквито трябва да чуе определеният избирател…
- Приоритети чуваме, защото те са част от ежедневието на хората. Разбираемо е избирателите да се интересуват от злободневните теми, защото сме заобиколени от кризи. Но аз си мисля, че целта на партиите е да представят визия. Това е доста по-дългосрочна цел.

- А има ли и виждате ли партия, която да говори за визия…
- Не виждам такава. Просто партиите не поставят въпроса къде искаме да бъде България след 10 години и как ще се постигне това нещо. Въртим се все около злободневните теми, а така се правят само малки стъпки.

- Изненада ли е това, че програмата на “Продължаваме промяната” започва с темата за пенсиите…
- От гледна точка на техния електорат, това е изненада. ПП някак оголват темата за корупцията и може би я оставят за „Демократична България“, като вид реверанс. С това послание ПП явно се опитват да откраднат възможно повече ляв електорат и гласове от БСП, както и от други леви формации.

- Не чуваме много да се говори и по темата за антикорупционната политика?
- Вижте, дори и социолозите подреждат темата за корупцията на 5-6 място в дневния ред на обществото. Това означава, че тя е отстъпила пред темата за инфлацията и енергийните доставки. Явно темата за модела на управление и смяната му вече не са водещи.

- Темата е как ще изкараме зимата…
- Това е краткосрочен проблем. Партиите предлагат именно такива краткосрочни решения, а не дългосрочни, в които се залагат цели за развитието на България.

- Виждате ли някакъв различен подход на партиите спрямо изборите през ноември?
- Ето това за мен е най-големият проблем в тази кампания. Чуваме партиите, а не само анализатори, социолози, политолози и т.н., да казват, че през пролетта ще имаме нови избори. Какво е това? Това за мен е отличителният знак на тази кампания.

За първи път се създава усещането, че от изборите на 2 октомври няма никакво значение.

Те просто са преходни. И това внушение се прави директно от партиите. При предишните избора също сме чували подобни неща, но не и от партиите.

- Социолозите дават 5% преднина на ГЕРБ пред ПП. Ще се увеличи, ще се намали – каква е прогнозата ви…
- Не смея да вярвам прекалено много на социологическите агенции. Видяхме, че през тези турбулентни месеци на политическия ни живот, през които минахме от миналата година насам, някак не успяват да уловят точно какво се случва в обществото ни. През последните 2 седмици от кампанията се навлиза с ударни послания. Пример е ПП, които пуснаха и филм за схемите на ГЕРБ. Ако има социологически проучвания буквално в дните преди изборите, те ще бъдат по-релевантни на действителността. Смятам, че решаващи ще бъдат последните дни от кампанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весо

    24 13 Отговор
    ПеПе-тата са добри и в кражбите на депутати 🤣
  • 2 Госпоице,

    18 15 Отговор
    Този краткосрочен проблем "как ще изкараме зимата " засяга българите или за краткосрочно ще отидат много, на по добро място.Не е ли нагло от ваша страна?

    Коментиран от #13

  • 3 Дидо D

    23 3 Отговор
    Обичаме да прехвърляме вината другиму, очаква се ниска избирателна активност сега, а после се оплакваме от това, че са избрани тези или онези, идете и гласувайте!

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Иван

    11 29 Отговор
    ПП БСП и ДБ показаха какво могат, никой няма да гласува за тях.
    ГЕРБ-СДС времето е наше!

    Коментиран от #24

  • 5 Тома

    25 7 Отговор
    Ма то герб сдс умря ма
  • 6 да защо

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дидо D":

    защото е цифрово
  • 7 Ама

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Дидо D":

    Ти още ли вярваш ,че избираш ? Ами не неизбираш ти ,назначават ги от правоверната козяшка или дойче линия.
  • 8 Бля бля

    6 6 Отговор
    БКП-ту 1,2,3 (БСП=БКП1,СДС=БКП2,ГЕРБ=БКП3,ДПС=Мафия1,НДСВ=Мафия2) вече крадът 33 години,ся ПП-ту било им "крадяли" гласове.А иначе соц.агенциите(социологични или социалистически) нищо НЕ улавят от 30 години,просто срещу достатъчен финансов ресурс,от който плати най-много за него "първо" място,а вторият е втори от кумова срама....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 глоги

    10 3 Отговор
    Политоложката Марая Цветкова. ЗАЩО не е Мария?!
  • 11 хаберих

    9 3 Отговор
    Кой си я гушка тая пухена кукла?
  • 12 шопендар

    14 2 Отговор
    ЧЕ НА БСП ОСТАНАХА ЛИ ИМ ГЛАСОВЕ
  • 13 Е,не чак толкова

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Госпоице,":

    Срещам един пенсионер,върл гласуваш за БСП,или герб и кво казва?ПП ни вдигнаха пенсиите,примерно неговата двойно,или сега 1400.Е как няма да е доволен от ПП.Оня,дет приказваше,че те били прости и той прост и за това се разбирали,оня от ГЕРБ вече взема второ място.Ами кат не дига пенсиите,така е
  • 14 МВР ни убиват

    4 2 Отговор
    МВР унищожиха България, работят за Пернишки Мутри
  • 15 ной

    5 8 Отговор
    Социологията и политологията са професии само лапачи но Цветкова е права ако не бяха БСП в правителството увеличение на пенсии и заплати щяхме да видим на кукуво лято
  • 16 Перо

    7 2 Отговор
    Хубавото е,че в интервюто не видях брутална соросистко-джендърска пропаганда! Девойката добре се развива!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    11 4 Отговор
    Те от ПП доказаха,че само това могат,да крадът,лъжат и мамят.ДБ и БСП,са същите.
  • 20 За прословутите пенсии

    7 0 Отговор
    Все си мислех, че по-загоряла каша не могат да забъркат, ама като видях методиката за преизчисляване и разбрах.Пълна пооооорнография за пореден път.На 01.10. ще излязат в НОИ и който има ПИК, може да види. Останалите имат време да си вземат. Иначе казано, на 7 трябва да гласуваме с камъни и сопи.
  • 21 ПП?

    3 1 Отговор
    Пак ЛЪЖИ.
  • 22 Ха ха

    4 3 Отговор
    Тази Мария не чете изследванията.ююРазликата не е 5 а 10 процента.На 7.10 пенсионерите ще видят измамата с пенсиите.Само 30 процента ще имат увеличение.Ако не се състави правителство, на следващите избори ПП и БСП ще драпат да влязат в парламента
  • 23 Бивш журналист

    0 1 Отговор
    Г-жице - каква жица, човече? И въпроси не слагаш масово на питанията ти. Потрес.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.