23 Септември, 2022 16:04 1 873 28

Инфлация на демокрация

  • война-
  • пленници-
  • демокрация-
  • диктатура-
  • ердоган

Защо се вдига този всекидневен „демократичен шум“? Отговорът ни се сервира от тези, които вдигат шума. Ние слушаме и попиваме.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече седми месец думата „демокрация“ не слиза от страниците на вестниците и списанията. Всяка сутрин и всяка вечер новините от телевизионните екрани знайни и незнайни политици спрягат щедро тази дума. В нейна чест се държат речи в ООН, Брюксел и София. От Киев – президента Зеленски се провъзгласи за пръв неин защитник. Госпожа Урсула фон дер Лайен, председателка на европейската комисия, за която нито един европейски гражданин не е гласувал, събира пари за оръжие в името на „демокрацията“.

Не е сигурно дали един абитуриент или кандидат студент е способен да даде ясна дефиниция на тази постоянно повтаряща се дума. И как да я даде, след като тя се ползва без никакво доказуемо покритие. Защо се вдига този всекидневен „демократичен шум“? Отговорът ни се сервира от тези, които вдигат шума. Ние слушаме и попиваме.

Демокрацията – европейската, част от която сме, е застрашена от един диктатор, който се крие в Кремъл. Значи ние сме демократи – Путин е диктатор. Отвсякъде се чуват мнения, че може би започваме "Стогодишната" война в името на демократичните принципи. Там в Украйна вече има десетки хиляди убити. Има милиони бежанци.

Европейската комисия не бездейства! Тя заседава и взима решения. Налага санкции. Блокират се банкови сметки, забраняват се руски автори, изключват се спортисти. Заедно с публичността на мерките виждаме изтърбушени сгради на училища и болници. Замаяни от шемета на едностранната информация ние изобщо не мислим, че от другата страна на фронтовата линия също падат бомби. Че там също има жени, старци и деца. В този всекидневен медиен водовъртеж внезапно се събуждаме с различна от останалите новини - вест. Странното е, че тя не се коментира. Остава под прикритие. Поне за сега.

Руснаци и Украинци разменят в настоящия момент 270 военнопленници! Двеста и седемдесет майки плачат от радост! От началото на войната това е най-значимата размяна. Тя е надежден знак за изход от войната, защото показва присъствието на диалог между враждуващите. Освободени са 215 украински и 55 руски военнопленници.

Между „украинските бойци“ има 108 „азовци“, десетина чужденци – англичани, американци, един швед, един хърватин и един мароканец. Кой успя да договори тази радостна сделка мислите? Антони Гутереш, Урсула фон дер Лайен или Макрон? Не! Тези които не спират да говорят за „демокрация“ нямат никаква заслуга за добрата новина. Свободата на военнопленниците бе постигната от дипломатическите способности на турският президент и на саудитският престолонаследник. Реджеп Таип Ердоган и Мохамед бен Салман с успеха си показаха, че празните приказки, които се говорят в международните институции нямат ефект и са контрапродуктивни спрямо братоубиствения сблъсък.

В този изпълнен с положителна емоция миг, никой от освободените войници няма да се върне обратно защото е освободен от „диктатор“! На снимката, командирът на батальона "АЗОВ", гост на Ердоган, говори със семейството си. Няма да им лесно на кандидат студентите, ако на приемния изпит им се падне темата за приликите и разликите между „диктатура“ и „демокрация“ на фона на украинската криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 6 Отговор
    Демокрацията е система, в която група МЕРЗАВЦИ управляват тълпа от ИДИОТИ !
  • 2 Айде

    16 16 Отговор
    Четирихилядник.При това бездарен.

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ердоган

    23 12 Отговор
    Един Велик Лидер. Докато два християнски народа се избиват, Ердоган се опитва да ги помири.....някой лидер от християнска страна опитва ли се да прави това, което прави Ердоган

    Коментиран от #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Никога

    21 4 Отговор
    Няма да излезе на яве сделката за тези военнопленници едва ли е добра воля
  • 7 Тракиец 🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    24 4 Отговор
    Демокрация — това е двама невежи и.д-иоти на които мнението им тежи повече от това на един умен човек —— Цитат: Адолф Хитлер
  • 8 За размисъл

    23 6 Отговор
    Колко срамно е два православни народа да се избиват , католици и протестанти да насъскват за война ( уж са и те християни), евреите гледат сеир, а двама мюсулмански водача да търсят начини за дипломатическо уреждане на мира в християнския свят.
  • 9 За размисъл

    17 3 Отговор
    Демокрация - когато всеки спазва правата на другия.
  • 10 ГруЮ

    23 6 Отговор
    Право в десятката! Ха сега да погледнем внимателно какви ги плещят всички само назначени “демократи”.
  • 11 !!!?

    8 7 Отговор
    270 "освободенни пленници" ! Браво на "освободителите" !! А защо са пленени тези пленници ??? Или това не е тема !!!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    4 11 Отговор
    Объркан човечец... И какъв е изводът? 3000 години обикновеният човек се стреми да му се чува думата, ама по-добре да решава някой там горе... Ердоган е също продукт на демократична държава... както и Путя... ;)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ник

    8 7 Отговор
    И какво казвате с тази статия?
    Каква е тезата Ви?
  • 17 !!!?

    12 1 Отговор
    Г-н Чеков дайте на студентите дефиниция за Нация, Нацизъм и Денацификация !!!?

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отговорът е един:

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Володимир Зеленски и неговата еврокомпания.
  • 20 истината е че

    5 0 Отговор
    демокрацията ти налага щеш не щеш .при другите разни управления е същото.просто хората в тези управления са едни и същи.алчни за власт.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бг дипломация

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Според мен трябваше да го направи България... И това си го мислих още при първите преговори.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ивайло

    16 2 Отговор
    Трябва да разберете, че на реалните бойни полета руснаците се сблъскват не само с украински части и дори не само с наемници от Европа, Америка и Близкия изток. Те се противопоставят на огромната, чудовищна по размери мегамашина на русофобията, която се стреми да унищожи не само властта в Русия, не само нейния президент, не само нейния език, култура, но и самата ни държава като феномен.
    Тази война е обявена. Тя е различна от войната на Наполеон, различна от войната на Стефан Батори или от войната с Ордата. Напомня войната с Хитлер, но е по-сложна. Хитлер искаше да остави Русия зад Урал, искаше да остави ограничен брой руснаци и да ги превърне в германски протекторат. А сега говорим за пълното изтребване на самото споменаване на Русия.
    Русия в момента се бори не само за себе си, но и против световния колониален американо-английски ционизъм.
  • 26 шууу

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Айде":

    Айде, и ти ли си четирихилядник, ами поискай си още или не ти дават, щото си бездарен?
  • 27 А някой

    9 2 Отговор
    е казал през 1945 г., че от тук нататък фашистът винаги ще се явява с маската на демократ. Американски сенатори пак преди много години са се изказали по темата, че "ако фашизмът се възроди някога в Америка, то това ще бъде под маската на либералната демокрация." Кое не е вярно?
  • 28 Абе

    5 2 Отговор
    Най после не разбрахте ли? Те такова нещо "демокрация" няма и не е имало и няма да има.